Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Romania” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Romania

Default Banner.jpg

(Junalla)
(Liiku)
Rivi 76: Rivi 76:
  
 
==Liiku==
 
==Liiku==
Matkattaessa omatoimisesti Romaniassa kannattaa varata asioiden hoitamiseen hieman enemmän aikaa ja turhan tiukkaa aikataulua ei kannata itselleen järjestää. Usein asiat hoituvat hyvin, mutta ei välttämättä sillä tavalla kuin on etukäteen suunnitellut. Sen vuoksi on parempi jättää itselleen hieman pelivaraa.
+
hevos kärryllä
 +
 
  
 
===Junalla===
 
===Junalla===

Versio 20. maaliskuuta 2009 kello 08.10

noframe
Sijainti
noframe
Lippu
Ro-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Bukarest
Valtiomuoto tasavalta
Valuutta leu (RON)
Pinta-ala 237 500 km2
Väkiluku 21 610 000 (tammikuu 2007 arvio)
Kieli romania
Uskonto ortodokseja 87%, protestantteja 6.8%, katolisia 5.6%, muista (lähinnä muslimeja) 0.4%, uskontokuntiin kuulumattomia 0.2%
Sähkö 220V/50Hz (eurooppalainen pistoke)
Puhelinnumero +40
Internet-domaini .ro
Aikavyöhyke (UTC) UTC +2

Romania (Republica Romaniei, România) on maa Itä-Euroopassa. Sen rajanaapureita ovat Ukraina, Moldova, Unkari, Serbia ja Bulgaria.

Alueet

mannela

Kaupungit

Muut kohteet

mannela

Ymmärrä

Ilmasto

täyttä paskaaa'

Tule

Lentokoneella

ei ole

Junalla

Romaniasta on hyvät yhteydet muualle Eurooppaan. Kansainvälisiä junia kulkee Romaniasta muun muassa seuraaviin kaupunkeihin:

Autolla

mossella

Bussilla

Romanian bussiliikenne on vielä varsin kehittymätöntä. Yksityiset yritykset liikennöivät yhä useampiin Euroopan suurkaupunkeihin, mutta kuljetukset toimivat lähinnä tilausajo-periaatteella.

Laivalla

ei ole satamia

Liiku

hevos kärryllä


Junalla

ei ole junaa

Autolla

Tiestön kunto vaihtelee Romaniassa huomattavasti. Ne tiet, joita tavanomaisesti tarvitset, ovat hyviä tai erittäin hyviä. Pohjoisessa laatu on heikompi, mutta matka sujuu. Tonavan suistoalueella joudut ylittämään joen autolautalla. Muista sadeajan mahdolliset suurtulvat. Kuvia mm. tiestä esimerkiksi http://picasaweb.google.fi/murtomaa

Liikennekulttuuri on ranskalaistyyppistä. Minkäänlaista vaaran tunnetta ei ole. Pohjoisen karjatalousalueilla kylien keskustoissa kävelee lehmiä, jotka tietävät etuoikeutensa. Omalla autolla matkustamista kannattaa harkita toisenkin kerran ja lähteä ihan rauhassa. Tulli rajalla toivotti kädestä pitäen suomalaiset tervetulleeksi.

Auton vuokraaminen maksaa keskimäärin noin 40-50 euroa per päivä, joten se ei ole kovinkaan edullista. Polttoaine on kuitenkin edelleen tuntuvasti halvempaa kuin Suomessa.

Virallisia ja epävirallisia takseja riittää, mutta kannattaa olla huolellinen maksun kanssa. Usein matkan hinta kannattaa sopia jo etukäteen ennen matkan alkua.

Bussilla

Bussi tai ns. maksitaksi on usein junaa halvempi vaihtoehto. Ruuhka-aikoina nämä voivat tosin olla hyvinkin täynnä matkustajia. Lisäksi kuljettajien ajotyyli voi olla hyvinkin vaarallinen ja maksitaksit ovatkin lähes viikoittain osana onnettomuuksissa. Kannattaa maksaa kuljettajalle hieman ylimääräistä, jolloin palvelu on parempaa.

Varsinaiset bussit ovat usein vanhoja ja huonokuntoisia. Ne ovat myös melko kalliita verrattuna esimerkiksi maksitakseihin.

Puhu

Toisin kuin slaavilaisissa naapurimaissa, Romaniassa puhutaan romanian kieltä, joka kuuluu romaanisiin kieliin. Romania on nykyisin puhutuista kielistä lähinnä latinaa ja sen sukulaiskieliä ovat mm. italia sekä ranska. Romanian kieli on saanut vaikutteita myös idästä kuten Turkista ja Bulgariasta lähinnä ottomaanivaltakunnan ajalta.

Luoteis-Romaniassa puhutaan myös jonkin verran unkaria, ja koillisessa Moldovan läheisyydessä puhutaan myös omaa murretta.

Nuori väestö puhuu jonkin verran englantia etenkin suuremmissa kaupungeissa. Vanhempi väestö osaa paremmin ranskaa. Etenkin maaseudulla vieraiden kielten osaaminen on kuitenkin heikkoa ja toimeen tulee vain romanialla.

Osta

Matkavaluuttana käyvät eurot, joita voi vaihtaa paikan päällä Romanian Leuiksi (monikko lei). Virallinen euroon siirtyminen tuskin tapahtuu ennen vuotta 2014.

Huomaa, että huolimatta vuoden 2005 valuuttauudistuksessa, etenkin puhekielessä on vielä melko yleistä ilmoittaa hinnat vanhoissa leissä (1 uusi leu = 10,000 vanhaa leitä). Lisäksi vanhat summat ilmoitetaan usein vain tuhansissa eli sen sijaan että sanottaisiin 10,000 vanhaa leitä, sanotaankin vain 10. Suurissa luvuissa on tästä huolimatta yleensä selvää, mistä rahamäärästä puhutaan, mutta pienten summien kohdalla aiheuttuu väärinkäsityksiä, koska ei välttämättä ole selvää, maksaako jokin 10 uutta leitä vai 10 (tuhatta) vanhaa (eli yhden uuden).


Hintataso

Hintataso on Romaniassa yleisesti Suomea edullisempi. Kuitenkin esimerkiksi pääkaupungin Bukarestin merkkiliikkeissä hintataso saattaa olla jopa korkeampi kuin Suomessa.

Syö

rottia

juo vettä

Nuku

ojassa

Opiskele

ei kouluja

Työskentele

Romanialaisten keskipalkka on noin 380 euroa kuussa. Suomalaisyrityksillä on jonkin verran toimintaa Romaniassa lähinnä yhteistyöyritysten kautta. Tällaisia yrityksiä ovat mm. Metso Minerals, Suunnittelutoimisto Puro, Outokumpu, Leiras sekä Kone. Omaa tuotantoa Romaniassa on vain Ruukilla, Elcoteqillä sekä vuodesta 2008 lähtien Nokialla.

Pysy turvassa

manne tulee ja puukottaa

Pysy terveenä

täällä ei pysy terveenä

Kunnioita

älä kunioita manneja

Ota yhteyttä

älä missään nimessä ota yhteyttä