Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Halpalentoyhtiöt

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 13. toukokuuta 2007 kello 11.25 – tehnyt Trsqr (keskustelu | muokkaukset) (Paljon kaikkea)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Halpalentoyhtiöt

Default Banner.jpg

Halpalentoyhtiöiksi nimitetään yleensä lentoyhtiöitä, jotka ovat karsineet ylimääräisen palvelun pois tuotteistaan edullisen hinnan mahdollistamiseksi. Euroopassa ja Suomessakin tunneituin halpalentoyhtiö on irlantilainen Ryanair [1]. Huoltokuluissa säästetään operoimalla vain yhden tyyppisellä koneella ja matkustusluokkia on ainoastaan yksi. Nykyisin perinteistenkin lentoyhtiöiden karsiessa palveluitaan voi joskus olla vaikea sanoa, mikä yhtiö on ns. halpalentoyhtiö ja mikä ei.

Käytännön asioita

Halvan lennon halpa hinta ei synny tyhjästä. Tässä lista muutamista käytännön asioista, jotka vaikuttavat lentomatkaajankin elämään.

Sivukentät

Halpalentoyhtiöt käyttävät usein hieman syrjässä olevia pienempiä lentokenttiä, sillä ne eivät peri lentoyhtiöiltä niin kovia hintoja palveluistaan. Esimerkiksi Lontoossa lennetään usein Stanstedin tai Gatwickin kentille kalliimman ja suuremman Heathrow'n sijasta.

Tarjoilu

Jos nälkä yllättää tai haluaisit sen loman aloittavan samppanjalasin, joudut kaivamaan kuvettasi. Tarjoilu on lähes poikkeuksetta maksullista, ja jotkut harvat lentoyhtiöt jopa kieltävät omien juomien ja ruoan tuomisen koneeseen. Nykyisten turvatarkastusten aikana saatat kyllä joutua ostamaan evääsi joka tapauksessa kalliilla lentoasemalta turvatarkastuksen jälkeen.

Hinnoittelu

Liput ovat yleensä sitä halvemmat mitä aikaisemmin varaat. Halpalentoyhtiöiden mainonnassa on enemmänkin sääntönä kuin poikkeuksena se, ettei ilmoitetuissa lentohinnoissa ole mukana lentokenttäveroja.

Itsepalvelua surfaajalle

Halpalentoyhtiöt myyvät yleensä ainoastaan elektronisia lippuja ja todennäköisesti vain netissä. Matkatoimistot voivat hoitaa varauksen puolestasi, mutta ottavat tästä oman välityspalkkionsa. Erikoisuutena jotkut lentoyhtiöt antavat tehdä muutoksia varauksiin netissä - tosin joskus muutosten hinta on kovempi kuin uuden lipun!

Matkatavarat

Matkalaukuista on yleensä maksettava ekstraa. Käsimatkatavaraa voi viedä koneeseen veloituksetta, mutta ruumaan menevät matkalaukut maksavat tyypillisesti muutaman euron per kappale. Mikäli lentomatkasi sisältää useamman lennon, matkatavaraa ei voi selvittää määränpäähän asti, vaan laukut on selvitettävä joka lennolle erikseen välikentillä.

Halpalentoyhtiöitä


Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!