Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Kreikka

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 16. maaliskuuta 2014 kello 07.02 – tehnyt Nepoznat (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kreikka

Default Banner.jpg

Parthenon acropolis.jpg
Sijainti
noframe
Lippu
Gr-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Ateena
Valtiomuoto tasavalta
Valuutta euro (EUR)
Pinta-ala 131,940 km2
Väkiluku 10,688,058 (2006)
Kieli Kreikka
Uskonto ortodokseja 98%, muslimeja 1.3%, muita 0.7%
Sähkö 220V/50Hz
Puhelinnumero +30
Internet-domaini .gr
Aikavyöhyke (UTC) UTC +2

Kreikka (kreik. Ελλάς, Hellas) [1] sijaitsee Eurooppassa Välimeren rannikolla. Sen rajanaapureita ovat Albania, Makedonia, Bulgaria ja Turkki.

Matkailuneuvonta


Alueet

Kreikassa on 13 hallinnollista aluetta, periferiaa tai kehää, jotka jaetaan edelleen 51 prefektuuriin (nomoi, yksikkö: nomos), ja yhteen autonomiseen alueeseen Athos-vuoreen, joka on luostarivaltio Kreikan alaisuudessa.

Kaupungit

Muut kohteet

 • Knossos
 • Olympos

Ymmärrä

Kreikkalaiset liikennejärjestelyt ovat kaupungeissa ja taajamissa melko hankalat. Ilma on hyvin saasteista erityisesti Ateenassa. Kaikissa vessoissa - erityisesti saaristoissa - ei saa laittaa paperia pönttöön, vaan se saatetaan laittaa WC:ssä olevaan roskikseen.

Tule

Lentokoneella

Finnairilla [2] on sunnuntaisin suora lento Ateenaan kello 15. 05. Blue1 [3] lentää suoraan Ateenaan, lähtee Helsinki-Vantaalta lauantaiaamuisin ja Ateenasta myös lähtee lauantaisin puolen päivän maissa. Huokeita lippuja löytää esimerkiksi Malevilla Budapestin kautta lentäen ja Air Balticilla Riiassa vaihtaen.

Lennot saapuvat Ateenan kansainväliselle Elefthérios Venizélos -lentokentälle (IATA: ATH). Kentältä kaupunkiin pääsee kätevästi metrolla (erillinen asema lyhyen kävelymatkan päässä lentokenttäterminaalista) tai lentokenttäbusseilla X93, X95, X96 ja X97. Osta lippu lipunmyyntikojusta ennen autoon nousemista!

Junalla

Naapurimailta on junayhteydet Thessalonikiin josta pääsee muualle Kreikkaan.

Autolla

Laivalla

Mm. Italian Anconasta ja Barista on laivayhteydet [4] Kreikkaan.

Liiku

Lentokoneella

Olympic Air [5] ja Aegean Airlines [6] lentävät Ateenasta useaan kohteeseen Kreikassa. Lippujen hinnat alkaen n. 75€. Lennot ovat lyhyitä ja kalusto modernia.

Junalla

Pireuksesta voi lähteä Peloponnesokselle, esim. Korinttiin tai Patraan.

Autolla

Bussilla

Laivalla

Kreikassa on laivayhteydet saarten välillä. Pireuksesta liikennöi monia yhtiöitä ympäri saaristoa.

 • Blue Star Ferries [7]
  • Pireuksesta mm. Kreetalle, Rodokselle ja Kykladeille uusilla laivoilla.
 • Anek Lines [8]
 • Hellenic Seaways [9]
  • Nopeita katamaraaneja
 • Minoan Lines [10]
  • Pireuksesta Heraklioniin (Kreeta), Igoumenitsasta Korfulle ja Italiaan

Puhu

Kreikassa puhutaan kreikkaa, mutta matkailualueilla ymmärretään myös englantia. Kreikka on melko homogeeninen maa.

Osta

Kreikan rahayksikkö on euro.

Hintataso

Yleisesti hintataso on Kreikassa keskimäärin muita EU-maita halvempi.

Syö

Kreikassa ruoka on halvempaa kuin Suomessa. Maan ruokakulttuurissa lammaslihalla on keskeinen paikka.

Juo

Kesäisin lämpötila voi nousta yli +40 asteen, jolloin kannattaa juoda vettä. Kaikki juomat ovat halvempia Kreikassa kuin Suomessa.

Nuku

Opiskele

Työskentele

Pysy turvassa

Matkanjärjestäjät suosittelevat pitämään lompakkoa aina housujen etutaskussa, jotta se on varkaille hankalammin saatavissa.

Matkailukohteissa kadulla kävellessäsi saatat tavata uuden "parhaan ystäväsi". Hän on yleensä mukavan oloinen nuori mies, joka selittelee ummet ja lammet suomeksi tyyliin "Suomi hyvä paikka minä pitä Suomi". Hän tarjoaa sinulle ilmaista arpaa, jonka raaputettuasi yllättäen voitat jonkin hienon palkinnon. Palkintoa lunastamaan sinun on yleensä lähdettävä jonnekkin "toimistoon", joka sijaitsee sopivan kävelymatkan päässä. Kun lopulta pääset perille, sinut otetaan mukaan eräänlaiseen esittelyyn, jossa kaupataan lomaosakkeita, jotka ovat täysin muuta kuin ilmaisia. Itse osakkeet ovat yleensä aivan oikeita, ja sinä tuletkin saamaan mitä sinulle on luvattu, mutta tapa, jolla niitä kaupitellaan, on monien turistien mielestä väärä. Lisäksi esittely voi kestää jopa useampia tunteja, eli ne tuhlaavat kallista aikaasi. Niinpä näihin esittelyihin ei kannata lähteä mukaan, ellei ole tällaisen osakkeen ostamista aiemmin suunnitellut. Matkanjärjestäjät lisäksi suosittelevat, että näitä osakkeita ostettaisiin suoraan niiden myyjältä eikä suinkaan kaduilta, vaikka sekin yleensä luotettavaa on.

Yleensä Kreikka on turvallinen maa; päivisin julkisella paikalla turisti voi kävellä varsin rauhalisesti.

Pysy terveenä

Kreikassa kannattaa juoda pullotettua vettä, sillä kraanaveden bakteerikanta on erilainen kuin Suomessa, joten suomalainen elimistö ei välttämättä siedä Kreikkalaisen veden bakteereja. Myös kraanavesi on kuitenkin juomakelpoista, mutta sitä suositellaan vain kestävävatsaisille. Varsinkin Kreetalla lämpötila voi nousta kesällä jopa 40 asteeseen, joten on muistettava juoda paljon vettä.

Kunnioita

Nyökkäys tarkoittaa kielteistä vastausta ja pään pudistus myönteistä. Jollet pidä mielessä, voi tulla väärinymmärryksiä.

Ota yhteyttä

 • Suomen suurlähetystö, Ateena, Hatziyianni Mexi 5, 115 28 Ateena, +30-210-72 55 860 (). Ma-pe 9-12.
Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!