Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Myanmar” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Myanmar

Default Banner.jpg

(Nuku)
p (Syö)
(20 välissä olevaa versiota 6 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 21: Rivi 21:
  
 
==Kaupungit==
 
==Kaupungit==
 +
* [[Naypyidaw]] (''Entinen Pyinmana'') — Nykyinen pääkaupunki, jonka rakennus alkoi 2005 ja jatkuu edelleen. Tyhjät, monikaistaiset tiet ovat toistaiseksi vielä suljettu turisteilta
 +
* [[Bagan]] — Myanmarin vastine Angkor Watille. N. 10 kilometrin alueelta löytyy jopa 3300 pagodaa tai stupaa hajoamisen tai restauroinnin eri vaiheissa. Suurin osa majoittuksista ja majoituksista ovat läheisessä Nyaung-U:n kylässä, josta pyöräilet temppelialueelle vartissa, vuokraat hevoskärryt tai pyörätaksin.
 +
* [[Bago (Myanmar)|Bago]] (''Entinen Pegu'') — Kaupungi lähellä Yangonia, josta löytyy lukuisia buddhalaisille pyhiä kohteita
 +
* [[Inle-järvi]] — Kuuluisa järven päälle rakennetuista kylistään. Järveä lähin keskittymä Nyaungshwe on viehättävä, pieni maalaiskaupunki, joissa lehmät ja vuohet kävelevät pääkaduilla. Paljon ravintoloita ja majataloja jokaiseen budjettiin. Hotellit Inle-järvellä huomattavasti kalliimmat. Vuokraa pyörä ja nauti järveä ympäröivästä maaseudusta, käy viinitilalla maistiaisilla tai vuokraa pitkähäntävene joka kiertelee järven temppelit ja kylät.
 +
* [[Mandalay]] — Pohjois-Myanmarin talouskeskittymä, jota ympäröi moni entinen kuningaskunnan pääkaupunki nähtävyyksineen (Sagaing, Amarapura, Innwa). Kauppakeskukset keskittyvät rautatieaseman ympärille
 +
* [[Mawlamyine]] (''Entinen Moulmein - Joenrantakaupunki ylväällä temppelivuorella keskellä kaupunkia. Temppelivuorelta avautuvat upeat näkymät. Harvoja majoitusvaihtoehtoja tai oikeita ravintoloita, katuruokaa saatavilla
 +
* [[Taunggyi]] — Kaupunki kultaisen kolmion ytimessä
 +
* [[Yangon]] (''Entinen Rangoon'') — Talouskeskittymä, joka on kuuluisa pagodistaan ja siirtomaavallan aikaisista rakennuksista. Hektistä ja äänekästä keskustaa dominoivat intialaisten kasvot ja kaupankäyntitavat. Kuuluisimpiin kohteisiin kuuluu kultainen Shwedagon Pagoda ja Bogyoken markkinat (aitoja ja epäaitoja koruja, silkkihuiveja, jadea, vaatteita)
  
 
==Muut kohteet==
 
==Muut kohteet==
 +
 +
* [[Kyaiktiyo]] — Kaupunki Golden Rock pagodan lähettyvillä
  
 
==Ymmärrä==
 
==Ymmärrä==
Rivi 30: Rivi 40:
  
 
==Tule==
 
==Tule==
 +
'''Rajanylitys'''
 +
Myanmariin pääsee tällä hetkellä maateitse ainoastaan Kiinasta, eli lentäminen Yangoniin tai Mandalayhin jää ainoaksi vaihtoehdoksi. Rajan voi myös ylittää Thaimaan puolelta Rangonista tai Mae Sotista (raja suljetaan ajoittain levottomuuksien ajaksi). Saapuessasi maateitse et kuitenkaan saa poistua kaupungin alueelta, joka estää sinua matkustelemasta muihin kohteisiin.
 +
 +
'''Viisumi'''
 +
Suomen kansalainen voi saada 28 päivän viisumin Myanmariin vaivatta Bangkokin suurlähetystöstä (lähin BTS Surasak). Viisumihakemukset jätetään Bangkokissa klo 09-12:00. Tarvitset oman passisi, 2 kpl värillistä passikuvaa vaalealla taustalla, kopion passistasi sekä täytetyn viisumianomuksen. Anomuksessa kysytään perinteisten henkilötietojen lisäksi isän koko nimeä, ammattia ("työtön" ei ole este viisumille, "toimittaja" voi olla), suunnitellun matkan pituutta, hotellin osoitetta Thaimaassa, hotellin osoitetta Myanmarissa ja kahta edellistä työpaikkaa sekä niiden kestoa. Viisumianomus käsitellään tavallisesti 2 päivässä, jolloin et tarvitse vahvistettuja hotellivarauksia tai lentolippua (2pv käsittelyaika maksaa 810 THB, 1pv 1000 THB). Voit tarvita hotellivarauksen, lentolipun tai pätevän syyn saman päivän express-viisumin saamiseen (1200 THB). Valmiin viisumin hakuaika 15:30-16:30
  
 
===Lentokoneella===
 
===Lentokoneella===
 +
Myanmariin pääsee helpoiten lentämällä Bangkokin tai Singaporen kautta.
  
===Junalla===
+
*'''Myanmar Airways International''' [http://www.maiair.com] lentää Yangonin Bangkokista, Kuala Lumpurista, Hanoista, Siem Reapista, Phnom-Penhistä, Guangzhousta ja Singaporesta.
  
===Autolla===
+
*'''Bangkok Airways''' [http://bangkokair.com] lentää Bangkokista Yangoniin.
  
===Bussilla===
+
*'''Thai Airways International''' [http://thaiair.com] lentää Bangkokista Yangoniin.
  
===Laivalla===
+
*'''Malaysia Airlines''' [http://www.malaysiaairlines.com] lentää Kuala Lumpurista Yangoniin.
 +
 
 +
*'''Silk Air''' [http://www.silkair.com] Lentää Yangonista Singaporeen.
 +
 
 +
*'''Jetstar''' [http://www.jetstar.com], Lentää Yangonista Singaporeen.
 +
 
 +
*'''Vietnam Airlines''' [http://www.vietnamairlines.com/] Lentää Hanoista Yangoniin.
 +
 
 +
*'''Air Asia''' [http://www.airasia.com/] Lentää Bangkokista (Don Meung (DMK))ja Kuala Lumpurista (LCCT Airport) Yangoniin ja Bangokista Mandalayhin.
 +
 
 +
Valtiollista ''Myanma Airways''iä kannattaa välttää, sillä tämän kalusto on muita yhtiöitä vanhempaa ja voitot sujahtavat juntan taskuihin.
  
 
==Liiku==
 
==Liiku==
Ulkomaalaiset saavat liikkua vain viranomaisten määräämillä alueilla.
+
Ulkomaalaiset saavat liikkua vain viranomaisten määräämillä alueilla ja yöpyä vain viranomaisluvan saaneissa majapaikoissa. Levottomuuksien seurauksena tiettyyn osavaltioon pääsy voidaan estää lyhyelläkin ajalla, esim. aiemmin turismille osittain avoinna ollut Rakhine on ollut suljettuna useaan otteeseen vuonna 2012. Joihinkin osavaltoihin pääsee ainoastaan osana järjestettyä kiertuetta, palkkaamalla oppaan tai pyytämällä valtiolta ennakkolupaa (ennakkoluvan hakemisessa auttavat esim. Yangonissa sijaitsevat, valtion auktorisoimat matkatoimistot). Ajantasaista tietoa liikkumisarjoitukista saat matkatoimistoilta tai valtion turisti-infosta (Myanmar Travels and Tours).
 +
 
 +
'''Avoimet alueet'''
 +
Osavaltoita, joissa turisti voi liikkua käytännössä vapaasti:
 +
* Yangon
 +
* Mandalay
 +
* Pago / Bago
 +
* Magwe / Magway
 +
* Ayeyarwaddy
 +
 
 +
'''Rajoitetut alueet'''
 +
Osavaltoita, joissa matkustaminen on ainakin osittain rajoitettua [http://www.tourismmyanmar.com/restricted_area.htm] [http://www.tourismburma.com/restricted-areas-in-burma/]:
 +
* pääkaupunki Naypyidaw
 +
* Kachinin osavaltio (Putao, Naung Mon)
 +
* Chinin osavaltio
 +
* Kayahin savaltion
 +
* Monin osavaltio
 +
* Myit Kyee Narin osavaltio
 +
* Rakhinen osavaltio (Mrauk-U, Sittwe)
 +
* Tanintharin osavaltio
 +
 
 +
'''Bussit''': Busseilla liikkuminen on hidasta mutta aiempaa turvallisempaa, sillä useimmat turisteja palvelevat bussiyhtiöt käyttävät uutta, modernia kalustoa, joissa on puhtaat, säädettävät istuimet ja ilmastointi. Huomaa, että ilmastointia pidetään jäätävän kylmällä ja burmalaista komediaa huudatetaan televisiosta yömyöhään - korvatulpat ja paksut vaatteet tai peitto ovat aivan välttämättömät! Useimmat majatalot myyvät bussilippuja kohtuulliseen hintaan (esim. Bagan-Yangon $30, 10h; Yangon-Mawlamyine $23, 7,5h). Myös tiet yleisimpiin turistikohteisiin ovat parantuneet ja enää osittain monttuista rytkytystä, varaudu silti siirtymien kestävän paljon kauemmin kuin kilometriltä ajattelisi). Bussien aikataulut sijoittuvat lähes aina yön tunneille, jolloin saavut kohteeseesi kukonlaulun aikaan. Tämä ei ole ongelma, sillä majatalot tietävät tämän ja antavat sinun tehdä check-in:in jo aamusta ilman lisämaksua.
 +
 
 +
'''Junat''' ovat buseihin verrattuna hitaampi vaihtoehto ja huonommassa kunnossa. Koe kuitenkin Yangonin "Circle Line" ($1)- kiskoilla heiluva, puupenkkinen junanvanhus matelee Yangonin ympäri, vaihtelevien esikaupunkialueiden läpi, kolmessa tunnissa.
 +
 
 +
'''Polkupyörä'''-vuokraus onnistuu useimmissa kaupungeissa, n. $1/pv (perinteisestä 24 tunnin vuokra-ajasta poiketen palautus on yleensä iltaan mennessä.) Polkupyörät ovat usein vanhoja, tarkasta jarrut ennalta.
 +
 
 +
Mopovuokraamoita on vaikea löytää, tiedustele omasta respastsa. Esim. Hpa-Anissa mopovuokra $5/pv.
  
 
==Puhu==
 
==Puhu==
 +
Englannilla pärjää turistikohteissa yllättän hyvin, hotelleissa henkilökunta puhuu englantia huomattavasti sujuvammin kuin vaikkapa Thaimaassa.
 +
 +
''Minglaba(r)'' = ''Hei / Päivää''
 +
''Chei-zu tin-bar-te'' = ''Kiitos''
  
 
==Osta==
 
==Osta==
 +
Osta palveluita ja tuotteita vaihtelevasti eri kapupungeista ja kauppiailta, jolla varmistat turistidollareiden valuvan tasaisemmin paikallisille. Vältä antamasta lapsille rahaa tai tavarapalkkioita, muutoin turistikohteisiin syntyy kerjääviä lapsilaumoja. Parempi tapa auttaa on lahjoittaa rahaa/tavaraa kouluihin tai aikuisille.
 +
===Valuutanvaihto===
 +
Valuuttana maassa toimii pienehköihin ostoksiin Kyat ja hotelleihin yms. yhdysvaltain dollarit. Rahaa kannattaa vaihtaa jo lentokentällä Yangonissa, koska kurssi on kilpailukykyinen ja säästyt ylimääräiseltä vaivalta. 1USD vastaa n. 840 Kyatia (3.12.2012). Parhaimman kurssin saat 100USD seteleillä. Huomioi, että setelien tulee olla uusia ja hyväkuntoisia (ei taitoksia, repeymiä jne.) tai niitä ei mitä luultavimmin suostuta vaihtamaan. Maassa ei tällä hetkellä käytännössä ole pankkiautomaatteja, jossa voisi käyttää kansainvälisiä luottokortteja. Yangonissa yhden pankin automaateista voi nostaa Mastercardilla. Kyateja ei voi vaihtaa virallisesti muualla kuin Myanmarissa, joten vaihda lentokentällä loput Kyat muuhun valutaan poistuessasi maasta.
  
 
===Hintataso===
 
===Hintataso===
 +
Hintataso on muuhun Kaakkois-Aasiaan nähden kallis, ja etenkin majoituksesta tulee varautua maksamaan paljon (yli 20USD huone).
  
 
==Syö==
 
==Syö==
 +
Myanmarissa ruoka on harmittavan usein keskinkertaista mutta annokset ovat valtavia (riittävät jaettaviksi). Katukeittiöistä löydät parhaimmat ja aidoimmat curryt ja maut alle $1, joskin harvassa on ruokalistaa ja hygienian taso voi olla arveluttava. Kuten Aasiassa yleensä, ruoan perusjalka muodotuu riisistä tai nuudelista.
 +
 +
''Lahpet thouk'' - Fermentoitua salaattia teelehdistä, sisältää lisäksi mm. kylmää riisiä, pähkinöitä, seesaminsiemeniä ja tomaattia. Erikoinen, öljyisen lantainen maku, tuo mieleen maté teen<br />
 +
''Intialinen ruoka'' - vaikka Burman hallitus ajoi kauan sitten suurimman osan maan intialaisväestöstä ulos, etenkin Yangonissa ja Mandalayssa on edelleen hyvää intialaisruokaa tarjolla<br />
 +
''Paistettut lasinuudelit/vermicelli'' - Turvallinen perusvalinta
 +
 +
Aamupala kuuluu useimpien hotellien ja majatalojen hintaan (tyypillisesti paahtoleipä hillolla, hedelmiä, paistettu muna, teetä/kahvia)
  
 
==Juo==
 
==Juo==
 +
Vesijohtovesi ei ole juomakelposta. Myanmarista voit ostaa tuttuja ylikansallisia juomabrändejä (Coca-Cola, Mirinda) n. $1 siinä missä paikalliset limsabrändit maksavat murto-osan (mm. Star-cola, Blue Mountain Orange). Myanmarilla on myös omia lager-olutbrändejä (Dagon, Myanmar, Mandlay).
 +
Useimmat ravintolat tarjoavat asiakkailleen vihreää teetä ilmaiseksi.
  
 
==Nuku==
 
==Nuku==
vedä katee ja kattel karvasia pilluja katos  nussi niitä ja teek atto reikii ja mee peppu åpanolle
 
  
 
==Opiskele==
 
==Opiskele==
Rivi 62: Rivi 131:
  
 
==Pysy turvassa==
 
==Pysy turvassa==
Pysy poissa
+
Vaikka uutisissa kuuleekin joskus levottomuuksista, ne sijaitsevat kaukana alueilla joihin ei päästetä ulkomaalaisia. Myanmar on itse asiassa maailman turvallisimpia maita matkailijoille. Kaupungeilla voi kävellä öisin ja päivin ilman että tarvitsee ikinä pelätä varkaita, väkivaltaa tai edes huijareita. Tähän vaikuttaa maan vahvasti buddhalainen kulttuuri, ja myös vallassa oleva sotilashallinto, joka rankaisee armotta kansalaisia pienimmästäkin rikoksesta. Ulkomaalaista vastaan kohdistettu rikos tuo myös paljon ankaramman rangaistuksen kuin paikallista vastaan. Todennäköisyys joutua rikoksen kohteeksi Myanmarissa on äärimmäisen pieni, ja maassa voi huoleti kulkea ilman pienintäkään pelkoa.
 +
 
 +
Myanmarissa tapahtuu tällä hetkellä paljon uudistuksia nopeaan tahtiin. Tästä huolimatta kannattaa pidättäytyä puhumasta arkaluontoisista aiheista, esim. demokratia, sotilashallinto, Aung San Suu Kyi, jne. Puhu näistä asioista vain jos paikallinen itse aloittaa keskustelun. Ulkomaalainen tuskin joutuu näistä vaikeuksiin, mutta jos sana kantautuu vääriin korviin, voi siitä olla paikalliselle kohtalokkaat seuraukset.
 +
 
 +
== Pysy terveenä==
  
==Pysy terveenä==
+
Myanmariin matkatessa suositellaan erityisesti a-hepatiitti rokotetta!
  
 
==Kunnioita==
 
==Kunnioita==

Versio 2. tammikuuta 2013 kello 18.30

noframe
Sijainti
LocationMyanmar.png
Lippu
Bm-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Naypyidaw
Valtiomuoto sotilasdiktatuuri
Valuutta kyat (MMK)
Pinta-ala Yhteensä: 678,500 km2
maata: 657,740 km2
vettä: 20,760 km2
Väkiluku 42,909,464 (2006 arvio)
Kieli burma (virallinen), englanti
Uskonto buddhalaisia 89%, kristittyjä 4%, muslimeja 4%, muita 3%
Sähkö 220V/50Hz (amerikkalainen tai eurooppalainen pistoke)
Puhelinnumero +95
Internet-domaini .mm
Aikavyöhyke (UTC) UTC+6:30


Myanmar (tunnetaan myös nimellä Burma) sijaitsee Kaakkois-Aasiassa.

Alueet

Kaupungit

 • Naypyidaw (Entinen Pyinmana) — Nykyinen pääkaupunki, jonka rakennus alkoi 2005 ja jatkuu edelleen. Tyhjät, monikaistaiset tiet ovat toistaiseksi vielä suljettu turisteilta
 • Bagan — Myanmarin vastine Angkor Watille. N. 10 kilometrin alueelta löytyy jopa 3300 pagodaa tai stupaa hajoamisen tai restauroinnin eri vaiheissa. Suurin osa majoittuksista ja majoituksista ovat läheisessä Nyaung-U:n kylässä, josta pyöräilet temppelialueelle vartissa, vuokraat hevoskärryt tai pyörätaksin.
 • Bago (Entinen Pegu) — Kaupungi lähellä Yangonia, josta löytyy lukuisia buddhalaisille pyhiä kohteita
 • Inle-järvi — Kuuluisa järven päälle rakennetuista kylistään. Järveä lähin keskittymä Nyaungshwe on viehättävä, pieni maalaiskaupunki, joissa lehmät ja vuohet kävelevät pääkaduilla. Paljon ravintoloita ja majataloja jokaiseen budjettiin. Hotellit Inle-järvellä huomattavasti kalliimmat. Vuokraa pyörä ja nauti järveä ympäröivästä maaseudusta, käy viinitilalla maistiaisilla tai vuokraa pitkähäntävene joka kiertelee järven temppelit ja kylät.
 • Mandalay — Pohjois-Myanmarin talouskeskittymä, jota ympäröi moni entinen kuningaskunnan pääkaupunki nähtävyyksineen (Sagaing, Amarapura, Innwa). Kauppakeskukset keskittyvät rautatieaseman ympärille
 • Mawlamyine (Entinen Moulmein - Joenrantakaupunki ylväällä temppelivuorella keskellä kaupunkia. Temppelivuorelta avautuvat upeat näkymät. Harvoja majoitusvaihtoehtoja tai oikeita ravintoloita, katuruokaa saatavilla
 • Taunggyi — Kaupunki kultaisen kolmion ytimessä
 • Yangon (Entinen Rangoon) — Talouskeskittymä, joka on kuuluisa pagodistaan ja siirtomaavallan aikaisista rakennuksista. Hektistä ja äänekästä keskustaa dominoivat intialaisten kasvot ja kaupankäyntitavat. Kuuluisimpiin kohteisiin kuuluu kultainen Shwedagon Pagoda ja Bogyoken markkinat (aitoja ja epäaitoja koruja, silkkihuiveja, jadea, vaatteita)

Muut kohteet

 • Kyaiktiyo — Kaupunki Golden Rock pagodan lähettyvillä

Ymmärrä

Myanmar on Aasian köyhin maa.

Ilmasto

Tule

Rajanylitys Myanmariin pääsee tällä hetkellä maateitse ainoastaan Kiinasta, eli lentäminen Yangoniin tai Mandalayhin jää ainoaksi vaihtoehdoksi. Rajan voi myös ylittää Thaimaan puolelta Rangonista tai Mae Sotista (raja suljetaan ajoittain levottomuuksien ajaksi). Saapuessasi maateitse et kuitenkaan saa poistua kaupungin alueelta, joka estää sinua matkustelemasta muihin kohteisiin.

Viisumi Suomen kansalainen voi saada 28 päivän viisumin Myanmariin vaivatta Bangkokin suurlähetystöstä (lähin BTS Surasak). Viisumihakemukset jätetään Bangkokissa klo 09-12:00. Tarvitset oman passisi, 2 kpl värillistä passikuvaa vaalealla taustalla, kopion passistasi sekä täytetyn viisumianomuksen. Anomuksessa kysytään perinteisten henkilötietojen lisäksi isän koko nimeä, ammattia ("työtön" ei ole este viisumille, "toimittaja" voi olla), suunnitellun matkan pituutta, hotellin osoitetta Thaimaassa, hotellin osoitetta Myanmarissa ja kahta edellistä työpaikkaa sekä niiden kestoa. Viisumianomus käsitellään tavallisesti 2 päivässä, jolloin et tarvitse vahvistettuja hotellivarauksia tai lentolippua (2pv käsittelyaika maksaa 810 THB, 1pv 1000 THB). Voit tarvita hotellivarauksen, lentolipun tai pätevän syyn saman päivän express-viisumin saamiseen (1200 THB). Valmiin viisumin hakuaika 15:30-16:30

Lentokoneella

Myanmariin pääsee helpoiten lentämällä Bangkokin tai Singaporen kautta.

 • Myanmar Airways International [1] lentää Yangonin Bangkokista, Kuala Lumpurista, Hanoista, Siem Reapista, Phnom-Penhistä, Guangzhousta ja Singaporesta.
 • Bangkok Airways [2] lentää Bangkokista Yangoniin.
 • Thai Airways International [3] lentää Bangkokista Yangoniin.
 • Malaysia Airlines [4] lentää Kuala Lumpurista Yangoniin.
 • Silk Air [5] Lentää Yangonista Singaporeen.
 • Jetstar [6], Lentää Yangonista Singaporeen.
 • Vietnam Airlines [7] Lentää Hanoista Yangoniin.
 • Air Asia [8] Lentää Bangkokista (Don Meung (DMK))ja Kuala Lumpurista (LCCT Airport) Yangoniin ja Bangokista Mandalayhin.

Valtiollista Myanma Airwaysiä kannattaa välttää, sillä tämän kalusto on muita yhtiöitä vanhempaa ja voitot sujahtavat juntan taskuihin.

Liiku

Ulkomaalaiset saavat liikkua vain viranomaisten määräämillä alueilla ja yöpyä vain viranomaisluvan saaneissa majapaikoissa. Levottomuuksien seurauksena tiettyyn osavaltioon pääsy voidaan estää lyhyelläkin ajalla, esim. aiemmin turismille osittain avoinna ollut Rakhine on ollut suljettuna useaan otteeseen vuonna 2012. Joihinkin osavaltoihin pääsee ainoastaan osana järjestettyä kiertuetta, palkkaamalla oppaan tai pyytämällä valtiolta ennakkolupaa (ennakkoluvan hakemisessa auttavat esim. Yangonissa sijaitsevat, valtion auktorisoimat matkatoimistot). Ajantasaista tietoa liikkumisarjoitukista saat matkatoimistoilta tai valtion turisti-infosta (Myanmar Travels and Tours).

Avoimet alueet Osavaltoita, joissa turisti voi liikkua käytännössä vapaasti:

 • Yangon
 • Mandalay
 • Pago / Bago
 • Magwe / Magway
 • Ayeyarwaddy

Rajoitetut alueet Osavaltoita, joissa matkustaminen on ainakin osittain rajoitettua [9] [10]:

 • pääkaupunki Naypyidaw
 • Kachinin osavaltio (Putao, Naung Mon)
 • Chinin osavaltio
 • Kayahin savaltion
 • Monin osavaltio
 • Myit Kyee Narin osavaltio
 • Rakhinen osavaltio (Mrauk-U, Sittwe)
 • Tanintharin osavaltio

Bussit: Busseilla liikkuminen on hidasta mutta aiempaa turvallisempaa, sillä useimmat turisteja palvelevat bussiyhtiöt käyttävät uutta, modernia kalustoa, joissa on puhtaat, säädettävät istuimet ja ilmastointi. Huomaa, että ilmastointia pidetään jäätävän kylmällä ja burmalaista komediaa huudatetaan televisiosta yömyöhään - korvatulpat ja paksut vaatteet tai peitto ovat aivan välttämättömät! Useimmat majatalot myyvät bussilippuja kohtuulliseen hintaan (esim. Bagan-Yangon $30, 10h; Yangon-Mawlamyine $23, 7,5h). Myös tiet yleisimpiin turistikohteisiin ovat parantuneet ja enää osittain monttuista rytkytystä, varaudu silti siirtymien kestävän paljon kauemmin kuin kilometriltä ajattelisi). Bussien aikataulut sijoittuvat lähes aina yön tunneille, jolloin saavut kohteeseesi kukonlaulun aikaan. Tämä ei ole ongelma, sillä majatalot tietävät tämän ja antavat sinun tehdä check-in:in jo aamusta ilman lisämaksua.

Junat ovat buseihin verrattuna hitaampi vaihtoehto ja huonommassa kunnossa. Koe kuitenkin Yangonin "Circle Line" ($1)- kiskoilla heiluva, puupenkkinen junanvanhus matelee Yangonin ympäri, vaihtelevien esikaupunkialueiden läpi, kolmessa tunnissa.

Polkupyörä-vuokraus onnistuu useimmissa kaupungeissa, n. $1/pv (perinteisestä 24 tunnin vuokra-ajasta poiketen palautus on yleensä iltaan mennessä.) Polkupyörät ovat usein vanhoja, tarkasta jarrut ennalta.

Mopovuokraamoita on vaikea löytää, tiedustele omasta respastsa. Esim. Hpa-Anissa mopovuokra $5/pv.

Puhu

Englannilla pärjää turistikohteissa yllättän hyvin, hotelleissa henkilökunta puhuu englantia huomattavasti sujuvammin kuin vaikkapa Thaimaassa.

Minglaba(r) = Hei / Päivää Chei-zu tin-bar-te = Kiitos

Osta

Osta palveluita ja tuotteita vaihtelevasti eri kapupungeista ja kauppiailta, jolla varmistat turistidollareiden valuvan tasaisemmin paikallisille. Vältä antamasta lapsille rahaa tai tavarapalkkioita, muutoin turistikohteisiin syntyy kerjääviä lapsilaumoja. Parempi tapa auttaa on lahjoittaa rahaa/tavaraa kouluihin tai aikuisille.

Valuutanvaihto

Valuuttana maassa toimii pienehköihin ostoksiin Kyat ja hotelleihin yms. yhdysvaltain dollarit. Rahaa kannattaa vaihtaa jo lentokentällä Yangonissa, koska kurssi on kilpailukykyinen ja säästyt ylimääräiseltä vaivalta. 1USD vastaa n. 840 Kyatia (3.12.2012). Parhaimman kurssin saat 100USD seteleillä. Huomioi, että setelien tulee olla uusia ja hyväkuntoisia (ei taitoksia, repeymiä jne.) tai niitä ei mitä luultavimmin suostuta vaihtamaan. Maassa ei tällä hetkellä käytännössä ole pankkiautomaatteja, jossa voisi käyttää kansainvälisiä luottokortteja. Yangonissa yhden pankin automaateista voi nostaa Mastercardilla. Kyateja ei voi vaihtaa virallisesti muualla kuin Myanmarissa, joten vaihda lentokentällä loput Kyat muuhun valutaan poistuessasi maasta.

Hintataso

Hintataso on muuhun Kaakkois-Aasiaan nähden kallis, ja etenkin majoituksesta tulee varautua maksamaan paljon (yli 20USD huone).

Syö

Myanmarissa ruoka on harmittavan usein keskinkertaista mutta annokset ovat valtavia (riittävät jaettaviksi). Katukeittiöistä löydät parhaimmat ja aidoimmat curryt ja maut alle $1, joskin harvassa on ruokalistaa ja hygienian taso voi olla arveluttava. Kuten Aasiassa yleensä, ruoan perusjalka muodotuu riisistä tai nuudelista.

Lahpet thouk - Fermentoitua salaattia teelehdistä, sisältää lisäksi mm. kylmää riisiä, pähkinöitä, seesaminsiemeniä ja tomaattia. Erikoinen, öljyisen lantainen maku, tuo mieleen maté teen
Intialinen ruoka - vaikka Burman hallitus ajoi kauan sitten suurimman osan maan intialaisväestöstä ulos, etenkin Yangonissa ja Mandalayssa on edelleen hyvää intialaisruokaa tarjolla
Paistettut lasinuudelit/vermicelli - Turvallinen perusvalinta

Aamupala kuuluu useimpien hotellien ja majatalojen hintaan (tyypillisesti paahtoleipä hillolla, hedelmiä, paistettu muna, teetä/kahvia)

Juo

Vesijohtovesi ei ole juomakelposta. Myanmarista voit ostaa tuttuja ylikansallisia juomabrändejä (Coca-Cola, Mirinda) n. $1 siinä missä paikalliset limsabrändit maksavat murto-osan (mm. Star-cola, Blue Mountain Orange). Myanmarilla on myös omia lager-olutbrändejä (Dagon, Myanmar, Mandlay). Useimmat ravintolat tarjoavat asiakkailleen vihreää teetä ilmaiseksi.

Nuku

Opiskele

Työskentele

Pysy turvassa

Vaikka uutisissa kuuleekin joskus levottomuuksista, ne sijaitsevat kaukana alueilla joihin ei päästetä ulkomaalaisia. Myanmar on itse asiassa maailman turvallisimpia maita matkailijoille. Kaupungeilla voi kävellä öisin ja päivin ilman että tarvitsee ikinä pelätä varkaita, väkivaltaa tai edes huijareita. Tähän vaikuttaa maan vahvasti buddhalainen kulttuuri, ja myös vallassa oleva sotilashallinto, joka rankaisee armotta kansalaisia pienimmästäkin rikoksesta. Ulkomaalaista vastaan kohdistettu rikos tuo myös paljon ankaramman rangaistuksen kuin paikallista vastaan. Todennäköisyys joutua rikoksen kohteeksi Myanmarissa on äärimmäisen pieni, ja maassa voi huoleti kulkea ilman pienintäkään pelkoa.

Myanmarissa tapahtuu tällä hetkellä paljon uudistuksia nopeaan tahtiin. Tästä huolimatta kannattaa pidättäytyä puhumasta arkaluontoisista aiheista, esim. demokratia, sotilashallinto, Aung San Suu Kyi, jne. Puhu näistä asioista vain jos paikallinen itse aloittaa keskustelun. Ulkomaalainen tuskin joutuu näistä vaikeuksiin, mutta jos sana kantautuu vääriin korviin, voi siitä olla paikalliselle kohtalokkaat seuraukset.

Pysy terveenä

Myanmariin matkatessa suositellaan erityisesti a-hepatiitti rokotetta!

Kunnioita

Ota yhteyttä


Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!