Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Lennot maailman ympäri

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 28. lokakuuta 2007 kello 18.23 – tehnyt 84.249.15.231 (keskustelu) ('''one'''world)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lennot maailman ympäri

Default Banner.jpg

Tämä artikkeli on matkailuaihe.Tämä artikkeli kertoo lentämisestä maailman ympäri (englanniksi RTW, eli "round the world").

Lentäminen maailman ympäri ei ole niin kallista, kuin voisi kuvitella. Jokaisella lentoallianssilla lentoallianssilla on oma maailman ympäri lentopassituotteensa, jolla pallon kiertäminen onnistuu kohtuullisella hinnalla.

Ehdot

Lentopasseissa maailman ympäri on usein tiettyjä ehtoja.

 • viimeisellä lennolla on palattava lähtömaahan (mutta ei välttämättä lähtöpisteeseen).
 • matka kulkee joko länteen tai itään, ei (mannertenvälisiä) hyppyjä edestakaisin.
 • rajoitettu mailimäärä, tyypillisesti 26000 - 39000 mailia hinnasta riippuen. oneworld Explorer lipussa on kuitenkin rajoitettu maanosien määrä, ei lentomatkojen pituutta.
 • matka on yleensä tehtävä yhden vuoden sisällä.
 • minimimäärä pysähdyksiä, usein kolme. (Pysähdys yleensä määritellään yli 24t pituiseksi; koneen vaihto ei ole pysähdys.)
 • maksimimäärä pysähdyksiä, viidestä kolmeenkymmeneen hinnasta riippuen.

Nämä kuitenkin vaihtelevat lipputyypeittäin.

oneworld

oneworld-lentoallianssilla on kaksi erilaista tuotetta: oneworld Explorer ja Global Explorer. Suomalaisen Finnairin lisäksi oneworldiin kuuluu American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Dragonair, Iberia, Japan Airlines, LAN, Malev, Qantas ja Royal Jordanian. Vahvuuksina hyvät yhteydet Amerikassa ja Australiassa. Afrikassa yhteydet vähäisempiä.

oneworld Explorer

Toisin kuin monet lentopassit oneworld Explorer [1] ei perustu lennettyihin maileihin, vaan vierailtuihin maanosiin. Lippua on saatavilla turisti-, business- ja ensimmäiseen luokkaan. Voit vierailla 3-6 maanosassa.

Hinnat vaihtelevat sen mukaan, mistä lippu ostetaan ja matka aloitetaan. Suomesta ostettaessa turistiluokan lippu maksaa 1750-3149 euroa riippen maanosien lukumäärästä. Halvemmalla lipun saa, jos voi lähteä matkalle esimerkiksi Mauritiukselta tai Kairosta. [2]

Global Explorer

Global Explorer -lentopassilla [3] voit käyttää oneworld-yhtiöiden lisäksi myös Aer Lingus, Air Pacific ja Gulf Air -lentoyhtiöitä. Hinta perustuu lennettyihin maileihin. Turistiluokassa Suomesta ostettuna 26000 mailia maksaa 1749 euroa, 29000 mailia 2199 euroa ja 34000 mailia 2699 euroa. Business-luokassa 34000 mailia maksaa 5599 euroa.

Star Alliance

Star Alliance on alliansseista suurin ja verkostoltaan kattavin. Jäseniä ovat mm. SAS, Blue1, Lufthansa, Swiss, Thai, Singapore, United ja Air New Zealand. Maailmanympärimatkoja on saatavilla pituuden mukaan 29000 (RWSTAR1), 34000 (RWSTAR2) ja 39000 (RWSTAR3) mailin versioissa kaikissa luokissa, plus erityinen "Starlite" jolla voi matkustaa 26000 mailia vain turistiluokassa ja enintään viidellä pysähdyksellä. Lippujen hinta vaihtelee merkittävästi ostopaikan mukaan, mutta korkea/matalasesonki-erottelua ei ole.

Skyteam

Skyteamiin kuuluvat Aeroflot, Aero Mexico, Air France, Alitalia, Continental, CSA, Delta, KLM, Korean Air ja Northwest Airlines. Yhteydet Afrikassa ja Australiassa heikommat kuin muilla alliansseilla.

Round the World

Skyteamin Round the World -lipulla [4] voit matkustaa 26000-39000 mailia turisti-, business- tai ensimmäisessä luokassa. Lipun voi saada hieman edullisemmin kuin muilla alliansseilla.

Muut maailmanympäriliput

Lennot erikseen

Vinkkejä

 • Käytä maililaskuria. Great Circle Mapper [5] voi kertoa täsmälleen miten monta mailia matka vie.
 • Suosi suoria lentoja. Lentäminen mutkan kautta kuluttaa maileja.
 • Lähde halvasta maasta. Vuonna 2005 Star Alliancen RTW3 ensimmäisessä luokassa olisi maksanut $16,509 ostettuna Lontoosta, mutta $7,929 — eli 52% alennus — Tongasta. Hintoja tarkistetaan vuosittain, mutta esim. Bulgaria, Sri Lanka ja Thaimaa ovat usein halpoja. (Yllättävää kyllä, Pohjoismaat ovat muihin Euroopan maihin verrattuna usein melko edullisia.)
 • Lähde matalan sesongin aikaan. Joillain lipuilla ero voi olla merkittävä.
 • Harkitse matkaa business-luokassa (tai jopa ensimmäisessä). Kyllä, joudut maksamaan noin 1.5-2x enemmän, mutta tavallisia lippuja ostaessa kertoin on 4-7x.
 • Liity frequent flyer-etuohjelmaan. Lentämilläsi maileilla saat takuuvarmasti ilmaisen matkan tai parikin kun palaat kotiin.
 • Varo veroja. Ne eivät kuulu hintaan ja ovat usein merkittävä menoerä, erityisesti Euroopassa.

Kun pohdit kohteita, harkitse onko RTW paras tapa käydä niissä. Karkeana peukalosääntönä voi laskea, että jos 29 000 mailin matka maksaa €3000, niin yksi maili reissua kustantaa noin €0,10.

 • Harkitse eriskummallisia paikkoja joissa et muuten kävisi. Lennot vaikkapa Huippuvuorille tai Pääsiäissaarelle ovat hurjan hintaisia yleensä, mutta lähes "ilmaisia" maailmanympärilipun kanssa.
 • Harkitse allianssin ulkopuolisten lentojen käyttämistä. Esimerkiksi Dubaista Ateenaan ei pääse kovin järkevästi millään allianssilla, joten maailmanympärilipulla pitäisi koukata vaikkapa Frankfurtin kautta, jolloin maileja menee lähes 4000 (~€400). Suora lento Olympicilla tai Emiratesilla voi lähteä alle 200 euron.
 • Harkitse halpalentoyhtiöitä menopaluureissuja varten. Esim. Bangkok-Singapore ja takaisin olisi 2000 mailia (~€200), mutta halpislennot voi lähteä alle kympillä.

Jos pari mailia pitäisi jostain puristaa lisää:

 • Käytä kaupunkikoodeja, älä lentokenttäkoodeja. Esim. LON kattaa Heathrown, Gatwickin, Stanstedin ja London Cityn, ja TYO kattaa Tokion Narita- ja Haneda-kentät. Singaporesta lentäen SIN-TYO on 3294 mailia, mutta SIN-NRT on 3324 — 30 mailin säästö siis.
 • Pysähdyksiä samalla lennolla ei lasketa. Jos (ja vain jos) Tromssaa ei näy lipussa, niin lento Oslosta Huippuvuorille on 1255 mi, ei 1292 mi, vaikka kone Tromssassa pysähtyykin ja Star Alliancen maililaskija päinvastaista virheellisesti väittää.

Halpalentoyhtiöt

Euroopassa yleistynyt halpalentoyhtiökäsite on levinnyt myös eri puolille maailmaa.

Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!