Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Singapore

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 9. toukokuuta 2009 kello 13.58 – tehnyt 222.210.195.221 (keskustelu) (Liiku)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Singapore

Default Banner.jpg

noframe
Sijainti
LocationSingapore.png
Lippu
Sn-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Singapore
Valtiomuoto tasavalta
Valuutta Singaporen dollari (SGD)
Pinta-ala 699.1 km²
Väkiluku 4,425,720 (2005)
Kieli englanti, mandariinikiina, malaiji, tamili
Uskonto Buddhalaisuus, islam, kristinusko, hinduismi, sikhiläisyys, taolaisuus, konfutselaisuus
Sähkö 230V/50Hz (britti)
Puhelinnumero +65
Internet-domaini .sg
Aikavyöhyke (UTC) UTC +8
Singaporen kartta

Singapore on kaupunkivaltio Kaakkois-Aasiassa.

Ymmärrä

Singapore on piskuinen mutta vauras kaupunkivaltio Malaijan niemimaan kärjessä, hädintuskin yksi aste pohjoiseen päiväntasaajalta.

Tule

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Singaporeen, maahan tullessa myönnetään 14-30 päivän oleskelulupa.

Singaporen tunnetun tiukka tulli sallii yhden litran olutta, yhden litran viiniä ja yhden litran väkeviä. Tupakan maahantuonti on kiellettyä, paitsi yksi avattu aski (ei kartonki!) omaan käyttöön. Purukumin maahantuonti tai hallussapito on laitonta, joskin tätä pykälää ei valvota kovinkaan tiukasti. Huumeista taasen joutuu hirteen.

Lentokoneella

Finnairin lopetettua suorat lentonsa toukokuussa 2007 nopein reitti Suomesta Singaporeen on Bangkokin kautta. Lento Bangkokiin kestää noin 10 tuntia, ja jatkoyhteys Singaporeen noin 2.5t lisää. Singaporen kansallinen lentoyhtiö, loistavasta palvelusta ja upouusista koneistaan tunnettu Singapore Airlines [1], lentää päivittäin Frankfurtiin ja kolme kertaa viikossa Kööpenhaminaan.

Changin lentoasema (IATA: SIN, ICAO: WSSS [2]) on kaakkois-Aasian vilkkaimpia lentokenttiä ja monen matkustajan suosiossa monien palveluidensa ansiosta: kentältä löytyy mm. uima-allas, elokuvateatteri ja 30 000 neliötä kauppoja ja ravintoloita. Terminaaleja on käytössä kolme: useimpien lentoyhtiöiden suosima Terminal 1, Singapore Airlinesin (ja parin muun) käyttämä Terminal 2, ja paikallisen halpisyhtiö Tiger Airwaysin [3] ja Cebu Pacificin käyttämä Budget Terminal. Terminaalit 1 ja 2 yhdistää Airtrain-sukkula, tai matkan voi kävellä kymmenessä minuutissa, mutta Budget Terminaliin on otettava bussi T2:sta.

Halvin tapa kentältä kaupunkiin (S$1.40) on metro (MRT), jolla matka-aika kaupunkiin on puolisen tuntia, mutta vaatii ainakin yhden (melko vaivattoman) vaihdon laiturin halki Tanah Merahissa. Useimmat matkustajat suosivat takseja, jotka taittavat saman taipaleen 20 minuutissa ja maksavat päivisin S$15-20, öisin hieman enemmän.

Seletarin lentoasemaa (XSP) käyttävät vain Berjaya Airin potkurilennot Tiomanin ja Redangin saarille Malesiassa. Seletariin ei pääse ilman taksia.

Junalla

Malaijan niemimaan rautatiet eli KTMB [4] yhdistää Singaporen Kuala Lumpuriin ja sieltä edelleen Bangkokiin asti. Juna on huomattavan hidas ja kiikkerä, ja parhaatkin luokat aika lailla ajastaan jäljessä.

Bussilla

Singaporen ja Malesian yhdistävät Causeway-pengertie suoraan naapuroivaan Johor Bahrun kaupunkiin ja Kuala Lumpurin moottoritielle johtava Second Link-silta. Molempia pitkin kulkee lukemattomia busseja, joista valikoima alla:

 • Aeroline, tel. +603-62588800 (Malesia), [5]. Luksusbusseja, joiden hintaan sisältyy ateria, sähkötöpseli, pienois-lounge, ym. Alk. S$47.
 • NiCE, tel. +65-62565755, [6].
 • Transnasional, tel. +602-62947034 (Malesia), [7]. Malesian isoin bussifirma, tarjoaa suoria busseja ympäri maan.
 • Transtar, tel. +65-62999009, [8]. "First Class" bussit ovt lähempänä ensimmäisen luokan lentokonetta kuin bussia, sillä matkustajia hoivaavat hierontatuolit, bussiemot ja on-demand DVD joka penkissä. First Class/Executive/SuperVIP alk S$60/39/25.

Matka Kuala Lumpuriin kestää nopeimmillaan nelisen tuntia, mutta voivat venähtää paljon pidemmäksikin jos matkalla on ruuhkaa, erityisesti ainaisesti jumissa olevaa (mutta halvempaa) Causeway'ta käytettäessä.

Laivalla

Liiku

Singaporen metro eli MRT

Singaporen julkinen liikenne on kaikenkaikkiaan erinomainen. Jos aiot olla Singaporessa kauemmin kuin päivän pari, kannattaa investoida ez-link [9] -korttiin, jota voi käyttää kaikissa julkisen liikenteen välineissä (paitsi taksit). Kortin hinta on S$15, sisältäen S$5 pantin ja S$10 arvoa, ja sillä saa myös kaikista lipuista 15% alennuksen.

Parhaan kulkureitin neuvoo gothere.sg [10], joka osaa bussien ja metron lisäksi jopa arvata taksimatkan hinnan.

Metrolla

Singaporen metro eli Mass Rapid Transit (MRT) muodostaa saaren julkisen liikenteen selkärangan. Metron kolme linjaa kulkevat saaren laidasta laitaan, junat ja maanalaiset asemat ovat ilmastoituja ja vuoroväli on tiheä, joskin aamuisin ruuhka-aikaan voi silti tulla tiivis tunnelma. Kertalippu maksaa etäisyydestä riippuen S$0.80-2.00, plus ärsyttävä S$1 pantti, josta voi hankkiutua eroon ostamalla ez-linkin. Osta lippu automaatista, napauta se kulkuportin lukijaan asemaan mennessä, ja uudestaan lähtiessä. Pantin saa automaatista takaisin.

Bussilla

Bussit kulkevat sinne minne metrot eivät, mutta ovat hieman hankalampia käyttää, erityisesti ilman ez-link-korttia — käteisellä maksaessa kysy kuljettajalta paljon matkasi tulee maksamaan. Nouse sisään etuovesta, poistu takaa, ja muista käyttää korttia lukijan päällä molemmalla kerralla. Kaksikerrosbusseja on paljon ja niiden yläkerroksen etupenkeiltä on hyvä katsella maisemia.

Taksilla

Singaporen taksit ovat suomalaisen mittapuussa halpoja ja tehokkaita: lähtötaksa on vain S$2.80 ja harva matka maksaa yli S$15. Kuskit käyttävät mittaria tunnollisesti ja huijaaminen on lähes tuntematonta. Huomaa kuitenkin monet pienet mätkyt jos olet liikkeellä ruuhka-aikaan (35%), keskustassa (S$2), pyhäpäivänä (S$1), öisin (50%) ym, ja olet myös velvollinen maksamaan ERP-tietullit. Pe/la-iltaisin tai kaatosateessa on paras soittaa taksi paikalle taksikeskuksesta, puh. 6342-5222, mutta tästäkin palvelusta rokotetaan S$2.50-4.00.

Ydinkeskustassa taksit saavat ottaa asiakkaita kyytiin vain taksitolpilta, joita löytyy mm. ostoskeskusten ja metroasemien luota. Muualla kaupungissa taksit voi helposti vinkata kadultakin.

Laivalla

Bumboat Singapore-joella

Bumboat-nimellä kulkevat veneet seilaavat Singapore-joella ja tarjoavat hyviä näkymiä keskustan pilvenpiirtäjistä.

Rikšalla

Kolmipyöräiset polkupyörärikšat tööttäilevät keskustan turistikohteissa. Tämä kulkumuoto on yksinomaan turisteille suunnattu ja hinnoiteltu sen mukaisesti: lyhyinkin kyyti maksaa S$10-20 ja tunnin kiertue ainakin S$50.

Jalan

Aasialaiseksi suurkaupungiksi Singapore on erinomaisen jalankulkijaystävällinen, mutta ympärivuotinen trooppinen ilmasto tarkoittaa, että kävely on päiväsaikaan varsin hikistä hommaa. Joen rannat, Orchard Road ja monet etniset alueet (Chinatown, Pikku-Intia, ym) voi silti varsin mukavasti tutkia kävellen, kunhan käy välillä ilmastoiduissa tiloissa vilvoittelemassa. Auringon laskettua helle hellittää hieman ja erityisesti joen tai meren rannalla voi puhaltaa tuulenvirekin.

Puhu

Singaporella on neljä virallista kieltä, mutta kaikkien hallitsema yleiskieli on englanti. Paikallinen murre, kiinaa, malaijia ja välillä muitakin kieliä sekoittava singlish voi tosin ensi alkuun aiheuttaa hieman hämmennystä.

Näe

Tee

Osta

Singaporen valuutta on Singaporen dollari (SGD, S$, $, dollar), joka on jaettu 100 senttiin (cent). Vaihtokurssi euroon vuoden 2008 alussa (ja jo useamman vuoden ajan) on lähes tarkalleen S$2=€1, eli S$1=€0,50. Brunein dollari on sidottu kiinteästi Singaporen dollariin ja on käypää valuuttaa Singaporessakin.

Ravintoloissa hinnat ilmoitetaan usein muodossa $19.99++, mikä tarkoittaa, että laskuun lisätään palvelu (10%) ja liikevaihtovero (7%). Hotellin ovimikkoja lukuunottamatta (n. S$2/laukku) juomaraha ei juuri ole tarpeen Singaporessa, ja taksitkin poikkeuksetta palauttavat vaihtorahan viimeiseen senttiin asti.

Luottokortit kelpaavat lähes kaikkialla isompiin ostoksiin, tosin esim. elektroniikkaa ostaessa siitä saatetaan veloittaa 3-5% ylimääräistä ja taksit rokottavat 15%. Pankki-automaatteja ja rahanvaihtopisteitä löytyy jokaisesta ostoskeskuksesta. Matkashekkejä voi vaihtaa käteiseksi, mutta ne eivät yleensä kelpaa sellaisenaan maksuvälineiksi.

Hintataso

Naapureihinsa Kaakkois-Aasiassa verrattuna Singapore on kallis, mutta Euroopan mittatasoon verrattuna Singaporessa on suorastaan halpaa. Reppumatkaaja pärjää oikein hyvin S$50 päiväbudgetilla, sillä punkka hostellissa maksaa noin S$20 ja ateria hawker centressa alle S$5. Vain parhaat hotellit Singaporessa maksavat yli S$200.

Syö

Katuruokaa Smith Streetillä Chinatownissa

Syöminen ja shoppailu ovat Singaporen kansallisurheilut, ja Singaporen villi sekamelska kiinalaisia, malaijeja, intialaisia ja kaikkia muita maailman kansalaisuuksia on tuottanut yhden maailman maukkaimmista keittiöistä. Esimerkkejä tyypillisistä singaporelaisista ruuista:


 • Bak kut teh — Yrttinen possunlihakeitto, joka tarjoillaan aina teen kanssa ja nautitaan riisin ja you tiao-pullan kera
 • Chilli crab — Singaporen epävirallinen, lautasen kokoisesta jättiravusta valmistettu kansallisruoka. Melko kallista ja legendaarisen sottaista, älä pistä parhaita vaatteita päälle!
 • Hokkien mee — Paistettuja nuudeleita merenelävien kera
 • Laksa — Singaporen toinen kansallisruoka, eli mausteinen nuudelikeitto, jossa kookosmaitoa
 • Fried carrot cake — valkosipulinen paistos, jossa nimestä huolimatta on retikkaa eikä porkkanaa
 • Otak-Otak — banaaninlehdessä paistettua maustettua kalamassaa
 • Rojak — hedelmiä tulisessa kastikkeessa
 • Roti prata — etelä-intialainen leipä, johon erilaisia lisukkeita (mm. telur eli kananmuna)
 • Satay — grillivartaita, joita dipataan pähkinäiseen kastikkeeseen

Singaporelaisin paikka syödä on hawker centre, eli "kaupustelijakeskus", johon nimensä mukaisesti on koottu kymmeniä ellei satojakin pieniä, yleensä vain yhteen tai kahteen ruokalajiin erikoistuvia kojuja. Näistä löytyy runsas valikoima eri aasialaisten keittiön herkkuja ja myös suppea valikoima länsimaisempaa ruokaa (ranskalaisia, wienerschnitzeliä) kohtuulliseen hintaan (3-6$/annos). Aito hawker centre ei ole ilmastoitu, mutta jokaisesta ostoskeskuksesta löytyy food court, jossa voi syödä saa samaa ruokaa hikoilematta ja vain himpun verran kalliimmalla.

 • Lau Pa Sat, MRT Raffles Place. Sijainniltaan hawkereista kätevin, tämä viktoriaanisen täytekakun näköinen pytinki on vain kivenheiton päässä Boat Quaysta. Auki 24t, mutta monet kojut, erityisesti legendaarinen Satay Club-rivistö eteläpuolella, aukeaa vain iltaisin.

Kalliimpiakin ravintoloita Singaporesta toki löytyy, mutta paikallisen ruuan kanssa maksamalla enemmän saa lähinnä vain kalliimpia aineksia (hainevää, abalonia, ym) ilman että itse maku juurikaan paranee. Japanilainen ruoka on taasen Singaporessa suosittua ja yleensä erinomaista, ja alle $20 saa jo varsin maittavan annoksen.

Juo

Clarke Quay

Tiukkapipoisesta maineestaan huolimatta Singaporen yöelämä on yllättävänkin vilkasta, vaikkei nyt ihan yhtä villiä kuin vaikkapa Bangkokissa. Kuka tahansa Aasiassa vieraileva artisti käy lähes varmasti Singaporessa kääntymässä ja erityisesti superklubi Zouk [11] on niittänyt maailmalla mainetta ja kunniaa.

Klubit ja baarit keskittyvät joelle kolmen Quayn rantaan, eli idästä länteen Boat Quay (pankkiireja ja turisteja), Clarke Quay (nuorekkain ja trendikkäin) ja Robertson Quay (expatteja ja paikallisia). Bilekansa alkaa valua paikalle puoliltaöin ja useimmat baarit ja klubit jatkavat pikkutunneille asti, jotkut jopa ympäri vuorokauden. Singaporelaiset ovat eniten liikkellä perjantaisin ja hieman vähemmissä määrin lauantaisin, mutta sunnuntai on epävirallinen homo-ilta monessa paikassa. Sunnuntaisin menoa hakeville löytyy myös Sentosa-saaren Tanjong Beach:n baarissa KM8 uima-allasbileet. Alkoholitarjoilun ikäraja on 18, mutta moni klubi noud attaa tiukempaa linjaa. Pukukoodeja ei valvota kovin tiukalla kädellä, mutta shortseja ja tennareita karsastetaan.


Alkoholi

Tuskaa tuottaakin lähinnä alkoholin hinta, joka on verotettu Suomeakin kalliimmaksi: pullo paikallista peruskalja Tigeria maksaa S$3 supermarketissa, S$6 hawker centressa ja S$10-15 baarissa. Plussapuolella on kuitenkin se, että lähes kaikki baarit houkuttelevat alkuillasta happy hour -tarjouksilla ja klubien sisäänpääsyyn (S$20-35) sisältyy yleensä pari drinkkilippua. Keskiviikkoisin ja torstaisin monessa paikassa on Ladies' Night, jolloin naiset saavat rutkasti alennettua tai jopa ilmaista viinaa. Halvinta kaljaa saa hawker centreissa, kannullisen samaan hintaan kuin pullollisen trendipaikoissa.

Lopulta mainittakoon vielä saaren nimikkopaukku Singapore Sling, äitelänmakea vaaleanpunainen sekoitus giniä, ananasmehua ja likööriä. Juoma keksittiin Raffles-hotellin Long Barissa ja siellä sitä sekoitellaan edelleen turisteille ämpärikaupalla, mutta useimmille riittää yksi.

Tupakointi

Tupakointia rajoitetaan ankarasti Singaporessa. Ilmastoiduilla alueilla ei saa tupakoida ja tupruttelu on ulkonakin kiellettyä mm. bussipysäkeillä ja (tarkkaan rajattujen alueiden ulkopuolella) hawker centreissa. Veristen keuhkojen kuvilla vuorattu aski maksaa alkaen S$12 ja maahantuonti on kiellettyä. Kumma kyllä, lähtiessä lentokentän tax-freesta voikin sitten ostaa savukkeensa hyvinkin halvalla.

Nuku

Opiskele

Työskentele

Pysy turvassa

Pysy terveenä

Kunnioita

Singaporen purukumilaki on ankara ja rangaistukset sen mukaisia. Älä koskaan sylje purukumia tai heitä roskia kaduille, ellet halua maksaa 1000 euron sakkoja.

Ota yhteyttä


Tämä on käyttökelpoinen artikkeli. Sitä voisi käyttää, mutta se ei vedä vertoja matkaoppaalle. Sukella sisään ja auta tekemään siitä kattava!