Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Intia

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 26. tammikuuta 2010 kello 08.54 – tehnyt 195.255.174.10 (keskustelu) (Pysy terveenä)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Intia

Default Banner.jpg

JaswantThada Lake.JPG
Sijainti
IndiaLocation.png
Lippu
In-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Delhi
Valtiomuoto Liittotasavalta
Valuutta Intian rupia (INR)
Pinta-ala 3 287 590 km2
Väkiluku 1 095 351 995 (2006)
Kieli englanti, hindi ja 21 muuta kansallista kieltä
Uskonto Hinduja 81.3%, muslimeja 12%, kristittyjä 2.3%
Sähkö 230V/50Hz (europistoke)
Puhelinnumero +91
Internet-domaini .in
Aikavyöhyke (UTC) UTC+5.5

Intian tasavalta eli Intia on liittovaltio Etelä-Aasiassa. Intian naapurimaita ovat Bangladesh, Myanmar (Burma), Kiina, Bhutan, Nepal ja Pakistan.

Alueet

nakki

Kaupungit

olli vetää kätee

PALLI

Lentokoneella

Finnairilla on päivittäisiä suoria lentoja Helsingistä Delhiin ja kolme lentoa viikossa Mumbaihin. Lento kestää noin 6,5 tuntia.

Junalla

Autolla

Bussilla

Laivalla

kevyt nakki nakkia ssaa perseestä

Liiku

Lentokoneella

Suurimmilta kentiltä on edullisia Intian sisäisiä lentoja paikallisilla lentoyhtiöillä kuten Jet Airways, Kingfisher, Air India/Indian ja halpalentoyhtiöillä, kuten Deccan, Goair, Spicejet.

Puhu

Intiassa puhutaan 21 kansallista kieltä ja satoja muita kieliä. Useimpia puhutaan vain tietyillä alueilla, joten yhdistävinä kielinä toimivat hindi ja englanti. Yläluokan intialaiset puhuvat lähes poikkeuksetta englantia (joskin usein omalaatuisella nuotilla) ja lähes kaikki osaavat ainakin jokusen sanan.

Osta

Intian valuutta on rupia (INR, rupee), joka on jaettu sataan paiseen (yksikkö paisa). Rupia ei ole vapaasti vaihdettavissa, joten sitä on vaikea löytää ulkomailla ja siitä on vielä hankalampaa päästä eroon. Kesäkuussa 2007 yhdellä eurolla sai noin 50 rupiaa.

Hintataso

Intia on erittäin halpa maa, jos on valmis tyytymään paikallisiin majataloihin, intialaiseen ruokaan ja julkiseen liikenteeseen. Suuremmissa kaupungeissa laadukkaiden hotellien hinnat ovat kuitenkin hyvinkin korkeita: ei ole tavatonta maksaa US$500 täysin mitäänsanomattomasta huoneesta, joka pitää vielä varata hyvissä ajoin.

Syö

Pohjoisintialaista ruokaa

Kyllä, Intiassa syödään paljon currya, mutta intialainen ruokakulttuuri on paljon monipuolisempaa kuin lähiön ravintolan valikoimasta voisi päätellä.

Tandoori-kanat, naan-leivät sun muut tutut ovat kaikki pohjoisintialaista perua, ja sielläkin ennen kaikkea Punjabin seudun ja sen entisen kuninkaallisten eli Mughlaiden tyyliin. Suosio maailmalla johtuukin pitkälti siitä, että juuri tältä seudulta on eniten muuttanut intialaisia ulkomaaille. Kuivassa ja kuumassa ilmastossa suositaan vehnätuotteita, ennen kaikkea leipää monissa muodoissa (pullea naan, litteä chapatti), ja ruoka on mausteista ja usein tulistakin. Lihaiset annokset kuten kebabit, kofta-lihapullat ja erilaiset tandoor-uunin (laus. "tanduur") paistokset ovat suosittuja, mutta liian kalliita jokapäiväiseksi ruuaksi, ja massat syövätkin eniten halpaa ja ravitsevaa linssicurrya (dal). Palanpainikkeeksi tarjoillaan jugurttia (dahi) ja erilaisia chutney-pikkelssejä.

Eteläintialaista ruokaa

Trooppisessa etelä-Intiassa suositaan taas riisiä, joka tarjoillaan perinteisesti lautasena toimivalta banaaninlehdeltä. Keittomaista, usein miedosti hapanta sambhar-currya tarjoillaan lähes joka aterialla, mutta erilaisia usein kookospähkinällä maustettuja kasviscurryjä on huikea valikoima. Aamiaisella tai välipalaksi syödään usein krepin kaltaisia dosa-lettuja, jotka kulkevat nimellä masala dosa jos ne täytetään maukkaalla maustetulla perunasoseella, riisistä ja linssijauhoista valmistettuja pieniä idli-pannukakkuja, ja vada-donitseja.

noframe

Menipä minne tahansa Intiassa, niin varma voi olla siitä, että maa on kasvissyöjän paratiisi. Suuri osa intialaisista, joissain osavaltioissa jopa enemmistö, on tiukkoja kasvissyöjiä ja erityisesti halvempiin paikkoihin mennessä voi usein olettaa, että kaikki ruoka on puhtaasti kasvispohjaista. Kaupassakin kaikki tuotteet mineraalivesipullosta alkaen on merkitty vihreällä täplällä jos ne ovat kasvisruokaa (veg, laus. "vedž"), ja punaisella elleivät (non-veg). Vegaanien elämä on vaikeampaa, sillä kasvisruuassakin maitotuotteita kuten juustoa (paneer) ja kirkastettua voita (ghee) sekä hunajaa käytetään paljon; kananmunat ovat kuitenkin intialaisten mielestä "non-veg".

Juo

Kannattaa juoda vain pullotettua vettä.

Nuku

Yö halvimmillaan maksaa alle 1€ ja jopa suuremmissa kaupungeissa yöpaikan löytä 10€ hintaan. Keskihinta on noin 3-5€. 1 ja 2 hengen huoneen hinta on usein aika sama.

Opiskele

Työskentele

Pysy turvassa

Pidä huolta arvoesineistä ja käsilaukusta. Monet matkaajat on ryöstetty junissa, joissa varkauksien teosta on tullut "taidetta". Maalaisjärjen käyttö on sallittua ja jopa toivottua aina matkoilla. Intia, varsinkin etelän lomakohteet ovat verrattain turvallisia. Suurkaupungeissa lähinnä taskuvarkaita.

Pysy terveenä

Kunnioita

Lehmä on pyhä eläin Intiassa. Lehmän tappamisesta tai sen päälle ajamisesta ei hyvä seuraa.

Pyhiin paikkoihin mentäessä tulisi välttää nahkatakkeja ja -laukkuja. Myös useimpiin pyhättöihin tai temppeleihin mentäessä on suotavaa että otat jalkineesi pois, ja naisilla pitäisi mielellään olla hame/housut jotka peittävä ainakin polvet, ja pitkähihainen tai ainakin olkapäät peittävä paita!

Rikkaiden ja köyhien välillä on Intiassa suunnaton kuilu, ja turisti joutuu usein kiusallisen huomion kohteeksi kun kerjäläiset ja kaupustelijat tarraavat kiinni (usein fyysisesti) rikkaaseen ulkomaalaiseen. On parasta tehdä kuin intialaiset itse, eli olla yksinkertaisesti kiinnittämättä mitään huomiota. Erityisesti lapsikerjäläiset ovat usein sydäntäsärkeviä, mutta on silti viisaampaa olla antamatta mitään: ensinnäkin antamalla yhdelle rahaa kiinnität vaan kaikkien muiden huomion, ja toiseksi kerjätyt rahat vain edistävät kerjäämisen kannattavuutta esimerkiksi koulukäyntiin verrattuna. Monet kerjäysoperaatiot ovatkin rikollisjengien pyörittämiä, ja on jopa ollut tapauksia, että lapsilta tarkoituksella leikataan raajoja irti ym että he olisivat säälittävämpiä — ja siten kannattavampia. Mikäli haluaa auttaa vähäosaisia, kannattaa siis mielummin tukea Intian moninaisia hyväntekeväisyysyhdistyksiä.

Ota yhteyttä

Suomen suurlähetystö New Delhissä:

Postiosoite: Embassy of Finland E-3, Nyaya Marg, Chanakyapuri New Delhi 110021 India

Puh: +91-11- 4149 7500 Puh. viisumiasiat: +91-11- 4149 7570Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!