Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Tokio

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 13. heinäkuuta 2007 kello 08.42 – tehnyt 194.100.57.2 (keskustelu) (Ymmärrä)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tokio

Default Banner.jpg

Tokio (東京 Tōkyō) on Japanin pääkaupunki.

Akihabara

Ymmärrä

Yli kolmenkymmenen miljoonan asukkaan suur-Tokio on maailman isoin kaupunki. Kauniiksi sitä ei voi kutsua: loputon sekamelska betonia, ilmassa roikkuvia johtoja ja valomainoksia peittää alleen satoja neliökilometrejä Kanton tasankoa, ja Fuji-vuori vain harvoin piipahtaa horisontin yli. Mutta Tokio on myös loputon sammio elämyksiä, josta löytyy aivan mitä vaan kun tarpeeksi tutkii: muinaisia temppeleitä, hypermoderneja pilvenpiirtäjiä, Kabuki-teattereita, villejä yökerhoja, trendikkäitä ostoskeskuksia, kirjava kokoelma museoita ja gallerioita, enemmän ravintoloita kuin missään muualla maailmassa ja kaiken yhdistävä energinen syke.

Japanin historian mittapuussa Tokio on melko uusi nousukas. Alunperin vain kalastajakylä nimeltä Edo, kaupunki alkoi kasvaa vasta kuin pohjoisen Tokugawa-shogunit siirsivät 1700-luvulla pääkaupunkinsa pois Kioton juonittelivien munkkien ja keisarin hovin ääreltä. Nykyinen nimi, kirjaimellisti "idän pääkaupunki", annettiin vasta 1800-luvun lopulla Meiji-restauraation jälkeen.

Kuten Lontoo, Tokio ei ole vain yksittäinen "kaupunki", vaan kokoelma yhteenkasvaneita kyliä, joilla on kullakin oma luonteensa. Shibuya (渋谷) on nuorisokulttuurin keskus, Roppongi (六本木) tunnetaan niin yöelämästään kuin trendikkäistä ostareistaan, Akihabarassa (秋葉原) ostetaan elektroniikka ja fanitetaan piirrettyjä, Asakusassa (浅草) on temppeleitä ja vanhan Tokion henkeä, Shinjukussa (新宿) on maailman vilkkain juna-asema ja leijonanosa Tokion pilvenpiirtäjistä, ja niin edelleen. Perinteisesti kaupungin voi kuitenkin jakaa kahtia: Yamanote, länsi- ja eteläpuolella, on Tokion varakkaampi ja modernimpi Edo-kauden samuraiden kortteli, kun taas Shitamachi, pohjois- ja itäpuolella, oli työväenluokan ja kaupan keskus.

Tule

Tokio on kaiken liikenteen solmukohta Japanissa.

Lentokoneella

Finnair [1] lentää päivittäin suoraan Helsingistä Tokioon. Tokiossa on kaksi suurta lentoasemaa: Naritan kansainvälinen lentoasema ja Hanedan lentoasema, joka on pääasiassa kotimaan liikennettä varten. Vaihdot kenttien välillä ovat varsin aikaavieviä ja jos on matkalla muualle Japaniin, kannattaa koittaa lentää eteenpäin Naritan (harvoilla) kotimaanlennoilla tai jopa harkita lentämistä Tokion sijasta Nagoyan tai Soulin kautta.

Naritan kansainvälinen lentoasema

Kansainväliset lennot saapuvat Naritan lentoasemalle (IATA: NRT, [2]), noin 70 kilometria koilliseen Tokion keskustasta. Lentoaseman kaksi terminaalia on yhdistetty toisiinsa bussi- ja junayhteyksin. Finnair ja muut oneworld-yhtiöt käyttävät terminaalia 2, muut voi selvittää mm. junien ovien vierestä löytyvistä lunttilapuista. Kentälle kannattaa tulla hyvissä ajoin, mieluusti kaksi tuntia ennen lähtöä, sillä turvallisuus on tiukkaa ja jonot ovat usein pitkiä.

Taksit Naritasta ovat legendaarisen kalliita, matka keskustaan voi helposti maksaa 300€. Sen sijaan lentoasemalta pääsee JR:n Narita Express (N'EX) -junalla [3] n. 3000 jenillä mm. Tokion, Shinjukun tai Yokohaman asemille. Keisei Skyliner -juna [4] puolestaan kulkee suoraan Uenon asemalle ja on hieman edullisempi. Kaikkein halvin vaihtoehto on kuitenkin Keisein tavallinen juna, joka pysähtelee usein ja kestää siten nopeimmillaankin n. 70 minuuttia Uenoon asti, mutta ei maksa kuin 1000 jeniä.

Airport Limousine -bussi [5] kulkee lentokentältä suoraan suurimpien hotellien luo. Matka kestää n. 90 min, liikenteestä ja hotellin sijainnista riippuen, ja hinta on verrattavissa Narita Express -junaan.

Hanedan lentoasema

Suurin osa Japanin sisäisistä lennoista käyttää Hanedan lentoasemaa (IATA: HND, [6]), jonka virallinen nimi on Tokion kansainvälinen lentoasema. Terminaaleja on Hanedassakin kaksi: JAL kavereineen käyttää Terminaali 1:tä, kun taas ANA ja kumppanit ovat leiriytyneet 2:een. Harvat ulkomaanlennot lähtevät erillisestä ulkomaanterminaalista, jonne pääsee ilmaisella sukkulabussilla.

Kenttä sijaitsee alle puolen tunnin päästä keskustasta. Helpoin ja mielenkiintoisin tapa tulla lentoasemalle on Tokyo Monorail -juna [7], joka kulkee lentoaseman Hamamatsuchon väliä. Hamamatsuchohon pääset helposti JR Yamanote Line -junalla. Toinen vaihtoehto on kulkea kentälle Keikyu-junalla mm. Shinbashin ja Yokohaman asemilta.

Junalla

Muualta Japanista Tokioon tullessa kätevin optio on juna. Kaikkien Shinkansen-pikajunien päätepysäkki on giganttinen Tokion asema, mutta pohjoisesta tulevat junat pysähtyvät kanssa Uenon asemalla, kun taas useimmat (mutteivät kaikki) lännestä tulevat pysähdyvät Shinagawassa.

Liiku

Tokion metro, Yamanote-linja ja tärkeimmät asemat

Tokion julkinen liikenne on vailla vertaa niin kokonsa, monimutkaisuudensa kuin kätevyytensä puolesta. Vuodesta 2007 alkaen (lähes) kaikkiin julkisen liikenteen muotoihin kelpaa PASMO-älykortti [8], jonka saa 500 jenin pantilla minkä tahansa aseman lippuautomaatista. Napauta korttia lukijaan junaan noustessa, vaihda junasta niin monta kerta kuin on tarpeen ja napauta uudestaan pääteasemalla — oikea summa vähennetään kortista automaattisesti. Vaihtoehtoisesti tarjolla on myös värikäs kirjo päivalippuja, mutta harva näistä kannattaa ellei aio koko päivää istua junassa.

Metrolla

Tokion metroverkko on maailman tiheimpiä ja matkailijan ehdoton pääkulkuväline. Kauhutarinat valkohanskaisista sedistä puskemassa lisää pukumiehiä sisään jo täyteen ahdettuun junaan ovat vain osittain totta: keskustan ydinlinjat (esim. Ginza, Marunouchi) ovat ruuhka-aikaan — aamulla Tokioon päin, illalla Tokiosta ulos — tupaten täynnä, mutta muina aikoina tilaa on yleensä riittävästi ja istumaankin voi päästä. Ruuhka-aikaankin jonotus tapahtuu japanilaisella tehokkuudella eikä kyynärpäitä tarvitse käyttää päästäkseen kyytiin.

Lipun hinta alkaa 160 jenistä ja nousee hiljalleen 230 jenin paikkeille. Linjoja on yhteensä 14, joista kymmentä pyörittää Tokyo Metro (entinen Eidan) ja neljää Toei. Verkot on saumattomasti integroitu yhteen, mutta vaihdot järjestelmästä toiseen ovat kalliita, sillä perusmaksu pitää maksaa uudestaan. Asemilla on yleensä lukuisia uloskäyntejä, mutta tarkat aluekartat auttavat valitsemaan oikean.

Ylivoimaisesti helpoin tapa maksaa matkansa on PASMOlla. Jos välttämättä haluaa maksaa matkansa yksitellen, on tarpeen selvittää lippuautomaattien yläpuolella olevasta linjakartasta — joka on erityisesti pienemmillä asemilla usein vain japaniksi — paljon matka maksaa. Ei kuitenkaan huolta jos hinta ei osu ihan kohdalleen: jokaisen aseman uloskäynnin vieressä on "Fare Adjustment"-automaatteja, jotka osaavat englantia ja joilla hinnan voi justeerata kohdalleen.

Junalla

Tokion tärkein (ja maailman kiireisin) junalinja on keskikaupunkia ympäroivä JR Yamanote, joka yhdistää lähes kaikki Tokion tärkeimmät keskukset. Yamanoten halkaisee vaakasuoraan JR Chuo-linja, ja siitä säteilevät jokaiseen suuntaan lähiöitä kohti kulkevat paikallisjunat.

Kävellen

Tokio on niin valtava kaupunki, että taipaleen taittaminen kävellen ei ole kovinkaan käytännöllistä, mutta yksittäisten alueiden penkomiseen se sopii loistavasti. Huomaa kuitenkin, että kuten Japanissa yleensäkin vain isoimmilla kaduilla on nimet, joten suunnistaminen tapahtuu lähinnä maamerkkien avulla. Niin ihmisten kuin yritystenkin käyntikorteissa onkin lähes aina pieni kartta mukana.

Muilla

Vesibussit ovat hauska tapa matkustaa Sumida-jokea pitkin Asakusasta Shinbashiin ja sieltä eteenpäin Tokionlahden saarille, mutta satunnaisen tallaajan ei juuri koskaan tarvitse turvautua tavalliseen bussiin Tokiossa. Toden Arakawa -ratikkalinja, Tokion viimeinen, huristelee kaaressa pohjois-Tokion halki muttei tarjoa kovinkaan kummoisia elämyksiä.

Näe

Tee

Osta

Syö

Juo

Kahvilat

Baarit & pubit

Yökerhot

Nuku

Pysy turvassa

Pysy terveenä

Kokoisekseen Tokio on hyvin turvallinen. Väkivaltarikokset ovat lähes tuntemattomia ja kaduilla voi huoleti kävellä yksin keskellä yötä. Taskuvarkauksia tapahtuu satunnaisesti, mutta niidenkin kohteena ovat yleensä japanilaiset (jotka usein kantavat lompakossaan 500-1000€ edestä käteistä!), eivät ulkomaalaiset.

Ota yhteyttä

Jatka matkaa


Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!