Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Helsinki” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Helsinki

Default Banner.jpg

p (Kaupunginosat)
p (Kaupunginosat)
Rivi 28: Rivi 28:
 
* '''Kaivopuisto''' on Helsingin varakkain kaupunginosa ja on myös kaupungin tunnetuimpia puistoja. Siellä sijaitsee mm. Olympaterminaali ja Ursulan kahvila.
 
* '''Kaivopuisto''' on Helsingin varakkain kaupunginosa ja on myös kaupungin tunnetuimpia puistoja. Siellä sijaitsee mm. Olympaterminaali ja Ursulan kahvila.
 
* '''Etu-Töölö''' taas on Helsingin arvostetuimpia alueita, josta löytyvät mm. Temppeliaukion kirkko, Eduskuntatalo, Finlandiatalo, useita museoita, Hietaniemen hautausmaa ja Hietarannan uimaranta.
 
* '''Etu-Töölö''' taas on Helsingin arvostetuimpia alueita, josta löytyvät mm. Temppeliaukion kirkko, Eduskuntatalo, Finlandiatalo, useita museoita, Hietaniemen hautausmaa ja Hietarannan uimaranta.
* '''Taka-Töölö''' on keskustan ulkopuolella. Olympiastadion sijaitsee Taka-Töölössä.
+
* '''Taka-Töölö''' on keskustan ulkopuolella. Mm. Olympiastadion, jalkapallon Sonera stadium, Soutustadion, Kansallisooppera, Sibelius-monumentti ja pääministeri asunto Kesäranta sijaitsevat Taka-Töölössä.
* '''Lauttasaari''' on 20000 asukkaan asuintalovaltainen kaupunginosa 3 km keskustan länsipuolella omalla saarella. Kaupunginosa on Helsingin halutuimpia.
+
* '''Lauttasaari''' on 20000 asukkaan asuintalovaltainen kaupunginosa 3 km keskustan länsipuolella omalla saarellaan. Kaupunginosa on Helsingin halutuimpia ja sinne ollaan parhaillaan rakentamassa länsimetroa.
* '''Suomenlinna''' kaupunginosana on asukasluvultaan melko pieni, mutta se on muuten merkittävä kohde ja hyvä nähtävyys Helsingin-kävijälle.
+
* '''Suomenlinna''' kaupunginosana on asukasluvultaan melko pieni, mutta se on merkittävä UNESCO:n suojelukohteena ja hieno turistinähtävyys.
* '''Meilahti''' tunnetaan sairaala-alueestaan. Kaupunginosassa sijaitsee myös presidentin virka-asunto Mäntyniemi.
+
* '''Meilahti''' tunnetaan parhaiten sairaala-alueestaan. Kaupunginosassa sijaitsee myös nykyisen presidentin virka-asunto Mäntyniemi, Urho Kekkosen Tamminiemi, sekä Seurasaaren ulkomuseo.
 
* '''Ruskeasuo''' on rauhallinen alue keskustan tuntumassa, rakennuskanta on 1950-luvulla rakennetuista pistetaloista koostuvaa.
 
* '''Ruskeasuo''' on rauhallinen alue keskustan tuntumassa, rakennuskanta on 1950-luvulla rakennetuista pistetaloista koostuvaa.
 
* '''Laakso''' taas on Ruskeasuon tuntumassa sijaitseva pienehkö alue, jossa sijatsee Laakson sairaala.
 
* '''Laakso''' taas on Ruskeasuon tuntumassa sijaitseva pienehkö alue, jossa sijatsee Laakson sairaala.

Versio 9. tammikuuta 2013 kello 03.16

Kenties Helsingin tunnetuin symboli, Tuomiokirkko

Helsinki [129] (ruots. Helsingfors, kallioksi Stadi, pöndeksi Hesa, savoksi Tsadi) on Suomen pääkaupunki ja on Suomen suurin kaupunki. Se sijaitsee Etelä-Suomessa Suomenlahden rannalla. Helsingin rajanaapureita ovat pohjoisessa ja idässä Vantaa ja lännessä Espoo. Lisäksi Helsingillä on merirajaa Sipoon kanssa. Helsingissä asui yli 600 000 ihmistä syyskuun 2012 lopussa ja se on Suomen nopeiten kasvava kunta. 700 000:n raja tullaan rikkomaan vuoteen 2030 mennessä. Helsinki muodostaa osan noin miljoonan asukkaan pääkaupunkiseutua.

Matkailuneuvonta

Helsingin kaupungin matkailuneuvonta palvelee osoitteessa Pohjoisesplanadi 19 ja on avoinna touko-syyskuussa arkisin 9-20, viikonloppuisin 9-18. Muina kuukausina toimisto sulkee ovensa pari tuntia aiemmin. Rautatieaseman Hotellikeskuksessa on sivupiste ja lisäksi ydinkeskustassa pyörii kesä-elokuussa vihreäpaitaisia Helsinki Help -oppaita, joilta voi kysyä kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Historia

Helsinki perustettiin vuonna 1550 kuningas Kustaa Vaasan käskystä Vantaanjoen suulle, nykyisen Vanhankaupungin lieppeille. Vanhankaupunginlahti oli kuitenkin liian matala ja karikkoinen suurille purjeveneille, joten vuonna 1640 kituvaa kaupunkia siirrettiin kohti länttä, Vironniemelle. 1800-luvulla Venäjän vallan aikana Turku menetti pääkaupungin asemansa Helsingille, joka oli lähempänä Venäjän vallan keskusta, Pietaria. Carl Ludvig Engel palkattiin suunnittelemaan uuden pääkaupungin keskustaa. Hänen työnsä jäljet näkyvät parhaiten Senaatintorin ympärillä ja esimerkiksi Tuomiokirkko on hänen suunnittelemansa.

Toisen maailmansodan aikana Helsinkiä pommitettiin useasti, mutta tuhot jäivät vähäisiksi verrattuna muihin Euroopan suurkaupunkeihin. Vuonna 1940 kaupungissa piti järjestää olympialaiset, mutta tapahtumaa jouduttiin lykkäämään sodan takia aina vuoteen 1952.

Hahmota

Helsingin seutu sekä ns. kehyskunnat
Helsingin keskusta

Helsinki sijaitsee Suomenlahden rannalla. Kaupungista länteen on Espoon puolella heti rajan jälkeen huipputeknologiakeskittymä, jonka yrityksistä tunnetuin on Nokia. Pohjoisessa sijatsee Vantaan kaupunki lentokenttineen. Helsingin ympärillä on lisäksi monia pikkukaupunkeja ja maaseutukuntia, jotka ovat kehittyneet voimakkaasti Helsingin kasvun myötä 1960-luvun maaltamuutosta lähtien. Yleisesti ottaen Helsingin ympäristökunnat koostuvat asuinalueista, eikä niillä ole tarjota kovin monia kohteita matkailijalle.

Kaupungin halkaisee pohjoisesta etelään Mannerheimintie (eli Mansku), jonka eteläpäästä löytyy Eduskunta ja rautatieasema. Ostoskadut Aleksanterinkatu (Aleksi) ja Esplanadit (Espa) kulkevat molemmat Mannerheimintieltä Helsingin historialliseen keskustaan Senaatintorille ja sen viereiselle Kauppatorille.

Kaupunginosat

 • Kruununhaka tunnetaan arvokkaiden instuutioiden kaupunginosana, siellä sijaitsevat mm. Tuomiokirkko, Presidentinlinna ja kaupungintalo. Kaupunginosa kattoi koko 1700-luvun Helsingin.
 • Kluuvi käsittää lähes koko ydinkeskustan, jossa sijaitsee mm. Rautatieasema, Suomen Kansallisteatteri, Kasvitieteellinen puutarha, taidemuseot Ateneum ja Kiasma, sekä Musiikkitalo.
 • Kaartinkaupunki on hyväosaisten asuinaluetta, johon kuuluu mm. Kauppatori, Kauppahalli, Esplanadin puisto, Svenska Teatern ja Designmuseo.
 • Kamppi on ydinkeskustan länsipuolella sijaitseva kaupunginosa, jossa sijaitsee mm. Linja-autoasema, Vanha kirkko ja Hietalahden kirpputori. Kaupunginosa oli ennen köyhälistön asuinaluetta, nykyään keskituloisten.
 • Punavuori on Helsingin tiheimmiten asuttu kaupunginosa, josta löytää Sinebrychoffin puiston.
 • Eira tunnetaan varakkaan väen asuinpaikkana, joka on yksi kaupungin pienimmistä.
 • Ullanlinna tunnetaan diplomaattikaupunginosana, jonka tunnetuinpia nähtävyyksiä ovat Johanneksen kirkko ja Tähtitornin vuori.
 • Katajanokan kaupunginosa on Helsingin kantakaupungin itäisimpiä. Täällä sijaitsee mm. Katjanokan terminaali, Keskon ja Stora Enson pääkonttorit, Uspenskin katedraali, Merikasarmi ja Katajanokan Kasino.
 • Kaivopuisto on Helsingin varakkain kaupunginosa ja on myös kaupungin tunnetuimpia puistoja. Siellä sijaitsee mm. Olympaterminaali ja Ursulan kahvila.
 • Etu-Töölö taas on Helsingin arvostetuimpia alueita, josta löytyvät mm. Temppeliaukion kirkko, Eduskuntatalo, Finlandiatalo, useita museoita, Hietaniemen hautausmaa ja Hietarannan uimaranta.
 • Taka-Töölö on keskustan ulkopuolella. Mm. Olympiastadion, jalkapallon Sonera stadium, Soutustadion, Kansallisooppera, Sibelius-monumentti ja pääministeri asunto Kesäranta sijaitsevat Taka-Töölössä.
 • Lauttasaari on 20000 asukkaan asuintalovaltainen kaupunginosa 3 km keskustan länsipuolella omalla saarellaan. Kaupunginosa on Helsingin halutuimpia ja sinne ollaan parhaillaan rakentamassa länsimetroa.
 • Suomenlinna kaupunginosana on asukasluvultaan melko pieni, mutta se on merkittävä UNESCO:n suojelukohteena ja hieno turistinähtävyys.
 • Meilahti tunnetaan parhaiten sairaala-alueestaan. Kaupunginosassa sijaitsee myös nykyisen presidentin virka-asunto Mäntyniemi, Urho Kekkosen Tamminiemi, sekä Seurasaaren ulkomuseo.
 • Ruskeasuo on rauhallinen alue keskustan tuntumassa, rakennuskanta on 1950-luvulla rakennetuista pistetaloista koostuvaa.
 • Laakso taas on Ruskeasuon tuntumassa sijaitseva pienehkö alue, jossa sijatsee Laakson sairaala.
 • Haaga on 26000 asukkaan kaupunginosa Länsi-Helsingissä, joka koostuu puistomaisesta Etelä-Haagasta, 1950-luvun Pohjois-Haagan lähiöstä ja 1980-luvulla rakennetusta Lassilasta.
 • Munkkiniemi sijaitsee aivan kantakaupungin vieressä. Se kattaa Helsingin varakkaimmat pientaloalueet (Kuusisaari ja Lehtisaari), itse Munkkiniemen, Talinrannan sekä Munkkivuoren ja Niemenmäen lähiöt.
 • Konala taas on melko keskiluokkainen asuinalue Länsi-Helsingissä. Asuntokanta koostuu omakoti- ja pienkerrostaloista, mutta alueella on myös paljon teollisuutta.
 • Kaarela on Kannelmäen ja Malminkartanon lähiöistä sekä Hakuninmaan ja Maununnevan pientaloalueista koostuva 27000 asukkaan kaupunginosa Helsingin luoteiskolkassa.
 • Pitäjänmäki sijaitsee 7 km päässä keskustassa. Alueella on 15000 asukasta ja paljon teollisuutta.
 • Sörnäinen on Kallion tuntumassa sijaitseva työläiskaupunginosa, jossa sijaitsevat myös Merihaan betonikerrostalot. Sörnäisiin pääsee neljällä raitiolinjalla, useilla Helsingin sisäisillä sekä seutubussilinjoilla ja metrolla. Liikenneyhteydet Sörnäisissä ovatkin Suomen parhaimpia. Alue on iltaisin melko rauhatonta päihtyneiden vuoksi.
 • Kallio on Helsingin toisesta ääripäästä oleva kaupunginosa. Alue tunnetaan vaihtoehtoalueena, joka on profiloitunut taiteilijoiden ja opiskelijoiden kaupunginosaksi. Keskitulot ovat melko pieniä, keskimääräinen asumisaika taas 3,5 vuotta.
 • Alppiharju on asuinpaikka 12000 helsinkiläisille. Asunnot ovat melko pieniä, alue muistuttaa aika lailla Sörnäisiä. Kaupunginosassa sijaitsee myös Linnanmäki.
 • Pasila tunnetaan melko keskeisenä kaupunginosana 3 km keskustasta. Alueella sijaitsevat mm. Hartwall Areena, Messukeskus, Ilmalan varikko, Ylen studiot, Itellan pääkonttori, jne...
 • Hermanni sijaitsee Sörnäisten länsipuolella, siellä on 3500 asukasta ja saman verran työpaikkoja. Alueen näkee metron ikkunasta, kun juna tulee ulos keskustan alta.
 • Vallila on kantakaupungin pohjoisimpia kaupunginosia. 8000 asukkaan keskiluokkainen alue koostuu lähinnä kerrostaloista, mutta täällä sijaitsee myös puinen kaupunginosa.
 • Toukolan kaupunginosassa on 5000 asukasta. Alueella sijaitsee myös Arabian tehdas.
 • Kumpula tunnetaan lähinnä Kumpulan kampuksesta.
 • Käpylä löytyy 5 km keskustan pohjoispuolelta. Kaupunginosa on tunnettu yhteishengestään. Alueelle kulkee myös raitiolinja.
 • Koskela sijaitsee kahden edellämainitun kaupunginosan naapurissa. 3500 hengen kaupunginosassa on sekä omakoti- että vuokrakerrostaloja.
 • Vanhakaupunki on saanut nimensä siitä, että Helsinki on alkujaan sijainnut täällä. Nykyään kaupunginosassa ei ole asukkaita kun vain 250 eikä siellä ole Vantaanjoen suun lisäksi muuta nähtävää.
 • Oulunkylä, stadiksi Ogeli on erikoinen kaupunginosa. Se on lähiömäinen, mutta on ollut puutarhakaupunginkin maineessa. Se koostuu Patolasta (Ogelin sydämessä), Metsälän, Veräjämäen ja Pirkkolan pientaloalueista, Maunulan ja Veräjälaakson lähiöistä sekä Maunulanpuistosta. Asukkaita on 23000.
 • Pakila on ehkä Helsingin pientaloesikaupungeista tunnetuimpia. Siellä on 10000 asukasta. Alue jakautuu Länsi- ja Itä-Pakilaan.
 • Tuomarinkylä sijaitsee Pohjois-Helsingissä, Pakilan naapurissa. Siellä sijaitsevat Paloheinän pientaloalue, Torpparinmäki, jossa on pidetty asuntomessut vuonna 1981 sekä Haltialan ja Tuomarinkartanon puistoalueet.
 • Viikki on Helsingin yliopiston kampusaluetta, jossa on mm. peltoa aivan kaupunkirakenteen tuntumassa. 11000 asukkaan kaupunginosan osa-alueet (Viikinranta, Latokartano, Viikin tiedepuisto, Viikinmäki) ovat osittain tai enemmän sidoksissa yliopistoon.
 • Pukinmäki on 8500 asukkaan koillishelsinkiläinen lähiö, joka rakennettiin pääosin 1970- ja 80-luvuilla.
 • Malmi on Pohjois-Helsingin aluekeskus. Itse Malmilla asuu hieman yli 10000 asukasta. Muita kaupunginosan alueita ovat Pihlajisto (3000 as.), Pihlajamäki (8000 as.) ja Malmin lentokenttä (3000 as.). Kaikki alueet jälkimmäiseksi mainittua lukuunottamatta luokitellaan lähiöiksi.
 • Tapaninkylä asuttaa 12000 asukasta. Se koostuu pientalovaltaisista Tapaninvainiosta ja Tapanilasta.
 • 2000 asukkaan Suutarila on Pohjois-Helsingin lähiöaluetta. Siihen kuuluu kaksi tunnettua lähiöitä, joihin usein liittyy ikäviä mielleyhtymiä, nimittäin Tapulikaupunki sekä Siltamäki. Kaupunginosaan kuuluu lisäksi Töyrynummi.
 • Suurmetsä sijaitsee kaupungin koilliskulmassa. Siihen kuuluu Puistolan ja Heikinlaakson pientaloalueet, Tattarisuon teollisuusalue, sekä - Jakomäki, Helsingin syrjäisin, vähävaraisin ja ehkä huonomaineisin alue, vaikka ongelmat ovat jo osittain vähentyneet.
 • Mustikkamaa-Korkeasaari on Helsingin virkistysaluetta. Siellä sijaitsee mm. Korkeasaaren eläintarha, tenniskenttiä, uimarantoja, jne...
 • Kulosaari on yksi Helsingin vauraimpia alueita. Se sijaitsee sillan päässä kantakaupungista. Kaupunginosassa on sekä kerrostaloja, useita pientaloja että lähetystöjä. Metrokin löytyy.
 • Herttoniemi sijaitsee Kaakkois-Helsingissä, siellä on asukkaita 23000. Kaupunginosa koostuu Siilitien alueen sisältävästä Länsi-Herttoniemestä, Roihuvuoren lähiöstä, merellisen vauraahkosta Herttoniemenrannasta sekä Herttoniemen teollisuusalueesta.
 • Tammisalo on rauhallinen ja vauras pientaloalue osittain keinotekoisella saarella (kanavan ansiosta). Alueella on paljon huviloita, muttei juuri palveluita, joskin bussi kulkee.
 • Vartiosaari ja Villinki ovat suuria saaria Helsingin edustalla. Molemmat ovat itsenäisiä kaupunginosia, vaikka niiden yhteenlaskettu asukasluku on 40.
 • Laajasalo on myös haluttu asuinalue, "Idän Lauttasaari". Asukasluku on 17000, josta 11000 asuu Yliskylän kerrostaloalueella. Jollas ja Hevossalmi ovat ylemmän keskiluokan pientaloalueita. Tahvonlahti on vauras pientaloalue, jossa asuu Helsingin ylipormestari. Santahamina on suljettua sotilasaluetta.
 • Vartiokylä sijaitsee Itä-Helsingissä. Kaupunginosassa on 30000 asukasta. Siihen kuuluu Puotilan, Myllypuron, Puotinharjun ja Itäkeskuksen kerrostalolähiöt, Roihupellon kerrostaloalue sekä kaksi vauraampaa pientaloaluetta, Vartioharju ja Marjaniemi.
 • Mellunkylä asuttaa 37000 asukasta, joten se on Itä-Helsingin suurin kaupunginosa. Siihen kuuluu ehkä Suomen kuuluisin lähiö, Kontula. Tämän jatkeeksi on rakennettu Kurkimäki ja Kivikko. Kaupunginosan toinen erillinen lähiö on Mellunmäki. Näiden lisäksi kaupunginosaan kuuluu Vesala (pientaloja 50-luvulta ja kerrostaloja 80-luvulta) sekä itse Mellunkylä (lähinnä pientaloja, liittyy saumattomasti Vartioharjuun).
 • Vuosaari on 35000 asukkaan lähiömäinen kaupunginosa, joka kasvaa edelleen. Vuosaari koostuu erilaisista alueista. Kaupunginosamaisesta Vuosaaresta valmistui ensimmäisenä (1960-luvulla) Keski-Vuosaaren lähiö. Seuraavaksi muodostui Rastilan pientaloalue. 1990-luvulla valmistuivat Meri-Rastila (Helsingin monikulttuurisin alue) sekä Kallahti. Aurinkolahti on kovan rahan kerrostaloalue, rakennettu 2000-luvulla. Palkkataso Itä-Helsingin kärkeä Marjaniemen ja Vartioharjun ohella. Kaupunginosassa on lisäksi Helsingin sataman rahtitoiminnot sekä Hansaterminaali.
 • Itäsaaret käsittävät Helsingin sisäsaariston kantakaupungin itäpuolelta Porvarinlahdelle saakka. Asukkaita on vain 18. Alue on hyvin kaunista.
 • Länsisaaret sitten kattavat lopun Helsingin saaristosta, eli Vironniemen etelä- ja länsipuolen. Alue on vähintään yhtä kaunis kuin itäsaaristo, mutta siellä ei ole asukkaita.
 • Aluemeri on viimeinen Helsingin kaupunginosista. Se sijaitsee saariston eteläpuolella, eikä siellä ole ainuttakaan asukasta.

Tule

Lentokoneella

Helsinki-Vantaan lentoasema (IATA: HEL) sijaitsee noin 15 kilometriä keskustasta keskellä Vantaata. Suurin osa Suomen kansainvälisistä- ja kotimaanreittilennoista lähtee tai saapuu Helsinki-Vantaalle. Lentokentällä on kaksi eri terminaalia, mutta ne ovat yhdyskäytävällä yhdistettyjä ja vain parinsadan metrin päässä toisistaan.

Keskustaan pääsee bussilla 615 [130] seutulipun hintaan (4,00 €) tai Finnairin omalla [131], hieman kalliimmalla linjalla (5,90€). Matka kestää noin puoli tuntia, molemmat kulkevat samaa reittiä Tuusulantietä ja Mäkelänkatua pitkin ja tuovat lopulta Rautatieasemalle, mutta 615 menee Sörnäisten ja Hakaniemen läpi, kun taas Finnairin bussi koukkaa Sturenkatua pitkin Oopperalle ja jatkaa sitten hotelli Scandic Continentalin [132] kautta edelleen Mannerheimintietä Elielinaukiolle. Joskus bussi 61 Tikkurilaan ja vaihto paikallisjunaan voi olla nopeampi vaihtoehto. Itäkeskuksesta lentoasemalle menee bussi 519, siihen voi mennä kyytiin myös Malmilla, ja kaikilla pysäkeillä, jossa se pysähtyy. Bussilla pääsee seutulipun hintaan. Taksi keskustaan maksaa noin 30-40 euroa. Riippuen sijainnistasi, taksi lentoasemalle voi maksaa jopa 50-60 euroa. Lentoasemalle on rakenteilla junarata, arvioitu valmistumisvuosi on 2014.

Junalla

Pendolino Helsingin rautatieasemalla

Helsinki on Suomen junaliikenteen tärkein solmukohta ja useimpien kaukojunien lähtöpiste. Tämän takia Helsinkiin pääsee nopeasti junalla melkeinpä jokaisesta suuremmasta suomalaisesta kaupungista. Venäjältä saapuu kaukojunia Helsingin keskustaan rautatieasemalle. Junayhteyttä Ruotsista ei ole johtuen erimittaisesta raideleveydestä.

Bussilla

Helsinkiin on vaihdottomia bussiyhteyksiä joka puolelta Suomea, aina Rovaniemeä myöten. Helsinkiin saapuvat kaukobussit saapuvat uudelle maanalaiselle linja-autoasemalle Kampin keskukseen. Kampista on helppo jatkaa matkaa metrolla, raitiovaunulla tai paikallisbussilla, joita lähtee Kampin sekä Rautatieaseman bussiterminaaleista eri puolille pääkaupunkiseutua.

Autolla

Moottoritiet Turusta, Tampereelta, Heinolasta ja Porvoosta tarjoavat kaikista suunnista nopeat kulkuväylät Helsinkiin. Autopaikan löytyminen keskustasta on vaikeaa ja useat paikat ovat maksullisia. Liikenne keskustassa on usein Suomen mittapuulla ruuhkaista ja hidasta.

Laivalla

Päivittäiset risteilylaivat Tukholmasta, Tallinnasta ja Maarianhaminasta, Gdyniasta, Gdanskista, Rostockista, Lyypekistä, Pietarista ja Tanskasta.

Liiku

Kartta Helsingin ydinkeskustasta

Helsingin seudun julkista liikennettä hoitaa HSL [133]. Näpsäkkä Reittiopas [134] opastaa koko pääkaupunkiseudulla.

HSL:n liput kelpaavat busseissa, raitiovaunuissa, metrossa, paikallisjunissa ja jopa Suomenlinnan lautalla. Kertalipun voi ostaa kännykällä lähettämällä tekstiviestin "A1" numeroon 16355 (ei kelpaa kaikilla bussilinjoilla). Helsingissä pidemmän aikaa oleilevan kannattaa ostaa matkakortti [135], joka maksaa 9€ (ei palauteta) mutta antaa tuntuvan alennuksen kertalipuista.

Lippuja on tarjolla sekavahko kirjo:

 • Raitiovaunulippu (1,80€ automaatista, matkakortin nappi "0" 1,24€) — voimassa tunnin, mutta vain ratikoissa
 • Kertalippu (2,70€ kuljettajalta, 2€ tekstiviestinä, matkakortin nappi "1" 1,65€) — voimassa tunnin Helsingin alueella
 • Seutulippu (4,50€ kuljettajalta, matkakortin nappi "2" 3,36€) — voimassa 80 minuuttia Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten alueella
 • Koko alueen seutulippu (6,20€ kuljettajalta, matkakortin nappi "3" 5,20€) — kattaa normaalin seutulipun lisäksi myös Keravan ja Kirkkonummen

Metrolla

Helsingin metro

Metrolla liikkuminen on nopeaa ja kätevää kantakaupungissakin. Vuoroväli on ruuhka-aikoina Ruoholahdesta Itäkeskukseen 4 min, sen ulkopuolella taas 5 min. Mellunmäen ja Vuosaaren haaroilla vuorovälit ovat puolet harvempia, sillä joka toinen juna jatkaa Itäkeskuksesta Mellunmäkeen ja toinen Vuosaareen. Linja kulkee itä-länsisuunnassa Ruoholahdesta haarautuen Itäkeskuksen aseman jälkeen Vuosaareen ja Mellunmäkeen. Helpon saavutettavuuden lisäksi Itäkeskus on Pohjoismaiden suurin kauppakeskus. Tulevaisuudessa metroa jatketaan Ruoholahdesta kohti länttä, aina Espoon Matinkylään saakka, mutta linja avataan vasta vuonna 2014.

Metroasemat

Tässä luettelossa kerrotaan niiden metroasemien läheisistä turistikohteista, jos niitä on.

 • Kampin metroaseman yhteydessä sijaitsee Kampin keskus sekä linja-autoasema. Läheisyydessä sijaitsee myös useita hotelleja sekä kauppakeskus Forum.
 • Rautatientorin metroasema on aivan Helsingin sydämessä. Läheltä löytyy mm. Ateneum, Finlandiatalo, Eduskuntatalo, Kiasma ja vaikka mitä muuta. Metroaseman lippuhallin yläpuolelta löytyy Asematunneli, joka on oikeastaan maanalainen kauppakeskus. Liikkeet ovat erityisluvalla auki kello 22 saakka.
 • Kaisaniemen aseman läheltä löytyvät mm. Grand Casino, Kaisaniemen puisto sekä kauppakeskus Kluuvi.
 • Hakaniemen metroaseman sisäänkäyntien luota löytyvät Hakaniemen tori ja kauppahalli. Täältä lähtee kesäisin myös vesibusseja Korkeasaareen.
 • Sörnäisten aseman läheisyydessä on Kallion kirkko, ja lisäksi Linnanmäki on lyhyen kävelymatkan päässä.
 • Kulosaaren asemalta on parin kilometrin kävelymatka Korkeasaareen. Myös Kulosaaren Casino on lyhyehkön matkan päässä.
 • Itäkeskuksen metroasema on Itäkeskuksen kauppakeskuksen yhteydessä. Keskustan suunnasta 10 minuutin kestoisen metromatkan ansiosta kauppakeskus on hyvä käyntikohde Helsingin-vierailijalle.
 • Rastilan metroasema sijaitsee Rastilan leirintäalueen läheisyydessä.
 • Herttoniemen metroasema sijaitsee Marimekon tehtaanmyymälän läheisyydessä.

Raitiovaunulla

Helsingin raitiovaunulinjat

Helsingin keskustassa on helppo liikkua ratikalla, eli stadin slangiksi sporalla. Kahdeksikon muotoinen linja 3T/3B on suosittu kaupunkikierros. Linjat ovat:

 • 1 Kauppatori - Käpylä
 • 1A Eira - Kauppatori - Käpylä
 • 3T Kaivopuisto - Kauppatori - Töölö - Kallio - Kaivopuisto
 • 3B Kaivopuisto - Kallio - Töölö - Kauppatori - Kaivopuisto
 • 4 Katajanokka - Munkkiniemi
 • 4T Katajanokan terminaali - Munkkiniemi
 • 6 Hietalahti - Arabia
 • 7A Senaatintori - Töölö - Pasilan asema - Senaatintori
 • 7B Senaatintori - Pasilan asema - Töölö - Senaatintori
 • 8 Ruoholahti - Arabia
 • 9 Kolmikulma - Itä-Pasila
 • 10 Kirurgi - Pikku-Huopalahti

Bussilla

Helsingissä ja koko pääkaupunkiseudulla toimii laaja bussiverkosto. Sisäisiä linjoja on noin 75, koko seudulla linjoja on yli 300. Itään ja pohjoiseen suuntaavat bussit lähtevät Rautatieaseman läheisyydestä Elielinaukiolta ja Rautatientorilta. Länteen päin mentäessä bussi lähtevät Kampin melko uudelta maanalaiselta bussiasemalta. Itäkeskuksesta ja Herttoniemestä lähtee myös busseja eri puolelle kaupunkia. Itäkeskuksesta on myös bussiyhteys Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Laivalla

HKL:n lautta kulkee Kauppatorilta Suomenlinnaan ja siihen pääsee maksamalla normaalin Helsingin sisäisen matkan hinnan esimerkiksi matkakortilla. Yksityisten kuljetysyhtiöiden lautoilla voi matkustaa mm. Korkeasaareen Kauppatorilta ja Hakaniemestä sekä Pihlajasaareen Kaivopuistosta ja Ruoholahdesta.

Lähijunalla

Lähijunalla pääsee Helsingin pohjoisiin kaupunginosiin, Espooseen ja Vantaalle sekä pääkaupunkiseudun kehyskuntiin. Kaikki lähijunat lähtevät Rautatieasemalta ja jatkavat siitä matkaansa joko rantarataa aina Karjaalle (Y-juna) ja Kirkkonummelle (junat S, U, L), Vantaankosken rataa Vantaankoskelle (M-juna) tai päärataa Riihimäelle (junat T, H, R) ja Lahteen (Z-juna). Joidenkin junien pääteasema sijaitsee myös ennen näitä pääteasemia, kuten Kauklahti (E-juna), Leppävaara (A-juna), Tikkurila (I-juna) ja Kerava (junat K ja N).

Helsingissä on 15 rautatieasemaa. Kaikki lähijunat pysähtyvät Pasilassa, mutta muille asemille pääsee vain tietyillä junilla. Junat pysähtyvät muualla Helsingissä seuraavanlaisesti:

Päärata

I-juna

I-juna pysähtyy kaikilla pääradan asemilla Helsingissä, eli Pasilassa, Käpylässä, Oulunkylässä, Pukinmäellä, Malmilla, Tapanilassa ja Puistolassa. Vuoroväli on 20 minuuttia (ruuhka-aikaan 10). I-junat liikennöivät vain arkisin.

K-juna

K-juna pysähtyy joka toisella asemalla I-junan reitillä, eli Pailassa, Oulunkylässä, Malmilla ja Puistolassa. Vuoroväli on samanlainen kuin I-junalla. K-junat liikennöivät vain arkisin.

N-juna

N-juna pysähtyy samoilla asemilla kuin I-juna. Lauantaisin se liikennöi 10 minuutin välein ja sunnuntaisin vuoroväli on 20 min. Tätä junaa näkee liikenteessä viikonloppuisin, mutta usein myös muussa poikkeusliikenteessä.

T-juna

T-juna liikennöi öisin tunnin välein. Se pysähtyy Helsingissä kaikilla asemilla.

H-, R-, ja Z-junat

Nämä linjat eivät pysähdy Helsingissä muilla asemilla kuin Pasilassa.

Vantaankosken rata

M-juna

M-juna on radan ainoa junalinja ja se liikennöi maanantaista lauantaihin 10 min välein, sunnuntaina 20 min välein. Juna pysähtyy Helsingin aluella Pasilassa, Ilmalassa, Huopalahdessa, Pohjois-Haagassa, Kannelmäellä ja Malminkartanossa.

Rantarata

A-juna

A-juna pysähtyy Helsingin alueella Pasilassa, Ilmalassa, Huopalahdessa, Valimolla ja Pitäjänmäellä. Vuoroväli on arkisin 20 minuuttia (ruuhka-aikaan 10) ja viikonloppuisin 30 minuuttia. Öisin liikennöi L-juna.

E-, S-, ja U-junat

Näiden junien vuoroväli on yhteensä 15 minuuttia ja ne pysähtyvät Pasilan lisäksi myös Huopalahdessa.

L-juna

L-juna liikennöi öisin tunnin välein ja pysähtyy kaikilla reitin asemilla Helsingissä.

Y-juna

Y-linjan junat eivät pysähdy Helsingissä muualla kuin Pasilassa.

Riksalla

Riksoja (polkutakseja) voi vuokrata omaan käyttöön Kaivopuiston läheltä Merisatamanranta 2:sta, alk. 9€/30 min. [136]

Näe

Saaret

 • Suomenlinna, [1]. Suomenlinna on eräs maailman suurimmista merilinnoituksista ja tänä päivänä samalla Helsingin suosituimpia turistinähtävyyksiä. Usealle saarelle jakautunut linnoitus on täynnä vanhoja muureja, katakombeja ja valurautatykkejä. Helsinkiläisten keskuudessa paikka on suosittu piknik-kohde aurinkoisina kesäpäivinä. Unescon Maailmanperintökohde vuodesta 1991 alkaen. Suomenlinnaan pääsee edullisimmin ottamalla HKL:n lautan Kauppatorilta.
 • Korkeasaari, [2]. Korkeasaari on Suomen suurin eläintarha ja suosittu päiväretkikohde. Eläintarhassa on noin 200 eläinlajia kameleista ja leijonista aina ahmoihin ja ja papukaijoihin. Korkeasaari on auki ympäri vuoden, tosin talvella osa eläimistä viettää päivänsä sisällä lämpimässä. Saarelle pääsee touko- syyskuussa lautalla Kauppatorilta ja Hakaniemestä 15 minuutissa tai busseilla 16 ja 11 Mustikkamaalle josta vie silta Korkeasaareen. Oman auton voi jättää Mustikkamaan parkkipaikoille. Mustikkamaan kautta: aikuiset 7€, lapset 4€, opiskelijat ja eläkeläiset 5€, Vesiliikenteen kautta (sis. myös edestakaisen matkan: aikuiset 12€, lapset 6€, eläkeläiset ja opiskelijat 7,50).
 • Seurasaari, [3]. Seurasaari on puistomainen museosaari keskustan länsipuolella. Saarelle on siirretty yli 80 rakennusta eri puolilta Suomea ja se on täydellinen paikka ulkoiluun, auringonottoon ja piknikeille. Saaren läheisyyteen pääsee bussilla 24 ja kulku sillan yli saareen on ilmainen. Sillan puolivälistä kääntyy polku myös viereiselle pukkisaarelle, missä sijaitsee rautakautisen kauppakylän rekonstruktio.
 • Vartiosaari, [4]. Itä-Helsingissä sijaitseva Vartiosaari on ehkä yksi Helsingin kauneimmista saarista. Luontopolulla saaren läpi voi nähdä mm. Suomen ainoan rantaruttojuuri-esiintymän, saniaisten täyttämän Kotkansiipilehdon, kiinalaistien, viikinkikallion sekä jatulintarhan. Saarelle pääsee vesibussilla Hakaniemestä ja Laajasalosta muutaman euron hintaan.
 • Villinki. Santahaminan kupeessa sijaitseva Villinki on yksi Helsingin "unohdetuista" saarista. Saarelle ei ole säännöllistä vesiliikennettä eikä siltaa, joten ainoa vaihtoehto on vuokrata vene tai tulla omalla. Saari on täynnä upeita vanhoja kartanoita joita voi vuokrata omaan käyttöönsä. Todellinen syy vierailla Villingissä on kuitenkin eteläiseltä kalliorannalta avautuva upea estoton merinäköala.
 • Pihlajasaari, [5]. Pihlajasaari on Helsingin suosituin ulkoilusaari. Hiekka- sekä kalliorannat, saaren luonto ja oma rauha vetävät helsinkiläisiä yhä uudestaan puoleensa. Itäisellä saarella toimii nudistiranta ja viikonloppuisin on mahdollisuus telttailuun (10€). Pihlajasaareen pääsee vuoroveneillä Ruoholahdesta ja Merisatamasta (Kaivopuiston länsipäässä).

Kirkot

Temppeliaukion kirkon alttari
 • Temppeliaukion kirkko, Lutherinkatu 3, (09) 454 20118. Auki joka päivä, kelloajat vaihtelevat. Etu-Töölössä sijaitseva, vuonna 1969 käyttöönotettu Temppeliaukion kirkko on yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä. Kirkko on louhittu ja rakennettu kallion sisään, mutta kattokupolin ja seinän väliset 180 lasia tekevät siitä valoisan tilan.
 • Tuomiokirkko, Unioninkatu 29, (09) 23406120 (), [6]. Suuri valkoinen Helsingin Tuomiokirkko hallitsee Senaatintorin maisemaa ja maailmalla se onkin Helsingin ja ehkä koko Suomen tunnetuin rakennus. Kirkko rakennettiin vuosina 1830-1852 ja sen on suunnitellut Carl Engel.
 • Uspenskin katedraali, Kanavakatu 1, [7]. Uspenskin katedraali on Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko ja se tuokin Helsinkiin tuntua idän ja lännen kohtauspaikkana. Upea punatiilinen kirkko on rakennettu vuosina 1862-1868.
 • Kallion kirkko, Itäinen papinkatu 2, [8]. Vuorella sijaitseva harmaagraniittikirkko jolla on 65 metriä korkea torni.
 • Johanneksen kirkko, Korkeavuorenkatu 12, [9]. 1800-luvun lopulla uusgoottilaiseen tyyliin rakennettu kirkko. Johanneksen kirkko on paikkaluvultaan Suomen suurin kivikirkko, ja sillä on kaksi tornia.
 • Vanhakirkko ja Vanhankirkon puisto, Lönnrotinkatu 6, [10]. Vanhaakirkkoa ympäröivä puisto on toiminut hautausmaana jo kauan ennen kun kirkko rakennettiin sinne. Vuonna 1710 Helsinkiä koetteli ruttoepidemia jonka uhreja haudattiin tänne, siksi puistoa tunnetaan myös epävirallisesti Ruttopuistona.

Seurakunnat

 • United Community Church (UCC), Annankatu 7, [11]. Kansainvälinen seurakunta, joka toivottaa tervetulleeksi sekä suomalaiset että ulkomaalaiset. Kokoukset Helsingissä ja Espoossa sunnuntaisin. Ilmainen.

Puistot

 • Kaivopuisto. Etelä-Helsingissä sijaitseva puisto.
 • Sinebrychoffin puisto. Bulevardin varressa sijaitseva puisto, joka on suosittu kesäpäivän viettopaikka.
 • Esplanadinpuisto. Helsingin sydämessä sijaitseva puisto jonka keskellä on J.L. Runebergin patsas.
 • Töölönlahti.
 • Hietaniemen hautausmaa.
 • Kaisaniemen puisto.

Torit

 • Kauppatori.
 • Senaatintori, [12].
 • Hakaniemen tori. Hakaniemessä. Markkinat joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai.
 • Rautatientori. Talvella torilla toimii luistelurata.

Museot ja galleriat

Kansallismuseo
 • Arkkitehtuurimuseo, Kasarmikatu 24, +358 9 8567 5100, [13]. ti-su 11-18, ke 11-20, ma suljettu.
 • Ateneum, Kaivokatu 2, +358 9 1733 61 (liput: +358 9 1733 6228) (, fax: +358 9 1733 6403), [14]. Ti ja pe: 9 - 18, ke-to: 9 - 20, la-su: 11 - 17, maanantaisin suljettu. Museoon on maksuton sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 17 jälkeen. Erikoisnäyttelyiden aikana 8/6,50 €, muina aikoina 6/4 €, alle 18-vuotiaat maksutta.
 • Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, +358 9 622 0540, [15]. Ti 11-20, ke-su 11-18, ma suljettu (kesä-elokuussa ma-su 11-18).
 • Modernin taiteen museo Kiasma, Mannerheiminaukio 2, +358 9 1733 6501, [16].
 • Kansallismuseo, Mannerheimintie 34, +358 9 4050 9544, [17].
 • Luonnontieteellinen museo (Eläinmuseo), Pohjoinen Rautatiekatu 13, +358 9 1911, [18]. Museo on jälleen avattu peruskorjauksen jälkeen.
 • Amos Andersonin taidemuseo, Yrjönkatu 27, +358 9 684 4460 (, fax: +358 9 6844 4622), [19]. Ma–pe 10–18, la–su 11–17. Aikuiset 7 €, eläkeläiset 5 €, opiskelijat 3,50 €.
 • Suomen urheilumuseo, Paavo Nurmen katu 1, Olympiastadionin yhteydessä, +358 9 434 2250 (, fax: +358 9 4342 2550), [20]. ma-pe 11-17, la-su 12-16. aikuiset 5€, ryhmät, eläkeläiset ja opiskelijat 3€, alle 18v ilmaiseksi.
Eduskuntatalo

Muut

 • Finlandiatalo, Mannerheimintie 13, +358 9 40241, [21]. Konsertti- ja kokoustalo
 • Eduskuntatalo, Mannerheimintie 30, +358 9 4321, [22].
 • Olympiastadion ja torni, Paavo Nurmentie 1, +358 9 4366010 (, fax: +358 9 494511), [23]. Rakennettiin vuoden 1952 kesäolympialaisia varten. Stadionin torni: 2€ aikuisilta ja 1€ lapsilta.
 • Kasvitieteellinen puutarha, Kaisaniemenranta 2, +358 9 191 24453 (, fax: +358 9 191 50033), [24].
 • Presidentin linna ja vahdinvaihto, Kauppatori, [25].
 • Rautatieasema, Asema-aukio. Eliel Saarisen suunnittelema graniitista rakennettu asematalo kellotornineen on yksi Helsingin tunnetuimmista maanmerkeistä.

Tee

 • Unique Lapland In Helsinki, Ylläs-Halli, Savikiekontie 4, Kivikko (15.5-15.8.2010), +358 500 599 999 (), [26]. 8-20. Lumen ja jään taide, maailman ensimmäinen ympärivuotinen Igluhotelli, valtava jääbaari ja -ravintola, sekä Lapin aktiviteettien kirjo poroineen, husky –valjakkoineen ja moottorikelkkoineen muutti Helsinkiin -ja mikä mielenkiintoisinta, kesällä! Unique Lapland toteutti talvisen maailman kokonaisuuden Helsingin Kivikossa sijaitsevassa Ylläs-Hallissa Ohjelmat ja hinnat
 • Ratikka 3. Kolmosen ratikka tekee mukavan lenkin keskustassa, joten se on sopiva "köyhän miehen" kiertoajelu. Linjojen 3B:n ja 3T:n ero on vain kiertosuunta - päätepysäkkiä kummallakaan ei siis ole.
 • Hietaniemen ranta. Ota aurinkoa ja ui Hietaniemen hiekkarannalla, Hietsussa.
 • Piknik. Lähde piknikille Esplanadinpuistoon tai Kaivopuistoon.
 • Linnanmäki. Suomen suurin huvipuisto tarjoaa monta hienoa laitetta käyttöösi. Aikuisten rannekke (yli 120cm) 35€.
 • Vuosaaren Melontakeskus, Ramsinniementie 14, 0503768585 (), [27]. Kajakkien vuokrausta, melontakursseja ja retkiä Itä-Helsingissä. Avoinna joka päivä kesäkuun alusta elokuun loppuun. Toukokuussa ja syyskuussa varausten perusteella. alkaen 15 € / 2h.

Sauna

Helsingissä on yhä jäljellä muutama julkinen sauna. Erityisesti ulkomaisten vieraiden saunottamiseen nämä ovat kerrassaan oivia kohteita.

 • Kotiharjun sauna, Harjutorinkatu 1, +358 9 753 1535, [28]. ti–la 14–20 (saunomisaika 21.30 asti). Kotiharjulla on myös tilaussauna ryhmille. Pyyhkeitä ja peflettejä saa myös saunalta. Aikuiset: 12,00 euroa, eläkeläiset ja opiskelijat: 8,50 euroa, lapset (12–16-v.): 6,00 euroa.
 • Arlan sauna, Kaarlenkatu 15, +358 9 719 218 (), [29]. ke-su 14-20. Arlan saunalla mahdollisuus saada myös kuppausta ja hierontaa ! Sisäänpääsy 10 euroa. 10 euroa.
 • Sauna Hermanni, Hämeentie 63, +358 9 701 2424 (), [30]. ma-pe 14-20 & la 14-18. Myös tilaussaunat ja perhesaunat! Sisäänpääsy 9 euroa.
 • Yrjönkadun uimahalli, Yrjönkatu 21 B, +358 9 310 87401, [31]. ma 12.00-21.00, ti-pe 6.30-21.00, la 8.00-21.00 & su 12.00-21.00. Erilliset päivät miehille ja naisille! Tarjolla myös tilaussaunoja, kokoustiloja ja hierontaa
 • Olympiastadionin sauna, [32]. 10-30 heng. 60€.
 • Kämp Spa, Kluuvikatu 4 B (8. krs.), sisäänkäynti Kluuvikadulla Fazerin kahvilaa vastapäätä., +358 9 5761 1330 (), [33]. ma–pe klo 9.00–20.00, la klo 9.00–20.00, su klo 9.00–13.00 ja klo 16.00–20.00. Kämp Spa on korkealuokkainen ja moderni hyvinvointikeskus keskellä Helsinkiä. KämpSpa:ssa on 3 erilaista saunaa, elämyksellinen kokoustila sekä yksityiskuntosali.

Festivaalit

Children of Bodom Tuskassa
 • Tuska Open Air Metal Festival, [137]. Vuosittainen metallimusiikin festivaali Kaisaniemen puistossa. Järjestetään yleensä kesäkuun viimeisenä tai heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna.
 • Helsingin juhlaviikot, [138]. Lähes kolmeviikkoiseksi kasvanut Helsingin juhlaviikot järjestetään vuosittain elokuun lopussa. Juhlaviikkojen slogan "Taide kuuluu kaikille" kuvaa hyvin ohjelmakirjoa: mukana on kaikkea tanssista, teatterista, sirkuksesta ja klassisesta musiikista kuvataiteisiin, elokuviin, lasten tapahtumiin ja Tokoinrannan Huvilateltan suosittuihin konsertteihin. Juhlaviikot huipentuvat kirjakauppojen aikanaan lanseeraamaan Taiteiden yöhön, jolloin elokuun pimenevässä illassa kaupungin kadut täyttyvät erilaisista esityksistä ja performansseista (sekä juopottelevista teineistä). Juhlaviikkojen ohelle on kasvanut joukko samanaikaisesti järjestettäviä kaupunkifestivaaleja, kuten urbaanin musiikin Flow [139], Suomenlinnan Viapori Jazz [140] sekä taidetta ravitsemusliikkeisiin vievä Art goes kapakka [141].
 • Rakkautta & Anarkiaa, [142]. Suosittu Rakkautta & Anarkiaa (tai hienommalta nimeltää Helsinki International Film Festival) tuo joka syksy kaupunkiin mielenkiintoisia elokuvia ympäri maailmaa. Festivaali on viime vuosina panostanut erityisesti Aasiaan, mutta laadukkaita indie- ja taide-elokuvia on tarjolla myös muista maanosista. Odotetuimpien elokuvien näytökset myydään loppuun heti lipunmyynnin alettua muutamaa viikkoa ennen festivaalien alkua, joten kannattaa olla valppaana jos haluaa varmistaa paikkansa juuri tiettyyn elokuvaan.

Osta

Tavaratalot ja kauppakeskukset

 • Stockmann, Aleksanterinkatu 52 B, [34]. Pohjoismaiden suurin tavaratalo laajentaa parhaillaan. Epäilemättä Helsingin tunnetuin ja perinteisin kauppaliike; kun helsinkiläiset tapaavat kellon alla, tarkoittavat he Stockmannin Aleksanterinkadun sisäänkäynnillä sijaitsevaa kelloa. Myyntialaa on remontin valmistuttua yli 50 000 neliömetriä, mutta jo nyt sitä on niin paljon, että täältä löydät varmasti kaiken tarvitsemasi. Tavaratalon uumenissa palvelee useita ravintoloita ja kahviloita, esimerkiksi kahdeksannessa kerroksessa sijaitsee suuri ravintolamaailma. Keskuskadun toisella puolella, maanalaisen tunnelin toisessa päässä, palvelee Akateeminen kirjakauppa. Tunnelissa sijaitsee myös Alko.
 • Sokos, Mannerheimintie 9, [35]. Toinen suuri tavaratalo keskustassa, kivenheiton päässä rautatieasemalta.
 • Anttila Kamppi, Salomonkatu, Kampin keskus, [36]. Anttila on Stockmannia ja Sokosta halvempi tavaratalo, mutta sen Kampin-tavaratalo kattaa perustarpeet loistavasti. Tavaratalo on pohjakerroksen kautta yhteydessä Kampin suureen kauppakeskus- ja bussiterminaalikokonaisuuteen.
 • Anttila Asematunneli, Asematunneli, [37]. Asematunnelissa sijaitseva Anttilan myymälä on keskittynyt levyihin ja muuhun viihde-elektroniikkaan (Top Ten Megastore) sekä kosmetiikkaan. Erityisen tunnettu levyvalikoimastaan.
 • Kampin keskus, [38]. Uudehko viisikerroksinen kauppakeskus Helsingin sydämessä. Kauppakeskuksen alakerroksissa sijaitsevat Espoon suunnan bussien terminaali sekä Kampin metroasema.
 • Forum, [39]. Kauppakeskus Mannerheimintien varrella.
 • Kauppakeskus Kluuvi, [40].
 • Kämp galleria, [41]. Hotelli Kämpin vieressä sijaitsevassa korkeatasoisessa kauppakeskuksessa sijaitsee useita muodin, sisustuksen ja vapaa-ajan liikkeitä.
 • Itäkeskus, +358 9 343 1005, [42]. Pohjoismaiden suurin kauppakeskus, sijaitsee 10 kilometriä Helsingin keskustasta itään. Keskustasta pääsee Itäkeskukseen kätevästi metrolla. Kauppakeskuksessa toimii myös Stockmann-tavarataloketjun toinen Helsingin-tavaratalo, joka on keskustaa huomattavasti pienempi, mutta kattaa silti koko tavaravalikoiman. Myös Anttilalla on täällä tavaratalonsa.

Kauppahallit

Helsingissa on toiminnassa kolme vanhaa kauppahallia, Kauppatorilla, Hakaniementorilla ja Hietaniementorilla.

 • Hakaniemen kauppahalli, Hallivalvoja +358 9 169 3417, [43]. arkisin klo 08.00-18.00, la 08.00-16.00.
 • Wanha kauppahalli, Hallivalvoja +358 50 402 5936, [44]. arkisin klo 08.00-18.00, la 08.00-16.00.
 • Hietalahdenhalli, [45]. ma-pe 10-17, la 10-15. Hietalahden halli toimii nykyisin antiikki- ja taidehallina.

Muotoilu ja Muoti

 • My o My, Erottajankatu 9 A (Piha), +358 (0) 407750770, [46]. arkisin klo 10.00-18.00, la 08.00-16.00.
 • Paloni, Eerikinkatu 7, +358 (0) 505894131, [47]. arkisin klo 11.00-19.00, la 11.00-16.00. Paloni on luova konseptimyymälä, joka yhdistää taidetta, itsenäisten suunnittelijoiden muotia ja käsin tehtyä designia. Valikoimassa on naisten ja lasten vaatteita, koruja, asusteita, kodin sisustusta ja lahjaesineitä yli 70:ltä suunnittelijalta.

Kirpputorit

 • Hietalahden torilla on usein mukavia kirpputoreja.
 • Valtteri, Vallilan makasiinit, Aleksis Kivenkatu 17, +358 9 750 071, [48]. Perinteinen kirpputori on avoinna ke, la ja su klo 9-15. Itsepalvelukirpputori on avoinna ma-pe klo 10-18, la-su klo 9-15. Vallilan vanhassa junanvaunuja valmistaneessa tehtaassa sijaitsee Suomen suurin ympärivuotinen kirpputori.

Syö

Edulliset

Helsingistä löytyy runsaasti pizzerioita ja erilaisia etnisiä ravintoloita, joissa saa mahansa täyteen edullisesti. Monessa ravintolassa on lisäksi lounasaikaan (tyypillisesti noin kello 11-14) alemmat hinnat: alle 10 euroa pitäisi riittää.

 • Forumin alakerta, Mannerheimintie 20, [49]. Kauppakeskuksen alimmassa kerroksessa on food court -tyyppinen ruokapaikka, jota reunustaa lukuiset pienet ruokapaikat.
 • New Bamboo Center, Annankatu 29, +358 9 694 3117. Ma-pe 11-22, la-su 12-22. Tämä pieni malesialais-kiinalainen ravintola ei voi kehuskella interiöörillään, mutta erinomaiset ruoat vetävät paikan täyteen lähes mihin aikaan vaan. Kookosmaidossa lilluva currykana tai -tofu on herkkua. Myös take away.
 • Sky Express, Annankatu 31, +358 9 694 3890. Avoinna 10-22:30. Paljon tämän halvemmaksi se ei muutu: Päivän (jätti)pizza ja limu 6 euroa. Halpa on kyllä paikan yleisilmekin, mutta pizzat ovat ihan kelvollisia - isohkoja, mutta ohuita. Eikä se paikkakaan nyt aivan mikään muovituoli-vahakangas lähikuppila ole.
 • Tapahtumatalo Bank, Unioninkatu 20, +358 9 1345 6260 (), [50]. ma-pe 8 - 17 Lounas:11 - 14. Lounas-ja tilausravintola Unioninkadun ja Pohjoisen Makasiinikadun kulmassa.
 • Vegemesta, Vaasankatu 6, +358 44 9385 212. Kaupungin parhaat kasvishampurilaiset edullisesti. Maistuu lihansyöjällekin. Maksaa voi käteisellä tai tekstiviestillä.
 • Ravintola VPK, Albertinkatu 29, +358 400 605 627, [51]. lounasbuffet arkisin 11-14.30. lounasbuffet 8,90 €.
 • Golden Rax Pizza Buffet, Mikonkatu 8, Mannerheimintie 20 ja Turunlinnantie 6 (Itäkeskus), +358 9 4780 0555, [52]. ma-la 11-21, su 12-21. Buffet-ravintolaketju jossa on tarjolla runsas salaattivalikoima, pizzaa, lasagnea ja lihapullia. Hintaan kuuluu myös niin paljon limua kuin jaksaa juoda. Buffet 9,50 €, arkisin 11-14 8 €, lapset 5-10v 6 €, lapset alle 5v 2 €, jäätelöä 1,50 €.
 • Happiness Thai Buffet, Kaisaniemen metroasema. Ma-pe 11-20, la-su 12-19. Kohtuullisen maukasta thai-ruokaa kohtuulliseen hintaan. Sijainti metroaseman käytävän varrella luo akvaariomaisen tunnelman, joten treffipaikaksi tästä ei ole. Hinta-laatu -suhde on kuitenkin kohdallaan, joskin tunteja pannussa seisonut kahvi kelvannee vain paatuneimmille kofeinisteille. Sen sijaan haudutettu vihreä tee on hyvää. Buffet 8,50 €, yksittäiset annokset 7 €.
 • Pelmenit, Kustaankatu 7, +358 41 783 9069. ti-pe 9-22, la-su 11-22. Edullinen venäläinen ravintola Kalliossa. Annokset n. 8 €. Miljöönä ei kummoinen, mutta annokset täyttäviä ja halpoja.
 • Sivukaide Itäkeskus, Turunlinnantie 10, (09) 3431 134. Avoinna klo 10 alkaen. Hirveään paikkaan kätketty pizzeria, jossa ei ole turisteille paljoa nähtävää. Kyseessä on kuitenkin jopa Sky Expressiäkin halvempi jättipizzaravintola, jossa nälän ja janon saa hukutettua halvalla. Pizzat ovat täälläkin isoja ja ohuita, mutta esim. päivän jättipizzan ja 0.5 litran juoman saa 5.5 eurolla. Metrolla Itäkeskukseen, josta Tallinnanaukion sisäänkäyntiä kohti. Sisäänkäynnin vasemmalta puolelta menevät portaat Turunlinnantielle, joiden juuressa tämä paikka on.
 • Lounaat.info, [53]. Lounaat.info:sta löydät helposti Helsingin lounasravintolat ja ruokalistat.

Keskihintaiset

 • KuuKuu, Museokatu 17, +358 9 270 90 974, [54]. ma-pe 11-01, la 12-01, su 12-22. Välitön ruokapaikka Töölössä. Hiljattain modernisoidun ravintolan ruokaa voi kuvailla isoäidin tekemäksi. Yksinkertaisia ja maistuvia perusruokia. Myös baaripuolella aika kuhina varsinkin viikonloppuisin.


 • Azoros, Meritullinkatu 5, +358 9 625 514, [55]. Arkisin 11-24, la 12-24, su 12-21. Tuomiokirkon lähettyvillä, ravintola Azoroksessa on mukavan välitön tunnelma. Tänne voi tulla syömään hyvin kolmen ruokalajin illallisen tai vain poiketa pikaisesti pastalle. Isäntä pitää huolen, että kaikki sopivat joukkoon.
 • Brasserie Kämp, Pohjoisesplanadi 29, +358 9 5840 9530 (), [56]. Brasserie Kämp aukioloajat ma-ke 11.30 - 24.00, to-pe 11.30 - 01.00, la 12.00 - 01.00, su 12.00- 24.00. Kämp Bar aukioloajat ma-ti 11.00 - 01.00, ke-pe 11.00 - 02.00, la 11.00 - 02.00, su 11.00-01.00. Esplanadilla sijaitseva lounas- ja à la carte ravintola
 • Santa Fé, Aleksanterinkatu 15, +358 9 4242 6010, [57]. Ma-to 11-01, pe-la 11-02, su 13-01. Perinteinen, mutta nuorekas tex mex-paikka. Suosittu paikka, eivätkä ota pöytävarauksia, joten pieni odotus on usein tarpeen.
 • Cantina West, Kasarmikatu 23, +358 20 742 4210, [58]. Ma-ti 11-24, ke-to 11-01, pe 11-02, la 12-02, su 13-24. Isoon nälkään isoja tex mex -annoksia jo vuodesta 1990.
 • Ravintola Lasipalatsi, Mannerheimintie 22-24, +358 20 7424 290 (, fax: +358 20 7424 299), [59]. ma-pe 11-24, la 14-24. Lasipalatsissa sijaitseva ravintola joka on mukana Helsinki menu-hankkeessa [60].
 • Texas Outback Bar & Grill, Mikonkatu 15, +358 9 687 7240 (, fax: +358 9 687 72411), [61]. Villin lännen/meksikolaistyylinen ravintola Rautatientorin laidassa. Livenä esiintyviä bändejä lähes joka ilta.
 • Ravintola Omenapuu, Keskuskatu 6, +358 9 8568 5640 (), [62].
 • Restaurant Carlito's Helsinki, Kluuvikatu 4, +358 9 1345 6749 (), [63].

Hintavat

 • Carelia, Mannerheimintie 56, +358 9 270 90 976 (), [65]. ma-pe 11-23, la 16-23. Keittiö avoinna klo 22 asti, oopperailtoina pidempään. Oopperataloa vastapäätä sijaitseva gastronominen apteekki. Suomalaista ruokaa Ranskalaisella painotuksella. Yksi kaupungin parhaista (ellei paras) viinilista, listalla pelkästään shampanjoita 37 erilaista.
 • Ravintola Kuu, Töölönkatu 27, +358 2709 0973 (), [66]. ma-pe 11-24, la 13-24, su 13-22. Keittiö sulkeutuu tuntia aikaisemmin. Ravintola Kuu on tarjonnut Töölöläisille makuelämyksiä jo vuodesta 1966. Äskettäin remontoituna ravintola on suositumpi kuin koskaan ennen. Listalta savulohikeitto on muodostunut todelliseksi klassikoksi!
 • Bakers, Mannerheimintie 12, +358 9 6126 330 (, fax: +358 9 6126 3334), [67]. Stockmannin tavarataloa vastapäätä sijaitseva ravintola, baari ja kahvila.
 • Boathouse, Liuskasaari, +358 9 622 7 1070 (), [68]. Avoinna kesäkauden 1.5.–30.9.2010 Aukioloajat: Ma-La 17.00-24.00 (keittiö sulkee klo 22.00). Kesä- heinä- ja elokuussa: Su 16.00-22.00 (keittiö sulkee klo 21.00).
 • Chez Dominique, Rikhardinkatu 4, +358 9 612 7393 (, fax: 6124 4220), [69]. Ma 18-24, ti-pe 11.30-14, 18-24, la 18-24. Suomen ainoa kahden Michelin-tähden ravintola.
 • Demo, Uudenmaankatu 9-11, +358 9 2289 0840 (), [70]. Ti-la 16.00-23.00. Yhden Michelin-tähden ravintola.
 • G.W.Sundmans, Eteläranta 16, +358 9 622 6410 (fax: 661 331), [71]. Ma-pe 11-14.30, 17-24, la 18-24, sunnuntaisin tilauksesta ryhmille. Yhden Michelin-tähden ravintola.


 • Kosmos, Kalevankatu 3, +358 9 647 255 (), [72]. ma-pe 11.30-01, la 16-01. Historiallinen ravintola Stockmannin tavaratalon lähellä.
 • Mecca, Korkeavuorenkatu 34, +358 9 13456 200 (), [73]. Ravintola ti-la klo 18-24 (keittiö auki klo 18-22), Mecca Bar ti-to klo 18-24, pe-la klo 18-04, Mecca Lounge pe-la klo 22-04.
 • Ravintola Palace, Eteläranta 10, 10.krs, Juhlat & kokoukset puh. 050-4090603 À la carte puh. 050-4090617 (), [74]. ma-pe 11.30 - 14.30 ja 18.00 - 24.00. Ravintola Palace tarjoaa à la carte ravintolan ohella saman katon alla monipuoliset kokous- ja juhlatilat. .
 • Pörssi, Fabianinkatu 14, +358 9 622 6600, [75]. Pörssitalossa sijaitseva iso luksusravintola.
 • Sasso, Pohjoisesplanadi 17, +358 9 1345 6240 (), [76]. Havis Amanda patsasta vastapäätä sijaitseva italialainen ravintola.
 • Särkänlinna, Särkänsaari, +358 9 1345 6756 (), [77]. Avoinna kesäkaudella 1.5.–18.9.2010 Ma-La 17.30–24.00 (keittiö sulkee klo 22.00), Su suljettu. Saaristoravintola Särkänlinna tarjoaa ranskalais-suomalainen keittiö. Särkänlinnan syksyyn kuuluvat perinteisesti rapujuhlat.
 • Savoy, Eteläesplanadi 14, +358 9 684 4020, [78]. Yksi Helsingin yleellisimmistä ravintoloista. Mannerheim oli aikoinaan kanta-asiakas, ja Savoyn Vorschmack (jauheliha-silakka paistos) on edelleen legendaarinen.
 • Tokyo55, Runeberginkatu 55, +358 10 841 1111, [79]. Ti-Pe 16-24, La 14-24. Kenties Helsingin paras japanilainen ravintola: japanilaiset kokit taitelevat ansiokkaasti aidot sushit, mutta menusta löytyy myös suomalaisvaikutteisempia optioita kuten tillillä maustettua savulohirullaa. Hyvä sake- ja (japanilainen) olutvalikoima. Varaus tarpeen viikonloppuisin. €30.
 • Yume, Kluuvikatu 2, +358 19 5761 1718 (), [80]. Ma-To lounas 11.30-14.30, Ma-To illallinen 17:00-23.00, Pe-La 17.00-24.00. Japanilainen ravintola Helsingin keskustassa: aidot sushit, miso keitot ja muut japanilaiset herkut aina tofusta ankkaan.Laaja sake- ja japanilainen olutvalikoima.

Juo

Kahvilat

 • Blackstorm Gaming Cafe by ESPC, Hietasaarenkuja 7, 2.krs, +358 400905911 (), [81]. Ma-Pe 8-22 La 08-19 Su 11-19. Pelikahvila, jossa järjestetään erilaisia peliturnauksia kuukausittain.
 • Cafe Tin Tin Tango, Töölöntorinkatu 7, +358 9 270 90979, [82]. ma-to 7.00-24, pe 7.00-02.00, la 9-02.00, su 10.00-24.00. Uniikki yhdistelmä kahvilaa, aamiaispaikkaa, pesulaa ja vaikka tilaussaunaa. Huikean suosittu varsinkin viikonloppuisin.
 • Karl Fazer Café, Kluuvikatu 3, +358 20 729 6702 (). ma-pe 7.30-22, la 9-22. Herkkuja joka nälkään.
 • Kämp Café, Pohjoisesplanadi 29, +358 9 5840 9530 (), [83]. ma-ke 11.30-24.00, to-pe 11.30-01.00, la 12.00-01.00. Kultturelli ja kansainvälinen.
 • Cafe Engel. Senaatintorin laidalla.
 • Robert's Coffee, Kluuvikatu 7, +358 9 6871 0570. ma-pe 7.30-21, la 10-21, su 12-19. Herkulliset kahvit. Netti asiakkaiden käytössä.
 • Café Esplanad, Pohjoisesplanadi 37, +358 9 665 496, [84]. ma-pe 8-22, la 9-22, su 10-22.
 • Ateljee Baari, Yrjönkatu 26 (Hotelli Tornin 14. kerros). Hotelli Tornin, Suomen korkeimman hotellin, yläkerrassa on kahvila-baari, josta on mahtavat näkymät kaikkialle keskustaan - myös niistä vessoista, jotka viimeistään Levottomat-elokuvien myötä tulivat kaikkien tietoon.
 • Kakkugalleria, Erottaja 7 (Design Forumin yhteydessä). Aivan ihanaa Sacher-kakkua. Mukaan otettuna säästää rahaa.
 • Cafe Lasipalatsi, Mannerheimintie 22-24, +358 20 7424 291, [85]. Ma-Pe 7:30-22 La 9-22 Su 11-22.
 • Strindberg, Pohjoisesplanadi 33, +358 9 6128 6900 (), [86].
 • Manga Cafè, Kaisaniemenkatu 1, sisäpiha, +358 40 7237 537 (), [87]. Ma-Pe 10-19 La 11-18. Mangakahvila, josta löytyy paljon suomalaisia että japanilaisia herkkuja. Ilmainen internet-yhteys, wii-konsoli, sarjakuvia ja japanilaista kulttuuria esittelevää kirjallisuutta.

Baarit & pubit

 • Belge, Kluuvikatu 5, +358 10 766 3590 (), [88]. Belgialainen baari, jossa tarjolla myös ruokaa keittiön ollessa auki. Ranskalaiset belgialaisittain on varma valinta oluen kanssa.
 • Spårakoff, [89]. Raitiovaunussa toimivat baari, joka kiertää Helsinkiä kesäisin. Varattavissa myös yksityistilaisuuksia varten.
 • Aussie Bar, Salomonkatu 5, +358 (0)9 737373, [90]. Australialainen pubi.
 • Molly Malone's Irish Bar, +358 9 576 675 00, (, fax: +358 9 576 675 28), [91].

Yökerhot

 • Dtm, Iso Roobertinkatu 28, [92]. Skandinavian suurin homokahvilan, -baarin ja -yökerhon yhdistelmä kahdessa kerroksessa. Ohjelma vaihtelee draq queen -esityksistä suosittuihin houseklubeihin.
 • Kuudes linja, Hämeentie 13 (sisäänkäynti pihan puolelta, Kaikukatu 4), [93]. Avoinna ti–to 21–03, pe–la 22–04, su 20–03. K20. Suosittu yökerho sekä elävän että elektronisen musiikin klubeille Hämeentien varrella. Kesäsunnuntaisin klo 18 lähtien sisäpihan terassilla soittamassa DJ, tuo mukanasi eväitä ja valmista niitä terassin kaasugrillillä.
 • Club YK, Pohjoinen Rautatiekatu 21, [94]. Helsingin uusimpia yökerhoja, avoinna keskiviikosta maanantaihin. Vaihtelevaa ohjelmaa hiphopista ja reggaesta houseen ja dubsteppiin. Paljon live-esiintyjiä ja huippu-dj:tä. Function Onen toimittama maailmanluokan äänentoisto takaa Suomen parhaimman soundin.
 • Tavastia Klubi, Urho Kekkosen katu 4-6, [95]. Perinteinen rock-keikkojen pitopaikka keskustassa.
 • Semifinal, Urho Kekkosen katu 6 (käynti sisäpihalta), [96]. Tavastian yhteydessä toimiva pienempi rock-henkinen paikka.
 • Huuma/Hurmio, Fredrikinkatu 48, 020 7759 460, [97].

Nuku

Edulliset

 • Hotel Finn, Kalevankatu 3 B, +358 9 684 4360 (), [98]. Nuorekas ja uudistuva Hotelli Finn tarjoaa vierailleen kohtuuhintaista ja laadukasta majoitusta aivan Helsingin sydämessä. Alkaen 59 € Alkaen 59 €.
 • Hostel Mekka, Vuorikatu 8 B, +358 9 630 265 (), [99]. Siisti ja persoonaallinen hostelli rautatieaseman lähellä. Joissain huoneissa alkuperäiset vanhat kakluunit. Lopetti toimintansa rautatieaseman lähellä joulukuussa 2007, mutta avaa uudet ovensa keväällä 2008. Dormipaikka 27 €, 2hh 63 €.
 • Eurohostel, Linnankatu 9, 09-6220470 (), [100]. Katajanokan terminaalin vieressä, kävelymatkan päässä keskustan palveluista. WC ja suihku käytävällä. Aamiainen 7,90 €. Kolmen ja kahden hengen huoneet alkaen 23,40€/henkilö.
 • Stadion Hostel, Pohjoinen Stadiontie 4, +358 9 477 8480 (), [101]. Olympiastadionin pohjoispäädyssä, noin 20 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta. WC ja suihku käytävällä. Aamiainen 6 €. alk. 22 €/vrk..
 • Omenahotelli, Eerikinkatu 24, (), [102]. Keskustassa lähellä Kampin keskusta. WC, suihku, 26" LCD-televisio, pieni jääkaappi, mikroaaltouuni, vedenkeitin (kertakäyttömukeja huoneessa), kahvia, teetä, hiustenkuivain sekä ruokapöytä. Omena-aamiainen 5,80 €/henkilö. Business-paketti 16 €/yö sisältää Internet-yhteyden, kaksi vapaavalintaista elokuvaa per vuorokausi ja aamiaisen. Pysäköinti 17,50 €/yö. 4 hh alk. 45 €/huone.
 • Omenahotelli, Lönnrotinkatu 13, (), [103]. Keskustassa lähellä Kampin keskusta. WC, suihku, 32" LCD-televisio, pieni jääkaappi, mikroaaltouuni, vedenkeitin (kertakäyttömukeja huoneessa), kahvia, teetä, hiustenkuivain sekä ruokapöytä. Omena-aamiainen 5,80 €/henkilö. Business-paketti 16 €/yö sisältää Internet-yhteyden, kaksi vapaavalintaista elokuvaa per vuorokausi ja aamiaisen. 4 hh alk. 45 €/huone.
 • Hostel Erottajanpuisto, Uudenmaankatu 9, (fax: +358 9 701 6889). Pedit pedattu. Internet sisältyy hintaan. WC ja suihku käytävällä. Aamiainen 7 €. 3hh 90€/huone, 2hh 68 €/huone, 1hh 54 €/huone.
 • Hotelli Arthur, Vuorikatu 19. WC ja suihku käytävällä. Aamiainen 5 €. 1hh 45 €/yö viikolla 35 €/yö viikonloppuna, 2hh 66 €/hlö viikolla, 59 €/hlö viikonloppuna.
 • Kongressikoti, Snellmaninkatu 15. WC ja suihku käytävällä, ei aamiaista. 3hh 65 €/huone, 2hh 50 €/huone, 1hh 40 €/huone.

Keskihintaiset

 • Bed and Breakfast Panorama Suite, (), [105]. Ylellinen Bed and Breakfast, jossa upea panoramanäköala, oma keittiö, iso kylpyhuone ja parveke. Hinnat 60-75e/yö/1-2hlö.
 • Hotel GLO, Kluuvikatu 4, +358 9 5840 9540,puh suora. +358 10 3444 400 (), [106]. Hotel GLO sijaitsee Helsingissä Aleksanterinkadun ja Kluuvikadun kulmassa – kaupungin kulttuurin, historian ja liike-elämän keskipisteessä. Hotellista on suora sisäänkäynti kauppakeskus Kämp Galleriaan. Palace Kämp Day Spa sijaitsee hotellin ylimmässä kerroksessa, ja Helsingin huippuravintolat löytyvät aivan vierestä.
 • Hotel Linna, Lönnrotinkatu 29, +358 10 3444 100 (, fax: +358 10 3444 101), [107]. Hotel Linna on 48 huoneen idyllinen pienhotelli Helsingin keskustassa. Hotellissa on kaksi saunaa ja 90-paikkainen autotalli.
 • Gasthaus Omapohja, Itäinen Teatterikuja 3 A, +358 9 666 211 (, fax: +358 9 6228 0053), [108].
 • Sokos Hotel Torni, Yrjönkatu 26, +358 20 1234 604 (), [109]. 30-luvulla avattu Hotelli Torni on nähnyt monenlaisia historian vaiheita. Nykyisellään se on hiljattain uusittu ketjuhotelli, jonka huoneet ovat maulla sisustettuja kolmeen erilaiseen tyyliin. Ylimmän kerroksen baarista on mahtavat näkymät Helsingin ylle. 2hh alk. 110€.
 • Scandic Simonkenttä, Simonkatu 9, +358 9 68 380, [110]. Keskeisellä paikalla Kampin ostoskeskuksen vieressä oleva uudehko hotelli on monen bisnesmatkaajan suosiossa. 2hh alk. 84€.
 • Hotel GLO Helsinki Airport, Helsinki-Vantaa Airport Teminaali 2, +358 10 3444 600 (, fax: +358 10 3444 601), [114]. Hotel GLO Helsinki Airport Helsinki-Vantaan lentoasemalla sijaitsee palvelukerroksessa, terminaalissa 2, josta on myös suora sisäkäytäväyhteys terminaaliin 1. Hotelli tarjoaa nopean ja vaivattoman majoittumisen niin lomalaisille kuin liikematkustajillekin.
 • Best Western Premier Hotel Katajanokka, Merikasarminkatu 1, +358 9 686 450 (, fax: +358 9 670 290), [116].
 • Best Western Hotel Carlton, Kaisaniemenkatu 3, +358 9 684 1320 (, fax: +358 9 660 112), [117].
 • Best Western Hotel Haaga, Nuijamiestentie 10, +358 9 5807 877 (, fax: +358 9 5807 8386), [118].
 • Hotelli Cumulus Hakaniemi, Siltasaarenkatu 14, +358 (0)9 5466 0100 (, fax: +358 (0)9 5466 0101), [119].
 • Hotelli Cumulus Olympia, Läntinen Brahenkatu 2, (09) 69 151 (, fax: (09) 691 5219), [121].

Hintavat

 • Kämp, Pohjoisesplanadi 29, +358 9 576 111 (), [122]. Ehkäpä Suomen tunnetuin ja ylellisin hotelli Helsingin ytimessä. 2hh alk. 260€.
 • Crowne Plaza, Mannerheimintie 50, +358 9 2521 0000 (, fax: +358 9 2521 3999), [123]. Entinen hotelli Hesperia on nykyisin korkeatasoinen Crowne Plaza-hotelli. Huoneet ovat moderneja, nettiyhteys on maksuton ja kuntosali- ja allastilat ovat upouudet. 2hh viikolla alk. 180€, viikonloppuisin halvempaa.
 • Sokos Hotel Presidentti, Eteläinen Rautatiekatu 4, +358 (0)20 1234 608 (, fax: 358 (0)9 694 7886), [125].
 • Holiday Inn Helsinki City Centre, Elielinaukio 5, +358 9 5425 5000 (, fax: +358 9 5425 5299), [126].
 • Hilton Helsinki Kalastajatorppa, Kalastajatorpantie 1, +358 9 45811 (fax: +358 9 45812211), [128].

Puhu

Helsingissä puhutaan pääosin suomea. Vähemmistöistä suurin ryhmä on suomenruotsalaiset. Myös vieraskielisten määrä on viime vuosina lisääntynyt suuresti.

Pysy turvassa

Pääsääntöisesti Helsinki on turvallinen kaupunki, mutta humalaiset aiheuttavat omia ongelmiansa. Esim. Sörnäisten läheisyydessä sekä lähiöiden ostoskeskuksissa saattaa perjantai-iltana joutua hankaluuksiin, jos sattuu haastamaan riitaa. Helsingissä liikkuminen on kuitenkin illallakin turvallista.

Jatka matkaa

 • Tallinna on vain 80 kilometrin päässä Suomenlahden toisella puolen. Päivän tai kahden matkat loistavia pyrähdyksiä Vanhaan tai Uuteen Tallinnaan. Esimerkiksi Linda Linella pääsee kohtuullisen edullisesti ja nopeasti (www.lindaline.fi). Ks. kaikki lahden ylittäjien aikataulut osoitteestsa www.viroweb.com/linkit/aikataulut
 • Tampere on 170 kilometrin päässä pohjoisessa ja noin 1,5-2 tunnin matka taittuu tunnin välein kulkevilla junilla, pikavuorobusseilla tai moottoritietä pitkin autolla.
 • Hämeenlinna on noin 100 kilometriä pohjoiseen Helsingistä, ja matka sujuu kätevästi joko julkisilla kulkuneuvoilla tai autolla. Tunnetuin nähtävyys on keskiaikainen Hämeen linna.
 • Porvoo kuuluu myös monen Helsingin kävijän listalle. Porvoossa on kaunis vanha kaupunki ja sinne pääsee kesäisin mm. lättähattu-museojunalla sekä siipirataslaivalla.
 • Pietariin matkustaminen on Helsingistä helppoa. Hieman kyseenalainen, mutta halpa bussikyyti lähtee päivittäin Eteläiseltä Rautatienkadulta. Allegro-suurnopeusjunalla pääsee 3,5 tunnissa ja lähtöjä on neljä kertaa päivässä. Kampin terminaalista pääsee Pietariin linja-autolla muutamia kertoja päivässä. Myös St.Peter Linen autolautalla M/S Princess Marialla pääsee Pietariin.
 • Lahti on 100 kilometriä Helsingistä pohjoiseen päin. Näe Radiomäki ja sen radiomastot. Voit matkustaa sinne suoraan Helsingistä Z-junalla, bussilla tai autolla moottoritietä pitkin.
Tämä on kattava artikkeli. Siinä on jo paljon tietoa kohteensa nähtävyyksistä, ravintoloista, hotelleista ja matkustustavoista. Sukella sisään ja paranna sitä entisestään - ehkä siitä jonain päivänä tulee tähti!