Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Saksa

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 30. heinäkuuta 2008 kello 11.14 – tehnyt Ypsilon (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Saksa

Default Banner.jpg

noframe
Sijainti
noframe
Lippu
Gm-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Berliini
Valtiomuoto tasavalta
Valuutta Euro (EUR)
Pinta-ala 357,021 km 2
Väkiluku 82,411,000 (2006)
Kieli saksa
Puhelinnumero +49
Internet-domaini .de
Aikavyöhyke (UTC) UTC +1

Saksa [1] sijaitsee Keski-Euroopassa.

Alueet

Saksa koostuu 16 osavaltiosta (saksaksi "Bundesländer"):

Pohjoinen

Itä

Keskiosa

Länsi

Etelä

Saksan osavaltiot
Saksan kartta
Kölnin tuomiokirkko

Kaupungit

 • Berliini - Maan pääkaupunki ja asukasmäärältään suurin kaupunki.
 • Düsseldorf - Teollisuuskaupunki Ruhr-alueessa Rhein-joen varrella.
 • Essen - Teollisuuskaupunki Ruhr-alueessa.
 • Frankfurt - Saksan liike-elämän keskus, jossa sijaitsee mm. Saksan pörssi ja Euroopan keskuspankki. Keskustan pilvenpiirtäjät saa kaupungin muistuttamaan Yhdysvaltalaista tai aasialaista suurkaupunkia. Kaupungin lentokenttä on Euroopan toiseksi vilkkain.
 • Hampuri - Merkittävä satamakaupunki, asukasmäärältää Saksan toiseksi suurin kaupunki.
 • Hannover - Puolen miljoonan asukkaan kaupunki Ala-Saksin osavaltiossa joka on tunnettu etenkin tietokone- ja teollisuusmessuistaan joita järjestetään joka vuosi.
 • Köln - Miljoonan asukkaan kaupunki maan länsiosassa.
 • München - Saksan kolmanneksi suurin kaupunki ja Baijerin osavaltion pääkaupunki.
 • Stuttgart - Maan lounaisosassa sijaiteva kaupunki joka on tunnettu etenkin autoteollisuudestaan.

Muut kohteet

 • Neuschwanstein - Lähellä Itävallan rajaa sijaitseva Baijerin kuninkaan 1800-luvulla rakennuttama linna.
 • Rügen ja Usedom - Saksan suurimmat Itämeren saaret.
 • Sylt - Saksan Pohjanmeren saari.
Kielin kanava
Pilvenpiirtäjiä Frankfurtin kesksustassa

Ymmärrä

Saksa on Keski-Euroopan suurin maa, josta löytyy jokaiselle matkailijalle jotain. Suurissa kaupungeissa on vilkas yöelämä, nähtävyyksiä ja hyviä ostosmahdollisuuksia ja maaseudun pienissä kylissäkin on paljon nähtävää. Maisemat vaihtelevat pohjoisen tasangoista ja saarista etelän Alppeihin jotka tarjoavat hyviä talvi- ja kesäurheilumahdollisuuksia. Erityisesti historiasta kiinnostuneille Saksa on merkittävä maa.

Tule

Lentokoneella

Saksan isoin lentokenttä on Frankfurtissa, josta pääseekin eteenpäin liioittelematta ihan minne vaan maailmassa, ja myös pikajunalla suoraan kentältä eteenpäin ympäri Saksaa. Sekä Finnairilla että Lufthansalla on useita lentoja päivittäin Helsingistä.

Finnairilla on Helsingistä kaksi päivittäistä lentoa Berliiniin, kello 9.40 (ei sunnuntaisin) ja kello 17.30 (ei lauantaisin). Finnair lentää myös mm. Hampuriin ja Müncheniin. Muita Suomesta Saksaan lentäviä lentoyhtiöitä ovat Blue1 (Helsingistä Berliiniin ja Hampuriin), Air Berlin (Helsingistä Berliiniin ja Düsseldorfiin), Finncomm Airlines (Helsingistä Stuttgartiin), Germanwings (Helsingistä Kölniin) ja Ryanair (Tampereelta Frankfurt-Hahniin, yli 100km päässä itse kaupungista sekä Bremeniin).

Junalla

Junalla pääsee Saksaan kaikista naapurimaista.

Autolla

Tukholmasta ajaa yhdessä päivässä pohjois-Saksaan. Se on halvempi vaihtoehto kuin suora laivamatka. Baltian maiden ja Puolan kautta on myös mahdollista ajaa, mutta matka on pitempi ja tiet ovat huonommassa kunnossa.

Vaikka Puola ja Tšekki ovatkin nykyään mukana Schengenin sopimuksessa eikä mitään rajatarkastuksia enää pitäisi olla, Saksan poliisi pysäyttävät useasti näiden kahden maiden rajoilla Saksaan tulevia ja Saksasta lähteviä autoja pari kilometriä rajasta. Poliisivirkailijat tarkastavat matkailijoiden henkilöllisyystodistukset ja auton paperit, ja jos olet liikkeellä suuremmalla autolla kuten asuntoautolla, he haluavat myös kurkistaa auton sisälle. Tarkastus kestää pari minuuttia jos sinulla on paperit kunnossa.

Bussilla

Laivalla

SiljaTallinkin [2] ja Finnlinesin [3]laivoilla pääsee Helsingistä Saksaan. SiljaTallink kulkee Helsingistä Rostockiin ja Finnlines Helsingistä Travemündeen lähellä Lyypekkiä. Laivamatka Suomesta Saksaan kestää noin vuorokauden/suunta.

Liiku

Autolla

Saksassa autolla liikkuessa tulee muistaa, että liikenneruuhkat ovat yleisiä varsinkin suurkaupunkien lähellä. Saksassa on useita radiokanavia, jossa tiedoitetaan liikenneruuhkista, ja niitä kannattaa kuunnella. Useimmilla moottoriteillä saa liikkua niin nopeasti kuin autolla pääsee. Saksan moottoriteillä oikealta puolelta ohittaminen on ehdottomasti kielletyä, ja ohituskaistaa ei saa ajaa jos ei ole ohittamassa toista ajoneuvoa. Nopeusrajoituksia valvotaan erittäin tarkasti siellä kun niitä on, erityisesti pienimmillä maanteillä ja kylissä. Pienimmät tiet maaseudulla ovat usein satoja vuosia vanhoja puistoteitä (Alleestrassen). Nämä tiet ovat usein kapeita, mutkaisia ja puiden reunustamia, ja näillä sattuu paljon ylinopeudesta johtuvia onnettomuuksia.

Umweltzonen

Joidenkin Saksan kaupunkien keskustiin (tällä hetkellä mm. Berliini, Hannover, Stuttgart ja Köln [4]) on vuoden alusta perustettu ympäristövyöhykkeitä (Umweltzonen) [5], mikä tarkoittaa että sinne ajavilla autoilla on oltava tuulilasissaan kiinnitetty tarra, joka ilmoittaa miten paljon pienhiukkasia auton päästöissä on. Päästöryhmiä on neljä (1-4). Autot jotka kuuluvat nelosluokkaan saavat ajaa kaikkialla, mutta ykkösluokkaan kuuluville autoille ei myönnetä lainkaan tarraa, ja näin ollen suurpäästöisillä autoilla ei saa lainkaan ajaa ympäristövyöhykkeissä. Tarrat saa ostettua katsastusasemilta, valtuutetuilta autokorjaamoilta, ja netistä [6]. Ympäristövyöhykkeellä ilman asianmukaista tarraa ajamisesta saa sakot.

Junalla

Saksan junaverkosto on yksi maailman tiheimpiä ja julkinen liikenne Saksassa nojautuukin pitkälti rautateihin. Pääosin junayhteyksiä hoitaa Deutsche Bahn (DB) [7].

Matkalippujärjestelmä on hieman monimutkainen monine alennuksineen ja liput ilman minkäänlaista alennusta eivät ole mahdottoman edullisia.

Porukassa matkustavien kannattaa huomioida mm. seuraavat paljon käytetyt tarjousliput:

 • Schönes-Wochenende-Ticket (mukava viikonloppu -lippu) : Noin 35 euron lippu, jolla maksimissaan 5 henkeä voi matkustaa joko lauantaina tai sunnuntaina keskiyöstä seuraavan aamuyön klo 3:n saakka rajoituksetta paikallisjunilla (IRE, RE, RB, S) ja suurimmassa osassa Saksaa muullakin paikallisliikenteellä. Tällaista hyödyntämällä voi päästä hyvinkin edullisesti liikkumaan pitkin Saksaa jos vain on valmis istumaan hitaammin kulkevissa paikallisjunissa ja vaihtamaan junaa silloin tällöin.
 • Länder-Ticket (osavaltiolippu) : Osavaltiosta riippuen n. 25 euroa maksava vastaavanlainen lippu, jolla maks. 5 henkeä voi matkustaa valittuna viikonpäivänä aamun klo 9:stä seuraavan aamuyön klo 3:n saakka samoilla välineillä kuin Schönes-Wochenende-Ticket:illä, mutta vain tietyn osavaltion alueella. (Osa pienemmistä osavaltioista kuten esim. Schleswig-Holstein, Hampuri ja Mecklenburg-Etu-Pommeri muodostavat kokonaisuuksia) Joillain osavaltioilla on lisäksi vajaan 20 euron hintainen yksittäiselle henkilölle tarkoitettu Single-lippu.

Puhu

Saksassa saksa on ainoa virallinen kieli, mutta useimmat ymmärtävät myös englantia. Teitittely on ehdoton vaatimus saksalaisten kanssa puhuttaessa.

Osta

Saksassa kaupat ovat hieman erilaisia kuin Suomessa. Kaupunkien ulkopuolella sijaitsevia automarketteja on verrattain vähän, mutta ne ovat tavallisesti todella isoja. Sen sijaan keskisuurissakin kaupungeissa on vähintään yksi tavaratalo. Saksassa on tavallista että leipä ostetaan tuoreena leipomosta (Bäckerei), ja liha, kala ja vihannekset torilta. Toki ruokakauppaketjujakin löytyy, merkittävimmät ovat suomalaisillekin tuttu Lidl, Aldi, Plus ja Penny-Markt.

Hintataso

Hinnat ovat jonkin verran halvempia kuin Suomessa, varsinkin ruoka ja kotielektroniikka.

Syö

Ravintolassa syöminen on edullisempaa kuin Suomessa ja saksalaiset syövätkin suomalaisia useammin ravintoloissa. Kaupungeissa ravintolatarjonta on monipuolista ja niissä tarjotaan ruokaa melkein jokaisesta maailman kolkasta. Heinoja ravintoloita löytyy sekä kaupungeista että maaseudulta; monet linnat jotka on rakennettu aikana jolloin Saksa koostui pienistä kreivi- ja herttuakunnista on muutettu luksushotelleiksi ja -ravintoloiksi. Kaupungeissa on nakkikioskeja (Imbiss) ja useimpien tavaratalojen ylimmässä kerroksessa on suuria itsepalveluravintoloita jossa voi syödä suhteellisen edullisesti. Kyläbaareissa tarjotaan lähes poikkeuksetta myös ruokaa. Niissä tarjotaan myös perinteistä saksalaista ruokaa, jota ei juurikaan tarjota kaupungeissa muualla kuin baijerilaisissa ravintoloissa.

Makkara

Makkara(Wurst) on suosittu perinneruoka. Sitä valmistetaan noin 1500 lajia. Makkara ei varsinaisesti ole ravintolaruoka, vaan sitä tarjotaan nakkikioskeissa ja pubeissa. Nakkikioskeissa makkaraa syödään joko ranskalaisten tai sämpylän ja sinapin kera. Pubeissa sen kanssa kuuluu usein myös hapankaalia.

 • Bratwurst - yleisnimitys kaikille paistetuille makkaroille.
 • Bockwurst - Keitetty makkara.
 • Weisswurst - "Valkoinen makkara", baijerilainen keitetty makkara.
 • Currywurst - Saksalainen pikaruokaerikoisuus. Makkara paloitetaan ja sekoitetaan currysta ja ketsupista valmistettuun kastikkeeseen ja tarjotaan ranskalaisten tai perunasalaatin kera.

Saksalaisia erikoisuuksia

 • Leikkeet - Saksalaisessa ravintoloissa on monenlaisia leikkeitä. Suomessakin tunnettujen sveitsin- ja wienerleikkeen lisäksi tarjolla on mm. Schnitzel Jäger Art (sienikastikkeen kera) ja Schnitzel Zigeuner Art (voimakkaasti maustetun paprikakastikkeen kera).
 • Schweishaxe tai Eisbein - Paistettua sianpotkaa.
 • Hapankaali (Sauerkraut) - Saksalaisen keittiön tunnetuimpia ruokia, tarjotaan joko kylmänä tai lämmitettynä.
 • Mettbrötchen - Pohjoissaksalainen erikoisuus; sämpylän puolikas jonka päällä on raakaa jauhelihaa ja sipulia.
 • Soljanka - Alkuperäisesti ukrainalainen lihakeitto, ja jota ei juurikaan tunneta entisen Itä-Saksan alueen ulkopuolella.
 • Knödel tai Klöße - Perunasta tai kaurasta valmistettuja pyörköitä jotka voivat myös sisältää lihaa tai vihanneksia.
 • Köningsberger klopse - Lihapyöryköitä valkoisessa kapriskastikkeessa.
 • Kartoffelpuffer - Friteeratusta perunasta valmistettuja "pannukakkuja"
 • Spätzle - Eteläsaksalaisia nuudeleita.
 • Bretzel - Eteläsaksalaisia suolarinkeleitä, nautitaan oluen kanssa.
 • Schwarzwälder schinken - Parmakinkun saksalainen vastine.
 • Jälkiruuaksi syödään erilaisia kakkuja, etenkin juustokakkuja suklaa- tai marjatäytteillä.
 • Schwarzwälder kirschtorte - Lounais-Saksan Schwarzwaldin vuoristosta oleva kirsikkatäytekakku jota tarjotaan koko maassa.
 • Götterspeise - Marjahyytelöä jota tarjotaan usein kerman kera.

Juo

 • Oluen ystäville Saksa on mainio maa. Useimmissa kaupungeissa on oma panimo jossa valmistetaan omaa olutta. Joka syksy järjestetään Münchenissä maailman suurin olutjuhla Oktoberfest [8].
 • Saksan merkittävimmät viininviljelysalueet sijaitsevat Frankfurtin lähellä.
 • Spezi Saksalainen erikoisuus, colajuomasta ja appelsiinimehusta tehty virvoitusjuoma. Speziä myydään koko maassa ja merkkejä on useita.

Nuku

Saksassa, kuten muuallakin Keski-Euroopassa, on muutamia edullisia ns. itsepalveluhotelleja, joissa yöpyminen on halpaa. Konsepti on samanlainen kuin kotimaisella Omenahotelli-ketjulla, eli hotelli varataan verkosta, check-in hoidetaan automaattisesti ja huoneessa voi yöpyä yleensä 1-4 ihmistä.

Kaikilla merkittävimmillä hotelliketjuilla on hotelleja Saksassa, niin myös ranskalaisen accor-hotelliketju, johon kuuluu parikymmentä eri hintaluokkia edustavia hotellibrändejä, muun muassa:

 • Etap-hotel [9] - levinnyt ympäri Saksaa, tyypillinen hinta 30 euroa per huone (2-3 hengelle)
 • Hotel Formule 1 [10] - vähemmän hotelleja Saksassa, mutta samaa hintaluokkaa ja tasoa.

Pienimmissä kylissä löytyy usein pienempiä kestikievareita (Gasthaus) jossa voi nukkua ja syödä edullisesti. Jos haluaa asua yleellisesti, kaupungeissa löytyy paljon luksushotelleja. Messukaupungeissa (esim. Frankfurt, Hannover) hinnat ovat korkeampia ja hotellit useimmiten täysiä messujen aikana.

Opiskele

Työskentele

Pysy turvassa

Saksa on suhteellisen turvallinen matkailumaa. Suurimmissa kaupungeissa lompakkoa pitää säilyttää turvallisessa paikassa.

Pysy terveenä

Huomattavia terveysriskejä ei ole. Metsissä liikkuvien kannattaa varoa punkkeja. Vesijohtovesi on pääosin turvallista juoda mutta maku ei aina ole mielyttävä kaupungeissa (etenkin Ruhr-alueella), jossa vesi on voimakkaasti kloorattua.

Kunnioita

Varoitus matkustajalle

Varoitus: ÄLÄ missään tapauksessa näytä mitään natsien käyttämiä symboleita kuten hakaristiä (卍), "Heil Hitler"in huutaminen tai natsitervehdyksen tekeminen julkisuudessa, ei edes pilailumielessä! Saksan rikoslain mukaan siitä voi joutua vankilaan jopa viideksi vuodeksi. Holokaustin kieltäminen on niin ikään rangaistava teko. Laki koskee myös ulkomaan kansalaisia.


Ota yhteyttä

Suomalaiset matkapuhelimet toimivat sellaisenaan Saksassa, mukaan lukien 3G-datapalvelut. Hinnoittelu kannattaa tarkistaa omalta matkapuhelinoperaattorilta.

Tämä on käyttökelpoinen artikkeli. Sitä voisi käyttää, mutta se ei vedä vertoja matkaoppaalle. Sukella sisään ja auta tekemään siitä kattava!