Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Matkailijan ensiapusetti

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Matkailijan ensiapusetti

Default Banner.jpg

Tämä artikkeli on matkailuaihe.



Vaikka Wikitravel ei ole lääketieteellinen tietosanakirja, tässä on kuitenkin joitakin ajatuksia siitä mitä lääkkeitä ja terveyteen liittyviä tarvikkeita voi matkalla tarvita.

Ymmärrä[muokkaa]

Aina ei ole mahdollista ostaa ja ottaa mukaan kaikki tällä listalla olevat tavarat, kaikki riippuu siitä minne matkustat. Joissakin tapauksissa tarvitset lääkärin reseptin tai muuten kohdemaan poliisi tai rajavartiolaitos voi takavarikoida lääkkeet. Jos yhtään epäilet, kysy lääkäriltä ennen matkaa.

Ihmiset ovat usein monta eri mieltä siitä mitä lääkkeitä matkalla tarvitsee - jotkut ottavat kaiken mitä he epäilevät tarvitsevansa, toiset ovat valikoivampia. Artikkelissa troopisia sairauksia ja vinkkejä kehitysmaissa matkustamiseen on lisää terveyteen liittyvää tietoa.

Pysy terveenä[muokkaa]

  • Säännölliset lääkkeet: Jos käytät jotain lääkkeitä säännöllisesti, ota niitä matkalle mukaan sen verran että niitä riittää koko matkan ajan, ja pidä resepti mukanasi. Jos matkustat lentäen, kanna lääkkeet ja resepti mukana käsimatkatavaroissa. Resepti tarvitaan jos joudut käymään apteekissa matkalla, tai todennäköisemmin, jos tulli haluaa tietää mitä pillereitä mukanasi kannat.
  • Ripulilääkitys: Apu "turistivatsalle". Älä käytä jos ulosteessa on verta - silloin kyseessä on jotain vakavampaa ja sinun kannattaa ehdottomasti käydä lääkärissä.
  • Kipulääkkeitä ja -voiteita: Kipua vastaan.
  • Aurinkovoidetta: Aurinko- ja hiihtomatkalle. Tarkista että aurinkovoide suojaa riitävästi.
  • Laastareita: Pienempiä haavoja varten.
  • Desinfiointiainetta: Haavojen desinfiointia varten - tärkeää!
  • Hyönteismyrkkyä: Jos matkustat viidakkoon tai muualle jossa on paljon hyönteisiä.
  • Kondomeja: HIV ja hepatitis ovat eräissä maailman maissa varsin tavallisia ja suojaamatonta seksiä tuntemattoman kanssa on riskillistä missä päin maailmaa tahansa.

Turistireittien ulkopuolella[muokkaa]

Jos matkustat suurempien kaupunkien ulkopuolella jossa lääkäreitä ei ole, kannattaa ottaa mukaan kokonainen tarkoitusta varten tehty ensiapusetti. Ja opettele sen käyttöä! Sen lisäksi kannatta ottaa mukaan vedenpuhdistustabletteja.

Jos ensiaputaitosi ovat ruosteessa kannattaa ennen tällaista matkaa käydä ensiapukurssilla.