Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Kouvola

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 26. syyskuuta 2012 kello 15.39 – tehnyt 91.152.239.99 (keskustelu) (Edulliset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kouvola

Default Banner.jpg

Kävelykatu Manski maaliskuussa

Kouvola [6] on kaupunki Kymenlaaksossa. 1.1 2009 kuntaliitoksen myötä Anjalankoski, Elimäki, Kuusankoski ja Valkeala liitettiin yhteen. Alueen taajamia on lisäksi vanhat kirkonkylät Anjala ja Sippola, sekä teollisuustaajamat Inkeroinen, Kaipiainen, Koria, Voikkaa ja Myllykoski.

Ymmärrä

Kouvola syntyi 1870-luvulla Helsinkiä ja Pietaria sekä Kuopiota ja Kotkaa yhdistäneen radan risteykseen. Kouvolasta tuli pian vilkas kauppapaikka, kauppala ja kaupunki. Kaupungissa sijaitsee kolme paperitehdasta ja kartonkitehdas Inkeroisten, Myllykosken ja Kuusankosken taajamissa.

Alueen teollisuus perustuu puunjalostukseen. Sen on tehnyt mahdolliseksi kaupungin läpi virtaava Kymijoki. Se on vanha rajajoki. Pääosa Kouvolasta sijaitsee joen itärannalla entisen Vanhan Suomen puolella. Joen länsirannalla sijaitsee Anjalan kartano, jossa solmittiin Anjalan liitto vuonna 1788, mitä pidetään Suomen ensimmäisenä pyrkimyksenä kohti itsenäisyyttä.

Tule

Kouvolaan pääsee monella kulkuvälineellä. Jo muinaisina aikoina paikkakunnalle kuljettiin Kymijokea pitkin veneellä. Nykyään jokea voi kulkea vaikkapa kanootilla. Kouvolan keskustasta on hyvät pyöräilytiet alueen taajamiin: Anjalaan, Inkeroisiin, Korialle, Kuusankoskelle, Myllykoskelle, Sippolaan ja Valkealaan. Kouvola on risteysasema. Rautatie rakennettiin vientiteollisuuden tarpeisiin Kotkaan ja Haminaan. Haminaan ei kulje enää matkustajajunia, mutta lnja-autoyhteydet toimivat kaikista taajamista, Helsingistä ja maakuntakaupungeista. Anjalan Wredebyssä sijaitsee yksityinen pienlentokenttä, joka on mm. purjelentäjien suosiossa. Paikkakunta on Kaakkois-Suomessa ja mm. venäläisten matkailijoiden suosiossa.

Junalla

Kouvolaan pääsee helposti junalla kaikkialta Suomesta. Kouvolassa on monta rautatieasemaa, joilla paikallisjunat pysähtyvät. Lännessä on Koria, idässä Kaipiainen. Etelässä on Myllykoski ja Inkeroinen Kotkan satamaan johtavan radan varressa. Anjalankosken alueen eli entisen Sippolan läpi kulkee Kouvola-Kotka rata. Helsingistä on hyvät junayhteydet. Kouvolan asemalta Myllykoskelle on 11 minuutin ja Inkeroisiin 17 minuutin matka. Korialle pääsee 6 minuutissa ja Kaipiaisiin alle puolen tunnin.Tosin yksikään juna ei siellä pysähdy enää. Kotkan satamaan matka kestää 45 minuuttia.

Bussilla

Linja-autoasema on Kouvolan rautatieaseman vieressä. Sieltä kulkee useita linja-autovuoroja Kouvolan taajamiin, Anjalaan, Inkeroisiin, Korialle, Kuusankoskelle, Myllykoskelle, Sippolaan ja Valkealaan. Kaupungista on hyvät yhteydet eri puolille Suomea mm. Haminaan, Helsinkiin, Kotkaan, Lahteen ja Lappeenrantaan.

Autolla

Kaupunkiin voi saapua omalla autolla, mutta kaupungin keskustassa asioitaessa suositeltavaa on julkisten liikennevälineiden käyttö, sillä kaupungin kävelykeskustassa ei ole autoilumahdollisuutta. Julkinen liikenne kaupungissa on hyvä, joten mikään ei estä jaloittelemasta kaupungin toreilla ja kujilla.

Liiku

Näe

 • Alvar Aallon tehdasmiljööt Inkeroisissa.
 • Anjalan kartanossa perustettiin Anjalan liitto 1700-luvun lopulla tarkoituksena irrottaa Suomi Ruotsin vallasta.
 • Anjalan kirkon lähellä on Wreden suvun hautausmaa.
 • Anjalankosken vanha kaupungintalon vieressä on Hasun hiihtäjäpatsas.
 • Kymijoenvarren rantatie yhdistää Myllykosken pyörätiellä Kouvolaan.
 • Museomajatalo Rauhala Inn on edelleen toimiva matkustajakoti.
 • Myllykosken kirkko valmistui vuonna 1936.
 • Myllykosken tsasouna on perinteinen ortodoksinen kappeli Saviniemessä.
 • Saviniemen jalkapallostadionilla pelataan MYPA:n ottelut.
 • Sippolan juustopadassa valmistettiin Suomen ensimmäinen emmental-juusto.
 • Sippolan koulukoti on alkuperäisessä asussaan säilynyt kasvatuslaitos miljöö.
 • Takamaan kartano Kymijoen rannalla on perinteinen toimiva kartanomiljöö.
 • Verlan tehdasmuseo Kymijoen haarassa sijaitseva tehdsmiljöö on UNESCOn maailmanperintökohde.

Tee

Paikkakunnalta löytyy paljon tekemistä. Hyvät pyörätiet yhdistää Kouvolan, Myllykosken, Inkeroisten ja Kuusankosken taajamiin. Myllykoskella, Inkeroisissa, Anjalassa ja Sippolassa on hoidetut pururadat ja hiihtoladut. Kymijoen varrella Koivusaaressa on Myllykosken maauimala. Anjalassa on myös maauimala. Sippolan Orijärvellä ja Saaramaalla on luonnonmukaiset uimarannat.Kouvolassa on useita uimahalleja. Utissa on kirkasvetinen Haukkajärvi ja lähellä Tykkimäkeä Käyrälampi.

 • Tykkimäen huvipuisto [7] (auki kesäisin)

Kulttuurielämä

Kaupunki on tunnettu on vilkkaasta kulttuurielämästään. Ympäröivältä maaseudulta kaupungin taajamiin tulee ihmiset viettämään vapaa-aikaa ilta-opinnoissa, kirjastoissa, teattereissa, kahviloissa, baareissa, teattereissa ja yökerhoissa.

Teatterit

Kouvolassa on yksi ammattiteatteri: Kouvolan teatteri. lisäksi löytyy monia amatööritreattereita.

Liikunta

Kaupungissa on hyvät liikuntamahdollisuudet. Kesällä voit kävellä ja hölkätä ulkoilureittejä, joita löytyy kaupungista satoja kilometrejä. Talvella samat reitit palvelevat hiihtäjää. Kouvolassa on myös hyvät pyöräilytiet. Erityisen kaunis on historiallinen joenvarsitie eli Jokisillantie Kouvolan keskustasta Myllykoskelle. Matkalla joen vastarannalla näkyy mm. Takamaan kartanomijöö. Myllykoskella Saviniemen jalkapallostadion, MYPA:n kotikenttä. Myllykoskella voi retkeilijä yöpyä vaikkapa majatalossa.

Osta

Sippolan Hirvelässä on juustola, jonka juustoja on myynnissä paikkakunnan kaupoissa. Myllykoskella on perinteikäs Koivulan leipomo, joka on tunnettu mm. hyvästä ruisleivästään. Paikkakunnalla on myös myllyjä ja maatilakauppoja, joista saa tuoreita maataloustuotteita.

 • Kauppakeskus Hansa Kävelykatu Manskin läheisyydessä sijaitseva kauppakeskus.

Syö

Paikkakunnalla on hyviä ruokapaikkoja, ravintoloita, kahviloita, pitserioita ja nakkikioskeja.

Edulliset

Kouvolasta löytyy paljon edullisia pizzeerioita ja grillejä.


 • Nipan Grilli, Hongistontie 15, 045-3482885. Ma-Ti 10.00-23.00 Ke-To 10.00-23.00 Pe 10.00-02.00 La 11.00-02.00 Su 11.00-23.00. Suosittu grilli Tornionmäen Koulua vastapäätä.
 • Ravintola Tabasco, Kauppalankatu 37, 05-379 4000, [1]. Pizzeria lähellä keskustaa, josta saa kebabbien ja pizzojen lisäksi myös pihvejä ja leikkeleitä.
 • Lounaat.info, [2]. Lounaat.info:sta löydät helposti Kouvolan lounasravintolat ja ruokalistat.
 • Maija's Pub, Viialantie 2, 040 075 7797. Myllykoskella sijaitseva baari jossa myös terassi.
 • Rosita, Kaipiaistentie 14, 053 331 172. Kaipiasissa sijaitseva baari.

Kahvilat

Paikkakunnalla on monia perinteisiä kahviloita.

Baarit & pubit

Baarit ja bubit edustavat suomalaista elämänmuotoa.

Yökerhot

Yökerhoja löytyy paikkakunnan kalleimmista hotelleista.

Nuku

Edulliset

 • Matkustajakoti Rauhala, Itäasemantie 17, +358 (0)5 5735388,+358 (0)5 3656061 (), [3]. Myllykosken rautatieaseman läheisyydessä sijaitseva majatalo tarjoaa perinteistä majoitusta 1-2 h huoneissa.
 • LEO-Hotelli, Kenraalintie 6, 040 721 8169, [4]. Myllykosken keskustassa sijaitseva hotelli.

Keskihintaiset

 • Hotelli Turistihovi, Valtakatu 23, +358 5 311 5661. Matkakeskukselta n. 300-400 m Lappeenrannan suuntaan. Aamiainen 6 €. Erillinen yhteiskäytössä oleva keittiö. 3hh 80 €/huone, 2hh 67 €/huone, 1hh 50 €/huone.
 • Hotelli Kymenhovi, Keskikatu 9, +358 5 375 8770. Keskustassa, kävelykadun vieressä. Aamiainen sisältyy hintaan. 2hh 65 €/huone, 1hh 40 €/huone.
 • Hotelli Cumulus Kouvola, Kouvolankatu 11, (05) 789 911 (, fax: (05) 789 9299), [5]. Majoitus keskellä kaupunkia.

Hintavat

Pysy turvassa

Poliisi on Kouvolassa. Yleinen hätänumero 112 vastaa kaikkiin hätätapauksiin.

Pysy terveenä

Kouvolassa, Kuusankoskella, Keltakankaalla ja Valkealassa on terveyskeskus. Myllykosken asemalla on lääkäriasema.

Ota yhteyttä

Kouvolan kaupungintalolla sijaitsee kaupungin matkailutoimisto.

Jatka matkaaTämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!