Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Savonlinna

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 17. helmikuuta 2013 kello 10.18 – tehnyt 87.95.125.116 (keskustelu)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Savonlinna

Default Banner.jpg

Savonlinna [21] on kaupunki Etelä-Savossa.

Olavinlinna

Ymmärrä

Savonlinna sijaitsee Saimaan labyrinttimaisen järvialueen, tuhansien järvien, keskellä. Vesi yhdistää tämän alueen Saimaan kanavan kautta myös Helsinkiin, merille ja muuhun maailmaan. Risteillen höyrylaivoilla, vesibusseilla tai risteilyaluksilla vesimaailma ja –maisema avautuvat kiireettömästä perspektiivistä ja tuovat matkaan uusia elämyksiä. Esimerkiksi saarille rakennetussa Savonlinnassa kaupunkikiertoajelun voi tehdä laivalla.

Näissä vesissä elävät myös yksi maailman harvinaisuuksista – Saimaan norppa ja ympäri Suomenkin tunnettu paikallisherkku – muikku.

Tule

Autolla

Helsingistä pääsee Savonlinnaan autolla, ajamalla valtatietä 4 Heinolaan, kääntymällä sieltä valtatielle 5 Juvalle ja kääntymällä sieltä valtatielle 14, joka menee Savonlinnan läpi. Vaihtoehtoisesti Savonlinnaan voi saapua myös Lappeenrantaan ja Imatralle valtatietä 6, ja kääntymällä Parikkalan jälkeen Punkaharjulle/Savonlinnaan valtatielle 14.

Junalla

Savonlinnan päärautatieasema jää pois käytöstä. Parikkalan suunnan junien pääteasema on 12.12.2011 alkaen Pääskylahti. Pääskylahden ja kauppatorin välillä on korvaava linja-autoyhteys. Linja-autot lähtevät hieman normaalia juna-aikataulua aikaisemmin Savonlinnan Kauppatorin linja-autopysäkiltä ja saapuvat sinne hieman myöhemmin.

Liikennejärjestelyt johtuvat Valtatie 14:n rakentamiseen liittyvistä raidejärjestelyistä. Junia kulkee kuusi kertaa päivässä, ja niiden lähtöpaikkana on Parikkala, jonne pääsee Helsingistä Joensuuhun matkaavilla junilla ja päinvastoin. [22]

Lentokoneella

Flybe-lentoyhtiö lentää ma-pe Helsingistä, Varkauden kautta, Savonlinnaan. Savonlinnan Oopperajuhlien aikaan 5.7.-4.8.2012 päivittäin. http://www.flybe.com

Liiku

Savonlinnassa kannattaa liikkua vesiteitä pitkin esim. höyrylaivalla, moottorialuksilla sekä kanooteilla. Myös polkupyöriä voi vuokrata mm. keskustan Intersportista.

Näe

Maakuntamuseo Riihisaari
 • Olavinlinna, 57130 Olavinlinna, (015) 531 164, [1]. Olavinlinnaa alettiin rakentaa 1475 torjumaan idästä tulevat venäläisten hyökkäykset ja näin varmistamaan Savon seudun herruuden säilyminen Ruotsin kruunulla. Nykyään Olavinlinna on Savonlinnan tärkein matkailukohde, johon voi tutustua ympäri vuoden opastetuilla kierroksilla. Kesällä Olavinlinna toimii Savonlinnan oopperajuhlien näyttämönä.
 • Saimaannorppa, [2]. Saimaannorppa on ihastuttanut Savonlinnalaisia varsinkin keväällä 2012 loikoilemalla jäälautoilla aivan Savonlinnan keskustassa. Avoveden aikana voi nähdä norpan esim. opastetuilla retkillä Linnansaaren kansallispuistossa.
 • Tuomiokirkko, Kirkkokatu, 57100 Savonlinna, 015576800, [3]. Tuomiokirkko on Savonlinnan seurakunnan pääkirkko. Kirkon nimi juontuu Savonlinnassa vuosina 1896-1924 sijainneesta piispanistuimesta. Tuomiokirkon suunnitteli arkkitehti A.H. Dahlström, rakennustyö tehtiin vuosina 1874-78 ja kirkko vihittiin käyttöön 2.2.1879.
 • Pikkukirkko, Olavinkatu 29, 57130 Savonlinna, [4]. Savonlinnan Pikkukirkon rakennutti vuonna 1846 ortodoksinen seurakunta L. Viscontin suunnittelemana. Savonlinnan luterilainen seurakunta osti kirkon 1938 ja käytti sitä pääkirkkonaan koko 1940-luvun. Kirkkoa käytetään seurakunnan viikoittaiseen pienimuotoiseen toimintaan ja se on myös suosittu vihki- ja kastekirkko.
 • Maakuntamuseo Riihisaari, Riihisaari 1, 57130 Savonlinna, 044 417 4466, [5]. Riihisaaressa ovat Savonlinnan maakuntamuseon näyttelyt sekä Metsähallituksen luontonäyttely ja retkeilyinfo sekä yhteinen museokauppa. Riihisaari on kohtaamispaikka ja näyttelykeskus kulttuuri- ja luontonäyttelyineen. Riihisaari tarjoaa elämyksiä ja tietoa Saimaan kulttuurihistoriasta ja luonnosta.
 • Nukke- ja lelumuseo Suruton, Linnankatu 11, 57130 Savonlinna, 0407605434, [6]. Nukke- ja lelumuseo Suruttoman Ystävät ry:n ylläpitämä yksityinen Nukke- ja lelumuseo Suruton sai jo ensimmäisenä aukiolokesänään hyvän vastaanoton ja monet kävijät löysivät sieltä oman nukkensa tai lelunsa. Kesäkausi avataan toukokuussa ja kuvaamataidonopettaja Käpy Taruksen kokoelmasta koottua näyttelyä uusitaan nallen 110-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Nallet valtaavat yläkertaa, mutta alakerran perusnäyttely pysyy vielä suurin piirtein ennallaan.
 • Kasinonsaaret, [7]. asinonsaaret on upea luontokohde aivan Savonlinnan keskustassa. Saarilta löytyy valaistuja kävelyreittejä sekä uima- ja retkeilypaikkoja. Myös laavu ja nuotiopaikka. Paikallisten suosima ulkoilupaikka.

Tee

Höyrylaivaristeilyjä Savonlinnassa, Saimaalla
 • Savonlinnan Oopperajuhlat, Olavinkatu 27, 57130 Savonlinna, [8]. Vuosi 2012 antaa aiheen suureen juhlaan. Tuleehan tuolloin kuluneeksi 100 vuotta siitä kun Oopperajuhlat ensimmäisen kerran järjestettiin. Kausi 2012 koostuu kiinnostavasta sekoituksesta uutta ja perinteistä, suomalaista ja kansainvälistä.
 • Savonlinnan Balettijuhlat, [9]. Näyttämötaiteen ilotulitus jatkuu Savonlinnassa vielä oopperajuhlien jälkeenkin, kun Olavinlinnan estradille saapuvat tanssijoista parhaimmat. Linnassa on nähty vuosien saatossa klassikkoteoksia Joutsenlammesta Romeoon ja Juliaan, ja huikeita koreografioitaan ovat esittäneet maailman parhaat balettitalot.
 • Laivaristeilyjä sinisellä Saimaalla, Savonlinnan matkustajasatama, [10]. Perinteisten Saimaan höyrylaivojen sekä muiden alusten päivittäin tekemät maisemaristeilyt ovat mukava tapa viettää aurinkoista kesäpäivää ja ihastella näkymiä kaupungin ympärillä. Risteilyt kestävät tunnista puoleentoista ja sesongin aikana lähtöjä on kymmeniä päivittäin. Pidemmille vesimatkoille haluava pääsee tutustumaan Saimaan saariin ja salmiin reittiristeilyillä. Reittiliikennettä Savonlinnasta on muun muassa Punkaharjulle, Kuopioon ja Lappeenrantaan.
 • Veneile. Savonlinnassa on Saimaan runsain vuokravenetarjonta " url="http://www.yachtcharter.fi". Vuokraa vene ja nauti Europan suurimman järvialueen luonnosta ja palveluista Lappeenrannasta aina Iisalmeen ja Nurmekseen saakka.
 • Kalasta Saimaalla, [11]. Savonlinnan seutua ympäröivä Saimaa on Euroopan suurin järvialue, joka tarjoaa erinomaiset edellytykset sekä vasta-alkajalle että kokeneemmalle kalastajalle kokea upeita kalastuselämyksiä. Suomen kirkasvetisin suurjärvi Puruvesi on tunnettu maukkaista muikuistaan ja kirkkaasta vedestään. Ahven, hauki, säyne ja harjus viihtyvät myös vesistössä, samoin järvilohi ja nieriä.
 • Vieraile kansallispuistoissa, [12]. Savonlinnan seutua ympäröivä Saimaa on Euroopan suurin järvialue, jossa saaret, niemet ja selänteet vuorottelevat muodostaen kauniin järvimaiseman. Aidoimmillaan luonto on alueen kansallispuistoissa, Linnansaaressa ja Kolovedellä, sekä muissa luontokohteissa.
 • Kalasta Saimaalla, [13]. Savonlinnan seutua ympäröivä Saimaa on Euroopan suurin järvialue, joka tarjoaa erinomaiset edellytykset sekä vasta-alkajalle että kokeneemmalle kalastajalle kokea upeita kalastuselämyksiä. Suomen kirkasvetisin suurjärvi Puruvesi on tunnettu maukkaista muikuistaan ja kirkkaasta vedestään. Ahven, hauki, säyne ja harjus viihtyvät myös vesistössä, samoin järvilohi ja nieriä.
 • Retkiluistele Suomen pisimmällä retkiluistelureitillä, [14]. Retkiluistelua voi kokeilla Savonlinnan seudun hoidetuilla ja turvallisilla jääreiteillä. Suomen pisin ja maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen reitti löytyy Linnansaaren kansallispuistosta Savonlinnan Oravin ja Rantasalmen väliltä. Myös Punkaharjun harjumaisemissa voi viettää päivän retkiluistellen.

Tapahtumat

Osta

Savonlinnan erikoisuus Lörtsy
 • Savonlinnan kauppatori, kauppatori, 57100 Savonlinna, [15]. Savonlinnan torista tekee ainutlaatuisen jo pelkästään sen sijainti erityisen vilkkaassa kesämatkailukaupungin ytimessä, poikkeuksellisen hienossa rantamaisemassa Haapaveden ja Pihlajaveden yhdistävän, vuolaasti virtaavan, Haapasalmen kupeessa. Kesäisin torilla nautiskellaan maukkaita lörtsyjä ja kausi huipentuu 29.7. pidettävään Savonlinnan kaupungin syntymäpäivään, Pyhän Olavin päivään.
 • Taito Shop Savonlinna, Puistokatu 7, 57100 Savonlinna, [16]. Vanhaan puutaloon perustettu myymälä sijaitsee luonnonkauniilla paikalla aivan Saimaan rannalla, torilta tulevan kävelysillan päässä. Myymälässä on laaja valikoima suomalaisia sekä eteläsavolaisia tuotteita. Paikallisia tuotteita ovat mm. Pauligin tv-mainoksesta tutuksi tulleen Teppo Nousiaisen käsin taotut työt sekä savonlinnalaiset yrttituotteet. Myymälän yhteydessä on myös näyttelytilat, joissa mm. kesäisin saadaan ihastella Jukka Rintalan luomuksia.
 • Akselinpoika, Olavinkatu 33, 57130 Savonlinna, [17]. Akselinpoika on erityisesti lihoistaan kuulu herkkupuoti Auvisenrinteessä Savonlinnan keskustassa. Liikkeen monipuolisesta ja laadukkaasta valikoimasta löytyy lihaa, leikkeleitä, juustoja, kalaa ja muita herkkutuotteita.
 • Linnankadun putiikit, Linnankatu, 57130 Savonlinna. Tunnelmalliselta Olavinlinnaan johtavalta Linnankadulta löytyy mukavia putiikkeja ja ihania matkamuistoja.

Syö

 • Savonlinnan erikoisuus, Lörtsy, [18]. Savonlinnan tunnetuin erikoisuus lienee lörtsy eli eräänlainen lihapiirakka, josta on myös saatavilla monia erilaisia munkintapaisia makeita variaatioita. Lörtsykahvit Savonlinnan torin vilinässä kuuluvat ehdottomasti kesäisen kaupunkipäivän kohokohtiin. Torilta kannattaa myös haeskella maistuvia paikallisia erikoisuuksia, kuten möttösiä, piirakoita ja kukkoja.
 • Lankkumuikut Seurahuoneen kattoterassilla, [19]. Savonlinnassa on aivan pakko maistella aitosavolaista ”fast-foodia” eli rapeiksi paistettuja muikkuja. Tätä herkkua tarjoavat useat ravintolat, suosituimpana Hotelli Seurahuoneen Muikkubaari, jossa voi napostella ”lankkumuikkuja” ja samalla ihastella järvimaisemia kuudennen kerroksen kattoterassilta.
 • Panimoravintola Huvila, Puistokatu 4, 57100 Savonlinna, [20]. Panimoravintola Huvila tarjoaa makeita elämyksiä Savonlinnan keskustassa, Saimaan rannalla. Vuonna 1912 rakennettu arvopuutalo huokuu rauhaa ja tyylikkyyttä. Ruokalistalta löytyy aina tuoretta ja ajankohtaista herkuteltavaa. Paikallisen sadon käyttö kaikissa sen muodoissa on ravintolalle tyypillistä. Huvilassa on myös oma olutpanimo!

Juo

Kahvilat

Baarit & pubit

Yökerhot

Nuku

Pysy turvassa

Pysy terveenä

Ota yhteyttä

Savonlinnan Seudun Matkailu Oy, Puistokatu 1, 57100 Savonlinna, [email protected], http://www.savonlinna.travel

Jatka matkaa


Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!