Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Madeira” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Madeira

Default Banner.jpg

p (Liiku: Tee-osio lisätty)
p (Tee: Lyhyesti levadoista)
Rivi 32: Rivi 32:
 
== Tee ==
 
== Tee ==
 
=== Kävelyt ===
 
=== Kävelyt ===
 +
[[Image:Path to Ponta de Sao Laurenco, Madeira.jpg|300px|right|thumb|Näkymä Madeira itäpäästä kävelyreitiltä Ponta de Sao Laurenco -niemeä kohti]]
 +
Yksi Madeiran parhaista anneista on sen vehreä ja monimuotoinen luonto. Erilaiset kävelyreitit ovatkin oiva tapa tutustua Madeiran luontoon.
 +
 +
Erityisen kuuluisa Madeira on levadoistaan. Levadat ovat maanviljelystä varten rakennettuja kastelukanavia joilla vettä on saatu hallitusti siirrettyä. Monet levadat mahdollistavat niiden vieressä kulkemisen ja levadaretket ovatkin suosittuja matkailijoiden keskuudessa.
 +
 
==Liiku==
 
==Liiku==
  

Versio 23. marraskuuta 2010 kello 12.46

Madeira on Portugalille kuuluva itsehallinnollinen saariryhmä Atlantilla. Käytännössä Madeirasta puhuttaessa tarkoitetaan useimmiten kyseisen saariryhmän samannimistä pääsaarta. Pääsaaren lisäksi saariryhmään kuuluvat asuttu oleellisimpina pienempi saari Porto Santo (n. 50 km pääsaaresta koilliseen) sekä asumattomat Desertassaaret (n. 40 km Funchalista kaakkoon). Jollei toisin mainita, tässä artikkelissa Madeiralla viitataan pääsaareen. Saariryhmän asukasluku on 243 000 (v. 2003), joista Porto Santolla asui vuonna 2001 n. 4500 asukasta.

Madeira on kasvillisuudeltaan vehreä ja sitä kutsutaankin joskus nimellä Ilha Jardim (Puutarhasaari).

Alueet

Kaupungit

  • Funchal Madeiran autonomisen alueen pääkaupunki ja suurin kaupunki, väkiluku 103 961 (2001). Suurin osa hotelleista sijaitsee Funchalissa.

Muut kohteet

  • Curral das Freiras (Nunnien laakso)
  • Porto Santo : Saariryhmän toinen asuttu saari sijaitsee n. 50 km pääsaaresta koilliseen. Porto Santon pääkohde on n. 9 km pitkä hiekkaranta. Porto Santoon pääsee Funchalista sekä lentokoneella (n. puolisen tuntia) että laivalla (n. pari tuntia) ja osa Madeiralla lomaa viettävistä käväiseekin päivän tai pari Porto Santossa.
Näkymä Cabo Girão -jyrkänteeltä alas (korkeus n. 580 metriä)
  • Cabo Girão on n. 580 metriä korkea jyrkänne pari kilometriä Câmara de Lobosista länteen.

Ymmärrä

Madeiralla ei ole juurikaan rantoja eivätkä muutamat rannat lähtökohtaisesti ole hiekkarantoja.

Yöelämä ei ole kovinkaan monipuolinen.

Suurten korkeuserojen vuoksi Madeira ei sovi liikuntaesteisille.

Ilmasto

Tule

Lentokoneella

Laivalla

Madeira kuuluu monien Atlanttia laivalla ylittävien reittiin.

Tee

Kävelyt

Näkymä Madeira itäpäästä kävelyreitiltä Ponta de Sao Laurenco -niemeä kohti

Yksi Madeiran parhaista anneista on sen vehreä ja monimuotoinen luonto. Erilaiset kävelyreitit ovatkin oiva tapa tutustua Madeiran luontoon.

Erityisen kuuluisa Madeira on levadoistaan. Levadat ovat maanviljelystä varten rakennettuja kastelukanavia joilla vettä on saatu hallitusti siirrettyä. Monet levadat mahdollistavat niiden vieressä kulkemisen ja levadaretket ovatkin suosittuja matkailijoiden keskuudessa.

Liiku

Puhu

Syö

Madeiralla on hyviä ravintoloita joka makuun. Matkailijoille on tarjotaan yleisimmin Espadaa (syvänmeren kalaa) banaanilla, Espetada-vartaita härän- tai broilerin fileistä tai tonnikalaa. Espadarte on puolestaan miekkakalaa. Aterian aloittaa usein sosekeitto tai salaatti. Madeiraviini kuuluu joka aterian yhteyteen.

Juo

Paikallisia juomia ovat Madeiraviini ja Poncha. Viininviljelyllä on pitkät perinteet. Poncha on sokeriruokoviinasta, hunajasta ja sitruunamehusta valmistettua likööriä.

Pysy turvassa

Madeira ja pääkaupunki Funchal ovat suhteellisen turvallisia. Tavanomaiseen varovaisuuteen on silti aihetta. Neuvoja vältettävistä seuduista kannattaa kuunnella. Madeiralla on jonkin verran työttömyyttä ja päihdeongelmia.

Pysy terveenä

Vesijohtovesi on puhdistettua pohjavettä ja sitä voi juoda sellaisenaan. Herkkävatsaiset voivat ostaa pullovettä marketeista. Erityisiä terveyteen kohdistuvia uhkia ei ole. Levadavaelluksille lähtevien on syytä ottaa mukaan kumipohjaiset tukevat kengät. Talvikautena polut saattavat olla hengenvaarallisen liukkaita sillä levadapolut saattavat kulkea satojen metrien syvyisten jyrkänteiden reunalla. Funchalissa on hyvätasoinen sairaala.

Muuta

Saariryhmän aikavyöhyke seuraa Portugalia läntisemmästä sijainnistaan huolimatta ja on siis UTC, ts. Madeira on 2 tuntia Suomea jäljessä.

Rahayksikkönä on euro ja luottokortit käyvät monessa paikassa, joskaan eivät läheskään kaikkialla.

Sähköpistoke ja taajuuden yms. ovat samanlaiset kuin Suomessa.

LinkkejäTämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!