Avaa päävalikko

Wikitravel β

Romania

Versio hetkellä 20. maaliskuuta 2009 kello 08.05 – tehnyt 192.89.28.205 (keskustelu) (Autolla)
noframe
Sijainti
noframe
Lippu
Ro-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Bukarest
Valtiomuoto tasavalta
Valuutta leu (RON)
Pinta-ala 237 500 km2
Väkiluku 21 610 000 (tammikuu 2007 arvio)
Kieli romania
Uskonto ortodokseja 87%, protestantteja 6.8%, katolisia 5.6%, muista (lähinnä muslimeja) 0.4%, uskontokuntiin kuulumattomia 0.2%
Sähkö 220V/50Hz (eurooppalainen pistoke)
Puhelinnumero +40
Internet-domaini .ro
Aikavyöhyke (UTC) UTC +2

Romania (Republica Romaniei, România) on maa Itä-Euroopassa. Sen rajanaapureita ovat Ukraina, Moldova, Unkari, Serbia ja Bulgaria.

Alueet

mannela

Kaupungit

Muut kohteet

Ymmärrä

Ilmasto

täyttä paskaaa'

Tule

Lentokoneella

Suomesta pääsee suoralla Finnairin reittilennoilla Romaniaan Bukarestin Henri Coandăn (tunnetaan myös nimellä Otopeni, IATA: OTP) lentokentälle. Romaniaan pääsee myös lukuisilla muilla eurooppalaisilla lentoyhtiöillä vaihtoyhteyksien (esimerkiksi Budapest) kautta.

Bukarestissa on sijaitsee myös Aurel Vlaicun kenttä (tunnetaan myös nimellä Baneasa, IATA: BBU), jota käyttävät lähinnä halpalentoyhtiöt sekä tilauslennot.

Jotkin valmismatkanjärjestäjät lennättävät asiakkaitaan myös Constanţaan, jonka vieressä sijaitsee Mamaian rantalomakohde.

Junalla

Romaniasta on hyvät yhteydet muualle Eurooppaan. Kansainvälisiä junia kulkee Romaniasta muun muassa seuraaviin kaupunkeihin:

Autolla

mossella

Bussilla

Romanian bussiliikenne on vielä varsin kehittymätöntä. Yksityiset yritykset liikennöivät yhä useampiin Euroopan suurkaupunkeihin, mutta kuljetukset toimivat lähinnä tilausajo-periaatteella.

Laivalla

Itävallasta Wienin tai Passaun kaupungeista lähtevät risteilyt kulkevat Tonavaa pitkin Unkarin ja Serbian kautta Romaniaan.

Lisäksi Mustan meren alueella on tarjolla risteilyitä, jotka kiertävät merta ympäröivien maiden satamakaupunkeja.

Liiku

Matkattaessa omatoimisesti Romaniassa kannattaa varata asioiden hoitamiseen hieman enemmän aikaa ja turhan tiukkaa aikataulua ei kannata itselleen järjestää. Usein asiat hoituvat hyvin, mutta ei välttämättä sillä tavalla kuin on etukäteen suunnitellut. Sen vuoksi on parempi jättää itselleen hieman pelivaraa.

Junalla

Matkustaminen junalla Romaniassa on edullista verrattuna muuhun Eurooppaan. Pääkaupungista Bukarestista on hyvät yhteydet eri puolille maata. Romanian sisällä liikennöi neljänlaisia junia:

 • P (personal), hitaimmat junat, jotka pysähtyvät jokaisella asemalla. P-linjat käyttävät vanhimpia junia, joten matkustusmukavuudelta ei kannata odottaa kovin suuria.
 • A (accelerat), pysähtyy vain kaupungeissa sijaitsevilla pääasemilla. Käytössä on osittain samoja vaunuja kuin personal-junissa, mutta matkanteko on nopeampaa.
 • R (rapid), pikajuna, joka on jonkin verran A-linjoja nopeampi. Käytössä oleva kalusto on uudempaa ja matkustus siten mukavampaa kuin vanhoissa A-junissa.
 • I (intercity), kaikista nopein ja kallein juna, joka pysähtyy vain suurimmissa kaupungeissa. Junat ovat uusia ja niissä on usein ilmastointi sekä ravintolavaunu.

Lipun hinta koostuu varsinaisesta matkasta sekä paikkalipusta, joka pitää ostaa kaikkiin juniin. Suuressa osassa junia ensimmäisen ja toisen luokan lippujen välillä ei ole juurikaan ero muussa kuin hinnassa. Etenkin Intercity- sekä Rapid-junissa toisessa luokassa matkustaminen on laadullisesti verrattavissa Suomen VR:n vastaavanlaisiin juniin.

Lippujen hankinta voi olla mutkikasta ainakin pienimmiltä asemilta ilman romanian osaamista. Ostettaessa lippuja jatkoyhteyksiä varten kannattaa muistaa, että jatkoyhteyksien liput tulostetaan samalle päivälle. Jos lipun haluaa käyttää myöhemmin, se pitää käydä leimaamassa erikseen aseman lipunmyynnissä saapumisen jälkeen. Lisäksi paikkalippu pitää ostaa kullekin yhteydelle erikseen. Toisaalta esimerkiksi meno-paluu-lipuista saa jonkinverran alennusta joten useamman matkan ostaminen kerrallaan on kannattavaa.

Lisäksi kannattaa varata mukaan omaa wc-paperia (jos joudut käymään junan wc:ssä) ja kosteuspyyhkeitä puhdistautumista varten sekä jonkin verran käteistä rahaa. Myös juomavettä ja kesäkuumalla säilyvää evästä (leipää, hedelmiä, pähkinöitä, tms.) kannattaa varata riittävästi, koska matkustaminen junalla Romaniassa ei aina ole välttämättä se nopein tapa siirtyä paikasta toiseen.

Lippujen (matka- sekä paikkalippu) ollessa kunnossa missään junassa ei joudu maksamaan lisämaksuja, vaikka konduktööri sitä vaatisikin. Lahjonta on edelleen yleistä Romaniassa, mutta siitä pyritään eroon. Etenkin pitkän matkan junissa käy säännöllisesti tarkastajia (agent), jotka tarkastavat kaikkien liput konduktöörin lahjonnan estämiseksi ja paljastamiseksi. Kiinni jäämisestä tulee ongelmia myös lahjontaan syyllistyneelle matkustajalle, joten sitä kannattaa välttää.

Autolla

Tiestön kunto vaihtelee Romaniassa huomattavasti. Ne tiet, joita tavanomaisesti tarvitset, ovat hyviä tai erittäin hyviä. Pohjoisessa laatu on heikompi, mutta matka sujuu. Tonavan suistoalueella joudut ylittämään joen autolautalla. Muista sadeajan mahdolliset suurtulvat. Kuvia mm. tiestä esimerkiksi http://picasaweb.google.fi/murtomaa

Liikennekulttuuri on ranskalaistyyppistä. Minkäänlaista vaaran tunnetta ei ole. Pohjoisen karjatalousalueilla kylien keskustoissa kävelee lehmiä, jotka tietävät etuoikeutensa. Omalla autolla matkustamista kannattaa harkita toisenkin kerran ja lähteä ihan rauhassa. Tulli rajalla toivotti kädestä pitäen suomalaiset tervetulleeksi.

Auton vuokraaminen maksaa keskimäärin noin 40-50 euroa per päivä, joten se ei ole kovinkaan edullista. Polttoaine on kuitenkin edelleen tuntuvasti halvempaa kuin Suomessa.

Virallisia ja epävirallisia takseja riittää, mutta kannattaa olla huolellinen maksun kanssa. Usein matkan hinta kannattaa sopia jo etukäteen ennen matkan alkua.

Bussilla

Bussi tai ns. maksitaksi on usein junaa halvempi vaihtoehto. Ruuhka-aikoina nämä voivat tosin olla hyvinkin täynnä matkustajia. Lisäksi kuljettajien ajotyyli voi olla hyvinkin vaarallinen ja maksitaksit ovatkin lähes viikoittain osana onnettomuuksissa. Kannattaa maksaa kuljettajalle hieman ylimääräistä, jolloin palvelu on parempaa.

Varsinaiset bussit ovat usein vanhoja ja huonokuntoisia. Ne ovat myös melko kalliita verrattuna esimerkiksi maksitakseihin.

Puhu

Toisin kuin slaavilaisissa naapurimaissa, Romaniassa puhutaan romanian kieltä, joka kuuluu romaanisiin kieliin. Romania on nykyisin puhutuista kielistä lähinnä latinaa ja sen sukulaiskieliä ovat mm. italia sekä ranska. Romanian kieli on saanut vaikutteita myös idästä kuten Turkista ja Bulgariasta lähinnä ottomaanivaltakunnan ajalta.

Luoteis-Romaniassa puhutaan myös jonkin verran unkaria, ja koillisessa Moldovan läheisyydessä puhutaan myös omaa murretta.

Nuori väestö puhuu jonkin verran englantia etenkin suuremmissa kaupungeissa. Vanhempi väestö osaa paremmin ranskaa. Etenkin maaseudulla vieraiden kielten osaaminen on kuitenkin heikkoa ja toimeen tulee vain romanialla.

Osta

Matkavaluuttana käyvät eurot, joita voi vaihtaa paikan päällä Romanian Leuiksi (monikko lei). Virallinen euroon siirtyminen tuskin tapahtuu ennen vuotta 2014.

Huomaa, että huolimatta vuoden 2005 valuuttauudistuksessa, etenkin puhekielessä on vielä melko yleistä ilmoittaa hinnat vanhoissa leissä (1 uusi leu = 10,000 vanhaa leitä). Lisäksi vanhat summat ilmoitetaan usein vain tuhansissa eli sen sijaan että sanottaisiin 10,000 vanhaa leitä, sanotaankin vain 10. Suurissa luvuissa on tästä huolimatta yleensä selvää, mistä rahamäärästä puhutaan, mutta pienten summien kohdalla aiheuttuu väärinkäsityksiä, koska ei välttämättä ole selvää, maksaako jokin 10 uutta leitä vai 10 (tuhatta) vanhaa (eli yhden uuden).


Hintataso

Hintataso on Romaniassa yleisesti Suomea edullisempi. Kuitenkin esimerkiksi pääkaupungin Bukarestin merkkiliikkeissä hintataso saattaa olla jopa korkeampi kuin Suomessa.

Syö

Hintataso on Romaniassa ehkä Bukarestia lukuun ottamatta edullisempi kuin Suomessa. Päivällinen neljälle hengelle juomineen maksaa keskimäärin noin 20-30 euroa, mutta hinta luonnollisesti riippuu paikasta. Maaseudulla hinnat ovat huomattavasti edullisempia, mutta toisaalta ainakin Bukarestin ns. pintapaikoissa ylärajaa ei varmastikaan tule vastaan.

Yleisesti ottaen ravintoloissa kannattaa antaa juomarahaa. Ainakin jos aikoo palata samaan ravintolaan uudestaan.

Ruokaa kannattaa ostaa myös toreilta, joilla paikalliset tuottajat myyvät tuotteitaan. Jokaisella alueella on omia erikoisuuksiaan, mutta kannattaa maistaa ainakin paikallisia juustoja, makkaroita ja esim. ilmakuivattuja kinkkuja, jotka saattavat olla hyvinkin edullisia. Myös vihannekset ja hedelmät ovat edullisia ja hyviä.

Romanialaisia tutustumisen arvoisia ruokia ovat mm.

 • Mamaliga (tai Mamaliguţa eli pieni mamaliga), lähinnä polentaa muistuttava kakkumainen avotulella paistettu maissipuuro, tarjoillaan yleensä juuston, munakkaan ja sipulin kera
 • Sarmale, joko hapatettuun kaaliin tai viininlehtiin tehty kaalikääryleen tyyyppinen ruoka, tarjoillaan usein smetanan kera
 • Mici (tai Mititei), grillatut lampaan- ja/tai naudanjauhelihasta tehdyt vartaat tai pallerot, jotka yleensä nautitaan oluen, sinapin ja vaalean leivän kera; romanialainen hampurilainen
 • Ciorba, bors:illa happamaksi maustettu keitto. Erikoisuutena ciorba de burta, joka on viinietikalla ja tomaatilla maustettu naudan vatsalaukusta tehty keitto
 • Tochitura, lajitelma erilaisia lihoja ja makkaraa kastikkeessa. Tarjoillaan yleensä mamaligan kanssa
 • Shawarma (tai şaorma), yleensä kanasta tehty romanialainen vastinen pita-kebabille
 • Frigarui, erilaisista lihoista koottu varras
 • Rasol, padassa keitettyjä juureksia ja lihaa. Tarjoillaan mamaligan ja valkosipulin kanssa
 • Creier pane, paneroituja naudan aivoja
 • Ficăţei prajiţi, paistettua kanan maksaa

Kaduilla sijaitsevista kojuista voi ostaa muutamalla leillä herkullisia suolaisia tai makeita leivonnaisia. Kokeilemisen arvoisia ovat esimerkiksi:

 • Covrigi, rinkeli (tuore tai kuivattu), jonka pinnassa on suolaa (sare) tai erilaisia siemeniä kuten seesam (susan) tai unikko (mac)
 • Gogoşi, tomusokeroitu munkki. Täyte voi olla suolainen (esim. juusto) tai makea (esim. suklaa)
 • Papanaşi, munkkitaikinaa muistuttavasta taikinasta leivottu leivonnainen, joka tarjoillaan joko valmiiksi smetanalla kostutettuina tai smetanan sekä sokerin kera
 • Sarailie, baklavan tapainen leivonnainen

Suurista kaupungeista löytyy myös kansainvälisiä pikaruokaketjuja (esim. McDonald's, Kentucky Fried Chicken). Ne ovat kuitenkin usein kalliimpia kuin tavalliset ravintolat. Lisäksi etenkin Mustan meren rannoilla turkkilaiset ravintolat ovat yleisiä.

 • ==Juo==

Yleisesti hintataso on romaniassa huomattavasti edullisempi kuin Suomessa. Alkoholi on usein halvempaa kuin alkoholiton juoma, ainakin jos kyse on oluesta. Marketissa pullo paikallista viiniä maksaa n. euron, olut merkistä riippuen n. 20 sentistä ylöspäin.

Romanialainen olutkulttuuri ulottuu satojen vuosien päähän. Esimerkiksi Timişoreana-olutta on pantu vuodesta 1717 saakka. Myös Ursus-olutmerkin historia ulottuu aina vuoteen 1878 asti.

Romania kuuluu maailman suurimpien viinintuottajamaiden joukkoon. Viiniä viljellään paitsi myytäväksi, myös perhepiirissä nautittavaksi. Etenkin maaseudulla pienet viiniviljelmät ovat todella yleisiä. Tärkeimmät viininviljelyalueet ovat Tarnave, Dealu Mare, Murfatlar ja Cotnari.

Väkevistä alkoholeista tunnetuin on jopa 60-prosenttinen palinca (horinca Pohjois-Romaniassa), joka tislataan yleensä luumuista. Parasta palincaa tuotetaan Transilvanian alueella, ja paikalliset hankkivatkin itse palincansa usein muovipullossa tutun kummin kaiman kaverin postimiehen kautta Transilvaniasta. Transilvaniassa aamiainen saattaa koostua ryypystä palincaa ja palasta suolattua läskiä. Toinen laajalle levinnyt juoma on noin 40-50-prosenttinen ţuica, jota valmistetaan tarinoiden mukaan mistä tahansa, vanhoista talvitakeista lähtien. Todellisuudessa ţuicaa tehdään lähinnä luumuista, aprikooseista sekä viinirypäleistä.

Nuku

ojassa

Opiskele

Romanian vanhin ja tärkein yliopisto on vuonna 1694 perustettu Bukarestin yliopisto (Universitatea din Bucureşti). Yliopiston nimellä se on toiminut vuodesta 1864 lähtien. Yliopistossa on tarjolla yli 100 masters-tasoista tutkinto-ohjelmaa. Bukarestin yliopisto on myös maan tärkein tieteellisen tutkimuksen keskus. Pääosa tutkinto-ohjelmista on romaniankielisiä, mutta myös englanninkielisiä ohjelmia on tarjolla.

Työskentele

Romanialaisten keskipalkka on noin 380 euroa kuussa. Suomalaisyrityksillä on jonkin verran toimintaa Romaniassa lähinnä yhteistyöyritysten kautta. Tällaisia yrityksiä ovat mm. Metso Minerals, Suunnittelutoimisto Puro, Outokumpu, Leiras sekä Kone. Omaa tuotantoa Romaniassa on vain Ruukilla, Elcoteqillä sekä vuodesta 2008 lähtien Nokialla.

Pysy turvassa

manne tulee ja puukottaa

Pysy terveenä

Romanialaiseen terveydenhuoltoon on kenties parasta olla tutustumatta.

Älä juo vesijohtovettä, sillä sen laatu voi vaihdella hyvinkin paljon. Matkailijan kannattaa juoda vain pullotettua vettä.

Apteekeista saa lähes kaikkia matkailijan tarvitsemia lääkkeitä suhteellisen edullisesti.

Kunnioita

älä kunioita manneja

Ota yhteyttä

Tämä on kattava artikkeli. Siinä on jo paljon tietoa kohteensa nähtävyyksistä, ravintoloista, hotelleista ja matkustustavoista. Sukella sisään ja paranna sitä entisestään - ehkä siitä jonain päivänä tulee tähti!