Avaa päävalikko

Wikitravel β

Ilulissat on kaupunki pohjoisessa Grönlannissa.

YmmärräMuokkaa

Ilulissat kehittyi pienen vuonon muodostamaan luonnonsatamaan ja sen ympäristöön 1800-luvulta lähtien. Jo tuhansia vuosia aiemmin asutusta oli läheisessä Sermermiutin-laaksossa.

Ilulissat on Grönlannin suosituin turistikohde eikä vähiten Unescon maailmanperintökohteeksi nimetyn jäävuononsa takia. Vuonoa onkin vaikea ymmärtää, se puskee Diskon lahdelle kilometrien leveydeltä jopa 90 metrin korkuisia jäävuoria suunnilleen kuutiokilometrin verran viikossa. Jäävirta on pohjoisen pallonpuoliskon vuolain, ja vauhti eikun kiihtyy.

Jäävuorien lisäksi Ilulissat on koirien kaupunki, vetokoiria on vähintään yhtä paljon kuin ihmisiä. Ilulissat on grönlantilaisinta Grönlantia, Diskon alueen ja pohjoisen Grönlannin keskus.

TuleMuokkaa

Ilulissatiin pääset joko lentäen tai laivalla. Kiitorata on 825 m pituinen joten sinne lennetään vain pienemmillä DASH-7-koneilla.

LiikuMuokkaa

AutollaMuokkaa

Ilulissatissa on takseja mutta kävellen olisit jo perillä.

BussillaMuokkaa

Busseja ei ole lukuunottamatta hotellien ja lentokentän välillä sukkuloivia minibusseja.

KävellenMuokkaa

Muutamassa tunnissa voit kiertää koko kaupungin. Matka lentokentältä keskustaan on vain 4-5 km eli käveltävissä. Kentältä kaupunkiin johtava kävelypolku on lyhyempi ja turvallisempi kävellä kuin kapea ajotie. Seuraa ihmisten reittejä ja polkuja, usein lyhin kävelyreitti ei kulje tietä pitkin. Myös pitkiä portaita on rakennettu monin paikoin sataman tuntumaan jalankulkua helpottamaan.

NäeMuokkaa

Jäävuono

Sermermiut

Satama

Hautausmaat

Kukkulat

TeeMuokkaa

Vaella ja katsele maisemia. Näkymät jäävuonolle ovat henkeäsalpaavat. Oman lisämausteensa vuonon katseluun tuo ajoittaiset, ukkosta muistuttavat jään paukahdukset. Aurinkoisena päivänä turistit istuvat tuntikausia vain katsomassa ja kuuntelemassa tätä lakkaamatonta näytelmää. Jaavuorien lomassa voit nähdä valaita. Sightseeing-helikopterit ja risteilyalukset maustavat tunnelmaa.

Päivärepulla varustautuen voit kiipeillä lähistön vuorilla. Polkuja ei ole merkitty eikä aina näkyvissä, mutta seuraamalla kartan suositeltuja reittejä et joudu hengenvaarallisiin paikkoihin. Lentokentän läheltä johtaa reitti eräälle korkeimmista huipuista. Jos näkyvyys on hyvä voit nähdä kaiken kerralla: mannerjäätikön 50 km sisämaassa, jäävuonon alusta loppuun, kaupungin, lentokentän, Diskon saaren ja lahden sekä tuhansia ajelehtivia jäävuoria. Vuoria ja jäätiköitä on mahdollista nähdä pohjoisessa yli 100 km:n päässä.

Leiriytyminen on kielletty makeavesialtaan läheisyydessä ja valuma-alueella, muuten voit leiriytyä missä parhaaksi katsot. Tasaisia paikkoja ei ole vaikea löytää mutta tasaisia, kuivia, tuulensuojaisia ja varjoisia on.

OstaMuokkaa

Retkikeittimen Primus-kaasua saat retkeilymajalta noin 300 m keskustaan sijaitsevasta urheiluvälinekaupasta. Ruokamarketeissa ei kaasuja ole. Kannattaa myös tarkista onko joku poislähtevä jättänyt retkeilymajalle vajaita säiliöitä.

Jos keittimesi toimii bensalla tai lamppuöljyllä, on saatavuus parempi. Lappuöljyä löytyy ruokakaupoistakin.

SyöMuokkaa

JuoMuokkaa

KahvilatMuokkaa

Baarit & pubitMuokkaa

YökerhotMuokkaa

NukuMuokkaa

EdullisetMuokkaa

Retkeilymaja 400 DKK/yö (2008)

KeskihintaisetMuokkaa

HintavatMuokkaa

Pysy turvassaMuokkaa

Pysy terveenäMuokkaa

Ota yhteyttäMuokkaa

Jatka matkaaMuokkaa


Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!