Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Firenze

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 30. kesäkuuta 2008 kello 20.50 – tehnyt Peginho (keskustelu | muokkaukset) (Juo)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Firenze

Default Banner.jpg

Firenze on kaupunki Italiassa ja Toscanan maakunnan pääkaupunki. Firenzessä on noin 370 000 asukasta (vuonna 2006).


Tule

Lentokoneella

Finnair lentää keväästä syksyyn Pisaan, josta pääsee noin tunnissa junalla Firenzen Santa Maria Novellan rautatieasemalle (päärautatieasema). Roomasta (Eurostar-)junamatka kestää 3 tuntia. Firenzen omalle pienehkölle lentokentälle (Aeroporto Amerigo Vespucci, Via del Termine, 11 Peretola-Firenze) voi lentää ainakin Frankfurtista.

Junalla

Santa Maria Novellan rautatieasemalle sekä Milanosta että Rooman suunnasta.

Autolla

Liiku

Firenze on paljolti kävelykaupunki. Historiallisen ydinkeskustan halki kulkee kävellen puolessa tunnissa, joten busseja matkailija tuskin joutuu käyttämään. Kaupungin laitamilla yöpyvälle ne ovat hyödyksi.

Useimmat bussilinjat alkavat rautatieaseman luota tai sivuuttavat sen. Bussit liikennöivät klo 6.00-12.00. Lippuja busseihin myyvät tabacchi, baarit sekä ATAF-tunniksin varustetut lehtipisteet.

Näe

  • Bargello

Bargellon kansallismuseo sijaitsee goottilaisessa palatsissa, joka rakennettiin vuonna 1255 asevarastoksi ja linnoitukseksi. Myöhemmin se palveli hallintorakennuksena ja vankilana, ennen kuin se muutettiin museoksi vuonna 1965. Sieltä ovat saaneet turvapaikan Firenzen suurin renessanssiajan veistoskokoelma, joka käsittää muiden muassa Michelangelon (myös varhaisimpia), Donatellon, Cellinin, Giambolognan, Lucan ja Giovanni della Robbian töitä. Museon kokoelmiin kuuluu myös keskiaikaisia aseita, itämäisiä mattoja, majolika-astiastoja 1500-luvulta, freskoja ja renessanssiajan historiallisia mitaleita.

Lisätietoa:Bargello

  • Ponte Vecchion silta (r.1348) Arno-joen yli. Sillan rakennuttajana pidetään Neri di Fiorovantia, joka korvasi vuoden 1333 tulvassa tuhoutuneen vanhan puisen sillan uudella. Ponte Vecchion silta koki myös kovia Toisessa Maailmansodassa vuonna 1944 eikä se välttynyt vaurioilta vuoden 1966 tulvissakaan. Ponte Vecchio ("Vanha silta") on tunnettu jalokivikauppiaiden keskuudessa ympäri maailman. Siltaa reunustavat pienet tunnelmalliset jalokivikaupat. Ennen siellä oli lihakauppoja.
  • Palazzo Pitti

Rakentamisen aloitti Luca Fancelli vuonna 1458 tyydyttääkseen vaikutusvaltaisen pankkiiri Luca Pittin mahtavat tavoitteet. Pitti oli kateellinen Medicin suvulle ja halusi rakennuttaa suuremman ja mahtavamman palatsin. Pankkiirin epäonnen vuoksi palatsi valmistui vuosia myöhemmin. Vuosina 1865-71 Firenzen ollessa Italian pääkaupunki, palatsia asutti Savoijin kuningassuku. Italian tasavallan synnyn jälkeen 1946 palatsin taideaarteista tuli valtion omaisuutta.

Tee

Vältä Firenzeä esim. pääsiäisenä ja muina turistien erityisesti suosimina aikoina, kuten elokuussa tai yleensä kesällä.Ihmismassat ovat mielettömät, sellaista ei täältä käsin voi helposti ymmärtää. Väljempää (suhteellinen käsite) alkaa olla lokakuun lopusta helmi-maaliskuulle. Tärkeimpiin museoihin (Galleria degli Uffici, Galleria dell'Accademia, Palazzo Pitti)kannattaa ehdottomasti varata aika etukäteen internetissä tai puhelimitse, ellei halua käyttää päiväänsä jonossa seisoskeluun.

Ota bussi no 13 tai "navetta" A (minibussi) ja nouse Piazzale Michelangiololle, josta korkealta avautuu klassillinen, maailman kauneimpiin kuuluva näkymä Arno-joen yli Firenzen kaupunkiin, etelästä katsottuna. Käy samalla benediktiinikirkossa S. Miniato al Montessa ja sen takana olevalla viehättävällä hautuumaalla.

Bussi no 7 vie Fiesoleen, kaupungin yläpuolella pohjoissuunnassa sijaitsevaan kylään, täältä avautuu huikaiseva näköala kaupungin yli vastakkaisesta suunnasta.

Opiskele ja sivisty. Kaupungissa on lukuisia kieli-,kokki-, taide-, ym. kouluja ja kurssinjärjestäjiä, jotka tarjoavat vähän toisenlaisen lomanviettotavan.

Osta

Kaupungissa on paljon kirjakauppoja, mm. hienoja taidekirjakauppoja, joissa matkailija sekoaa täysin uskomattoman upeita teoksia selaillessaan. Löytöjä tekee alennuskirjakaupoista. Autolla matkaavan kannattaa sortua näissä. Museoiden kirjakaupat ovat houkuttelevia mutta erittäin kalliita. Ylellisissä kultasepänliikkeissä timantit säihkyvät, varsinkin Ponte Vecchiolla. Erityisen viehättäviä (ja kohtuuhintaisia) ovat käsintehdyt renessansiajan tyyliä jäljittelevät korva- ym.korut, näitä myydään vaatimattomamman näköisissä pienissä liikkeissä siellä täällä. Katumarkkinoilla saa kaikkea, kashmirshaalit ja nahkatavara ovat tämän kirjoittajan vakisaalista. Nahkatakkeja myydään kaikkialla kaupungissa, italialainen nahka on maailman hienointa, samoinkuin italialaiset kengät ovat maailman mukavimmat ja kauneimmat. Näitä saa myös omien mittojen mukaan käsintehtyinä. Kaikki suuret muotihuoneet ovat tietenkin myös Firenzessä edustettuina.

Syö

Juo

Sosiaalikeskukset

Kahvilat

Baarit & pubit

  • Birbacco Lungarno Francesco Ferrucci, 9r tel. +39.055.6810132
  • Harry's Bar Firenze, Lungarno Vespucci 22r, tel. +39 055 23 96 700

Yökerhot

Nuku

  • Hotel David [3] Viale Michelangelo 1, tel.+39 055 6811695
  • Grand Hotel Adriatico [4] Via Maso Finiguerra 9, tel. +39 055.27931, fax +39 055.289661.
  • Hotel Il Guelfo Bianco, Via Cavour, 29, +39 055 288330 (, fax: +39 055 295203), [2].

Pysy turvassa

Pysy terveenä

Ota yhteyttä

Jatka matkaa

Firenzestä pääsee helposti moottoritietä pitkin Roomaan ja Milanoon.Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!