Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Liettua

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 5. maaliskuuta 2009 kello 10.23 – tehnyt 213.138.128.44 (keskustelu) (Opiskele)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Liettua

Default Banner.jpg

VilniusOldTown014.jpg
Sijainti
noframe
Lippu
Lh-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Vilna
Valtiomuoto tasavalta
Valuutta liti (LTL)
Pinta-ala 65 200 sq km
Väkiluku 3 596 617 (2006)
Kieli liettua
Uskonto katolilaisia, evankelisluterilaisia
Sähkö 220V/50Hz (eurooppalainen pistoke)
Puhelinnumero +370
Internet-domaini .lt
Aikavyöhyke (UTC) UTC +2

Liettua sijaitsee Euroopassa. Sen rajanaapureita ovat Latvia, Valko-Venäjä, Puola ja Venäjä.

Alueet

Kaupungit

  • Vilna - pääkaupunki
  • Kaunas - toiseksi suurin kaupunki, jossa todella pitkä kävelykatu ja vanha keskusta
  • Siauliai - eloisa pikkukaupunki, jonka lähellä pyhiinvaelluskohde Ristikukkula
  • Klaipeda - tärkein satamakaupunki
  • Panevezys
  • Jonava
  • Alytus
  • Utena - tunnettu mm. Utenos-oluesta
  • Druskininkai - kylpyläkaupunki maan lounaisnurkassa
  • Visaginas - nuori ydinvoimalakaupunki, perustettu 1975. Erilainen nähtävyys!

Muut kohteet

Ymmärrä

Tule

Lentokoneella

Finnairilla on päivittäinen suora lento Helsingistä Vilnaan. Myös Air Balticilla on lentoja Vilnaan.

Junalla

Suomesta ei ole suoria junayhteyksiä Liettuaan. Baltian maiden pääkaupunkien välillä ei ole toimivia junayhteyksiä. Pietarin kautta kiertämällä matka on mahdollinen. Aamulla ensin Helsingistä Sibeliuksella Pietariin ja sieltä illalla Vitebskin asemalta lähtevään Pietari-Vilna-junaan. Yhteys toimii samoin myös toiseen suuntaan: Vilnan juna saapuu aamulla Vitebskin asemalle ja Sibelius lähtee iltapäivällä Suomen asemalta.

Autolla

Bussilla

Laivalla

Klaipedasta on hyvät laivayhteydet Saksaan ja Ruotsiin.

Liiku

Autolla

Tieverkko Liettuassa on melko hyvä ja moottoritieverkosto on parempi kuin Suomessa, mutta tiepinnanlaatu voi olla vaihteleva. Tierakennus- ja parannustyöt haittaa liikennettä monissa paikoissa. Via Baltica -tie kulkee Liettuan halki Virosta Puolaan.

Liettuan liikennesääntöjen mukaan vihreän nuolen osoittamissa liikennevaloristeyksissä on mahdollista kääntyä oikealle punaisen valon palaessa edellyttäen, ettei vaaranna muuta liikennettä. Moottoriteillä u-käännös on mahdollinen. Autoilijat eivät noudata liikennesääntöjä yhtä tunnollisesti kuin Suomessa, joten erityisesti jalankulkijoiden on syytä olla tarkkana. Hevoskärryt, vapaana liikkuvat kotieläimet ja kauriseläimet saattavat aiheuttaa vaaratilanteita maanteillä ja moottoriteillä.

Promilleraja Liettuan liikenteessä on 0,4.

Bussilla

Liettuassa on helppo liikkua busseilla ja käytännössä kaikki vähänkin isommat paikat ovat saavutettavissa busseilla.

Junalla

Liettuassa on periaatteessa kattava rautatieverkko, mutta liikenne on ikävä kyllä viime aikoina vähentynyt ja junat ovat toisinaan melko hitaita. Vilnan ja Klaipedan välillä kulkee päivittäin kolme hyvätasoista pikajunaa molempiin suuntiin. Niillä pääsee myös Siauliaihin. Kaunasiin pääsee sähkömoottorijunilla noin tunnin välein. Panevezysiin on yhteys vain Siauliain kautta, joten kannattaa valita suorempi ja nopeampi bussi.

Puhu

Liettuassa virallinen kieli on liettua. Isoimmissa kaupungeissa nuoremmat ihmiset puhuvat englantia, mutta pienimmissä kunnissa harvoin pärjää muualla kuin liettuan kielellä. Vanhemmat ihmiset puhuvat myös venäjää tai puolaa (Etelä-Liettuassa) mutta nuoriso ei välttämättä osaa venäjää ollenkaan. Jos vastapuoli ei osaa englantia ja itse et osaa liettuaa, voit hyvin tämän jälkeen kokeilla venäjää. Vilnassa ja muissa kaupungeissa, joissa on suuri venäläisvähemmistö (esim. Klaipeda, venäjällä tulee kuitenkin hyvin toimeen. Kaunas on kuuluista liettualaisuudestaan. Erikoisuutena mainittakoon Visaginasin ydinvoimalakaupunki, jossa lähes kaikki puhuvat venäjää.

Muista että olet Liettuassa, et Venäjän etkä Neuvostoliiton alusmaassa - liettualaiset eivät halua kuulla kielensä olevan 'almost russian' koska a) se ei ole sitä eikä b) se ole sinne päinkään. Liettua ja latvia ovat viimeiset balttilaisen kieliperheen elävät kielet. Paikalliset ihmiset arvostavat suuresti pieniäkin yrityksiä puhua liettuaa.

Osta

Liettuan raha on litas (monikko litai). Valuutta on sidottu euroon, kurssin ollessa n. 3.4528 litaa euroon.

Hintataso

Ravintoloissa hintataso on jokseenkin sellainen, että se mikä Suomessa maksaa euron maksaa Liettuassa litin - eli erittäin halpaa. Kaupoissa hinnat ovat tyypillistä eurooppalaista tasoa.

Syö

Ruoka on edullista ja sitä on tarjolla hyvin pitkän menun verran joka ainoassa pubissa ja baarissa - ei siis ole mitään tarvetta lähteä erikseen 'ruokaravintolaan' syödäkseen.

Pikkunälkään saa katuvarsilta olevista kioskeista lihapiirakoita lämmitettynä hyvin edullisesti (alle 2 Lt).

Juo

Juomavedeksi suositellaan pullotettua vettä. Hanavettä voi juoda (ei ole vaaralista), mutta maku on hyvin vaihteleva ja yleensä ”metallinen” rautaputkiston takia.

Nuku

Työskentele

Pysy turvassa

Liettuassa matkustaminen on melko turvallista. Yleistä varovaisuutta on kuitenkin syytä noudattaa. Varkauksia ja ryöstöjä tapahtuu erityisesti Kaunasissa ja Panevezysissä. Autovarkaudet ovat yleisiä. Autoja pysäköitäessä suositellaan käytettäväksi vartioituja pysäköintialueita ja leiriytyessä vartioituja leirintäalueita. Auton sisätiloihin ei tule jättää irtonaisia arvotavaroita ja kaikkia autossa olevia turvalaitteita on syytä käyttää.

Pysy terveenä

Suomen kansalaiset ovat oikeutettuja saamaan sairaanhoitoa Liettuan yleisen sairaanhoidon piiriin kuuluvissa sairaaloissa esittämällä KELA:n myöntämän eurooppalaisen sairaanhoitokortin.

Kunnioita

Ota yhteyttä

Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!