Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Malta” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Malta

Default Banner.jpg

(Matkailuneuvonta)
Rivi 18: Rivi 18:
  
 
==Matkailuneuvonta==   
 
==Matkailuneuvonta==   
* [http://www.holiday4me.info/malta/ '''Malta - Matkaopas''']  
+
* [http://www.topholidaydestination.info/malta-top-holiday-destinations/ '''Malta - Matkaopas''']
 
 
  
 
==Alueet==
 
==Alueet==

Versio 16. maaliskuuta 2014 kello 06.54

noframe
Sijainti
noframe
Lippu
Mt-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Valletta
Valtiomuoto tasavalta
Valuutta Euro
Pinta-ala 316 km2
Väkiluku 400 214 (2006 arvio)
Kieli malta, englanti
Uskonto katolisia 98%
Sähkö 230V/50Hz (brittiläinen pistoke)
Puhelinnumero +356
Internet-domaini .mt
Aikavyöhyke (UTC) UTC +1

Malta sijaitsee Etelä-Eurooppassa.

Matkailuneuvonta

Alueet

Maltan kartta

Maltalla on kolme asutettua saarta:

Kaupungit

Maltalla on lukuisia pieniä kyliä, ja käytännössä Vallettan ympärillä olevat kylät ovat kuin kaupunginosia.

Muilla saarilla olevat kaupungit on käsitelty saarien omilla sivuilla.

Muut kohteet

  • Buskett Gardens on Maltan vehreimpiä alueita ja hyvän sään aikana paikallisten suosima piknik-kohde, jossa vietetään koko päivä syöden, juoden, leikkien ja ulkoillen. Hieman Mdinasta etelään. Vieressä myös Verdala Castle, mutta se ei ole avoinna yleisölle kuin parina päivänä vuodessa.

Ymmärrä

Piskuisella Maltalla on mielenkiintoinen ja värikäs historia, joka ulottaa kauemmas taaksepäin kuin monella muulla eurooppalaisella valtiolla. Saarelta löytyykin maailman vanhimpien rakennelmien joukkoon kuuluvia temppelin jäänteitä. Keskeinen sijainti Välimerellä on houkutellut saarelle niin foinikialaisia, kreikkalaisia, roomalaisia, arabeja kuin brittejäkin. Kulttuurillisesti maa onkin mielenkiintoinen sekoitus arabialaista, italialaista ja brittiläistä kulttuuria. Vuonna 1964 saarivaltio itsenäistyi Yhdistyneestä kuningaskunnasta.

Euroopan unioniin maa liittyi 2004 ja otti euron käyttöön valuuttana 2008.

Malta vetää puoleensa kasapäin kielikurssilaisia, jotka tulevat opiskelemaan englantia. Vaikkei englanti olekaan saaren virallinen kieli, osaavat lähes kaikki sitä. Erityisesti ennen ja jälkeen kuumien ja rutikuivien kesäkuukausien kymmeniä kielikouluja kansoittavat kaikkilta Euroopasta saapuvat koululaiset. Malta on kerännyt jonkin verran myös bilesaaren mainetta, mikä on ollut omiaan keräämään nuoremman väen kiinnostusta.

Tule

Malta on Schengen-maa, eli suomalainen ei tarvitse passia, vaan EU-henkilökortti riittää.

Lentokoneella

Maltan kansainvälinen lentoasema (IATA: MLA, [1]) sijaitsee Luqan kylässä, reilut viitisen kilometriä Vallettan eteläpuolella. Kansallinen lentoyhtiö, Air Malta [2], lentää useihin Euroopan kaupunkeihin kentältä. Suurten lentoyhtiöiden Lufthansan ja British Airwaysin lisäksi monet halpalentoyhtiöt, kuten Ryanair (mm. Lontoosta ja Tukholmasta sekä monesta Italian ja Sisilian kaupungista), Easyjet (Lontoosta, Manchesterista) ja Air Berlin (Nürnbergistä) lentävät kentälle. Suomesta on lomakaudella Finnairin suora charter-lento.

Taksi lähes minne tahansa saarelle maksaa noin 20 euroa ja se maksetaan etukäteen terminaalissa sisällä ennen poistumista. Paikallisbussilla numero 8 pääsee noin euron hintaan Vallettaan. Busseja kulkee kutakuinkin puolen tunnin välein aamukuudesta noin iltakymmeneen. Etukäteen Maltatransfer.com -palvelusta [3] varattu bussikuljetus kentältä suoraan hotellille maksaa hieman alle 10 euroa.

Laivalla

Sisiliasta Pozzallosta (matkan kesto puolitoista tuntia) ja Cataniasta (reilut neljä tuntia) kulkee Virtu Ferriesin [4] katamaraaneja Maltalle useamman kerran päivässä. Mikäli merenkäynti on rankempaa, kannattaa herkkävatsaisten varautua melkolailla keikkuvaan kyytiin.

Liiku

Bussilla

Maltalla on kohtalaiset bussiyhteydet turistikeskusten välillä. Linjoja pyöritetään pääosin Briteistä tuoduilla busseilla, jotka voivat olla mitä tahansa toisen maailman sodan jälkeisistä hitaista Leylandeista moderneihin linja-autoihin. Yhtä kaikki, väritys on kirkkaan oranssi mallista riippumatta ja kalusto pidetään kiiltävän puhtaana. Matkustaminen on todella edullista (vuonna 2008 kertamaksu 47 senttiä).

Taksilla

Takseissa on mittarit, mutta lähes poikkeuksetta niitä ei käytetä. Hinta on neuvoteltavissa ja vaihtelee tyypillisesti 10 ja 25 euron välillä matkan pituudesta riippuen.

Autolla

Malta on autojen saari. Asukaslukuun suhteutettuna maassa on eniten autoja Euroopassa. Yleisten kävelyreittien vähäinen määrä tarkoittaa sitä, että Maltalla pärjää joko bussilla tai vuokra-autolla. Liikenne on vasemmanpuoleista ja liikennesääntöjä tulkitaan yleensä melko joustavasti. Autovuokra on eurooppalaisen mittapuun mukaan todella edullista (alle 20 euroa per päivä on normaalihinta jopa isojen vuokraamoketjujen kautta vuokratessa).

Lautalla

Maltan pääsaarelta pääsee Gozon ja Cominon saarille pohjoispään taajamista.

Lentokoneella

Gozon ja Vallettan välillä on säännöllinen yhteys Harbour Airin [5] vesitasokoneella.

Pyörällä

Maltan pienten "valtateiden" pientareella voi pyöräillä, joskin tiet ovat meikäläisittäin varsin kehnossa kunnossa ja autoilijat ajavat vähintäänkin riehakkaasti. Varsinaisia pyöräilyreittejä ei ole.

Puhu

Osta

Maltan rahayksikkö on euro. Valletan pääkadulta, Vapaudenkadulta, voi ostaa maltalaista (tuonti)hopeaa kohtalaisen halvasti.

Hintataso

Malta on melko kallis maa ja toisaalta myös melko edullinen maa. Varsinkin ulkomailta tuodut tavarat saattavat ovat usein Suomen hintoja kalliimpia. Palvelut (erityisesti paikallisille suunnatut) sen sijaan ovat melko edullisia.

Näe

  • Blue Grotto. Mielenkiintoinen veden muokkaama luolasto saaren eteläkärjessä kirkkaan sinisten vesien ympäröimänä. Sesonkiaikana luolia pääsee ihmettelemään sisältäpäin ottamalla rannasta venekyydin. Sesongin ulkopuolella parhaimman kuvan saa hieman venekyytien ja ravintoloiden muodostamasta turistirysästä itään päin ajamalla ja pysähtymällä levähdyspaikalle, josta näkee luolastoon.

Syö

Maltalla on erinoimaista ruokaa! NAM NAM:)

Juo

Nuku

Opiskele

Maltalle järjestetään Suomesta kielimatkoja englannin ja ranskan kielisinä.

Työskentele

Pysy turvassa

Pysy terveenä

Kunnioita

Ota yhteyttä

Suomella ei ole Maltalla diplomaattista edustusta. Suomeen liittyvät asiat hoidetaan Valletassa, jossa on Suomen kunniakonsulin, Edgar Ricen, toimisto. Konsulaatissa ei kylläkään ole suomenkielistä henkilökuntaa.

Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!