Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Helsinki” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Helsinki

Default Banner.jpg

p (lentokenttäbussien lippujen hintojen päivitys)
Rivi 19: Rivi 19:
 
Helsinki-Vantaan lentoasema ({{IATA|HEL}}) [http://www.helsinki-vantaa.fi/] sijaitsee noin 15 kilometriä keskustasta keskellä Vantaata. Suurin osa Suomen kansainvälisistä- ja kotimaanreittilennoista lähtee tai saapuu Helsinki-Vantaalle.  Kotimaan ja ulkomaanlennoilla on eri terminaalit, mutta ne ovat porttikongilla yhdistettyjä ja vain parinsadan metrin päässä toisistaan.
 
Helsinki-Vantaan lentoasema ({{IATA|HEL}}) [http://www.helsinki-vantaa.fi/] sijaitsee noin 15 kilometriä keskustasta keskellä Vantaata. Suurin osa Suomen kansainvälisistä- ja kotimaanreittilennoista lähtee tai saapuu Helsinki-Vantaalle.  Kotimaan ja ulkomaanlennoilla on eri terminaalit, mutta ne ovat porttikongilla yhdistettyjä ja vain parinsadan metrin päässä toisistaan.
  
Keskustaan pääsee bussilla 615 [http://aikataulut.ytv.fi/linjat/fi/s615.html] seutulipun hintaan (3,60€) tai Finnairin omalla [http://www.finnair.fi/filecontent/common/finnair_cb_aikataulu.pdf], hieman kalliimmalla linjalla (5,20€). Molemmat kulkevat samaa reittiä Tuusulantietä ja Mäkelänkatua pitkin ja tuovat lopulta Rautatieasemalle, mutta 615 menee Sörnäisten ja Hakaniemen läpi, kun taas Finnairin bussi koukkaa Sturenkatua pitkin Oopperalle ja jatkaa sitten hotelli Scandic Continentalin [http://www.scandic-hotels.fi/continentalhelsinki] kautta edelleen Mannerheimintietä Elielinaukiolle.  Joskus bussi 61 Tikkurilaan ja vaihto paikallisjunaan voi olla nopeampi vaihtoehto. Taksi keskustaan maksaa noin 30-40 euroa. Lentoasemalle on myös suunnitteilla junarata.
+
Keskustaan pääsee bussilla 615 [http://aikataulut.ytv.fi/linjat/fi/s615.html] seutulipun hintaan (3,80€) tai Finnairin omalla [http://www.finnair.fi/filecontent/common/FINNAIRCB-PAINO-0107.pdf], hieman kalliimmalla linjalla (5,90€). Molemmat kulkevat samaa reittiä Tuusulantietä ja Mäkelänkatua pitkin ja tuovat lopulta Rautatieasemalle, mutta 615 menee Sörnäisten ja Hakaniemen läpi, kun taas Finnairin bussi koukkaa Sturenkatua pitkin Oopperalle ja jatkaa sitten hotelli Scandic Continentalin [http://www.scandic-hotels.fi/continentalhelsinki] kautta edelleen Mannerheimintietä Elielinaukiolle.  Joskus bussi 61 Tikkurilaan ja vaihto paikallisjunaan voi olla nopeampi vaihtoehto. Taksi keskustaan maksaa noin 30-40 euroa. Lentoasemalle on myös suunnitteilla junarata.
  
 
===Junalla===
 
===Junalla===

Versio 29. maaliskuuta 2008 kello 18.29

Kenties Helsingin tunnetuin symboli, Tuomiokirkko
Kartta Helsingin keskustasta
Helsingin seutu

Helsinki [53] (ruots. Helsingfors) on Suomen pääkaupunki ja on Suomen suurin kaupunki. Se sijaitsee Etelä-Suomessa Suomenlahden rannalla. Helsingin rajanaapureita ovat pohjoisessa ja idässä Vantaa ja lännessä Espoo. Lisäksi Helsingillä on merirajaa Sipoon kanssa. Helsingissä on noin 565 000 asukasta. Helsinki muodostaa osan noin miljoonan asukkaan pääkaupunkiseutua.

Ymmärrä

Helsingin kaupungin matkailuneuvonta [54] palvelee osoitteessa Pohjoisesplanadi 19 ja on avoinna touko-syyskuussa arkisin 9-20, viikonloppuisin 9-18. Muina kuukausina toimisto sulkee ovensa pari tuntia aiemmin. Rautatieaseman Hotellikeskuksessa on sivupiste ja lisäksi ydinkeskustassa pyörii kesä-elokuussa vihreäpaitaisia Helsinki Help -oppaita, joilta voi kysyä kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Historia

Helsinki perustettiin vuonna 1550 kuningas Kustaa Vaasan käskystä Vantaanjoen suulle, nykyisen Vanhankaupungin lieppeille. Vanhankaupunginlahti oli kuitenkin liian matala ja karikkoinen suurille purjeveneille, joten vuonna 1640 kituvaa kaupunkia siirrettiin kohti länttä, Vironniemelle. 1800-luvulla Venäjän vallan aikana Turku menetti pääkaupungin asemansa Helsingille, joka oli lähempänä Venäjän vallan keskusta, Pietaria. Carl Ludvig Engel palkattiin suunnittelemaan uuden pääkaupungin keskustaa. Hänen työnsä jäljet näkyvät parhaiten Senaatintorin ympärillä ja esimerkiksi Tuomiokirkko on hänen suunnittelema.

Toisen maailmansodan aikana Helsinkiä pommitettiin useasti, mutta tuhot jäivät vähäisiksi verrattuna muihin Euroopan suurkaupunkeihin. Vuonna 1940 kapungissa piti järjestää olympialaiset, mutta tapahtumaa jouduttiin lykkäämään sodan takia aina vuoteen 1952.

Tule

Lentokoneella

Helsinki-Vantaan lentoasema (IATA: HEL) [55] sijaitsee noin 15 kilometriä keskustasta keskellä Vantaata. Suurin osa Suomen kansainvälisistä- ja kotimaanreittilennoista lähtee tai saapuu Helsinki-Vantaalle. Kotimaan ja ulkomaanlennoilla on eri terminaalit, mutta ne ovat porttikongilla yhdistettyjä ja vain parinsadan metrin päässä toisistaan.

Keskustaan pääsee bussilla 615 [56] seutulipun hintaan (3,80€) tai Finnairin omalla [57], hieman kalliimmalla linjalla (5,90€). Molemmat kulkevat samaa reittiä Tuusulantietä ja Mäkelänkatua pitkin ja tuovat lopulta Rautatieasemalle, mutta 615 menee Sörnäisten ja Hakaniemen läpi, kun taas Finnairin bussi koukkaa Sturenkatua pitkin Oopperalle ja jatkaa sitten hotelli Scandic Continentalin [58] kautta edelleen Mannerheimintietä Elielinaukiolle. Joskus bussi 61 Tikkurilaan ja vaihto paikallisjunaan voi olla nopeampi vaihtoehto. Taksi keskustaan maksaa noin 30-40 euroa. Lentoasemalle on myös suunnitteilla junarata.

Junalla

Pendolino Helsingin rautatieasemalla

Helsinkiin pääsee junalla melkeinpä jokaisesta suuremmasta suomalaisesta kaupungista. Venäjältä saapuu kaukojunia Helsingin keskustaan rautatieasemalle. Junayhteyttä Ruotsista ei ole johtuen erimittaisesta raideleveydestä.

Bussilla

Helsinkiin saapuvat kaukobussit saapuvat uudelle maanalaiselle linja-autoasemalle Kampin keskukseen. Kampista on helppo jatkaa matkaa metrolla tai YTV:n operoimalla lähiliikenteellä.

Autolla

Moottoritiet Turusta, Hämeenlinnasta ja Tampereelta, Heinolasta ja Porvoosta yhdistävät kaupungit Helsinkiin. Autopaikan löytyminen keskusta on vaikeaa ja useat paikat ovat maksullisia. Liikenne keskustassa on usein Suomen mittapuulla ruuhkaista ja hidasta.

Laivalla

Päivittäiset risteilylaivat Tukholmasta, Tallinnasta ja Marianhaminasta, harvemmat yhteydet Puolasta, Saksasta ja Tanskasta.

Liiku

Helsingin raitiovaunulinjat

Helsingin julkista liikennettä hoitaa HKL [59] ja lähikuntien julkisen liikenteen YTV [60]. Näpsäkkä Reittiopas [61] opastaa koko pääkaupunkiseudulla.

HKL/YTV:n liput kelpaavat busseissa, ratikoissa, metrossa, paikallisjunissa ja jopa Suomenlinnan lautalla. Kertalipun voi ostaa kännykällä lähettämällä tekstiviestin "A 1" numeroon 16553 (ei kelpaa kaikilla bussilinjoilla). Helsingissä pidemmän aikaa oleilevan kannattaa ostaa matkakortti [62], joka maksaa 9€ (ei palauteta) mutta antaa tuntuvan alennuksen kertalipuista.

Lippuja on tarjolla sekavahko kirjo:

 • Raitiovaunulippu (2€ kuljettajalta, matkakortin nappi "0" 1.37€) — voimassa tunnin, mutta vain ratikoissa
 • Kertalippu (2,20€ kuljettajalta, 2€ tekstiviestinä, matkakortin nappi "1" 1,82€) — voimassa tunnin Helsingin alueella
 • Seutulippu (3,80€ kuljettajalta, matkakortin nappi "2" 3,23€) — voimassa 80 minuuttia Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten alueella
 • Koko alueen seutulippu (6€ kuljettajalta, matkakortin nappi "3" 5,30€) — kattaa normaalin seutulipun lisäksi myös Keravan ja Kirkkonummen

Metrolla

Helsingin metro

Metrolla liikkuminen on nopeaa ja kätevää kantakaupungissakin. Linja kulkee itä-länsisuunnassa Ruoholahdesta haarautuen Itäkeskuksen aseman jälkeen Vuosaareen ja Mellunmäelle. Aseman lisäksi Itäkeskus on myös yksi pohjoismaiden suurimmista kauppakeskuksista. Lähitulevaisuudessa metroa jatketaan Ruoholahdesta kohti länttä, aina Espoon Matinkylään saakka.

Raitiovaunulla

Helsingin keskustassa on helppo liikkua ratikalla. Kahdeksikon muotoinen linja 3T/3B on suosittu kaupunkikierros. Linjat ovat:

 • 1 Kauppatori - Käpylä
 • 1A Eira - Kauppatori - Käpylä
 • 3T Kaivopuisto - Kauppatori - Töölö - Kallio - Kaivopuisto
 • 3B Kaivopuisto - Kallio - Töölö - Kauppatori - Kaivopuisto
 • 4 Katajanokka - Munkkiniemi
 • 4T Katajanokan terminaali - Munkkiniemi
 • 6 Hietalahti - Arabia
 • 7A Senaatintori - Töölö - Pasilan asema - Senaatintori
 • 7B Senaatintori - Pasilan asema - Töölö - Senaatintori
 • 8 Ruoholahti - Arabia
 • 10 Kirurgi - Pikku-Huopalahti

2008:

 • 9 Kirurgi - Itä-Pasila

Bussilla

Helsingissä ja koko pääkaupunkiseudulla toimii laaja bussiverkosto. Itään ja pohjoiseen suuntaavat bussit lähtevät Rautatieaseman läheisyydestä Elielinaukiolta ja Rautatientorilta. Länteen päin mentäessä bussi lähtevät Kampin melko uudelta maanalaiselta bussiasemalta.

Laivalla

HKL:n lautta kulkee Kauppatorilta Suomenlinnaan. Yksityisten kuljetysyhtiöiden lautoilla voi matkustaa mm. Korkeasaareen Kauppatorilta ja Hakaniemestä sekä Pihlajasaareen Kaivopuistosta ja Ruoholahdesta.

Lähijunalla

Lähijunalla pääsee Helsingin pohjoisiin kaupunginosiin, Espooseen ja Vantaalle sekä pääkaupunkiseudun kehyskuntiin. Kaikki lähijunat lähtevät Rautatieasemalta ja jatkavat siitä matkaansa joko rantarataa aina Karjaalle (Y-juna) ja Kirkkonummelle (junat S, U, L), Martinlaakson rataa Vantaankoskelle (M-juna) tai päärataa Riihimäelle (junat T, H, R) ja Lahteen (Z-juna). Joidenkin junien pääteasema sijaitsee myös ennen näitä pääteasemia, kuten Kauklahti (E-juna), Leppävaara (A-juna), Tikkurila (I-juna) ja Kerava (junat K ja N).

Näe

Saaret

 • Suomenlinna, [63]. Suomenlinna on eräs maailman suurimmista merilinnoituksista ja tänä päivänä samalla Helsingin suosituimpia turistinähtävyyksiä. Usealle saarelle jakautunut linnoitus on täynnä vanhoja muureja, katakombeja ja valurautatykkejä. Helsinkiläisten keskuudessa paikka on suosittu piknik-kohde aurinkoisina kesäpäivinä. Unescon Maailmanperintökohde vuodesta 1991 alkaen. Suomenlinnaan pääsee edullisimmin ottamalla HKL:n lautan Kauppatorilta.
 • Korkeasaari, [64]. Korkeasaari on Suomen suurin eläintarha ja suosittu päiväretkikohde. Eläintarhassa on noin 200 eläinlajia kameleista ja leijonista aina ahmoihin ja ja papukaijoihin. Korkeasaari on auki ympäri vuoden, tosin talvella osa eläimistä viettää päivänsä sisällä lämpimässä. Saarelle pääsee touko- syyskuussa lautalla Kauppatorilta ja Hakaniemestä 15 minuutissa tai busseilla 16 ja 11 Mustikkamaalle josta vie silta Korkeasaareen. Oman auton voi jättää Mustikkamaan parkkipaikoille.
 • Seurasaari, [65]. Seurasaari on puistomainen museosaari kesustan länsipuolella. Saarelle on siirretty yli 80 rakennusta eri puolilta Suomea ja se on täydellinen paikka ulkoiluun, auringonottoon ja piknikeille. Saaren läheisyyteen pääsee bussilla 24 ja kulku sillan yli saareen on ilmainen. Sillan puolivälistä kääntyy polku myös viereiselle pukkisaarelle, missä sijaitsee rautakautisen kauppakylän rekonstruktio.
 • Vartiosaari, [66]. Itä-Helsingissä sijaitseva Vartiosaari on ehkä yksi Helsingin kauneimmista saarista. Luontopolulla saaren läpi voi nähdä mm. Suomen ainoan rantaruttojuuri-esiintymän, saniaisten täyttämän Kotkansiipilehdon, kiinalaistien, viikinkikallion sekä jatulintarhan. Saarelle pääsee vesibussilla Hakaniemestä ja Laajasalosta muutaman euron hintaan.
 • Villinki. Santahaminan kupeessa sijaitseva Villinki on yksi Helsingin "unohdetuista" saarista. Saarelle ei ole säännöllistä vesiliikennettä eikä siltaa, joten ainoa vaihtoehto on vuokrata vene tai tulla omalla. Saari on täynnä upeita vanhoja kartanoita joita voi vuokrata omaan käyttöönsä. Todellinen syy vierailla Villingissä on kuitenkin eteläiseltä kalliorannalta avautuva upea estoton merinäköala.
 • Pihlajasaari, [67]. Pihlajasaari on Helsingin suosituin ulkoilusaari. Hiekka- sekä kalliorannat, saaren luonto ja oma rauha vetävät helsinkiläisiä yhä uudestaan puoleensa. Itäisellä saarella toimii nudistiranta ja viikonloppuisin on mahdollisuus telttailuun (7€). Pihlajasaareen pääsee vuoroveneillä Ruoholahdesta ja Merisatamasta (Kaivopuiston länsipäässä).

Kirkot

Temppeliaukion kirkon alttari
 • Temppeliaukion kirkko, Lutherinkatu 3, (09) 454 20118. Auki joka päivä, kelloajat vaihtelevat. Etu-Töölössä sijaitseva, vuonna 1969 käyttöönotettu Temppeliaukion kirkko on yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä. Kirkko on louhittu ja rakennettu kallion sisään, mutta kattokupolin ja seinän väliset 180 lasia tekevät siitä valoisan tilan.
 • Tuomiokirkko, Unioninkatu 29, (09) 23406120 (). Suuri valkoinen Helsingin Tuomiokirkko hallitsee Senaatintorin maisemaa ja maailmalla se onkin Helsingin ja ehkä koko Suomen tunnetuin rakennus. Kirkko rakennettiin vuosina 1830-1852 ja sen on suunnitellut Carl Engel.
 • Uspenskin katedraali, Kanavakatu 1. Uspenskin katedraali on Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko ja se tuokin Helsinkiin tuntua idän ja lännen kohtauspaikkana. Upea punatiilinen kirkko on rakennettu vuosina 1862-1868.

Puistot

 • Kaivopuisto
 • Esplanadinpuisto
 • Töölönlahti
 • Hietaniemen hautausmaa
 • Kaisaniemen puisto

Torit

 • Kauppatori
 • Senaatintori
 • Hakaniementori
Kansallismuseo

Museot ja galleriat

 • Ateneum, Kaivokatu 2, +358 9 1733 61 (liput: +358 9 1733 6228) (, fax: +358 9 1733 6403), [1]. Ti ja pe: 9 - 18, ke-to: 9 - 20, la-su: 11 - 17, maanantaisin suljettu. Museoon on maksuton sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 17 jälkeen. Erikoisnäyttelyiden aikana 8/6,50 €, muina aikoina 6/4 €, alle 18-vuotiaat maksutta.
 • Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, +358 9 622 0540, [2]. Ti 11-20, ke-su 11-18, ma suljettu (kesä-elokuussa ma-su 11-18).
 • Modernin taiteen museo Kiasma, Mannerheiminaukio 2, +358 9 1733 6501, [3].
 • Kansallismuseo, Mannerheimintie 34, +358 9 4050 9544, [4].
 • Luonnontieteellinen museo (Eläinmuseo), Pohjoinen Rautatiekatu 13, +358 9 1911, [5]. Museo on suljettu peruskorjauksen vuoksi, mutta avataan uusin näyttelyin vuonna 2008.
 • Amos Andersonin taidemuseo, Yrjönkatu 27, +358 9 684 4460 (, fax: +358 9 6844 4622), [6]. Ma–pe 10–18, la–su 11–17. Aikuiset 7 €, eläkeläiset 5 €, opiskelijat 3,50 €.
Eduskuntatalo

Muut

 • Finlandiatalo
 • Eduskuntatalo
 • Olympiastadion ja torni
 • Kasvitieteellinen puutarha
 • Presidentin linna ja vahdinvaihto

Tee

 • Ratikka 3. Kolmosen ratikka tekee mukavan lenkin keskustassa, joten se on sopiva "köyhän miehen" kiertoajelu. Linjojen 3B:n ja 3T:n ero on vain kiertosuunta - päätepysäkkiä kummallakaan ei siis ole.
 • Hietaniemen ranta. Ota aurinkoa ja ui Hietaniemen hiekkarannalla, Hietsussa.
 • Piknik. Lähde piknikille Esplanadinpuistoon tai Kaivopuistoon.

Sauna

Helsingissä on yhä myös jäljellä muutama julkinen sauna. Erityisesti ulkomaisten vieraiden saunottamiseen nämä ovat kerrassaan oivia kohteita.

 • Kotiharjun sauna, Harjutorinkatu 1, +358 9 753 1535, [7]. ti–pe 14–20 (saunomisaika 22 asti) ja la 13–19 (saunomisaika 21 asti). Kotiharjulla on myös tilaussauna ryhmille. Pyyhkeitä ja peflettejä saa myös saunalta. Aikuiset: 8,00 euroa, eläkeläiset ja opiskelijat: 6,50 euroa, lapset (12–16-v.): 4,00 euroa.
 • Arlan sauna, Kaarlenkatu 15, +358 9 719 218 (), [8]. ke-su 14-20. 7 euroa.


Festivaalit

Children of Bodom Tuskassa
 • Tuska Open Air Metal Festival, [68]. Vuosittainen metallimusiikin festivaali Kaisaniemen puistossa. Vuonna 2007 järjestetään 29.6.-1.7.
 • Helsingin juhlaviikot, [69]. Lähes kolmeviikkoiseksi kasvanut Helsingin juhlaviikot järjestetään vuosittain elokuun lopussa. Juhlaviikkojen slogan "Taide kuuluu kaikille" kuvaa hyvin ohjelmakirjoa: mukana on kaikkea tanssista, teatterista, sirkuksesta ja klassisesta musiikista kuvataiteisiin, elokuviin, lasten tapahtumiin ja Tokoinrannan Huvilateltan suosittuihin konsertteihin. Juhlaviikot huipentuvat kirjakauppojen aikanaan lanseeraamaan Taiteiden yöhön, jolloin elokuun pimenevässä illassa kaupungin kadut täyttyvät erilaisista esityksistä ja performansseista (sekä juopottelevista teineistä). Juhlaviikkojen ohelle on kasvanut joukko samanaikaisesti järjestettäviä kaupunkifestivaaleja, kuten urbaanin musiikin Flow [70], Suomenlinnan Viapori Jazz [71] sekä taidetta ravitsemusliikkeisiin vievä Art goes kapakka [72].
 • Rakkautta & Anarkiaa, [73]. Suosittu Rakkautta & Anarkiaa (tai hienommalta nimeltää Helsinki International Film Festival) tuo joka syksy kaupunkiin mielenkiintoisia elokuvia ympäri maailmaa. Festivaali on viime vuosina panostanut erityisesti Aasiaan, mutta laadukkaita indie- ja taide-elokuvia on tarjolla myös muista maanosista. Odotetuimpien elokuvien näytökset myydään loppuun heti lipunmyynnin alettua muutamaa viikkoa ennen festivaalien alkua, joten kannattaa olla valppaana jos haluaa varmistaa paikkansa juuri tiettyyn elokuvaan.

Osta

Tavaratalot ja kauppakeskukset

 • Stockmann, Aleksanterinkatu 52 B, [9]. Pohjoismaiden suurin tavaratalo laajentaa parhaillaan. Epäilemättä Helsingin tunnetuin ja perinteisin kauppaliike; kun helsinkiläiset tapaavat kellon alla, tarkoittavat he Stockmannin Aleksanterinkadun sisäänkäynnillä sijaitsevaa kelloa.
 • Sokos, Mannerheimintie 9, [10]. Toinen suuri tavaratalo keskustassa, kivenheiton päässä rautatieasemalta.
 • Kampin keskus, [11]. Uudehko viisikerroksinen kauppakeskus Helsingin sydämessä. Kauppakeskuksen alakerroksissa sijaitsevat Espoon suunnan bussien terminaali sekä Kampin metroasema.
 • Forum, [12]. Kauppakeskus Mannerheimintien varrella.
 • Kauppakeskus Kluuvi, [13].
 • Kämp galleria, [14]. Hotelli Kämpin vieressä sijaitsevassa korkeatasoisessa kauppakeskuksessa sijaitsee useita muodin, sisustuksen ja vapaa-ajan liikkeitä.

Kauppahallit

Helsingissa on toiminnassa kolme vanhaa kauppahallia, Kauppatorilla, Hakaniementorilla ja Hietaniementorilla.

 • Hakaniemen kauppahalli, Hallivalvoja +358 9 169 3417, [15]. arkisin klo 08.00-18.00, la 08.00-16.00.
 • Wanha kauppahalli, Hallivalvoja +358 50 402 5936, [16]. arkisin klo 08.00-18.00, la 08.00-16.00.
 • Hietalahdenhalli, [17]. ma-pe 10-17, la 10-15. Hietalahden halli toimii nykyisin antiikki- ja taidehallina.

Kirpputorit

 • Hietalahden torilla on usein mukavia kirpputoreja.
 • Valtteri, Vallilan makasiinit, Aleksis Kivenkatu 17, +358 9 750 071, [18]. Perinteinen kirpputori on avoinna ke, la ja su klo 9-15. Itsepalvelukirpputori on avoinna ma-pe klo 10-18.00, la-su klo 9-15.00.. Vallilan vanhassa junanvaunuja valmistaneessa tehtaassa sijaitsee Suomen suurin ympärivuotinen kirpputori.

Syö

Edulliset

Helsingistä löytyy runsaasti pizzerioita ja erilaisia etnisiä ravintoloita, joissa saa mahansa täyteen edullisesti. Monessa ravintolassa on lisäksi lounasaikaan (tyypillisesti noin kello 11-14) alemmat hinnat: alle 10 euroa pitäisi riittää.

 • Forumin alakerta, Mannerheimintie 20, [19]. Kauppakeskuksen alimmassa kerroksessa on food court-tyyppinen ruokapaikka, jota reunustaa lukuiset pienet ruokapaikat.
 • New Bamboo Center, Annankatu 29, +358 9 694 3117. Ma-pe 11-22, la-su 12-22. Tämä pieni malesialainen ravintola ei voi kehuskella interiöörillään, mutta erinomaiset ruoat vetävät paikan täyteen lähes mihin aikaan vaan. Kookosmaidossa lilluva currykana tai -tofu on herkkua. Myös take away.
 • Sky Express, Annankatu 31, +358 9 694 3890. Avoinna 10-22:30. Paljon tämän halvemmaksi se ei muutu: Päivän (jätti)pizza ja limu 5 euroa. Halpa on kyllä paikan yleisilmekin, mutta pizzat ovat ihan kelvollisia - isohkoja, mutta ohuita. Eikä se paikkakaan nyt aivan mikään muovituoli-vahakangas lähikuppila ole.
 • Vegemesta, Vaasankatu 6, +358 44 9385 212. Kaupungin parhaat kasvishampurilaiset edullisesti. Maistuu lihansyöjällekin. Maksaa voi käteisellä tai tekstiviestillä.
 • Ravintola VPK, Albertinkatu 29, +358 400 605 627, [20]. lounasbuffet arkisin 11-14:30. lounasbuffet 8,90€.
 • Golden Rax Pizza Buffet, Mikonkatu 8, Mannerheimintie 20 ja Turunlinnantie 6 (Itäkeskus), +358 9 4780 0555, [21]. ma-la 11-21, su 12-21. Buffet-ravintola jossa on tarjolla runsas salaattivalikoima, pizzaa,lasagnea ja lihapullia. Hintaan kuuluu myös niin paljon Coca-Colaa kun jaksaa juoda. Buffet 8,99€, arkisin 11-15 7,99€, lapset 5-10v 5,99€, lapset alle 5v 1,99€, jäätelöä 0,99€.

Keskihintaiset

 • Azoros, Meritullinkatu 5, +358 9 625 514, [22]. Arkisin 11-24, la 12-24, su 12-21. Tuomiokirkon lähettyvillä, ravintola Azoroksessa on mukavan välitön tunnelma. Tänne voi tulla syömään hyvin kolmen ruokalajin illallisen tai vain poiketa pikaisesti pastalle. Isäntä pitää huolen, että kaikki sopivat joukkoon.
 • Santa Fé, Aleksanterinkatu 15, +358 9 4242 6010, [23]. Ma-to 11-01, pe-la 11-02, su 13-01. Perinteinen, mutta nuorekas tex mex-paikka. Suosittu paikka, eivätkä ota pöytävarauksia, joten pieni odotus on usein tarpeen.
 • Cantina West, Kasarmikatu 23, +358 20 742 4210, [24]. Ma-ti 11-24, ke-to 11-01, pe 11-02, la 12-02, su 13-24. Isoon nälkään isoja tex mex-annoksia jo vuodesta 1990.
 • Ravintola Lasipalatsi, Mannerheimintie 22-24, +358 20 7424 290 (, fax: +358 20 7424 299), [25]. ma-pe 11-24, la 14-24. Lasipalatsissa sijaitseva ravintola joka on mukana Helsinki menu-hankkeessa [26].
 • Texas Outback Bar & Grill, Mikonkatu 15, +358 9 687 7240 (, fax: +358 9 687 72411), [27]. Villin lännen/meksikolaistyylinen ravintola Rautatientorin laidassa. Livenä esiintyviä bändejä lähes joka ilta.
 • Ravintola Omenapuu, Keskuskatu 6, +358 9 8568 5640 (), [28].

Hintavat

 • Saslik, Neitsytpolku 12, +358 9 7425 5500 (, fax: 7425 5525), [29]. Ma-la 12-24, su 13-21. Yksi Suomen tunnetuimmista ravintoloista. Ruokalistalla venäläisiä herkkuja karhusta blineihin.
 • Chez Dominique, Rikhardinkatu 4, +358 9 612 7393 (, fax: 6124 4220), [30]. Ma 18-24, ti-pe 11.30-14, 18-24, la 18-24. Suomen ainoa kahden Michelin-tähden ravintola.
 • G.W.Sundmans, Eteläranta 16, +358 9 622 6410 (fax: 661 331), [31]. Ma-pe 11-14.30, 17-24, la 18-24, sunnuntaisin tilauksesta ryhmille. Yhden Michelin-tähden ravintola.
 • Demo, Uudenmaankatu 9-11, +358 9 2289 0840 (), [32]. Ti-la 16.00-23.00. Yhden Michelin-tähden ravintola.
 • Ravintola Kosmos, Kalevankatu 3, +358 9 647 255 (), [33]. ma-pe 11:30-01, la 16-01. Historiallinen ravintola Stockmannin tavaratalon lähellä.
 • Ravintola Bakers, Mannerheimintie 12, +358 9 6126 330 (, fax: +358 9 6126 3334), [34]. Stockmannin tavarataloa vastapäätä sijaitseva ravintola, baari ja kahvila.
 • Ravintola Savoy, Eteläesplanadi 14, +358 9 684 4020, [35]. Yksi Helsingin yleellisimmistä ravintoloista.
 • Ravintola Pörssi, Fabianinkatu 14, +358 9 622 6600, [36]. Pörssitalossa sijaitseva iso luksusravintola.

Juo

Kahvilat

 • Cafe Engel. Senaatintorin laidalla.
 • Ateljee Baari, Yrjönkatu 26 (Hotelli Tornin 14. kerros). Hotelli Tornin, Suomen korkeimman hotellin, yläkerrassa on kahvila-baari, josta on mahtavat näkymät kaikkialle keskustaan - myös niistä vessoista, jotka viimeistään Levottomat-elokuvien myötä tulivat kaikkien tietoon.
 • Kakkugalleria, Erottaja 7 (Design Forumin yhteydessä). Aivan ihanaa Sacher-kakkua. Mukaan otettuna säästää rahaa.
 • Cafe Lasipalatsi, Mannerheimintie 22-24, +358 20 7424 291, [37]. Ma-Pe 7:30-22 La 9-22 Su 11-22.

Baarit & pubit

 • Belge, Kluuvikatu 5, +358 10 766 3590 (), [38]. Belgialainen baari, jossa tarjolla myös ruokaa keittiön ollessa auki. Ranskalaiset belgialaisittain on varma valinta oluen kanssa.
 • Oluthuone Poirotti, Toinen Linja 15, Tehtaankatu 38, 040-529 0360 (), [39]. ma-la 16-01.

Yökerhot

 • Dtm, Iso Roobertinkatu 28, [40]. Skandinavian suurin homokahvilan, -baarin ja -yökerhon yhdistelmä kahdessa kerroksessa. Ohjelma vaihtelee draq queen -esityksistä suosittuihin houseklubeihin.
 • Kuudes linja, Hämeentie 13 (sisäänkäynti pihan puolelta, Kaikukatu 4), [41]. Avoinna ti–to 21–03, pe–la 22–04, su 20–03. K20. Suosittu yökerho sekä elävän että elektronisen musiikin klubeille Hämeentien varrella. Kesäsunnuntaisin klo 18 lähtien sisäpihan terassilla soittamassa DJ, tuo mukanasi eväitä ja valmista niitä terassin kaasugrillillä.
 • Redrum, Vuorikatu 2, [42]. Helsingin uusimpia yökerhoja, avoinna viikon jokaisena päivänä. Vaihtelevaa ohjelmaa hiphopista ja reggaesta houseen ja dubsteppiin. Function Onen toimittama maailmanluokan äänentoisto takaa Suomen parhaimman soundin.
 • Tavastia Klubi, Urho Kekkosen katu 4-6, [43]. Perinteinen rock-keikkojen pitopaikka keskustassa.
 • Semifinal, Urho Kekkosen katu 6 (käynti sisäpihalta), [44]. Tavastian yhteydessä toimiva pienempi rock-henkinen paikka.

Nuku

Edulliset

 • Hostel Mekka, Vuorikatu 8 B, +358 9 630 265 (), [45]. Siisti ja persoonaallinen hostelli rautatieaseman lähellä. Joissain huoneissa alkuperäiset vanhat kakluunit. Lopetti toimintansa rautatieaseman lähellä joulukuussa 2007, mutta avaa uudet ovensa keväällä 2008. Dormipaikka 27 €, 2hh 63 €.
 • Eurohostel, Linnankatu 9, 09-6220470 (), [46]. Katajanokan terminaalin vieressä, kävelymatkan päässä keskustan palveluista. Kolmen ja kahden hengen huoneet 23,50€/henkilö.
 • Stadionhostel, Pohjoinen Stadiontie 4, +358 9 477 8480 (), [47]. Olympiastadionin pohjoispäädyssä, noin 20 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta. Dormipaikka 17€, 2-4 hengen huoneet n. 20-22€/henkilö.

Keskihintaiset

 • Gasthaus Omapohja, Itäinen Teatterikuja 3 A, +358 9 666 211 (, fax: +358 9 6228 0053), [48].
 • Sokos Hotel Torni, Yrjönkatu 26, +358 20 1234 604 (), [49]. 30-luvulla avattu Hotelli Torni on nähnyt monenlaisia historian vaiheita. Nykyisellään se on hiljattain uusittu ketjuhotelli, jonka huoneet ovat maulla sisustettuja kolmeen erilaiseen tyyliin. Ylimmän kerroksen baarista on mahtavat näkymät Helsingin ylle. 2hh alk. 110€.
 • Scandic Simonkenttä, Simonkatu 9, +358 9 68 380, [50]. Keskeisellä paikalla Kampin ostoskeskuksen vieressä oleva uudehko hotelli on monen bisnesmatkaajan suosiossa. 2hh alk. 84€.

Hintavat

 • Kämp, Pohjoisesplanadi 29, +358 9 576 111 (), [51]. Ehkäpä Suomen tunnetuin ja ylellisin hotelli Helsingin ytimessä. 2hh alk. 260€.
 • Crowne Plaza, Mannerheimintie 50, +358 9 2521 0000 (, fax: +358 9 2521 3999), [52]. Entinen hotelli Hesperia on nykyisin korkeatasoinen Crowne Plaza-hotelli. Huoneet ovat moderneja, nettiyhteys on maksuton ja kuntosali- ja allastilat ovat upouudet. 2hh viikolla alk. 180€, viikonloppuisin halvempaa.

Jatka matkaa

 • Tallinna on vain 80 kilometrin päässä Suomenlahden toisella puolen
 • Tampere on 170 kilometrin ajomatkan päässä pohjoisessa ja matka taittuu moottoritietä pitkin.
 • Porvoo kuuluu myös monen Helsingin kävijän listalle
 • Pietariin matkustaminen Helsingistä helppoa. Hieman kyseenalainen, mutta halpa bussikyyti lähtee päivittäin Eteläiseltä Rautatienkadulta.
Tämä on kattava artikkeli. Siinä on jo paljon tietoa kohteensa nähtävyyksistä, ravintoloista, hotelleista ja matkustustavoista. Sukella sisään ja paranna sitä entisestään - ehkä siitä jonain päivänä tulee tähti!