Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Tampere” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tampere

Default Banner.jpg

(updated listing Kalevan kirkko)
(Liiku: Vuokra-auton online varausmahdollisuus lisätty)
(28 välissä olevaa versiota 10 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
 
[[Image:Tampere_Tammerkoski.jpg|thumb|200px|Tammerkoski]]
 
[[Image:Tampere_Tammerkoski.jpg|thumb|200px|Tammerkoski]]
 
[[Image:Tampere Hameenkatu.png|thumb|Hämeenkatu, Tampereen pääkatu]]
 
[[Image:Tampere Hameenkatu.png|thumb|Hämeenkatu, Tampereen pääkatu]]
'''Tampere''' (ruots. ''Tammerfors'') [http://www.tampere.fi] on [[Suomi|Suomen]] kolmanneksi suurin kaupunki ja [[Pohjoismaat|Pohjoismaiden]] suurin sisämaakaupunki. Se sijaitsee [[Pirkanmaa]]n maakunnassa. Tampereella asuu yli 210 000 asukasta. Tampere on oiva paikka asua ja elää sekä hyvä kohde päivän, viikonlopun tai muutaman päivän visiiteille. Tunnelma ja hauskuus syntyvät rennosta meiningistä ja ihmisistä.
+
'''Tampere''' (ruots. ''Tammerfors'') [http://www.tampere.fi] on [[Suomi|Suomen]] kolmanneksi suurin kaupunki ja [[Pohjoismaat|Pohjoismaiden]] suurin sisämaakaupunki. Lisäksi se on Suomen toiseksi suurin kaupunkikeskittymä pääkaupunkiseudun jälkeen ja [[Pirkanmaa]]n maakuntakeskus. Tampereella asuu yli 215 000 asukasta ja Suur-Tampereen alueella lähes 400 000. Asukasluku on kasvanut ja tulee kasvamaan lähivuosikymmeninäkin hyvin voimakkaasti. Tampere on oiva paikka asua ja elää sekä hyvä kohde päivän, viikonlopun tai muutaman päivän visiiteille. Tunnelma ja hauskuus syntyvät rennosta meiningistä ja ihmisistä.
  
 
==Tule==
 
==Tule==
 
===Lentokoneella===
 
===Lentokoneella===
Sekä Blue1, Finnair, Finncom, Air Baltic että Ryanair lentävät Tampere-Pirkkalan lentosemalle ({{IATA|TMP}} , [http://www.finavia.fi/lentoasema_tampere-pirkkala]). Lentokohteet ovat: [[Lontoo]], [[Bergamo]],[[Pisa]], [[Rooma]], [[Trapani]], [[Bremen]],[[Frankfurt-Hahn]],[[Tukholma]], [[Oslo]], [[Kööpenhamina]], [[Edinburgh]], [[Malaga]], [[Alicante]], [[Kaunas]] ja [[Gdansk]].
+
Sekä Blue1, Finnair, Flybe, Air Baltic että Ryanair lentävät Tampere-Pirkkalan lentoasemalle ({{IATA|TMP}} , [http://www.finavia.fi/lentoasema_tampere-pirkkala]). Lentokohteet ovat: [[Lontoo]], [[Bergamo]],[[Pisa]], [[Rooma]], [[Trapani]], [[Bremen]], [[Frankfurt|Frankfurt-Hahn]], [[Tukholma]], [[Oslo]], [[Kööpenhamina]], [[Edinburgh]], [[Malaga]], [[Alicante]], [[Kaunas]] ja [[Gdansk]].
  
 
Bussi [http://www.paunu.fi/aikataulut_lahiliik.html Paunu] 61 liikennöi kello 7-23 lentoasemalta keskustaan. Tokeen liikenne ajaa rautatieaseman ja lentoaseman väliä aina Ryanairin lentojen yhteydessä [http://www.airpro.fi/ryanair_linjaautojenaikataulut].
 
Bussi [http://www.paunu.fi/aikataulut_lahiliik.html Paunu] 61 liikennöi kello 7-23 lentoasemalta keskustaan. Tokeen liikenne ajaa rautatieaseman ja lentoaseman väliä aina Ryanairin lentojen yhteydessä [http://www.airpro.fi/ryanair_linjaautojenaikataulut].
  
 
===Junalla===
 
===Junalla===
Tampere on Suomen rautateiden merkittävin risteysasema. [http://www.vr.fi] Suora yhteys Tampereelle on mm. Helsingistä, Riihimäeltä, Hämeenlinnasta, Turusta, Oulusta, Rovaniemeltä, Kolarista, Kemijärveltä, Jyväskylästä, Porista, Seinäjoelta, Vaasasta, Kokkolasta. Kuopiosta, Pieksämäeltä ja Haapamäeltä.  
+
Tampere on Suomen rautateiden merkittävin risteysasema. [http://www.vr.fi] Suora yhteys Tampereelle on muun muassa Helsingistä, Riihimäeltä, Hämeenlinnasta, Turusta, Oulusta, Rovaniemeltä, Kolarista, Kemijärveltä, Jyväskylästä, Porista, Seinäjoelta, Vaasasta, Kokkolasta, Kuopiosta, Pieksämäeltä ja Haapamäeltä.  
  
Myös Lahden ja Kouvolan, Lappeenrannan ja Imatran sekä Venäjän suuntaan junaliikenne on tiheää Riihimäen ja/tai Lahden vaihtoyhteyksien kautta. Pitkään suunnitteilla olleen n. 1,5 km pituisen Riihimäen kolmioraiteen toteutumisen myötä toteutusivat myös näiden kaupunkien henkilöyhteydet suorana Tampereelle/-lta.   
+
Myös Lahden ja Kouvolan, Lappeenrannan ja Imatran sekä Venäjän suuntaan junaliikenne on tiheää Riihimäen ja/tai Lahden vaihtoyhteyksien kautta. Pitkään suunnitteilla olleen n. 1,5 km pituisen Riihimäen kolmioraiteen toteutumisen myötä toteutuisivat myös näiden kaupunkien henkilöyhteydet suorana Tampereelle/-lta.   
  
 
Kaikki kaupungin läpi kulkevat junat pysähtyvät Tampereen rautatieasemalla.  
 
Kaikki kaupungin läpi kulkevat junat pysähtyvät Tampereen rautatieasemalla.  
Helsingistä ja Jyväskylästä Tampereelle kestää junalla noin 1 tunti 20 minuuttia (Pendolino). Turusta 1:45, Seinäjoelta 60 min., Hämeenlinnasta 45 min. Riihimnäeltä 60 min.
+
Helsingistä ja Jyväskylästä Tampereelle kestää Pendolinolla noin 1 tunti 20 minuuttia, Turusta 1:45, Seinäjoelta 60 min, Hämeenlinnasta 45 min ja Riihimäeltä 60 min.
  
 
===Autolla===
 
===Autolla===
Tampereelle vievät valtatiet 3 (Helsinki-Hämeenlinna-Tampere-Vaasa), 9 (Turku-Tampere-Jyväskylä-Kuopio), 11 (Pori-Tampere) ja 12 (Rauma-Tampere-Lahti-Kouvola). Helsingin suunnasta tulijoiden matka kulkee kätevästi kokonaan moottoritietä. Valtatiellä 9 on moottoritieosuus Toijalasta Tampereelle, muuten kuljetaan maantietä. Valtatie 12 on pääosin tavallista maantietä.
+
Tampereelle vievät valtatiet 3 (Helsinki-Hämeenlinna-Tampere-Vaasa), 9 (Turku-Tampere-Jyväskylä-Kuopio), 11 (Pori-Tampere) ja 12 (Rauma-Tampere-Lahti-Kouvola). Helsingin suunnasta tulijoiden matka kulkee kätevästi kokonaan moottoritietä. Valtatiellä 9 on moottoritieosuus Toijalasta Tampereelle, muuten kuljetaan maantietä. Valtatie 12 ja 11 ovat pääosin tavallista maantietä. Valtatie 9:llä Jyväskylään on useita keskikaiteellisia ohituskaistoja ja sen kummatkin päät Jyväskylässä ja Tampereella ovat moottoritietä.
 +
 
 +
Tamperetta kiertää kehätie etelässä, jonka lisäksi kaupungin pohjoispuolella on Suomen ruuhkaisin tie pääkaupunkiseudun ulkopuolella, Paasikiventie. Molemmat ovat tärkeitä tieyhteyksiä sekä Tampereen sisällä liikuttaessa että ohitustieliikenteessä.
  
 
===Bussilla===
 
===Bussilla===
Rivi 25: Rivi 27:
 
==Liiku==
 
==Liiku==
 
[[Image:Tampere-Center.png|thumb|Tampereen kartta (klikkaa suuremmaksi)]]
 
[[Image:Tampere-Center.png|thumb|Tampereen kartta (klikkaa suuremmaksi)]]
 +
===Vuokra-autolla===
 +
Edullinen ja aikatauluista vapaa liikkumismuoto on vuokra-auto. Voit tilata sen etukäteen maksuttomasta online varauspalvelusta http://www.scandiarent.fi/autovuokraamo-tampere
 
===Linja-autolla===
 
===Linja-autolla===
Toistaiseksi ainoa julkinen kulkuväline Tampereen sisällä liikkumiseen on kaupunki- tai seutuliikenteen linja-auto. Bussiverkosto on kattava ja Tampereen kaupungin joukkoliikenneyksikön Reittioppaalla [http://reittiopas.tampere.fi/] voi katsoa parhaan reitin osoitteesta toiseen. Lähes kaikki bussilinjat pysähtyvät Tampereen liikenteen solmukohdassa Keskustorilla. Seutuliikenteessä on käytössä Tampereen sisäisillä matkoilla sama lippujärjestelmä kaupunkiliikenteen linjojen kanssa, mutta reittiopas [http://tampere.matkahuolto.info/] on vielä erillinen. Bussilippu maksaa 2,50 aikuiselta, jos aikoo parikin kertaa vuorokauden aikana bussilla matkustella, kannattaa ostaa matkailijalippu, sillä pääsee myös yöaikaan ilman erillistä yömaksua. Myös Tampere-korttiin sisältyy vapaa liikkuminen kaupungin sisäisillä matkoilla.
+
Toistaiseksi ainoa julkinen kulkuväline Tampereen sisällä liikkumiseen on kaupunki- tai seutuliikenteen linja-auto. Linjaverkosto on kattava ja Tampereen kaupungin joukkoliikenneyksikön [http://reittiopas.tampere.fi/ Repa Reittioppaalla] voi katsoa parhaan reitin osoitteesta toiseen. Kaikki bussilinjat pysähtyvät Tampereen liikenteen solmukohdassa Keskustorilla muutamaa poikittaislinjaa lukuun ottamatta. Bussinvaihto onkin helppoa, jota helpottaa lisäksi tiheä vuoroväli.
 +
 
 +
Seutuliikenteessä on käytössä Tampereen sisäisillä matkoilla sama lippujärjestelmä kaupunkiliikenteen linjojen kanssa, mutta [http://tampere.matkahuolto.info/ reittiopas] on vielä erillinen. Aikuisen kertalippu maksaa 2,50€ ja lapsen 1,00€. Lippuihin sisältyy tunnin vaihto-oikeus. Kannattaa harkita myös matkailijalippua, jolla voi matkustaa rajattomasti tietyn vuorokausimäärän sisällä. Lisäksi matkailijalipulla matkustettaessa ei tarvitse välittää yövuorolisästä (2,50€, peritään 00.00–04.40 lähteviltä vuoroilta). Aikuisen matkailijalipun hinta on ensimmäiseltä vuorokaudelta 6,00€ ja lisävuorokausilta 4,00€. Nuorille ja lapsille hinta on halvempi. Myös Tampere-korttiin sisältyy vapaa liikkuminen kaupungin sisäisillä matkoilla.
  
 
===Junalla===
 
===Junalla===
 
Vaikkei Tampereen kaupungin alueella ole kuin yksi henkilöliikenteen rautatieasema, pääsee kaupunkiseudulla kulkemaan [[Nokia]]lle, [[Lempäälä]]än ja [[Orivesi|Oriveden]] asemalle ja keskustaan VR:n liikennöimällä taajamajunalla.  
 
Vaikkei Tampereen kaupungin alueella ole kuin yksi henkilöliikenteen rautatieasema, pääsee kaupunkiseudulla kulkemaan [[Nokia]]lle, [[Lempäälä]]än ja [[Orivesi|Oriveden]] asemalle ja keskustaan VR:n liikennöimällä taajamajunalla.  
  
Tulevaisuudessa perustettaneen suunnitelmien mukaan uusia väliseisakkeita myös Tampereen kaupungin alueelle ja myös raitiotiejärjestelmä on suunnitteilla perustettavaksi noin 2017-20.
+
Tulevaisuudessa perustettaneen suunnitelmien mukaan uusia väliseisakkeita myös Tampereen kaupungin alueelle ja myös pikaraitiotiejärjestelmä on suunnitteilla perustettavaksi vuosien 2015-2020 välillä reitille Lentävänniemi-Keskusta-Hervanta.
  
 
===Pyörällä===
 
===Pyörällä===
Kesästä 2010 alkaen voi Tampereella ottaa käyttöönsä panttia ja internet-rekisteröitymistä vastaan kaupunkipyörät. [http://www.tamperecitybike.fi/] Myös ainakin Scandic-hotellit tarjoavat asiakkailleen käyttöön polkupyöriä. Huomaa, että "talviaikaan" marraskuusta huhtikuuhun on Hämeenkadun jalkakäytävillä pyöräily kielletty (pyöräilijät bussikaistoilla), kesäkuukausiksi (touko-loka) jalkakäytävät merkitään kevyen liikenteen väyliksi.
+
Keskustassa on helppo liikkua [http://www.tamperecitybike.fi/ Tampereen kaupunkipyörillä]. Kaupunkipyöräkausi alkaa huhtikuussa ja loppuu lokakuussa. Kaupunkipyörän käyttöoikeuden voi vuokrata päiväksi kerrallaan tai koko kesäksi. Jälkimmäinen edellyttää verkkorekisteröitymistä ja panttimaksua. Matkailijoiden kannattaakin vuokrata pyörä vain päiväksi kerrallaan. Avaimia saa Kesäkahviloista Pulu (Sorsapuisto), Puisto (Hämeenpuisto) ja Punane (Koskipuisto) ja lisäksi Rautatieaseman matkailutoimistosta.
 +
 
 +
Myös ainakin Scandic-hotellit tarjoavat asiakkailleen käyttöön polkupyöriä. Huomaa, että "talviaikaan" marraskuusta huhtikuuhun on Hämeenkadun jalkakäytävillä pyöräily kielletty (pyöräilijät bussikaistoilla), kesäkuukausiksi (touko-loka) jalkakäytävät merkitään kevyen liikenteen väyliksi.
 +
 
 +
Pyöräilyä Hämeenkadulla ja Satakunnankadulla kannattaa välttää, sillä pyöräilijöille annetaan vähän tilaa bussien, autoilijoiden ja jalankulkijoiden joukossa. Sen sijaan kannattaa hyödyntää Tampereen pääpyöräilyväylää, joka alkaa Puutarhakadun länsipäästä, jatkuu siitä keskustan ohi Patosillalle. Rongankadun jälkeen alitetaan rautatie Rongankadun alikulkutunnelissa ja jatkuu Vellamonkadun ja Teiskontien kautta edelleen itään.
  
 
==Näe==
 
==Näe==
Rivi 45: Rivi 55:
 
*<see name="Finlaysonin kirkko"></see>
 
*<see name="Finlaysonin kirkko"></see>
 
*<see name="Kalevan kirkko" alt="" address="" directions="" phone="" url="" hours="" price="" lat="" long="">Piruntorjuntabunkkerinakin tunnettu kirkko pysähdyttää - sitä voi ainoastaan rakastaa tai vihata. Myös sisältä näkemisen arvoinen.</see>
 
*<see name="Kalevan kirkko" alt="" address="" directions="" phone="" url="" hours="" price="" lat="" long="">Piruntorjuntabunkkerinakin tunnettu kirkko pysähdyttää - sitä voi ainoastaan rakastaa tai vihata. Myös sisältä näkemisen arvoinen.</see>
*<see name="Särkänniemi" address="" directions="Näsinneulan näkötornin juurella" url="http://www.sarkanniemi.fi/". Särkänniemi on yksi Suomen suosituimmista huvipuistoista</see>
+
*<see name="Särkänniemi" address="" directions="Näsinneulan näkötornin juurella" url="http://www.sarkanniemi.fi/"> Särkänniemi on yksi Suomen suosituimmista huvipuistoista</see>
 
*<see name="Näsinneula" address="" url="http://www.nasinneula.fi/" phone="">Pohjoismaiden korkein näkötorni</see>
 
*<see name="Näsinneula" address="" url="http://www.nasinneula.fi/" phone="">Pohjoismaiden korkein näkötorni</see>
 
*<see name="Muumilaakso" url="http://www.tampere.fi/muumi/muumilaakso.htm"  address="Pirkankatu 2" directions="Pääkirjaston yhteydessä"></see>
 
*<see name="Muumilaakso" url="http://www.tampere.fi/muumi/muumilaakso.htm"  address="Pirkankatu 2" directions="Pääkirjaston yhteydessä"></see>
 
*<see name="Vakoilumuseo" alt="" address="Satakunnankatu 18" directions="" phone="" url="" hours="" price="" lat="" long=""></see>
 
*<see name="Vakoilumuseo" alt="" address="Satakunnankatu 18" directions="" phone="" url="" hours="" price="" lat="" long=""></see>
*<see name="" alt="" address="" directions="" phone="" url="" hours="" price="" lat="" long="" monipuolinen="monipuolinen" luonnontieteellinen="Luonnontieteellinen" museo="museo"></see>
+
*<see name="Luonnontieteellinen museo" alt="" address="" directions="" phone="" url="" hours="" price="" lat="" long=""></see>
 
* <see name="Pyynikin näkötorni" address="Näkötornintie 20" phone="" email="" fax="" hours="Avoinna joka päivä"url="http://www.munkkikahvila.net">26 metriä korkeutta ei kuulosta kovinkaan paljolta, mutta sympaattinen kivitorni onkin rakennettu Pyynikin harjun huipulle, josta maisemat molemmin puolin ovat komeat. Täältä saa myös kaupungin parhaat munkkikahvit!</see>
 
* <see name="Pyynikin näkötorni" address="Näkötornintie 20" phone="" email="" fax="" hours="Avoinna joka päivä"url="http://www.munkkikahvila.net">26 metriä korkeutta ei kuulosta kovinkaan paljolta, mutta sympaattinen kivitorni onkin rakennettu Pyynikin harjun huipulle, josta maisemat molemmin puolin ovat komeat. Täältä saa myös kaupungin parhaat munkkikahvit!</see>
 +
 +
==Festivaalit==
 +
===Tampereella===
 +
* <see name="Annikin Runofestivaali" hours="5. - 8.6.2013" url="http://www.annikinkatu.net/runofestivaali2012/"></see>
 +
* <see name="Backlight-valokuvatapahtuma" hours="2014" url="http://www.backlight.fi/">Backlight-valokuvatapahtuma on historiansa aikana esitellyt yli 250 taiteiijaa yli 30 maasta. Tamperelainen Valokuvakeskus Nykyaika on järjestänyt kansainvälistä valokuvatriennaalia kolmen vuoden syklillä jo vuodesta 1987</see>
 +
* <see name="Blockfest" hours="elokuu 2013" url="http://www.pirfest.fi/festivaalit/blockfest/"> Blockfest on hiphop-kulttuurille omistettu kaupunkifestivaali, joka on vakiinnuttanut paikkansa Suomen festivaalikesässä, tarjoten keikkoja sekä genren kotimaisilta kärkinimiltä että ulkomaisilta tähtivierailta.</see>
 +
*<see name="Circus Ruska Festival" hours="25. - 26.1.2013" url="http://circusruska.com/web/">Festivaali kokoaa nautittavaksi uusia nykysirkusteoksia. Ohjelmistossa painotetaan kotimaisia ja kansainvälisiä tuoreita esityksiä, joissa sirkustekniikka ja muut ilmaisumuodot kohtaavat erilaisissa kokoonpanoissa.</see>
 +
*<see name="Kukkaisviikot" hours="26.7. - 3.8.2013" url="http://www.kukkaisviikot.fi/">Kukkaisviikoilla on kivaa! Kukkaloistoa ja ilmaistapahtumia Tampereen keskustassa heinäkuun lopussa 9 päivän ajan. Koko perheen iloinen kesätapahtuma, jonka monipuolisesta ohjelmasta jokainen löytää itselleen jotakin.</see>
 +
*<see name="Lost In Music" hours="17. - 20.10.2012" url="http://www.lostinmusic.fi/">Lost In Music on Tampereella vuosittain lokakuussa järjestettävä kaupunkifestivaali, jossa noin sata artistia esiintyy neljänä iltana Tampereen keskeisissä keikkapaikoissa.Lost In Musicin tavoitteena on esitellä monipuolisesti uusia, nousevia pop-, rock-, indie- ja metallibändejä. Mukana on lisäksi hiphop- ja maailmanmusiikkia – kokeellisempaa puolta unohtamatta. </see>
 +
*<see name="Maailmantango" hours="13. - 15.9.2013" url="http://www.maailmantango.net/site/"> Maailmantango-festivaali on vuodesta 2007 lähtien Tampereella syyskuisin järjestettävä kansainvälinen ja poikkitaiteellinen tapahtuma.Tangon lisäksi joukkoon mahtuu myös muuta urbaania kansanmusiikkia kuten jazzia, chansonia ja fadoa. </see>
 +
*<see name="Monsters of Pop" hours="syyskuu 2013" url="http://www.monstersofpop.net/">Monsters of Pop on kolmipäiväinen indiemusiikkiin keskittyvä festivaali, joka on järjestetty Tampereella vuodesta 2006 lähtien. Festivaalin tapahtumapaikoiksi ovat vakiintuneet Tullin aukiolla sijaitsevat Klubi, Telakka ja Pakkahuone. Viime vuosina festivaalin oheisohjelmaa on järjestetty myös Elokuvateatteri Niagarassa.</see>
 +
*<see name="MUKAMAS - kansainvälinen nukketeatterifestivaali" hours="2014" url="http://www.teatterimukamas.com/">MUKAMAS – kansainvälinen nukketeatterifestivaali on suurin kansainvälinen nukketeatterifestivaali maassamme ja sen tärkeys maamme koko nukketeatterialan kehittäjänä on kiistaton.</see>
 +
*<see name="Nuorten teatterifestivaali MURROS" hours="23. - 25.11.2012" url="http://www.tnl.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=19&Itemid=21"> Festivaalin tavoitteena on luoda kaikille avoin korkeatasoinen, valtakunnallinen ja kansainvälinen nuorten teatterifestivaali. Tapahtumassa nähdään pääsääntöisesti 13-20-vuotiaiden nuorten esittämiä esityksiä.</see>
 +
*<see name="Pirkanmaan Triennaali" hours="2015" url="http://www.pirkanmaantriennaali.fi/"> Pirkanmaan Triennaali on kolmen vuoden välein järjestettävä Pirkanmaan alueen ajankohtaisen kuvataiteen katselmus.</see>
 +
*<see name="Pispalan Sottiisi" hours="11.-15.6.6.2014" url="http://www.sottiisi.net/">Kansainvälinen kansantanssifestivaali Pispalan Sottiisi kokoaa Tampereelle kansantanssijat ja -soittajat eri puolilta maailmaa.</see>
 +
*<see name="Pispalan Sottiisin Tanssimania" hours="26.–29.9.2013" url="http://www.sottiisi.net/index.php/tanssimania">26.–29.9.2013
 +
Pispalan Sottiisin Tanssimania on uuden kansantanssin ja -musiikin koulutus- ja konserttitapahtuma, jossa menneisyys ja nykypäivä tervehtivät toisiaan.</see>
 +
* <see name="Sauna Open Air metal festival" url="http://www.sauna-open-air.fi/">Suomen suurimpia metallimusiikin festivaaleja.</see>
 +
* <see name="Tammerfest" hours="17.-20.7.2013" url="http://www.tammerfest.fi/">Suomen suurin kaupunkifestivaali Tammerfest järjestetään Tampereen keskustassa. Neljä päivää ja neljä yötä Tammerfest täyttää heinäkuisen Tampereen ilolla, musiikilla ja festivaalitunnelmalla. </see>
 +
*<see name="Tampere Biennale" hours="2014" url="http://www.tamperemusicfestivals.fi/biennale/">Tampere Biennale esittelee kotimaisen nykymusiikin tärkeimmät ilmiöt, ajankohtaisimmat säveltäjät ja uusimmat sävellykset. Tampere Biennale on järjestetty kahden vuoden välein Vuodesta 1986. </see>
 +
*<see name="Tampere Guitar Festival" hours="2.- 9.6.2013" url="http://www.musiikkitoteemi.fi/tgf/">Vireä klassisen kitaran festivaali, jossa ei kaihdeta muitakaan kitaramusiikin tyylilajeja. Konserttien ohella tärkeä osa festivaalia ovat inspiroivat mestarikurssit, seminaarit ja workshopit kaikentasoisille soittajille.</see>
 +
*<see name="Tampere Jazz Happening" hours="1. - 4.11.2012" url="http://www.tamperemusicfestivals.fi/jazz/">Tampere Jazz Happeningin kansainvälinen ohjelmisto kokoaa vuosittain yhteen modernin jazzin kärkinimet ja tulevaisuuden suunnannäyttäjät</see>
 +
*<see name="Tampere Kuplii" hours="20. - 24.3.2013." url="http://2012.tamperekuplii.fi/">Tampere Kuplii on Tampereen keskustan alueella järjestettävä viisipäiväinen hyvän fiiliksen sarjakuvafestivaali, joka kerää yhteen sarjakuvantekijöitä ja harrastajia ympäri Suomea. Tapahtumassa on näyttelyitä, myyntipöytiä, pienlehtiä, puheohjelmaa, Cosplay-kilpailu sekä signeerauksia.</see>
 +
*<see name="Tampereen elokuvajuhlat" hours="6. - 10.3.2013" url="http://www.tamperefilmfestival.fi/site/">Viisi päivää ja yötä elokuvan juhlaa Tampereella! Kansainvälinen ja kotimainen kilpailu esittelevät lyhytelokuvan tuoreimman ja terävimmän kärjen.
 +
Festivaalin yhteydessä järjestetään myös lasten ja nuorten elokuvafestivaali Videotivoli.</see>
 +
*<see name="Tampereen Flamencoviikko" hours="kesä 2013" url="http://www.tampereflamenco.com/">Tampereen flamencoviikko on Pohjoismaiden suurin ja vanhin flamencofestivaali, joka on saavuttanut tunnettavuutta maailmanlaajuisesti sekä arvostusta myös flamencon  kotimaassa Espanjassa</see>
 +
*<see name="Tampereen Sävel" hours="5. - 9.6.2013" url="http://www.tamperemusicfestivals.fi/vocal/vocal2011/">Ihmisäänen monimuotoisuutta voi ihastella joka toinen kesä Tampereella järjestettävässä kuoro- ja lauluyhtyetapahtumassa. Monenlaiset työpajat ja ilmaiskonsertit vetävät myös puoleensa laulumusiikista kiinnostuneita ympäri maailmaa.</see>
 +
*<see name="Tampereen Teatterikesä" hours="5. - 11.8.2013" url="http://www.teatterikesa.fi/">Teatterikesä kuuluu Euroopan teatterifestivaalien kärkijoukkoon tuoreen ja puhuttelevan ohjelmistotarjontansa ansiosta. Teatterikesä on kulttuurialan tapaamisten foorumi, jonka korkeatasoiseen ohjelmistoon kuuluvat Pääohjelmisto, Ohjelmateltta, klubifestivaali Encorebaana, OFF Tampere, Tapahtumien Yö sekä lukuisia seminaareja, kokouksia ja workshopeja.</see>
 +
*<see name="Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali" hours="16. - 21.4.2013" url="http://www.tanssivirtaa.net/">Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali tuo kotimaisen nykytanssin kiinnostavimmat tekijät ja teokset kaupunkiin. Ohjelmistossa nähdään vaikuttavia kotimaisia nykytanssiteoksia nuorilta ja kokeneilta koreografeilta, tanssivideoita, yleisökeskusteluja ja klubiohjelmaa.</see>
 +
 +
===Pirkanmaalla===
 +
* <see name="Musiikkia! Ruovesi" hours="26.6.- 30.6.2013" address="Ruovesi" url="http://www.musiikkiaruovesi.fi">Musiikkia! Ruovesi tarjoaa kamarimusiikkia Ruoveden kulttuurimaisemissa ainutlaatuisissa, intiimeissä konserttipaikoissa. </see>
 +
*<see name="Mäntän kuvataideviikot" hours="kesä 2013" address="Mänttä-Vilppula" url="http://www.mantankuvataideviikot.fi/index2.php?k=22"></see>
 +
*<see name="Oriveden Suvi" hours="06. - 09.2013" address="Orivesi" url="http://www.orivedensuvi.fi/">Oriveden Suvessa iloitellaan koko kesä kesäkuusta syyskuuhun.</see>
 +
*<see name="Pentinkulmanpäivät" hours="kesä 2013" address="Urjala" url="http://www.pentinkulmanpaivat.fi/">Valtakunnallinen kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivät kokoaa kirjallisuudenystävät vuosittain kesäiseen Urjalaan, Väinö Linnan synnyinseudulle. Ohjelmassa on kiinnostavia kirjailijavieraita, seminaareja, kursseja, paneelikeskusteluja, runoilta, ohjelmaa lapsille – kaikkea mitä kirjallisuudenystävä voi kesätapahtumalta odottaa!</see>
 +
*<see name="Sastama Gregoriana - Wanhan Musiikin Päivät XVIII" hours="20.-27.7.2013" address="Sastamala" url="http://www.sastamalagregoriana.fi/">Vanhan musiikin festivaali Sastamalassa vie kuulijat löytöretkelle pyhiinvaeltajien musiikin salaisuuksiin. Konserttipaikkoina ovat keskiaikaiset kirkkomme: Sastamalan Pyhän Marian kirkko ja Tyrvään Pyhän Olavin kirkko.</see>
 +
*<see name="Sata-Häme Soi" hours="2. - 7.7.2013" address="Ikaalinen" url="http://www.satahamesoi.fi/index#.UHQQJqPcyTQ">Idyllinen Ikaalinen muuttuu pikkukaupungista musiikin metropoliksi, kun tuhannet harmonikansoittajat ja festivaalivieraat kohtaavat toisensa Sata-Häme Soi -juhlilla.</see>
 +
*<see name="Taidesuunnistus" hours="20. - 21.4.2013" address="Pirkanmaa" url="http://www.taidesuunnistus.net/">Miten taideteokset syntyvät ja millaisia ihmisiä taiteilijat oikeastaan ovat? Taidesuunnistus-tapahtuma on oiva mahdollisuus tutustua taiteeseen, ostaa teoksia ja tavata taiteilijoita. Tapahtuma on yleisölle ilmainen.</see>
 +
*<see name="Työväen Musiikkitapahtuma" hours="25. - 28.7.2013" address="Valkeakoski" url="http://www.valmu.com/">Työväen Musiikkitapahtumaa vietetään Valkeakoskella ainutlaatuisessa tehdas- ja museomiljöössä heinäkuun lopulla. Nelipäiväinen tapahtuma on valovoimainen nykypäivän festivaali, jonka ohjelmistossa on sekä tähtiartisteja että mielenkiintoisia uutuuksia, näyttelyitä, lasten- ja nuorten ohjelmaa, yöyhteislauluja, keskustelutilaisuuksia, lavatansseja ja työväenmusiikin helmiä.</see>
 +
*<see name="Vanhan Kirjallisuuden Päivät" hours="28.-29.6.2013" address="Sastamala" url="http://www.vanhankirjallisuudenpaivat.com/">Vanhan kirjallisuuden päivät pidetään seuraavan kerran teemalla Moraali. Tapahtuman ohjelma julkistetaan maaliskuussa 2013. Vanhan kirjallisuuden päivät on valtakunnallisesti merkittävä kirjatapahtuma. Ohjelmaa täydentävät vuosittain vaihtuvan teeman mukaiset seminaarit, kirjahuutokaupat, näyttelyt, runotilaisuus ja tunnelmallinen telttaravintola. Lauantain lasten kirjapäivät tarjoaa ohjelmaa perheen pienimmille.</see>
 +
*<see name="XIV Mäntän Musiikkijuhlat" hours="25.6.–2.7.2013" address="Mänttä-Vilppula" url="http://www.mantanmusiikkijuhlat.fi/">Mäntän Musiikkijuhlat on Suomen ainoa pianomusiikkiin keskittyvä kesäfestivaali. Mänttä on ollut pianomusiikin ystävien kansainvälinen kohtauspaikka jo vuodesta 1999.</see>
 +
*<see name="Pirkanmaan festivaalit - Pirfest ry" url="http://www.pirfest.fi">Täältä löydät lisätietoa Pirkanmaalla järjestettävistä festivaaleista</see>
  
 
==Tee==
 
==Tee==
Rivi 59: Rivi 111:
 
* <do name="Rajaportin sauna" alt="" address="Pispalan valtatie 9" directions="" phone="+358 3 222 3823" url="http://www.pispala.fi/rajaportinsauna/" hours="Ma, ke 18-22, pe 15-21, la 14-22" price="4-6€ päivästä riippuen" lat="" long="">Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna on nähtävyys, muttei mikään turistiansa: monet vakituisista saunojista näyttävät yhtä vanhoilta kuin yli satavuotias sauna itse. Kertalämmitteinen kolmen kuution kiuas lämmitetään metrin haloilla ennen jokaista saunapäivää, ja löylyt ovat kipakimmillaan heti saunan auettua.</do>
 
* <do name="Rajaportin sauna" alt="" address="Pispalan valtatie 9" directions="" phone="+358 3 222 3823" url="http://www.pispala.fi/rajaportinsauna/" hours="Ma, ke 18-22, pe 15-21, la 14-22" price="4-6€ päivästä riippuen" lat="" long="">Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna on nähtävyys, muttei mikään turistiansa: monet vakituisista saunojista näyttävät yhtä vanhoilta kuin yli satavuotias sauna itse. Kertalämmitteinen kolmen kuution kiuas lämmitetään metrin haloilla ennen jokaista saunapäivää, ja löylyt ovat kipakimmillaan heti saunan auettua.</do>
 
* <do name="Lumous Gothic Festival" url="http://www.lumous.net/"></do>
 
* <do name="Lumous Gothic Festival" url="http://www.lumous.net/"></do>
* <do name="Sauna Open Air metal festival" url="http://www.sauna-open-air.fi/">Suomen suurimpia metallimusiikin festivaaleja.</do>
+
* <do name="Tulenkantajien kirjakauppa ja kulttuurikeskus" alt="" address="Hämeenpuisto 25" directions="" phone="+358453489688" url="http://www.tulenkantajat.wordpress.com" hours="Ma-Pe 12-17.30, la 12-15" long=""> Eurooppalaistyyppinen, vanhanaikainen kirjakauppa ja hyvin aktiivinen kulttuurikeskus, jossa paljon runoesiintymisiä, kirjailijavierailuja, keskusteluja, paneeleja ja musiikkia. Yhteydessä toimii aloitteleva kirjailijamuseo sekä taidegalleria.</do>
* <do name="Tammerfest" url="http://www.tammerfest.fi/"></do>
 
  
 
==Osta==
 
==Osta==
Rivi 73: Rivi 124:
 
==Syö==
 
==Syö==
 
[[Image:Mustamakkara Tapola.JPG|thumb|Tapolan myyntipiste Tammelantorilla]]
 
[[Image:Mustamakkara Tapola.JPG|thumb|Tapolan myyntipiste Tammelantorilla]]
Yleisesti tunnetuin tamperelainen perinneherkku on '''mustamakkara''' eli musta. Mustamakkara sisältää:
+
Yleisesti tunnetuin tamperelainen perinneherkku on '''mustamakkara''' eli musta. Mustamakkaran sisältö:
:Vesi,sianliha, ruisrouhe, kamara, sianrasva, ruisjauho, veriproteiini ja suola (1,5%).
+
:Vesi, sianliha, ruisrouhe, kamara, sianrasva, ruisjauho, veriproteiini ja suola (1,5%).
  
Autenttisimmillaan mustamakkara nautitaan Tammelantorilla tai Laukontorin rannassa torikioskista ostettuna puolukkasurvoksella höystettynä. Mustaa makkaraa tilataan hinnalla, ei painolla: "kaks euroo" on sopivan jämäkkä annos.  Huomaa, että molemmat torit sulkevat jo klo 14 eikä makkaraa saa sunnuntaisin. Harjuntaustan liikekeskuksen Tapolan tehtaan tehtaanmyymälästä "Makkarabaarista" saa mustaa iltaan asti.  
+
Autenttisimmillaan mustamakkara nautitaan Tammelantorilla tai Laukontorin rannassa torikioskista ostettuna puolukkasurvoksella höystettynä. Mustamakkaraa tilataan hinnalla, ei painolla: "kaks euroo" on sopivan jämäkkä annos.  Huomaa, että molemmat torit sulkeutuvat jo kello 14, eikä makkaraa saa sunnuntaisin. Harjuntaustan liikekeskuksen Tapolan tehtaan tehtaanmyymälästä "Makkarabaarista" saa mustaa iltaan asti.  
  
 
===Edulliset===
 
===Edulliset===
Kaupungilla on lukuisia kebab-pizzerioita, joissa saa mahansa täyteen edullisesti. Lisäksi hampurilaisketjuilla on vahva edustus keskustassa.  
+
Kaupungilla on lukuisia kebab-pizzerioita, joissa saa mahansa täyteen edullisesti. Lisäksi hampurilaisketjuilla on vahva edustus keskustassa.
  
 
Lounasaikaan, yleensä välillä 11:00-15:00, useat ravintolat tarjoavat kohtuuhintaista lounasta. Tampereen lounasravintolat ja lounasruokalistat löytyvät osoitteesta [http://lounaat.info/tampere lounaat.info].
 
Lounasaikaan, yleensä välillä 11:00-15:00, useat ravintolat tarjoavat kohtuuhintaista lounasta. Tampereen lounasravintolat ja lounasruokalistat löytyvät osoitteesta [http://lounaat.info/tampere lounaat.info].
 
  
 
* <eat name="Pispalan Pulteri" address="Pispalan valtatie 23" url="http://www.pispalanpulteri.fi/">Vuodesta 1968.Alkon kokeiluravintolaksi perustettu Pulteri oli maan ensimmäinen todellinen kaupunginosaravintola. Pispalassa uuteen ravintolaan syntyi nopeasti omaleimainen paikallishenki, joka miellytti kovasti myös muissa kaupunginosissa asuvia.Pispalalainen reilu meininki, ystävällinen palvelu ja maittavat annokset!</eat>
 
* <eat name="Pispalan Pulteri" address="Pispalan valtatie 23" url="http://www.pispalanpulteri.fi/">Vuodesta 1968.Alkon kokeiluravintolaksi perustettu Pulteri oli maan ensimmäinen todellinen kaupunginosaravintola. Pispalassa uuteen ravintolaan syntyi nopeasti omaleimainen paikallishenki, joka miellytti kovasti myös muissa kaupunginosissa asuvia.Pispalalainen reilu meininki, ystävällinen palvelu ja maittavat annokset!</eat>
 
* <eat name="4 vuodenaikaa" address="Kauppahalli (Hallituskadun päädyssä)"url="http://www.4vuodenaikaa.fi/">Aitoja ja erittäin laadukkaita ranskalaisia ruoka-annoksia. 108-vuotiaassa upeassa Tampereen kauppahallin miljöössä kohtaavat suomalainen ja ranskalainen keittiökulttuuri. Ravintoloitsija Yoni Ichtertz ja hänen tiiminsä käyttävät herkkujen valmistukseen Suomalaisia raaka-aineita, jotka tulevat suoraan paikan päältä Pohjoismaiden suurimmasta elintarvikehallista, Tampereen kauppahallista. Huom! Avoinna vain Kauppahallin aukioloaikoina.</eat>
 
* <eat name="4 vuodenaikaa" address="Kauppahalli (Hallituskadun päädyssä)"url="http://www.4vuodenaikaa.fi/">Aitoja ja erittäin laadukkaita ranskalaisia ruoka-annoksia. 108-vuotiaassa upeassa Tampereen kauppahallin miljöössä kohtaavat suomalainen ja ranskalainen keittiökulttuuri. Ravintoloitsija Yoni Ichtertz ja hänen tiiminsä käyttävät herkkujen valmistukseen Suomalaisia raaka-aineita, jotka tulevat suoraan paikan päältä Pohjoismaiden suurimmasta elintarvikehallista, Tampereen kauppahallista. Huom! Avoinna vain Kauppahallin aukioloaikoina.</eat>
 
 
* <eat name="Katupoika" address="Aleksanterinkatu 20" phone="+358 3 2720201" url="http://www.aleksinravintolat.fi/katupoika/" hours="ma-la 11-21">Aitoa tamperelaista ruokaa jo yli kolmekymmentä vuotta, eli täältä saa perinteiset mustatmakkarat ja läskisoosit.  Maalaus takaseinällä esittää Pispalanharjua.  Annokset alkaen 9&euro;, salaattibaari kuuluu hintaan.</eat>
 
* <eat name="Katupoika" address="Aleksanterinkatu 20" phone="+358 3 2720201" url="http://www.aleksinravintolat.fi/katupoika/" hours="ma-la 11-21">Aitoa tamperelaista ruokaa jo yli kolmekymmentä vuotta, eli täältä saa perinteiset mustatmakkarat ja läskisoosit.  Maalaus takaseinällä esittää Pispalanharjua.  Annokset alkaen 9&euro;, salaattibaari kuuluu hintaan.</eat>
 
 
* <eat name="Punjab kebab" address="Kirkkokatu 10">Perinteinen kebab-paikka, jota monet pitävät kaupungin parhaana.</eat>
 
* <eat name="Punjab kebab" address="Kirkkokatu 10">Perinteinen kebab-paikka, jota monet pitävät kaupungin parhaana.</eat>
  
 
===Keskihintaiset===
 
===Keskihintaiset===
 
* <eat name="Viikinkiravintola Harald" address="Hämeenkatu 23" phone="+358 44 766 8203" email="[email protected]" fax="" hours="ma-to 11-24, pe 11-01, la 12-01, su 15-22" price="" url=" http://www.ravintolaharald.fi" >Jo yli 10 vuoden ajan ovat lähikylien asukkaat voineet nauttia Haraldin elämysruokailusta. Viikinkimiljöö tervan tuoksuineen, saa asiakkaan siirtymään ajassa taaksepäin aikaan, jossa iloiset Valkyyriat tarjoilivat suunmukaisia herkkujaan. Haraldissa tarjoiltava ruoka on runsasta ja taidolla valmistettua. Ravintolan menu koostuu maukkaista metsän, veden, ilman ja maan antimista viikinkihenkeen valmistettuna. Erityisesti Haraldin miekalta tai kilveltä tarjotut herkut ovat saaneet ystäviä aina kotikonnuilta maan ääriin asti. Jopa Roomasta asti saapuneet keisarit hiljenevät Haraldin herkkujen ääressä, pahoja puheitaan pyörtäen. Herkkujen lisäksi voi Haraldissa kokea vaikka Viikinkikasteen. http://www.ravintolaharald.fi/ http://www.facebook.com/pages/Viikinkiravintola-Harald/155101811167539 http://twitter.com/ViikinkiHarald http://viikinkiravintolaharald.blogspot.com/ http://www.facebook.com/viikinki.harald</eat>  
 
* <eat name="Viikinkiravintola Harald" address="Hämeenkatu 23" phone="+358 44 766 8203" email="[email protected]" fax="" hours="ma-to 11-24, pe 11-01, la 12-01, su 15-22" price="" url=" http://www.ravintolaharald.fi" >Jo yli 10 vuoden ajan ovat lähikylien asukkaat voineet nauttia Haraldin elämysruokailusta. Viikinkimiljöö tervan tuoksuineen, saa asiakkaan siirtymään ajassa taaksepäin aikaan, jossa iloiset Valkyyriat tarjoilivat suunmukaisia herkkujaan. Haraldissa tarjoiltava ruoka on runsasta ja taidolla valmistettua. Ravintolan menu koostuu maukkaista metsän, veden, ilman ja maan antimista viikinkihenkeen valmistettuna. Erityisesti Haraldin miekalta tai kilveltä tarjotut herkut ovat saaneet ystäviä aina kotikonnuilta maan ääriin asti. Jopa Roomasta asti saapuneet keisarit hiljenevät Haraldin herkkujen ääressä, pahoja puheitaan pyörtäen. Herkkujen lisäksi voi Haraldissa kokea vaikka Viikinkikasteen. http://www.ravintolaharald.fi/ http://www.facebook.com/pages/Viikinkiravintola-Harald/155101811167539 http://twitter.com/ViikinkiHarald http://viikinkiravintolaharald.blogspot.com/ http://www.facebook.com/viikinki.harald</eat>  
 
 
* <eat name="Thai & Laos" address="Näsilinnankatu 23" phone="+358 3 222 0615" price="Pääruoat noin 12€">Yksi parhaista thaimaalaisista ravintoloista Suomessa: Ystävällinen palvelu, hyvä ruoka, hintataso kohdillaan - mitäpä sitä muuta.</eat>
 
* <eat name="Thai & Laos" address="Näsilinnankatu 23" phone="+358 3 222 0615" price="Pääruoat noin 12€">Yksi parhaista thaimaalaisista ravintoloista Suomessa: Ystävällinen palvelu, hyvä ruoka, hintataso kohdillaan - mitäpä sitä muuta.</eat>
 
* <eat name="Ravintola Coussicca" address="Nyyrikintie 2" directions="Kalevassa, n. 2km keskustasta" phone="+358 3 255 2100" url="http://www.coussicca.com/" hours="Ma-pe 11-21, la 11–21, su 12–21" price="Pääruoat noin 15-20€">Tampereen vanhin toiminnassa oleva ravintola. Erityisen hyvät pihvit ja hyvä viinilista. Annoksiin kuuluu alkukeitto/-salaatti ja jälkiruokakahvi tai -tee.</eat>
 
* <eat name="Ravintola Coussicca" address="Nyyrikintie 2" directions="Kalevassa, n. 2km keskustasta" phone="+358 3 255 2100" url="http://www.coussicca.com/" hours="Ma-pe 11-21, la 11–21, su 12–21" price="Pääruoat noin 15-20€">Tampereen vanhin toiminnassa oleva ravintola. Erityisen hyvät pihvit ja hyvä viinilista. Annoksiin kuuluu alkukeitto/-salaatti ja jälkiruokakahvi tai -tee.</eat>
Rivi 99: Rivi 146:
 
===Hintavat===
 
===Hintavat===
 
* <eat name="Tiiliholvi" address="Kauppakatu 10" phone="+358 3 272 0231" email="[email protected]" fax="" hours="" price="Pääruoat reilu 20€" url="http://www.aleksinravintolat.fi/tiiliholvi/">Perinteinen ravintola keskellä kaupunkia.</eat>
 
* <eat name="Tiiliholvi" address="Kauppakatu 10" phone="+358 3 272 0231" email="[email protected]" fax="" hours="" price="Pääruoat reilu 20€" url="http://www.aleksinravintolat.fi/tiiliholvi/">Perinteinen ravintola keskellä kaupunkia.</eat>
* <eat name="Näsinneula" directions="Särkänniemessä" phone="+358 20 7130 234" email="[email protected]" fax="" hours="Avoinna ti-la klo 11-23:30 ja su-ma klo 11-21:30" price="Pääruoat 20-30 euroa" url="http://www.sarkanniemi.fi/www/ravintola/index.php?lang=fi">Siitäkin huolimatta että ravintola on huvipuiston kupeessa suuressa näkötornissa ruoka on korkeatasoista.</eat>
+
* <eat name="Näsinneula" directions="Särkänniemessä" phone="+358 20 7130 234" email="[email protected]" fax="" hours="Avoinna ti-la klo 11-23:30 ja su-ma klo 11-21:30" price="Pääruoat 20-30 euroa" url="http://www.sarkanniemi.fi/www/ravintola/index.php?lang=fi">Vaikka ravintola on huvipuiston, kupeessa suuressa näkötornissa ruoka on korkeatasoista.</eat>
 
* <eat name="Hella & huone" address="Salhojankatu 48" phone="+358 3 253 2440" email="[email protected]" fax="" hours="Avoinna ti-la 18-23" price="" url="http://www.huone.info/">Huolimatta siitä että kyseessä on erittäin korkeatasoinen ranskalaistyyppinen ravintola on Hella & huone kodikas ja yllättävänkin kohtuuhintainen.</eat>
 
* <eat name="Hella & huone" address="Salhojankatu 48" phone="+358 3 253 2440" email="[email protected]" fax="" hours="Avoinna ti-la 18-23" price="" url="http://www.huone.info/">Huolimatta siitä että kyseessä on erittäin korkeatasoinen ranskalaistyyppinen ravintola on Hella & huone kodikas ja yllättävänkin kohtuuhintainen.</eat>
  
Rivi 142: Rivi 189:
  
 
===Hintavat===
 
===Hintavat===
 +
* <sleep name="Scandic Rosendahl" address="Pyynikintie 13" url="http://www.scandic-hotels.fi/rosendahl" phone="+358 3 244 1111">Pari kilometriä keskustan ulkopuolella oleva hyvätasoinen hotelli Pyhäjärven rannassa.</sleep>
 +
* <sleep name="Scandic Tampere City" address="Hämeenkatu 1" url="http://www.varaahotelli.fi/Tampere/13397" phone="+358 3 244 6111">Scandic Tampere City -hotellilla on keskeinen sijainti Tampereen keskustassa aivan rautatieaseman vieressä ja noin 17 km päässä Tampereen lentokentältä.</sleep>
 
* <sleep name="Sokos Hotel Tammer" url="http://www.sokoshotels.fi/" email="[email protected]">Kansallismaiseman kupeessa Tammerkosken keskijuoksulla sijaitseva vanha, arvokas ja vasta remontoitu hotelli.</sleep>
 
* <sleep name="Sokos Hotel Tammer" url="http://www.sokoshotels.fi/" email="[email protected]">Kansallismaiseman kupeessa Tammerkosken keskijuoksulla sijaitseva vanha, arvokas ja vasta remontoitu hotelli.</sleep>
* <sleep name="Scandic Rosendahl" address="Pyynikintie 13" url="http://www.scandic-hotels.fi/rosendahl" phone="+358 3 244 1111">Pari kilometriä keskustan ulkopuolella oleva hyvätasoinen hotelli Pyhäjärven rannassa.</sleep>
 
 
* <sleep name="Sokos Hotel Ilves" address="Hatanpään valtatie 1" phone="+358 20 1234 631" url="http://www.sokoshotels.fi/" email="[email protected]">Aivan ydinkeskustassa kauppakeskus Koskikeskuksen kyljessä sijaitseva korkea hotelli.</sleep>
 
* <sleep name="Sokos Hotel Ilves" address="Hatanpään valtatie 1" phone="+358 20 1234 631" url="http://www.sokoshotels.fi/" email="[email protected]">Aivan ydinkeskustassa kauppakeskus Koskikeskuksen kyljessä sijaitseva korkea hotelli.</sleep>
  
 
==Pysy turvassa==
 
==Pysy turvassa==
Tampere on yhtä turvallinen kuin mikä tahansa suurempi kaupunki Suomessa.
+
Tampere on yhtä turvallinen kuin mikä tahansa suurempi kaupunki Suomessa. Keskustorilla on kuitenkin viime aikoina ollut turvallisuusongelmia humaltuneiden takia viikonloppuöisin. Linja-autot ovat kuitenkin esimerkiksi Helsingistä poiketen myös yöaikaan turvallisia.
  
 
==Pysy terveenä==
 
==Pysy terveenä==
Tampereella on yliopistollinen keskussairaala, useita terveysasemia ja apteekkeja jos matkailijalle sattuu jotain.
+
Tampereelta löytyy tarvittaessa yliopistollinen sairaala, useita terveyskeskuksia ja ympäri vuorokauden auki olevia apteekkeja.
  
 
==Ota yhteyttä==
 
==Ota yhteyttä==
 +
*[http://www.visittampere.fi Visit Tampere - matkailuneuvonta]
  
 
==Jatka matkaa==
 
==Jatka matkaa==

Versio 24. helmikuuta 2013 kello 09.56

Tammerkoski
Hämeenkatu, Tampereen pääkatu

Tampere (ruots. Tammerfors) [74] on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki ja Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki. Lisäksi se on Suomen toiseksi suurin kaupunkikeskittymä pääkaupunkiseudun jälkeen ja Pirkanmaan maakuntakeskus. Tampereella asuu yli 215 000 asukasta ja Suur-Tampereen alueella lähes 400 000. Asukasluku on kasvanut ja tulee kasvamaan lähivuosikymmeninäkin hyvin voimakkaasti. Tampere on oiva paikka asua ja elää sekä hyvä kohde päivän, viikonlopun tai muutaman päivän visiiteille. Tunnelma ja hauskuus syntyvät rennosta meiningistä ja ihmisistä.

Tule

Lentokoneella

Sekä Blue1, Finnair, Flybe, Air Baltic että Ryanair lentävät Tampere-Pirkkalan lentoasemalle (IATA: TMP , [75]). Lentokohteet ovat: Lontoo, Bergamo,Pisa, Rooma, Trapani, Bremen, Frankfurt-Hahn, Tukholma, Oslo, Kööpenhamina, Edinburgh, Malaga, Alicante, Kaunas ja Gdansk.

Bussi Paunu 61 liikennöi kello 7-23 lentoasemalta keskustaan. Tokeen liikenne ajaa rautatieaseman ja lentoaseman väliä aina Ryanairin lentojen yhteydessä [76].

Junalla

Tampere on Suomen rautateiden merkittävin risteysasema. [77] Suora yhteys Tampereelle on muun muassa Helsingistä, Riihimäeltä, Hämeenlinnasta, Turusta, Oulusta, Rovaniemeltä, Kolarista, Kemijärveltä, Jyväskylästä, Porista, Seinäjoelta, Vaasasta, Kokkolasta, Kuopiosta, Pieksämäeltä ja Haapamäeltä.

Myös Lahden ja Kouvolan, Lappeenrannan ja Imatran sekä Venäjän suuntaan junaliikenne on tiheää Riihimäen ja/tai Lahden vaihtoyhteyksien kautta. Pitkään suunnitteilla olleen n. 1,5 km pituisen Riihimäen kolmioraiteen toteutumisen myötä toteutuisivat myös näiden kaupunkien henkilöyhteydet suorana Tampereelle/-lta.

Kaikki kaupungin läpi kulkevat junat pysähtyvät Tampereen rautatieasemalla. Helsingistä ja Jyväskylästä Tampereelle kestää Pendolinolla noin 1 tunti 20 minuuttia, Turusta 1:45, Seinäjoelta 60 min, Hämeenlinnasta 45 min ja Riihimäeltä 60 min.

Autolla

Tampereelle vievät valtatiet 3 (Helsinki-Hämeenlinna-Tampere-Vaasa), 9 (Turku-Tampere-Jyväskylä-Kuopio), 11 (Pori-Tampere) ja 12 (Rauma-Tampere-Lahti-Kouvola). Helsingin suunnasta tulijoiden matka kulkee kätevästi kokonaan moottoritietä. Valtatiellä 9 on moottoritieosuus Toijalasta Tampereelle, muuten kuljetaan maantietä. Valtatie 12 ja 11 ovat pääosin tavallista maantietä. Valtatie 9:llä Jyväskylään on useita keskikaiteellisia ohituskaistoja ja sen kummatkin päät Jyväskylässä ja Tampereella ovat moottoritietä.

Tamperetta kiertää kehätie etelässä, jonka lisäksi kaupungin pohjoispuolella on Suomen ruuhkaisin tie pääkaupunkiseudun ulkopuolella, Paasikiventie. Molemmat ovat tärkeitä tieyhteyksiä sekä Tampereen sisällä liikuttaessa että ohitustieliikenteessä.

Bussilla

Tampereelle pääsee hyvin kaikista suunnista bussilla [78]; Helsingistä, Turusta, Lahdesta, Jyväskylästä, Kouvolasta, Kotkasta, Vaasasta ja Porista.

Liiku

Tampereen kartta (klikkaa suuremmaksi)

Vuokra-autolla

Edullinen ja aikatauluista vapaa liikkumismuoto on vuokra-auto. Voit tilata sen etukäteen maksuttomasta online varauspalvelusta http://www.scandiarent.fi/autovuokraamo-tampere

Linja-autolla

Toistaiseksi ainoa julkinen kulkuväline Tampereen sisällä liikkumiseen on kaupunki- tai seutuliikenteen linja-auto. Linjaverkosto on kattava ja Tampereen kaupungin joukkoliikenneyksikön Repa Reittioppaalla voi katsoa parhaan reitin osoitteesta toiseen. Kaikki bussilinjat pysähtyvät Tampereen liikenteen solmukohdassa Keskustorilla muutamaa poikittaislinjaa lukuun ottamatta. Bussinvaihto onkin helppoa, jota helpottaa lisäksi tiheä vuoroväli.

Seutuliikenteessä on käytössä Tampereen sisäisillä matkoilla sama lippujärjestelmä kaupunkiliikenteen linjojen kanssa, mutta reittiopas on vielä erillinen. Aikuisen kertalippu maksaa 2,50€ ja lapsen 1,00€. Lippuihin sisältyy tunnin vaihto-oikeus. Kannattaa harkita myös matkailijalippua, jolla voi matkustaa rajattomasti tietyn vuorokausimäärän sisällä. Lisäksi matkailijalipulla matkustettaessa ei tarvitse välittää yövuorolisästä (2,50€, peritään 00.00–04.40 lähteviltä vuoroilta). Aikuisen matkailijalipun hinta on ensimmäiseltä vuorokaudelta 6,00€ ja lisävuorokausilta 4,00€. Nuorille ja lapsille hinta on halvempi. Myös Tampere-korttiin sisältyy vapaa liikkuminen kaupungin sisäisillä matkoilla.

Junalla

Vaikkei Tampereen kaupungin alueella ole kuin yksi henkilöliikenteen rautatieasema, pääsee kaupunkiseudulla kulkemaan Nokialle, Lempäälään ja Oriveden asemalle ja keskustaan VR:n liikennöimällä taajamajunalla.

Tulevaisuudessa perustettaneen suunnitelmien mukaan uusia väliseisakkeita myös Tampereen kaupungin alueelle ja myös pikaraitiotiejärjestelmä on suunnitteilla perustettavaksi vuosien 2015-2020 välillä reitille Lentävänniemi-Keskusta-Hervanta.

Pyörällä

Keskustassa on helppo liikkua Tampereen kaupunkipyörillä. Kaupunkipyöräkausi alkaa huhtikuussa ja loppuu lokakuussa. Kaupunkipyörän käyttöoikeuden voi vuokrata päiväksi kerrallaan tai koko kesäksi. Jälkimmäinen edellyttää verkkorekisteröitymistä ja panttimaksua. Matkailijoiden kannattaakin vuokrata pyörä vain päiväksi kerrallaan. Avaimia saa Kesäkahviloista Pulu (Sorsapuisto), Puisto (Hämeenpuisto) ja Punane (Koskipuisto) ja lisäksi Rautatieaseman matkailutoimistosta.

Myös ainakin Scandic-hotellit tarjoavat asiakkailleen käyttöön polkupyöriä. Huomaa, että "talviaikaan" marraskuusta huhtikuuhun on Hämeenkadun jalkakäytävillä pyöräily kielletty (pyöräilijät bussikaistoilla), kesäkuukausiksi (touko-loka) jalkakäytävät merkitään kevyen liikenteen väyliksi.

Pyöräilyä Hämeenkadulla ja Satakunnankadulla kannattaa välttää, sillä pyöräilijöille annetaan vähän tilaa bussien, autoilijoiden ja jalankulkijoiden joukossa. Sen sijaan kannattaa hyödyntää Tampereen pääpyöräilyväylää, joka alkaa Puutarhakadun länsipäästä, jatkuu siitä keskustan ohi Patosillalle. Rongankadun jälkeen alitetaan rautatie Rongankadun alikulkutunnelissa ja jatkuu Vellamonkadun ja Teiskontien kautta edelleen itään.

Näe

Näsinneula
Keskustori
 • Pispala ja Pyynikki. Ainutlaatuiset kaupunginosat kävelymatkan päässä kantakaupungin länsipuolella. Molempien harjujen laelta avautuvat upeat näkymät sekä Pyhä- että Näsijärvelle. Pispalan tiivis ja tunnelmallinen asutusmiljöö on myös poikkeuksellinen Suomen olosuhteissa. Näissä kannattaa käväistä vaikka kulttuurihenkisellä kävelyretkellä tai kesäisellä piknikillä.
 • Lenin-museo, Hämeenpuisto 28, [1]. Tampereen Lenin-museo on tiettävästi yhä ainoa laatuaan maailmassa.
 • Tampereen tuomiokirkko, Tuomiokirkonkatu 3A.
 • Aleksanterin kirkko.
 • Finlaysonin kirkko.
 • Kalevan kirkko. Piruntorjuntabunkkerinakin tunnettu kirkko pysähdyttää - sitä voi ainoastaan rakastaa tai vihata. Myös sisältä näkemisen arvoinen.
 • Särkänniemi, (Näsinneulan näkötornin juurella), [2]. Särkänniemi on yksi Suomen suosituimmista huvipuistoista
 • Näsinneula, [3]. Pohjoismaiden korkein näkötorni
 • Muumilaakso, Pirkankatu 2 (Pääkirjaston yhteydessä), [4].
 • Vakoilumuseo, Satakunnankatu 18.
 • Luonnontieteellinen museo.
 • Pyynikin näkötorni, Näkötornintie 20. "Avoinna. 26 metriä korkeutta ei kuulosta kovinkaan paljolta, mutta sympaattinen kivitorni onkin rakennettu Pyynikin harjun huipulle, josta maisemat molemmin puolin ovat komeat. Täältä saa myös kaupungin parhaat munkkikahvit!

Festivaalit

Tampereella

 • Annikin Runofestivaali, [5]. 5. - 8.6.2013.
 • Backlight-valokuvatapahtuma, [6]. 2014. Backlight-valokuvatapahtuma on historiansa aikana esitellyt yli 250 taiteiijaa yli 30 maasta. Tamperelainen Valokuvakeskus Nykyaika on järjestänyt kansainvälistä valokuvatriennaalia kolmen vuoden syklillä jo vuodesta 1987
 • Blockfest, [7]. elokuu 2013. Blockfest on hiphop-kulttuurille omistettu kaupunkifestivaali, joka on vakiinnuttanut paikkansa Suomen festivaalikesässä, tarjoten keikkoja sekä genren kotimaisilta kärkinimiltä että ulkomaisilta tähtivierailta.
 • Circus Ruska Festival, [8]. 25. - 26.1.2013. Festivaali kokoaa nautittavaksi uusia nykysirkusteoksia. Ohjelmistossa painotetaan kotimaisia ja kansainvälisiä tuoreita esityksiä, joissa sirkustekniikka ja muut ilmaisumuodot kohtaavat erilaisissa kokoonpanoissa.
 • Kukkaisviikot, [9]. 26.7. - 3.8.2013. Kukkaisviikoilla on kivaa! Kukkaloistoa ja ilmaistapahtumia Tampereen keskustassa heinäkuun lopussa 9 päivän ajan. Koko perheen iloinen kesätapahtuma, jonka monipuolisesta ohjelmasta jokainen löytää itselleen jotakin.
 • Lost In Music, [10]. 17. - 20.10.2012. Lost In Music on Tampereella vuosittain lokakuussa järjestettävä kaupunkifestivaali, jossa noin sata artistia esiintyy neljänä iltana Tampereen keskeisissä keikkapaikoissa.Lost In Musicin tavoitteena on esitellä monipuolisesti uusia, nousevia pop-, rock-, indie- ja metallibändejä. Mukana on lisäksi hiphop- ja maailmanmusiikkia – kokeellisempaa puolta unohtamatta.
 • Maailmantango, [11]. 13. - 15.9.2013. Maailmantango-festivaali on vuodesta 2007 lähtien Tampereella syyskuisin järjestettävä kansainvälinen ja poikkitaiteellinen tapahtuma.Tangon lisäksi joukkoon mahtuu myös muuta urbaania kansanmusiikkia kuten jazzia, chansonia ja fadoa.
 • Monsters of Pop, [12]. syyskuu 2013. Monsters of Pop on kolmipäiväinen indiemusiikkiin keskittyvä festivaali, joka on järjestetty Tampereella vuodesta 2006 lähtien. Festivaalin tapahtumapaikoiksi ovat vakiintuneet Tullin aukiolla sijaitsevat Klubi, Telakka ja Pakkahuone. Viime vuosina festivaalin oheisohjelmaa on järjestetty myös Elokuvateatteri Niagarassa.
 • MUKAMAS - kansainvälinen nukketeatterifestivaali, [13]. 2014. MUKAMAS – kansainvälinen nukketeatterifestivaali on suurin kansainvälinen nukketeatterifestivaali maassamme ja sen tärkeys maamme koko nukketeatterialan kehittäjänä on kiistaton.
 • Nuorten teatterifestivaali MURROS, [14]. 23. - 25.11.2012. Festivaalin tavoitteena on luoda kaikille avoin korkeatasoinen, valtakunnallinen ja kansainvälinen nuorten teatterifestivaali. Tapahtumassa nähdään pääsääntöisesti 13-20-vuotiaiden nuorten esittämiä esityksiä.
 • Pirkanmaan Triennaali, [15]. 2015. Pirkanmaan Triennaali on kolmen vuoden välein järjestettävä Pirkanmaan alueen ajankohtaisen kuvataiteen katselmus.
 • Pispalan Sottiisi, [16]. 11.-15.6.6.2014. Kansainvälinen kansantanssifestivaali Pispalan Sottiisi kokoaa Tampereelle kansantanssijat ja -soittajat eri puolilta maailmaa.
 • Pispalan Sottiisin Tanssimania, [17]. 26.–29.9.2013. 26.–29.9.2013 Pispalan Sottiisin Tanssimania on uuden kansantanssin ja -musiikin koulutus- ja konserttitapahtuma, jossa menneisyys ja nykypäivä tervehtivät toisiaan.
 • Sauna Open Air metal festival, [18]. Suomen suurimpia metallimusiikin festivaaleja.
 • Tammerfest, [19]. 17.-20.7.2013. Suomen suurin kaupunkifestivaali Tammerfest järjestetään Tampereen keskustassa. Neljä päivää ja neljä yötä Tammerfest täyttää heinäkuisen Tampereen ilolla, musiikilla ja festivaalitunnelmalla.
 • Tampere Biennale, [20]. 2014. Tampere Biennale esittelee kotimaisen nykymusiikin tärkeimmät ilmiöt, ajankohtaisimmat säveltäjät ja uusimmat sävellykset. Tampere Biennale on järjestetty kahden vuoden välein Vuodesta 1986.
 • Tampere Guitar Festival, [21]. 2.- 9.6.2013. Vireä klassisen kitaran festivaali, jossa ei kaihdeta muitakaan kitaramusiikin tyylilajeja. Konserttien ohella tärkeä osa festivaalia ovat inspiroivat mestarikurssit, seminaarit ja workshopit kaikentasoisille soittajille.
 • Tampere Jazz Happening, [22]. 1. - 4.11.2012. Tampere Jazz Happeningin kansainvälinen ohjelmisto kokoaa vuosittain yhteen modernin jazzin kärkinimet ja tulevaisuuden suunnannäyttäjät
 • Tampere Kuplii, [23]. 20. - 24.3.2013.. Tampere Kuplii on Tampereen keskustan alueella järjestettävä viisipäiväinen hyvän fiiliksen sarjakuvafestivaali, joka kerää yhteen sarjakuvantekijöitä ja harrastajia ympäri Suomea. Tapahtumassa on näyttelyitä, myyntipöytiä, pienlehtiä, puheohjelmaa, Cosplay-kilpailu sekä signeerauksia.
 • Tampereen elokuvajuhlat, [24]. 6. - 10.3.2013. Viisi päivää ja yötä elokuvan juhlaa Tampereella! Kansainvälinen ja kotimainen kilpailu esittelevät lyhytelokuvan tuoreimman ja terävimmän kärjen. Festivaalin yhteydessä järjestetään myös lasten ja nuorten elokuvafestivaali Videotivoli.
 • Tampereen Flamencoviikko, [25]. kesä 2013. Tampereen flamencoviikko on Pohjoismaiden suurin ja vanhin flamencofestivaali, joka on saavuttanut tunnettavuutta maailmanlaajuisesti sekä arvostusta myös flamencon kotimaassa Espanjassa
 • Tampereen Sävel, [26]. 5. - 9.6.2013. Ihmisäänen monimuotoisuutta voi ihastella joka toinen kesä Tampereella järjestettävässä kuoro- ja lauluyhtyetapahtumassa. Monenlaiset työpajat ja ilmaiskonsertit vetävät myös puoleensa laulumusiikista kiinnostuneita ympäri maailmaa.
 • Tampereen Teatterikesä, [27]. 5. - 11.8.2013. Teatterikesä kuuluu Euroopan teatterifestivaalien kärkijoukkoon tuoreen ja puhuttelevan ohjelmistotarjontansa ansiosta. Teatterikesä on kulttuurialan tapaamisten foorumi, jonka korkeatasoiseen ohjelmistoon kuuluvat Pääohjelmisto, Ohjelmateltta, klubifestivaali Encorebaana, OFF Tampere, Tapahtumien Yö sekä lukuisia seminaareja, kokouksia ja workshopeja.
 • Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali, [28]. 16. - 21.4.2013. Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali tuo kotimaisen nykytanssin kiinnostavimmat tekijät ja teokset kaupunkiin. Ohjelmistossa nähdään vaikuttavia kotimaisia nykytanssiteoksia nuorilta ja kokeneilta koreografeilta, tanssivideoita, yleisökeskusteluja ja klubiohjelmaa.

Pirkanmaalla

 • Musiikkia! Ruovesi, Ruovesi, [29]. 26.6.- 30.6.2013. Musiikkia! Ruovesi tarjoaa kamarimusiikkia Ruoveden kulttuurimaisemissa ainutlaatuisissa, intiimeissä konserttipaikoissa.
 • Mäntän kuvataideviikot, Mänttä-Vilppula, [30]. kesä 2013.
 • Oriveden Suvi, Orivesi, [31]. 06. - 09.2013. Oriveden Suvessa iloitellaan koko kesä kesäkuusta syyskuuhun.
 • Pentinkulmanpäivät, Urjala, [32]. kesä 2013. Valtakunnallinen kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivät kokoaa kirjallisuudenystävät vuosittain kesäiseen Urjalaan, Väinö Linnan synnyinseudulle. Ohjelmassa on kiinnostavia kirjailijavieraita, seminaareja, kursseja, paneelikeskusteluja, runoilta, ohjelmaa lapsille – kaikkea mitä kirjallisuudenystävä voi kesätapahtumalta odottaa!
 • Sastama Gregoriana - Wanhan Musiikin Päivät XVIII, Sastamala, [33]. 20.-27.7.2013. Vanhan musiikin festivaali Sastamalassa vie kuulijat löytöretkelle pyhiinvaeltajien musiikin salaisuuksiin. Konserttipaikkoina ovat keskiaikaiset kirkkomme: Sastamalan Pyhän Marian kirkko ja Tyrvään Pyhän Olavin kirkko.
 • Sata-Häme Soi, Ikaalinen, [34]. 2. - 7.7.2013. Idyllinen Ikaalinen muuttuu pikkukaupungista musiikin metropoliksi, kun tuhannet harmonikansoittajat ja festivaalivieraat kohtaavat toisensa Sata-Häme Soi -juhlilla.
 • Taidesuunnistus, Pirkanmaa, [35]. 20. - 21.4.2013. Miten taideteokset syntyvät ja millaisia ihmisiä taiteilijat oikeastaan ovat? Taidesuunnistus-tapahtuma on oiva mahdollisuus tutustua taiteeseen, ostaa teoksia ja tavata taiteilijoita. Tapahtuma on yleisölle ilmainen.
 • Työväen Musiikkitapahtuma, Valkeakoski, [36]. 25. - 28.7.2013. Työväen Musiikkitapahtumaa vietetään Valkeakoskella ainutlaatuisessa tehdas- ja museomiljöössä heinäkuun lopulla. Nelipäiväinen tapahtuma on valovoimainen nykypäivän festivaali, jonka ohjelmistossa on sekä tähtiartisteja että mielenkiintoisia uutuuksia, näyttelyitä, lasten- ja nuorten ohjelmaa, yöyhteislauluja, keskustelutilaisuuksia, lavatansseja ja työväenmusiikin helmiä.
 • Vanhan Kirjallisuuden Päivät, Sastamala, [37]. 28.-29.6.2013. Vanhan kirjallisuuden päivät pidetään seuraavan kerran teemalla Moraali. Tapahtuman ohjelma julkistetaan maaliskuussa 2013. Vanhan kirjallisuuden päivät on valtakunnallisesti merkittävä kirjatapahtuma. Ohjelmaa täydentävät vuosittain vaihtuvan teeman mukaiset seminaarit, kirjahuutokaupat, näyttelyt, runotilaisuus ja tunnelmallinen telttaravintola. Lauantain lasten kirjapäivät tarjoaa ohjelmaa perheen pienimmille.
 • XIV Mäntän Musiikkijuhlat, Mänttä-Vilppula, [38]. 25.6.–2.7.2013. Mäntän Musiikkijuhlat on Suomen ainoa pianomusiikkiin keskittyvä kesäfestivaali. Mänttä on ollut pianomusiikin ystävien kansainvälinen kohtauspaikka jo vuodesta 1999.
 • Pirkanmaan festivaalit - Pirfest ry, [39]. Täältä löydät lisätietoa Pirkanmaalla järjestettävistä festivaaleista

Tee

 • Korkeatasoista ja monipuolista kulttuuria tarjoavat kaupungin lukuisat teatterit (mm. Tampereen Teatteri, TTT, Komediateatteri jne.), konserttisalit (kuten Tampere-talo), klubit (YO-talo, Klubi, Tullikamari, Telakka, Fall's jne.), galleriat, museot ja ympäri vuoden pyörivät tapahtumat (kuten Tampere Jazz Happening, Tampereen lyhytelokuvafestivaalit, Sauna Open Air, Tammerfest, Kirjamessut, Kukkaisviikot, Teatterikesä jne.)
 • Lämpimällä ilmalla Tammerkosken rantaan tai Pyynikille ja Pispalaan on hyvä mennä piknikille. Iltaisin kosken ranta on nuorison suosiossa.
 • Risteilyt pitkin Pirkanmaan suuria vesistöä. Idyllinen ja vanha Tarjanne- laiva liikennöi Näsijärven "ylävesiin" pohjoista kohti Ruovedelle ja Virroille Mustalahden satamasta. Laukontorin satamasta liikennöi laivoja päivittäin Hämeenlinnaan ja Viikinsaareen. Molemmilla järvillä on myös useita teemaristeilyjä pitkin kesää.
 • Tampere on perinteinen ja menestyksekäs urheilukaupunki. Suositeltavia ovat ainakin jalkapallo-ottelut Tammelan Pallokentällä ja Ratinassa; paikallisottelut kiekossa, joissa kaupungin perinteiset jääkiekkojoukkueet Ilves ja Tappara ottavat yhteen; Iskun ja Suomen maajoukkueen lentopallopelit Pyynikillä ja Hakametsässä; Pyrinnön koripallomatsit Pyynikillä sekä tietysti kaupungin vahvoja kamppailulajiperinteitä ylläpitävä nyrkkeilyn Tammer- turnaus. Lippuja myydään Lippupalvelun ja Lippupisteen toimipisteissä ennakkoon (näitä löytyy mm. Stockmannilta, Sokokselta ja Koskikeskuksesta) sekä paikanpäällä ennen tapahtumien alkua.
 • Rajaportin sauna, Pispalan valtatie 9, +358 3 222 3823, [40]. Ma, ke 18-22, pe 15-21, la 14-22. Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna on nähtävyys, muttei mikään turistiansa: monet vakituisista saunojista näyttävät yhtä vanhoilta kuin yli satavuotias sauna itse. Kertalämmitteinen kolmen kuution kiuas lämmitetään metrin haloilla ennen jokaista saunapäivää, ja löylyt ovat kipakimmillaan heti saunan auettua. 4-6€ päivästä riippuen.
 • Lumous Gothic Festival, [41].
 • Tulenkantajien kirjakauppa ja kulttuurikeskus, Hämeenpuisto 25, +358453489688, [42]. Ma-Pe 12-17.30, la 12-15. Eurooppalaistyyppinen, vanhanaikainen kirjakauppa ja hyvin aktiivinen kulttuurikeskus, jossa paljon runoesiintymisiä, kirjailijavierailuja, keskusteluja, paneeleja ja musiikkia. Yhteydessä toimii aloitteleva kirjailijamuseo sekä taidegalleria.

Osta

Kauppahallin sisäänkäynti
Kauppahalli

Merkittävimmät ostospaikat ovat keskittyneet Hämeenkadulle ja sen poikkikaduille.

 • Stockmann, Hämeenkatu 4, +358 3 248 0111, [43]. ma-pe 9-21, la 9-18 (su 12-18). Perinteinen tavaratalo lähellä rautatieasemaa.
 • Koskikeskus, Hatanpään valtatie 1, +358 3 2740 470, [44]. ma-pe 10-20, la 10-18 (su 12-17). Keskustan suurin ostoskeskus, jossa lukuisia pienempia liikkeitä ja ravintoloita.
 • Kauppahalli, Hämeenkatu 19, [45]. Yli sata vuotta toimineessa kauppahallissa voi ostaa tuoreita vihanneksia, hedelmiä, lihaa, kalaa ja leipää ja käydä munkkikahveilla.

Syö

Tapolan myyntipiste Tammelantorilla

Yleisesti tunnetuin tamperelainen perinneherkku on mustamakkara eli musta. Mustamakkaran sisältö:

Vesi, sianliha, ruisrouhe, kamara, sianrasva, ruisjauho, veriproteiini ja suola (1,5%).

Autenttisimmillaan mustamakkara nautitaan Tammelantorilla tai Laukontorin rannassa torikioskista ostettuna puolukkasurvoksella höystettynä. Mustamakkaraa tilataan hinnalla, ei painolla: "kaks euroo" on sopivan jämäkkä annos. Huomaa, että molemmat torit sulkeutuvat jo kello 14, eikä makkaraa saa sunnuntaisin. Harjuntaustan liikekeskuksen Tapolan tehtaan tehtaanmyymälästä "Makkarabaarista" saa mustaa iltaan asti.

Edulliset

Kaupungilla on lukuisia kebab-pizzerioita, joissa saa mahansa täyteen edullisesti. Lisäksi hampurilaisketjuilla on vahva edustus keskustassa.

Lounasaikaan, yleensä välillä 11:00-15:00, useat ravintolat tarjoavat kohtuuhintaista lounasta. Tampereen lounasravintolat ja lounasruokalistat löytyvät osoitteesta lounaat.info.

 • Pispalan Pulteri, Pispalan valtatie 23, [46]. Vuodesta 1968.Alkon kokeiluravintolaksi perustettu Pulteri oli maan ensimmäinen todellinen kaupunginosaravintola. Pispalassa uuteen ravintolaan syntyi nopeasti omaleimainen paikallishenki, joka miellytti kovasti myös muissa kaupunginosissa asuvia.Pispalalainen reilu meininki, ystävällinen palvelu ja maittavat annokset!
 • 4 vuodenaikaa, "Kauppahalli. Aitoja ja erittäin laadukkaita ranskalaisia ruoka-annoksia. 108-vuotiaassa upeassa Tampereen kauppahallin miljöössä kohtaavat suomalainen ja ranskalainen keittiökulttuuri. Ravintoloitsija Yoni Ichtertz ja hänen tiiminsä käyttävät herkkujen valmistukseen Suomalaisia raaka-aineita, jotka tulevat suoraan paikan päältä Pohjoismaiden suurimmasta elintarvikehallista, Tampereen kauppahallista. Huom! Avoinna vain Kauppahallin aukioloaikoina.
 • Katupoika, Aleksanterinkatu 20, +358 3 2720201, [47]. ma-la 11-21. Aitoa tamperelaista ruokaa jo yli kolmekymmentä vuotta, eli täältä saa perinteiset mustatmakkarat ja läskisoosit. Maalaus takaseinällä esittää Pispalanharjua. Annokset alkaen 9€, salaattibaari kuuluu hintaan.
 • Punjab kebab, Kirkkokatu 10. Perinteinen kebab-paikka, jota monet pitävät kaupungin parhaana.

Keskihintaiset

 • Viikinkiravintola Harald, Hämeenkatu 23, +358 44 766 8203 (), [48]. ma-to 11-24, pe 11-01, la 12-01, su 15-22. Jo yli 10 vuoden ajan ovat lähikylien asukkaat voineet nauttia Haraldin elämysruokailusta. Viikinkimiljöö tervan tuoksuineen, saa asiakkaan siirtymään ajassa taaksepäin aikaan, jossa iloiset Valkyyriat tarjoilivat suunmukaisia herkkujaan. Haraldissa tarjoiltava ruoka on runsasta ja taidolla valmistettua. Ravintolan menu koostuu maukkaista metsän, veden, ilman ja maan antimista viikinkihenkeen valmistettuna. Erityisesti Haraldin miekalta tai kilveltä tarjotut herkut ovat saaneet ystäviä aina kotikonnuilta maan ääriin asti. Jopa Roomasta asti saapuneet keisarit hiljenevät Haraldin herkkujen ääressä, pahoja puheitaan pyörtäen. Herkkujen lisäksi voi Haraldissa kokea vaikka Viikinkikasteen. http://www.ravintolaharald.fi/ http://www.facebook.com/pages/Viikinkiravintola-Harald/155101811167539 http://twitter.com/ViikinkiHarald http://viikinkiravintolaharald.blogspot.com/ http://www.facebook.com/viikinki.harald
 • Thai & Laos, Näsilinnankatu 23, +358 3 222 0615. Yksi parhaista thaimaalaisista ravintoloista Suomessa: Ystävällinen palvelu, hyvä ruoka, hintataso kohdillaan - mitäpä sitä muuta. Pääruoat noin 12€.
 • Ravintola Coussicca, Nyyrikintie 2 (Kalevassa, n. 2km keskustasta), +358 3 255 2100, [49]. Ma-pe 11-21, la 11–21, su 12–21. Tampereen vanhin toiminnassa oleva ravintola. Erityisen hyvät pihvit ja hyvä viinilista. Annoksiin kuuluu alkukeitto/-salaatti ja jälkiruokakahvi tai -tee. Pääruoat noin 15-20€.

Hintavat

 • Tiiliholvi, Kauppakatu 10, +358 3 272 0231 (), [50]. Perinteinen ravintola keskellä kaupunkia. Pääruoat reilu 20€.
 • Näsinneula, (Särkänniemessä), +358 20 7130 234 (), [51]. Avoinna ti-la klo 11-23:30 ja su-ma klo 11-21:30. Vaikka ravintola on huvipuiston, kupeessa suuressa näkötornissa ruoka on korkeatasoista. Pääruoat 20-30 euroa.
 • Hella & huone, Salhojankatu 48, +358 3 253 2440 (), [52]. Avoinna ti-la 18-23. Huolimatta siitä että kyseessä on erittäin korkeatasoinen ranskalaistyyppinen ravintola on Hella & huone kodikas ja yllättävänkin kohtuuhintainen.

Juo

Kahvilat

 • Vohvelikahvila, Ojakatu 2, +358 3 2144 225, [53]. Pieni ja tunnelmallinen kahvila, josta saa vohveleita niin suolaisena kuin makeinakin.
 • Pyynikin näkötornin kahvila, Näkötornintie 20, +358 3 212 3247, [54]. Avoinna 09-20. Näkötornin legendaariset munkit ovat aina tuoreita eivätkä edes pahan hintaisia.
 • Café Europa, Aleksanterinkatu 29, (03) 223 5526, [55]. su-ti 12-01, ke-to 12-02, pe-la 12-03. Tunnelmallinen kahvila, joka on sisustettu aidoilla antiikkihuonekaluilla ja taide-esineillä. Kansainvälinen tunnelma. Kahvilan lisäksi tarjolla syötävää, pelejä, lehtiä ja alkoholia, ja yksi Tampereen harvoista sisätupakkitiloista.
 • Kahvila Amurin Helmi, Satakunnankatu 49, (03) 5656 6634 (), [56]. Kesäaikaan arkisin klo 7 – 18, viikonloppuisin ja pyhinä klo 10 – 18. Talviaikaan arkisin klo 7 – 17, viikonloppuisin ja pyhinä klo 10 – 17.

Baarit & pubit

 • Vastavirta-Klubi, Pispalan valtatie 39, [57]. Vaihtoehtomusiikin kehto.Paikallisia kokoonpanoja,suomalaisia suuruuksia ja ulkomaisia vierailijoita.Liveä n.5 kertaa viikossa.Ilmaiset tai edulliset pääsyliput.
 • Soho, Otavalankatu 10, +358 3 212 2336, [58]. Ehkä maan kuuluisin jalkapallo- ja gastropub aivan rautatieseman läheisyydessä. Futista joka lähtöön ja maittavaa pubiruokaa viihtyisässä ympäristössä.
 • Konttori, Verkatehtaankatu 5, +358 3 222 5007, [59]. Korkeatasoinen ja viihtyisä pub. Sijaitsee kauniissa jugend-talossa ydinkeskustassa. Konttori koostuu kolmesta tunnelmallisesta ravintolahuoneesta ja kesäisin myös aurinkoisesta terassista. Jalkapallon ja muun penkkiurheilun ystäville tunnelmallisesta perähuoneesta löytyy myös kunnon screen.
 • Salhojankadun Pub, Salhojankatu 29, +358 3 2553 376, [60]. Tässä englantilaistyyppisessä pubissa on paras olutvalikoima Tampereella. Hieman ydinkeskustan ulkopuolella, ei kuitenkaan kaukana rautatieasemasta.
 • Plevna, Itäinenkatu 8, +358 3 260 1200 (), [61]. Keskustan panimoravintolassa on tarjolla hyvä olutvalikoima sisältäen pääasiassa talon omia tuotteita - erityisesti Plevnan Stout on mainitsemisen arvoinen. Ravintolapuolella menu on saksalais-tsekkiläisvaikutteinen.
 • Kahdet kasvot, Kauppakatu 14, +358 3 222 9032 (), [62]. Tässä mukavassa olutravintolassa on hyvä pysähtyä hetkeksi vaikka kesken kiireistä päivää kaupungilla tai iltaa aloitellessa.

Ravintola 931, Kehräsaari, +358 40 9696 846 (). Su-To 12-24, Pe-La 12-02. Tyylikäs ja viihtyisä kahvila/baari elokuvateatterin aulassa. Iltaisin vaihtuvia dj:tä. Lämmin ja rento tunnelma.

Nightclub Mixei, Itsenäisyydenkatu 7-9. Suomen vanhin toimiva gay-baari rautatieaseman läheisyydessä. Avoinna ti-to 20-02 ja pe-la 20-04


Nuku

Edulliset

 • Dream Hostel Tampere, Åkerlundinkatu 2, +358407278473, [63]. Erinomaisella paikalla sijaitseva uusi, edullinen hostelli. Yöpyminen alkaen 20e/yö. Kansainvälisen tyylin hostelli, paljon yhteismajoitusta. 2hh 65e. Uusista tiloista löytyy ilmaisen internetin lisäksi pesupalvelut kuten oleskelutila sekä itsepalvelukeittiö. Lisätietoa http://www.dreamhostel.fi/ puhelin +358407278473 sähköposti [email protected]
 • Omenahotelli, Hämeenkatu 28, [64]. Itsepalveluhotelli aivan keskustassa. Varaus ja maksu suoritetaan netissä, hotellissa ei ole vastaanottoa vaan sisään kuljetaan verkosta saadulla avainkoodilla. Huoneessa voi nukkua 1-4 henkeä. Huone alk. 59 eur.
 • Mango Hotel, Hatanpaan Puistokuja 36, [65]. Itsepalveluhotelli keskustan läheisyydessä. Huone alkaen 59 euroa.
 • Hotelli Iltatähti, Kyläojankatu 16, [66]. Sijaitsee noin 4 km keskustasta. Neljä vuokrattavaa huonetta. Yhden hengen huone 70€, kahden hengen 80€.
 • Hostel Sofia, Tuomiokirkonkatu 12 A. Muutaman minuutin kävelymatka Hämeenkadulta ja rautatieasemalta.

Keskihintaiset

 • Hotelli Cumulus Hämeenpuisto, Hämeenpuisto 47, +358 3 386 2000 (, fax: (03) 386 2299), [67]. Siisti perustason hotelli lähellä keskustaa, Hämeenpuiston laidalla.
 • Hotelli Cumulus Koskikatu, Koskikatu 5, +358 3 242 4111 (, fax: (03) 242 4399), [68]. Siisti perustason hotelli aivan keskustassa.
 • Hotelli Cumulus Pinja, Satakunnankatu 10, (03) 241 5111 (, fax: (03) 241 5555), [69]. Tunnelmallinen ja kodikas majoitus Tampereella

Hintavat

 • Scandic Rosendahl, Pyynikintie 13, +358 3 244 1111, [70]. Pari kilometriä keskustan ulkopuolella oleva hyvätasoinen hotelli Pyhäjärven rannassa.
 • Scandic Tampere City, Hämeenkatu 1, +358 3 244 6111, [71]. Scandic Tampere City -hotellilla on keskeinen sijainti Tampereen keskustassa aivan rautatieaseman vieressä ja noin 17 km päässä Tampereen lentokentältä.
 • Sokos Hotel Tammer, (), [72]. Kansallismaiseman kupeessa Tammerkosken keskijuoksulla sijaitseva vanha, arvokas ja vasta remontoitu hotelli.
 • Sokos Hotel Ilves, Hatanpään valtatie 1, +358 20 1234 631 (), [73]. Aivan ydinkeskustassa kauppakeskus Koskikeskuksen kyljessä sijaitseva korkea hotelli.

Pysy turvassa

Tampere on yhtä turvallinen kuin mikä tahansa suurempi kaupunki Suomessa. Keskustorilla on kuitenkin viime aikoina ollut turvallisuusongelmia humaltuneiden takia viikonloppuöisin. Linja-autot ovat kuitenkin esimerkiksi Helsingistä poiketen myös yöaikaan turvallisia.

Pysy terveenä

Tampereelta löytyy tarvittaessa yliopistollinen sairaala, useita terveyskeskuksia ja ympäri vuorokauden auki olevia apteekkeja.

Ota yhteyttä

Jatka matkaa

 • Hämeenkyrö — kuuluisaa Pirkanmaalaista kansallismaisemaa 30 min päässä Tampereelta Etelä-Pohjanmaan suuntaan
 • Kangasala — kuuluisten kesäpäivien harjumaisemaa 30 min päässä bussilla
 • Ruovesi — taiteilijoiden perinteinen asuinkunta (Akseli Gallen-Kalela, Kimmo Kaivanto, Kalle Holmberg jne.), Näsijärven upeat erämaamaisemat, vanha puutalokeskusta, Helvetinjärven kansallispuisto
Tämä on kattava artikkeli. Siinä on jo paljon tietoa kohteensa nähtävyyksistä, ravintoloista, hotelleista ja matkustustavoista. Sukella sisään ja paranna sitä entisestään - ehkä siitä jonain päivänä tulee tähti!