Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Pariisi” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pariisi

Default Banner.jpg

(Syö)
p (Jatka matkaa)
Rivi 105: Rivi 105:
 
* '''[[Bretagne]]'''
 
* '''[[Bretagne]]'''
 
* '''[[Bryssel]]''' - Thalys-junalla pääsee Pariisista Brysseliin alle 1.5 tunnissa. Juna ei pysähdy matkan varrella.
 
* '''[[Bryssel]]''' - Thalys-junalla pääsee Pariisista Brysseliin alle 1.5 tunnissa. Juna ei pysähdy matkan varrella.
 +
* '''[[Lontoo]]''' - Eurostar-juna vie Pariisista Lontooseen alle kolmessa tunnissa junasta riippuen.
  
 
{{sijainti|Ranska}}
 
{{sijainti|Ranska}}

Versio 5. maaliskuuta 2008 kello 11.38

Notre Damen katedraali

Maailman suosituin turistikohde Pariisi on Ranskan pääkaupunki ja samalla yksi Euroopan suurimmista kaupungeista. Kaupungin väkiluku on arviolta 2,2 miljoonaa (lähiöt mukaanlukien luku nousee lähes kymmeneen miljoonaan).

Kaupunki tunnetaan monista kuuluisista rakennuksista ja monumenteistaan kuten myös sen asemasta muun muassa Euroopan taide- ja muotimaailmassa. Sitä pidetään myös maailman romanttisimpana kaupunkina.

Ymmärrä

Ranskalaisia ja etenkin pariisilaisia pidetään usein epäkohteliaina ja suorastaan vihamielisinä etenkin ranskaa taitamattomia ulkomaalaisia kohtaan. Jos kuitenkin vaivautuu edes tervehtimään ranskaksi, vastapuolen asenne paranee silmissä.

Alueet

Pariisi jaetaan 20 kaupunginosaan (arrondissements), jotka kattavat spiraalimaisesti kaupunkialueen.

Pariisin kaupunginosat

Tule

Lentokoneella

Pariisissa on kaksi päälentokenttää, Charles de Gaulle (IATA: CDG, [4]) sekä Orly (IATA: ORY, [5]). Charles de Gaullen kentän valmistuttua sinne siirrettiin suurin osa Orlyn kansainvälisistä lennoista. Orly on kuitenkin yhä Ranskan sisäisten lentojen pääkenttä. Pariisin eteläpuolella sijaitsevalle Orlyn kentälle pääsee Pariisista helpoiten RER-junien B- tai C-linjoilla.

Vuonna 1974 avattu Charles de Gaullen lentokenttä on yksi Euroopan vilkkaimmista lentokentistä. Se sijaitsee noin 25 kilometriä Pariisista koilliseen. Kenttä koostuu kolmesta terminaalista, joiden välillä liikkuminen onnistuu nopeimmin shuttle-junalla. Pariisin keskustaan pääsee kätevimmin RER-junan B-linjalla, joka pysähtyy muun muassa Gare du Nordin juna-asemalla. Oikealle laiturille löytää helposti seuraamalla Paris by train-kylttejä. Lentokentältä on suora TGV-pikajunayhteys myös muualle Ranskaan.

Pariisiin lentävät Helsingistä muun muassa Finnair, Blue1, KLM ja Air France.

Junalla

Pariisista on hyvät junayhteydet Euroopan suuriin kaupunkeihin.

 • Gare du Nord (metro: Gare du Nord ja La Chapelle) - Belgia, Hollanti, Saksa, Iso-Britannia, Pohjois-Eurooppa
 • Gare d'Austerlitz (metro: Gare d'Austerlitz) - Keski- ja Lounais-Ranska, Espanja, Portugal, yöjunat
 • Gare de l'Est (metro: Gare de l'Est) - Saksa
 • Gare de Lyon (metro: Gare de Lyon) - Etelä- ja Itä-Ranska, Sveitsi
 • Gare Montparnasse (metro: Montparnasse-Bienvenüe) - Länsi- ja Luoteis-Ranska, Espanja

Liiku

Metro on lähellä kaikkea

Metrolla

Metro (Métro, Métropolitain) on paras tapa liikkua Pariisissa, sillä liikenneruuhkat ovat hyvin yleisiä. Joka paikka Pariisissa on jonkin metroaseman lähellä. Lähes joka tapauksessa metromatkalla selviää eniintään yhdella vaihdolla.

Pariisissa on 14 metrolinjaa ja neljä metron kaltaista RER-paikallisjunaa. RER-junissa käy tavallinen metrolippu, jos matka tapahtuu 1- tai 2-vyöhykkeellä. 2-vyöhykkeen ulkopuolelle matkustettaessa tarvitaan erillinen RER-junalippu.

Metrolinjat on erotettu värien ja päätepysäkkien mukaan. Liikkuminen on helppoa kunhan varmistaa olevansa oikealla linjalla menossa oikeaan suuntaan. Useilla metrolinjoilla on kuulutukset ja lähes kaikilta laitureilta (tai matkalta ulkoa laiturille) löytyy kartta, josta voi tarkastaa, kumpaan suuntaan linjalla pitää kulkea halutulle asemalle päästäkseen.

Kertalippu kustantaa 1,50€, mutta 11,30 euron hintaisen kymmenen matkan lipun (carnet) ostamalla voi säästää hieman. Myynnissä on myös yhden, kolmen ja viiden päivän mittaisia matkailijalippuja, joilla saa matkustaa rajattomasti valittujen vyöhykkeiden sisällä.

Näe

Eiffel-torni
 • Notre Dame, 6 Place du Parvis Notre Dame, [1]. 8:00-18:45 (19:15 la ja su). Citén saarella keskellä Seineä sijaitseva kirkko on yksi maailman kuuluisimpia. Vuosien saatossa kovia kokenut goottilaistyylinen katedraali toimii edelleen katolilaisena kirkkona. Metro: Cité
 • Louvre, [2]. 9:00-18:00 (22:00 ke ja pe), suljettu tiistaisin. Pinta-alaltaan maailman kolmanneksi suurimman taidemuseon tunnetuin teos lienee Leonardo da Vincin maalaama Mona Lisa. Sen lisäksi nähtävää löytyy aina Milon Venuksesta Ranskan kruununjalokiviin. Metro: Palais-Royal-Musée du Louvre
 • Eiffel-torni, Champ de Mars, [3]. Aikoinaan Pariisin kiistellyimmästä maamerkistä on tullut yksi kaupungin rakastetuimpia ja tunnetuimpia monumenttejä. 1. ja 2. kerrokseen voi kiivetä hissin sijasta myös portaita pitkin, mutta huipulle päästäkseen täytyy mennä hissillä. Huomaa, että kolmas kerros on avoinna vain viikonloppuisin (tilanne 2/08). Metro: Trocadéro tai Dupleix (Bir Hakeimin asema tällä hetkellä suljettu), RER C: Champ de Mars
 • Riemukaari, Place Charles de Gaulle. Napoleonin Austerlitzin voittonsa kunniaksi rakennuttama Riemukaari sijaitsee kahdentoista tien risteyksessä Champs Elyseen päässä. Kaaren alla sijaitsee ensimmäisessä maailmansodassa kuolleen tuntemattoman sotilaan hauta sekä muita sodissa kuolleiden ranskalaisten muistomerkkejä. Riemukaaren päältä on hyvä näkymä yli Pariisin. Riemukaarelle pääsee turvallisimmin jalankulkijoille tarkoitetun tunnelin kautta. Kaarta ympäröivä liikenneympyrä koetaan niin vaaralliseksi, että jopa vakuutusyhtiöt kieltäytyvät korvaamasta siinä sattuneita kolareita. Metro: Charles de Gaulle-Etoile
 • Sacré-Coeur. Sacre Coeurin valkoinen kirkko on rakennettu Montmartren alueelle, joka on toiminut palvontapaikkana jo satojen vuosien ajan. Pariisin korkeimmalta kukkulalta sekä kirkon kupolista avautuu näkymä yli Pariisin kattojen. Metro: Anvers (josta köysiratayhteys kirkon juurelle)
 • La Défense. Pariisin liike-elämän keskus, jossa sijaitsevat monet Pariisin korkeimmista rakennuksista. Le Grande Arche -kaari muodostaa päätepisteen Pariisin halki kulkevalle Axe historique -akselille, jonka varrelle osuvat muun muassa Louvre sekä Riemukaari, jolle uudelta kaarelta avautuu suora näkymä. Kaaren huipulta voi havaita sen sijaitsevan suorassa akselissa myös Pariisin korkeimpien maamerkkien, Eiffel-tornin ja Montparnassen kukkulan, kanssa. Metro: La Défense - Grande Arche
 • Pere Lachaise ja muut hautausmaat. Pere Lachaise on kenties Pariisin kuuluisin hautausmaa. Siellä lepäävät muun muassa Jim Morrison, Frédéric Chopin sekä Molière. Metro: Pere Lachaise tai Philippe Auguste. Muita kuuluisia hautausmaita ovat Montparnassen hautausmaa (metro: Edgar Quinet tai Raspail) sekä Montmartren hautausmaa (metro: Blanche tai Place de Clichy), joissa molemmissa sijaitsee usean kuuluisuuden viimeinen leposija.
 • Hôtel des Invalides. Alunperin sotaveteraanien sairaalana toiminut Hôtel des Invalides tunnetaan nykyisin Napoleonin viimeisenä leposijana. Hänen lähelleen on haudattu myös hänen perheenjäseniään sekä monia muita ranskalaisia sotasankareita. Invalidikirkon yhteydessä sijaitsee myös asemuseo, jossa on nähtävillä suuri kokoelma aseita ja haarniskoja vuosisatojen ajalta.
 • Latinalaiskortteli (Quartier Latin).
 • Musee D'Orsay.
 • Panthéon. Alunperin Pariisin suojeluspyhimys Genevieven kunniaksi rakennettu kirkko muutettiin Ranskan vallankumouksen jälkeen Ranskan kansallissankareiden hautapaikaksi. Sinne on haudattu muun muassa Voltaire, Émile Zola sekä Alexandre Dumas vanhempi sekä Marie Curie, ainoa Panthéoniin haudattu nainen.
 • Centre Pompidou.

Tee

 • Disneyland

Osta

Pariisissa on paljon kirpputoreja.

 • Galeries La Fayette.

Syö

 • Le Mono, 40, Rue Véron, 01 46 06 99 20. Montmartren kaupunginosassa muutama kortteli Moulin Rougelta sijaitseva togolaisravintola. Hinnat ovat kohtuulliset (pääruoat n. 15e), ruoka on hyvää ja henkilökunta todella mukavaa.

Juo

Kahvilat

Pariisissa on paljon katukahviloita.

Baarit & pubit

Yökerhot

Nuku

Pysy turvassa

Pariisi on turvallinen matkakohde, mutta normaalia varovaisuutta kannattaa noudattaa. Saint Denisin esikaupunkialueella on toisinaan levotonta ja iltaisin pimeän aikaan kannattaa olla varuillaan.

Pysy terveenä

Ota yhteyttä

Jatka matkaa

 • Bretagne
 • Bryssel - Thalys-junalla pääsee Pariisista Brysseliin alle 1.5 tunnissa. Juna ei pysähdy matkan varrella.
 • Lontoo - Eurostar-juna vie Pariisista Lontooseen alle kolmessa tunnissa junasta riippuen.Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!