Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Irak

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 30. huhtikuuta 2011 kello 20.27 – tehnyt 212.66.214.254 (keskustelu)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Irak

Default Banner.jpg

noframe
Lippu
Iz-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Bagdad
Valtiomuoto tasavalta
Valuutta dinaar
Pinta-ala 2 437,072 km2
Väkiluku 26,783,383
Kieli arabia ja kurdi
Uskonto islam
Aikavyöhyke (UTC) UTC +3


Irak on maa Lähi-idässä.

Varoitus matkustajalle

Varoitus: Turvallisuustilanne maassa on erittäin huono terrorismin ja Yhdysvaltojen terrorisminvastaisen hyökkäyksen takia. Irakiin ei tulisi matkustaa ilman hyvää syytä!


Alueet

Irakin kartta.

Kaupungit

Muut kohteet

==Ymmärrä Irak on sodan runtelema maa muista että se näkyy kun kävelet kaduilla

Tule

Lentokoneella

Irakiin ja sieltä pois päin operoi useita lentoyhtiöitä:

Irakin Kurdistanin pääkaupunkiin Erbiliin on hyvin lentoja Euroopasta mm,; Atrosh Air: www.atroshair.com, Kurdistan Airways. Bagdadiin pääsee lentäen helposti esimerkiksi Erbilin, Ammanin ja Kuwaitin kautta. Lisää lennoista Irakin Kurdistaniin saa Kurd Net[1] sivustolta

Junalla

Autolla

Koska Irak on käytännössä sotatoimialue sisältää kaikenlainen liikkuminen tietyt riskit. Turvallisin ja järkevin tapa liikkua Irakin puolella on palkata itselleen mieleinen ja sopiva yksityinen turvallisuusalan yritys turvaamaan siirtymiset. Yritysten välillä toimintatavoissa on suuria eroja joten kannattaa olla tarkka valinnassaan. Suositeltavaa on valita yritys joka tuottaa Personal Security Detail (PSD) palvelut Low Profile tapaan= Panssaroiduilla autoilla jotka on naamioitu, henkilöstö pitää aseet mahdollisimman piilossa ja pukeutuu paikalliseen tapaan, sekä käyttää eri merkkisiä autoja. 1-3 hengen suojeluun käytetään yleensä 8-12 miestä. On järkevää valita yhtiö joka käyttää ns. mix henkilöstöpolitiikkaa= esimiehet ja tiimien johtajat länsimaisia ex-patteja ja loput paikallisia mieluiten Kurdeja.

Bussilla

Irakin Kurdistanissa etenkin Erbilissä, Suleimaniassa ja Dohukissa on joitakin bussipalveluja, joita kannattaa tiedustella esimerkiksi KDP:lta tai matkanjärjestäjältä, monilla Irakin Kurdistaniin lentävillä lentoyhtiöillä on erinomaiset kontaktit myös maapalveluiden osalta.

Laivalla

Liiku

Puhu

Irakin virallinen kieli on arabia, Irakin Kurdistanin alueella valtakieli kurdin kieli tosin viimeisimmän sodan seurauksena Kurdistanin alueesta on tullut entistä enemmän eri kansanryhmien sulastusuuni, Kurdit, Shiat, Sunnit ja Kristyt etc. asuvat sulassa sovussa.

Osta

Hintataso

Länsimaalaisen liikkuminen Irakissa on suhteellisen kallista, sillä turvallinen liikkuminen on mahdollista ainoastaan asianmukaisen turvallisuusyhtiön suojelemana. Riippuen yrityksestä, sen käyttämästä miehistöstä ja kalustosta Personal Security Detail(PSD) palvelun hinta vaihtelee n. USD2 000 aina USD10 000 per päivä per 1-3 asiakasta. Luotettavan ja laadukkaan PSD palvelun saa USD5 000 - USD6 000 per päivä.

Irakin Kurdistanissa liikkuminen on verrattain turvallista ja liikkuminen ja oleskelu alueella ei edellytä turvallisuuspalveluiden käyttöä. Mikäli kuitenkin haluaa ostaa henkilösuojelupalvelut saa nämä palvelut huokeimmin paikallisilta turvallisuusyrityksiltä.

Syö

Irakin suurin uskonto on islam, joka säätelee paljolti sitä mitä ihmiset saavat syödä. Islam kieltää sianlihan syönnin. Irakin Kurdistanissa erityisesti suuremmissa kaupungeissa Erbilissä, Sulemaniassa ja Dohukissa on tarjolla erinomaisia ruokaravintoloita joissa nälkäinen matkaaja saa aina vatsansa ravittua ja hyvin alhaisella hinnalla. Hotellit, etenkin suuremmat ja hienommat hotellit ovat huomattavan hinnakkaita verrattuna yksittäisiin ruokapaikkoihin. Lihan ystäville kerrottakoon, että liharuokia on kyllä yllinkyllin tarjolla etenkin Irakin Kurdistanissa missä uusia ruokapaikkoja nousee nopeaa vauhtia.

Juo

Irakissa alkoholi on kiellettyä ja sitä ei ole tarjolla muutoin kuin Bagdadissa sijaitsevalla kansainvälisellä vyöhykkeellä (International Zone, IZ) olevissa nopeasti syntyvissä ja suljettavissa kapakoissa. Irakin Kurdistanin alueella alkoholia on vapaasti saatavana kaupoista, hotelleista ja ravintoloista.

Nuku

Irakin Kurdistanissa on tarjolla erittäin runsaasti hotelleja halvoista $12 per yö tasokkaisiin viiden tähden hotelleihin. Jos haluaa nauttia länsimaissa tutusta WC pöntöstä, kunnollisesta suihkusta ja siististä majoituksesta on varauduttava maksamaan per hotelliyö USD150-USD200. Tarkempaa tietoa hotelleista Irakin Kurdistanista voi lukea [KDP:lta] (Kurdistan Development Corporation ) internetsivustolta osoitteesta: [2] . Irakin puolelle matkaavan on kannattavaa järjestää majoitus jonkin maassa toimivan yksityisen turvallisuusalan yrityksen kautta.

Opiskele

Työskentele

Irakissa on toimii suuri joukko eri alojen länsimaalaisia yrityksiä. Tietoa avoimista työpaikoista saa ottamalla suoraan yhteyttä maassa toimiviin yrityksiin. Suurilla yhtiöillä kuten KBR:llä on erinomaiset tietokannat omilla Internetsivuillaan koskien avoinna olevia työpaikkoja.

Pysy turvassa

Irakissa matkaaminen on nykyään melko turvallista mutta normaalia varovaisuutta noudattaen sinulle ei tule ongelmia

Pysy terveenä

Jos menet irakiin kannattaa ottaa A tai B hepatiitti rokotteen ja juo vain pullotettua vettä.

Kunnioita

Irakissa tulee kunnioittaa islamia ja naisten kannattaa pukeutua peittävästi. Moskeijat ovat kielletty toisuskovaisilta, ja kaupungilla liikkuessa kannattaa peittää olkapäät ja polvet. Irakin Kurdistanissa voi liikkua huoletta länsimaalaisittain pukeutuen. Naisille on kuitenkin suositeltavaa välttää liian syvään uurrettuja paitoja, minihameita ja selkää paljastavia vaatteita. Kurdistanin alueella etenkin suurissa kaupungeissa Erbilissä, Sulemaniassa ja Dohukissa on totuttu länsimaalaisiin liikemiehiin ja turisteihin, joten matkustamista alueelle on turha jännittää. Paikalliset ihmiset ovat erittäin ystävällisiä, rehellisiä ja avuliaita. Liiketapaamiste suhteen on hyvä muistaa siisti pukeutuminen: puku/jakku, suorat housut, kauluspaita ja solmio miehillä. Irakin Kurdistanissa alueelle tulevan uuden yrityksen on järkevää palkata Contract Consulting palvelu joka helpottaa toiminnan aloittamista ja kaupankäyntiä huomattavasti. Eri alojen ministeriöillä on erittäin suuri merkitys kaupankäynnissä.

Ota yhteyttä


Tämä on käyttökelpoinen artikkeli. Sitä voisi käyttää, mutta se ei vedä vertoja matkaoppaalle. Sukella sisään ja auta tekemään siitä kattava!