Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Sähköjärjestelmät

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 19. elokuuta 2010 kello 07.35 – tehnyt Ypsilon (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: frame|Yleisadapteri {{matkailuaihe}} '''Sähköjärjestelmät''' ovat erilaisia eri maanosissa. Joissakin maissa pistorasian jännite on 110-120...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sähköjärjestelmät

Default Banner.jpg

Yleisadapteri


Tämä artikkeli on matkailuaihe.Sähköjärjestelmät ovat erilaisia eri maanosissa. Joissakin maissa pistorasian jännite on 110-120 V, toisissa 220-240 V. Joissakin maissa verkkotaajuus on 50 Hz, toisissa taas 60 Hz. Pistokkeet ovat niin ikään yhteensopimattomia. Ennen matkaa kannattaa tehdä valmisteluja jotta voit käyttää laitteesi myös matkakohteessa.

Ymmärrä

Jännite ja taajuus

Eri maissa käytössä olevat jännitteet ja taajuudet

Katso ensin laitteen merkintöjä. Jos siinä lukee "100-240V, 50/60 Hz" se toimii kaikkialla maailmassa, tarvitset siihen vain sovitusosan (adapterin) jonka voi ostaa tavaratalosta parilla eurolla.

Maailmassa on periaatteessa kaksi erilaista sähköjärjestelmää:

  • 110-120 V, 60 Hz (Pohjois- ja Keski-Amerikka, läntinen Japani)
  • 220-240 V, 50 Hz (muu maailma, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta)

Joissakin osissa Japania, Filippiinejä sekä Brasiliaa voi löytää 110-120 V 50 Hz ja 220-240 V 60 Hz - järjestelmiä.

Jos matkakohteessasi on käytössä sama (tai lähes sama) jännite ja taajuus tarvitset vain adapterin jos sitäkään. Suomessa myytäviä 230 V laitteita voi huoletta käyttää 220 tai 240 voltin verkossa. Jos jännite sen sijaan ei ole sama, tarvitset muuntajan tai hakkuriteholähteen.

Jos kytket korkeampaa (220-240 V) jännitettä varten valmistetun laitteen matalamman jännitteen verkkoon (110-120V) se joko toimii puolella teholla tai ei lainkaan. Sen sijaan on erittäin vaarallista kytkeä matalan jännitteen laitteen korkeamman jännitteen verkkoon; laite vetää verkosta tuplasti enemmän virtaa, teho nelinkertaistuu ja muuttuu välittömästi lämmöksi jolloin laite tuhoutuu ja mahdollisesti syttyy tuleen.

Adapterit

Erilaisia pistokkeita
Eri maissa käytettävät pistokkeet

Jos pistokkeet ovat erilaisia tarvitset joka tapauksessa adapterin pistorasian ja pistokkeen väliin. Esimerkiksi Isossa Britanniassa on käytössä erilaiset pistokkeet vaikka jännite on sama kuin Suomessa.

Kolme käytetyintä pistoketyyppiä ovat:

  • "Amerikkalainen" (Type A) pistoke, kahdella kapealla pinnillä.
  • "Eurooppalainen" (Type C) pistoke, kahdella pyöreällä pinnillä.
  • "Brittiläinen" (Type G) pistoke kolmella nelinkulmaisella pinnillä.

Noin 90% maailman pistorasioissa käytetään näitä, poikkeukset ovat Etelä-Afrikka, Australia, Uusi-Seelanti, Argentiina ja osalla Kiinaa jossa käytetään Type I-pistokkeita jossa on kaksi vinoa pinniä.

Monessa kehitysmaassa pistorasian tyyppi ei vältämättä kerro jännitettä; amerikkalaistyyppisestä pistorasiasta jännite voi hyvinkin olla esim. 220 V.

Muuntaja vai konvertteri?

Jos laitteesi käyttää korkeampaa jännitettä kuin mitä on pistorasiasta saatavana (tyypillinen tilanne käytettäessä eurooppalaisia laitteita Pohjois-Amerikassa) tarvitset siihen muuntajan.

Eurooppalaisesta näkökulmasta huomattavan harvinaisempi tilanne jossa tarvitset matalamman jännitteen kuin pistorasia tarjoaa, voi käyttää myös konvertteria. Tämä tilanne tulee eteen lähinnä jos käytät jostain muualta ostettu laitetta. Sitä paitsi konvertteria voi kuitenkin käyttää ainoastaan laitteissa jossa ei ole elektroniikkaa ja ainoastaan tunnin tai pari kerrallaan.

Muuntajat

  • Käytettäessäsi muuntajaa, varmista että se on oikein päin kytketty. "Takaperin kytketty" muuntaja muuttaa jännitteen päinvastaiseen suuntaan.
  • Varmista että muuntajan teho (W) on riittävä, teholuvun tulisi olla ainakin 10% suurempi kuin laitteen; ylikuormitettu muuntaja voi lämmetä ja jopa syttyä tuleen. Joskus muuntajan teho on ilmaistu virralla. Teho (W) = virta (A) * jännite (V).
  • Lue käyttöohjeet kunnolla, ja tarvittaessa käänny sähkötekniikasta kokemusta omaavan kaverin puoleen.

Taajuus (Hz)

Sähköverkon taajuudella on merkitystä käytännössä vain jos suunnittelet vaihtovirtamoottorin tai sähkökäyttöisen kellolaitteen käyttöä. Jos välttämättä tarvitset oikeantaajuista vaihtovirtaa helpoin ratkaisu tavalliselle käyttäjälle on ostaa autokäyttöön tarkoitettu DC-AC konvertteri ja syöttää sitä akulla.

Epätasainen verkkovirta

Monessa kehitysmaassa sähköverkko ei olekaan yhtä tasainen kun teollisuusmaissa ja laitteiden suojaaminen voi tulla tarpeen.

Yleisin vaara on tehopiikit jotka yhtäkkiä voivat tuhota kytketyt laitteet. Nämä ovat tuttuja salamaiskujen yhteydessä mutta kehitysmaissa niitä esiintyy myös sähkökatkosten yhteydessä kun sähkö taas saadaan kytkettyä päälle. Helpoin ja halvin suojaustoimenpide on laitteiden kytkeminen irti verkosta katkon ajaksi ja takaisinkytkentä vasta viisi minuuttia sen jälkeen kun sähköä on alkanut tulla.

Joissakin alueilla (etenkin kehitysmaissa) esiintyy ajoittaisia jännitealenemia, esim. 240 voltin pistokkeessa jännite voi olla 200 volttia tai jopa alempi. Tämä esiintyy tavallisemmin kaukana sähköntuotantolaitoksesta ja johtuu sähköjohtojen vastuksesta. Tällä on vaikutusta etenkin loisteputkiin ja kylmälaitteisiin jotka voivat sammua kokonaan.

Laitteet

Kun ostat uusia laitteita, tarkista käyttöjännite. Esimerkiksi kahdella jännitteellä toimiva hiustenkuivain ei juuri maksa enemmän kuin "tavallinen" ja matkalla et tarviste muuta kuin adapterin.

Kannettavat tietokoneet

Käytännössä kaikki "läppärit" toimii sekä 110-120 että 220-240 voltin jännitteellä, tarkista kuitenkin varmuuden vuoksi. Jos mukanasi on pienempiä medialaitteita, niitä voi useimmiten ladata USB-portin kautta, jolloin erillisia latureita ei tarvita.

Radiot

Yhdessä maassa ostettu radio toimii melko varmasti muissakin maissa. Ostaessasi radion digitaalisella virittimella USA:sta tulisi tietää että siellä on käytössä ainoastaan parittomat taajuudet (88.1, 88.3, 100.1 jne.) ja että muiden kanavien vastaanotto voi olla hankalaa. Keskiaaltokanavien taajuusjako on myös erilainen. Analogivirittimellä ei tällaista ongelmaa ole. Hankalampi ongelma on Japanissa ja entisessä Neuvostoliiton maissa jossa FM-alue kulkee 76 MHz:sta 90 MHz:een (Suomessa ja muualla se on 87.5-108 MHz).

Matkapuhelimet ja digitaalikamerat

Samat laturit toimivat normaalisti sekä 110 että 240 voltin alueilla, kuitenkin adapterin kanssa. Itse kännykkällä ei kuitenkaan välttämättä pysty käyttämään kaikkialla koska eri maanosissa on käytössä eri taajuudet. Tavalliset matkapuhelimet toimivat kaikkialla Euroopassa ja niissä Euroopan ulkopuolisissa maissa jossa on käytössä samat taajudet. Tri-band ja quad-band puhelimet toimivat myös esim. Yhdysvalloissa. Tämä tarkoittaa myös ettei ulkomailta ostettu matkapuhelin välttämättä toimi Suomessa.

Paristot

Paristojen koot ja jännitteet ovat käytännössä samanlaisia kaikkialla maailmassa. Joissakin maissa on kuitenkin hankalaa saada hyvänlaatuisia paristoja. Kun käytät halvempia paristoja, poista ne laitteesta heti kun ne on loppu, ettei happoa pääse vuotamaan.

Varo

Generaattorit

Maissa jossa sähköjärjestelmä ja -verkosto on alkeellinen turvaudutaan usein generaattoreihin. Kaikki generaattorit eivät tuota laadukasta ja tasaista sähköä ja siksi siihen kytketyt laitteet voivat vahingoittua. Jotkut generaattorit ovat "viritettyjä" antamaan enemmän tehoa, mutta niitä ei missään tapauksessa pidä käyttää.

Pari hyvää nyrkkisääntöä ovat polttoaine ja kierrosluku. Hyvä generaattori on dieselkäyttöinen ja kierrosluku on 1500 rpm (50 Hz) tai 1800 rpm (60 Hz).

Lamput

Jos ostat lampun ulkomailta sinun on ehkä korjautettava se sähköliikkeessä jotta se toimii Suomessa. Myös lamppujen sokkeleissa on eroja maiden välillä.

Sähkömoottorit

Sähkömoottorilla varustetut laitteet kuten jääkaapit, pölynimurit, pesukoneet yms. ovat usein taajuusherkkiä. Vaikka käyttäisitkin muuntajaa, taajuusero voi johtua moottorin hajoamiseen. Riski kasvaa sen mukaan miten iso moottori on. Älä esimerkiksi tuo pölynimuria Yhdysvalloista Eurooppaan – on melkein varma ettei se toimi toivotulla tavalla.

Parranajokoneet

Hotellien kylpyhuoneista löytyy usein pistorasia joka on erityisesti tarkoitettu parranajokoneille johon on mahdollista kytkeä usean eri pistokemallin laitteet. Näihin on usein myös mahdollista kytkeä kännykän laturi. Monet --eivät kuitenkaan kaikki-- parranajokoneet toimivat kahdella jännitteellä ja joitakin voi ladata myös 12 voltin tasajännitteellä (esim. autossa).

Hiustenkuivaimet

Näiden kanssa pitää olla todella varovainen, jos kytket 100 voltin hiustenkuivaimen suomalaiseen pistorasiaan se voi jopa syttyä palamaan kädessäsi! Toisin päin se toimi puolella teholla tai ei lainkaan. Useimmissa hotelleissa on hiustenkuivain kylpyhuoneessa. Vaihtoehtona on ostaa uusi paikan päällä. Joissakin hiustenkuivaimssa on kytkin jolla sen saa toimimaan molemmissa sähköjärjestelmissä.

Kellot

Sähkötoimiset kellolaitteet ovat aina jänniteherkkiä ja sen lisäksi monet halvat kelloradiot käyttävät verkon taajuutta ajan pitämiseen. Esim. Pohjois-Amerikasta ostettu kelloradio jättää Euroopassa kymmenen minuuttia tuntia kohden taajuden ollessa kuudesosan pienempi!

Videojärjestelmät

Televisiot, monet radiot, video- ja DVD-laitteet sekä videokasetit toimivat usein ainoastaan maanosassa jossa ostat sen; esimerkiksi pohjoisamerikkalaisessa televisiojärjestelmässä lähetetään 30 kuvaa per sekunti, eurooppalaisessa 25 (kyllä, tälläkin asialla on tekemistä verkon taajuuden kanssa). Maailman tärkeimmät televisiojärjestelmät ovat PAL jota käytetään melkein kaikkialla maailmassa (Suomessakin), NTSC jota käytetään Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä itäisessä Aasiassa ja SECAM jota käytetään osassa Ranskaa, Itä-Euroopassa ja Lähi-Idässä. Ostaessasi jotain video- tai tv-laitteita ulkomailta ja etenkin Euroopan ulkopuolelta, varmista että se on PAL-yhteensopiva, muuten sinulla ei ole yhtään iloa siitä kun tulet kotiin.

Jos käytät omaa televisiolaitetta ulkomailla (esimerkiksi asuntovaunuun asennettu tv) voit joutua maksamaan siitä tv-maksun kohdemaassa sekä vielä sakot päälle.

DVD ja Blue-Ray levyt ovat, kuten monet matkailijat usein vasta kotona huomaavat, aluekoodisuojattuja. Tämä tarkottaa sitä ettei esimerkiksi Aasiasta ostettu levy toimi Suomessa. Ratkaisuna on joko aluekoodittoman DVD-soittimen osto tai levyn katsominen tietokoneella sopivan ohjelman kanssa.

Pysy turvassa

Sähköinsinöörin maksimi: savu, joka nousee laitteesta tai komponentista on sen henki, joka se tarvitsee toimiakseen. Toisin sanoen jos sen on savunnut, laite on useimmiten käyttökelvoton.

Ensimmäinen kerta kun käytät laitetta "uudessa" jännitejärjestelmässä, tarkista ettei se kuumene tai savua. Tämä on erityisen tärkeää jos kytket 100-120 voltin maasta ostettua laitetta 220-240 voltin pistokkeeseen. Jos jotain sellaista tapahtuu, katkaise sähkö heti, mahdollisuuksien mukaan pääkatkaisimesta. Laite on todennäköisesti polttavan kuuma, ja pistokekin voi olla. Jos jotain osia on sulanut voit saada sähköiskun. Joissakin laitteissa on sisäänrakennettu sulake, näihin varaan ei kuitenkaan kannata laskea.

Kehitysmaissa sattuu usein sähkökatkoksia, ja joskus sähkö katoaa melkein samanaikaisesti kun kytket jonkun laitteen. Katso ensin varmuuden vuoksi, onko naapureiltakin katkonnut sähkö ennen kun alat etsiä sähkökaappia tai tutkimaan laitetta.