Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Tampere

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 5. tammikuuta 2012 kello 12.39 – tehnyt 85.194.206.138 (keskustelu) (updated listing Kalevan kirkko)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tampere

Default Banner.jpg

Tammerkoski
Hämeenkatu, Tampereen pääkatu

Tampere (ruots. Tammerfors) [38] on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki ja Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki. Se sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa. Tampereella asuu yli 210 000 asukasta. Tampere on oiva paikka asua ja elää sekä hyvä kohde päivän, viikonlopun tai muutaman päivän visiiteille. Tunnelma ja hauskuus syntyvät rennosta meiningistä ja ihmisistä.

Tule

Lentokoneella

Sekä Blue1, Finnair, Finncom, Air Baltic että Ryanair lentävät Tampere-Pirkkalan lentosemalle (IATA: TMP , [39]). Lentokohteet ovat: Lontoo, Bergamo,Pisa, Rooma, Trapani, Bremen,Frankfurt-Hahn,Tukholma, Oslo, Kööpenhamina, Edinburgh, Malaga, Alicante, Kaunas ja Gdansk.

Bussi Paunu 61 liikennöi kello 7-23 lentoasemalta keskustaan. Tokeen liikenne ajaa rautatieaseman ja lentoaseman väliä aina Ryanairin lentojen yhteydessä [40].

Junalla

Tampere on Suomen rautateiden merkittävin risteysasema. [41] Suora yhteys Tampereelle on mm. Helsingistä, Riihimäeltä, Hämeenlinnasta, Turusta, Oulusta, Rovaniemeltä, Kolarista, Kemijärveltä, Jyväskylästä, Porista, Seinäjoelta, Vaasasta, Kokkolasta. Kuopiosta, Pieksämäeltä ja Haapamäeltä.

Myös Lahden ja Kouvolan, Lappeenrannan ja Imatran sekä Venäjän suuntaan junaliikenne on tiheää Riihimäen ja/tai Lahden vaihtoyhteyksien kautta. Pitkään suunnitteilla olleen n. 1,5 km pituisen Riihimäen kolmioraiteen toteutumisen myötä toteutusivat myös näiden kaupunkien henkilöyhteydet suorana Tampereelle/-lta.

Kaikki kaupungin läpi kulkevat junat pysähtyvät Tampereen rautatieasemalla. Helsingistä ja Jyväskylästä Tampereelle kestää junalla noin 1 tunti 20 minuuttia (Pendolino). Turusta 1:45, Seinäjoelta 60 min., Hämeenlinnasta 45 min. Riihimnäeltä 60 min.

Autolla

Tampereelle vievät valtatiet 3 (Helsinki-Hämeenlinna-Tampere-Vaasa), 9 (Turku-Tampere-Jyväskylä-Kuopio), 11 (Pori-Tampere) ja 12 (Rauma-Tampere-Lahti-Kouvola). Helsingin suunnasta tulijoiden matka kulkee kätevästi kokonaan moottoritietä. Valtatiellä 9 on moottoritieosuus Toijalasta Tampereelle, muuten kuljetaan maantietä. Valtatie 12 on pääosin tavallista maantietä.

Bussilla

Tampereelle pääsee hyvin kaikista suunnista bussilla [42]; Helsingistä, Turusta, Lahdesta, Jyväskylästä, Kouvolasta, Kotkasta, Vaasasta ja Porista.

Liiku

Tampereen kartta (klikkaa suuremmaksi)

Linja-autolla

Toistaiseksi ainoa julkinen kulkuväline Tampereen sisällä liikkumiseen on kaupunki- tai seutuliikenteen linja-auto. Bussiverkosto on kattava ja Tampereen kaupungin joukkoliikenneyksikön Reittioppaalla [43] voi katsoa parhaan reitin osoitteesta toiseen. Lähes kaikki bussilinjat pysähtyvät Tampereen liikenteen solmukohdassa Keskustorilla. Seutuliikenteessä on käytössä Tampereen sisäisillä matkoilla sama lippujärjestelmä kaupunkiliikenteen linjojen kanssa, mutta reittiopas [44] on vielä erillinen. Bussilippu maksaa 2,50 aikuiselta, jos aikoo parikin kertaa vuorokauden aikana bussilla matkustella, kannattaa ostaa matkailijalippu, sillä pääsee myös yöaikaan ilman erillistä yömaksua. Myös Tampere-korttiin sisältyy vapaa liikkuminen kaupungin sisäisillä matkoilla.

Junalla

Vaikkei Tampereen kaupungin alueella ole kuin yksi henkilöliikenteen rautatieasema, pääsee kaupunkiseudulla kulkemaan Nokialle, Lempäälään ja Oriveden asemalle ja keskustaan VR:n liikennöimällä taajamajunalla.

Tulevaisuudessa perustettaneen suunnitelmien mukaan uusia väliseisakkeita myös Tampereen kaupungin alueelle ja myös raitiotiejärjestelmä on suunnitteilla perustettavaksi noin 2017-20.

Pyörällä

Kesästä 2010 alkaen voi Tampereella ottaa käyttöönsä panttia ja internet-rekisteröitymistä vastaan kaupunkipyörät. [45] Myös ainakin Scandic-hotellit tarjoavat asiakkailleen käyttöön polkupyöriä. Huomaa, että "talviaikaan" marraskuusta huhtikuuhun on Hämeenkadun jalkakäytävillä pyöräily kielletty (pyöräilijät bussikaistoilla), kesäkuukausiksi (touko-loka) jalkakäytävät merkitään kevyen liikenteen väyliksi.

Näe

Näsinneula
Keskustori
 • Pispala ja Pyynikki. Ainutlaatuiset kaupunginosat kävelymatkan päässä kantakaupungin länsipuolella. Molempien harjujen laelta avautuvat upeat näkymät sekä Pyhä- että Näsijärvelle. Pispalan tiivis ja tunnelmallinen asutusmiljöö on myös poikkeuksellinen Suomen olosuhteissa. Näissä kannattaa käväistä vaikka kulttuurihenkisellä kävelyretkellä tai kesäisellä piknikillä.
 • Lenin-museo, Hämeenpuisto 28, [1]. Tampereen Lenin-museo on tiettävästi yhä ainoa laatuaan maailmassa.
 • Tampereen tuomiokirkko, Tuomiokirkonkatu 3A.
 • Aleksanterin kirkko.
 • Finlaysonin kirkko.
 • Kalevan kirkko. Piruntorjuntabunkkerinakin tunnettu kirkko pysähdyttää - sitä voi ainoastaan rakastaa tai vihata. Myös sisältä näkemisen arvoinen.
 • Särkänniemi, (Näsinneulan näkötornin juurella), [2]. *<see name="Näsinneula" address="" url="http://www.nasinneula.fi/" phone="">Pohjoismaiden korkein näkötorni
 • Muumilaakso, Pirkankatu 2 (Pääkirjaston yhteydessä), [3].
 • Vakoilumuseo, Satakunnankatu 18.
 • Pyynikin näkötorni, Näkötornintie 20. "Avoinna. 26 metriä korkeutta ei kuulosta kovinkaan paljolta, mutta sympaattinen kivitorni onkin rakennettu Pyynikin harjun huipulle, josta maisemat molemmin puolin ovat komeat. Täältä saa myös kaupungin parhaat munkkikahvit!

Tee

 • Korkeatasoista ja monipuolista kulttuuria tarjoavat kaupungin lukuisat teatterit (mm. Tampereen Teatteri, TTT, Komediateatteri jne.), konserttisalit (kuten Tampere-talo), klubit (YO-talo, Klubi, Tullikamari, Telakka, Fall's jne.), galleriat, museot ja ympäri vuoden pyörivät tapahtumat (kuten Tampere Jazz Happening, Tampereen lyhytelokuvafestivaalit, Sauna Open Air, Tammerfest, Kirjamessut, Kukkaisviikot, Teatterikesä jne.)
 • Lämpimällä ilmalla Tammerkosken rantaan tai Pyynikille ja Pispalaan on hyvä mennä piknikille. Iltaisin kosken ranta on nuorison suosiossa.
 • Risteilyt pitkin Pirkanmaan suuria vesistöä. Idyllinen ja vanha Tarjanne- laiva liikennöi Näsijärven "ylävesiin" pohjoista kohti Ruovedelle ja Virroille Mustalahden satamasta. Laukontorin satamasta liikennöi laivoja päivittäin Hämeenlinnaan ja Viikinsaareen. Molemmilla järvillä on myös useita teemaristeilyjä pitkin kesää.
 • Tampere on perinteinen ja menestyksekäs urheilukaupunki. Suositeltavia ovat ainakin jalkapallo-ottelut Tammelan Pallokentällä ja Ratinassa; paikallisottelut kiekossa, joissa kaupungin perinteiset jääkiekkojoukkueet Ilves ja Tappara ottavat yhteen; Iskun ja Suomen maajoukkueen lentopallopelit Pyynikillä ja Hakametsässä; Pyrinnön koripallomatsit Pyynikillä sekä tietysti kaupungin vahvoja kamppailulajiperinteitä ylläpitävä nyrkkeilyn Tammer- turnaus. Lippuja myydään Lippupalvelun ja Lippupisteen toimipisteissä ennakkoon (näitä löytyy mm. Stockmannilta, Sokokselta ja Koskikeskuksesta) sekä paikanpäällä ennen tapahtumien alkua.
 • Rajaportin sauna, Pispalan valtatie 9, +358 3 222 3823, [4]. Ma, ke 18-22, pe 15-21, la 14-22. Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna on nähtävyys, muttei mikään turistiansa: monet vakituisista saunojista näyttävät yhtä vanhoilta kuin yli satavuotias sauna itse. Kertalämmitteinen kolmen kuution kiuas lämmitetään metrin haloilla ennen jokaista saunapäivää, ja löylyt ovat kipakimmillaan heti saunan auettua. 4-6€ päivästä riippuen.
 • Lumous Gothic Festival, [5].
 • Sauna Open Air metal festival, [6]. Suomen suurimpia metallimusiikin festivaaleja.
 • Tammerfest, [7].

Osta

Kauppahallin sisäänkäynti
Kauppahalli

Merkittävimmät ostospaikat ovat keskittyneet Hämeenkadulle ja sen poikkikaduille.

 • Stockmann, Hämeenkatu 4, +358 3 248 0111, [8]. ma-pe 9-21, la 9-18 (su 12-18). Perinteinen tavaratalo lähellä rautatieasemaa.
 • Koskikeskus, Hatanpään valtatie 1, +358 3 2740 470, [9]. ma-pe 10-20, la 10-18 (su 12-17). Keskustan suurin ostoskeskus, jossa lukuisia pienempia liikkeitä ja ravintoloita.
 • Kauppahalli, Hämeenkatu 19, [10]. Yli sata vuotta toimineessa kauppahallissa voi ostaa tuoreita vihanneksia, hedelmiä, lihaa, kalaa ja leipää ja käydä munkkikahveilla.

Syö

Tapolan myyntipiste Tammelantorilla

Yleisesti tunnetuin tamperelainen perinneherkku on mustamakkara eli musta. Mustamakkara sisältää:

Vesi,sianliha, ruisrouhe, kamara, sianrasva, ruisjauho, veriproteiini ja suola (1,5%).

Autenttisimmillaan mustamakkara nautitaan Tammelantorilla tai Laukontorin rannassa torikioskista ostettuna puolukkasurvoksella höystettynä. Mustaa makkaraa tilataan hinnalla, ei painolla: "kaks euroo" on sopivan jämäkkä annos. Huomaa, että molemmat torit sulkevat jo klo 14 eikä makkaraa saa sunnuntaisin. Harjuntaustan liikekeskuksen Tapolan tehtaan tehtaanmyymälästä "Makkarabaarista" saa mustaa iltaan asti.

Edulliset

Kaupungilla on lukuisia kebab-pizzerioita, joissa saa mahansa täyteen edullisesti. Lisäksi hampurilaisketjuilla on vahva edustus keskustassa.

Lounasaikaan, yleensä välillä 11:00-15:00, useat ravintolat tarjoavat kohtuuhintaista lounasta. Tampereen lounasravintolat ja lounasruokalistat löytyvät osoitteesta lounaat.info.


 • Pispalan Pulteri, Pispalan valtatie 23, [11]. Vuodesta 1968.Alkon kokeiluravintolaksi perustettu Pulteri oli maan ensimmäinen todellinen kaupunginosaravintola. Pispalassa uuteen ravintolaan syntyi nopeasti omaleimainen paikallishenki, joka miellytti kovasti myös muissa kaupunginosissa asuvia.Pispalalainen reilu meininki, ystävällinen palvelu ja maittavat annokset!
 • 4 vuodenaikaa, "Kauppahalli. Aitoja ja erittäin laadukkaita ranskalaisia ruoka-annoksia. 108-vuotiaassa upeassa Tampereen kauppahallin miljöössä kohtaavat suomalainen ja ranskalainen keittiökulttuuri. Ravintoloitsija Yoni Ichtertz ja hänen tiiminsä käyttävät herkkujen valmistukseen Suomalaisia raaka-aineita, jotka tulevat suoraan paikan päältä Pohjoismaiden suurimmasta elintarvikehallista, Tampereen kauppahallista. Huom! Avoinna vain Kauppahallin aukioloaikoina.
 • Katupoika, Aleksanterinkatu 20, +358 3 2720201, [12]. ma-la 11-21. Aitoa tamperelaista ruokaa jo yli kolmekymmentä vuotta, eli täältä saa perinteiset mustatmakkarat ja läskisoosit. Maalaus takaseinällä esittää Pispalanharjua. Annokset alkaen 9€, salaattibaari kuuluu hintaan.
 • Punjab kebab, Kirkkokatu 10. Perinteinen kebab-paikka, jota monet pitävät kaupungin parhaana.

Keskihintaiset

 • Thai & Laos, Näsilinnankatu 23, +358 3 222 0615. Yksi parhaista thaimaalaisista ravintoloista Suomessa: Ystävällinen palvelu, hyvä ruoka, hintataso kohdillaan - mitäpä sitä muuta. Pääruoat noin 12€.
 • Ravintola Coussicca, Nyyrikintie 2 (Kalevassa, n. 2km keskustasta), +358 3 255 2100, [14]. Ma-pe 11-21, la 11–21, su 12–21. Tampereen vanhin toiminnassa oleva ravintola. Erityisen hyvät pihvit ja hyvä viinilista. Annoksiin kuuluu alkukeitto/-salaatti ja jälkiruokakahvi tai -tee. Pääruoat noin 15-20€.

Hintavat

 • Tiiliholvi, Kauppakatu 10, +358 3 272 0231 (), [15]. Perinteinen ravintola keskellä kaupunkia. Pääruoat reilu 20€.
 • Näsinneula, (Särkänniemessä), +358 20 7130 234 (), [16]. Avoinna ti-la klo 11-23:30 ja su-ma klo 11-21:30. Siitäkin huolimatta että ravintola on huvipuiston kupeessa suuressa näkötornissa ruoka on korkeatasoista. Pääruoat 20-30 euroa.
 • Hella & huone, Salhojankatu 48, +358 3 253 2440 (), [17]. Avoinna ti-la 18-23. Huolimatta siitä että kyseessä on erittäin korkeatasoinen ranskalaistyyppinen ravintola on Hella & huone kodikas ja yllättävänkin kohtuuhintainen.

Juo

Kahvilat

 • Vohvelikahvila, Ojakatu 2, +358 3 2144 225, [18]. Pieni ja tunnelmallinen kahvila, josta saa vohveleita niin suolaisena kuin makeinakin.
 • Pyynikin näkötornin kahvila, Näkötornintie 20, +358 3 212 3247, [19]. Avoinna 09-20. Näkötornin legendaariset munkit ovat aina tuoreita eivätkä edes pahan hintaisia.
 • Café Europa, Aleksanterinkatu 29, (03) 223 5526, [20]. su-ti 12-01, ke-to 12-02, pe-la 12-03. Tunnelmallinen kahvila, joka on sisustettu aidoilla antiikkihuonekaluilla ja taide-esineillä. Kansainvälinen tunnelma. Kahvilan lisäksi tarjolla syötävää, pelejä, lehtiä ja alkoholia, ja yksi Tampereen harvoista sisätupakkitiloista.
 • Kahvila Amurin Helmi, Satakunnankatu 49, (03) 5656 6634 (), [21]. Kesäaikaan arkisin klo 7 – 18, viikonloppuisin ja pyhinä klo 10 – 18. Talviaikaan arkisin klo 7 – 17, viikonloppuisin ja pyhinä klo 10 – 17.

Baarit & pubit

 • Vastavirta-Klubi, Pispalan valtatie 39, [22]. Vaihtoehtomusiikin kehto.Paikallisia kokoonpanoja,suomalaisia suuruuksia ja ulkomaisia vierailijoita.Liveä n.5 kertaa viikossa.Ilmaiset tai edulliset pääsyliput.
 • Soho, Otavalankatu 10, +358 3 212 2336, [23]. Ehkä maan kuuluisin jalkapallo- ja gastropub aivan rautatieseman läheisyydessä. Futista joka lähtöön ja maittavaa pubiruokaa viihtyisässä ympäristössä.
 • Konttori, Verkatehtaankatu 5, +358 3 222 5007, [24]. Korkeatasoinen ja viihtyisä pub. Sijaitsee kauniissa jugend-talossa ydinkeskustassa. Konttori koostuu kolmesta tunnelmallisesta ravintolahuoneesta ja kesäisin myös aurinkoisesta terassista. Jalkapallon ja muun penkkiurheilun ystäville tunnelmallisesta perähuoneesta löytyy myös kunnon screen.
 • Salhojankadun Pub, Salhojankatu 29, +358 3 2553 376, [25]. Tässä englantilaistyyppisessä pubissa on paras olutvalikoima Tampereella. Hieman ydinkeskustan ulkopuolella, ei kuitenkaan kaukana rautatieasemasta.
 • Plevna, Itäinenkatu 8, +358 3 260 1200 (), [26]. Keskustan panimoravintolassa on tarjolla hyvä olutvalikoima sisältäen pääasiassa talon omia tuotteita - erityisesti Plevnan Stout on mainitsemisen arvoinen. Ravintolapuolella menu on saksalais-tsekkiläisvaikutteinen.
 • Kahdet kasvot, Kauppakatu 14, +358 3 222 9032 (), [27]. Tässä mukavassa olutravintolassa on hyvä pysähtyä hetkeksi vaikka kesken kiireistä päivää kaupungilla tai iltaa aloitellessa.

Ravintola 931, Kehräsaari, +358 40 9696 846 (). Su-To 12-24, Pe-La 12-02. Tyylikäs ja viihtyisä kahvila/baari elokuvateatterin aulassa. Iltaisin vaihtuvia dj:tä. Lämmin ja rento tunnelma.

Nightclub Mixei, Itsenäisyydenkatu 7-9. Suomen vanhin toimiva gay-baari rautatieaseman läheisyydessä. Avoinna ti-to 20-02 ja pe-la 20-04


Nuku

Edulliset

 • Dream Hostel Tampere, Åkerlundinkatu 2, +358407278473, [28]. Erinomaisella paikalla sijaitseva uusi, edullinen hostelli. Yöpyminen alkaen 20e/yö. Kansainvälisen tyylin hostelli, paljon yhteismajoitusta. 2hh 65e. Uusista tiloista löytyy ilmaisen internetin lisäksi pesupalvelut kuten oleskelutila sekä itsepalvelukeittiö. Lisätietoa http://www.dreamhostel.fi/ puhelin +358407278473 sähköposti [email protected]
 • Omenahotelli, Hämeenkatu 28, [29]. Itsepalveluhotelli aivan keskustassa. Varaus ja maksu suoritetaan netissä, hotellissa ei ole vastaanottoa vaan sisään kuljetaan verkosta saadulla avainkoodilla. Huoneessa voi nukkua 1-4 henkeä. Huone alk. 59 eur.
 • Mango Hotel, Hatanpaan Puistokuja 36, [30]. Itsepalveluhotelli keskustan läheisyydessä. Huone alkaen 59 euroa.
 • Hotelli Iltatähti, Kyläojankatu 16, [31]. Sijaitsee noin 4 km keskustasta. Neljä vuokrattavaa huonetta. Yhden hengen huone 70€, kahden hengen 80€.
 • Hostel Sofia, Tuomiokirkonkatu 12 A. Muutaman minuutin kävelymatka Hämeenkadulta ja rautatieasemalta.

Keskihintaiset

 • Hotelli Cumulus Hämeenpuisto, Hämeenpuisto 47, +358 3 386 2000 (, fax: (03) 386 2299), [32]. Siisti perustason hotelli lähellä keskustaa, Hämeenpuiston laidalla.
 • Hotelli Cumulus Koskikatu, Koskikatu 5, +358 3 242 4111 (, fax: (03) 242 4399), [33]. Siisti perustason hotelli aivan keskustassa.
 • Hotelli Cumulus Pinja, Satakunnankatu 10, (03) 241 5111 (, fax: (03) 241 5555), [34]. Tunnelmallinen ja kodikas majoitus Tampereella

Hintavat

 • Sokos Hotel Tammer, (), [35]. Kansallismaiseman kupeessa Tammerkosken keskijuoksulla sijaitseva vanha, arvokas ja vasta remontoitu hotelli.
 • Scandic Rosendahl, Pyynikintie 13, +358 3 244 1111, [36]. Pari kilometriä keskustan ulkopuolella oleva hyvätasoinen hotelli Pyhäjärven rannassa.
 • Sokos Hotel Ilves, Hatanpään valtatie 1, +358 20 1234 631 (), [37]. Aivan ydinkeskustassa kauppakeskus Koskikeskuksen kyljessä sijaitseva korkea hotelli.

Pysy turvassa

Tampere on yhtä turvallinen kuin mikä tahansa suurempi kaupunki Suomessa.

Pysy terveenä

Tampereella on yliopistollinen keskussairaala, useita terveysasemia ja apteekkeja jos matkailijalle sattuu jotain.

Ota yhteyttä

Jatka matkaa

 • Hämeenkyrö — kuuluisaa Pirkanmaalaista kansallismaisemaa 30 min päässä Tampereelta Etelä-Pohjanmaan suuntaan
 • Kangasala — kuuluisten kesäpäivien harjumaisemaa 30 min päässä bussilla
 • Ruovesi — taiteilijoiden perinteinen asuinkunta (Akseli Gallen-Kalela, Kimmo Kaivanto, Kalle Holmberg jne.), Näsijärven upeat erämaamaisemat, vanha puutalokeskusta, Helvetinjärven kansallispuisto
Tämä on kattava artikkeli. Siinä on jo paljon tietoa kohteensa nähtävyyksistä, ravintoloista, hotelleista ja matkustustavoista. Sukella sisään ja paranna sitä entisestään - ehkä siitä jonain päivänä tulee tähti!