Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Jakarta” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jakarta

Default Banner.jpg

(Jatka matkaa)
(Jatka matkaa)
 
Rivi 79: Rivi 79:
 
Lähialueen vierailukohteisiin pääsee paikallisjunalla tai kaukojunalla.
 
Lähialueen vierailukohteisiin pääsee paikallisjunalla tai kaukojunalla.
  
* Bogor. Noin miljoonan asukkaan kaupunki 50 km Jakartasta etelään. Päänähtävyys on suuri kasvitieteellinen puisto kaupungin keskustassa. Bogorista Bandungiin päin vanhaa tietä pääsee Gede-tulivuoren kupeessa sijaitsevaan Cisaruaan, jossa Jakartan Ragunaniin verrattuna paljon parempi eläintarha Taman Safari, ja tästä vähän edempänä on Puncak, jossa puutarhoja ja muita luonnonnähtävyyksiä. Bogorissa on suurista vuosittaisista sademääristä huolimatta paljon Jakartaa miellyttävämpi ilmasto: alemmat lämpötilat ja alhaisempi ilmankosteus.
+
* Bogor. Noin miljoonan asukkaan kaupunki 50 km Jakartasta etelään. Päänähtävyys on suuri kasvitieteellinen puisto kaupungin keskustassa. Bogorista Bandungiin päin vanhaa tietä pääsee Gede-tulivuoren kupeessa sijaitsevaan Cisaruaan, jossa Jakartan Ragunaniin verrattuna paljon parempi eläintarha Taman Safari, ja tästä vähän edempänä on Puncak, jossa Cibodas-kasvitieteellinen puutarha, sekä teeviljelmiä. Bogorissa on suurista vuosittaisista sademääristä huolimatta paljon Jakartaa miellyttävämpi ilmasto: alemmat lämpötilat ja alhaisempi ilmankosteus.
 
* Bandung. 8 miljoonan asukkaan yliopistokaupunki noin 2 tunnin ajomatkan päässä Jakartassa.  Miellyttävämpi (kuivempi) ilmasto, Tangkuban Perahu -tulivuori, ja luonto lähempänä kuin Jakartassa.
 
* Bandung. 8 miljoonan asukkaan yliopistokaupunki noin 2 tunnin ajomatkan päässä Jakartassa.  Miellyttävämpi (kuivempi) ilmasto, Tangkuban Perahu -tulivuori, ja luonto lähempänä kuin Jakartassa.
  

Nykyinen versio 6. lokakuuta 2019 kello 09.45

Jakartan pilvenpiirtäjiä

Jakarta on Jaavan saaren luoteispuolella sijaitseva Indonesian pääkaupunki.

Ymmärrä[muokkaa]

Naapurikaupunkiensa Bogorin, Tangerangin ja Bekasin kanssa yli 20 miljoonan ihmisen Jabotabek-kolossin muodostava Jakarta on ylivoimaisesti Indonesian suurin kaupunki ja maan talouden ja hallinnon keskus. Monille vieraille pistää ensin silmään räikeät tuloerot: Jakarta on täynnä sekä upporikkaiden marmorilla ja kullalla kuorrutettuja ostoskeskuksia että kerjäläisiä ja kurjia slummeja.

Tule[muokkaa]

Jakartaan ei ole saatavissa suoria lentoja Suomesta. Tyypilliset lennot yhdellä välilaskulla kulkevat Singaporen, Dohan, Amsterdamin, Kuala Lumpurin, Dubain tai Hong Kongin kautta. Ajoissa varattuna edestakaiset lennot maksavat usein luokkaa 600-800 euroa.

Liiku[muokkaa]

Autolla[muokkaa]

Jakarta on yksi maailman ruuhkaisimmista kaupungeista ja paikasta toiseen siirtymiseen kannattaa varata runsaasti aikaa etenkin aamuruuhkan (arkipäivät klo 6-10) ja iltapäiväruuhkan (arkipäivät klo 15-21) aikaan. Omaa autoa ei matkailijan kannata vuokrata, sillä Jakartan ruuhkassa (ja Indonesiassa yleensä muutenkin) ajaminen edellyttää turistilta puuttuvia erityistaitoja, ja taksit ovat länsimaiseen hintatasoon verrattuna hyvin halpoja ja niitä on paljon. Keskimäärin parinkymmenen minuutin taksimatka maksaa 1-2,5 euroa riippuen taksiyhtiöstä. Jakartassa toimii useita taksiyrityksiä, joista kaikkia ei voi pitää täysin luotettavina. Luotettavin taksiyhtiö lienee Blue Bird, jonka taksit tunnistaa helposti niiden vaaleansinisestä väristä ja linnun kuvasta taksin kyljessä. Jos lentokentältä tullessa matkatavaroita on mukana paljon, kannattaa ottaa saman yhtiön kalliimpi musta Silver Bird (Toyota Camry, E-luokan Mercedes tms. suurempi ajoneuvo, ajoittain myös pikkubussi.) Taksi on helppo napata kadunvarresta viittomalla. Suurin osa taksikuskeista ei osaa englantia, eikä takseissa yleensä ole navigaattoria, joten on tärkeää, että taksilla osataan kertoa tarkka osoite ja tieto, missä kaupunginosassa osoite sijaitsee. Taksikuskit osaavat kyllä tarvittaessa kysyä neuvoja kadullakävelijöiltä. Lisäksi olisi paras olla itsellä navigaattori mukana, jos kohdepaikka ei ole yleisesti tunnettu. Mikäli kuljettaja ei löydä oikeaan osoitteeseen, kannattaa vain maksaa kertynyt matka ja vaihtaa seuraavaan taksiin. Indonesiassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Yksittäinen matkailija voi myös ottaa kyydin moottoripyörätaksilla (Gojek-kännykkäsovelluksella tilattavat tai kadulta napattavat ojek-moottoripyörätaksit.)

Bussilla[muokkaa]

Jakartassa on tiheä ja melko tehokas bussiverkosto, mutta taksien halpuuden vuoksi niitä ei välttämättä tarvitse ollenkaan. Bussit kulkevat keskustan suurimmilla liikenneväylillä omalla kaistallaan, ja ovat pahimpaan ruuhka-aikaan joillain matkoilla nopeampia kuin taksi.

Kävellen[muokkaa]

Jakarta ei ole kävelijöille suunniteltu kaupunki. Etäisyydet ovat pitkiä, ja jalkakäytävät ovat usein huonossa kunnossa ja vaivalloisia kävellä, joitain aivain keskeisimpiä keskusta-alueita lukuunottamatta. Suurin osa kävelystä tapahtuu suurten ostoskeskusten sisällä. Muuten matkailijalle helpoin vaihtoehto on liikkua paikasta toiseen taksilla.

Metrolla[muokkaa]

Jakartassa on uusi maanalainen junaverkosto, jonka kattavuus ei kuitenkaan ole kovin hyvä. Maaliskuussa 2019 on avattu yksi pohjois-eteläsuuntainen metrolinja, joka kulkee Hotellin Indonesia -liikenneympyrästä (Bundaran HI) Lebak Bulus Depotiin. Toinen linja on rakenteilla ja avataan vuonna 2024, ja joitain muita linjoja on suunnitteluasteella.

Junalla[muokkaa]

Soekarno-Hattan lentokenttä kytkeytyy Jakartaan keskustaan paikallisjunalla, ja paikallisjunalla pääsee Jakartan keskustasta myös naapurikaupunkeihin, mm. Bogoriin. Paikallisjunien hyöty keskusta-alueella liikkumisessa on huono, koska kaupunkialue on hyvin suuri, ja linjojen kattavuus huono.

Näe[muokkaa]

Jakartassa on melko rajallisesti nähtävyyksiä. Historialliset nähtävyydet liittyvät aikaan Hollannin siirtomaana.

  • Kota. Siirtomaa-aikaisen Hollannin Itä-Intian hallinnollinen keskus. Muutama kortteli toistasataa vuotta vanhoja rakennuksia, joista osa on pidetty hyvässä kunnossa mm. museona.
  • Kansallismuseo. Maan paras museo. Historiallisia esineitä ja maan esihistoriaa.
  • Monumen Nasional. Noin 100 metriä korkea monumentti suurella avoinaisella aukiolla maan hallinnollisen keskustan kupeessa. Laelta näkymät Jakartan yli. Pitkät jonotusajat.

Tee[muokkaa]

Osta[muokkaa]

Jakarta tarjoaa monenlaiselle shoppaajalle loistavat ostosmahdollisuudet. Se on tunnettu lukuisista valtavista ostoskeskuksistaan, joista löytyy valikoimaa aina nuortenvaateliikkeistä luksusmerkkien putiikkeihin sekä paljon muita palveluita, kuten kampaamoja, kauneussalonkeja, elokuvateattereita ja ravintoloita. Suurimpia ostoskeskuksia ovat esimerkiksi Grand Indonesia, Plaza Indonesia, Kannattaa kuitenkin huomata, että ostoskeskuksissa hintataso on usein samaa luokkaa kuin länsimaissa.

Syö[muokkaa]

Ostoskeskuksissa ja niiden ulkopuolella paremmissa ravintoloissa ruoka on pääsääntöisesti erittäin hyvää ja maukasta, ja suomalaisittan melko edullista ja joskus halpaa. Länsimaisia pikaruokaketjuja (hampurilaisia) on useissa ostoskeskuksissa, mutta niissä ei kannata käydä, kun paljon laadukkaampaa ruokaa saa vain vähän kalliimmalla.

Juo[muokkaa]

Kahvilat[muokkaa]

Baarit & pubit[muokkaa]

Jakartalaisista suurin osa on muslimeja, eivätkä baarit juuri näy katukuvassa. Baareja ja pubeja kuitenkin löytyy usein hotellien läheisyydestä ja muualtakin, jos tietää mistä etsiä. Alkoholi on Indonesiassa kallista, ja kannattaa varautua maksamaan alkoholipitoisista juomista lähes sama hinta kuin Suomessa.

Yökerhot[muokkaa]

Nuku[muokkaa]

Hotelleja on kaikentasoisia. 5:n tähden luksushotellit ovat eurooppalaisesta näkökulmasta edullisia (ajoittain vain 120-150 euroa / yö keskustan tunnetuimmissa ja parhaissa hotelleissa), ja alle 100 eurolla pääsee 4:n tähden hotelleihin, tai voi vuokrata vierailun ajaksi laadukkaasti kalustetun kaksion tai kolmion keittiöllä (jos haluat laittaa itse ruokaa, tarkista, onko keittiö täysin varusteltu.) Jos haluaa välttää ylimääräistä taksiajelua, kannattaa majoittua keskeisten ostoskeskusten läheisyyteen, esim. "Hotel Indonesia" -liikenneympyrän hotelleihin (ostoskeskuskset Grand Indonesia ja Plaza Indonesia), tai Mega Kuningan -alueelle (pienempi mutta ihan kätevä Lotte Shopping Avenue).

Edulliset[muokkaa]

Keskihintaiset[muokkaa]

Hintavat[muokkaa]

  • Hotel Indonesia Kempinski. Maan ensimmäinen 5 tähden hotelli, jonka mukaan kaupungin keskeisintä liikenneympyrää kutsutaan (Bundaran HI). Tanskalaisen Abel Sörensenin suunnittelema hotelli avattiin 1962, ja se on perusteellisesti remontoitu muutamaan kertaan sen jälkeen. Hotellilla on oma sisään/uloskäynti, josta pääsee suoraan Grand Indonesia -ostoskeskukseen käymättä ulkona. Huoneet alkaen noin 150 euroa.
  • Mandarin Oriental. Bundaran HI, vastapäätä Hotel Indonesiaa. Huoneet alkaen noin 150 euroa.
  • Pullman. Bundaran HI, kulmittain Hotel Indonesiasta. Erinomaiset aamiais- ja päivällisbuffet. Suuri uima-allas hotellin takana ulkoterassilla. Huoneet alkaen noin 120 euroa.

Pysy turvassa[muokkaa]

Turistille Jakarta on kohtalaisen turvallinen kohde, mutta suurkaupungissa kannattaa kuitenkin pitää varansa esimerkiksi taskuvarkaiden varalta. Terrori-iskujen mahdollisuus on myös olemassa etenkin suuremmissa turistikohteissa ja esimerkiksi ostoskeskuksissa. Jakartan poliisi harvemmin ahdistelee matkailijoita, mutta henkilöllisyystodistus on kuitenkin hyvä pitää mukana.

Pysy terveenä[muokkaa]

Jakartaan matkustaessa kannattaa tarkistaa rokotusten voimassaolo. Malariaa ei kaupunkialueella ole, mutta jäykkäkouristus- ja hepatiitti-rokotteiden on hyvä olla voimassa.

Vesijohtovesi ole juomakelpoista eikä sillä välttämättä kannata harjata hampaita. Myös katuruoan suhteen kannattaa olla tarkkana eikä esimerkiksi mitään kypsentämätöntä kannata katukojuista syödä.

Ota yhteyttä[muokkaa]

Jatka matkaa[muokkaa]

Jakartasta on matkailijan helppo ja nopea jatkaa matkaa Indonesian muihin kohteisiin tai muualle Aasiaan. Alueella toimii mm. useita halpalentoyhtiöitä, sekä Indonesian valtion oma lentoyhtiö Garuda.

Lähialueen vierailukohteisiin pääsee paikallisjunalla tai kaukojunalla.

  • Bogor. Noin miljoonan asukkaan kaupunki 50 km Jakartasta etelään. Päänähtävyys on suuri kasvitieteellinen puisto kaupungin keskustassa. Bogorista Bandungiin päin vanhaa tietä pääsee Gede-tulivuoren kupeessa sijaitsevaan Cisaruaan, jossa Jakartan Ragunaniin verrattuna paljon parempi eläintarha Taman Safari, ja tästä vähän edempänä on Puncak, jossa Cibodas-kasvitieteellinen puutarha, sekä teeviljelmiä. Bogorissa on suurista vuosittaisista sademääristä huolimatta paljon Jakartaa miellyttävämpi ilmasto: alemmat lämpötilat ja alhaisempi ilmankosteus.
  • Bandung. 8 miljoonan asukkaan yliopistokaupunki noin 2 tunnin ajomatkan päässä Jakartassa. Miellyttävämpi (kuivempi) ilmasto, Tangkuban Perahu -tulivuori, ja luonto lähempänä kuin Jakartassa.Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!