Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Helsinki

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 16. kesäkuuta 2007 kello 14.11 – tehnyt Haisku (keskustelu | muokkaukset) (Saaret)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Helsinki

Default Banner.jpg

Kenties Helsingin tunnetuin symboli, Tuomiokirkko
Pääkaupunkiseutu

Helsinki [4] (ruots. Helsingfors) on Suomen pääkaupunki ja on Suomen suurin kaupunki. Se sijaitsee Etelä-Suomessa Suomenlahden rannalla. Helsingin rajanaapureita ovat pohjoisessa ja idässä Vantaa ja lännessä Espoo. Lisäksi Helsingillä on merirajaa Sipoon kanssa. Helsingissä on noin 565 000 asukasta. Helsinki muodostaa osan noin miljoonan asukkaan pääkaupunkiseutua.

Historia

Helsinki perustettiin vuonna 1550 kuningas Kustaa Vaasan käskystä Vantaanjoen suulle, nykyisen Vanhankaupungin lieppeille. Vanhankaupunginlahti oli kuitenkin liian matala ja karikkoinen suurille purjeveneille, joten vuonna 1640 kituvaa kaupunkia siirrettiin kohti länttä, Vironniemelle. 1800-luvulla Venäjän vallan aikana Turku menetti pääkaupungin asemansa Helsingille, joka oli lähempänä Venäjän vallan keskusta, Pietaria. Carl Ludvig Engel palkattiin suunnittelemaan uuden pääkaupungin keskustaa. Hänen työnsä jäljet näkyvät parhaiten Senaatintorin ympärillä ja esimerkiksi Tuomiokirkko on hänen suunnittelema.

Toisen maailmansodan aikana Helsinkiä pommitettiin useasti, mutta tuhot jäivät vähäisiksi verrattuna muihin Euroopan suurkaupunkeihin. Helsinki oli Moskovan ja Lontoon ohella ainoa sotaan osallistuneiden maiden pääkaupunki jota ei valloitettu. Vuonna 1952 Helsingissä pidettiin olympialaiset.

Tule

Lentokoneella

Helsinki-Vantaan lentoasema (IATA: HEL) [5] sijaitsee noin 15 kilometriä keskustasta keskellä Vantaata. Suurin osa Suomen kansainvälisistä- ja kotimaanreittilennoista lähtee tai saapuu Helsinki-Vantaalle. Kotimaan ja ulkomaanlennoilla on eri terminaalit, mutta ne ovat porttikongilla yhdistettyjä ja vain parinsadan metrin päässä toisistaan.

Keskustaan pääsee bussilla 615 seutulipun hintaan (3,60€) tai Finnairin omalla, hieman kalliimmalla linjalla (5,20€). Molemmat kulkevat samaa reittiä Tuusulantietä ja Mäkelänkatua pitkin ja tuovat lopulta Rautatieasemalle, mutta 615 menee Sörnäisten ja Hakaniemen läpi, kun taas Finnairin bussi koukkaa Sturekatua pitkin ja painaa sitten Mannerheimintietä alas. Joskus bussi 61 Tikkurilaan ja vaihto paikallisjunaan voi olla nopeampi vaihtoehto. Taksi keskustaan maksaa noin 30-40 euroa. Lentoasemalle on myös suunnitteilla junarata.

Junalla

Helsinkiin pääsee junalla melkeinpä jokaisesta suuremmasta suomalaisesta kaupungista. Venäjältä saapuvat kaukojunat saapuvat Helsingin keskustaan rautatieasemalle. Junayhteyttä Ruotsista ei ole johtuen erimittaisesta raideleveydestä.

Bussilla

Helsinkiin saapuvat kaukobussit saapuvat uudelle maanalaiselle linja-autoasemalle Kampin keskukseen. Kampista on helppo jatkaa matkaa metrolla tai YTV:n operoimalla lähiliikenteellä.

Autolla

Moottoritiet Turusta, Hämeenlinnasta ja Tampereelta, Lahdesta ja Porvoosta yhdistävät kaupungit Helsinkiin. Autopaikan löytyminen keskusta on vaikeaa ja useat paikat ovat maksullisia. Liikenne keskustassa on usein ruuhkaista ja hidasta.

Laivalla

Päivittäiset risteilylaivat Tukholmasta ja Tallinnasta, harvemmat yhteydet Puolasta, Saksasta ja Tanskasta.

Liiku

Helsingin raitiovaunulinjat

Helsingin julkista liikennettä hoitaa HKL [6] ja lähikuntien julkisen liikenteen YTV [7]. Näpsäkkä Reittiopas [8] opastaa koko pääkaupunkiseudulla.

HKL/YTV:n liput kelpaavat busseissa, ratikoissa, metrossa, paikallisjunissa ja jopa Suomenlinnan lautalla. Kertalipun voi ostaa kännykällä lähettämällä tekstiviestin "A 1" numeroon 16553 (ei kelpaa kaikilla bussilinjoilla). Helsingissä pidemmän aikaa oleilevan kannattaa ostaa matkakortti [9], joka maksaa 9€ (ei palauteta) mutta antaa tuntuvan alennuksen kertalipuista.

Lippuja on tarjolla sekavahko kirjo:

 • Raitiovaunulippu (2€ kuljettajalta, matkakortin nappi "0" 1.35€) — voimassa tunnin, mutta vain ratikoissa
 • Kertalippu (2,20€ kuljettajalta, 2€ tekstiviestinä, matkakortin nappi "1" 1,80€) — voimassa tunnin Helsingin alueella
 • Seutulippu (3,60€ kuljettajalta, matkakortin nappi "2") — voimassa 80 minuuttia Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten alueella
 • Koko alueen seutulippu (6€ kuljettajalta, matkakortin nappi "3") — kattaa normaalin seutulipun lisäksi myös Keravan ja Kirkkonummen

Metrolla

Helsingin metro

Metrolla liikkuminen on nopeaa ja kätevää kantakaupungissakin. Linja kulkee itä-länsisuunnassa Ruoholahdesta haarautuen Itäkeskuksen aseman jälkeen Vuosaareen ja Mellunmäelle. Aseman lisäksi Itäkeskus on myös yksi pohjoismaiden suurimmista kauppakeskuksista. Lähitulevaisuudessa metroa jatketaan Ruoholahdesta kohti länttä, aina Espoon Matinkylään saakka.

Raitiovaunulla

Turistien on helppo liikkua Helsingin keskustassa ratikalla. Kahdeksikon muotoinen linja 3T/3B on suosittu kaupunkikierros.

Bussilla

Helsingissä ja koko pääkaupunkiseudulla toimii laaja bussiverkosto. Itään ja pohjoiseen suuntaavat bussit lähtevät Rautatieaseman läheisyydestä Elielinaukiolta ja Rautatientorilta. Länteen päin mentäessä bussi lähtevät Kampin melko uudelta maanalaiselta bussiasemalta.

Laivalla

HKL:n lautta kulkee Kauppatorilta Suomenlinnaan. Yksityisten kuljetysyhtiöiden lautoilla voi matkustaa mm. Korkeasaareen Kauppatorilta ja Hakaniemestä sekä Pihlajasaareen Kaivopuistosta ja Ruoholahdesta.

Lähijunalla

Lähijunalla pääsee Helsingin pohjoisiin kaupunginosiin, Espooseen ja Vantaalle sekä pääkaupunkiseudun kehyskuntiin. Kaikki lähijunat lähtevät Rautatieasemalta ja jatkavat siitä matkaansa joko rantarataa aina Karjaalle (Y-juna) ja Kirkkonummelle (junat S, U, L), Martinlaakson rataa Vantaankoskelle (M-juna) tai päärataa Riihimäelle (junat T, H, R) ja Lahteen (Z-juna).

Näe

Saaret

 • Suomenlinna, [10]. Suomenlinna on eräs maailman suurimmista merilinnoituksista ja tänä päivänä samalla Helsingin suosituimpia turistinähtävyyksiä. Usealle saarelle jakautunut linnoitus on täynnä vanhoja muureja, katakombeja ja valurautatykkejä. Helsinkiläisten keskuudessa paikka on suosittu piknik-kohde aurinkoisina kesäpäivinä. Unescon Maailmanperintökohde vuodesta 1991 alkaen. Suomenlinnaan pääsee edullisimmin ottamalla HKL:n lautan Kauppatorilta.
 • Korkeasaari, [11]. Korkeasaari on Suomen ainoa eläintarha ja suosittu päiväretkikohde. Eläintarhassa on noin 200 eläinlajia kameleista ja leijonista aina ahmoihin ja ja papukaijoihin. Korkeasaari on auki ympäri vuoden, tosin talvella osa eläimistä viettää päivänsä sisällä lämpimässä. Saarelle pääsee touko- syyskuussa lautalla Kauppatorilta ja Hakaniemestä 15 minuutissa tai busseilla 16 ja 11 Mustikkamaalle josta vie silta Korkeasaareen. Oman auton voi jättää Mustikkamaan parkkipaikoille.
 • Seurasaari, [12]. Seurasaari on puistomainen museosaari kesustan länsipuolella. Saarelle on siirretty yli 80 rakennusta eri puolilta Suomea ja se on täydellinen paikka ulkoiluun, auringonottoon ja piknikeille. Saaren läheisyyteen pääsee bussilla 24 ja kulku sillan yli saareen on ilmainen.
 • Vartiosaari, [13]. Itä-Helsingissä sijaitseva Vartiosaari on ehkä yksi Helsingin kauneimmista saarista. Luontopolulla saaren läpi voi nähdä mm. Suomen ainoan rantaruttojuuri-esiintymän, saniaisten täyttämän Kotkansiipilehdon, kiinalaistien, viikinkikallion sekä jatulintarhan. Saarelle pääsee vesibussilla Hakaniemestä ja Laajasalosta muutaman euron hintaan.
 • Villinki. Santahaminan kupeessa sijaitseva Villinki on yksi Helsingin "unohdetuista" saarista. Saarelle ei ole säännöllistä vesiliikennettä eikä siltaa, joten ainoa vaihtoehto on vuokrata vene tai tulla omalla. Saari on täynnä upeita vanhoja kartanoita joita voi vuokrata omaan käyttöönsä. Todellinen syy vierailla Villingissä on kuitenkin eteläiseltä kalliorannalta avautuva upea estoton merinäköala.
 • Pihlajasaari, [14]. Pihlajasaari on Helsingin suosituin ulkoilusaari. Hiekka- sekä kalliorannat, saaren luonto ja oma rauha vetävät helsinkiläisiä yhä uudestaan puoleensa. Itäisellä saarella toimii nudistiranta ja viikonloppuisin on mahdollisuus telttailuun (7€). Pihlajasaareen pääsee vuoroveneillä Ruoholahdesta ja Merisatamasta (Kaivopuiston länsipäässä).

Kirkot

 • Temppeliaukion kirkko
 • Tuomiokirkko
 • Uspenskin katedraali

Puistot

 • Kaivopuisto
 • Esplanadinpuisto
 • Töölönlahti
 • Hietaniemen hautausmaa

Torit

 • Kauppatori
 • Senaatintori

Museot ja galleriat

 • Ateneum, Kaivokatu 2, puh. +358 9 173361 (liput: +358 9 17336228), [15].
 • Modernin taiteen museo Kiasma, Mannerheiminaukio 2, puh. +358 9 1733 6501, [16].
 • Kansallismuseo, Mannerheimintie 34, puh. (09) 4050 9544 [17].
 • Luonnontieteellinen museo (Eläinmuseo), puh. (09) 1911, [18]. Museo on suljettu peruskorjauksen vuoksi, mutta avataan uusin näyttelyin vuonna 2008.

Muut

 • Finlandiatalo
 • Eduskuntatalo
 • Olympiastadion ja torni
 • Kasvitieteellinen puutarha
 • Presidentin linna ja vahdinvaihto

Tee

 • Tuska Open Air Metal Festival
 • Ota aurinkoa ja ui Hietaniemen hiekkarannalla "Hietsulla".
 • Lähde piknikille Esplanadin puistoon tai Kaivopuistoon

Osta

Tavaratalot ja kauppakeskukset

 • Stockmann, Aleksanterinkatu 52 B, [19]. Pohjoismaiden suurin tavaratalo laajentaa parhaillaan. Epäilemättä Helsingin tunnetuin ja perinteisin kauppaliike; kun helsinkiläiset tapaavat kellon alla, tarkoittavat he Stockmannin Aleksanterinkadun sisäänkäynnillä sijaitsevaa kelloa.
 • Sokos, Mannerheimintie 9, [20]. Toinen suuri tavaratalo keskustassa, kivenheiton päässä rautatieasemalta.
 • Kampin keskus, [21]. Uudehko viisikerroksinen kauppakeskus Helsingin sydämessä. Kauppakeskuksen alakerroksissa sijaitsevat Espoon suunnan bussien terminaali sekä Kampin metroasema.
 • Forum, [22]. Kauppakeskus Mannerheimintien varrella.
 • Kauppakeskus Kluuvi, [23].
 • Kämp galleria, [24]. Hotelli Kämpin vieressä sijaitsevassa korkeatasoisessa kauppakeskuksessa sijaitsee useita muodin, sisustuksen ja vapaa-ajan liikkeitä.

Kauppahallit

 • Helsingissa on kolme kauppahallia, Kauppatorilla, Hakaniementorilla ja Hietaniementorilla.

Kirpputorit

 • Hietalahden torilla on usein mukavia kirpputoreja

Syö

Juo

Kahvilat

 • Cafe Engel, Senaatintorin laidalla.

Baarit & pubit

Yökerhot

 • Dtm, Iso Roobertinkatu 28, [25]. Skandinavian suurin homokahvilan, -baarin ja -yökerhon yhdistelmä kahdessa kerroksessa. Ohjelma vaihtelee draq queen -esityksistä suosittuihin houseklubeihin.
 • Kuudes linja, Hämeentie 13 (sisäänkäynti pihan puolelta, Kaikukatu 4), [26]. Avoinna ti–to 21–03, pe–la 22–04, su 20–03. K20. Suosittu yökerho sekä elävän että elektronisen musiikin klubeille Hämeentien varrella. Kesäsunnuntaisin klo 18 lähtien sisäpihan terassilla soittamassa DJ, tuo mukanasi eväitä ja valmista niitä terassin kaasugrillillä.
 • Redrum, Vuorikatu 2, [27]. Helsingin uusimpia yökerhoja, avoinna viikon jokaisena päivänä. Vaihtelevaa ohjelmaa hiphopista ja reggaesta houseen ja dubsteppiin. Function Onen toimittama maailmanluokan äänentoisto takaa Suomen parhaimman soundin.
 • Tavastia Klubi, Urho Kekkosen katu 4-6, [28]. Perinteinen rock-keikkojen pitopaikka keskustassa.
 • Semifinal, Urho Kekkosen katu 6 (käynti sisäpihalta), [29]. Tavastian yhteydessä toimiva pienempi rock-henkinen paikka.

Nuku

Edulliset

 • Hostel Mekka, Vuorikatu 8 B, +358 9 630 265 (), [1]. Siisti ja persoonaallinen hostelli rautatieaseman lähellä. Joissain huoneissa alkuperäiset vanhat kakluunit. Dormipaikka 27 €, 2hh 63 €.
 • Eurohostel, Linnankatu 9, 09-6220470 (), [2]. Katajanokan terminaalin vieressä, kävelymatkan päässä keskustan palveluista. Kolmen ja kahden hengen huoneet 23,50€/henkilö.
 • Stadionhostel, Pohjoinen Stadiontie 4, +358 9 477 8480 (), [3]. Olympiastadionin pohjoispäädyssä, noin 20 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta. Dormipaikka 17€, 2-4 hengen huoneet n. 20-22€/henkilö.

Keskihintaiset

Hintavat

Mene

Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!