Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Ranska” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ranska

Default Banner.jpg

p (Kumottu muokkaus #29995, jonka teki Terrorikurppa (keskustelu))
p (Kumottu muokkaus #29994, jonka teki Terrorikurppa (keskustelu))
Rivi 140: Rivi 140:
  
 
==Työskentele==
 
==Työskentele==
Työskentele tomppelina tyynytehtaassa.
 
  
 
==Pysy turvassa==
 
==Pysy turvassa==

Versio 19. huhtikuuta 2012 kello 14.45

noframe
Sijainti
noframe
Lippu
Fr-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Pariisi
Valtiomuoto tasavalta
Valuutta euro (EUR)
Pinta-ala 547,030 km2
Väkiluku 60,876,000
Kieli ranska
Uskonto katolilaisia 83%-88%, muslimeja 5%-10%, protestantteja 2%, sitoutumattomia ja muita 5%
Puhelinnumero 33
Internet-domaini .fr
Aikavyöhyke (UTC) UTC +1

Ranska [1] sijaitsee Euroopassa. Ranska ottaa vastaan eniten matkailijoita maailmassa, viime vuonna maassa kävi 78 miljoonaa ihmistä. Sen sisältä löytyy myös Monacon ruhtinaskunta.

Matkailuneuvonta

Alueet

Eurooppalainen Ranska jakautuu 22 alueeseen.

 • Alsace (Elsass) Kuului 1871-1918 Saksaan, mikä selittää saksankielisen nimen Elsass. Saksalaisen kulttuurin vaikutus näkyy ruoka- ja viinikulttuurissa, sekä arkkitehtuurissa.
 • Aquitaine Historiallinen Akvitania Midi-Pyrènees'n länsipuolella. Alue on tunnettu Bordeaux'n ja lähiseudun viineistä, hiekkarannoista, sekä Dordognen seudun herkuista (esim. hanhenmaksa ja tryffelit).
 • Auvergne Tunnetaan Ranskan keskiylängöstä, Massif Centralista, jossa on omaleimaisia tulivuorikartioita.
 • Basse-Normandie Camembert ja calvados ovat Normandian tunnetuimmat tuotteet. Maakunta oli myös impressionistien suosikki.
 • Bourgogne Tunnetaan sinapista, etanoista ja burgundinpadasta (boeuf bourgoignon).
 • Bretagne Bretagnen pitkällä rannikolla on hiekkarantoja ja pieniä kalastajakyliä.
 • Centre Tunnetaan renessanssin linnoista, historiallisista kaupungeista, jokilaaksomaisemista ja etenkin Loire-joesta.
 • Champagne-Ardenne Shampanjan kotiseutua.
 • Korsika (Corse) Sijaitsee Välimeressä Provencen edustalla, jossa voi ihailla Pisan ja Genovan hallitsijoiden arkkitehtuuria.
 • Franche-Comté On Itä-Ranskassa Sveitsin rajalla. Metsäinen Juravuoristo on patikoitsijoiden, sekä maastohiihtäjien lempivuoristo.
 • Normandia (Haute-Normandie) Pariisista länteen sijaitseva maakunta.
 • Île de France 11 miljoonan asukkaan hallintoalue, jonka keskellä Pariisi sijaitsee. Tunnetuin nähtävyys Versailles'n linna.
 • Languedoc-Roussillion Alueen hienoin muisto roomalaisajalta on antiikin rakennustaidon ihme Pont du Gard.
 • Limousin Hienosta posliinistaan tunnettu Limoges sijaitsee täällä.
 • Lorraine (Lothringen) Lothar II:n mukaan nimetty alue. Metz on Lothringenin pääkaupunki.
 • Midi-Pyrénées Rajoittuu Espanjaan ja Andorraan.
 • Nord-Pas-de-Calais On Ranskan pohjoisin alue. Siellä sijaitsevat Boulognen, Calais'n ja Dunkerquen vilkkaat satamakaupungit.
 • Pays de la Loire Le Mansin kuuluisat 24 tunnin ajot järjestetään täällä.
 • Picardie Picardien pääkaupunki on Somme-joen varrella sijaitseva Amiensin kaupunki.
 • Poitou-Charentes Tunnettu La Venice Vertestä ("vihreä Venetsia"), joka on laaja vesiteiden viheralue.
 • Provence-Alpes-Côte d'Azur Menneisyys näkyy roomalaisten rakennuttamissa amfiteattereissa.
 • Rhône-Alpes Rajoittuu Sveitsiin ja Italiaan. Alueella sijaitsee Euroopan korkein vuori Mont Blanc.

Näiden lisäksi Ranskaan kuuluvat seuraavat merentakaiset alueet:

Kaupungit

Muut kohteet

Ranskan kartta

Ymmärrä

Tule

Lentokoneella

Finnair lentää Helsingistä Pariisiin, Lyoniin ja lomalentona Nizzaan. Blue1 lentää Helsingistä Pariisiin sekä Nizzaan. Lentolipun hinta on noin 73-388 euroa.

Junalla

Ranskassa on kattava rataverkko ja naapurimaihin pääsee helposti junalla. Ranskan valtionrautateiden (SNCF) ylläpitämä verkko käsittää kahdenlaisia linjoja, Grandes Lignes (kaukoliikenne) sekä Lignes Régionaux (lähiliikenne). Kaukoliikennettä hoidetaan tavallisilla Corail-junilla sekä jopa 300 km/h kulkevilla TGV-junilla. Alueliikenne hoidetaan TER-junilla.

Pariisissa on kuusi rautatieasemaa, joista kustakin liikennöidään eri ilmansuuntiin Ranskaan ja naapurimaihin.

Autolla

Bussilla

Laivalla

Ranskasta on laivayhteyksiä mm. Iso-Britanniaan.

Liiku

Junalla

Ranskassa on hyvät luotijunayhteydet (TGV) [2] suurimpien kaupunkien välillä. TGV on monessa tapauksessa lentämistä nopeampi tapa liikkua kaupungista toiseen ja rataverkko ulottuu myös pitkälle maan ulkopuolelle, mm. Englantiin, Italiaan ja Hollantiin.

Valokuvauksesta kiinnostuneiden kannattaa huomata, että maisemien kuvaaminen TGV:stä on junan suuren nopeuden takia vaikeaa. "Maisemareiteillä" liikkuvien kannattaakin harkita tavallista pikajunaa.

Autolla

Useimmat Ranskan moottoritiet ovat maksullisia, ja tietullit maksetaan ajettujen kilometrien perusteella. Tietullien kustannuksista saat tietoa esim. osoitteesta http://www.autoroutes.fr Yleensä taksat eivät ole niin korkeita, että moottoriteitä kannattaisi niiden takia välttää, ellei matkabudjetti sitten ole kovin tiukka.

Tavallisesti maksulliselle osuudelle ajettaessa on otettava koneen antama kuponki, joka on esitettävä maksulliselta alueelta poistuttaessa. Kupongin ottamisen jälkeen puomi aukeaa ja matka voi jatkua.

Matkailijan on maksulliselta alueelta poistuessaan ehkä viisainta, jos mahdollista, valita maksuautomaatin sijasta koppi, jossa virkailija hoitaa rahastuksen. Maksuautomaattien kanssa tulee aloittelijalle helposti ongelmia. Tosin maksuautomaatistakin periaatteessa voi soittaa napinpainalluksella läheisessä kopissa istuvalle virkailijalle. Visa Electron ei ainakaan v. 2008 kelvannut maksuvälineenä moottoriteillä.

On myös moottoriteitä, joilla maksu suoritetaan tielle mentäessä.

Puhu

Ranskassa puhutaan ranskaa. Ranskalaiset ymmärtävät jonkin verran englantia mutta he eivät mielellään puhu sitä. Ennen matkaa kannattaa opetella vähän ranskaa. Jo tavallisimpien kohteliaisuuksien osaaminen ranskaksi auttaa pärjäämään paikallisten kanssa.

Osta

Pariisi on maailman muotipääkaupunki. Maaseudulla löytää helposti edullista ja hyvää viiniä. Seuduilla ja pikkupaikkakunnilla on usein kulinaristisia erikoisuuksia, joihin tutustuminen kuuluu asiaan.

Hintataso

Vaihtelee. Esim. Pariisin muotikaupoissa hinnat ovat erittäin korkeita, mutta ostoskeskuksissa melkein kaikki on halvempaa kuin Suomessa.

Paikkakuntien väliset hintaerot majoitus- ja ravitsemusliikkeissä ovat melko suuria. Pariisi on kallis kaupunki, mutta monet syrjäseutujen pikkukaupungit tuovat iloisia yllätyksiä budjetimatkaajalle.

Syö

Ranskalainen keittiö on maailmankuulu. Siihen kuuluvat mm. erilaiset juustot, liharuoat, hanhenmaksanpasteija (foie gras) ja etanat (escargots). Isoissakaan kaupungeissa kaikissa ravintoloissa ei välttämättä ole englanninkielisiä ruokalistoja ja jotkin ruokalajit saattavat olla varsin eksoottisia, joten hyvästä sanakirjasta voi olla iloa.

Juo

Kahvila Pariisissa

Viinillä on tärkeä paikka maan ruokakulttuurissa. Sitä juodaan ruoan kanssa sekä muutenkin. Humalahakuinen juonti on harvinaista Ranskassa ja näkyvästi humaltunut joutuu yleisen halveksunnan kohteeksi. Vesijohtovesi on lähes poikkeuksetta juotavaa.

Nuku

Ranskassa hotellien löytäminen on erittäin helppoa! Ranskassa nukkuminen on täysin turvallista!

Hotelleilla on virallinen tähtiluokitusjärjestelmä. Ovenpielessä kadulla pitäisi olla kulmikas sininen kyltti, johon on näkyvästi merkitty sekä hotellin virallinen tähtiluokitus että se, minä vuonna tähdet on merkitty. Luokitusten pitäisi olla vertailukelpoisia. Kyltin puuttuminen on epäilyttävää.

Ranskalaisilla leirintäalueilla ei yleensä ole asiakkaiden käyttöön varattua keittiötä.

Opiskele

Opiskele olemaan opiskelematta.

Työskentele

Pysy turvassa

Ranska on matkailijoille turvallinen maa, mutta suurimpien kaupunkien lähiöitä kannattaa välttää varsinkin yöaikaan. Paikoissa joissa käy paljon ihmisiä kannattaa varoa taskuvarkaita. Merkittäviä luonnonkatastrofeja, kuten tulvia, myrskyjä, maanjäristyksiä tms ei juuri ole. Tosin Välimeren rannoilla voi kesäisin olla vaarallisia maastopaloja, joten tulen kanssa kannattaa olla erittäin varovainen.

Pysy terveenä

Kesällä kannattaa juoda paljon, koska lämpötila voi nousta jopa +40 asteeseen.

Kunnioita

Ranskalaiset ovat elegantteja ja kohteliaita. Uskonto on usein hyvin henkilökohtainen asia. Mitä kommunikointiin tulee, olisi suositeltavaa osata edes hieman ranskaa sillä ranskalaisten asenne ulkomaalaisia kohtaan on varmasti parempi.

Ota yhteyttä

Internetkahviloita on Ranskassa paljon. Hinta on yleensä noin 4 euroa ja monet internetkahvilat ovat merkitty @-merkillä.

Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!