Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Pariisi” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pariisi

Default Banner.jpg

(Kumottu muokkaus #30323, jonka teki 212.200.219.168 (keskustelu))
(Näe)
 
(40 välissä olevaa versiota 24 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
[[Image:Paris Eiffel.jpg|200px|right|thumb|Eiffel-torni]]
+
[[Image:Paris 06 Eiffelturm 4828.jpg|200px|right|thumb|Eiffel-torni]]
'''Pariisi''' [http://www.paris.fr/portail/tourisme/Portal.lut?page_id=6812] (''Paris'') on [[Ranska]]n pääkaupunki ja samalla yksi [[Eurooppa|Euroopan]] suurimmista kaupungeista. Kaupungin väkiluku on arviolta 2,2 miljoonaa (lähiöt mukaanlukien luku nousee lähes kahteentoista miljoonaan).
+
'''Pariisi''' [http://www.paris.fr/portail/tourisme/Portal.lut?page_id=6812] (''Paris'') on [[Ranska]]n pääkaupunki ja samalla yksi [[Eurooppa|Euroopan]] suurimmista kaupungeista. Kaupungin  
  
==Ymmärrä==
+
== Ymmärrä ==
 
[[Kuva:Pariisikatu.jpg|thumb|Katu Pariisissa]]
 
[[Kuva:Pariisikatu.jpg|thumb|Katu Pariisissa]]
Pariisia pidetään maineensa mukaan maailman kauneimpana ja romanttisimpana kaupunkina. Kaupungin menneisyys on täynnä historiallisia tapahtumia ja kaupunki on edelleen huomattava vaikuttaja maailman kulttuuriin, taiteeseen, muotiin, ruokaan ja muotoiluun. Pariisia kutsutaan '''Valon Kaupungiksi''' (La Ville Lumière) ja '''Muodin Pääkaupungiksi''' ja se on kotipaikka maailman hienoimmille ja yllellisimmille muotisuunnittelijoille ja kosmetiikkatuotteille, kuten ''Chanel'', ''Christian Dior'', ''Yves Saint-Laurent'', ''Guerlain'', ''Lancôme'', ''L'Oréal'', ''Clarins, jne''. Suuri osa kaupunkia, mukaan lukien Seine-joki, on [[UNESCOn maailmanperintöluettelo|Unescon maailmanperintökohde]]. Kaupunki ylpeilee maailman suurimmalla Michelin-ravintola määrällään ja tarjoaa lukuisia ikonimaisia maamerkkejä, kuten maailman suosituin nähtävyys ''Eiffelin Torni'', ''Riemukaari'', ''Notre-Damen katedraali'', ''Louvren museo'', ''Moulin Rouge'', ''Lido'' jne., mikä tekee kaupungista maailman suosituimman matkailukohteen 45 miljoonalla kävijällä vuosittain.
+
Pariisia pidetään maineensa mukaan maailman kauneimpana ja romanttisimpana kaupunkina. Kaupungin menneisyys on täynnä historiallisia tapahtumia ja kaupunki on edelleen huomattava vaikuttaja maailman kulttuuriin, taiteeseen, muotiin, ruokaan ja muotoiluun. Pariisia kutsutaan '''Valon kaupungiksi''' (La Ville Lumière) ja '''Muodin pääkaupungiksi''', ja se on maailman hienoimpien ja ylellisimpien muotisuunnittelijoiden ja kosmetiikkatuotteiden koti, kuten ''Chanel'', ''Christian Dior'', ''Yves Saint-Laurent'', ''Guerlain'', ''Lancôme'', ''L'Oréal'', ''Clarins'' ja niin edespäin. Suuri osa kaupunkia, mukaan lukien Seine-joki, on [[UNESCOn maailmanperintöluettelo|Unescon maailmanperintökohde]]. Kaupunki ylpeilee maailman suurimmalla Michelin-ravintola-määrällään ja tarjoaa lukuisia ikonimaisia maamerkkejä, kuten maailman suosituin nähtävyys ''Eiffelin Torni'' sekä ''Riemukaari'', ''Notre-Damen katedraali'', ''Louvren museo'', ''Moulin Rouge'', ''Lido'' ym., mikä tekee kaupungista maailman suosituimman matkailukohteen 45 miljoonalla kävijällä vuosittain.
  
Ranskalaisia ja etenkin pariisilaisia pidetään usein epäkohteliaina ja suorastaan vihamielisinä etenkin ranskaa taitamattomia ulkomaalaisia kohtaan. Jos kuitenkin vaivautuu edes tervehtimään [[Ranskan matkasanakirja|ranskaksi]], vastapuolen asenne paranee silmissä. Yleisesti ottaen Pariisissa osataan paremmin englantia kuin muualla Ranskassa. Matkailijoiden käyttämissä palveluissa voi usein saada palvelua myös saksaksi ja espanjaksi ja tärkeämpien nähtävyyksien yhteydessä tietoa on saatavilla yli kymmenellä kielellä.
+
Ranskalaisia, ja etenkin pariisilaisia, pidetään usein epäkohteliaina ja suorastaan vihamielisinä erityisesti ranskaa taitamattomia ulkomaalaisia kohtaan. Jos kuitenkin vaivautuu edes tervehtimään [[Ranskan matkasanakirja|ranskaksi]], vastapuolen asenne paranee silmissä. Yleisesti ottaen Pariisissa osataan paremmin englantia kuin muualla Ranskassa. Matkailijoiden käyttämissä palveluissa voi usein saada palvelua myös saksaksi ja espanjaksi, ja tärkeämpien nähtävyyksien yhteydessä tietoa on saatavilla yli kymmenellä kielellä.
  
Kun käyt syömässä, juomassa tai ostat jotain, pidä mielessä että hinnat ovat suoraan suhteessa matkailijamäärään. Räikein esimerkki ovat erilaiset matkamuistot; jos jotain maksaa 5 € Eiffel-tornin matkamuistokioskissa voit saada ihan samanlaisen tuotteen eurolla vähän syrjäisemmällä paikalla.  
+
Kun käyt syömässä, juomassa tai ostat jotain, pidä mielessä että hinnat ovat suoraan suhteessa matkailijamäärään. Räikein esimerkki ovat erilaiset matkamuistot: jos tuote maksaa 5€ Eiffel-tornin matkamuistokioskissa voit saada saman tuotteen eurolla vähän syrjäisemmällä paikalla.  
  
===Alueet===
+
=== Alueet ===
Varsinainen Pariisi jaetaan 20 kaupunginosaan (''arrondissements''), jotka kattavat spiraalimaisesti kaupunkialueen. Tämän lisäksi pilvenpiirtäjistä koostuva liikekaupunkiosa La Défense Pariisin luoteispuolella lasketaan usein moneen kertaan kuuluvan Pariisiin. Kaupunginosien numerot alkavat Citén saaren ja Louvren kohdalta ja liikkuvat spiraalissa myötäpäivään ulospäin (kts. kartta) niin että muoto muistuttaa etanan koteloa ja yksi Pariisin lempinimistä onkin ''L'escargot'', etana.
+
Varsinainen Pariisi jaetaan 20 kaupunginosaan (''arrondissements''), jotka kattavat kaupunkialueen spiraalimaisesti. Tämän lisäksi pilvenpiirtäjistä koostuva liikekaupunkiosa La Défense Pariisin luoteispuolella lasketaan usein kuuluvan Pariisiin. Kaupunginosien numerot alkavat Citén saaren ja Louvren kohdalta, ja ne kasvavat spiraalissa myötäpäivään ulospäin (ks. kartta) niin että muoto muistuttaa etanan koteloa; yksi Pariisin lempinimistä onkin ''l'Escargot'', etana.
  
 
[[Image:Arrondissements-de-Paris.png|thumb|300px|Pariisin kaupunginosat]]
 
[[Image:Arrondissements-de-Paris.png|thumb|300px|Pariisin kaupunginosat]]
  
==Tule==
+
== Tule ==
===Lentokoneella===
+
=== Lentokoneella ===
 
[[Image:Paris CDG airport.jpg|thumb|Charles de Gaullen lentokenttä]]
 
[[Image:Paris CDG airport.jpg|thumb|Charles de Gaullen lentokenttä]]
Pariisissa on kaksi päälentokenttää, '''Charles de Gaulle''' ({{IATA|CDG}}, [http://www.aeroportsdeparis.fr/Adp/en-GB/Passagers/]) sekä '''Orly''' ({{IATA|ORY}}, [http://www.aeroportsdeparis.fr/Adp/en-GB/Passagers/]). Charles de Gaullen kentän valmistuttua sinne siirrettiin suurin osa Orlyn kansainvälisistä lennoista. Orly on kuitenkin yhä Ranskan sisäisten lentojen pääkenttä. Pariisin eteläpuolella sijaitsevalle Orlyn kentälle pääsee Pariisista helpoiten RER-junien B- tai C-linjoilla.
+
Pariisissa on kaksi päälentokenttää: '''Charles de Gaulle''' ({{IATA|CDG}}, [http://www.aeroportsdeparis.fr/Adp/en-GB/Passagers/]) ja '''Orly''' ({{IATA|ORY}}, [http://www.aeroportsdeparis.fr/Adp/en-GB/Passagers/]). Charles de Gaullen kentän valmistuttua sinne siirrettiin suurin osa Orlyn kansainvälisistä lennoista. Orly on kuitenkin yhä Ranskan sisäisten lentojen pääkenttä. Pariisin eteläpuolella sijaitsevalle Orlyn kentälle pääsee Pariisista helpoiten RER-junien B- tai C-linjoilla.
  
Vuonna 1974 avattu Charles de Gaullen lentokenttä on yksi Euroopan vilkkaimmista lentokentistä. Se sijaitsee noin 25 kilometriä Pariisista koilliseen. Kenttä koostuu kolmesta terminaalista, joiden välillä liikkuminen onnistuu nopeimmin ''shuttle''-junalla. Pariisin keskustaan pääsee kätevimmin RER-junan B-linjalla, joka pysähtyy muun muassa Gare du Nordin juna-asemalla. Oikealle laiturille löytää helposti seuraamalla ''Paris by train''-kylttejä. Lentokentältä on suora TGV-pikajunayhteys myös muualle Ranskaan. Aikuisten kertalippu Charles de Gaullen lentokentältä mihin tahansa Pariisin keskustaan maksaa 8,40€ automaatilta ostettuna. Kuuden vyöhykkeen päivälippu ''Paris Visité'' (kts. ''Liiku - Metrolla'') on edullisempi vaihtoehto, mutta sitä ei myydä automaateissa ja lentokentän juna-asemalla on pitkiä jonoja lipunmyyntikassoihin joten vaihtoehtona on joko jonottaa tai lähteä kalliimmalla kertalipulla johonkin keskustan asemaan josta lipun saa ostettua myöhempiä matkoja varten. Taksimatka kaupunkiin maksaa noin 40-50 €.
+
Vuonna 1974 avattu Charles de Gaullen lentokenttä on Euroopan vilkkaimpia lentokenttiä. Se sijaitsee noin 25 kilometriä Pariisista koilliseen. Kenttä koostuu kolmesta terminaalista, joiden välillä liikkuminen onnistuu nopeimmin ''shuttle''-junalla. Pariisin keskustaan pääsee kätevimmin RER-junan B-linjalla, joka pysähtyy muun muassa Gare du Nordin juna-asemalla. Oikealle laiturille löytää helposti seuraamalla ''Paris by train'' -kylttejä. Lentokentältä on suora TGV-pikajunayhteys myös muualle Ranskaan. Aikuisten kertalippu Charles de Gaullen lentokentältä mihin tahansa Pariisin keskustaan maksaa 8,40€ automaatilta ostettuna. Kuuden vyöhykkeen päivälippu ''Paris Visité'' (kts. ''Liiku - Metrolla'') on edullisempi vaihtoehto, mutta sitä ei myydä automaateissa. Lentokentän juna-asemalla on pitkiä jonoja lipunmyyntikassoihin, joten vaihtoehtona on joko jonottaa tai lähteä kalliimmalla kertalipulla jollekin keskustan asemalle, josta lipun saa ostetuksi myöhempiä matkoja varten. Taksimatka kaupunkiin maksaa noin 40-50€.
  
Pariisiin lentävät [[Helsinki|Helsingistä]] suoraan Finnair ja Blue 1 ja EasyJet, jotka lennättävät matkailijan Charles de Gaullen lentokentälle.  
+
Pariisiin lentävät [[Helsinki|Helsingistä]] suoraan Finnair, Blue 1 ja EasyJet, jotka lennättävät matkailijan Charles de Gaullen lentokentälle.  
 
Sen lisäksi kaupungilla on myös kolmas, vielä pienempi lentokenttä, Beauvais, jota käyttävät lähinnä halpalentoyhtiöt, mm. Ryanair.
 
Sen lisäksi kaupungilla on myös kolmas, vielä pienempi lentokenttä, Beauvais, jota käyttävät lähinnä halpalentoyhtiöt, mm. Ryanair.
  
===Junalla===
+
=== Junalla ===
Pariisista on hyvät junayhteydet [http://www.voyages-sncf.com] Euroopan suuriin kaupunkeihin. Juna-asemia on useita, joten lähtö- tai tuloasemaa kannattaa tarkistaa kahteen kertaan lipusta.
+
Pariisista on hyvät junayhteydet [http://www.voyages-sncf.com] Euroopan suuriin kaupunkeihin. Juna-asemia on useita, joten lähtö- tai tuloasema kannattaa tarkistaa kahteen kertaan lipusta.
  
 
* '''Gare du Nord''' (metro: Gare du Nord ja La Chapelle) - Belgia, Hollanti, Saksa, Iso-Britannia, Pohjois-Eurooppa
 
* '''Gare du Nord''' (metro: Gare du Nord ja La Chapelle) - Belgia, Hollanti, Saksa, Iso-Britannia, Pohjois-Eurooppa
* '''Gare d'Austerlitz''' (metro: Gare d'Austerlitz) - Keski- ja Lounais-Ranska, Espanja, Portugal, yöjunat
+
* '''Gare d'Austerlitz''' (metro: Gare d'Austerlitz) - Keski- ja Lounais-Ranska, Espanja, Portugali, yöjunat
 
* '''Gare de l'Est''' (metro: Gare de l'Est) - Saksa
 
* '''Gare de l'Est''' (metro: Gare de l'Est) - Saksa
 
* '''Gare de Lyon''' (metro: Gare de Lyon) - Etelä- ja Itä-Ranska, Sveitsi
 
* '''Gare de Lyon''' (metro: Gare de Lyon) - Etelä- ja Itä-Ranska, Sveitsi
Rivi 35: Rivi 35:
 
* '''Gare St. Lazare''' (metro: St. Lazare) - Normandia (Pohjois-Ranska)
 
* '''Gare St. Lazare''' (metro: St. Lazare) - Normandia (Pohjois-Ranska)
  
===Autolla===
+
=== Autolla ===
Pariisiin on kyllä mahdollista tulla autolla, mutta liikenne on tiheää ja ranskalainen liikennekulttuuri on agressiivisempi kun suomalainen liikennekulttuuri. Parkkipaikat ovat vähissä, sivukadut ovat usein ahtaita. Suurten nähtävyyksien lähellä (erityisesti Sacré-Coeurin lähellä Montmartren alueella) liikkuu todella paljon muita matkailijoita, jotka kävelevät pikkukatujen ajoväylillä jos jalkakäytävät ovat täynnä.  
+
Pariisiin on kyllä mahdollista tulla autolla, mutta liikenne on tiheää ja ranskalainen liikennekulttuuri on agressiivisempaa kun suomalainen liikennekulttuuri. Parkkipaikat ovat vähissä, sivukadut ovat usein ahtaita. Suurten nähtävyyksien lähellä (erityisesti Sacré-Cœurin lähellä Montmartren alueella) liikkuu todella paljon muita matkailijoita, jotka kävelevät pikkukatujen ajoväylillä jos jalkakäytävät ovat täynnä.  
  
Ranskassa ja etenkin Pariisissa esiintyy ilta- ja yöaikaan poliittisia mellakoita joissa autoja sytytetään tuleen. Näitä ei tietenkään tapahdu joka yö, mutta kuitenkin useammin kuin muualla Euroopassa. Siksi autolla liikkuvan kannattaa miettiä kahteen kertaan mihin jättää autonsa yöksi.
+
Ranskassa ja etenkin Pariisissa esiintyy ilta- ja yöaikaan poliittisia mellakoita, joissa autoja sytytetään tuleen. Näitä ei tietenkään tapahdu joka yö, mutta kuitenkin useammin kuin muualla Euroopassa. Siksi autolla liikkuvan kannattaa miettiä kahteen kertaan mihin jättää autonsa yöksi.
  
==Liiku==
+
== Liiku ==
 
[[Kuva:Paris_Metro_sign.jpg|thumb|Metro on lähellä kaikkea]]
 
[[Kuva:Paris_Metro_sign.jpg|thumb|Metro on lähellä kaikkea]]
  
===Metrolla ja RER-paikallisjunalla===
+
=== Metrolla ja paikallisjunalla ===
 
[[Image:Paris metro.gif|thumb|Métro ja RER-junat]]
 
[[Image:Paris metro.gif|thumb|Métro ja RER-junat]]
Metro (''Métro, Métropolitain'')  [http://www.ratp.info/] on paras tapa liikkua Pariisissa, sillä liikenneruuhkat ovat hyvin yleisiä ja nähtävyyksien välillä välimatkat ovat yllättävän pitkiä. Joka paikka Pariisissa on jonkin metroaseman lähellä. Lähes joka tapauksessa metromatkalla selviää enintään yhdella vaihdolla.  
+
Metro (''Métro, Métropolitain'')  [http://www.ratp.info/] on paras tapa liikkua Pariisissa, sillä liikenneruuhkat ovat hyvin yleisiä ja nähtävyyksien välillä välimatkat ovat yllättävän pitkiä. Joka paikka Pariisissa on jonkin metroaseman lähellä. Lähes aina metromatkalla selviää enintään yhdellä vaihdolla.  
  
Pariisissa on 14 metrolinjaa ja neljä metron kaltaista RER-paikallisjunaa. RER-junissa käy tavallinen metrolippu, jos matka tapahtuu 1- tai 2-vyöhykkeellä. 2-vyöhykkeen ulkopuolelle matkustettaessa tarvitaan erillinen RER-junalippu.
+
Pariisissa on 14 metrolinjaa ja viisi metron kaltaista RER-paikallisjunaa (A,B,C,D,E). RER-junissa käy tavallinen metrolippu, jos matka tapahtuu 1- tai 2-vyöhykkeellä. 2-vyöhykkeen ulkopuolelle matkustettaessa tarvitaan erillinen RER-junalippu.
  
Metrolinjat on erotettu värien ja päätepysäkkien mukaan. Pääteaseman mukaan suunnistaminen on yleensä varmempaa, sillä numeron tai värin mukaan junaa valittaessa voi vahingossa lähteä väärään suuntaan. Tosin kaksi eri linjaa vie Nation-asemalle, joten pelkästään "Direction Nation" -junan etsiminen ei ole täysin pomminvarma suunnistuskeino. Liikkuminen on helppoa kunhan varmistaa olevansa oikealla linjalla menossa oikeaan suuntaan. Useilla metrolinjoilla on kuulutukset ja lähes kaikilta laitureilta (tai matkalta ulkoa laiturille) löytyy kartta, josta voi tarkastaa, kumpaan suuntaan linjalla pitää kulkea halutulle asemalle päästäkseen.
+
Metrolinjat on erotettu värien ja päätepysäkkien mukaan. Pääteaseman mukaan suunnistaminen on yleensä varmempaa, sillä numeron tai värin mukaan junaa valittaessa voi vahingossa lähteä väärään suuntaan. Tosin kaksi eri linjaa vie Nation-asemalle, joten pelkästään "Direction Nation" -junan etsiminen ei ole täysin pomminvarma suunnistuskeino. Liikkuminen on helppoa, kunhan varmistaa olevansa oikealla linjalla menossa oikeaan suuntaan. Useilla metrolinjoilla on kuulutukset, ja lähes kaikilta laitureilta (tai matkalta ulkoa laiturille) löytyy kartta, josta voi tarkistaa kumpaan suuntaan linjalla pitää kulkea halutulle asemalle päästäkseen.
  
Kertalippu kustantaa 1,70€, mutta 12,00 euron hintaisen kymmenen matkan lipun (''carnet'') ostamalla voi säästää hieman.  
+
Kertalippu maksaa 1,70€, mutta 12 euron hintaisen kymmenen matkan lipun (''carnet'') ostamalla voi säästää hieman.  
 
Myynnissä on myös yhden, kahden, kolmen ja viiden päivän mittaisia matkailijalippuja (''Paris Visite''), joilla saa matkustaa rajattomasti valittujen vyöhykkeiden sisällä metrolla, RER-junalla, bussilla ja raitiovaunulla. Halvemmalla versiolla saa matkustaa kolmen vyöhykkeen sisällä, kalliimmalla versiolla saa puolestaan matkustaa kaikissa kuudessa vyöhykkeissä. Kolmen vyöhykkeen lippu riittää, jos matkustaa jollakin muulla kuin lentokoneella eikä aio käydä Versaillesin linnassa tai Eurodisneyssä.
 
Myynnissä on myös yhden, kahden, kolmen ja viiden päivän mittaisia matkailijalippuja (''Paris Visite''), joilla saa matkustaa rajattomasti valittujen vyöhykkeiden sisällä metrolla, RER-junalla, bussilla ja raitiovaunulla. Halvemmalla versiolla saa matkustaa kolmen vyöhykkeen sisällä, kalliimmalla versiolla saa puolestaan matkustaa kaikissa kuudessa vyöhykkeissä. Kolmen vyöhykkeen lippu riittää, jos matkustaa jollakin muulla kuin lentokoneella eikä aio käydä Versaillesin linnassa tai Eurodisneyssä.
  
===Bussilla===
+
=== Bussilla ===
Pariisissa on kattava julkinen bussiverkosto jossa käyvät myös metron turistiliput. Sen lisäksi kaupungista löytyy useita sightseeing-busseja jotka kulkevat nähtäävyyksien välillä.   
+
Pariisissa on kattava julkinen bussiverkosto, jossa käyvät myös metron turistiliput. Sen lisäksi kaupungissa on useita sightseeing-busseja, jotka kulkevat nähtävyyksien välillä.   
  
===Kävellen===
+
=== Kävellen ===
Käveleminen Pariisissa on ainutlaatuinen kokemus, ja siten matkailija pystyy näkemään myös muuta Pariisia kuin pelkästään nähtävyydet ja metroasemat. Etäisyydet nähtävyyksien välillä ovat pitemmät kuin esimerkiksi [[Lontoo]]ssa, joten matkailijan kannattaa ottaa mukaan hyvät kävelykengät jotta välttyy kipeistä jaloista.
+
Käveleminen Pariisissa on ainutlaatuinen kokemus, ja siten matkailija pystyy näkemään myös muuta Pariisia kuin pelkästään nähtävyydet ja metroasemat. Etäisyydet nähtävyyksien välillä ovat pitemmät kuin esimerkiksi [[Lontoo]]ssa, joten matkailijan kannattaa ottaa mukaan hyvät kävelykengät välttyäkseen jalkojen kipeytymisestä.
  
===Autolla===
+
=== Autolla ===
Pariisissa on kyllä mahdollista liikkua autolla, mutta liikenne on tiheää ja parkkipaikat vähissä, etenkin nähtävyyksien lähellä.
+
Pariisissa on mahdollista liikkua autolla, mutta liikenne on tiheää ja parkkipaikat vähissä, etenkin nähtävyyksien lähellä.
  
===Karttoja Pariisin kaupunginosista===
+
=== Pariisin kaupunginosien karttoja ===
 
<gallery widths="180px" heights="120px" perrow="4">
 
<gallery widths="180px" heights="120px" perrow="4">
 
Image:Paris 1st arrondissement map with listings.png|Ensimmäinen kaupunginosa
 
Image:Paris 1st arrondissement map with listings.png|Ensimmäinen kaupunginosa
Rivi 87: Rivi 87:
 
</gallery>
 
</gallery>
  
==Näe==
+
== Näe ==
 
[[Image:Notre Dame at night.jpg|thumb|Notre-Dame yöllä]]
 
[[Image:Notre Dame at night.jpg|thumb|Notre-Dame yöllä]]
 
[[Image:Dome at Hotel des Invalides.jpg|thumb|Hôtel des Invalides]]
 
[[Image:Dome at Hotel des Invalides.jpg|thumb|Hôtel des Invalides]]
Rivi 94: Rivi 94:
 
[[Image:Jardin du Luxembourg.jpg|thumb|Jardin du Luxembourg]]
 
[[Image:Jardin du Luxembourg.jpg|thumb|Jardin du Luxembourg]]
  
* <see name="Eiffel-torni" address="Champ de Mars" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="http://www.tour-eiffel.fr/teiffel/uk">Aikoinaan Pariisin kiistellyimmästä maamerkistä on tullut yksi kaupungin rakastetuimpia ja tunnetuimpia monumenttejä. 1. ja 2. kerrokseen voi kiivetä hissin sijasta myös portaita pitkin, mutta huipulle päästäkseen täytyy mennä hissillä. Huomaa, että kolmas kerros on avoinna vain viikonloppuisin (tilanne 2/08). Metro: Trocadéro, Bir Hakeim tai Dupleix, RER C: Champ de Mars</see>
+
* <see name="Eiffel-torni" address="Champ de Mars" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="http://www.tour-eiffel.fr/teiffel/uk">Aikoinaan Pariisin kiistellyimmästä maamerkistä on tullut kaupungin rakastetuimpia ja tunnetuimpia monumenttejä. 1. ja 2. kerrokseen voi kiivetä hissin sijasta myös portaita pitkin, mutta huipulle päästäkseen täytyy mennä hissillä. Huomaa, että kolmas kerros on avoinna vain viikonloppuisin (tilanne 2/08). Metro: Trocadéro, Bir Hakeim tai Dupleix, RER C: Champ de Mars</see>
  
* <see name="Notre Dame" address="6 Place du Parvis Notre Dame" phone="" email="" fax="" hours="8:00-18:45 (19:15 la ja su)" price="" url="http://www.notredamedeparis.fr/index.php">Citén saarella keskellä Seineä sijaitseva kirkko on yksi maailman kuuluisimpia. Vuosien saatossa kovia kokenut goottilaistyylinen katedraali toimii edelleen katolilaisena kirkkona. Metro: Cité</see>
+
* <see name="Notre Dame" address="6 Place du Parvis Notre Dame" phone="" email="" fax="" hours="8:00-18:45 (19:15 la ja su)" price="" url="http://www.notredamedeparis.fr/index.php">Citén saarella keskellä Seineä sijaitseva kirkko on maailman kuuluisimpia. Vuosien saatossa kovia kokenut goottilaistyylinen katedraali toimii edelleen katolisena kirkkona. Metro: Cité</see>
  
* <see name="Louvre" address="" phone="" email="" fax="" hours="9:00-18:00 (22:00 ke ja pe), suljettu tiistaisin" price="" url="http://www.louvre.fr">Pinta-alaltaan maailman kolmanneksi suurimman taidemuseon tunnetuin teos lienee Leonardo da Vincin maalaama Mona Lisa. Sen lisäksi nähtävää löytyy aina Milon Venuksesta Ranskan kruununjalokiviin. Metro: Palais-Royal-Musée du Louvre</see>
+
* <see name="Louvre" address="" phone="" email="" fax="" hours="9:00-18:00 (22:00 ke ja pe), suljettu tiistaisin" price="" url="http://www.louvre.fr">Pinta-alaltaan maailman kolmanneksi suurimman taidemuseon tunnetuin teos lienee Leonardo da Vincin maalaama ''Mona Lisa''. Sen lisäksi nähtävää löytyy aina Milon Venuksesta Ranskan kruununjalokiviin. Metro: Palais-Royal-Musée du Louvre</see>
  
* <see name="Riemukaari" alt="Arc de Triomphe" address="Place Charles de Gaulle" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="">Napoleonin Austerlitzin voittonsa kunniaksi rakennuttama Riemukaari sijaitsee kahdentoista tien risteyksessä Champs Elyseen päässä. Kaaren alla sijaitsee ensimmäisessä maailmansodassa kuolleen tuntemattoman sotilaan hauta sekä muita sodissa kuolleiden ranskalaisten muistomerkkejä. Riemukaaren päältä on hyvä näkymä yli Pariisin. Riemukaarelle pääsee turvallisimmin jalankulkijoille tarkoitetun tunnelin kautta. Kaarta ympäröivä liikenneympyrä koetaan niin vaaralliseksi, että jopa vakuutusyhtiöt kieltäytyvät korvaamasta siinä sattuneita kolareita. Metro: Charles de Gaulle-Etoile</see>
+
* <see name="Riemukaari" alt="Arc de Triomphe" address="Place Charles de Gaulle" directions="" phone="" url="" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax="">Napoleonin Austerlitzin voittonsa kunniaksi rakennuttama Riemukaari sijaitsee kahdentoista tien risteyksessä Champs Élyséen päässä. Kaaren alla sijaitsee ensimmäisessä maailmansodassa kuolleen tuntemattoman sotilaan hauta sekä muita sodissa kuolleiden ranskalaisten muistomerkkejä. Riemukaaren päältä on hyvä näkymä yli Pariisin. Riemukaarelle pääsee turvallisimmin jalankulkijoille tarkoitetun tunnelin kautta. Kaarta ympäröivä liikenneympyrä koetaan niin vaaralliseksi, että jopa vakuutusyhtiöt kieltäytyvät korvaamasta siinä sattuneita kolareita. Metro: Charles de Gaulle-Etoile</see>
  
* <see name="Sacré-Coeur" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="">Sacre Coeurin valkoinen kirkko on rakennettu Montmartren alueelle, joka on toiminut palvontapaikkana jo satojen vuosien ajan. Pariisin korkeimmalta kukkulalta sekä kirkon kupolista avautuu näkymä yli Pariisin kattojen. Metro: Anvers (josta köysiratayhteys kirkon juurelle)
+
* <see name="Sacré-Cœur" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="">Sacre Cœurin valkoinen kirkko on rakennettu Montmartren alueelle, joka on toiminut palvontapaikkana jo satojen vuosien ajan. Pariisin korkeimmalta kukkulalta sekä kirkon kupolista avautuu näkymä yli Pariisin kattojen. Metro: Anvers (josta köysiratayhteys kirkon juurelle)
 
</see>
 
</see>
  
 
* <see name="La Défense" alt="" address="" directions="" phone="" url="" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax="">Pariisin liike-elämän keskus, jossa sijaitsevat monet Pariisin korkeimmista rakennuksista. La Grande Arche -kaari muodostaa päätepisteen Pariisin halki kulkevalle Axe historique -akselille, jonka varrelle osuvat muun muassa Louvre sekä Riemukaari, jolle uudelta kaarelta avautuu suora näkymä. Kaaren huipulta voi havaita sen sijaitsevan suorassa akselissa myös Pariisin korkeimpien maamerkkien, Eiffel-tornin ja Montparnassen kukkulan, kanssa. Metro: La Défense - Grande Arche</see>
 
* <see name="La Défense" alt="" address="" directions="" phone="" url="" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax="">Pariisin liike-elämän keskus, jossa sijaitsevat monet Pariisin korkeimmista rakennuksista. La Grande Arche -kaari muodostaa päätepisteen Pariisin halki kulkevalle Axe historique -akselille, jonka varrelle osuvat muun muassa Louvre sekä Riemukaari, jolle uudelta kaarelta avautuu suora näkymä. Kaaren huipulta voi havaita sen sijaitsevan suorassa akselissa myös Pariisin korkeimpien maamerkkien, Eiffel-tornin ja Montparnassen kukkulan, kanssa. Metro: La Défense - Grande Arche</see>
  
* <see name="Pere Lachaise ja muut hautausmaat" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="
+
* <see name="Père Lachaise ja muut hautausmaat" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="
">Pere Lachaise on kenties Pariisin kuuluisin hautausmaa. Siellä lepäävät muun muassa Jim Morrison, Frédéric Chopin, Edith Piaf sekä Molière. Metro: Pere Lachaise tai Philippe Auguste. Muita kuuluisia hautausmaita ovat Montparnassen hautausmaa (metro: Edgar Quinet tai Raspail) sekä Montmartren hautausmaa (metro: Blanche tai Place de Clichy), joissa molemmissa sijaitsee usean kuuluisuuden viimeinen leposija.</see>
+
">Père Lachaise on kenties Pariisin kuuluisin hautausmaa. Siellä lepäävät muun muassa Jim Morrison, Frédéric Chopin, Edith Piaf sekä Molière. Metro: Père Lachaise tai Philippe Auguste. Muita kuuluisia hautausmaita ovat Montparnassen hautausmaa (metro: Edgar Quinet tai Raspail) sekä Montmartren hautausmaa (metro: Blanche tai Place de Clichy), joissa molemmissa on usean kuuluisuuden viimeinen leposija.</see>
  
* <see name="Hôtel des Invalides" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="">Alunperin sotaveteraanien sairaalana toiminut Hôtel des Invalides tunnetaan nykyisin Napoleonin viimeisenä leposijana. Hänen lähelleen on haudattu myös hänen perheenjäseniään sekä monia muita ranskalaisia sotasankareita. Invalidikirkon yhteydessä sijaitsee myös asemuseo, jossa on nähtävillä suuri kokoelma aseita ja haarniskoja vuosisatojen ajalta. Metro: Saint-François-Xavier</see>
+
* <see name="Hôtel des Invalides" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="">Alunperin sotaveteraanien sairaalana toiminut Hôtel des Invalides tunnetaan nykyisin Napoleonin viimeisenä leposijana. Hänen lähelleen on haudattu hänen perheenjäseniään sekä monia ranskalaisia sotasankareita. Invalidikirkon yhteydessä sijaitsee myös asemuseo, jossa on nähtävillä suuri kokoelma aseita ja haarniskoja vuosisatojen ajalta. Metro: Saint-François-Xavier</see>
  
* <see name="Latinalaiskortteli (Quartier Latin)" alt="" address="" directions="" phone="" url="" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax="">Viidennessä arrondisementissä lähellä Notre-Damea sijaitseva alue jossa on paljon ravintoloita ja hotelleja. Metro: Cluny-La Sorbonne</see>
+
* <see name="Latinalaiskortteli (Quartier Latin)" alt="" address="" directions="" phone="" url="" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax="">Viidennessä arrondisementissä lähellä Notre-Damea sijaitseva alue, jossa on paljon ravintoloita ja hotelleja. Metro: Cluny-La Sorbonne</see>
  
* <see name="Musée d'Orsay" alt="" address="" directions="" phone="" url="" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax="">Tämä vuonna 1986 avattu taidemuseo toimi aiemmin rautatieasemana. Museo on kuuluisa laajasta impressionistisen taiteen kokoelmasta. Museossa on paljon mm. Monet'n töitä.</see>
+
* <see name="Musée d'Orsay" alt="" address="" directions="" phone="" url="" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax="">Tämä vuonna 1986 avattu taidemuseo toimi aiemmin rautatieasemana. Museo on kuuluisa laajasta impressionistisen taiteen kokoelmasta. Museossa on paljon mm. Claude Monet'n töitä.</see>
  
 
* <see name="Panthéon" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="">Alunperin Pariisin suojeluspyhimys Genevieven kunniaksi rakennettu kirkko muutettiin Ranskan vallankumouksen jälkeen Ranskan kansallissankareiden hautapaikaksi. Sinne on haudattu muun muassa Voltaire, Émile Zola sekä Alexandre Dumas vanhempi sekä Marie Curie, ainoa Panthéoniin haudattu nainen. Metro: Cluny-La Sorbonne, RER B: Luxembourg</see>
 
* <see name="Panthéon" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="">Alunperin Pariisin suojeluspyhimys Genevieven kunniaksi rakennettu kirkko muutettiin Ranskan vallankumouksen jälkeen Ranskan kansallissankareiden hautapaikaksi. Sinne on haudattu muun muassa Voltaire, Émile Zola sekä Alexandre Dumas vanhempi sekä Marie Curie, ainoa Panthéoniin haudattu nainen. Metro: Cluny-La Sorbonne, RER B: Luxembourg</see>
  
* <see name="Centre Georges Pompidou" alt="" address="" directions="" phone="" url="" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax="">Pompidou-keskus toimii nykytaiteen museona ja kirjastona. Keskus valmistui vuonna 1977 ja sen kokoelmiin kuuluu yli 50 000 taideteosta.</see>
+
* <see name="Centre Georges Pompidou" alt="" address="" directions="" phone="" url="" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax="">Pompidou-keskus toimii nykytaiteen museona ja kirjastona. Keskus valmistui vuonna 1977, ja sen kokoelmiin kuuluu yli 50&nbsp;000 taideteosta.</see>
  
* <see name="Jardin du Luxembourg" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="">Jardin de Luxembourg on puisto kaupungin itäosassa jossa paikalliset käyvät rentoutumassa, ottamassa aurinkoa, pelaamaan petankkia ja lukemaan lehteä luonnon helmassa. Puistossa on patsaita, kukkaistutuksia, palmuja ja suihkulähteitä, ja sen pohjoisosassa on Ranskan senaattitalo. Metro: Notre-Dame-des-Champs, RER B: Luxembourg</see>
+
* <see name="Jardin du Luxembourg" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="">Jardin de Luxembourg kaupungin itäosassa sijaitseva puisto, jossa paikalliset käyvät rentoutumassa, ottamassa aurinkoa, pelaamassa petankkia ja lukemassa lehtiä luonnon helmassa. Puistossa on patsaita, kukkaistutuksia, palmuja ja suihkulähteitä, ja sen pohjoisosassa on Ranskan senaattitalo. Metro: Notre-Dame-des-Champs, RER B: Luxembourg</see>
  
 
* <see name="Hôtel de Ville" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="">Kaupungintalo. Metro: Hôtel de Ville</see>
 
* <see name="Hôtel de Ville" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="">Kaupungintalo. Metro: Hôtel de Ville</see>
  
* <see name="Palais-Royal" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="">Entinen kuninkaallinen linna Louvren taidemuseon vieressä jossa nykyään toimii Ranskan valtioneuvosto. Metro: Louvre Palais-Royal</see>
+
* <see name="Palais-Royal" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="">Entinen kuninkaallinen linna Louvren taidemuseon vieressä, jossa nykyään toimii Ranskan valtioneuvosto. Metro: Louvre Palais-Royal</see>
  
==Tee==
+
* '''La Monnaie de Paris''' Syyskuussa 2017 avattu Musée de La Monnaie de Paris on ainutlaatuinen aisti elämysten paikka metallin ympärillä, joka on suunniteltu kaikille ja joka esittelee käsi työläisten perintöä ja taito tietoja
* <do name="Disneyland Paris" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="http://www.disneylandparis.com/">Huvipuisto Pariisin itäpuolella. Sinne pääsee joko autolla tai RER 4 junalla Marne-la-Vallee Chessyn asemalle.</do>
 
  
* <do name="Louvre" address="Musée du Louvre" phone="+33 01 40 20 50 50" email="" fax="+33 01 40 20 54 52" hours="" price="" url="http://www.louvre.fr">Kuuluisa taidemuseo Seinen pohjoisella rannalla jossa on yksi maailman tunnetuimmista maalauksista; Leonardo da Vincin Mona Lisa. Metro: Louvre Palais-Royal</do>
+
== Tee ==
 +
* <do name="Disneyland Paris" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="http://www.disneylandparis.com/">Huvipuisto Pariisin itäpuolella. Sinne pääsee joko autolla tai RER 4 -junalla Marne-la-Vallee Chessyn asemalle.</do>
  
* <do name="Moulin Rouge" alt="" address="82 Boulevard de Clichy" directions="" phone="+33 (0) 153 098 282" url="http://www.moulinrouge.fr" hours="" price="" lat="" long="" email="[email protected].fr" fax="+33 (0) 142 230 200">Kabaree 12 arrondisementissa Sacre Coeurin lähellä. Metro: Blanche</do>
+
* <do name="Louvre" address="Musée du Louvre" phone="+33 01 40 20 50 50" email="" fax="+33 01 40 20 54 52" hours="" price="" url="http://www.louvre.fr">Kuuluisa taidemuseo Seinen pohjoisella rannalla, missä on maailman tunnetuimpia maalauksia: Leonardo da Vincin ''Mona Lisa''. Metro: Louvre Palais-Royal</do>
  
* <do name="Opéra de Paris, Palais Garnier" alt="" address="8 Rue Scribe" directions="" phone="+33 0 158 18 35 35" url="http://www.operadeparis.fr/" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax="+33 (1) 72 29 35 35">Pariisin oopperatalo. Vaikka ei olisi kiinnostunutkaan oopperasta niin talo kullattuine patsaineen on näkemisen arvoinen. Metro: Opéra</do>
+
* <do name="Moulin Rouge" alt="" address="82 Boulevard de Clichy" directions="" phone="+33 (0) 153 098 282" url="http://www.moulinrouge.fr" hours="" price="" lat="" long="" email="[email protected]" fax="+33 (0) 142 230 200">Kabaree 12 arrondisementissa Sacre Cœurin lähellä. Metro: Blanche</do>
  
==Osta==
+
* <do name="Opéra de Paris, Palais Garnier" alt="" address="8 Rue Scribe" directions="" phone="+33 0 158 18 35 35" url="http://www.operadeparis.fr/" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax="+33 (1) 72 29 35 35">Pariisin oopperatalo. Oopperatalo kullattuine patsaineen on näkemisen arvoinen, vaikkei olisikaan muuten kiinnostunut oopperasta. Metro: Opéra</do>
Pariisin pääkadun, Champs Elyséen varrella on monipuoliset ostosmahdollisuudet, samoin kuin sen naapurikadun, Rue Rivolin liikkeissä. Huippumuotiin keskittyneitä liikkeitä löytyy erityisesti Rue Etienne Marcel- ja  Place des Victoires bordering -kaduilta 1. ja 2. kaupunginosista. Edellisen kauden huippumuotia löytyy vähintään 33 % alennuksella Pariisin ulkopuolelta [http://www.lavalleevillage.com/lavallee/home.asp?lan=en La Vallée Villagen] outlet-kylästä. Outlet-kylään pääsee helposti 30 minuutissa A4- linjan RER-junalla, pysäkkinä Val d'Europe, ja kylä sijaitsee aivan Disneyland -huvipuiston vieressä.
 
  
* <buy name="Galeries Lafayette" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="http://www2.galerieslafayette.com/international/goFolder.do?f=home_en&sf=home_en_accueil&lang=en&fontLang=latin">Tunnettu shoppailupaikka on myös Pariisin "Stockmann" eli Galeries Lafayette. Tavaratalo sijaitsee lähellä Louvren taidemuseota kolmessa talossa, ja kompleksissa on myös useita ravintoloita ja kahviloita. Hintataso on korkeampi kun muualla kaupungissa, ja sieltä saa ostaa myös pariisilaisten muotisuunnittelijoiden viimeisimpiä luomuksia joilla on joissakin tapauksissa jopa nelinumeroiset hinnat!</buy>
+
== Osta ==
 +
Pariisin pääkadun Champs Élyséen varrella on monipuoliset ostosmahdollisuudet, samoin kuin sen naapurikadun Rue Rivolin liikkeissä. Huippumuotiin keskittyneitä liikkeitä on erityisesti Rue Étienne Marcel- ja  Place des Victoires -kaduilla 1. ja 2. kaupunginosissa. Edellisen kauden huippumuotia löytyy vähintään 33% alennuksella Pariisin ulkopuolelta [http://www.lavalleevillage.com/lavallee/home.asp?lan=en La Vallée Villagen] outlet-kylästä. Outlet-kylään pääsee helposti 30 minuutissa A4-linjan RER-junalla, pysäkkinä Val d'Europe. Kylä sijaitsee aivan Disneyland -huvipuiston vieressä.
 +
 
 +
* <buy name="Galeries Lafayette" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="http://www2.galerieslafayette.com/international/goFolder.do?f=home_en&sf=home_en_accueil&lang=en&fontLang=latin">Tunnettu shoppailupaikka on myös Pariisin "Stockmann" eli Galeries Lafayette. Tavaratalo sijaitsee lähellä Louvren taidemuseota, kolmen talon kompleksissa on myös useita ravintoloita ja kahviloita. Hintataso on korkeampi kuin muualla kaupungissa, ja sieltä saa ostaa myös pariisilaisten muotisuunnittelijoiden viimeisimpiä luomuksia, joilla on joissakin tapauksissa jopa nelinumeroiset hinnat!</buy>
  
 
Pariisi on kuuluisa myös kirpputoreistaan. Tunnetuimpia niistä ovat mm.  
 
Pariisi on kuuluisa myös kirpputoreistaan. Tunnetuimpia niistä ovat mm.  
Rivi 145: Rivi 147:
 
* <buy name="Place Aligre" address="Metroasema: Ledru-Rollin" phone="" email="" fax="" hours="Avoinna ti-to klo 9–12.30, lauantaina koko päivän ja sunnuntaina klo 14 asti." price="" url=""></buy>
 
* <buy name="Place Aligre" address="Metroasema: Ledru-Rollin" phone="" email="" fax="" hours="Avoinna ti-to klo 9–12.30, lauantaina koko päivän ja sunnuntaina klo 14 asti." price="" url=""></buy>
  
Pariisin ollessa maailman eniten matkailijoita vastaanottava kaupunki matkamuistokauppoja on runsaasti, eli t-paitoja ja Eiffel-tornin pienoismalleja saa kaikkialta. Useissa myydään myös pieniä tauluja jotka kuvaavat Pariisin tärkeimpiä nähtävyyksiä.
+
Maailman suosituimmassa turistikaupungissa myös matkamuistokauppoja on runsaasti, eli t-paitoja ja Eiffel-tornin pienoismalleja saa kaikkialta. Useissa myydään myös pieniä Pariisin tärkeimpiä nähtävyyksiä kuvaavia tauluja.
  
Matkailija joka haluaa ostaa mukanansa ranskalaisia herkkuja kuten esim. juustoa huomaa pian, ettei ruokakauppoja löydykään joka kulmasta. Ranskalaiset syövät suomalaisia useammin ulkona, ja monet ostavat juustonsa juustokaupasta, leivät leipomosta, hedelmät ja vihannekset torilta jne. Kannattaa kysyä paikallisilta mistä lähin ruokakauppa (ransk. ''supermarché'') löytyy. Yksi ketju jolla on useita toimipisteitä Pariisissa on Monoprix [http://www.monoprix.fr/TrouverMonMagasin/].
+
Matkailija, joka haluaa ostaa mukaansa ranskalaisia herkkuja kuten vaikkapa juustoa huomaa pian, ettei ruokakauppoja löydykään joka kulmasta. Ranskalaiset syövät suomalaisia useammin ulkona, ja monet ostavat juustonsa juustokaupasta, leivät leipomosta, hedelmät ja vihannekset torilta jne. Kannattaa kysyä paikallisilta, mistä lähin ruokakauppa (ransk. ''supermarché'') löytyy. Yksi ketju, jolla on useita toimipisteitä Pariisissa on Monoprix [http://www.monoprix.fr/TrouverMonMagasin/].
  
==Syö==
+
== Syö ==
 
[[Image:Quartier Latin.jpg|thumb|Yksi Quartier Latinin ravintolakujista]]
 
[[Image:Quartier Latin.jpg|thumb|Yksi Quartier Latinin ravintolakujista]]
 
Pariisissa on erinomaiset ruokailumahdollisuudet. Eri luokkaisia pöytätarjoiluravintoloita ja muita syömispaikkoja on useimmiten useita joka korttelissa. Ravintoloiden taso vaihtelee, ja huonolla tuurilla voi saada eteensä jopa huonolaatuista ruokaa. Kuten kaikkialla muuallakin, hyvän ravintolan tunnustaa siitä että siinä käy paljon (paikallisia) asiakkaita; jos saavut tyhjään ravintolaan on riski suuri että hinta/laatu-suhde on huono.
 
Pariisissa on erinomaiset ruokailumahdollisuudet. Eri luokkaisia pöytätarjoiluravintoloita ja muita syömispaikkoja on useimmiten useita joka korttelissa. Ravintoloiden taso vaihtelee, ja huonolla tuurilla voi saada eteensä jopa huonolaatuista ruokaa. Kuten kaikkialla muuallakin, hyvän ravintolan tunnustaa siitä että siinä käy paljon (paikallisia) asiakkaita; jos saavut tyhjään ravintolaan on riski suuri että hinta/laatu-suhde on huono.
Pieneen nälkään kannattaa suunnata johonkin kioskiin tai pienempään kahvilaan jossa myydään täytettyjä patonkeja (''baguettes'') mukaan otettavaksi tai paikan päällä syötäväksi. Täytevaihtoehtoja on useita, ja patonkit ovat ''aina tuoreita''. Esim. joissakin kaupoissa myytävissä muoviin pakatuissa täytetyissä patonkeissa on viimeisen myyntipäivän (sama päivä kun se on valmistettu) lisäksi jopa viimeinen myyntikellonaika!   Hinta on 3-4 €, Eiffel-tornilla ja muualla jossa käy paljon matkailijoita hieman korkeampi.
+
Pieneen nälkään kannattaa suunnata johonkin kioskiin tai pienempään kahvilaan, jossa myydään täytettyjä patonkeja (''baguettes'') mukaan otettavaksi tai paikan päällä syötäväksi. Täytevaihtoehtoja on useita, ja patongit ovat ''aina tuoreita''. Joissain kaupoissa myytävissä muoviin pakatuissa täytetyissä patongeissa on viimeisen myyntipäivän (sama päivä kun se on valmistettu) lisäksi jopa viimeinen myyntikellonaika! Hinta on 3-4 €, Eiffel-tornilla ja muualla, jossa käy paljon matkailijoita, hieman korkeampi.
  
===Edulliset===
+
=== Edulliset ===
* <eat name="Quartier Latinin ravintolakujat" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="">Boulevard Saint Michelin itäpuolella, heti Notre-Damen katedraalin eteläpuolella sijaitseva ravintola-alue jossa on kymmeniä ellei satoja suurempia ja pienempiä ravintoloita vierekkäin. Ravintoloissa käy paljon matkailijoita, voisi sanoa että koko paikka on "rakennettu matkailijoita varten". Useissa ravintoloissa on kuitenkin "Prix fixe"-tarjouksia jossa saa kolmen ruokalajin lounas tai illallinen jopa 10 € hintaan.</eat>
+
* <eat name="Quartier Latinin ravintolakujat" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="">Boulevard Saint Michelin itäpuolella, heti Notre-Damen katedraalin eteläpuolella sijaitseva ravintola-alue, jossa on kymmeniä ellei satoja suurempia ja pienempiä ravintoloita vierekkäin. Ravintoloissa käy paljon matkailijoita, voisi sanoa että koko paikka on rakennettu matkailijoita varten. Useissa ravintoloissa on kuitenkin "Prix fixe" -tarjouksia, joilla saa kolmen ruokalajin lounaan tai illallisnen jopa 10€ hintaan.</eat>
  
* <eat name="Bourgainville" alt="" address="5, rue de la Banque (2eme)" directions="Métro: Bourse" phone="+33 1 42 60 05 19" url="" hours="Ma-La 7:00-21:00, mutta ruokaa on tarjolla ainoastaan lounasaikaan 11:30-15:30" price="voileivät: €3, annokset €12-15" lat="" long="" email="" fax="" tags="">
+
* <eat name="Bourgainville" alt="" address="5, rue de la Banque (2eme)" directions="Métro: Bourse" phone="+33 1 42 60 05 19" url="" hours="Ma-la 7:00-21:00, mutta ruokaa on tarjolla ainoastaan lounasaikaan 11:30-15:30" price="voileivät: 3€, annokset 12-15€" lat="" long="" email="" fax="" tags="">
 
Kodikas baari jossa tarjotaan myös kotiruokaa.</eat>
 
Kodikas baari jossa tarjotaan myös kotiruokaa.</eat>
  
 
* <eat name="Universal Resto" alt="" address="mezzanine level, Le Carrousel du Louvre (1ere) " directions="Métro: Palais Royal" phone="+33 1 40 20 04 04" url="http://www.universal-resto.com" hours="Ma-Su 8.30 - 22.00" price="alk. 10€ " lat="" long="" email="[email protected]" fax="+33 1 40 20 93 93" tags="">Tarjolla ruokia monesta eri maasta.</eat>
 
* <eat name="Universal Resto" alt="" address="mezzanine level, Le Carrousel du Louvre (1ere) " directions="Métro: Palais Royal" phone="+33 1 40 20 04 04" url="http://www.universal-resto.com" hours="Ma-Su 8.30 - 22.00" price="alk. 10€ " lat="" long="" email="[email protected]" fax="+33 1 40 20 93 93" tags="">Tarjolla ruokia monesta eri maasta.</eat>
  
===Keskihintaiset===
+
=== Keskihintaiset ===
* <eat name="Le Mono" address="40, Rue Véron" phone="01 46 06 99 20" email="" fax="" hours="" price="" url="">Montmartren kaupunginosassa muutama kortteli Moulin Rougelta sijaitseva togolaisravintola. Hinnat ovat kohtuulliset (pääruoat n. 15e), ruoka on hyvää ja henkilökunta todella mukavaa.</eat>
+
* <eat name="Le Mono" address="40, Rue Véron" phone="01 46 06 99 20" email="" fax="" hours="" price="" url="">Montmartren kaupunginosassa muutama kortteli Moulin Rougelta sijaitseva togolaisravintola. Hinnat ovat kohtuulliset (pääruoat n. 15€), ruoka on hyvää ja henkilökunta todella mukavaa.</eat>
  
 
* <eat name="Le Petit Prince de Paris" alt="" address="12, rue de Lanneau (5 eme)" directions="Pantheonin lähellä" phone="+33 1 43 54 77 26" url="" hours="Päivittäin 19:30 - 24 (Pe, La -0:30)." price="16€-23€ menu, 6€ jälkiruoka." lat="" long="" email="" fax="" tags="">Perinteinen ranskalainen keittiö.</eat>
 
* <eat name="Le Petit Prince de Paris" alt="" address="12, rue de Lanneau (5 eme)" directions="Pantheonin lähellä" phone="+33 1 43 54 77 26" url="" hours="Päivittäin 19:30 - 24 (Pe, La -0:30)." price="16€-23€ menu, 6€ jälkiruoka." lat="" long="" email="" fax="" tags="">Perinteinen ranskalainen keittiö.</eat>
Rivi 169: Rivi 171:
 
* <eat name="La Robe et le Palais" alt="" address="13 rue des Lavandieres Sainte Opportune (1ere)" directions="" phone="+33 1 45 08 07 41" url="http://www.larobeetlepalais.com/" hours="Ma-La: 12:00-14:40 & 19:30-23:00" price="" lat="" long="">Baskilainen ravintola.</eat>  
 
* <eat name="La Robe et le Palais" alt="" address="13 rue des Lavandieres Sainte Opportune (1ere)" directions="" phone="+33 1 45 08 07 41" url="http://www.larobeetlepalais.com/" hours="Ma-La: 12:00-14:40 & 19:30-23:00" price="" lat="" long="">Baskilainen ravintola.</eat>  
  
*<eat name="Chez Marianne" address="2, Rue des Hospitalières-Saint Gervais (4eme)" directions="Metro: Saint-Paul" phone="+33 1 88 64 15 22" url="" price="Falafel mukaan 4€; kasvisruoka 15€, kalleimmat ruoat 22€">Lähi-itämainen/juutalainen ravintola. </eat>
+
*<eat name="Chez Marianne" address="2, Rue des Hospitalières-Saint Gervais (4eme)" directions="Metro: Saint-Paul" phone="+33 1 88 64 15 22" url="" price="Falafel mukaan 4€, kasvisruoka 15€, kalleimmat ruoat 22€">Lähi-itämainen/juutalainen ravintola. </eat>
  
===Hintavat===
+
=== Hintavat ===
* <eat name="Ze Kitchen Gallery" address="4 rue des Grands-Augustins (Métro: Saint-Michel)" phone="+33 1 44 32 00 32" email="" fax="" hours="Ma-Pe 12-14:30, Ma-La 19-23" price="Pääruoat 20-30€, lounasmenu viinillä noin 30€" url="http://www.zekitchengalerie.fr/">Yleisesti hyvätasoinen fuusio-ravintola kuudennessa kaupunginosassa. Pöytävaraus suositeltava.</eat>
+
* <eat name="Ze Kitchen Gallery" address="4 rue des Grands-Augustins (Métro: Saint-Michel)" phone="+33 1 44 32 00 32" email="" fax="" hours="Ma-Pe 12-14:30, Ma-La 19-23" price="Pääruoat 20-30€, lounasmenu viinillä noin 30€" url="http://www.zekitchengalerie.fr/">Yleisesti hyvätasoinen fuusioravintola kuudennessa kaupunginosassa. Pöytävaraus suositeltava.</eat>
  
 
* <eat name="Chez Denise" alt="" address="5 rue Prouvaires (1ere)" directions="Métro: Les Halles" phone="+33 1 42 36 21 82" url="" hours="Ma: 19:00-23:00 Ti-Su: 12:00-14:15 &amp; 19:00-23:00" price="alkuruoat 10-12€, pääruoat 18-25€" lat="" long=""> Perinteinen ranskalaienn ravintola.</eat>
 
* <eat name="Chez Denise" alt="" address="5 rue Prouvaires (1ere)" directions="Métro: Les Halles" phone="+33 1 42 36 21 82" url="" hours="Ma: 19:00-23:00 Ti-Su: 12:00-14:15 &amp; 19:00-23:00" price="alkuruoat 10-12€, pääruoat 18-25€" lat="" long=""> Perinteinen ranskalaienn ravintola.</eat>
  
* <eat name="Yugaraj"  alt="" address="14 Rue Dauphine (6eme)" directions="Metro: Pont-Neuf or Odeon" phone="+33 1 43 26 44 91" email="" fax="" url="" hours="" price="Noin 40€ per henkilö" lat="" long="" tags="">Intialainen ravintola joka tarjoaa on paljon kasvisruokavaihtoehtoja. </eat>
+
* <eat name="Yugaraj"  alt="" address="14 Rue Dauphine (6eme)" directions="Metro: Pont-Neuf or Odeon" phone="+33 1 43 26 44 91" email="" fax="" url="" hours="" price="Noin 40€ per henkilö" lat="" long="" tags="">Intialainen ravintola, joka tarjoaa paljon kasvisruokavaihtoehtoja. </eat>
  
==Juo==
+
== Juo ==
===Kahvilat===
+
=== Kahvilat ===
 
Pariisissa on paljon katukahviloita.
 
Pariisissa on paljon katukahviloita.
  
 
* <drink name="Le Malongo Café" alt="" address="50 rue Saint André des Arts
 
* <drink name="Le Malongo Café" alt="" address="50 rue Saint André des Arts
 
(5 ème)" directions="Métro: Saint-Michel" phone="+33 1 43 26 47 10
 
(5 ème)" directions="Métro: Saint-Michel" phone="+33 1 43 26 47 10
" url="" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax="" tags="">Ranskan suurimmalla kahvivalmistajalla on kaksi viihtyisää "kahvitaloa" Pariisissa. Kahvisalonki ja oma kauppa, josta voi ostaa tuorepaahdettua kahvia ja teetä.</drink>
+
" url="" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax="" tags="">Ranskan suurimmalla kahvivalmistajalla on kaksi viihtyisää kahvitaloa Pariisissa. Kahvisalonki ja oma kauppa, josta voi ostaa tuorepaahdettua kahvia ja teetä.</drink>
  
 
*  <drink name="Le Malongo Café" alt="" address="68 rue du Commerce
 
*  <drink name="Le Malongo Café" alt="" address="68 rue du Commerce
Rivi 204: Rivi 206:
 
* <drink name="Angelina" alt="" address="226 Rue de Rivoli
 
* <drink name="Angelina" alt="" address="226 Rue de Rivoli
 
  (1 ème)" directions="Métro: Opéra" phone="+33 1 42 60 82 00
 
  (1 ème)" directions="Métro: Opéra" phone="+33 1 42 60 82 00
" url="" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax="" tags="">Tunnettu kaupungin parhaasta kuumasta suklaasta, eli kaakaostaan.</drink>
+
" url="" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax="" tags="">Tunnettu kaupungin parhaasta kuumasta suklaasta (eli kaakaosta).</drink>
  
 
* <drink name="Café Noir" alt="" address="65, Rue Montmartre (2 ème)" directions="Métro: Sentier tai Bourse" phone="+33 1 45 08 42 35" url="" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax="" tags="">Tyypillinen pariisilainen kahvila.</drink>
 
* <drink name="Café Noir" alt="" address="65, Rue Montmartre (2 ème)" directions="Métro: Sentier tai Bourse" phone="+33 1 45 08 42 35" url="" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax="" tags="">Tyypillinen pariisilainen kahvila.</drink>
Rivi 212: Rivi 214:
 
* <drink name="Le Cafe des Lettres" address="53, rue de Verneuil (7 ème)" directions="" phone="+33 1 42 22 52 17" email="" fax="" url="" hours="Ma-La 12-23" price="" lat="" long="" tags=""></drink>
 
* <drink name="Le Cafe des Lettres" address="53, rue de Verneuil (7 ème)" directions="" phone="+33 1 42 22 52 17" email="" fax="" url="" hours="Ma-La 12-23" price="" lat="" long="" tags=""></drink>
  
===Baarit & pubit===
+
=== Baarit & pubit ===
Hinnat baareissa vaihtelevat todella rajusti turistimäärien mukaan. Tuoppi kulmabaarissa jossa tavalliset pariisilaiset käyvät maksaa reilut kaksi euroa, mutta esimerkiksi Montmartren kukkulalla josta näkee koko kaupungin ja jossa enemmistö asiakkaista on matkailijoita ''siitä voi pahimmassa tapauksessa joutua pulittamaan jopa kahdeksan euroa eli nelinkertainen hinta''.
+
Hinnat baareissa vaihtelevat todella rajusti turistimäärien mukaan. Tuoppi kulmabaarissa, jossa tavalliset pariisilaiset käyvät maksaa reilut kaksi euroa, mutta esimerkiksi Montmartren kukkulalla josta näkee koko kaupungin ja jossa enemmistö asiakkaista on matkailijoita, siitä voi pahimmassa tapauksessa joutua pulittamaan jopa kahdeksan euroa eli nelinkertaisen hinnan.  
 
 
*<drink name="The Fifth Bar" address="62 rue Mouffetard (5eme)" directions="Métro: Place Monge" phone="" email="" fax="" url="" hours="" price="Tuoppi 3.50€ happy hour-hinta, 5€ kello 20 jälkeen (opiskelijailtoja lukuunottamatta)" lat="" long="" tags="">Opiskelijoiden, englanninkielisten paikallisten sekä matkailijoiden suosima baari. Tiistai ja torstai ovat opiskelijailtoja jolloin opiskelijoille happy hour hinnat ovat voimassa koko yö. </drink>
 
  
* <drink name="The Rhubarb" address="18, Rue Laplace (5 eme)" directions="Métro: Maubert/Mutualité" phone="" email="" fax="" url="" hours="" price="" lat="" long="" tags="">Cocktailbaari jossa käy paljon matkailijoita.</drink>
+
*<drink name="The Fifth Bar" address="62 rue Mouffetard (5eme)" directions="Métro: Place Monge" phone="" email="" fax="" url="" hours="" price="Tuoppi 3,50€ happy hour-hinta, 5€ kello 20 jälkeen (opiskelijailtoja lukuunottamatta)" lat="" long="" tags="">Opiskelijoiden, englanninkielisten paikallisten sekä matkailijoiden suosima baari. Tiistai ja torstai ovat opiskelijailtoja, jolloin opiskelijoille happy hour -hinnat ovat voimassa koko yön. </drink>
  
* <drink name="Bar Hemingway" address="15 Place Vendôme (1ere)" directions="Métro: Pyramides" phone="+33 1 43 16 33 65" fax="+33 1 43 16 33 75" lat="48.8690130" long="2.3276673">Vanha baari jossa kirjailija Ernest Hemingway tapasi käydä asuessaan Pariisissa.</drink>
+
* <drink name="The Rhubarb" address="18, Rue Laplace (5 eme)" directions="Métro: Maubert/Mutualité" phone="" email="" fax="" url="" hours="" price="" lat="" long="" tags="">Cocktailbaari, jossa käy paljon matkailijoita.</drink>
  
===Yökerhot===
+
* <drink name="Bar Hemingway" address="15 Place Vendôme (1ere)" directions="Métro: Pyramides" phone="+33 1 43 16 33 65" fax="+33 1 43 16 33 75" lat="48.8690130" long="2.3276673">Vanha baari, jossa kirjailija Ernest Hemingway tapasi käydä asuessaan Pariisissa.</drink>
  
==Nuku==
+
=== Yökerhot ===
Suurten matkailijamäärien takia Pariisissa on runsaasti hotelleja. Ranskalaisella ketjulla Accor Hotels [http://www.accorhotels.com/hotel-directory/gb/europe/france/paris/paris-hotel.htm] johon kuuluu useita hotellibrändejä eri hintaluokissa on toista sataa hotellia Pariisissa ja sen esikaupungeissa.
+
== Nuku ==
 +
Suurten matkailijamäärien takia Pariisissa on runsaasti hotelleja. Ranskalaisella Accor Hotels -ketjulla [http://www.accorhotels.com/hotel-directory/gb/europe/france/paris/paris-hotel.htm], johon kuuluu useita eri hintaluokkien hotellibrändejä, on toista sataa hotellia Pariisissa ja sen esikaupungeissa.
  
===Edulliset===
+
=== Edulliset ===
 
* <sleep name="MIJE" address="6, rue de Fourcy, 12 rue des Barres, and 11 rue du Fauconnier (4 eme)" directions="Metro: St. Paul" phone="+33 1 42 74 23 45" fax="" url="http://www.mije.com" email="" price="dormi 27€, 1hh 42€">Kolme hostellia neljännessä kaupunginosassa.</sleep>
 
* <sleep name="MIJE" address="6, rue de Fourcy, 12 rue des Barres, and 11 rue du Fauconnier (4 eme)" directions="Metro: St. Paul" phone="+33 1 42 74 23 45" fax="" url="http://www.mije.com" email="" price="dormi 27€, 1hh 42€">Kolme hostellia neljännessä kaupunginosassa.</sleep>
  
Rivi 232: Rivi 233:
 
</sleep>
 
</sleep>
  
* <sleep name="Bed and Breakfast Hostel" alt="" address="42 rue Poissonnière (2eme)" directions="Métro: Bonne-Nouvelle" phone="+33 1 40 26 83 08" url="http://no42ruepoissonniere.tripod.com" checkin="Any time" checkout="10am" price="Dormi €18, vähintään neljän hengen ryhmille mahdollisuus omaan huoneeseen, suihku €2" lat="" long="" tollfree="" email="" fax="" tags="">Suuri asunto joka on jaettu kahteen osastoon, mies- ja naisasiakkaille, sen lisäksi on yksi oma huone pariskunnille. Hostellissa puhutaan ranskaa, englantia, espanjaa, hepreaa ja arabiaa.</sleep>
+
* <sleep name="Bed and Breakfast Hostel" alt="" address="42 rue Poissonnière (2eme)" directions="Métro: Bonne-Nouvelle" phone="+33 1 40 26 83 08" url="http://no42ruepoissonniere.tripod.com" checkin="Any time" checkout="10am" price="Dormi 18€, vähintään neljän hengen ryhmille mahdollisuus omaan huoneeseen, suihku 2€" lat="" long="" tollfree="" email="" fax="" tags="">Suuri asunto kahteen osastoon jaettu huone mies- ja naisasiakkaille, sen lisäksi on yksi oma huone pariskunnille. Hostellissa puhutaan ranskaa, englantia, espanjaa, hepreaa ja arabiaa.</sleep>
  
 
* <sleep name="Hotel de Rouen" alt="" address="42, Rue Croix des Petits Champs (1ere)" directions="Métro: Louvre" phone="+33 1 42 61 38 21" url="http://www.hotelderouen.net/" checkin="" checkout="" price="2 hh 55€, 1hh 45€. Breakfast is 6€." lat="48.8643861" long="2.3404551" fax="" email="[email protected]">Kolmen minuutin kävelymatkan päässä Louvre-taidemuseosta. </sleep>
 
* <sleep name="Hotel de Rouen" alt="" address="42, Rue Croix des Petits Champs (1ere)" directions="Métro: Louvre" phone="+33 1 42 61 38 21" url="http://www.hotelderouen.net/" checkin="" checkout="" price="2 hh 55€, 1hh 45€. Breakfast is 6€." lat="48.8643861" long="2.3404551" fax="" email="[email protected]">Kolmen minuutin kävelymatkan päässä Louvre-taidemuseosta. </sleep>
  
===Keskihintaiset===
+
=== Keskihintaiset ===
* <sleep name="Hôtel Elysées 8" alt="" address="16, rue Cambacérès (8 eme)" directions="Métro: Miromesnil" phone="+33 1 42 65 71 40" tollfree="" email="" fax="+33 1 49 24 91 48" url="http://www.timhotel.com" checkin="" checkout="" price="alk. 89€ , korkeasesongin aikaan alk. 109€" lat="" long="" tags="">Pariisilaisketjun hyvätasoinen ja viihtyisä hotelli hyvällä paikalla aivan muotikatujen varrella. 10min Champs-Elyséestä ja Oopperasta tavarataloineen. Suuremmat huoneet kuin muualla Pariisissa, herkullinen buffet-aamiainen ja yliystävällinen ja kielitaitoinen henkilökunta.</sleep>
+
* <sleep name="Hôtel Elysées 8" alt="" address="16, rue Cambacérès (8 eme)" directions="Métro: Miromesnil" phone="+33 1 42 65 71 40" tollfree="" email="" fax="+33 1 49 24 91 48" url="http://www.timhotel.com" checkin="" checkout="" price="alk. 89€ , korkeasesongin aikaan alk. 109€" lat="" long="" tags="">Pariisilaisketjun hyvätasoinen ja viihtyisä hotelli hyvällä paikalla aivan muotikatujen varrella. 10 min Champs-Élyséestä ja Oopperasta tavarataloineen. Suuremmat huoneet kuin muualla Pariisissa, herkullinen buffet-aamiainen, yliystävällinen ja kielitaitoinen henkilökunta.</sleep>
  
 
* <sleep name="Hotel Cujas Pantheon" address="18 rue Cujas (5eme)" phone="+33 01 43 54 58 10" email="[email protected]" fax="+33 01 43 25 88 02" hours="" price="" url="http://www.cujas-pantheon-paris-hotel.com/">Kohtuuhintainen siisti hotelli viidennessä arrondisementissa.</sleep>
 
* <sleep name="Hotel Cujas Pantheon" address="18 rue Cujas (5eme)" phone="+33 01 43 54 58 10" email="[email protected]" fax="+33 01 43 25 88 02" hours="" price="" url="http://www.cujas-pantheon-paris-hotel.com/">Kohtuuhintainen siisti hotelli viidennessä arrondisementissa.</sleep>
  
* <sleep name="Hôtel du Levant" alt="" address="18, rue de la Harpe (5 eme)" directions="Métro: Saint-Michel" phone="+33 1 46 34 11 00" tollfree="" email="" fax="+33 1 46 34 25 87" url="http://www.hoteldulevant.com" checkin="" checkout="" price="alk. 95€ , korkeasesongin aikaan alk. 111€" lat="" long="" tags="">Hyvätasoinen ja siisti hotelli, joskin suurin osa huoneista ovat pieniä.</sleep>
+
* <sleep name="Hôtel du Levant" alt="" address="18, rue de la Harpe (5 eme)" directions="Métro: Saint-Michel" phone="+33 1 46 34 11 00" tollfree="" email="" fax="+33 1 46 34 25 87" url="http://www.hoteldulevant.com" checkin="" checkout="" price="alk. 95€ , korkeasesongin aikaan alk. 111€" lat="" long="" tags="">Hyvätasoinen ja siisti hotelli, joskin suurin osa huoneista on pieniä.</sleep>
  
*<sleep name="Hôtel Bonne Nouvelle" alt="" address="17 rue Beauregard (2 eme)" directions="Métro: Bonne-Nouvelle" phone="+33 1 45 08 42 42" url="http://hotel-bonne-nouvelle.com/" checkin="" checkout="" price="2hh €60-70" lat="" long="" tollfree="" email="" fax="" tags="">Vanhan ajan-tyylinen hotelli</sleep>
+
*<sleep name="Hôtel Bonne Nouvelle" alt="" address="17 rue Beauregard (2 eme)" directions="Métro: Bonne-Nouvelle" phone="+33 1 45 08 42 42" url="http://hotel-bonne-nouvelle.com/" checkin="" checkout="" price="2hh €60-70" lat="" long="" tollfree="" email="" fax="" tags="">Vanhan ajan -tyylinen hotelli</sleep>
  
 
*<sleep name="Hôtel du Champ de Mars" alt="" address="7, rue du Champ de Mars (7 eme)" directions="" phone="+33 1 45 51 52 30" tollfree="" email="" fax="+33 1 45 51 64 36" url="" checkin="" checkout="" price="" lat="" long="" tags="">Kohtuuhintainen hotelli hyvällä sijainnilla.</sleep>
 
*<sleep name="Hôtel du Champ de Mars" alt="" address="7, rue du Champ de Mars (7 eme)" directions="" phone="+33 1 45 51 52 30" tollfree="" email="" fax="+33 1 45 51 64 36" url="" checkin="" checkout="" price="" lat="" long="" tags="">Kohtuuhintainen hotelli hyvällä sijainnilla.</sleep>
  
*<sleep name="Hotel Sophie Germain" alt="Hotel Sophie Germain Paris" address="12 rue sophie germain 75014 Paris" directions="" phone="+33(0)143214375" url="http://www.hotelsophiegermain.com" mailto="[email protected]" checkin="" checkout="" price="" lat="" long=""> Sophie Germain Hotelli sijaitsee hyvällä paikalla vasemmalla rannalla Pariisissa. Lähellä Place Denfert-Rochereau, vain muutaman minuutin päässä Montparnassen rautatieasemalta ja Latin Quarter. Erittäin helposti tapahtumia ja näyttelyitä järjestetään Porte de Versailles ja Villepinte. Sophie Germain Hotel on teidän lähtökohta löytää kauneutta Pariisissa.
+
*<sleep name="Hotel Sophie Germain" alt="Hotel Sophie Germain Paris" address="12 rue sophie germain 75014 Paris" directions="" phone="+33(0)143214375" url="http://www.hotelsophiegermain.com" mailto="[email protected]" checkin="" checkout="" price="" lat="" long=""> Sophie Germain -hotelli sijaitsee hyvällä paikalla vasemmalla rannalla Pariisissa. Lähellä Place Denfert-Rochereau, vain muutaman minuutin päässä Montparnassen rautatieasemalta ja latinalaiskorttelista.</sleep>
</sleep>
 
  
 
*<sleep name="Hotel Paradis Paris" alt="Hotel Paradis Paris" address="41 rue des petites ecuries 75010 Paris" directions="" phone="+33(0)1 45 23 08 22
 
*<sleep name="Hotel Paradis Paris" alt="Hotel Paradis Paris" address="41 rue des petites ecuries 75010 Paris" directions="" phone="+33(0)1 45 23 08 22
" url="http://www.hotelparadisparis.com" mailto="[email protected]" checkin="" checkout="" price="" lat="" long=""> Paradis on viehättävä 2 tähden hotelli Pariisin 10. kaupunginosassa.Paradis on lähellä Gare de Nord ja erinomaiset hinnat! Tervetuloa Paradis Hotel, toivomme sinun nauttia olostasi.
+
" url="http://www.hotelparadisparis.com" mailto="[email protected]" checkin="" checkout="" price="" lat="" long=""> Paradis on viehättävä 3 tähden hotelli Pariisin 10 kaupunginosassa. Hôtel Paradis sijaitsee ihanteellisesti Gare du Nord -rautatieaseman ja arvostetun Opéra Garnierin puolivälissä.
 
</sleep>
 
</sleep>
  
===Hintavat===
+
* '''[http://www.bellevueparishotel.com/es/hotel.html/ Hotel de Bellevue***]'''<sleep address="67 rue Philippe de Girard" directions="Métro: La Chapelle" phone="+33 01 46 07 97 25" url="http://www.bellevueparishotel.com/fr/" checkin="" checkout="" price="85-215€" email="[email protected]" fax="0146079758">, Hyväntuulinen ja ystävällinen Hotel de Bellevue Paris Gare du Nord on legendaarisell Montmartren ja Gare du Nordin alueella, lähellä tavarataloja ja suuria bulevardeja.</sleep>
* <sleep name="Hotel Les Rives De Notre Dame" address="15 Quai Saint Michel (5eme)" phone="+33 1 43 54 81 16" email="[email protected]" fax="+33143262709" checkin="" checkout="" price="" url="http://www.rivesdenotredame.com/"></sleep>
+
 
 +
=== Hintavat ===
 +
* <sleep name="Hotel les Rives de Notre Dame" address="15 Quai Saint Michel (5eme)" phone="+33 1 43 54 81 16" email="[email protected]" fax="+33143262709" checkin="" checkout="" price="" url="http://www.rivesdenotredame.com/"></sleep>
  
 
* <sleep name="Park Hyatt Paris - Vendome" alt="" address="5 Rue de la Paix (2 eme)" directions="Métro: Opéra" phone="+33 1 58 71 12 34" url="http://paris.vendome.hyatt.com" checkin="" checkout="" price="" lat="" long="" email="[email protected]">Viiden tähden hotelli kävelyetäisyydellä Place Vendômesta.</sleep>
 
* <sleep name="Park Hyatt Paris - Vendome" alt="" address="5 Rue de la Paix (2 eme)" directions="Métro: Opéra" phone="+33 1 58 71 12 34" url="http://paris.vendome.hyatt.com" checkin="" checkout="" price="" lat="" long="" email="[email protected]">Viiden tähden hotelli kävelyetäisyydellä Place Vendômesta.</sleep>
  
* <sleep name="Hôtel Ritz" address="15 Place Vendôme (1 ere)" directions="Métro: Pyramides" phone="+33 1 43 16 30 70" url="http://www.ritzparis.com/" fax="+33 1 43 16 36 68" email="[email protected]" price="770€" lat="48.8683694" long="2.3282338">Maailman vanhin Ritz-hotelli on todennäköisesti Pariisin kallein hotelli. Yö Suite Impérialessa [http://www.ritzparis.com/jump_to.asp?id_target=12311&id_lang=1], hotellin kalliimmassa huoneessa maksaa 13 000 €.</sleep>
+
* <sleep name="Hôtel Ritz" address="15 Place Vendôme (1 ere)" directions="Métro: Pyramides" phone="+33 1 43 16 30 70" url="http://www.ritzparis.com/" fax="+33 1 43 16 36 68" email="[email protected]" price="770€" lat="48.8683694" long="2.3282338">Maailman vanhin Ritz-hotelli on todennäköisesti Pariisin kallein hotelli. Yö Suite Impérialessa [http://www.ritzparis.com/jump_to.asp?id_target=12311&id_lang=1], hotellin kalliimmassa huoneessa maksaa 13&nbsp;000€.</sleep>
  
==Pysy turvassa==
+
== Pysy turvassa ==
Pariisi on turvallinen matkakohde, mutta normaalia varovaisuutta kannattaa noudattaa. Saint Denisin esikaupunkialueella on toisinaan levotonta ja iltaisin pimeän aikaan kannattaa olla varuillaan.  
+
Pariisi on turvallinen matkakohde, mutta normaalia varovaisuutta kannattaa noudattaa. Saint Denisin esikaupunkialueella on toisinaan levotonta ja iltaisin pimeän aikaan kannattaa olla varuillaan. Kuten monissa muissakin suurkaupungeissa, taskuvarkaudet ovat tavallisempia kuin Suomessa. Mitään todella arvokasta ei kannata kuljettaa tavallisessa taskussa tai käsilaukussa.  
Tosin kaikki merkittävimmät nähtävyydet sijaitsevat varsinaisessa kaupungissa (20 arrondissementin sisällä) joka ei ole sen vaarallisempaa aluetta kuin minkä tahansa muun länsieurooppalaisen miljoonakaupungin keskusta.  
+
Tosin kaikki merkittävimmät nähtävyydet sijaitsevat varsinaisessa kaupungissa (20 arrondissementin sisällä), joka ei ole sen vaarallisempaa aluetta kuin minkä tahansa muun länsieurooppalaisen miljoonakaupungin keskusta. Kaupunginosat 19 ja 20 ovat tosin muita epäilyttävämmässä maineessa.
  
==Pysy terveenä==
+
== Pysy terveenä ==
Pariisissa on yhtenään monia hyviä apteekkeja, joissa kannattaa käydä, jos tulee tarvetta. Pariisilaiset apteekit ovat laajoja ja hyviä.
+
Pariisissa on yhtenään monia hyviä apteekkeja, joissa kannattaa käydä jos siihen tulee tarvetta.
  
==Ota yhteyttä==
+
== Ota yhteyttä ==
Suomalaiset matkapuhelimet toimivat ongelmitta Ranskassa. Kun lähetät postikortteja sinun pitää ostaa postimerkit joko postista tai tupakkakaupoista/kioskeista sillä postikortteja myyviltä matkamuistokioskeilta ei niitä saa.
+
Suomalaiset matkapuhelimet toimivat ongelmitta Ranskassa. Postikortteihin tulee ostaa erikseen postimerkit joko postista tai tupakkakaupoista/kioskeista, sillä postikortteja myyviltä matkamuistokioskeilta ei niitä saa.
  
==Jatka matkaa==
+
== Jatka matkaa ==
 
* '''[[Bretagne]]''' sekä muu Ranska.
 
* '''[[Bretagne]]''' sekä muu Ranska.
 
* '''[[Versailles]]''' - Aurinkokuninkaan palatsi Pariisin lounaispuolella. Sinne pääsee helposti C-linjan RER-junalla.
 
* '''[[Versailles]]''' - Aurinkokuninkaan palatsi Pariisin lounaispuolella. Sinne pääsee helposti C-linjan RER-junalla.
* '''[[Bryssel]]''' - Thalys-junalla pääsee Pariisista Brysseliin alle 1.5 tunnissa. Juna ei pysähdy matkan varrella.
+
* '''[[Bryssel]]''' - Thalys-junalla pääsee Pariisista Brysseliin alle 1,5 tunnissa. Juna ei pysähdy matkan varrella.
 
* '''[[Lontoo]]''' - Eurostar-juna vie Pariisista Lontooseen alle kolmessa tunnissa junasta riippuen.
 
* '''[[Lontoo]]''' - Eurostar-juna vie Pariisista Lontooseen alle kolmessa tunnissa junasta riippuen.
  

Nykyinen versio 11. lokakuuta 2019 kello 12.31

Eiffel-torni

Pariisi [27] (Paris) on Ranskan pääkaupunki ja samalla yksi Euroopan suurimmista kaupungeista. Kaupungin

Ymmärrä[muokkaa]

Katu Pariisissa

Pariisia pidetään maineensa mukaan maailman kauneimpana ja romanttisimpana kaupunkina. Kaupungin menneisyys on täynnä historiallisia tapahtumia ja kaupunki on edelleen huomattava vaikuttaja maailman kulttuuriin, taiteeseen, muotiin, ruokaan ja muotoiluun. Pariisia kutsutaan Valon kaupungiksi (La Ville Lumière) ja Muodin pääkaupungiksi, ja se on maailman hienoimpien ja ylellisimpien muotisuunnittelijoiden ja kosmetiikkatuotteiden koti, kuten Chanel, Christian Dior, Yves Saint-Laurent, Guerlain, Lancôme, L'Oréal, Clarins ja niin edespäin. Suuri osa kaupunkia, mukaan lukien Seine-joki, on Unescon maailmanperintökohde. Kaupunki ylpeilee maailman suurimmalla Michelin-ravintola-määrällään ja tarjoaa lukuisia ikonimaisia maamerkkejä, kuten maailman suosituin nähtävyys Eiffelin Torni sekä Riemukaari, Notre-Damen katedraali, Louvren museo, Moulin Rouge, Lido ym., mikä tekee kaupungista maailman suosituimman matkailukohteen 45 miljoonalla kävijällä vuosittain.

Ranskalaisia, ja etenkin pariisilaisia, pidetään usein epäkohteliaina ja suorastaan vihamielisinä erityisesti ranskaa taitamattomia ulkomaalaisia kohtaan. Jos kuitenkin vaivautuu edes tervehtimään ranskaksi, vastapuolen asenne paranee silmissä. Yleisesti ottaen Pariisissa osataan paremmin englantia kuin muualla Ranskassa. Matkailijoiden käyttämissä palveluissa voi usein saada palvelua myös saksaksi ja espanjaksi, ja tärkeämpien nähtävyyksien yhteydessä tietoa on saatavilla yli kymmenellä kielellä.

Kun käyt syömässä, juomassa tai ostat jotain, pidä mielessä että hinnat ovat suoraan suhteessa matkailijamäärään. Räikein esimerkki ovat erilaiset matkamuistot: jos tuote maksaa 5€ Eiffel-tornin matkamuistokioskissa voit saada saman tuotteen eurolla vähän syrjäisemmällä paikalla.

Alueet[muokkaa]

Varsinainen Pariisi jaetaan 20 kaupunginosaan (arrondissements), jotka kattavat kaupunkialueen spiraalimaisesti. Tämän lisäksi pilvenpiirtäjistä koostuva liikekaupunkiosa La Défense Pariisin luoteispuolella lasketaan usein kuuluvan Pariisiin. Kaupunginosien numerot alkavat Citén saaren ja Louvren kohdalta, ja ne kasvavat spiraalissa myötäpäivään ulospäin (ks. kartta) niin että muoto muistuttaa etanan koteloa; yksi Pariisin lempinimistä onkin l'Escargot, etana.

Pariisin kaupunginosat

Tule[muokkaa]

Lentokoneella[muokkaa]

Charles de Gaullen lentokenttä

Pariisissa on kaksi päälentokenttää: Charles de Gaulle (IATA: CDG, [28]) ja Orly (IATA: ORY, [29]). Charles de Gaullen kentän valmistuttua sinne siirrettiin suurin osa Orlyn kansainvälisistä lennoista. Orly on kuitenkin yhä Ranskan sisäisten lentojen pääkenttä. Pariisin eteläpuolella sijaitsevalle Orlyn kentälle pääsee Pariisista helpoiten RER-junien B- tai C-linjoilla.

Vuonna 1974 avattu Charles de Gaullen lentokenttä on Euroopan vilkkaimpia lentokenttiä. Se sijaitsee noin 25 kilometriä Pariisista koilliseen. Kenttä koostuu kolmesta terminaalista, joiden välillä liikkuminen onnistuu nopeimmin shuttle-junalla. Pariisin keskustaan pääsee kätevimmin RER-junan B-linjalla, joka pysähtyy muun muassa Gare du Nordin juna-asemalla. Oikealle laiturille löytää helposti seuraamalla Paris by train -kylttejä. Lentokentältä on suora TGV-pikajunayhteys myös muualle Ranskaan. Aikuisten kertalippu Charles de Gaullen lentokentältä mihin tahansa Pariisin keskustaan maksaa 8,40€ automaatilta ostettuna. Kuuden vyöhykkeen päivälippu Paris Visité (kts. Liiku - Metrolla) on edullisempi vaihtoehto, mutta sitä ei myydä automaateissa. Lentokentän juna-asemalla on pitkiä jonoja lipunmyyntikassoihin, joten vaihtoehtona on joko jonottaa tai lähteä kalliimmalla kertalipulla jollekin keskustan asemalle, josta lipun saa ostetuksi myöhempiä matkoja varten. Taksimatka kaupunkiin maksaa noin 40-50€.

Pariisiin lentävät Helsingistä suoraan Finnair, Blue 1 ja EasyJet, jotka lennättävät matkailijan Charles de Gaullen lentokentälle. Sen lisäksi kaupungilla on myös kolmas, vielä pienempi lentokenttä, Beauvais, jota käyttävät lähinnä halpalentoyhtiöt, mm. Ryanair.

Junalla[muokkaa]

Pariisista on hyvät junayhteydet [30] Euroopan suuriin kaupunkeihin. Juna-asemia on useita, joten lähtö- tai tuloasema kannattaa tarkistaa kahteen kertaan lipusta.

 • Gare du Nord (metro: Gare du Nord ja La Chapelle) - Belgia, Hollanti, Saksa, Iso-Britannia, Pohjois-Eurooppa
 • Gare d'Austerlitz (metro: Gare d'Austerlitz) - Keski- ja Lounais-Ranska, Espanja, Portugali, yöjunat
 • Gare de l'Est (metro: Gare de l'Est) - Saksa
 • Gare de Lyon (metro: Gare de Lyon) - Etelä- ja Itä-Ranska, Sveitsi
 • Gare Montparnasse (metro: Montparnasse-Bienvenüe) - Länsi- ja Luoteis-Ranska, Espanja
 • Gare St. Lazare (metro: St. Lazare) - Normandia (Pohjois-Ranska)

Autolla[muokkaa]

Pariisiin on kyllä mahdollista tulla autolla, mutta liikenne on tiheää ja ranskalainen liikennekulttuuri on agressiivisempaa kun suomalainen liikennekulttuuri. Parkkipaikat ovat vähissä, sivukadut ovat usein ahtaita. Suurten nähtävyyksien lähellä (erityisesti Sacré-Cœurin lähellä Montmartren alueella) liikkuu todella paljon muita matkailijoita, jotka kävelevät pikkukatujen ajoväylillä jos jalkakäytävät ovat täynnä.

Ranskassa ja etenkin Pariisissa esiintyy ilta- ja yöaikaan poliittisia mellakoita, joissa autoja sytytetään tuleen. Näitä ei tietenkään tapahdu joka yö, mutta kuitenkin useammin kuin muualla Euroopassa. Siksi autolla liikkuvan kannattaa miettiä kahteen kertaan mihin jättää autonsa yöksi.

Liiku[muokkaa]

Metro on lähellä kaikkea

Metrolla ja paikallisjunalla[muokkaa]

Tiedosto:Paris metro.gif
Métro ja RER-junat

Metro (Métro, Métropolitain) [31] on paras tapa liikkua Pariisissa, sillä liikenneruuhkat ovat hyvin yleisiä ja nähtävyyksien välillä välimatkat ovat yllättävän pitkiä. Joka paikka Pariisissa on jonkin metroaseman lähellä. Lähes aina metromatkalla selviää enintään yhdellä vaihdolla.

Pariisissa on 14 metrolinjaa ja viisi metron kaltaista RER-paikallisjunaa (A,B,C,D,E). RER-junissa käy tavallinen metrolippu, jos matka tapahtuu 1- tai 2-vyöhykkeellä. 2-vyöhykkeen ulkopuolelle matkustettaessa tarvitaan erillinen RER-junalippu.

Metrolinjat on erotettu värien ja päätepysäkkien mukaan. Pääteaseman mukaan suunnistaminen on yleensä varmempaa, sillä numeron tai värin mukaan junaa valittaessa voi vahingossa lähteä väärään suuntaan. Tosin kaksi eri linjaa vie Nation-asemalle, joten pelkästään "Direction Nation" -junan etsiminen ei ole täysin pomminvarma suunnistuskeino. Liikkuminen on helppoa, kunhan varmistaa olevansa oikealla linjalla menossa oikeaan suuntaan. Useilla metrolinjoilla on kuulutukset, ja lähes kaikilta laitureilta (tai matkalta ulkoa laiturille) löytyy kartta, josta voi tarkistaa kumpaan suuntaan linjalla pitää kulkea halutulle asemalle päästäkseen.

Kertalippu maksaa 1,70€, mutta 12 euron hintaisen kymmenen matkan lipun (carnet) ostamalla voi säästää hieman. Myynnissä on myös yhden, kahden, kolmen ja viiden päivän mittaisia matkailijalippuja (Paris Visite), joilla saa matkustaa rajattomasti valittujen vyöhykkeiden sisällä metrolla, RER-junalla, bussilla ja raitiovaunulla. Halvemmalla versiolla saa matkustaa kolmen vyöhykkeen sisällä, kalliimmalla versiolla saa puolestaan matkustaa kaikissa kuudessa vyöhykkeissä. Kolmen vyöhykkeen lippu riittää, jos matkustaa jollakin muulla kuin lentokoneella eikä aio käydä Versaillesin linnassa tai Eurodisneyssä.

Bussilla[muokkaa]

Pariisissa on kattava julkinen bussiverkosto, jossa käyvät myös metron turistiliput. Sen lisäksi kaupungissa on useita sightseeing-busseja, jotka kulkevat nähtävyyksien välillä.

Kävellen[muokkaa]

Käveleminen Pariisissa on ainutlaatuinen kokemus, ja siten matkailija pystyy näkemään myös muuta Pariisia kuin pelkästään nähtävyydet ja metroasemat. Etäisyydet nähtävyyksien välillä ovat pitemmät kuin esimerkiksi Lontoossa, joten matkailijan kannattaa ottaa mukaan hyvät kävelykengät välttyäkseen jalkojen kipeytymisestä.

Autolla[muokkaa]

Pariisissa on mahdollista liikkua autolla, mutta liikenne on tiheää ja parkkipaikat vähissä, etenkin nähtävyyksien lähellä.

Pariisin kaupunginosien karttoja[muokkaa]

Näe[muokkaa]

Notre-Dame yöllä
Hôtel des Invalides
La Defense ja Champs-Elysees
Palais-Royal
Jardin du Luxembourg
 • Eiffel-torni, Champ de Mars, [1]. Aikoinaan Pariisin kiistellyimmästä maamerkistä on tullut kaupungin rakastetuimpia ja tunnetuimpia monumenttejä. 1. ja 2. kerrokseen voi kiivetä hissin sijasta myös portaita pitkin, mutta huipulle päästäkseen täytyy mennä hissillä. Huomaa, että kolmas kerros on avoinna vain viikonloppuisin (tilanne 2/08). Metro: Trocadéro, Bir Hakeim tai Dupleix, RER C: Champ de Mars  edit
 • Notre Dame, 6 Place du Parvis Notre Dame, [2]. 8:00-18:45 (19:15 la ja su). Citén saarella keskellä Seineä sijaitseva kirkko on maailman kuuluisimpia. Vuosien saatossa kovia kokenut goottilaistyylinen katedraali toimii edelleen katolisena kirkkona. Metro: Cité  edit
 • Louvre, [3]. 9:00-18:00 (22:00 ke ja pe), suljettu tiistaisin. Pinta-alaltaan maailman kolmanneksi suurimman taidemuseon tunnetuin teos lienee Leonardo da Vincin maalaama Mona Lisa. Sen lisäksi nähtävää löytyy aina Milon Venuksesta Ranskan kruununjalokiviin. Metro: Palais-Royal-Musée du Louvre  edit
 • Riemukaari (Arc de Triomphe), Place Charles de Gaulle. Napoleonin Austerlitzin voittonsa kunniaksi rakennuttama Riemukaari sijaitsee kahdentoista tien risteyksessä Champs Élyséen päässä. Kaaren alla sijaitsee ensimmäisessä maailmansodassa kuolleen tuntemattoman sotilaan hauta sekä muita sodissa kuolleiden ranskalaisten muistomerkkejä. Riemukaaren päältä on hyvä näkymä yli Pariisin. Riemukaarelle pääsee turvallisimmin jalankulkijoille tarkoitetun tunnelin kautta. Kaarta ympäröivä liikenneympyrä koetaan niin vaaralliseksi, että jopa vakuutusyhtiöt kieltäytyvät korvaamasta siinä sattuneita kolareita. Metro: Charles de Gaulle-Etoile  edit
 • Sacré-Cœur. Sacre Cœurin valkoinen kirkko on rakennettu Montmartren alueelle, joka on toiminut palvontapaikkana jo satojen vuosien ajan. Pariisin korkeimmalta kukkulalta sekä kirkon kupolista avautuu näkymä yli Pariisin kattojen. Metro: Anvers (josta köysiratayhteys kirkon juurelle)  edit
 • La Défense. Pariisin liike-elämän keskus, jossa sijaitsevat monet Pariisin korkeimmista rakennuksista. La Grande Arche -kaari muodostaa päätepisteen Pariisin halki kulkevalle Axe historique -akselille, jonka varrelle osuvat muun muassa Louvre sekä Riemukaari, jolle uudelta kaarelta avautuu suora näkymä. Kaaren huipulta voi havaita sen sijaitsevan suorassa akselissa myös Pariisin korkeimpien maamerkkien, Eiffel-tornin ja Montparnassen kukkulan, kanssa. Metro: La Défense - Grande Arche  edit
 • Père Lachaise ja muut hautausmaat. Père Lachaise on kenties Pariisin kuuluisin hautausmaa. Siellä lepäävät muun muassa Jim Morrison, Frédéric Chopin, Edith Piaf sekä Molière. Metro: Père Lachaise tai Philippe Auguste. Muita kuuluisia hautausmaita ovat Montparnassen hautausmaa (metro: Edgar Quinet tai Raspail) sekä Montmartren hautausmaa (metro: Blanche tai Place de Clichy), joissa molemmissa on usean kuuluisuuden viimeinen leposija.  edit
 • Hôtel des Invalides. Alunperin sotaveteraanien sairaalana toiminut Hôtel des Invalides tunnetaan nykyisin Napoleonin viimeisenä leposijana. Hänen lähelleen on haudattu hänen perheenjäseniään sekä monia ranskalaisia sotasankareita. Invalidikirkon yhteydessä sijaitsee myös asemuseo, jossa on nähtävillä suuri kokoelma aseita ja haarniskoja vuosisatojen ajalta. Metro: Saint-François-Xavier  edit
 • Latinalaiskortteli (Quartier Latin). Viidennessä arrondisementissä lähellä Notre-Damea sijaitseva alue, jossa on paljon ravintoloita ja hotelleja. Metro: Cluny-La Sorbonne  edit
 • Musée d'Orsay. Tämä vuonna 1986 avattu taidemuseo toimi aiemmin rautatieasemana. Museo on kuuluisa laajasta impressionistisen taiteen kokoelmasta. Museossa on paljon mm. Claude Monet'n töitä.  edit
 • Panthéon. Alunperin Pariisin suojeluspyhimys Genevieven kunniaksi rakennettu kirkko muutettiin Ranskan vallankumouksen jälkeen Ranskan kansallissankareiden hautapaikaksi. Sinne on haudattu muun muassa Voltaire, Émile Zola sekä Alexandre Dumas vanhempi sekä Marie Curie, ainoa Panthéoniin haudattu nainen. Metro: Cluny-La Sorbonne, RER B: Luxembourg  edit
 • Centre Georges Pompidou. Pompidou-keskus toimii nykytaiteen museona ja kirjastona. Keskus valmistui vuonna 1977, ja sen kokoelmiin kuuluu yli 50 000 taideteosta.  edit
 • Jardin du Luxembourg. Jardin de Luxembourg kaupungin itäosassa sijaitseva puisto, jossa paikalliset käyvät rentoutumassa, ottamassa aurinkoa, pelaamassa petankkia ja lukemassa lehtiä luonnon helmassa. Puistossa on patsaita, kukkaistutuksia, palmuja ja suihkulähteitä, ja sen pohjoisosassa on Ranskan senaattitalo. Metro: Notre-Dame-des-Champs, RER B: Luxembourg  edit
 • Hôtel de Ville. Kaupungintalo. Metro: Hôtel de Ville  edit
 • Palais-Royal. Entinen kuninkaallinen linna Louvren taidemuseon vieressä, jossa nykyään toimii Ranskan valtioneuvosto. Metro: Louvre Palais-Royal  edit
 • La Monnaie de Paris Syyskuussa 2017 avattu Musée de La Monnaie de Paris on ainutlaatuinen aisti elämysten paikka metallin ympärillä, joka on suunniteltu kaikille ja joka esittelee käsi työläisten perintöä ja taito tietoja

Tee[muokkaa]

 • Disneyland Paris, [4]. Huvipuisto Pariisin itäpuolella. Sinne pääsee joko autolla tai RER 4 -junalla Marne-la-Vallee Chessyn asemalle.  edit
 • Louvre, Musée du Louvre, +33 01 40 20 50 50 (fax: +33 01 40 20 54 52), [5]. Kuuluisa taidemuseo Seinen pohjoisella rannalla, missä on maailman tunnetuimpia maalauksia: Leonardo da Vincin Mona Lisa. Metro: Louvre Palais-Royal  edit
 • Moulin Rouge, 82 Boulevard de Clichy, +33 (0) 153 098 282 (, fax: +33 (0) 142 230 200), [6]. Kabaree 12 arrondisementissa Sacre Cœurin lähellä. Metro: Blanche  edit
 • Opéra de Paris, Palais Garnier, 8 Rue Scribe, +33 0 158 18 35 35 (fax: +33 (1) 72 29 35 35), [7]. Pariisin oopperatalo. Oopperatalo kullattuine patsaineen on näkemisen arvoinen, vaikkei olisikaan muuten kiinnostunut oopperasta. Metro: Opéra  edit

Osta[muokkaa]

Pariisin pääkadun Champs Élyséen varrella on monipuoliset ostosmahdollisuudet, samoin kuin sen naapurikadun Rue Rivolin liikkeissä. Huippumuotiin keskittyneitä liikkeitä on erityisesti Rue Étienne Marcel- ja Place des Victoires -kaduilla 1. ja 2. kaupunginosissa. Edellisen kauden huippumuotia löytyy vähintään 33% alennuksella Pariisin ulkopuolelta La Vallée Villagen outlet-kylästä. Outlet-kylään pääsee helposti 30 minuutissa A4-linjan RER-junalla, pysäkkinä Val d'Europe. Kylä sijaitsee aivan Disneyland -huvipuiston vieressä.

 • Galeries Lafayette, [8]. Tunnettu shoppailupaikka on myös Pariisin "Stockmann" eli Galeries Lafayette. Tavaratalo sijaitsee lähellä Louvren taidemuseota, kolmen talon kompleksissa on myös useita ravintoloita ja kahviloita. Hintataso on korkeampi kuin muualla kaupungissa, ja sieltä saa ostaa myös pariisilaisten muotisuunnittelijoiden viimeisimpiä luomuksia, joilla on joissakin tapauksissa jopa nelinumeroiset hinnat!  edit

Pariisi on kuuluisa myös kirpputoreistaan. Tunnetuimpia niistä ovat mm.

 • Saint Ouen, Metroasema: Porte de Clignancourt. Auki lauantaisin, sunnuntaisin ja maanantaisin 10–18.  edit
 • Porte de Vanves, Metroasema: Porte de Vanves. Avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 7–13.  edit
 • Place Aligre, Metroasema: Ledru-Rollin. Avoinna ti-to klo 9–12.30, lauantaina koko päivän ja sunnuntaina klo 14 asti..  edit

Maailman suosituimmassa turistikaupungissa myös matkamuistokauppoja on runsaasti, eli t-paitoja ja Eiffel-tornin pienoismalleja saa kaikkialta. Useissa myydään myös pieniä Pariisin tärkeimpiä nähtävyyksiä kuvaavia tauluja.

Matkailija, joka haluaa ostaa mukaansa ranskalaisia herkkuja kuten vaikkapa juustoa huomaa pian, ettei ruokakauppoja löydykään joka kulmasta. Ranskalaiset syövät suomalaisia useammin ulkona, ja monet ostavat juustonsa juustokaupasta, leivät leipomosta, hedelmät ja vihannekset torilta jne. Kannattaa kysyä paikallisilta, mistä lähin ruokakauppa (ransk. supermarché) löytyy. Yksi ketju, jolla on useita toimipisteitä Pariisissa on Monoprix [32].

Syö[muokkaa]

Yksi Quartier Latinin ravintolakujista

Pariisissa on erinomaiset ruokailumahdollisuudet. Eri luokkaisia pöytätarjoiluravintoloita ja muita syömispaikkoja on useimmiten useita joka korttelissa. Ravintoloiden taso vaihtelee, ja huonolla tuurilla voi saada eteensä jopa huonolaatuista ruokaa. Kuten kaikkialla muuallakin, hyvän ravintolan tunnustaa siitä että siinä käy paljon (paikallisia) asiakkaita; jos saavut tyhjään ravintolaan on riski suuri että hinta/laatu-suhde on huono. Pieneen nälkään kannattaa suunnata johonkin kioskiin tai pienempään kahvilaan, jossa myydään täytettyjä patonkeja (baguettes) mukaan otettavaksi tai paikan päällä syötäväksi. Täytevaihtoehtoja on useita, ja patongit ovat aina tuoreita. Joissain kaupoissa myytävissä muoviin pakatuissa täytetyissä patongeissa on viimeisen myyntipäivän (sama päivä kun se on valmistettu) lisäksi jopa viimeinen myyntikellonaika! Hinta on 3-4 €, Eiffel-tornilla ja muualla, jossa käy paljon matkailijoita, hieman korkeampi.

Edulliset[muokkaa]

 • Quartier Latinin ravintolakujat. Boulevard Saint Michelin itäpuolella, heti Notre-Damen katedraalin eteläpuolella sijaitseva ravintola-alue, jossa on kymmeniä ellei satoja suurempia ja pienempiä ravintoloita vierekkäin. Ravintoloissa käy paljon matkailijoita, voisi sanoa että koko paikka on rakennettu matkailijoita varten. Useissa ravintoloissa on kuitenkin "Prix fixe" -tarjouksia, joilla saa kolmen ruokalajin lounaan tai illallisnen jopa 10€ hintaan.  edit
 • Bourgainville, 5, rue de la Banque (2eme) (Métro: Bourse), +33 1 42 60 05 19. Ma-la 7:00-21:00, mutta ruokaa on tarjolla ainoastaan lounasaikaan 11:30-15:30. Kodikas baari jossa tarjotaan myös kotiruokaa. voileivät: 3€, annokset 12-15€.  edit
 • Universal Resto, mezzanine level, Le Carrousel du Louvre (1ere) (Métro: Palais Royal), +33 1 40 20 04 04 (, fax: +33 1 40 20 93 93), [9]. Ma-Su 8.30 - 22.00. Tarjolla ruokia monesta eri maasta. alk. 10€.  edit

Keskihintaiset[muokkaa]

 • Le Mono, 40, Rue Véron, 01 46 06 99 20. Montmartren kaupunginosassa muutama kortteli Moulin Rougelta sijaitseva togolaisravintola. Hinnat ovat kohtuulliset (pääruoat n. 15€), ruoka on hyvää ja henkilökunta todella mukavaa.  edit
 • Le Petit Prince de Paris, 12, rue de Lanneau (5 eme) (Pantheonin lähellä), +33 1 43 54 77 26. Päivittäin 19:30 - 24 (Pe, La -0:30).. Perinteinen ranskalainen keittiö. 16€-23€ menu, 6€ jälkiruoka..  edit
 • La Robe et le Palais, 13 rue des Lavandieres Sainte Opportune (1ere), +33 1 45 08 07 41, [10]. Ma-La: 12:00-14:40 & 19:30-23:00. Baskilainen ravintola.  edit
 • Chez Marianne, 2, Rue des Hospitalières-Saint Gervais (4eme) (Metro: Saint-Paul), +33 1 88 64 15 22. Lähi-itämainen/juutalainen ravintola. Falafel mukaan 4€, kasvisruoka 15€, kalleimmat ruoat 22€.  edit

Hintavat[muokkaa]

 • Ze Kitchen Gallery, 4 rue des Grands-Augustins (Métro: Saint-Michel), +33 1 44 32 00 32, [11]. Ma-Pe 12-14:30, Ma-La 19-23. Yleisesti hyvätasoinen fuusioravintola kuudennessa kaupunginosassa. Pöytävaraus suositeltava. Pääruoat 20-30€, lounasmenu viinillä noin 30€.  edit
 • Chez Denise, 5 rue Prouvaires (1ere) (Métro: Les Halles), +33 1 42 36 21 82. Ma: 19:00-23:00 Ti-Su: 12:00-14:15 & 19:00-23:00. Perinteinen ranskalaienn ravintola. alkuruoat 10-12€, pääruoat 18-25€.  edit
 • Yugaraj, 14 Rue Dauphine (6eme) (Metro: Pont-Neuf or Odeon), +33 1 43 26 44 91. Intialainen ravintola, joka tarjoaa paljon kasvisruokavaihtoehtoja. Noin 40€ per henkilö.  edit

Juo[muokkaa]

Kahvilat[muokkaa]

Pariisissa on paljon katukahviloita.

 • Le Malongo Café, 50 rue Saint André des Arts (5 ème) (Métro: Saint-Michel), +33 1 43 26 47 10. Ranskan suurimmalla kahvivalmistajalla on kaksi viihtyisää kahvitaloa Pariisissa. Kahvisalonki ja oma kauppa, josta voi ostaa tuorepaahdettua kahvia ja teetä.  edit
 • Le Malongo Café, 68 rue du Commerce (15 ème) (Métro: Commerce), +33 1 40 43 19 33. Toinen Malongo-kahvila.  edit
 • Café de Flore, 26 Rue Saint-Benoît (6 ème) (Métro: Saint-Germain), +33 1 45 44 33 40. Tunnettu, instituutio.  edit
 • Café des Deux Magots, 6 Place Saint-Germain des Prés (6 ème) (Métro: Saint-Germain), +33 1 45 48 55 25. Tunnettu, instituutio.  edit
 • Café de la Paix, 5 Place de l'Opéra (9 ème) (Métro: Opéra), +33 1 40 07 36 36. Kuuluisa.  edit
 • Angelina, 226 Rue de Rivoli (1 ème) (Métro: Opéra), +33 1 42 60 82 00. Tunnettu kaupungin parhaasta kuumasta suklaasta (eli kaakaosta).  edit
 • Café Noir, 65, Rue Montmartre (2 ème) (Métro: Sentier tai Bourse), +33 1 45 08 42 35. Tyypillinen pariisilainen kahvila.  edit
 • Café Lutèce, 33 quai de Bourbon (4 ème) (Metro: Pont-Marie).  edit
 • Le Cafe des Lettres, 53, rue de Verneuil (7 ème), +33 1 42 22 52 17. Ma-La 12-23.  edit

Baarit & pubit[muokkaa]

Hinnat baareissa vaihtelevat todella rajusti turistimäärien mukaan. Tuoppi kulmabaarissa, jossa tavalliset pariisilaiset käyvät maksaa reilut kaksi euroa, mutta esimerkiksi Montmartren kukkulalla josta näkee koko kaupungin ja jossa enemmistö asiakkaista on matkailijoita, siitä voi pahimmassa tapauksessa joutua pulittamaan jopa kahdeksan euroa eli nelinkertaisen hinnan.

 • The Fifth Bar, 62 rue Mouffetard (5eme) (Métro: Place Monge). Opiskelijoiden, englanninkielisten paikallisten sekä matkailijoiden suosima baari. Tiistai ja torstai ovat opiskelijailtoja, jolloin opiskelijoille happy hour -hinnat ovat voimassa koko yön. Tuoppi 3,50€ happy hour-hinta, 5€ kello 20 jälkeen (opiskelijailtoja lukuunottamatta).  edit
 • The Rhubarb, 18, Rue Laplace (5 eme) (Métro: Maubert/Mutualité). Cocktailbaari, jossa käy paljon matkailijoita.  edit
 • Bar Hemingway, 15 Place Vendôme (1ere) (Métro: Pyramides), +33 1 43 16 33 65 (fax: +33 1 43 16 33 75). Vanha baari, jossa kirjailija Ernest Hemingway tapasi käydä asuessaan Pariisissa. (48.8690130,2.3276673) edit

Yökerhot[muokkaa]

Nuku[muokkaa]

Suurten matkailijamäärien takia Pariisissa on runsaasti hotelleja. Ranskalaisella Accor Hotels -ketjulla [33], johon kuuluu useita eri hintaluokkien hotellibrändejä, on toista sataa hotellia Pariisissa ja sen esikaupungeissa.

Edulliset[muokkaa]

 • MIJE, 6, rue de Fourcy, 12 rue des Barres, and 11 rue du Fauconnier (4 eme) (Metro: St. Paul), +33 1 42 74 23 45, [12]. Kolme hostellia neljännessä kaupunginosassa. dormi 27€, 1hh 42€.  edit
 • Young and Happy Hostel, 80 Rue Mouffetard (5eme) (Métro: Place Monge), +33 1 47 07 47 07 (fax: +33 1 47 07 22 24), [13]. Nuorten matkailijioden suosima hostelli hyvällä sijainnilla. dormi 20€, 2hh 23 €..  edit
 • Bed and Breakfast Hostel, 42 rue Poissonnière (2eme) (Métro: Bonne-Nouvelle), +33 1 40 26 83 08, [14]. checkin: Any time; checkout: 10am. Suuri asunto kahteen osastoon jaettu huone mies- ja naisasiakkaille, sen lisäksi on yksi oma huone pariskunnille. Hostellissa puhutaan ranskaa, englantia, espanjaa, hepreaa ja arabiaa. Dormi 18€, vähintään neljän hengen ryhmille mahdollisuus omaan huoneeseen, suihku 2€.  edit
 • Hotel de Rouen, 42, Rue Croix des Petits Champs (1ere) (Métro: Louvre), +33 1 42 61 38 21 (), [15]. Kolmen minuutin kävelymatkan päässä Louvre-taidemuseosta. 2 hh 55€, 1hh 45€. Breakfast is 6€.. (48.8643861,2.3404551) edit

Keskihintaiset[muokkaa]

 • Hôtel Elysées 8, 16, rue Cambacérès (8 eme) (Métro: Miromesnil), +33 1 42 65 71 40 (fax: +33 1 49 24 91 48), [16]. Pariisilaisketjun hyvätasoinen ja viihtyisä hotelli hyvällä paikalla aivan muotikatujen varrella. 10 min Champs-Élyséestä ja Oopperasta tavarataloineen. Suuremmat huoneet kuin muualla Pariisissa, herkullinen buffet-aamiainen, yliystävällinen ja kielitaitoinen henkilökunta. alk. 89€ , korkeasesongin aikaan alk. 109€.  edit
 • Hotel Cujas Pantheon, 18 rue Cujas (5eme), +33 01 43 54 58 10 (, fax: +33 01 43 25 88 02), [17]. Kohtuuhintainen siisti hotelli viidennessä arrondisementissa.  edit
 • Hôtel du Levant, 18, rue de la Harpe (5 eme) (Métro: Saint-Michel), +33 1 46 34 11 00 (fax: +33 1 46 34 25 87), [18]. Hyvätasoinen ja siisti hotelli, joskin suurin osa huoneista on pieniä. alk. 95€ , korkeasesongin aikaan alk. 111€.  edit
 • Hôtel Bonne Nouvelle, 17 rue Beauregard (2 eme) (Métro: Bonne-Nouvelle), +33 1 45 08 42 42, [19]. Vanhan ajan -tyylinen hotelli 2hh €60-70.  edit
 • Hôtel du Champ de Mars, 7, rue du Champ de Mars (7 eme), +33 1 45 51 52 30 (fax: +33 1 45 51 64 36). Kohtuuhintainen hotelli hyvällä sijainnilla.  edit
 • Hotel Sophie Germain (Hotel Sophie Germain Paris), 12 rue sophie germain 75014 Paris, +33(0)143214375, [20]. Sophie Germain -hotelli sijaitsee hyvällä paikalla vasemmalla rannalla Pariisissa. Lähellä Place Denfert-Rochereau, vain muutaman minuutin päässä Montparnassen rautatieasemalta ja latinalaiskorttelista.  edit
 • Hotel Paradis Paris (Hotel Paradis Paris), 41 rue des petites ecuries 75010 Paris, +33(0)1 45 23 08 22, [21]. Paradis on viehättävä 3 tähden hotelli Pariisin 10 kaupunginosassa. Hôtel Paradis sijaitsee ihanteellisesti Gare du Nord -rautatieaseman ja arvostetun Opéra Garnierin puolivälissä.  edit
 • Hotel de Bellevue***67 rue Philippe de Girard (Métro: La Chapelle), +33 01 46 07 97 25 (, fax: 0146079758), [22]. , Hyväntuulinen ja ystävällinen Hotel de Bellevue Paris Gare du Nord on legendaarisell Montmartren ja Gare du Nordin alueella, lähellä tavarataloja ja suuria bulevardeja. 85-215€.

Hintavat[muokkaa]

 • Hotel les Rives de Notre Dame, 15 Quai Saint Michel (5eme), +33 1 43 54 81 16 (, fax: +33143262709), [23].  edit
 • Park Hyatt Paris - Vendome, 5 Rue de la Paix (2 eme) (Métro: Opéra), +33 1 58 71 12 34 (), [24]. Viiden tähden hotelli kävelyetäisyydellä Place Vendômesta.  edit
 • Hôtel Ritz, 15 Place Vendôme (1 ere) (Métro: Pyramides), +33 1 43 16 30 70 (, fax: +33 1 43 16 36 68), [25]. Maailman vanhin Ritz-hotelli on todennäköisesti Pariisin kallein hotelli. Yö Suite Impérialessa [26], hotellin kalliimmassa huoneessa maksaa 13 000€. 770€. (48.8683694,2.3282338) edit

Pysy turvassa[muokkaa]

Pariisi on turvallinen matkakohde, mutta normaalia varovaisuutta kannattaa noudattaa. Saint Denisin esikaupunkialueella on toisinaan levotonta ja iltaisin pimeän aikaan kannattaa olla varuillaan. Kuten monissa muissakin suurkaupungeissa, taskuvarkaudet ovat tavallisempia kuin Suomessa. Mitään todella arvokasta ei kannata kuljettaa tavallisessa taskussa tai käsilaukussa. Tosin kaikki merkittävimmät nähtävyydet sijaitsevat varsinaisessa kaupungissa (20 arrondissementin sisällä), joka ei ole sen vaarallisempaa aluetta kuin minkä tahansa muun länsieurooppalaisen miljoonakaupungin keskusta. Kaupunginosat 19 ja 20 ovat tosin muita epäilyttävämmässä maineessa.

Pysy terveenä[muokkaa]

Pariisissa on yhtenään monia hyviä apteekkeja, joissa kannattaa käydä jos siihen tulee tarvetta.

Ota yhteyttä[muokkaa]

Suomalaiset matkapuhelimet toimivat ongelmitta Ranskassa. Postikortteihin tulee ostaa erikseen postimerkit joko postista tai tupakkakaupoista/kioskeista, sillä postikortteja myyviltä matkamuistokioskeilta ei niitä saa.

Jatka matkaa[muokkaa]

 • Bretagne sekä muu Ranska.
 • Versailles - Aurinkokuninkaan palatsi Pariisin lounaispuolella. Sinne pääsee helposti C-linjan RER-junalla.
 • Bryssel - Thalys-junalla pääsee Pariisista Brysseliin alle 1,5 tunnissa. Juna ei pysähdy matkan varrella.
 • Lontoo - Eurostar-juna vie Pariisista Lontooseen alle kolmessa tunnissa junasta riippuen.Tämä on kattava artikkeli. Siinä on jo paljon tietoa kohteensa nähtävyyksistä, ravintoloista, hotelleista ja matkustustavoista. Sukella sisään ja paranna sitä entisestään - ehkä siitä jonain päivänä tulee tähti!