Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Suomi” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suomi

Default Banner.jpg

(Terveyden huolto on yhdyssana)
(Ota yhteyttä)
Rivi 167: Rivi 167:
  
 
==Ota yhteyttä==
 
==Ota yhteyttä==
Suomessa on melkein koko maan kattava GSM-verkko ja suuremmissa taajamissa myös 3G-verkko. Puhelut ovat edullisia.
+
Suomessa on melkein koko maan kattava GSM-verkko ja suuremmissa taajamissa myös 4G-verkko. Puhelut ovat edullisia.
 
Aivan pohjoisimmassa Lapissa syrjäseuduilla ja metsässä puhelinverkko ei välttämättä toimi.
 
Aivan pohjoisimmassa Lapissa syrjäseuduilla ja metsässä puhelinverkko ei välttämättä toimi.
 
{{käyttökelpoinen}}
 
{{käyttökelpoinen}}

Versio 4. tammikuuta 2013 kello 20.59

noframe
Sijainti
LocationFinland.png
Lippu
Fi-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Helsinki
Valtiomuoto tasavalta
Valuutta euro (EUR)
Pinta-ala 338 144,53 km2
Väkiluku 5 279 245
Kieli suomi 92 % (virallinen), ruotsi 5,5% (virallinen), pieni saamen- ja venäjänkielinen vähemmistö
Uskonto luterilaisia 82,4 %, ortodokseja 1,1 %.
Sähkö 230V/50Hz
Puhelinnumero +358
Internet-domaini .fi
Aikavyöhyke (UTC) +2

Suomen tasavalta eli Suomi [1] (ruots. Republiken Finland, Finland) on valtio Pohjois-Euroopassa Itämeren rannalla. Se rajautuu idässä Venäjään, pohjoisessa Norjaan ja lännessä Ruotsiin; neljäs naapurimaa Viro sijaitsee Suomenlahden eteläpuolella. Ahvenanmaa on demilitarisoitu autonominen maakunta, joka kuuluu Suomeen.

Alueet

central

Suomi jakautui vuoden 2009 loppuun asti viiteen lääniin, jotka olivat:

 1. Etelä-SuomiEtelä-Karjala, Päijät-Häme, Kanta-Häme, Uusimaa, Kymenlaakso
 2. Länsi-SuomiEtelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Pirkanmaa, Satakunta, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Varsinais-Suomi
 3. Itä-SuomiPohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Etelä-Savo
 4. Oulun lääniPohjois-Pohjanmaa, Kainuu
 5. Lapin lääni

Lisäksi Suomessa on yksi itsehallinnollinen maakunta:

 1. Ahvenanmaan maakunta

Kaupungit

Suomen asukasluvultaan 20 suurinta kaupunkia ovat:

 1. Helsinki (~583 000)
 2. Espoo (~244 000)
 3. Tampere (~209 000)
 4. Vantaa (~195 000)
 5. Turku (~176 000)
 6. Oulu (~137 000)
 7. Jyväskylä (~128 000)
 8. Lahti (~100 000)
 9. Kuopio (~92 000)
 10. Kouvola (~88 000)
 11. Pori (~83 100)
 12. Joensuu (~72 000)
 13. Lappeenranta (~70 000)
 14. Hämeenlinna (~66 000)
 15. Rovaniemi (~59 000)
 16. Vaasa (~59 000)
 17. Seinäjoki (~56 000)
 18. Salo (~55 000)
 19. Kotka (~55 000)
 20. Mikkeli (~49 000)

Muut kohteet

Ymmärrä

Tämä artikkeli käsittelee Suomea suomalaisen näkökulmasta koska useimmat tämän kieliversion käyttäjistä asuvat täällä. Itsestään selvät asiat on jätetty pois, ja yksittäisten paikkakuntien erikoisuudet löytää paikkakuntien omista artikkeleista.

Mene

Suomesta on kattavat ulkomaanyhteydet.

Lentokoneella

Ulkomaan lentoliikenteen solmukohdista ylivoimaisesti tärkein on Helsinki-Vantaan kenttä (Helsinki-Vantaa International airport), josta Finnair ja Blue1 pyörittävät toimintaansa ja jonne monet muutkin yhtiöt lentävät. Suoria lentoja [2] ei kuitenkaan joka paikkaan ole, joten usein on vaihdettava konetta esim. Kööpenhaminassa (SAS), Frankfurtissa (Lufthansa) tai Lontoossa (British Airways).

Hyvänä kakkosena tulee Tampere, joka on Ryanairin [3] Suomen lentojen keskus. Ryanairillä pääsee kyllä halvalla, mutta palvelu on hintansa veroista. Muita halpalentoyhtiötä tulee ja menee jatkuvasti, kts. Euroopan halpalentoyhtiöt.

Turusta ja Vaasasta on myös rajoitettuja ulkomaanlentoja, lähinnä Tukholmaan ja Kööpenhaminaan.

Air Baltic [4] lentää Riikaan Helsingin lisäksi Tampereelta, Oulusta, Kuopiosta, Lappeenrannasta ja Turusta josta pääsee myös suoraan Gdanskiin halpalentoyhtiö Wizz Airilla [5].

halvat lennot

Junalla

Suomesta on suoria ulkomaanyhteyksiä vain Pietariin ja Moskovaan. Ruotsiin ei pääse junalla, mutta monet junaliput (esim. InterRail) kelpaavat busseihin Kemin ja Luulajan välillä.

Autolla

Autolla pääsee kaikkiin naapurimaihin Ruotsiin, Norjaan sekä Venäjälle.

Bussilla

Helsingistä on bussiyhteys Pietariin. Lapista on bussiyhteyksiä Norjaan ja Ruotsiin. Jotkut vuorot jatkavat Helsinkiin asti, mm. joka perjantai kulkeva vuoro Nordkapista.

Laivalla

Suomesta on lukuisia laivayhteyksiä naapurimaihin.

Puola

Ruotsi

Saksa

Viro

Helsinki-Tallinna:

Venäjä

Ahvenanmaa

Muut

Latviaan ja Liettuaan ei ole säännöllistä reittiliikennettä, mutta erityisesti kesäisin järjestetään satunnaisia risteilyjä.

Liiku

Suomi on maa, joka on hajautunut suuriin keskuksiin ja harvaan asuttuun maaseutuun. Suurissa keskuksissa on verraten hyvätasoinen julkinen liikenne. Suurempien kaupunkien välillä on kattava tarjonta junilla, busseilla ja lentokoneilla. Suurten keskusten ulkopuolisessa Suomessa pääkulkumuoto on henkilöauto, mutta suurimpaan osaan pienemmistäkin paikoista on silti mahdollista matkustaa joukkoliikenteellä hyödyntäen kattavaa kaukoliikenteen bussiverkostoa.

 • Matka.fi - Koko Suomen joukkoliikenteen reittiopas, hakee aikataulut osoitteiden perusteella

Bussillla

Junalla

 • VR - Junayhteydet Suomessa

Autolla

Suomessa on hyvä tieverkko ja eurooppalaisella mittapuulla pääsee liikkumaan autolla varsin hyvin. Ruuhkia ei juurikaan esiinny Etelä-Suomen suurimpien kaupunkien sisäänmenoteiden ulkopuolella. Etenkin talvella ajaessa kannattaa tarkistaa mahdolliset liikennehäiriöt, tietyömaat ja kelitiedot Liikenneviraston sivuilta [19].

Puhu

Suomessa puhutaan suomea Ahvenanmaata lukuunottamatta. Ahvenanamaan virallinen kieli on ruotsi. Ruotsi on Suomen toinen virallinen kieli, joten myös ruotsin kielellä pärjää monissa paikoissa. Myös englantia ymmärretään lähes kaikkialla Suomessa.

Osta

Suurissa ja keskisuurissa kaupungeissa on automarketteja joista läpikulkumatkailija voi ostaa kaiken tarpeellisen, erikoiskauppoja ei juurikaan ole suurimpien kaupunkien keskustojen ulkopuolella. Pienissä kyläkeskuksissa on yleensä ainakin yksi ruokakauppa. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella kauppojen valikoima on melko samanlaista kaikkialla. Monella paikkakunnalla voi myös ostaa leipää, kalaa ja käyttötavaroja torilta.

Hintataso

Kansainvälisellä mittapuulla Suomi on kallis maa.

Syö

Paikallisiin erikoisuuksiin kuuluu mm. mustamakkara Tampereella, kalakukko Kuopion seudulla sekä poronkäristys Lapissa.

Juo

Suomessa vesijohtovesi on niin puhdasta, että sitä voi juoda sellaisenaan. Lapissa useimmat tunturipurot ovat juomakelpoisia, eikä vettä tarvitse välttämättä puhdistaa tai keittää ennen käyttöä. Retkeilijät juovat yleisesti järvi- ja jokivettä muuallakin Suomessa. Tämä ei kuitenkaan ole välttämättä lääketieteellisesti suositeltavaa.

Nuku

Melkein jokaisesta kuntakeskuksesta löytyy ainakin yksi hotelli tai muunlainen majoitusliike. Hotelliketjujen hotellit sijaitsevat suurissa kaupungeissa tai laskettelukeskusten yhteydessä. Suurimpiin ketjuihin kuuluu Sokos [20], Cumulus/Rantasipi [21], Scandic [22], Best Western (http://www.bestwestern.fi/) ja Finlandia [23]. Kansainvälisellä mittapuulla hotellien hintataso on korkeahko.

Pysy turvassa

Suomi on maailman turvallisimpia maita. Humalaiset ihmiset aiheuttavat toki jonkin verran ongelmia. Varsinkin Perjantai-iltaisin suurimmissa kaupungeissa kannattaa olla varuillaan tietyillä ostareilla ja puistoissa. Kuitenkin kun käyttää maalaisjärkeä eikä haasta kenenkään kanssa riitaa, selviytyy hyvin ja turvallisesti.

Katso rikostilastoja: http://www.nationmaster.com/red/country/fi-finland/cri-crime&all=1

Pysy terveenä

Suomessa terveydenhuolto on yksi maailman parhaista. Tämä ei silti tarkoita sitä, etteikö pitäisi olla varovainen. Käsiä pesemällä pääsee jo pitkälle. Lähes jokaisessa kyläkeskuksessa on jonkinlainen terveysasema. Pohjois-Lapissa tosin matka lähimmälle terveysasemalle voi olla pitkä. Hätänumero on 112.

Suomi on alkanut panostaa enemmän myös hyvinvointi-matkailuun.

Kunnioita

Suomalaiset ovat ystävällisiä ihmisiä, jotka ottavat mielellään turisteja vastaan ja auttavat heitä. Vieraiden seurassa suomalaiset ovat aluksi varautuneita, mutta tutustumisvaiheen jälkeen luonteeltaan välittömiä, luotettavia ja melko suorasanaisia.

Ota yhteyttä

Suomessa on melkein koko maan kattava GSM-verkko ja suuremmissa taajamissa myös 4G-verkko. Puhelut ovat edullisia. Aivan pohjoisimmassa Lapissa syrjäseuduilla ja metsässä puhelinverkko ei välttämättä toimi.

Tämä on käyttökelpoinen artikkeli. Sitä voisi käyttää, mutta se ei vedä vertoja matkaoppaalle. Sukella sisään ja auta tekemään siitä kattava!halvat lennot