Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Liettua

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 12. helmikuuta 2010 kello 10.43 – tehnyt TimoM (keskustelu | muokkaukset) (Pysy turvassa)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Liettua

Default Banner.jpg

VilniusOldTown014.jpg
Sijainti
noframe
Lippu
Lh-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Vilna
Valtiomuoto tasavalta
Valuutta liti (LTL)
Pinta-ala 65 200 sq km
Väkiluku 3 596 617 (2006)
Kieli liettua
Uskonto katolilaisia, evankelisluterilaisia
Sähkö 220V/50Hz (eurooppalainen pistoke)
Puhelinnumero +370
Internet-domaini .lt
Aikavyöhyke (UTC) UTC +2

Liettua [1] sijaitsee Euroopassa. Sen rajanaapureita ovat Latvia, Valko-Venäjä, Puola ja Venäjä.

Alueet

Liettua jaetaan yleensä viiteen alueeseen: Luoteinen Zemaitija (alamaat) ja Koillinen Aukstaitija (ylämaat), Pikku-Liettua, joka rakentuu Klaipedan ympärille, Marijampolen ympärillä oleva Suvalkija sekä Kaakkois-Liettuan käsittävä Dzukija. Joniskisin alue Pohjois-Liettuassa liitetään joskus historialliseen Semigallian alueeseen, joka sijaitsee pääosin Latvian puolella.

Kaupungit

 • Vilna - pääkaupunki
 • Kaunas - toiseksi suurin kaupunki, jossa todella pitkä kävelykatu ja vanha keskusta
 • Siauliai - eloisa pikkukaupunki, jonka lähellä pyhiinvaelluskohde Ristikukkula
 • Klaipeda - tärkein satamakaupunki
 • Panevezys
 • Jonava
 • Alytus
 • Utena - tunnettu mm. Utenos-oluesta
 • Druskininkai - kylpyläkaupunki maan lounaisnurkassa
 • Visaginas - nuori ydinvoimalakaupunki, perustettu 1975. Erilainen nähtävyys!

Muut kohteet

 • Trakai, vanha pääkaupunki ja linna. Sijaitsee noin 30 km Vilnasta lounaaseen.
 • Kernave, vanha pääkaupunki, jossa nähtävänä linnavuorten kukkulat. Alueella järjestetään usein erilaisia kansanjuhlia.
 • Palanga, Liettuan Yyteri tai Sunny Beach. Todellinen turistirysä paikallisille, jonka nähtävyyksiin kuuluu meripihkamuseo ja pitkä hiekkaranta.

Ymmärrä

Lyhyt historia

Jos Liettuan lippu on värikäs, niin on myös maan historia. Maan alueella olleet heimot yhdistyivät pakon edessä, kun saksalainen ritarikunta ristiretkellään halusi tuoda uskonsa sekä valtansa maan ylle. Ritarikunta murskattiin Grunwaldin (liet. Zalgiris) taistelussa Puolassa Liettuan ja Puolan sotajoukkojen toimesta. Liettua käsitti parhaimmillaa alueen, joka ulottui Itämeren rannalta Mustalle merelle, kattaen nykyisen Liettuan, Valko-Venäjän ja Läntisen Ukrainan.

Voit usein kuulla maan olleen viimeinen pakanamaa Euroopassa. Tämä on tosin hyvin kyseenalaista, sillä vaikka Zemaitija olikin viimeisiä alueita, jolla luonnonuskonnot pysyivät valtauskontona 1400-luvulle asti, oli Valko-Venäjän alue ortodoksinen, ja siten Liettuan hovikin vahvasti ortodoksivaikutteiden alainen. Liettua oli aikoinaan hyvin suvaitsevainen maa, ja täällä asui monia vähemmistökansoja sekä uskontoja, mutta toinen maailmansota muutti tilanteen erityisesti juutalaisten osalta, ja nykyään asenteet vähemmistöjä kohtaan ovat nuivat. Erityisesti kansanmurhan kohteeksi joutuneiden juutalaisten jälkeläisten halu saada aikaisempi omaisuutensa takaisin aiheittaa pahennusta maassa, jolla ei ole lopulta aivan puhtaat paperit itse kansanmurhasta.

Liettua ja Puola yhdistivät voimansa idästä tulevaa uhkaa vastaan 1569 Lublinin unionissa. Tätä edelsi kuitenkin jo vuonna 1386 Jogailan solmima liitto, kun hän nai Puolan 13 vuotiaan kuningattaren. Tämä aloitti Puolan kulta-ajan, mutta Liettassa Jogailaa pidetään petturina.

Kun Itävalta, Preussi ja Venäjä jakoivat Puola-Liettuan, eli Rzeczpospolita Obojga Narodów'n, vuonna 1975, Liettuan alue päätyi osaksi Venäjää.

Merkittävät historialliset henkilöt

Mindaugas

Vytautas Magnus

Antanas Smetona

Suomi ja Liettua

Suomella ja balteilla on ollut historian aikana monia yhteisiä nimittäjiä. Muinaisten aikojen yhteiselo oli todennäköisesti melko rauhanomaista, josta kertoo kielten yhteiset, lähinnä jokapäiväiseen elämään liittyvät sanat. Seuraava yhteiselon aika tapahtui Ruotsin vallan aikana, kun Ruotsin prinssi Juhana nai Kateriina Jagellonican, Puolan prinsessan. Vaikkei Ruotsin ja Puola-Liettuan liitto kestänytkään kauaa, toi tuleva kuningatar Turkuun omat vaikutteensa.

Seuraava yhteiselo sijoittuu tsaarinvallan aikoihin, jolloin Suomella meni useimmiten paljon paremmin kuin Liettualla. Merkittävin kulttuurien kohtaaminen oli lienee Suomen armeijan matka etelään sotimaan Liettuan kautta. Huonosti talveen varustautuneet sotilaat linnoittautuivat talveksi Liettuan alueelle, lähelle Ukmergea, jossa suuri osa armeijasta kuoli kylmyydestä johtuviin tauteihin. Heidät on haudattu kaupungin läheisyyteen.

Itsenäisyyden aikana, Baltian itärannalle suunniteltiin sotilasliittoa Suomen, Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan kesken, mutta tämä yhteistyö kaatui Puolan ja Liettuan väliseen sotaan. Suomen maajoukkue kävi Liettuassa pelaamassa euroopan mestaruudesta, mutta muuten yhteistyö ei ollut kovin laajaa.

Tule

Lentokoneella

Finnairilla on päivittäinen suora lento Helsingistä Vilnaan. Myös Air Balticilla on lentoja Vilnaan.

Junalla

Suomesta ei ole suoria junayhteyksiä Liettuaan. Baltian maiden pääkaupunkien välillä ei ole toimivia junayhteyksiä. Pietarin kautta kiertämällä matka on mahdollinen. Aamulla ensin Helsingistä Sibeliuksella Pietariin ja sieltä illalla Vitebskin asemalta lähtevään Pietari-Vilna-junaan. Yhteys toimii samoin myös toiseen suuntaan: Vilnan juna saapuu aamulla Vitebskin asemalle ja Sibelius lähtee iltapäivällä Suomen asemalta.

Autolla

Liettuaan voi tulla autolla Tallinnasta Via Balticaa pitkin.

Bussilla

Eurolines bussilinja matkaa Tallinnasta Riikan kautta Vilnaan ja siitä eteenpäin useisiin Euroopan suuriin kaupunkeihin. Hinnat ovat edullisia. Esimerkiksi Tallinna-Riika n. 30 euroa.

Laivalla

Klaipedasta on hyvät laivayhteydet Saksaan ja Ruotsiin.

Liiku

Autolla

Tieverkko Liettuassa on melko hyvä ja moottoritieverkosto on parempi kuin Suomessa, mutta tiepinnanlaatu voi olla vaihteleva. Tierakennus- ja parannustyöt haittaa liikennettä monissa paikoissa. Via Baltica -tie kulkee Liettuan halki Virosta Puolaan.

Liettuan liikennesääntöjen mukaan vihreän nuolen osoittamissa liikennevaloristeyksissä on mahdollista kääntyä oikealle punaisen valon palaessa edellyttäen, ettei vaaranna muuta liikennettä. Moottoriteillä u-käännös on mahdollinen. Autoilijat eivät noudata liikennesääntöjä yhtä tunnollisesti kuin Suomessa, joten erityisesti jalankulkijoiden on syytä olla tarkkana. Hevoskärryt, vapaana liikkuvat kotieläimet ja kauriseläimet saattavat aiheuttaa vaaratilanteita maanteillä ja moottoriteillä.

Promilleraja Liettuan liikenteessä on 0,4. Promillerajaa ollaan laskemassa 0,2:een

Bussilla

Liettuassa on helppo liikkua busseilla ja käytännössä kaikki vähänkin isommat paikat ovat saavutettavissa busseilla.

Junalla

Liettuassa on periaatteessa kattava rautatieverkko, mutta liikenne on ikävä kyllä viime aikoina vähentynyt ja junat ovat toisinaan melko hitaita. Vilnan ja Klaipedan välillä kulkee päivittäin kolme hyvätasoista pikajunaa molempiin suuntiin. Niillä pääsee myös Siauliaihin. Kaunasiin pääsee sähkömoottorijunilla noin tunnin välein. Panevezysiin on yhteys vain Siauliain kautta, joten kannattaa valita suorempi ja nopeampi bussi.

Puhu

Liettuassa virallinen kieli on liettua. Isoimmissa kaupungeissa nuoremmat ihmiset puhuvat englantia, mutta pienimmissä kunnissa harvoin pärjää muualla kuin liettuan kielellä. Vanhemmat ihmiset puhuvat myös venäjää tai puolaa (Etelä-Liettuassa) mutta nuoriso ei välttämättä osaa venäjää ollenkaan. Jos vastapuoli ei osaa englantia ja itse et osaa liettuaa, voit hyvin tämän jälkeen kokeilla venäjää. Vilnassa ja muissa kaupungeissa, joissa on suuri venäläisvähemmistö (esim. Klaipeda, venäjällä tulee kuitenkin hyvin toimeen. Kaunas on kuuluista liettualaisuudestaan. Erikoisuutena mainittakoon Visaginasin ydinvoimalakaupunki, jossa lähes kaikki puhuvat venäjää. Hauskana faktana kerrottakoon, että Liettuassa johtavassa asemassa olevan henkilön on puhuttava valtion virallista kieltä, mutta ydinvoimalan johtajaa tämä ei koske.

Muista että olet Liettuassa, et Venäjän etkä Neuvostoliiton alusmaassa - liettualaiset eivät halua kuulla kielensä olevan 'almost russian' koska a) se ei ole sitä eikä b) se ole sinne päinkään. Liettua ja latvia ovat viimeiset balttilaisen kieliperheen elävät kielet. Paikalliset ihmiset arvostavat suuresti pieniäkin yrityksiä puhua liettuaa.

Osta

Liettuan raha on litas (monikko litai). Valuutta on sidottu euroon, kurssin ollessa n. 3.4528 litaa euroon.

Hintataso

Ravintoloissa hintataso on jokseenkin sellainen, että se mikä Suomessa maksaa euron maksaa Liettuassa litin - eli erittäin halpaa. Kaupoissa hinnat eivät ole suhteellisesti yhtä edullisia, ja erityisesti merkkituotteista voit joutua maksamaan enemmän kuin Suomessa.

Torit

Liettuassa saa halpaa tavaraa toreilta. Saatavilla on kaikkea tuoreista vihanneksista aina niihin surullisenkuuluisiin Abibas verkkareihin. Kopiotuotteet eivät aina ole halpoja, ja laatukin voi olla mitä sattuu. Toreilta voit kuitenkin löytää edullisesti sukkia ja alusvaatteita, sekä keksit ja karkit.

Syö

Liettualainen ruoka sisältää runsaasti sianlihaa ja perunaa. Tattaria, punajuurta, smetanaa ja silakkaa käytetään myös monissa ruuissa. Ruoka on usein raskasta, sillä rasvassa ei säästellä. Yleisiä ruokia ovat Ceppeliinit, lihalla täytetyt perunamassapuikulat, kaalikääryleet, makkarat hapankaalin kanssa, pelmenit (täytettyä tuorepastaa) ja erilaiset rahkapohjaiset jälkiruuat. Perinteisiä juomia ovat kiisseli, olut ja gira (leivästä tehty kevyesti käynyt juoma, joka muistuttaa kotikaljaa). Ruuan hintataso ravintoloissa on suomalaisittain hyvin edullinen. Laskuun on tapana lisätä juomaraha, joka riippuu saamanne palvelun laadusta. Yleensä 3-10%.

Ruoka on edullista ja sitä on tarjolla hyvin pitkän menun verran joka ainoassa pubissa ja baarissa - ei siis ole mitään tarvetta lähteä erikseen 'ruokaravintolaan' syödäkseen. Kuitenkin, tämä "valgykla" ruoka on yleensä hieman heikompilaatuista kuin oikeissa ravintoloissa, ja usein saatkin suoraan Maximan pakastealtaasta päivän erikoisen.

Pikkunälkään saa katuvarsilta olevista kioskeista lihapiirakoita lämmitettynä hyvin edullisesti (alle 2 Lt).

Juo

Juomavedeksi suositellaan pullotettua vettä. Hanavettä voi juoda (ei ole vaaralista), mutta maku on hyvin vaihteleva ja yleensä ”metallinen” rautaputkiston takia.

Nuku

Opiskele

Työskentele

Liettuassa työntekoon tarvitset oleskeluluvan ja rekisteröidyn osoitteen. Maahanmuuttoviranomaiset eivät välttämättä osaa sanaakaan englantia, joten sinut tulee osata joko venäjää tai liettuaa. Muutenkin, työelämässä tulee harvoin toimeen ilman paikallisen kielen hallintaa.

Maan palkkataso ei ole syy lähteä Liettuaan töihin: Sairaanhoitajalle maksetaan noin 230-300 euroa kuukaudessa, Sihteeri voi saada satasen enemmän. Kovapalkkaisimpia ovat rakennustyöntekijät, autojen huoltajat, koodaajat sekä autonajajat - he voivat saada jopa 1600 euroa kuussa. Johtajien palkat ovat oma lukunsa, ja ovat hyvinkin jopa korkeampia kuin Suomessa.

Liettuassa työntekijä maksaa 21% ansioveroa, 6% sairasvakuutusmaksua, sekä työttömyysturvamaksua, joka on noin 3%. Verot vievät noin 30% palkasta, sen suuruudesta riippumatta. Minimipalkka on noin 220 euroa.

Pysy turvassa

Liettuassa matkustaminen on melko turvallista. Yleistä varovaisuutta on kuitenkin syytä noudattaa. Ryöstetyksi tulee varomaton turisti yleisesti julkisella paikalla. Riski ei riipu kaupungista, mutta vältettäviä alueita ovat yleensä asemien ympäristöt. Autovarkaudet ovat yleisiä. Autoja pysäköitäessä suositellaan käytettäväksi vartioituja pysäköintialueita ja leiriytyessä vartioituja leirintäalueita. Auton sisätiloihin ei tule jättää irtonaisia arvotavaroita ja kaikkia autossa olevia turvalaitteita on syytä käyttää. Huomioi kuitenkin, että kukaan ei tule huomioimaan auton huutavaa hälyytintä, ja ihmiset eivät mielellään puutu toisten asioihin.

Seksin ostaminen on aivan yhtä vaarallista kuin muuallakin itäeuroopassa. HIV sekä hepatiitit ovat yleisempiä kuin Suomessa, ja känsät kädessä ovat paljon turvallisempi vaihtoehto.

Liettuassa toimii eräs Euroopan merkittävimmistä järjestäytyneistä rikollisjärjestöistä, joka ruumiillistuu Kaunasiin ja Daktarasin perheeseen. Pääosa rikoksista tehdään ulkomailla (autovarkauksia, väärennettyä rahaa, ihmiskauppaa). Kaunasissa järjestäytynyt rikollisuus pyörittää ravintoloita sekä omistaa arvokiinteistöjä keskustassa. Mafiasta ei kuitenkaan ole haittaa tavalliselle kaduntallaajalle, mutta yrittäjä siitä saattaa kärsiä.

Pysy terveenä

Suomen kansalaiset ovat oikeutettuja saamaan sairaanhoitoa Liettuan yleisen sairaanhoidon piiriin kuuluvissa sairaaloissa esittämällä KELA:n myöntämän eurooppalaisen sairaanhoitokortin.

Kunnioita

Liettualaiset ovat katolisia. Muista, että kirkkoihin mennessä on hyvän tavan mukaista käyttää pitkähihaisia vaatteita, ottaa hattu pois päästä sekä käyttätyä hillitysti.

Neuvostoaika on jättänyt maahan jälkensä ja turistina sen huomaa helposti. Älä kuitenkaan ala vertailemaan paikalliselle kuinka paljon paremmin asiat muualla ovat, eikä sinun tehtäväsi ole informoida heitä neuvostoarkkitehtuurista.

Ota yhteyttä

Tämä on käyttökelpoinen artikkeli. Sitä voisi käyttää, mutta se ei vedä vertoja matkaoppaalle. Sukella sisään ja auta tekemään siitä kattava!