Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Praha” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Praha

Default Banner.jpg

p
(updated listing Hostel Dejvice)
(16 välissä olevaa versiota 6 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 52: Rivi 52:
 
==Tee==
 
==Tee==
 
* <do name="Risteily Vltavalla" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="alk. 220 CZK" url="http://www.cruise-prague.cz/">Toinen tapa katsella Prahan nähtävyyksiä. Edullisin risteily kestää tunnin, kalliimmat vaihtoehdot ovat pitempiä ja niihin sisältyy usein myös ruoka.</do>
 
* <do name="Risteily Vltavalla" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="alk. 220 CZK" url="http://www.cruise-prague.cz/">Toinen tapa katsella Prahan nähtävyyksiä. Edullisin risteily kestää tunnin, kalliimmat vaihtoehdot ovat pitempiä ja niihin sisältyy usein myös ruoka.</do>
 +
 +
* <do name="Ilmainen opastettu kierros" alt="" address="" directions="" phone="" url="" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax=""> Kesäisin astronomisen kellon vierestä yleensä kahdesti päivässä lähtevä (~10.00 ja 14.00) kävelykierros Prahan keskustan tärkeimpien nähtävyyksien kautta. Keltapaitaiset tai keltaisella sateenvarjolla varustetut oppaat on helppo bongata. Ainakin espanjan ja englannin kielellä on opastus. Kierros kestää noin kaksi tuntia, jonka jälkeen oppaalle voi antaa halutessaan tippiä.</do>
  
 
==Osta==
 
==Osta==
Rivi 91: Rivi 93:
 
===Yökerhot===
 
===Yökerhot===
  
Prahan suurin yökerho, [Lavka], sisältää aivan vanhan kaupungin tuntumassa.
+
* '''Lavka'''.  Prahan suurin yökerho, aivan vanhan kaupungin tuntumassa.
 +
* '''U Sudu'''. Rockimpaa musiikkia tarjoava luolamainen yökerho Prahan keskustassa, Vodickova 677/10, Prague 110 00. [http://www.usudu.cz/]
  
 
==Nuku==
 
==Nuku==
Rivi 97: Rivi 100:
 
===Edulliset===
 
===Edulliset===
  
* <sleep name="Hostel Dejvice" address="Zikova 13" url="" price="" phone="+420 222230858"></sleep>
+
* <sleep name="Hostel Dejvice" alt="" address="Zikova 13" directions="" phone="+420 222230858" url="" checkin="" checkout="" price="" lat="" long=""></sleep>
  
 
===Keskihintaiset===
 
===Keskihintaiset===
Rivi 104: Rivi 107:
  
 
===Hintavat===
 
===Hintavat===
 +
 +
* <sleep name="Hotel Josef" address="Rybná 20" phone="+420 221 700 111" email="" fax="" hours="" price="1hh 120€-250€" url="http://www.hoteljosef.com/">Keskellä keskustaa sijaitseva hyvänlaatuinen ja viihtyisä hotelli. Ilmainen wi-fi.</sleep>
  
 
==Pysy turvassa==
 
==Pysy turvassa==
Rivi 110: Rivi 115:
  
 
==Pysy terveenä==
 
==Pysy terveenä==
 +
Prahan hanavesi on periaatteessa ja käytännössäkin juotavaa, mutta bakteerikanta on kuitenkin hieman erilainen Suomeen verrattuna. A-hepatiittirokotetta suositellaan [http://rokote.fi/matkaajanrokoteopas/maasivu.html?maa=203].
  
 
==Ota yhteyttä==
 
==Ota yhteyttä==
Rivi 116: Rivi 122:
  
 
==Jatka matkaa==
 
==Jatka matkaa==
 +
 +
* [[Brno]], Tsekin toiseksi suurin kaupunki [[http://wikitravel.org/fi/Brno]].
  
 
* Muu [[Tšekki]].
 
* Muu [[Tšekki]].

Versio 4. syyskuuta 2012 kello 19.44

Kaarlensilta

Praha [15] on Tšekin pääkaupunki ja samalla myös suurin kaupunki. Kaupungissa asuu noin 1,2 miljoonaa ihmistä ja esikaupunkialueineen asukasluku on vajaa 2 miljoonaa.

Ymmärrä

Astronominen kello

Praha on Euroopan suosituimpia kaupunkimatkakohteita, ja varsinkin Vanhassakaupungissa on kesäisin enemmän turisteja kuin paikkakuntalaisia. Kaupungissa on paljon hyvin säilynneitä nähtävyyksiä ja vanha keskusta on UNESCOn maailmanperintölistalla. Kaupungin läpi virtaa Vltava, ja sen silloista tunnetuin lienee Kaarlen silta (Karlův most).

Merkittävimmät nähtävyydet löytyvät kaupungin keskustasta, jota myös tunnetaan nimityksellä "Praha 1", ja joka jakaantuu viiteen osaan:

 • Staré město - Vanha kaupunki, Prahan alkuperäinen keskusta, jossa mm. Vanha Raatihuoneentori ja Astronominen kello (Pražský orloj).
 • Nové město - "Uusi kaupunki", 1400-luvulla rakennettu kaupunginosa.
 • Josefov - Vanhassakaupungissa sijiatseva juutalainen kaupunginosa.
 • Hradčany - Linna; Vltavan länsipuolella sijaitseva kaupunginosa jossa Prahan linna sijaitsee.
 • Malá strana - "Pieni kaupunki", Prahan hallinnollinen keskus Linnan vieressä.

Tule

Lentokoneella

Ruzyněn kansainvälinen lentoasema (IATA: PRG, [16]]) on parin kymmenen kilometrin päässä keskustasta luoteeseen. Sekä Finnair että ČSA (Czech Airlines) lentävät Helsingistä Prahaan suoria lentoja. Kentälle laskeutuu myös paljon halpalentoja, joten yhteydet muualle Eurooppaan ovat hyvät. Vaikka lentokenttä sijaitseekin suhteellisen lähellä keskustaa, sinne ei ole raideyhteyksiä vaan vaihtoehtoina ovat taksi tai bussi. Taksimatka keskustaan maksaa noin 500-700 CZK. Bussilla 119 pääsee Dejvickán metroasemalle ja bussilla 100 Zličínin asemalle. Bussilippu maksaa 26 CZK ja kelpaa myös metrossa.

Junalla

Junalla [17] pääsee Prahaan muualta Tšekistä, Berliinistä, Wienistä, Bratislavasta ja Budapestista. Keskusrautatieasema (Hlavní nádraži) sijaitsee Uudessakaupungissa kävelyetäisyydellä merkittävimmistä nähtävyyksistä.

Autolla

Autolla pääsee suhteellisen hyvin kaupunkiin, mutta auton pysäköinti voi olla ongelma. Varsinkin vanha kaupunki ei ole rakennettu autoja varten, ja autovarkaudetkin ovat valitettavan yleisiä. Varsinkin ruuhka-aikoina autolla ajaminen Prahassa voi olla todella stressaavaa. Auto kannattaa pysäköidä vartioidulle pysäköintipaikalle (sellaisia löytyy useimpien hotellien yhteydessä).

Liiku

Autolla

Autolla ei kannata liikkua Prahassa, ks. "Tule-Autolla".

Bussilla

Prahan kaupungin sisäiset linja-autovuorot: [18].

Kävellen

Kaupungin keskusta on yllättävän pieni, ja melkein kaikki merkittävimmät nähtävyydet ovat alle vartin kävelymatkan päässä Vanhasta kaupungintorista.

Metrolla

Kaupungissa on kolme metrolinjaa [19], jotka kattavat kaikki tärkeämmät nähtävyydet. 75 minuutin aikuisten kertalippu maksaa 26 korunaa (noin 1,1€). Vaikka lentokenttä sijaitseekin lähellä keskustaa, sinne ei pääse metrolla.

Näe

Týn kirkko, edessä Vanhankaupungin raatihuoneen tori
Prahalainen katukilpi
 • Praha Zoo, U Trojského zámku 3, [1]. Eläintarhaan pääsee Prahan keskustasta linja-autolla nro. 112. Aikuinen 150 CZK (6,14 euroa), 3-15 -vuotiaat ja opiskelijat 100 CZK (4,09 euroa).
 • Vanha raatihuoneentori. (Staroměstské náměstí) Monien mielestä Prahan sydän. Torin vierellä on Tynin kaksitorninen tuomiokirkko sekä Astronominen kello (Pražský orloj). Kello lyö joka tasatunti jolloin sen eteen kerääntyy runsaasti matkailijoita.
 • Kaarlensilta. (Karlův most) Yksi maailman tunnetuimmista silloista. Siltaa reunustavat kuninkaiden ja pyhimysten patsaat. Päivisin sillalla on tungosta, joten paras aika käydä on aikaisin aamulla tai myöhään illalla.
 • Prahan linna. (Pražský hrad) Maailman suurin muinaislinna, joka ei ole vain linna vaan kokonainen kaupunginosa ja jossa säilytetään Tšekin kruununjalokivet. Linna toimii myös maan presidentin virka-asuntona.
 • Václavské náměstí. Historiallisesti merkittävä bulevardi uudessakaupungissa. Bulevardin eteläpäässä on Kansallismuseo.
 • TV-torni, Mahlerovy sady 1, +420 242 418 778 (), [2]. Klo 10.00-23.30. Torni on 216 m korkea, ylin näköalatasanne on 93 m korkeudella.

Tee

 • Risteily Vltavalla, [3]. Toinen tapa katsella Prahan nähtävyyksiä. Edullisin risteily kestää tunnin, kalliimmat vaihtoehdot ovat pitempiä ja niihin sisältyy usein myös ruoka. alk. 220 CZK.
 • Ilmainen opastettu kierros. Kesäisin astronomisen kellon vierestä yleensä kahdesti päivässä lähtevä (~10.00 ja 14.00) kävelykierros Prahan keskustan tärkeimpien nähtävyyksien kautta. Keltapaitaiset tai keltaisella sateenvarjolla varustetut oppaat on helppo bongata. Ainakin espanjan ja englannin kielellä on opastus. Kierros kestää noin kaksi tuntia, jonka jälkeen oppaalle voi antaa halutessaan tippiä.

Osta

Vanhassakaupungissa myydään tavallisten turistiesineiden lisäksi myös kaikenlaisia posliini- ja kristalliesineitä, jotka ovat yllättävän edullisia.

 • Kauppakeskus Černá růže, Na Příkopě 12, [4].
 • Kauppakeskus Palác Flóra, Vinohradská 151, [6]. Rakennuksessa myös 3D-elokuvateatteri.
 • Kauppakeskus Letňany, Veselská 663, +420 284 051 111 (), [7]. avoinna joka päivä 10-21. Prahan suurin kauppakeskus sijaitsee Letňanyn kaupunginosassa keskustan pohjoispuolella, D8 E55-moottoritien vieressä. Julkisista liikennevälineistä kauppakeskukseen pääsee parhaiten bussilla [8]. Sinne pääsee metrollakin, mutta kävelymatka Letňanyn metroasemalta on reilut 1,5 kilometriä joten tämä ei ole hyvä idea jos aikoo ostaa paljon.

Syö

U Fleku

Edulliset

 • U peronu, Nádražní 40, Praha 5, +420 721 441 440 (), [9]. Smichovské Nádrazi -metroaseman lähellä. Erittäin viihtyisä, edullinen. Ruokalista myös englanniksi.

Keskihintaiset

 • U Fleku, Křemencova 11, +420 224 934 019 (, fax: +420 224 934 805), [10]. Kaupungin tunnetuin ravintola ja panimo on toiminut jo yli 500 vuotta, ja on jo itsessään nähtävyys.
 • Černý Baron, Václavské náměstí 52, +420 222 210 453, [11]. Klo 11.00-23.00.

Hintavat

Juo

Oluttuvat

Tsekki on kuuluisa maukkaista oluistaan. Suositiommat olutmerkit Prahassa ovat Pilsner Urquell (Plzeňský Prazdroj), Budejovicke Budvar, Gambrinus ja Staropramen

 • U Vejvodu, Jilska 4. Tyylikäs oluttupa, josta saa ehkäpä kaupungin parasta Urguellia. Olut tulee isosta tankista, toisin kuin perus tynnyriolut. Tankkiolut on pasteröimatonta, ja sen maku on helposti tunnistettava ja erilainen kuin tynnyrioluen maku. Usein pubeissa, joissa on tankki, se on ilmoitettu sanalla tankovna tai tankove. U Veijvodu on varsinkin iltaisin turisteja taynnä.
 • U Medvidku, Na Perštýně 7. Perinteisestä oluttuvasta saa ehdottomasti kaupungin parasta Budvaria. Täälläkin on käytössä Oluttankki. U Medvidkussa on vielä paikallisia ainakin lounasaikaan, mikä on aina plussaa.


Kahvilat

Baarit & pubit

Yökerhot

 • Lavka. Prahan suurin yökerho, aivan vanhan kaupungin tuntumassa.
 • U Sudu. Rockimpaa musiikkia tarjoava luolamainen yökerho Prahan keskustassa, Vodickova 677/10, Prague 110 00. [20]

Nuku

Edulliset

 • Hostel Dejvice, Zikova 13, +420 222230858.

Keskihintaiset

 • Ibis Praha Wenceslas Square, Katerinska 36, +420 2 2286 5777 (fax: +420 2 2494 1201), [12]. Keskitason hotelli uudessakaupungissa 1hh tai 2hh 76,30€.

Hintavat

 • Hotel Josef, Rybná 20, +420 221 700 111, [13]. Keskellä keskustaa sijaitseva hyvänlaatuinen ja viihtyisä hotelli. Ilmainen wi-fi. 1hh 120€-250€.

Pysy turvassa

Prahassa on paljon turisteja, joten heitä kärkkyviä taskuvarkaita kannattaa varoa pitämällä hyvin huolta omaisuudesta.

Pysy terveenä

Prahan hanavesi on periaatteessa ja käytännössäkin juotavaa, mutta bakteerikanta on kuitenkin hieman erilainen Suomeen verrattuna. A-hepatiittirokotetta suositellaan [21].

Ota yhteyttä

Jatka matkaa

 • Brno, Tsekin toiseksi suurin kaupunki [[22]].Tämä on käyttökelpoinen artikkeli. Sitä voisi käyttää, mutta se ei vedä vertoja matkaoppaalle. Sukella sisään ja auta tekemään siitä kattava!