Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Tšad

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tšad

Default Banner.jpg

Perustiedot
Internet-maatunnus .td
Varoitus matkustajalle

Varoitus: Turhaa matkustusta vältettävä maassa pitkään jatkuneiden levottomuuksien takia!


Tšad on maa Afrikassa.

Alueet

Kaupungit

Muut kohteet

Ymmärrä

Tšadin väestö on erittäin heterogeeninen. Se muodostuu sadoista eri heimoryhmistä, näin ollen maassa ei ole "yhtäläistä kulttuuria".

Ilmasto

Kesäisin Tšadin ilmasto on lämmin, ja talvella se on hieman leudompi. Sahelin alueella, aivan Saharan eteläreunalla, kuumakausi saavuttaa huippunsa maalis- huhtikuun aikoihin, jolloin päivälämpötila voi nousta tukalaan +45 asteeseen ja ehkä ylikin. Öisin viilenee noin +20 - +25 celsiukseen. Sadekauden lämpötilat jäävät noin +30 - +35, mutta suhteellinen ilmankosteus on lähes kokoajan 90 - 100%rh. Sadekauden lähestymisen huomaa siitä, että hiekkamyrskyt lisääntyvät. Aluksi lyhyt kestoisina, mutta myöhemmin ne saattavat kestää joitakin tunteja. Sadekausi kiihtyy hiljalleen siten, että aluksi sataa vettä noin kerran pari viikossa, kunnes kesä - elokuussa sateet ovat runsaimmillaan. Taivas ikäänkuin romahtaa niskaan. Usein komea salamointi liittyy ukkosiin. Tällöin voi nähdä tuhansia salamoita tunnissa.


Tule

Lentokoneella

 • Air Francella on neljä lentoa N'Djamenaan viikossa.

Bussilla

Junalla

 • Tshadissa ei ole rautateitä

Autolla

 • Suosittelen Toyota Hiluxia tai Land Cruiseria, koska ne ovat luotettavia ja varaosia todennäköisesti löytynee parhaiten.

Koko valtion alueella on päällystettyä tietä N'Djamenasta itään noin 400 - 500 kilometriä, joten maastokelpoinenajoneuvo on ehdoton edellytys.

 • Muutoin vaihtoehtoina on paikalliset linja- ja kuorma-autokuljetukset.

Laivalla

 • Maassa on sisävesistöjä äärimmäisen niukasti, joten laivaliikennettä ei juurikaan ole.

Liiku

 • Kamelit ja aasit tarjoavat ainoat liikkumismenetelmät kävelemisen lisäksi.

Puhu

Tšadin virallisia kieliä ovat

 • arabia ja
 • ranska.
 • Englantia ymmärretään suurimmissa kaupungeissa.

Osta

 • Myyntikojuista on ostettavissa usein turisteille tosikovaan ylihintaan kaikenlaisia matkamuistoja.

Muista, että tinkiminen kuuluu Tshadilaiseen kulttuuriin, ja tavaran voi saada mukaansa jopa vain 10% alkuperäisestä hinnasta. Tinkiminen kestää usein jopa puolituntiakin. Tulosta parantaa se, että poistuu välillä pois paikalta ja menee uudelleen hieromaan kauppoja. Kannattaa kilpailuttaa myyjiä, koska useilla myyjillä on samaa tavaraa kaupan.

Syö

Tšadissa riisi on yleinen aines lähes jokaisessa ruoassa. Isoimmissa kaupungeissa on kiinalaista ja ranskalaista ruokaa tarjoavia ravintoloita. Huomioi seuraavaa.

 • Pese kaikki hedelmät puhtaalla vedellä
 • Syö vain kunnolla kypsennettyä ruokaa, paitsi jos olet peltimaha, johon ei mahatauti tartu.

Juo

 • Aina pullotettua ja puhdasta vettä. Riski sairastua likaisesta vedestä on äärimmäinen.
 • Alkoholia myydään vain hyvin harvoissa paikoissa. Usein kaupoissa on maininta "alimentation" ja pullon kuva.

Nuku

 • Libya-hotel-Kempinski ja
 • Novotel tarjoavat laadukasta majoitusta kaikkine tykötarpeineen N'Djamenassa.

Abechessa majoitus palveluja tarjoaa

 • Auberge Cesar

Opiskele

Työskentele

Pysy turvassa

Ajottaiset hiekkamyrskyt voivat hidastaa matkasuunnitelmia. Maassa toimii useita kapinallisryhmittymiä, jotka voivat olla turisteille arvaamattomia.

Pysy terveenä

Muista juoda paljon, jopa 10 litraa vettä on syytä varata henkilöä kohden päivässä, koska lämpötila voi nousta jopa 45 asteeseen.

Kunnioita

Naisten on syytä peittää hiukset muiden katseilta. Perjantai on pyhäpäivä muslimeille. Paikalliseen asumukseen mentäessä ei ovea koputeta, vaan taputetaan käsiä merkiksi saapumisesta. Muista aina puhutella vanhinta mies-henkilöä ensiksi, jonka jälkeen voit puhutella hänen luvallaan muita henkilöitä. Älä kättele naisia ilman miesten lupaa. Sylkeminen on erittäin vakava loukkaus.

Ota yhteyttä

Suomalaiset GSM-puhelimet toimivat ainakin pääkaupungissa. Telia-Sonera kuuluu kaikkein varmimmin. Posti kulkee erittäin hitaasti. Kortin tuleminen Suomeen voi kestää yli kolme viikkoa.

Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!