Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Kangasala

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 24. helmikuuta 2013 kello 10.41 – tehnyt 91.155.59.164 (keskustelu) (Liiku: Vuokra-auton online varausmahdollisuus lisätty)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kangasala

Default Banner.jpg

Roine Vehoniemenharjun näköalatornista

Kangasala [5] on vuonna 1865 perustettu kunta Pirkanmaalla Länsi-Suomen läänissä, 18 km Tampereelta itään. Kunnan asukasluku on 27 684.

Ymmärrä

Nimen alkuperä on kiistanalainen, on arveltu sen johtuvan sanoista "kankaan alla" tai tarkoittavan kovaa kulkureittiä. Nimen taivutus on epäsäännöllinen: mennään Kangasalle, ei "Kangasalaan" tai "Kangasalalle".

Kangasala tunnetaan Topeliuksen runosta Kesäpäivä Kangasalla, jonka Gabriel Linsén sovitti tunnetuksi lauluksi. Laulussa ylistetään Roineen "armaita aaltoja" ja Längelmäveden hohtelua. Järvien lisäksi Kangasalan tunnetuin maantieteellinen piirre on kunnan halkaiseva jono harjuja.

Sahalahden kunta liitettiin Kangasalaan vuoden 2005 alusta.

Tule

Tampereelta on hyvät yhteydet Kangasalle linja-autoin. Väinö Paunun linja numero 70 kulkee noin puolen tunnin välein Tampereen keskustorilta rautatieaseman ohi Kangasalan keskustaan asti. Monet kaukoliikenteen vuorot lähtevät Tampereen linja-autoasemalta ja ajavat Kangasalan kautta kohti Lahtea, Hämeenlinnaa tai pohjoista. Bussimatka kestää reilu puoli tuntia ja maksaa €4,80. Suurin osa busseista tulee Nokialta asti, joten kyytiin voi hypätä myös aikaisemmin.

Taksimatka Tampereen keskustasta Kangasalle maksaa noin €25. Kangasalta on helppo saada taksi myös paluumatkalle.

Liiku

Kangasalan nauhataajaman alueella Vatialasta Kirkonkylään on helppoa matkustaa linja-autolla. Jos haluaa nähdä paikkakunnan harvempaan asuttuja alueita, tulee reitti ja aikataulu selvittää seikkaperäisemmin jo etukäteen. Valkeakosken suuntaan etelään kulkee muutamia vuoroja päivässä, samoin Lahden ja Hämeenlinnan suuntaan sekä pohjoiseen kohti Ruutanan taajamaa ja Orivettä. Myös itään, Sahalahdelle kulkee päivittäisiä linja-autovuoroja.

Kangasalla on hyvät kevyen liikenteen väylät nauhataajaman alueella, jotka mahdollistavat turvallisen pyöräilyn. Polkupyörällä pääsee tutustumaan vaivattomasti myös hieman etäämmällä sijaitseviin kohteisiin, eikä matkailija näin ole sidoksissa linja-autoliikenteen vuoroihin.

Vuokra-autolla

Edullinen ja aikatauluista vapaa liikkumismuoto on vuokra-auto. Voit tilata sen etukäteen maksuttomasta online varauspalvelusta http://www.scandiarent.fi/autovuokraamo-tampere

Näe

  • Mobilia, Kustaa Kolmannentie 75, +358 3 3140 4000, [1]. Kesäisin 10-20, talvisin 10-16. Auto- ja liikennemuseo Mobiliassa on lähinnä kaikenlaisia autoiluharrastajia kiinnostavia vanhoja kulkupelejä. 6€.
  • Vehoniemen automuseo, Vehoniemenharjuntie 92, +358 3 376 7795, [2]. Kesäisin 10-19, talvisin 10-17. Näyttelyssä on esillä kesän mittaan jatkuvasti vaihtuvana koosteena eri vuosikymmeniltä yli 50 mielenkiintoista ja upeasti entisöityä moottoriajoneuvoa: vuosisadan alun hennoista autoista urheilu-, edustus- ja kääpiöautoihin unohtamatta amerikan rautoja ja eri vuosikymmenten käyttöautoja. Myös moottoripyörillä on oma osansa näyttelyssä. Näyttelyssä esitellään suomalaista moottoriajoneuvohistoriaa auton koko vuosisadan mittaiselta taipaleelta. Ilmainen sisäänpääsy.
  • Näkötornit, jotka sijaitsevat Kirkkoharjulla, Haralan harjulla ja Vehoniemessä.

Tee

Osta

Syö

Edulliset

  • Kahvila Kuohun Helmi, Kirkkojärventie 4, 36200 Kangasala, (03) 3640 501, [3]. Kangasalan uimahallin kahvio, Kahvila Kuohun Helmi, tarjoaa erittäin runsaan keittolounaan sekä monipuolisen salaattipöydän ma-ti ja to-pe kello 11-15. Lounas tarjolla myös lauantaisin. Hinnat alkaen 6€.
  • Pizzeria Kalimero, Harjunsalontie 2, (03) 379 2250. ma-la 10:30-21:30, su 11-21:30. Isot pizzat, hyvä pohja ja reilut & maistuvat täytteet. Pizzan hintaan sisältyy salaattipöytä. Pizzat noin 6€, kebabit 5€.

Keskihintaiset

Hintavat

Juo

Kahvilat

Baarit & pubit

Yökerhot

Nuku

  • Hotelli Urku, Kangasalantie 1108, +358 3 3140 1300 (fax: +358 3 3140 1330), [4]. Sijaitsee vanhassa urkutehtaassa. 1hh 72€, 2hh 87-97€ sisältäen aamiaisen.

Pysy turvassa

Pysy terveenä

Ota yhteyttä

Infopisteet Matkailuinfot Auto- ja tiemuseo Mobiliassa sekä Hotelli Urussa antavat lisätietoja Kangasalan monipuolisesta matkailu- ja tapahtumatarjonnasta. Matkailuinfosta saat ideoita ja vinkkejä matkasuunnitelmiisi tai vaikka valmiin pakettitarjouksen onnistuneesta retkipäivästä.

Jatka matkaa


Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!