Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Ko Tao” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ko Tao

Default Banner.jpg

p (Pysy turvassa: typo)
p (Juo)
Rivi 97: Rivi 97:
 
==Juo==
 
==Juo==
  
Vaikka yöelämä ei olekaan Ko Samuin tai Ko Pha Nganin veroista, on Haad Saireella aina joku paikka, jossa on tapahtumaa.
+
Vaikka yöelämä ei olekaan Ko Samuin tai Ko Pha Nganin veroista, on Haad Saireella aina joku paikka, jossa on tapahtumaa.  
 +
 
 +
* <drink name="In Touch" address="Hat Sairee" directions="eteläpäässä">In Touch on rantabaarin ja teknoklubin sekoitus, jossa bileet jatkuvat aamuyöhön asti, joskus jopa ulkomaisten dj:den tahdittamana.</drink>
 +
* <drink name="The Whitening" address="Mae Haad" directions="laiturilta hieman etelään">Tyylikäs ja hintavahko cocktail-baari Mae Haadin rannassa. Suositut bileet perjantaisin.</drink>
  
 
==Nuku==
 
==Nuku==

Versio 19. kesäkuuta 2007 kello 17.31

Ko Tao (เกาะเต่า), eli kilpikonnasaari sijaitsee Thaimaassa.

Pitkähäntävene rannassa, Ko Tao, Thaimaa

Ymmärrä

Ko Tao tunnetaan ensisijaisesti yhdestä asiasta - sukeltamisesta. Ympäröivät vedet ovat kirkkaita ja lämpimiä, eikä merivirtoja ole liiaksi. Ko Tao on Aasian suurin sukelluskeskus ja välillä tuntuukin, että koko saari elää vain sukeltaakseen. Saarella myönnetään toiseksi eniten PADI-sertifikaatteja vuosittain koko maailmassa (Cairnsin ollessa ykköspaikalla). Tekemistä riittää kuitenkin myös veden tai maan pinnalla pysytteleville.

Saari sijaitsee Siaminlahdella, puolentoista tunnin pikavenematkan päässä Ko Samuilta. Mantereella lähimpänä ovat Chumphon sekä Surat Thani. Pieni, vain 21 neliökilometrin kokoinen saari on pääosin vihreän sademetsän peittämä ja sitä halkoo pohjois-eteläsuunnassa kulkeva päätie. Suurin osa ravintoloista, liikkeistä ja sukelluskouluista on saaren länsirannalla Saireella ja Mae Haadilla, johon myös veneet muualta saapuvat.

Saari on kehittynyt nopeasti viimeisinä vuosina. Uusia ravintoloita, bungaloweja ja sukelluskouluja tulee Taolle joka vuosi enemmän ja enemmän. Suurin ranta, Sairee, on nopeasti muuttunut hiljaisesta tyhjästä rannasta turistirannaksi monine baareineen ja resortteineen. Kaikesta huolimatta turismi Ko Taolla on vielä pienessä mittakaavassa, jos verrataan vaikkapa Samuin tai Pha Nganin saareen. Jos et löydäkään etsimääsi paratiisirantaa Saireelta, ota allesi skootteri, lavataksi tai pitkähäntävene ja jatka matkaa ympäri saarta - rauhaa ja hiljaista rantaa löytyy kuitenkin vielä!

Nappaa saapuessasi satamasta mukaasi ilmainen Koh Tao In Focus -läpyskä, jossa on pari hyödyllistä karttaa ja erilaisten laivojen aikataulut.

Rannat

Ko Taon kartta.

Hat Sairee

Sairee on merkittävin ranta Taolla. Suurin osa ravintoloista, baareista ja sukelluskouluista löytyy tältä rannalta.

Hat Mae Haad

Mae Haad on Saireelta vain hieman etelään. Laivat tulevat Mae Haadille, joten ranta ei juurikaan sovellu uimiseen. Myös paljon elämää ravintoloiden, kauppojen ja baarien muodossa.

Ao Chalok Baan Kao

Chalok Baan Kao on Saireen ja Mae Haadin jälkeen suurin keskus. Vaikka kylässä ja rannalla onkin selvästi elämää, on Chalok Baan Kao kuitenkin selvästi hiljaisempi ja rauhallisempi kuin saaren läntiset rannat.

Ao Chan Som (Jansom Bay)

Yksityinen ja rauhallinen ranta, jossa tarjolla bungalow-majoitusta. 100 bahtin hintaisella juomakupongilla voivat myös muualla majoittuvat käyttää rantaa.

Ao Thian Og

Myös tämä eteläinen 300 metriä pitkä ranta on yksityinen.

Ao Leuk

Puolimatkassa Tanote-lahdelle on hiljainen lahti Ao Leuk. Erittäin kauniissa ympäristössä vain muutama pieniä yksinkertaisia bungaloweja.

Ao Tanote

Tälle kaukaiselle lahdelle pääsee parhaiten veneellä tai taksilla. Vain muutama pieni resortti, sukelluskoulu ja erinomaiset snorkkelointivedet.

Ao Hin Wong

Etäällä kaikesta, tällä koillisrannalla on vain muutama pieni resortti ja tietysti sukelluskoulu. Myös täällä on paljon korallia snorkkeloijille.

Tule

Saarelle pääsee veneellä Ko Samuilta, Ko Pha Nganilta sekä Chumphonista. Lomprayah-katamaraani [8] on nopea vaihtoehto. Tuulisella kelillä laivat tosin keikkuvat paljon ja mikäli kärsit helposti merisairaudesta ulkokannen takaosassa voi olla miellyttävin matkustaa. Myös Seatran-lautta [9] on melko nopea vaihtoehto. Songserm Express Boat on hitaampi, rauhallisempi ja edullisempi vaihtoehto. Erilaisia laivayhtiöitä ja -yhteyksiä on lukuisia.

Ko Taolla ei ole lentokenttää, vaan lähimmät kentät ovat Ko Samuilla ja Chumphonissa.

Liiku

Songthaew-kyytejä saa etenkin Saireen ja Mae Haadin liepeiltä helposti. Koska tieverkosto Taolla on hyvin rajallinen, on joihinkin paikkoihin mentävä veneellä. Rannoilta saa pitkähäntäveneitä takseiksi.

Skootterin vuokraaminen on edullista. Tarkista kuitenkin aina tarkasti, että vuokrapeli on kunnossa ennen liikkeelle lähtöä. Mahdolliset naarmut ja kolhut on myös syytä käydä läpi vuokraajan kanssa, ettei joudu maksumieheksi palauttaessa. Mikäli skootterilla ajaminen tuntuu hurjalta, voit aina vuokrata polkupyörän. Mäkisiä teitä polkiessa tulee taatusti lämmin. Päätietä lukuunottamatta tiet ovat melkeinpä vain vaihtelevan levyisiä polkuja.

Näe

 • Saarella on joitain etäisempiä rantoja, joiden rauhallinen tunnelma on jotain, mitä et suurempien turistikohteiden rannoilla voi kokea.
 • Ko Nang Yuan on kolmen pienen saaren muodostama rykelmä, joita yhdistää ohut kaistale hienon hienoa hiekkaa. Saarelle on 100 bahtin pääsymaksu, joka maksetaan laiturissa. Nousuveden aikaan saarelta toiseelle joutuu kahlaamaan matalassa vedessä. Muuten saari on turistien kansoittama (mm. Samuilta tehdään päiväretkiä tänne) ja hinnat korkeat.

Tee

 • Sukeltaminen on monelle tärkein syy saapua Ko Taolle. PADI Open Water Diver -kurssin hinta on noin 10000 bahtia. Sukelluskouluja saarella on kymmeniä.
  • Koh Tao Divers, Haad Sairee, +66 77 456 070, [1]. Suomalaisten ylläpitämä perinteinen sukelluskoulu.
 • Snorklaaminen onnistuu myös seudun kirkkaissa vesissä mainiosti. Snorkkeleita on vuokrattavissa monissa paikoissa ja jotkut hotellit lainaavat välineitä myös ilmaiseksi asukkailleen. Saarella on useita snorklausretkiä järjestäviä paikkoja. Päivän voi viettää mukavasti pitkähäntäveneellä saaren kiertäen ja snorklaillen parhailla paikoilla välillä pysähtyen syömään eväitä.
 • Pitkähäntäveneen vuokraaminen kuljettajineen maksaa noin 1000-1500 bahtia päivältä.

Syö

Hotelleissa ja bungalowiresorteissa on yleensä oma ravintolansa. Suurin osa saaren hienommista ja kalliimmista ravintoloista on keskittynyt Haad Saireen pohjoispäähän, jossa on melkein parin kymmenen ravintolan keskittymä.

Sairee

 • Finlandia, Saireen pohjoispäässä, +66 4 839 1060. 17-23. Tyylikäs suomalainen gourmet-ravintola on saaren kalleimmasta päästä.
 • Slice 24, Saireen pohjoispäässä. Avoinna 24h. Vuorokauden ympäri auki oleva pizzapaikka.
 • Papas Tapas, Saireen pohjoispäässä, +66 77 457 020. Kallis, mutta hyvätasoinen ja fiini tapas-ravintola.
 • Monto, 30/2 Moo 1 (Saireen pohjoispäässä), +66 72 776 098. 8-23. Hyvätasoinen ja siisti thaimaalaista ruokaa tarjoileva ravintola, jossa hinnat ovat kuitenkin kohtuulliset ympäristöönsä verrattuna.

Mae Haad

 • Cafe del Sol, Mae Haad, +66 77 456 578. Italialaisvaikutteinen ravinteli, hyviä sandwichejä ja kattava aamiainen.
 • Farango Pizzeria, 6/13 Moo 2, +66 77 456 205. 11-22. Vanhin pizzeria Taolla, myös take away.
 • Pannukakkukärry, Mae Haad. 7-elevenin edessä on iltaisin pannukakkukärry, joka mainostaa vaatimattomasti tarjoilevansa Thaimaan parhaita pannukakkuja, jotka kyllä oikeastaan ovat lättyjä suomalaisittain. Erilaisia makeita päällisiä on runsaasti. Paistaja on aika showmies - kannattaa kokeilla jo pelkästään sen nähdäkseen.
 • DD Hut, Mae Haadin ja Saireen välissä, +66 77 456 366. Edullinen ruokapaikka joka tarjoilee peruslänsimaista ja thaimaalaista ruokaa. Erityisesti sukeltajien suosiossa ja monesti täällä kuulee suomeakin...

Muut

Juo

Vaikka yöelämä ei olekaan Ko Samuin tai Ko Pha Nganin veroista, on Haad Saireella aina joku paikka, jossa on tapahtumaa.

 • In Touch, Hat Sairee (eteläpäässä). In Touch on rantabaarin ja teknoklubin sekoitus, jossa bileet jatkuvat aamuyöhön asti, joskus jopa ulkomaisten dj:den tahdittamana.
 • The Whitening, Mae Haad (laiturilta hieman etelään). Tyylikäs ja hintavahko cocktail-baari Mae Haadin rannassa. Suositut bileet perjantaisin.

Nuku

Taolla on runsaasti majoitusta tarjolla, erityisesti länsirannalla Saireella ja Mae Haadilla. Käytännössä jokaiselta rannalta löytyy kuitenkin majoitusta, joka useimmiten on bungalowityyppistä. Joukkoon mahtuu lukuisia muutaman sadan bahtin backpacker-paikkoja, keskitason bungaloweja ja muutama hieno luksusresorttikin.

Kaikki sukellusta tarjoavat resortit eivät välttämättä halua majoittaa ei-sukeltavia vieraita. Kannattaa kuitenkin kysyä, ja erityisesti sesonkikauden ulkopuolella myös pinnan päällä pysyttelevät vieraat ovat tervetulleita. Taolta löytyy kuitenkin runsaasti majoitusta, jolla ei ole sukelluskoulukytköksiä.

Sairee

 • Silver Cliff Bungalows, (Saireen pohjoispäässä, ylhäällä vuorilla), +66 89 2907 546. Edulliset bungalowit loistavalla näköalalla. Noin kymmenen minuutin matkan päässä rannalta. 500 baht.
 • Sunset Buri Resort, 14/3 Moo 1, +66 77 456 266. Keskitason bungaloweja, jotka pidetään siistissä kunnossa. Hinta-laatusuhde kohdillaan. 700-1700 baht.

Mae Haad

 • Viewcliff Resort, 3/2 Moo 2 (Mae Haadin ja Saireen välissä), +66 77 456 353, [2]. Siisti hotelli kätevällä paikalla Mae Haadin ja Saireen välissä rannalla. 400-2500 baht.
 • Sensi Paradise, 27 Moo 2, Mae Haad (muutama sata metriä satamalaiturista etelään), +66 77 456 244 (), [3]. Tämä ylellinen resortti on lyhyen matkan päässä laiturista etelään. Tyylillä rakennettu tummaa puuta käyttäen, mistä johtuen tämä tunnelmallinen paikka onkin osittain häämatkalaisten suosiossa. Ranta ei oikein sovellu uimiseen. Erilaisia huoneita on runsaasti ja hintahaitari on laaja. 1100-14000 baht.

Muut

 • Viewpoint Resort, Chalok Baan Kao, +66 77 456 666, [4]. Lahden läntisestä kärjestä on komeat näkymät ja bungalowit täällä ovat kohtuu edullisia tasoonsa nähden. Ravintolasta on kivat näkymät lahdelle, vaikket täällä yöpyisikään. Bungalow alk. 800 baht.
 • Koh Tao Tropicana Resort, Chalok Baan Kao, +66 77 456 167, [5]. Siisti paikka Chalok Baan Kaolla. Bungalowit ovat paritalomallisia ja lisäksi tarjolla on huoneita isommasta rakennuksesta. 400-1200 baht.
 • Charm Churee Villa, 30/1 Moo 2, Jansom Bay, +66 77 456 3934, [6]. Hintavan puoleinen luksusresortti omalla kauniilla rannallaan. 2700-18700 baht.
 • Jamahkiri Resort, Ao Thian Og, +66 77 456 400, [7]. Todella fiini luksusresortti saaren etelärannalla. 6000-15000 baht.

Pysy turvassa

Kuten niin monessa muussakin paikassa Thaimaassa: Jos vuokraat skootterin, ole tarkkana liikenteessä, äläkä aja humaltuneena. Liikenneonnettomuuksia sattuu ja kovin usein alkoholilla on osuutta asiaan.

Sukeltajantaudin hoitoa varten saarella on oma klinikkansa, mutta lähin kunnollinen lääkäri löytyy Ko Samuilta.

Pidä yhteyttä

Paikallinen suuntanumero on 077.

Saireella ja Mae Haadilla on useita internet-kahviloita.

Kännykät kuuluvat normaalisti lähes missä tahansa.

Jatka matkaa