Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Muokataan sivua Tšekki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi kirjataan käyttäjätunnuksesi tekemiksi ja samalla saat käyttöösi hyödyllisiä välineitä.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.
Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 15: Rivi 15:
 
| tld=.cz
 
| tld=.cz
 
}}
 
}}
'''Tšekki''' eli '''Tšekin tasavalta''' (''Česko'', ''Česká republika'') on pieni keskieurooppalainen valtio. Sen rajanaapureita ovat [[Saksa]], [[Puola]], [[Slovakia]] ja [[Itävalta]]. Tšekin pääkaupunki on [[Praha]]. Muita suuria kaupunkeja ovat [[Brno]] ja [[Ostrava]].
+
'''Tšekki''' [http://www.czechtourism.com/fin/fi/docs/holiday-tips/news/index.html] tai '''Tšekin tasavalta''' sijaitsee [[Eurooppa|Euroopassa]].
 
 
==Matkailuneuvonta== 
 
* [http://www.topholidaydestination.info/czech-republic-top-holiday-destinations/ '''Tšekki - Matkaopas''']
 
  
 
==Alueet==
 
==Alueet==
Rivi 53: Rivi 50:
  
 
==Ymmärrä==
 
==Ymmärrä==
Tšekki ja Slovakia elivät pitkään yhtenäisenä valtiona, Tšekkoslovakiana. Vaikka maat eivät enää kuulu yhteen, on tšekkien ja slovakkien välinen yhteys säilynyt ja he pitävät toisiaan veljeskansoina.
 
  
 
==Tule==
 
==Tule==
  
 
===Lentokoneella===
 
===Lentokoneella===
Finnair, Norwegian ja CSA lentävät suoraan [[Helsinki|Helsingistä]] [[Praha]]an.
+
Finnair ja CSA lentävät suoraan [[Helsinki|Helsingistä]] [[Praha]]an.
 
   
 
   
 
===Junalla===
 
===Junalla===
Rivi 77: Rivi 73:
  
 
==Puhu==
 
==Puhu==
Tšekin virallinen kieli on [[Tšekin matkasanakirja|tšekki]]. [[Englannin matkasanakirja|Englantia]] ymmärretään paikoissa joissa käy paljon matkailijoita. Monet tšekkiläiset puhuvat myös [[Saksan matkasanakirja|saksaa]] ja kommunikointi varsinkin vanhempien ihmisten kanssa onnistuu useimmiten saksaksi. Nuoret ikäluokat puhuvat englantia.
+
Tšekin virallinen kieli on [[Tšekin matkasanakirja|tšekki]]. [[Englannin matkasanakirja|Englantia]] ymmärretään paikoissa joissa käy paljon matkailijoita. Monet tšekkiläiset puhuvat myös [[Saksan matkasanakirja|saksaa]].
  
 
==Osta==
 
==Osta==
Tšekin rahayksikkö on koruna (CZK).
 
 
Käteisostot ovat edelleen yleisiä, tosin kortilla maksaminen yleistyy koko ajan.
 
  
 
===Hintataso===
 
===Hintataso===
Hintataso Tsekissä on huomattavasti alhaisempi kuin Suomessa. Prahassa tosin hiukan korkeampi kuin muualla maassa. Elintarvikkeiden hinnat ovat 44% Euroopan keskimääräistä hintatasoa alhaisempia, korotuksia tosin suunnitellaan. Syöminen ja juominen ravintoloissa on halpaa, 4 eurolla saa pääruuan ja juoman. Olutta saa halvimmillaan 20 korunalla eli 0,80 eurolla.
+
Tšekin hintataso on huomattavasti Suomen hintatasoa alhaisempi.
  
 
==Syö==
 
==Syö==
Rivi 92: Rivi 85:
 
==Juo==
 
==Juo==
 
Tšekki on yksi maailman suurimmista olutmaista. Maassa juodaan eniten olutta maailmassa per henkilö ja nykypäivän olut on peräisin tšekkiläisestä [[Plzeň]]in kaupungista.
 
Tšekki on yksi maailman suurimmista olutmaista. Maassa juodaan eniten olutta maailmassa per henkilö ja nykypäivän olut on peräisin tšekkiläisestä [[Plzeň]]in kaupungista.
 
Tšekkiläiset viinit tuotetaan pääasiassa Määrissä ja niitä kannattaa kokeilla. Tarjolla on erityisesti makeita viinejä, mutta myös kuivia ja puolikuivia löytyy.
 
  
 
==Nuku==
 
==Nuku==
Rivi 102: Rivi 93:
  
 
==Pysy turvassa==
 
==Pysy turvassa==
Tšekki on melko turvallinen maa ja noudattamalla yleistä varovaisuutta pärjää sielläkin. Taskuvarkaita on kuitenkin syytä varoa varsinkin Prahassa. Käytä vartioituja parkkipaikkoja aina kun on mahdollista. Älä jätä arvoesineitä näkyviin autoon. Älä jätä baarissa juomaasi vartioimatta, tyrmäystippoihin on törmätty.
+
Varo taskuvarkaita. Käytä vartioituja parkkipaikkoja aina kun on mahdollista. Älä jätä arvoesineitä näkyviin autoon.
  
 
==Pysy terveenä==
 
==Pysy terveenä==
Terveydenhoito Tšekissä on hyvä, joskin ei pohjoismaisella tasolla. Suomalaisen on hyvä hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka saa ilmaiseksi Kelasta. Kortilla turisti saa samanhintaista terveyspalvelua kuin paikalliset asukkaatkin.
 
  
 
==Kunnioita==
 
==Kunnioita==
Tšekkiläiset eivät miellä itseään kovin itäeurooppalaisiksi, mikä on hyvä muistaa. Muista aina sanoa ''Dobrý den'' (hyvää päivää) ja ''Na shledanou'' (näkemiin), kun lähdet pienestä kaupasta.
+
Tšekkiläiset eivät miellä itseään kovin itäeurooppalaisiksi, joka on hyvä muistaa. Muista aina sanoa ''Dobrý den'' (hyvää päivää) ja ''Na shledanou'' (näkemiin), kun lähdet pienestä kaupasta.
  
 
==Ota yhteyttä==
 
==Ota yhteyttä==
Rivi 118: Rivi 108:
 
[[WikiPedia:Tšekki]]
 
[[WikiPedia:Tšekki]]
 
[[Dmoz:Eurooppa/Tšekki/]]
 
[[Dmoz:Eurooppa/Tšekki/]]
 
 
  
 
[[ca:Txèquia]]
 
[[ca:Txèquia]]
Rivi 137: Rivi 125:
 
[[ru:Чехия]]
 
[[ru:Чехия]]
 
[[sv:Tjeckien]]
 
[[sv:Tjeckien]]
[[wts:Category:Czech Republic]]
 

Muutoksesi astuvat voimaan välittömästi. Kaikki Wikitraveliin tehtävät tuotokset katsotaan julkaistuksi Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 -lisenssin mukaisesti (Wikitravel:Tekijänoikeudet). Jos et halua, että kirjoitustasi muokataan armottomasti ja uudelleenkäytetään vapaasti, älä tallenna kirjoitustasi. Tallentamalla muutoksesi lupaat, että kirjoitit tekstisi itse, tai kopioit sen jostain vapaasta lähteestä. ÄLÄ KÄYTÄ TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISTA MATERIAALIA ILMAN LUPAA!

To protect the wiki against automated edit spam, we kindly ask you to solve the following CAPTCHA:

Peruuta | Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)