Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Somalia

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 17. marraskuuta 2010 kello 12.22 – tehnyt Alluxx (keskustelu | muokkaukset) (Autolla)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Somalia

Default Banner.jpg

Varoitus matkustajalle

Varoitus: Heikon turvallisuustilanteen takia Somaliaan ei tule matkustaa ja maassa olevia suomalaisia kehotetaan poistumaan. Jos kuitenkin suunnittelet matkaa, ole jatkuvassa yhteydessä Suomen ulkoministeriöön.


noframe
Sijainti
noframe
Lippu
So-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Mogadishu
Valtiomuoto tasavalta
Valuutta šillinki (SOS)
Pinta-ala 637 657 km2
Väkiluku 9 480 000
Kieli somali, arabia
Uskonto islam 99%
Sähkö 220V/50Hz (eurooppalainen pistoke)
Puhelinnumero +252
Internet-domaini .so
Aikavyöhyke (UTC) UTC +3

Somalia sijaitsee Afrikan sarvessa, ja sen rajanaapureita ovat lännessä Etiopia, luoteessa Dijibouti ja lounaassa Kenia. Somalialla on ongelmallinen menneisyys. Sisällissota, sotilasvallankaappaukset, rajakiistat ja sotaherruudet ovat yleisiä tapahtumia. Asiat ovat kuitenkin parantumassa Etiopian armeijan vetäytymisen takia. Somalia oli suosittu rantalomakohde eurooppalaisten, varsinkin italialaisten keskuudessa 1970-luvulla. Nykyään Somaliaan ei matkusteta turistina, paitsi Suomen somalit käyvät vuosittain kotiseudulaan sukuloimassa.

Historia

Somalikansan historia ulottuu monelle vuosisadalle. Ensimmäisen kerran sana "somali" mainittiin historiankirjoissa 3500 vuotta sitten, kun Egyptin kuningatar Hatsebshut lähetti viiden ison aluksen ja 250 miehen laivaston Somaliaan, jota egyptiläiset kutsuivat Puntmaaksi. Sana "punt" tarkoitti mausteiden maata, johtuen ilmeisesti aromaattisista kasveista, joita alueella kasvoi. Egyptiläiset halusivat vaihtokauppaa, ja he toivat jalokiviä ja lasihelmiä, joita he vaihtoivat kultaan, elefantin syöksyhampaisiin, mirhaan, srutsin sulkiin, mausteisiin ja erilaisiin helmiin. Joitain näistä tavaroista, varsinkin aromaattisia, egyptiläiset käyttivät uskonnollisiin rituaaleihin ja juhliin.

800-luvulla Ibn Batuta, suuri berberimatkailija vieraili Mogadishussa, ja kirjoitti ihmisistä, heidän ruuistaan, heidän vaatteistaan ja kuinka he olivat itsenäisiä. Kirjassaan hän mainitsi, että ihmiset kaupungissa olivat hyvin lihavia, ja kaikki söivät niin paljon kuin jaksoivat. Mogadishulaiset, joiksi hän kutsui ihmisiä, pukeutuivat hienoihin valkoisiin vaatteisiin ja pitivät turbaania päässään. Heidän sulttaaninsa oli myös todella voimakas. 600-luvun ja 800-luvun välillä maahanmuuttajat, jotka olivat muslimeja, arabeja ja persialaisia, ylläpitivät vaihtopisteitä Adenlahden ja Intian valtameren rannikkoja pitkin.

Somalia oli tuntematon paikka eurooppalaisille tutkijoille, kunnes portugalilaiset tutkijat tulivat Somalian rannikkokaupunkeihin matkallaan Intiaan. He kutsuivat sitä Terra Incognitaksi, joka tarkoittaa tuntematonta maata. Nämä uudet löydöt kannustivat monia muita eurooppalaisia merenkulkijoita purjehtimaan Somalian rannikoille punaisellamerellä ja Intian valtamerellä.

SIIRTOMAA-AIKA


Brittiläinen, italialainen ja ranskalainen imperialismi olivat kaikki aktiivisessa roolissa Somaliassa 1800-luvulla. 1884 eurooppalaisten konferenssi Berliinissä päätti, että Somalia jaetaan viiteen osaan. Syy tähän oli, että Somalia on yksi maailman yhtenäisimmistä valtioista yhdellä kielellä, uskonnolla ja rodulla.

Eurooppalaiset jakoivat Somalian brittiläiseksi Somalimaaksi pohjoisessa, italialaiseksi Somalimaaksi etelässä ja ranskalaiseksi Somalirannikoksi Dijiboutissa. Aikaisella 1800-luvulla somalien vastarinta näitä siirtomaavoimia vastaan alkoi, yhtä voimakkaimmista vastarintaliikkeistä johti Sayed Mohammed Abdullah Hassan, jota brittiläinen imperiumi nimitti "hulluksi Mullahiksi". Hän aloitti vastustuksensa palattuaan Meccasta, ja ylläpiti omaa armeijaansa, jota hän kutsui dervisseiksi. Hän värväsi sotilaita paikallisista kansalaisista, ja rakensi oman päämajansa Taleexiin. Vuonna 1901 taisteleminen brittiläisten ja paikallisten somalijoukkojen välillä alkoi. Taistelu oli pitkä, josta seurasi Somalian itsenäistyminen.


Alueet

Kaupungit

Muut kohteet

Ymmärrä

Ilmasto

Somalia on pääasiallisesti aavikkoa. Merkittäviä ilmastollisia tekijöitä ovat vuoden ympäri kestävä kuuma ilmasto, kausiluontoiset monsuunituulet ja epäsäännölliset, toistuvat kuivat kaudet. Keskimääräinen päivän lämpötila sijoittuu 30 ja 40 celsiusasteen välille, lukuun ottamatta korkeampia elevaatioita tai itärannikkoa. Keskivertopäivän pienimmät lämpötilat sijoittuvat 15 ja 30 celsiusasteen välille. Lounasmonsuunituulahdus, tekee ajan toukokuusta lokakuuhun viileimmän Mogadishussa. Joulukuun ja helmikuun välinen aika on myös verraten aika viileä.

Tule

Lentokoneella

On kaksi vaihtoehtoa, joilla lentää Somaliaan/Somaliasta, vaikka lennot voivat olla vaikeita tai mahdottomia lentokenttien pommitusten takia.

  • Daallo Airlines [1] on ainut kansainvälinen lentoyhtiö joka lentää Somaliaan. Se palvelee 2-3 kertaa viikossa Djiboutista käyttäen Ilyushin-18 lentokonetta.

Daallo Airlines ja Jubba Airways käyttävät kumpikin Aaden Cabdulle Cismaanin kansainvälistä lentokenttää, joka uudelleen avattiin elokuussa 2006. Ennen tätä molemmat käyttivät lentokenttää, joka oli monen kilometrin päässä Mogadishusta turvallisuussyiden takia. Kaupungin lentokenttä ei ollut turvallinen.


Junalla

Somaliaan ei ole rautatieyhteyksiä.

Autolla

Somaliassa ei turvallisuuden takia kannata liikkua autolla mahdollisten IED-hyökkäysten tai ryöstäjien takia. Tämä kuitenkin "voi" olla mahdollista, jos haluat ylittää rajan Somalimaahan. Rajat ovat kuitenkin yleensä suljetut, ja ovat hyvin vaarallisia. Somaliassa on Tadžikistanin ohella maailman vähiten autoja, vain 0,1 1000 asukasta kohden, sen sijaan, somaleilla on erittäin paljon tuliaseita asukaslukuun verrattuna.

Bussilla

Laivalla

Merellä Somalian edustalla on suuri merirosvouksen uhka, joten laivalla tulo on vaarallista.

Liiku

Somalialla ei ole ollut toimivaa hallintoa 15 vuoteen; kuten voi kuvitella sen näkyvän teiden kunnossa. Somaliassa on kaksi julkisen liikenteen muotoa: bussit ja taksit. Ainut yhä voimassa oleva sääntö Somalian teillä on, että somalit "tavallisesti" ajavat oikella tai keskellä tietä.

Puhu

Somaliassa puhutaan somalia. Johtuen Somalian menneisyydestä englantilaisten ja italialaisten kanssa, jotkut somalialaiset puhuvat myös englantia ja/tai italiaa. Myös arabiaa saatetaan ymmärtää.

Osta

Somalian valuuttana käytetään Somalian šillinkiä (sos). Lasi (juomakelvotonta) vettä, maksaa 1000 šillinkiä, eli noin 55 senttiä. Jos vaihdat 100 euroa šillingeiksi, saat 177200 šillinkiä. Käytännöllisiä ovat elintarvikkeet, joita voit vaihtaa. Somaliassa on paljon ostettavaa, mutta varo halpoja helmiä. Ne eivät välttämättä ole aitoja.

Hintataso

Somaliassa on Suomea halvempaa, mutta tämä johtuu rahan pienestä arvosta.

Syö

Somaliateriat ovat täynnä lihaa, ja vegetarismi on hyvin harvinaista. Vuohi, nauta, lammas ja joskus kana käristetään, grillataan tai pariloidaan. Sitä maustetaan kurkumalla, korianterilla, kuminalla ja currylla, ja syödään basmatiriisillä lounaaksi, päivälliseksi ja joskus aamiaiseksi.

Kasvikset vaikuttavat olevan laajalti lisukkeita, ja niitä usein punotaan liha-ateriaan, kuten yhdistämällä perunoita, porkkanoita ja papuja lihalla ja tekemällä pataa. Paprika, pinaatti ja sipuli ovat myös yleisiä Somaliassa syötyjä vihanneksia. Banaanit, taatelit, omenat, appelsiinit, päärynät ja rypäleet ovat myös suosittuja. Somaliassa somaleilla on suuri valikoima hedelmiä, joista tehdä mehua. Somalikaupat myyvät täten paljon mehuja.

Juo

Somalit rakastavat maustettua teetä. Pieni osa somaleista juo lähes samanlaista teetä kuin turkkilainen tee, jota he toivat Lähi-Idän maista kotimaahansa.

Islam ei hyväksy alkoholia, ja Somalia tottelee tätä hyvin tiukasti. Jos löydät alkoholia, ÄLÄ juo sitä julkisesti, sillä on suuri riski, että aiheutat kohtauksen, ja voit tulla rangaistuksi!

Nuku

Bosasossa ja Hargeisassa on muutamia länsimaiden tasoisia hotelleja.

Opiskele

Opiskelumahdollisuudet ovat Somaliassa lähes mahdottomat, eikä kouluja tai yliopista ym. tahdo löytyä. Vuonna 2004 Somalia panosti koulutukseen vain 0,4 prosenttia bruttokansantuotteestaan, mikä on maailmanennätysvähän.

Työskentele

Pysy turvassa

Julkisilla paikoilla liikkumista ja varsinkin joukkokokouksia on syytä välttää erittäin paljon terrorismin takia. Myös tulvat ja maanvyörymät ovat suuri uhka.

Pysy terveenä

Terveydenhoitopalvelut Somaliassa ovat lähes olemattomat.

Kunnioita

Somaliassa on käytössä ankara šaria laki, joten siihen tulee aina suhtautua vakavasti. Muu kuin islamilainen lähetystyö on erittäin vaarallista kaikkialla maassa. Syöminen ja juominen julkisilla paikoilla on ehdottomasti kiellettyä Ramadanin (islamilainen paastokausi) aikana.

Naisten tulee pukeutua peittävästi; nilkat ja olkapäät eivät saa näkyä. Myös miesten on syytä pukeutua peittävästi.

Homoseksuaalisuus on kuolemanrangaistuksen uhalla kielletty. Saatat nähdä kaksi somalimiestä kävelemässä käsi kädessä, mutta se on vain merkki ystävyydestä. Näin ei kuitenkaan päde länsimaalaisten miesten kohdalla.

Ota yhteyttä


Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!