Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Rooma” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rooma

Default Banner.jpg

(Paljon hyvää tietoa oli hukkunut edellisessä päivityksessä, lisäsin takaisin)
Rivi 2: Rivi 2:
  
  
'''Rooma''' on [[Italia]]n pääkaupunki. Sen keskeltä löytyy myös [[Vatikaani]]. Rooman asukasluku on noin 2,7 miljoonaa (v.2006). Rooman metropolialueella asuu yli 3 miljoonaa asukasta.
+
'''Rooma''' on [[Italia]]n pääkaupunki ja länsimäisen sivistyksen ja kulttuurin syntypaikka. Maailman pienin valtio, vain 44 hehtaarin kokoinen katolisen kirkon keskuspaikka [[Vatikaanivaltio]] sijaitsee Roomassa. Rooman asukasluku on noin 2,7 miljoonaa (vuonna 2006) ja Rooman metropolialueella asuu yli 3 miljoonaa asukasta.
 
 
 
==Tule==
 
==Tule==
  
Rivi 9: Rivi 8:
  
 
'''Leonardo da Vincin kansainvälinen lentoasema''' ({{IATA|FCO}}, [http://www.adr.it/]), yleensä vain Fiumicino on 32 kilometrin päässä Rooman keskustasta. Siellä on kolme terminaalia: A kotimaan lentoja varten, B sekä kotimaan, että ulkomaanyhteyksille sekä C pelkästään kansainvälisiä yhteyksiä varten. Terminaaleja yhdistää monorail-yhteys.  
 
'''Leonardo da Vincin kansainvälinen lentoasema''' ({{IATA|FCO}}, [http://www.adr.it/]), yleensä vain Fiumicino on 32 kilometrin päässä Rooman keskustasta. Siellä on kolme terminaalia: A kotimaan lentoja varten, B sekä kotimaan, että ulkomaanyhteyksille sekä C pelkästään kansainvälisiä yhteyksiä varten. Terminaaleja yhdistää monorail-yhteys.  
Kentältä pääsee helpoiten keskustaan rautatieasemalle, Roma Terminille, Leonardo Express -junalla, joka kulkee kentän ja rautatieaseman väliä puolen tunnin välein. Matka kestää reilut puoli tuntia ja kustantaa 11 euroa. Paikallisjunalla pääsee halvemmalla, mutta ne eivät pysähdy Terminillä. Tosin jos määränpääsi sattuu olemaan esimerkiksi lähellä Trasteveren asemaa, on tämä 5,50 euron hintainen juna Leonardo Expressiä kätevämpi. Paikallisjunasta voi myös vaihtaa kaupungin metroon Tiburtinan tai Ostiensen asemilla. Metrolipun hinta on 1 euro.
 
 
CO.TRAL:in paikallisbussi suoraan lentokentältä rautatieasemalle maksaa 3.60€ ja matka kestää reilun tunnin. Bussipysäkki on 100 metriä saapuvien lentojen terminaalin (B&C) uloskäynniltä vasempaan ja lippuja voi ostaa tupakkakaupoista (''Tabacheria'', siniset kyltit). Halvimmillaan kentältä kuitenkin pääsee keskustaan bussin ja metron yhdistelmällä. Paikallisbussilla kentältä ensin Maglianan metroasemalle (1,60€) ja sieltä metrolinjalla B keskustaan (1€). Bussissa on kyltti "Fiumicino-Porto-Magliana". CO.TRAL:in bussit Fiumicinosta Terminin asemalle kulkevat öisin 90 minuutin välein.
 
 
Taksi kentältä keskustaan maksaa 40 euroa ja on kiinteän hintainen.
 
  
'''Giovan Battista Pastinen kansainvälinen lentoasema (Ciampino)''' ({{IATA|CIA}}) on 15 kilometriä Roomasta kaakkoon lähellä GRA-kehätietä, jolta pääsee pohjois/etelä ja itä/länsi -moottoriteille. Lentokentältä on bussiyhteys Ciampinon asemalle, josta kulkee junia Terminin asemalle 15 minuutin välein. Junayhteyttä tosin ei ole. Suora bussiyhteys Ciampinosta Terminille maksaa joko 8 euroa Terravisionin [http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html] bussilla, 6 euroa Sit busin autolla [http://www.sitbusshuttle.it/] tai 5 euroa harvemmin kulkevilla Schiaffinin [http://www.schiaffini.com/serviaerociampben.htm] busseilla.
+
Fiumicinolta on suora junayhteys, Leonardo Express, Terminin asemalle ensin klo 7.37 ja
 +
sitten tunnin välein klo 8-22. Matka kestää noin puoli tuntia. Fiumicinolta on myös paikallisjunayhteys Ostiensen, Trasteveren ja Tiburtinan asemille. Ostiensen ja Tiburtinan asemilta on mahdollista vaihtaa Rooman metroon ja jatkaa sitä kautta Terminin asemalle. CO.TRAL:in bussit liikennöivät Fiumicinon lentoasemalta Tiburtinan asemalle öisin 90 minuutin välein ja matka kestää noin 45 minuuttia.
  
Halvin tapa myös Ciampinon kentältä keskustaan on bussin ja metron yhdistelmä. Ota COTRAL/Schiaffinin bussi terminaalin ulkopuolelta Anagninan metroasemalle (1€), josta metrolla eteenpäin keskustaan (1€).
+
'''Giovan Battista Pastinen kansainvälinen lentoasema (Ciampino)''' ({{IATA|CIA}}) on 15 kilometriä Roomasta kaakkoon lähellä GRA-kehätietä, jolta pääsee pohjois/etelä ja itä/länsi -moottoriteille. Lentokentältä on bussiyhteys Ciampinon asemalle, josta kulkee junia Terminin asemalle 15 minuutin välein.
 +
Lentokentältä on bussiyhteys Ciampinon asemalle, josta kulkee junia Terminin asemalle 15 minuutin välein klo 6.30-23.00. Ciampinon lentokentältä on bussiyhteys Anagninan metroasemalle tunnin välein. Lentokentältä on myös ilmainen bussikuljetus iäkkäille ja liikuntarajoitteisille. Matka on varattava etukäteen.
  
Kiinteän hintainen taksi kentältä keskustaan maksaa 30 euroa.
 
  
 
===Junalla===
 
===Junalla===
  
Rooman päärautatieasema, Termini on yksi Italian suurimmista asemista. Hyvät junayhteydet esimerkiksi [[Milano]]on, [[Firenze]]en ja [[Napoli]]in. Yöjunat pysähtyvät myös Tiburtinan asemalla, joka sijaitsee keskustasta itään.
+
Rooman päärautatieasema, Termini on yksi Italian suurimmista asemista. Hyvät junayhteydet esimerkiksi [[Milano]]on, [[Firenze]]en ja [[Napoli]]in. Yöjunat pysähtyvät myös Tiburtinan asemalla, joka sijaitsee kolme kilometriä Terminin asemalta itään.
 
 
 
==Liiku==
 
==Liiku==
  

Versio 5. huhtikuuta 2008 kello 08.49

Colosseum Roomassa


Rooma on Italian pääkaupunki ja länsimäisen sivistyksen ja kulttuurin syntypaikka. Maailman pienin valtio, vain 44 hehtaarin kokoinen katolisen kirkon keskuspaikka Vatikaanivaltio sijaitsee Roomassa. Rooman asukasluku on noin 2,7 miljoonaa (vuonna 2006) ja Rooman metropolialueella asuu yli 3 miljoonaa asukasta.

Tule

Lentokoneella

Leonardo da Vincin kansainvälinen lentoasema (IATA: FCO, [13]), yleensä vain Fiumicino on 32 kilometrin päässä Rooman keskustasta. Siellä on kolme terminaalia: A kotimaan lentoja varten, B sekä kotimaan, että ulkomaanyhteyksille sekä C pelkästään kansainvälisiä yhteyksiä varten. Terminaaleja yhdistää monorail-yhteys.

Fiumicinolta on suora junayhteys, Leonardo Express, Terminin asemalle ensin klo 7.37 ja sitten tunnin välein klo 8-22. Matka kestää noin puoli tuntia. Fiumicinolta on myös paikallisjunayhteys Ostiensen, Trasteveren ja Tiburtinan asemille. Ostiensen ja Tiburtinan asemilta on mahdollista vaihtaa Rooman metroon ja jatkaa sitä kautta Terminin asemalle. CO.TRAL:in bussit liikennöivät Fiumicinon lentoasemalta Tiburtinan asemalle öisin 90 minuutin välein ja matka kestää noin 45 minuuttia.

Giovan Battista Pastinen kansainvälinen lentoasema (Ciampino) (IATA: CIA) on 15 kilometriä Roomasta kaakkoon lähellä GRA-kehätietä, jolta pääsee pohjois/etelä ja itä/länsi -moottoriteille. Lentokentältä on bussiyhteys Ciampinon asemalle, josta kulkee junia Terminin asemalle 15 minuutin välein. Lentokentältä on bussiyhteys Ciampinon asemalle, josta kulkee junia Terminin asemalle 15 minuutin välein klo 6.30-23.00. Ciampinon lentokentältä on bussiyhteys Anagninan metroasemalle tunnin välein. Lentokentältä on myös ilmainen bussikuljetus iäkkäille ja liikuntarajoitteisille. Matka on varattava etukäteen.


Junalla

Rooman päärautatieasema, Termini on yksi Italian suurimmista asemista. Hyvät junayhteydet esimerkiksi Milanoon, Firenzeen ja Napoliin. Yöjunat pysähtyvät myös Tiburtinan asemalla, joka sijaitsee kolme kilometriä Terminin asemalta itään.

Liiku

Kävellen

Monipuolisesta julkisen liikenteen tarjonnasta huolimatta matkailija saa eniten irti lomastaan Roomassa kulkemalla kävellen keskustassa. Suuri osa Rooman keskustaa on rauhoitettu kevyelle liikenteelle ja suurimmat nähtävyydet ovat tämän vuoksi helpoimmin tavoitettavissa jalkaisin. Osa pääkaduista suljetaan liikenteeltä sunnuntaisin.


Metrolla

Roomassa on kaksi metrolinjaa, jotka risteävät Terminin asemalla. Metroverkkoa kehitetään jatkuvasti. C-linjan on tarkoitus valmistua vuonna 2011. Kertalippu maksaa noin euron ja on voimassa 75 minuuttia tai yhden matkan. Metrojunien nuhruisen ulkoasun ei kannata antaa hämätä.

Rooman metrokartta

Paikallisjunalla

Roomasta pääsee kätevästi lähialueen pienempiin kaupunkeihin paikallisjunilla (ferrovia regionale).

 • Ferrovia Roma-Lido
Paikallisjuna Roomasta Lido di Ostiaan. Juna lähtee Roomasta Porta San Paolon asemalta. Ensimmäinen juna lähtee päivittäin 5.18 ja viimeinen klo 23.30. Matkan kesto on noin 40 minuuttia.
 • Ferrovia Roma-Pantano
Alunperin osa Roma-Frosinone linjaa, tämä paikallisjuna lähtee Lazialin asemalta ja saapuu Pantanon asemalle.
 • Ferrovia Roma-Viterbo
Juna lähtee Flaminio asemalta 10-15 minuutin välein. Matkan pituus on 102 kilometriä.

Bussilla

Tavalliset bussit kulkevat useimmilla reiteillä. Historiallisen keskustan kapeilla kaduilla liikennöivät pienet sähkökäyttöiset pienoisbussit. Bussipysäkit osoittavat reitin numeron, reitin päätepysäkin ja luettelon välipysäkeistä, joille bussi pysähtyy.

Bussiin astutaan sisään takaovesta ja lippu leimataan. Bussista poistuminen tapahtuu keskiovesta.

Raitiovaunulla

Raitiovaunulla pääset kätevästi kaupungin laitamille. Roomassa on yhteensä 6 raitiolinjaa, joista seuraavat ovat hyviä nähtävyyslinjoja:

 • 3 - Villa Borghese > Villa Giulia > nykytaiteen museo > eläintarha > Trastevere
 • 8 - Trastevere
 • 19 - Piazza del Risorgimento > San Pietro > nykytaiteen museo > eläintarha > Trastevere

Huomioitavaa

Turistin kannatta hankkia RomaPass, joka oikeuttaa matkustamaan kaikilla julkisen liikenteen kulkuneuvoilla kolmen päivän ajan. Passilla saa myös alennuksia esimerkiksi museoista. Lisätietoa: RomaPass

Liputta matkustaminen on 50€:n sakon uhalla kielletty.

Näe

Forum Romanumia

EU-maiden kansalaiset pääsevät alennuksella useimpiin nähtävyyksiin, joissa yleensä peritään pääsymaksu.

 • Circo Massimo Rooman valtakunnan aikainen entinen hippodromi on nykyään suuri puisto, jossa järjestetään konsertteja ja muita ulkoilmatapahtumia.
 • Colosseum Suurin Rooman valtakunnan ajalta säilynyt amfiteatteri, jossa gladiaattorit taistelivat villipetojen kanssa kuolemaan asti.
 • E.U.R. (Espozione Universale di Roma) Tämä modernia tyyliä edustava esikaupunki sijaitsee noin 10 kilometriä lounaaseen Rooman keskustasta. Suunnittelutyöt aloitettiin Benito Mussolinin toimesta vuonna 1935. Tarkoituksena oli juhlistaa fasismin 20-vuotista taivalta vuoden 1942 maailmannäyttelyssä. Rakennustyöt kuitenkin keskeytyivät toisen maailmansodan ja fasistihallinnon kaatumisen myötä. Alue valmistui lopulta vuonna 1953.
 • Fontana di Trevi Muistetaan ehkä parhaiten Federico Fellinin ohjaamasta sekä Marcello Mastroiannin ja ruotsalaisen Anita Ekbergin tähdittämästä klassikkoelokuvasta La Dolce Vita vuodelta 1960. Vanhan roomalaisen uskomuksen mukaan kolikon heittäminen olan yli takaa paluun Roomaan, kahden kolikon heittäminen enteilee avioliittoa ja kolmen kolikon heittäminen avioeroa. Suihkulähteeseen heitetään päivittäin keskimäärin 3000 euron edestä kolikoita ja varat käytetään paikallisten ruokakauppojen toiminnan kehittämiseen.
 • Foro Romano Rooman huomattavin arkeologinen nähtävyys, joka oli antiikin Rooman arkielämän keskus.
 • Pantheon
 • Piazza di Spagna (Espanjalaiset portaat) Piazza di Spagnalla poseerataan valokuvattavana, katsellaan ihmisvilinää ja istuskellaan ostosten lomassa.
 • Basilica di San Paolo fuori le mura Aurelianuksen muurien ulkopuolella sijaitseva kirkko on rakennettu apostoli Paavalin hautapaikalle.
 • Basilica di San Pietro (Pietarinkirkko) Sunnuntaisin sisälle ei yleensä pääse, mutta muina viikonpäivinä pääsy on vapaa ja ilmainen. Varaudu kuitenkin pitkiin jonoihin, jotka aiheutuvat sisäänkäynnin turvajärjestelyistä. Kupolissa voi käydä maksusta ihailemassa näköaloja, ellei kärsi ahtaan paikan kammosta - portaat ovat melkoisen ahtaat, ja vain osan matkaa pääsee hissillä.
 • Cappello Sistino (Sikstuksen kappeli) Tunnettu Micheangelon maalaamista freskoista.
 • Stadio Olimpico Toimi vuoden 1960 kesäolympialaisten päänäyttämönä. Stadionilla on myös järjestetty kerran yleisurheilun ja jalkapallon MM-kisat, sekä EM-kisat kahdesti. Olimpicolla on saatu nauttia myös monien kansainvälisesti tunnettujen artistien musiikkikonserteista. Stadion sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä kaupungin keskustasta Monte Mario -kukkulan juurella. Nykyään stadion toimii kaupungin kahden suuren jalkapalloseuran AS Roman ja SS Lazion kotikenttänä. Stadion on osa suurta Foro Italico -kompleksia. Stadio Olimpicon läheisyydestä löytyy uimastadion, tennisstadion ja Italian olympiakomitean päämaja.
 • Terme di Caracalla 13 hehtaarin kokoisessa Caracallan kylpyläkompleksissa voi tutustua antiikin roomalaisten rentoutumistapoihin. Kesäisin kylpylässä järjestetään oopperaesityksiä.
 • Villa Lante Suomen Rooma-instituutin kotipaikka.
 • Corviale Tämä kilometrin mittainen kerrostalo on rakennettu 1970-luvulla. Ehdoton nähtävyys Rooman lounaisella esikaupunkialueella.

Tee

Osta

Via dei Condotti Tunnettu ostoskatu vastapäätä Espanjalaisia portaita, jolta löydät muotimaailman suurten nimien viimeisimmät luomukset.

 • Armani, Via dei Condotti 77, +39 06 6991460 (fax: +39 06 6794434), [1]. erittäin kallis.
 • Prada, Via dei Condotti 92, +39 06 6790897 (fax: +39 06 6795819), [2]. erittäin kallis.


Via del Corso

 • Disney Store Roma, Via del Corso 165, +39 06 69924891, [3]. kohtuuhintainen.
 • la Feltrinelli Libri e Musica, Piazza Colonna 31/35, +39 06 69755001 (fax: +39 06 69755051), [4]. su-to 10.00-21.00, pe-la 10.00-22.00. kohtuuhintainen.
 • Benetton, Via Tomacelli 164, Angolo Via del Corso 422-423, +39 06 68102530, [6]. kohtuuhintainen.


Via Nazionale Via Nazionalella voit tehdä edullisia/kohtuuhintaisia löytöjä. Kadun varrella on useita vaate- ja asusteliikkeitä.


Trastevere

Piazza di Porta Portese
 • Porta Portese, Piazza di Porta Portese. sunnuntaisin 6.00-14.00. Tunnettu kirpputori Tiberin länsirannalla Trasteveren työläiskaupunginosassa.

Syö

Roomassa on hyvin paljon ravintoloita. Ruokakauppoja löytää helposti, jos ymmärtää seurata opasteita.

Ruokakaupat

 • DeSpar, Via Nazionale 215 (Keskustassa.), +39 06 4824736.
 • DeSpar, Piazzale Partigiani (Piramiden metroaseman lähellä.).

Edulliset ravintolat

 • L'Archetto II, Via Agostino Bertani, 6 (Piazza di San Cosimaton liepeillä), +39 06 589536. Lämminhenkinen ja edullinen korttelipizzeria-spagetteria on täynnä paikallisia iltayhdeksän jälkeen. Pizzat ja pastat 5€ paikkeilla.

Keskihintaiset

Hintavat

Juo

Kahvilat

Baarit & pubit

Yökerhot

Nuku

Edulliset

 • Hotel Lella, Via Palestro 9, +39 06 42020488 (, fax: +39 06 44703927), [7]. 30-125 €/huone/yö.

Keskihintaiset

 • Residenza Belli, Via Goffredo Mameli, 47, +39 06 4542 8696 (, fax: +39 06 9765 6071), [8]. Vanha asunto tunnelmallisessa Trasteveren kaupunginosassa on muutettu viihtyisäksi pikkuhotelliksi. Hintaan kuuluu yksinkertainen aamiainen läheisessä kahvilassa. Tämä melkeinpä Via Luigi Santinin kulmassa oleva paikka voi olla hieman hankala löytää, sillä kyseessä on tavallinen asuintalo. Ovisummeri on kuitenkin merkitty pienellä opastekyltillä.
 • Hotel Brasile, Via Palestro, 13, +39 06 4819486 (fax: +39 06 4828078), [9].
 • Hotel Luxor, Via A. Depretis, 104, +39 06 485420 (fax: +39 06 4815571), [10].

Hintavat

 • Boscolo Hotel Exedra, Piazza della Repubblica, 47, +39 06 489 381 (, fax: +39 06 489 380 00), [12]. Luksushotelli paljon vaativille 1800-luvulla rakennetussa valkoisessa marmoripalatsissa Rooman ytimessä. Henkeäsalpaavan ylellisessä hotellissa on 240 huonetta, kaksi kaikenkattavaa ravintolaa, suuri kattoterassi uima-altaineen ja moderni konferenssisali.

Pysy turvassa

Rooma on yhtä turvallinen, kuin mikä tahansa muu eurooppalainen suurkaupunki. Vältä öisin liikkumista Terminin aseman etelä- ja itäpuolella ja Colosseumin ympäristössä.

Pysy terveenä

Tavanomaiset rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet riittävät, kun matkustat Roomaan.

Jos matkustat kesällä, ota mukaan aurinkorasvaa ja juo paljon vettä, sillä Rooman kesä on helteinen.

Roomassa ja Italiassa ylipäätään vesijohtovesi on juomakelpoista. Juomakelvottomasta vedestä varoitetaan kyltillä, jossa lukee acqua non potabile.

Ota yhteyttä

Suomen suurlähetystö Amabasciata di Finlandia Via Lisbona 3 00198 Roma

Suomen suurlähetystö Roomassa

Jatka matkaaTämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!