Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Israel” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Israel

Default Banner.jpg

(Parentaan sivua)
(korjaaminen)
Rivi 22: Rivi 22:
 
Historia:
 
Historia:
  
Vaikka Israel on perustettu 1948:ssa, sillä on pitkä historia. Myöhäisellä pronssikaudella tai ykkösellä rautadaudella Egyptin hallinta on heikentöi, ja muodostiin Judean valtakunta länsirannala, jonka pääkaupunkit olivat [[Hebron]] ja [[Jerusalem]], sekä Israelin valtakunta pohjoisessa. Osa nykyaisesta Israelista oli Philistin aluetta. Philististä latiini kautta tulee nykyainen nimi [[Palestiina]]. Alue jotui olla Assyrian maakunta, Persian maakunta, ptolmainen Egyptin maakunta, hellenistisen Syrian maakunta. Vallankumouksen jälkeen perustiin uusi valtakunta, josta puhuttaan Judahksi, Hasmonean perheen johdolla. Herod, Hasmonean kuningas, rakentii isoja linnotuksia, sisältäen Herodium ja Masada. Sitten vielä tuli Romanit, Byzantiinit, Arabit, Ristiretkijat, Ottamanit, Brittilaiset JNE... Joka  
+
Vaikka Israel on perustettu 1948:ssa, sillä on pitkä historia. Myöhäisellä pronssikaudella tai ykkösellä rautadaudella Egyptin hallinta on heikentöi, ja muodostiin Judah:n valtakunta länsirannala, jonka pääkaupunkit olivat [[Hebron]] ja [[Jerusalem]], sekä Israelin valtakunta pohjoisessa. Osa nykyaisesta Israelista oli Philistin aluetta. Philististä latiini kautta tulee nykyainen nimi [[Palestiina]]. Alue jotui olla Assyrian maakunta, Persian maakunta, ptolmainen Egyptin maakunta, hellenistisen Syrian maakunta. Vallankumouksen jälkeen perustiin uusi valtakunta, josta puhuttaan Judeaksi, Hasmonean perheen johdolla. Herod, Hasmonean kuningas, rakentii isoja linnotuksia, sisältäen Herodium ja Masada. Sitten vielä tuli Romanit, Byzantiinit, Arabit, Ristiretkijat, Ottamanit, Brittilaiset JNE... Joka  
 
valloitaja liisätti uusi kaunis ja kiinostava kerros.
 
valloitaja liisätti uusi kaunis ja kiinostava kerros.
  

Versio 25. heinäkuuta 2012 kello 11.58

noframe
Sijainti
noframe
Lippu
Is-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Jerusalem
Valtiomuoto parlamentaarinen demokratia
Valuutta 1 Uusi Israelin sekeli (NIS) = 100 agoraa
Pinta-ala 20,770 km2
Väkiluku 6,352,117 (2006)
Kieli heprea (virallinen), arabia (virallinen), englanti yleisin vieras kieli
Uskonto juutalaisia 80.1%, muslimeja 14.6% (enimmäkseen sunneja), kristittyjä 2.1%, muita 3.2% (1996)
Sähkö 230V/50Hz (israelilainen pistoke)
Puhelinnumero 972
Internet-domaini .il
Aikavyöhyke (UTC) UTC +2/DST +3


Israel [1] (hepreaksi מדינת ישראל Medinat Yisra-el; arabiaksi دولَة إِسرائيل Dawlat Isrā'īl) on valtio on Lähi-Idässä. Israel on pieni maa, joka kostuu monesta erillaisesta maantieteellisesta alueesta. Talvella hihtetaan lumella pohjoisessa, silloin kun otettaan aurinkoa etelässä. Virallisia kieliä ovat heprea ja arabia, muutta englantikin on yleisesti puhuttu, varsinkin turistinalalla.

Ymmärrä

Historia:

Vaikka Israel on perustettu 1948:ssa, sillä on pitkä historia. Myöhäisellä pronssikaudella tai ykkösellä rautadaudella Egyptin hallinta on heikentöi, ja muodostiin Judah:n valtakunta länsirannala, jonka pääkaupunkit olivat Hebron ja Jerusalem, sekä Israelin valtakunta pohjoisessa. Osa nykyaisesta Israelista oli Philistin aluetta. Philististä latiini kautta tulee nykyainen nimi Palestiina. Alue jotui olla Assyrian maakunta, Persian maakunta, ptolmainen Egyptin maakunta, hellenistisen Syrian maakunta. Vallankumouksen jälkeen perustiin uusi valtakunta, josta puhuttaan Judeaksi, Hasmonean perheen johdolla. Herod, Hasmonean kuningas, rakentii isoja linnotuksia, sisältäen Herodium ja Masada. Sitten vielä tuli Romanit, Byzantiinit, Arabit, Ristiretkijat, Ottamanit, Brittilaiset JNE... Joka valloitaja liisätti uusi kaunis ja kiinostava kerros.

Alueet

Israelin kartta, sisältäen valtausalueet katkoviivoilla

Kaupungit

Muut kohteet

Ilmasto

Israelissa vallitsee Välimeren ilmasto ja kesäisin on lämmintä noin +25-35 °C). Talvisin on hieman leuhdompaa (talven keskilämpötila noin +16°C).

Tule

Lentokoneella

Junalla

Autolla

Bussilla

Laivalla

Liiku

Puhu

Osta

Hintataso

Hintaso on suunnilleen sama kuin Suomessa. Ruokaa voi saada toreilta erittäin edulliseen hintaan, mutta supermarketeissa hinnat ovat yleensä Suomen tasolla tai jopa korkeammalla. Alkoholi on usein jopa kalliimpaa kuin Suomessa.

Syö

Juo

Nuku

Opiskele

Työskentele

Ulkomaalaisen on mahdollista saada töitä Israelista luvan kanssa, muussa tapauksessa se on laitonta, josta voi seurata karkotus.

Pysy turvassa

Israel on melko turvallinen matkustusmaa, mutta väkivaltaisia yhteenottoja voi aika ajoittain sattua etenkin Gazan -ja joillain Länsirannan alueilla, joihin ei tästä syystä tulisi mennä. Kaduilla, tavaratalojen ja supermarkettien ovilla saattaa nähdä aseistautuneita sotilaita. Tavaratalojen, juna- ja linja-autoasemien, museoiden, isojen ravintoloiden ja muiden vastaavien paikkojen ovella on aina turvatarkastus, jossa vartijat nopeasti vilkaisevat laukkujen ja taskujen sisällön. Suuria ihmismassoja ja täyteen ängättyjä busseja on syytä välttää, eikä Jerusalemin vanhassakaupungissa tule liikkua yöaikaan. Lisätietoja Ulkoasiainministeriön matkustustiedotteessa.

Pysy terveenä

Israelin vesijohtovesi on juotavaa, mutta turisteja kehoitetaan ostamaan pullotettua lähdevettä kaupasta. Paikallista vesijohtovettä voi käyttää sellaisenaan esim. hampaiden pesuun tai kahvinkeittoon.

Kunnioita

Vaikka israelin viranomaiset hyväksyvät seksuaalivähemmistöt jotkut uskontoryhmät voivat suhtautua silti erittäin vihamielisesti heihin. Tälläisten ryhmien asuttamille asuille ei tule välttämättä edes mennä.

Ota yhteyttä


Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!