Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Meksiko” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Meksiko

Default Banner.jpg

(Pysy terveenä)
(Pysy turvassa: parannettu ilmaisua, lisätty tietoa ja viitteitä)
 
(58 välissä olevaa versiota 22 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 14: Rivi 14:
 
| callingcode=+52
 
| callingcode=+52
 
| tld=.mx
 
| tld=.mx
| timezone=UTC -6--8
+
| timezone=UTC -5--8
 
}}
 
}}
'''Meksiko''' sijaitsee [[Pohjois-Amerikka|Pohjois-Amerikassa]].
+
'''Meksiko''' [http://www.visitmexico.com] sijaitsee [[Pohjois-Amerikka|Pohjois-Amerikassa]].
  
 
==Alueet==
 
==Alueet==
Rivi 35: Rivi 35:
  
 
==Ymmärrä==
 
==Ymmärrä==
 +
Meksiko on geologisesti epäväkaata aluetta: maanjäristykset ja vulkaaninen toiminta on yleistä. Ilmastollisesti maa ulottuu trooppisesta subtrooppiseen vyöhykkeeseen. Espanjankielisistä maista Meksikon BKT on suurin.
  
 
==Tule==
 
==Tule==
Matkustaminen Meksikoon on helpointa lentäen. Jos olet kuitenkin matkustamassa Pohjois-Meksikoon, saattaa joissain tapauksissa olla edullisinta lentää jonnekin lähellä Meksikon rajaa sijaitsevaan Yhdysvaltain kaupunkiin ja ottaa sieltä bussi. Muualle Meksikoon mentäessä pääsee useimmiten halvimmalla kun varaa jonkin suuren lentoyhtiön kautta lennot Mexico Cityyn ja lentää sieltä varsinaiseen kohteeseen jollakin Meksikon lukuisista halpalentoyhtiöistä (ks. seuraava kappale).
+
Matkustaminen Meksikoon on helpointa lentäen. Suomesta ei ole suoraa reittiliikennettä Meksikoon joten konetta on pakko vaihtaa joko USA:ssa tai manner-Euroopassa. Jos olet kuitenkin matkustamassa Pohjois-Meksikoon, saattaa joissain tapauksissa olla edullisinta lentää jonnekin lähellä Meksikon rajaa sijaitsevaan Yhdysvaltain kaupunkiin ja ottaa sieltä bussi. Muualle Meksikoon matkustettaessa pääsee useimmiten halvimmalla, kun varaa jonkin suuren lentoyhtiön lennot Mexico Cityyn ja lentää sieltä varsinaiseen kohteeseen jollakin Meksikon lukuisista halpalentoyhtiöistä (ks. seuraava kappale).
  
 
===Lentokoneella===
 
===Lentokoneella===
Meksikon sisällä lentäminen on nykyään varsin edullista johtuen lukuisista halpalentoyhtiöistä. Hintoja kannattaa vertailla internetistä esimerkiksi seuraavien lentoyhtiöiden osalta: Volaris, Aviacsa, VivaAerobus, InterJet, Avolar, Alma, Click, jne. Useimmat Meksikon sisäiset lennot maksavat alle 100 euroa yhteen suuntaan. Lentoyhtiöiden välillä on kuitenkin eroja mutta edellä mainitun listan kaksi ensimmäistä ovat ainakin usean matkailijan kokemusten mukaan olleet luotettavia.
 
  
 
===Junalla===
 
===Junalla===
Rivi 47: Rivi 47:
  
 
===Bussilla===
 
===Bussilla===
 
Meksikon sisäinen bussiverkosto on varsin kattava ja laadukas. Bussit ovat useimmiten varsin uusia ja hyvin varusteltuja eivätkä hinnatkaan ole päätä huimaavia. Kannattaa katsoa internetistä ainakin seuraavien yhtiöiden hintoja: ETN, PrimeraPlus, Greyhound México.
 
  
 
===Laivalla===
 
===Laivalla===
  
 
==Liiku==
 
==Liiku==
Meksikon tieverkko on melko harvaa.
+
Meksikon tieverkko on melko harvaa. Kaupungeissa, isoissa kylissä ja suosituissa turistikohteissa on pääsääntöisesti melko hyvä infrastruktuuri. Suuret maksulliset moottori- ja maantiet ovat hyviä, mutta kaukana pääreiteistä olevat maantiet ja polut saattavat olla hyvin vaikeakulkuisia.
 +
 
 +
===Junalla===
 +
Junaverkosto on Meksikossa varsin kehittymätön ja sen sijaan kannattaakin suosia bussia. Junia on muutamia, mutta niitä ei käytetä joukkoliikennetarkoituksiin Suomen tavoin.
 +
 
 +
===Bussilla===
 +
Meksikon sisäinen bussiverkosto on varsin kattava ja laadukas. Etäisyydet ovat pitkiä ja vuoristossa tai etelän viidakoissa tiet eivät kulje aina suorinta reittiä vaikeista maasto-olosuhteista johtuen. Bussit ovat useimmiten varsin uusia ja hyvin varusteltuja eivätkä hinnatkaan ole päätä huimaavia. Lähes kaikki bussit on varustettu ilmastoinnilla ja pitkillä matkoilla saattaa tehokkaan ilmastoinnin takia tulla jopa kylmä. Monet bussit on varustettu televisioilla ja niissä saatetaan näyttää elokuvia. Kannattaa katsoa internetistä ainakin seuraavien yhtiöiden hintoja: ETN, PrimeraPlus, Greyhound México.
 +
 
 +
===Lentokoneella===
 +
Meksikon sisällä lentäminen on nykyään varsin edullista johtuen lukuisista halpalentoyhtiöistä. Hintoja kannattaa vertailla internetistä esimerkiksi seuraavien lentoyhtiöiden osalta: Volaris, Aviacsa, VivaAerobus, InterJet, Avolar, Alma, Click, jne. Useimmat Meksikon sisäiset lennot maksavat alle 100 euroa yhteen suuntaan. Lentoyhtiöiden välillä on kuitenkin eroja, mutta edellä mainitun listan kaksi ensimmäistä ovat ainakin usean matkailijan kokemusten mukaan olleet luotettavia.
 +
 
 +
===Autolla===
  
 
==Puhu==
 
==Puhu==
Meksikossa puhutaan espanjaa mutta etenkin etelässä myös monet intiaanikielet ja -murteet ovat yleisiä. Englantia puhutaan vaihtelevasti mutta etenkin nuoret ainakin ymmärtävät sitä melko hyvin joka puolella. Mitä lähemmäksi Yhdysvaltoja mennään, sitä paremmin englantia puhutaan. Meksikoon mentäessä on kuitenkin tärkeää osata edes jonkin verran espanjaa, sillä se paitsi helpottaa elämistä myös usein parantaa paikallisten palvelualttiutta ja yleistä asennetta ulkomaalaista kohtaan.
+
Meksikossa puhutaan espanjaa, mutta etenkin etelässä myös monet intiaanikielet ja -murteet ovat yleisiä. Englantia puhutaan hyvin vaihtelevasti. Keski-ikäiset ja iäkkäät ihmiset eivät käytännössä ymmärrä englantia ollenkaan. Nuoret (etenkin koulutetut tai ulkomailla oleskelleet) puhuvat usein melko hyvin ja ovat halukkaita käyttämään kielitaitoaan. On myös paljon nuoriakin ihmisiä, jotka eivät kieltä osaa.
 +
 
 +
Mitä lähemmäksi Yhdysvaltoja mennään, sitä paremmin englantia puhutaan. Meksikoon mentäessä on kuitenkin tärkeää osata edes jonkin verran espanjaa, sillä se paitsi helpottaa elämistä myös usein parantaa paikallisten palvelualttiutta ja yleistä asennetta ulkomaalaista kohtaan. Monissa paikoissa suurten kaupunkien ulkopuolella on lähes välttämätöntä hallita espanjaa, sillä syrjäisillä seuduilla ei juurikaan ole ulkomaalaisia, eikä näin ollen myöskään englantia tai muita vieraita kieliä puhuvia ihmisiä. Tällaisilla alueilla esimerkiksi mahdolliset opasteet tai ruokapaikkojen listat saattavat olla vain espanjaksi.
  
 
==Osta==
 
==Osta==
 +
  
 
===Hintataso===
 
===Hintataso===
Rantakohteissa on Euroopan kaltainen hintataso, mutta muualla melko halpaa.
+
Merkittävimmissä loma- ja rantakohteissa (esim. Acapulco, Cancún, Puerto Vallarta, Mazatlán) on lähes Euroopan kaltainen hintataso, mutta muualla Meksikossa hintataso on suomalaisittain katsottuna melko edullinen. Etenkin peruselintarvikkeiden, vaatteiden, päivittäistavaroiden, lääkkeiden ja joukkoliikenteen hintataso on edullinen.
  
 
==Syö==
 
==Syö==
  
 
==Juo==
 
==Juo==
 +
 +
Suositellaan juomaan kaupasta ostettua pullotettua vettä.
 +
 +
 +
''Mezcal''
 +
Mezcal on tislaamalla agaavesta valmistettavaa väkiviinaa. Eri puolilla Meksikoa valmistettuja agaaveviinoja voidaan kutsua mezcaliksi, mutta arvostetuimmat laadut tulevat Oaxacan osavaltiosta.
 +
 +
Eri agaavelaadut antavat mezcaleille oman tyypillisen makuvivahteensa. Myös tequilaa voidaan pitää mezcalina, mutta vain Jaliscon ja neljän muun osavaltion alueelta tulevia siniagaavepohjaisia viinoja voidaan kutsua tequilaksi.
  
 
==Nuku==
 
==Nuku==
Rivi 74: Rivi 94:
  
 
==Pysy turvassa==
 
==Pysy turvassa==
 +
Meksikossa elintasoerot ovat erittäin suuria ja siten ulkomaalaiset turistit ovat monille köyhille houkuttelevia ryöstökohteita. Liikuttaessa vilkkaissa paikoissa kannattaa käyttää tervettä järkeä ja pitää arvotavarat piilossa. Laukut tulee pitää jatkuvasti näkyvillä ja etenkin metroissa ja muissa julkisissa kulkuvälineissä mieluummin kädessä kuin selässä tai olalla. Suuria rahasummia tai arvokkaita esineitä ei kannata kantaa kaikkialla mukanaan ellei se ole välttämätöntä.
 +
 +
Joskus saattaa olla suositeltavaa pitää mukanaan jonkin verran käteistä tai muuta arvokasta siltä varalta, että varas iskee. Tällöin "saalis" kannattaa luovuttaa ilman vastarintaa. Näin saatetaan välttyä väkivallalta. Yleisesti ottaen Meksikossa liikkuminen on kuitenkin varsin turvallista. Suurimmissa kaupungeissa ja joillakin syrjäisemmillä seuduilla on luonnollisesti alueita, joille ei kannata eksyä edes päiväsaikaan. Kuuntele tässä suhteessa paikallisten neuvoja. Kuten kaikkialla maailmassa, myös Meksikossa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta yöaikaan. Vältä esimerkiksi pankkiautomaattien käyttämistä hämärän laskeuduttua.
 +
 +
Meksikoa vuosia vaivannut huumesota vaikuttaa onneksi vain tiettyihin osavaltioihin ja niissäkin vain osaan alueista. Nyrkkisääntönä pohjoisessa lähellä Yhdysvaltain rajaa huumesota on rajuinta. Toisaalta esimerkiksi myös Guerrero, jossa maineikas lomakohde Acapulco sijaitsee, lukeutuu vaarallisimpien osavaltioiden kastiin. Kaikkein vaarallisin merkittävä tieosuus lienee valtatie 85 Texasista Monterreyn kaupunkiin, joka kulkee suoraan väkivaltaisen Los Zetas -huumekartellin maiden läpi.[http://kulkuri.org/2014/11/verisempi-matkaopas-meksikoon/] Ainakin amerikkalaisturisteja on toisinaan kidnapattu tuolla tieosuudella.
 +
 +
Jos joudut hätätilanteeseen etkä tiedä, miten toimia, ota yhteyttä Suomen suurlähetystön puhelinnumeroon +52-55-5540 603 -- tai virka-ajan ulkopuolella lähetystön päivystävään puhelimeen +358-9-160 55551.[http://www.finlandia.org.mx/Public/default.aspx?contentid=242937&culture=fi-FI]
  
 
==Pysy terveenä==
 
==Pysy terveenä==
Vesijohtovettä ei Meksikossa kannata juoda. Pullovesi on halpaa ja saatavilla kaikkialla. Ruuan suhteen kannattaa noudattaa normaalia varovaisuutta erityisesti katukojujen kohdalla.
+
Vesijohtovettä ei Meksikossa kannata juoda. Pullovesi on halpaa ja saatavilla kaikkialla. Ruoan suhteen kannattaa noudattaa normaalia varovaisuutta erityisesti katukojujen kohdalla. Näiden kojujen raaka-aineet saattavat olla vanhentuneita ja hygienia on usein puutteellista.  Käsien desinfiointi ja hyvä yleishygienia on suositeltavaa kaikkialla. Syrjäisemmissä kaupoissa kannattaa tarkistaa elintarvikkeiden päiväykset ennen ostoa.
  
 
==Kunnioita==
 
==Kunnioita==
 +
Meksiko on pääosin katolinen maa ja siten uskontoon liittyvissä asioissa kannattaa osoittaa kunnioitusta. Katolisia juhlapyhiä juhlitaan lähes koko maassa ja uskonnon rooli päivittäisessä elämässä on yleisesti ottaen suurempi kuin esimerkiksi Suomessa.
 +
 +
Meksikolaiset saattavat itse kritisoida omaa maataan lukuisista asioista mutta useimmiten he ovat kuitenkin pohjimmiltaan varsin ylpeitä siitä ja siksi ulkomaalaisten samoista asioista esittämä kritiikki saatetaankin kokea loukkaavana. Arkoja asioita saattavat olla mm. korruptio, huumekauppa, rikollisuus ja suhteet Yhdysvaltoihin (laiton siirtolaisuus). Toisaalta Meksiko on suuri ja moniulotteinen maa. Esimerkiksi eteläisen Chiapasin osavaltion zapatistialueilla paikalliset ihmiset toivottavat ulkomaalaisten vasemmistoaktivistien solidaarisuudenilmaukset tervetulleiksi -- vierailijoilta saatetaan jopa odottaa tiettyä kriittistä asennetta ja tiedostavuutta.
 +
 +
Naisia kutsutaan nimellä ''señorita'' tai ''señora'' (neiti/rouva) ja miehiä ''señor'' (herra). Vanhempia ihmisiä kuuluu lähtökohtaisesti aina teititellä.
  
 
==Ota yhteyttä==
 
==Ota yhteyttä==
Rivi 85: Rivi 117:
 
{{runko}}
 
{{runko}}
  
[[de:Mexico]]
+
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
[[ca:Mèxic]]
 +
[[de:Mexiko]]
 
[[en:Mexico]]
 
[[en:Mexico]]
[[es:Mexico]]
+
[[eo:Meksiko]]
[[fr:Mexico]]
+
[[es:México]]
 +
[[fr:Mexique]]
 +
[[hi:मेक्सिको]]
 +
[[hu:Mexikó]]
 +
[[it:Messico]]
 +
[[ja:メキシコ]]
 +
[[nl:Mexico]]
 +
[[pl:Meksyk]]
 +
[[pt:México]]
 +
[[ru:Мексика]]
 +
[[sv:Mexiko]]
 +
[[wts:Category:Mexico]]
 +
 
 +
 
 
[[WikiPedia:{{PAGENAME}}]]
 
[[WikiPedia:{{PAGENAME}}]]

Nykyinen versio 13. huhtikuuta 2015 kello 20.58


noframe
Sijainti
noframe
Lippu
Mx-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki México
Valtiomuoto tasavalta
Valuutta Meksikon peso
Pinta-ala 1 958 200 km2
Väkiluku 103 230 000 (2006 arvio)
Kieli espanja
Uskonto katolilaisuus 94,7%, protenstanttisuus 1%
Sähkö 120V/60Hz
Puhelinnumero +52
Internet-domaini .mx
Aikavyöhyke (UTC) UTC -5--8

Meksiko [1] sijaitsee Pohjois-Amerikassa.

Alueet[muokkaa]

Kaupungit[muokkaa]

Muut kohteet[muokkaa]

Ymmärrä[muokkaa]

Meksiko on geologisesti epäväkaata aluetta: maanjäristykset ja vulkaaninen toiminta on yleistä. Ilmastollisesti maa ulottuu trooppisesta subtrooppiseen vyöhykkeeseen. Espanjankielisistä maista Meksikon BKT on suurin.

Tule[muokkaa]

Matkustaminen Meksikoon on helpointa lentäen. Suomesta ei ole suoraa reittiliikennettä Meksikoon joten konetta on pakko vaihtaa joko USA:ssa tai manner-Euroopassa. Jos olet kuitenkin matkustamassa Pohjois-Meksikoon, saattaa joissain tapauksissa olla edullisinta lentää jonnekin lähellä Meksikon rajaa sijaitsevaan Yhdysvaltain kaupunkiin ja ottaa sieltä bussi. Muualle Meksikoon matkustettaessa pääsee useimmiten halvimmalla, kun varaa jonkin suuren lentoyhtiön lennot Mexico Cityyn ja lentää sieltä varsinaiseen kohteeseen jollakin Meksikon lukuisista halpalentoyhtiöistä (ks. seuraava kappale).

Lentokoneella[muokkaa]

Junalla[muokkaa]

Autolla[muokkaa]

Bussilla[muokkaa]

Laivalla[muokkaa]

Liiku[muokkaa]

Meksikon tieverkko on melko harvaa. Kaupungeissa, isoissa kylissä ja suosituissa turistikohteissa on pääsääntöisesti melko hyvä infrastruktuuri. Suuret maksulliset moottori- ja maantiet ovat hyviä, mutta kaukana pääreiteistä olevat maantiet ja polut saattavat olla hyvin vaikeakulkuisia.

Junalla[muokkaa]

Junaverkosto on Meksikossa varsin kehittymätön ja sen sijaan kannattaakin suosia bussia. Junia on muutamia, mutta niitä ei käytetä joukkoliikennetarkoituksiin Suomen tavoin.

Bussilla[muokkaa]

Meksikon sisäinen bussiverkosto on varsin kattava ja laadukas. Etäisyydet ovat pitkiä ja vuoristossa tai etelän viidakoissa tiet eivät kulje aina suorinta reittiä vaikeista maasto-olosuhteista johtuen. Bussit ovat useimmiten varsin uusia ja hyvin varusteltuja eivätkä hinnatkaan ole päätä huimaavia. Lähes kaikki bussit on varustettu ilmastoinnilla ja pitkillä matkoilla saattaa tehokkaan ilmastoinnin takia tulla jopa kylmä. Monet bussit on varustettu televisioilla ja niissä saatetaan näyttää elokuvia. Kannattaa katsoa internetistä ainakin seuraavien yhtiöiden hintoja: ETN, PrimeraPlus, Greyhound México.

Lentokoneella[muokkaa]

Meksikon sisällä lentäminen on nykyään varsin edullista johtuen lukuisista halpalentoyhtiöistä. Hintoja kannattaa vertailla internetistä esimerkiksi seuraavien lentoyhtiöiden osalta: Volaris, Aviacsa, VivaAerobus, InterJet, Avolar, Alma, Click, jne. Useimmat Meksikon sisäiset lennot maksavat alle 100 euroa yhteen suuntaan. Lentoyhtiöiden välillä on kuitenkin eroja, mutta edellä mainitun listan kaksi ensimmäistä ovat ainakin usean matkailijan kokemusten mukaan olleet luotettavia.

Autolla[muokkaa]

Puhu[muokkaa]

Meksikossa puhutaan espanjaa, mutta etenkin etelässä myös monet intiaanikielet ja -murteet ovat yleisiä. Englantia puhutaan hyvin vaihtelevasti. Keski-ikäiset ja iäkkäät ihmiset eivät käytännössä ymmärrä englantia ollenkaan. Nuoret (etenkin koulutetut tai ulkomailla oleskelleet) puhuvat usein melko hyvin ja ovat halukkaita käyttämään kielitaitoaan. On myös paljon nuoriakin ihmisiä, jotka eivät kieltä osaa.

Mitä lähemmäksi Yhdysvaltoja mennään, sitä paremmin englantia puhutaan. Meksikoon mentäessä on kuitenkin tärkeää osata edes jonkin verran espanjaa, sillä se paitsi helpottaa elämistä myös usein parantaa paikallisten palvelualttiutta ja yleistä asennetta ulkomaalaista kohtaan. Monissa paikoissa suurten kaupunkien ulkopuolella on lähes välttämätöntä hallita espanjaa, sillä syrjäisillä seuduilla ei juurikaan ole ulkomaalaisia, eikä näin ollen myöskään englantia tai muita vieraita kieliä puhuvia ihmisiä. Tällaisilla alueilla esimerkiksi mahdolliset opasteet tai ruokapaikkojen listat saattavat olla vain espanjaksi.

Osta[muokkaa]

Hintataso[muokkaa]

Merkittävimmissä loma- ja rantakohteissa (esim. Acapulco, Cancún, Puerto Vallarta, Mazatlán) on lähes Euroopan kaltainen hintataso, mutta muualla Meksikossa hintataso on suomalaisittain katsottuna melko edullinen. Etenkin peruselintarvikkeiden, vaatteiden, päivittäistavaroiden, lääkkeiden ja joukkoliikenteen hintataso on edullinen.

Syö[muokkaa]

Juo[muokkaa]

Suositellaan juomaan kaupasta ostettua pullotettua vettä.


Mezcal Mezcal on tislaamalla agaavesta valmistettavaa väkiviinaa. Eri puolilla Meksikoa valmistettuja agaaveviinoja voidaan kutsua mezcaliksi, mutta arvostetuimmat laadut tulevat Oaxacan osavaltiosta.

Eri agaavelaadut antavat mezcaleille oman tyypillisen makuvivahteensa. Myös tequilaa voidaan pitää mezcalina, mutta vain Jaliscon ja neljän muun osavaltion alueelta tulevia siniagaavepohjaisia viinoja voidaan kutsua tequilaksi.

Nuku[muokkaa]

Opiskele[muokkaa]

Työskentele[muokkaa]

Pysy turvassa[muokkaa]

Meksikossa elintasoerot ovat erittäin suuria ja siten ulkomaalaiset turistit ovat monille köyhille houkuttelevia ryöstökohteita. Liikuttaessa vilkkaissa paikoissa kannattaa käyttää tervettä järkeä ja pitää arvotavarat piilossa. Laukut tulee pitää jatkuvasti näkyvillä ja etenkin metroissa ja muissa julkisissa kulkuvälineissä mieluummin kädessä kuin selässä tai olalla. Suuria rahasummia tai arvokkaita esineitä ei kannata kantaa kaikkialla mukanaan ellei se ole välttämätöntä.

Joskus saattaa olla suositeltavaa pitää mukanaan jonkin verran käteistä tai muuta arvokasta siltä varalta, että varas iskee. Tällöin "saalis" kannattaa luovuttaa ilman vastarintaa. Näin saatetaan välttyä väkivallalta. Yleisesti ottaen Meksikossa liikkuminen on kuitenkin varsin turvallista. Suurimmissa kaupungeissa ja joillakin syrjäisemmillä seuduilla on luonnollisesti alueita, joille ei kannata eksyä edes päiväsaikaan. Kuuntele tässä suhteessa paikallisten neuvoja. Kuten kaikkialla maailmassa, myös Meksikossa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta yöaikaan. Vältä esimerkiksi pankkiautomaattien käyttämistä hämärän laskeuduttua.

Meksikoa vuosia vaivannut huumesota vaikuttaa onneksi vain tiettyihin osavaltioihin ja niissäkin vain osaan alueista. Nyrkkisääntönä pohjoisessa lähellä Yhdysvaltain rajaa huumesota on rajuinta. Toisaalta esimerkiksi myös Guerrero, jossa maineikas lomakohde Acapulco sijaitsee, lukeutuu vaarallisimpien osavaltioiden kastiin. Kaikkein vaarallisin merkittävä tieosuus lienee valtatie 85 Texasista Monterreyn kaupunkiin, joka kulkee suoraan väkivaltaisen Los Zetas -huumekartellin maiden läpi.[2] Ainakin amerikkalaisturisteja on toisinaan kidnapattu tuolla tieosuudella.

Jos joudut hätätilanteeseen etkä tiedä, miten toimia, ota yhteyttä Suomen suurlähetystön puhelinnumeroon +52-55-5540 603 -- tai virka-ajan ulkopuolella lähetystön päivystävään puhelimeen +358-9-160 55551.[3]

Pysy terveenä[muokkaa]

Vesijohtovettä ei Meksikossa kannata juoda. Pullovesi on halpaa ja saatavilla kaikkialla. Ruoan suhteen kannattaa noudattaa normaalia varovaisuutta erityisesti katukojujen kohdalla. Näiden kojujen raaka-aineet saattavat olla vanhentuneita ja hygienia on usein puutteellista. Käsien desinfiointi ja hyvä yleishygienia on suositeltavaa kaikkialla. Syrjäisemmissä kaupoissa kannattaa tarkistaa elintarvikkeiden päiväykset ennen ostoa.

Kunnioita[muokkaa]

Meksiko on pääosin katolinen maa ja siten uskontoon liittyvissä asioissa kannattaa osoittaa kunnioitusta. Katolisia juhlapyhiä juhlitaan lähes koko maassa ja uskonnon rooli päivittäisessä elämässä on yleisesti ottaen suurempi kuin esimerkiksi Suomessa.

Meksikolaiset saattavat itse kritisoida omaa maataan lukuisista asioista mutta useimmiten he ovat kuitenkin pohjimmiltaan varsin ylpeitä siitä ja siksi ulkomaalaisten samoista asioista esittämä kritiikki saatetaankin kokea loukkaavana. Arkoja asioita saattavat olla mm. korruptio, huumekauppa, rikollisuus ja suhteet Yhdysvaltoihin (laiton siirtolaisuus). Toisaalta Meksiko on suuri ja moniulotteinen maa. Esimerkiksi eteläisen Chiapasin osavaltion zapatistialueilla paikalliset ihmiset toivottavat ulkomaalaisten vasemmistoaktivistien solidaarisuudenilmaukset tervetulleiksi -- vierailijoilta saatetaan jopa odottaa tiettyä kriittistä asennetta ja tiedostavuutta.

Naisia kutsutaan nimellä señorita tai señora (neiti/rouva) ja miehiä señor (herra). Vanhempia ihmisiä kuuluu lähtökohtaisesti aina teititellä.

Ota yhteyttä[muokkaa]


Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!