Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Färsaaret” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Färsaaret

Default Banner.jpg

p
(Syö)
(37 välissä olevaa versiota 8 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 4: Rivi 4:
 
| flag=[[Image:Fo-flag.png]]
 
| flag=[[Image:Fo-flag.png]]
 
| capital=[[Tórshavn]]
 
| capital=[[Tórshavn]]
| government=Färsaaret kuuluvat [[Tanska]]lle, joten ne voidaan katsoa osaksi Tanskan kuningaskuntaa.
+
| government=Autonominen osa [[Tanska]]n kuningaskuntaa vuodesta 1948
 
| currency=Färsaarten kruunu
 
| currency=Färsaarten kruunu
 
| area=1,399 km<sup>2</sup>
 
| area=1,399 km<sup>2</sup>
Rivi 12: Rivi 12:
 
| timezone=UTC, kesäaikana UTC +1
 
| timezone=UTC, kesäaikana UTC +1
 
}}
 
}}
'''Färsaaret''' [http://www.faroeislands.com] (fääriksi ''Føroyar'', tanskaksi ''Færøerne'') ovat [[Tanska]]lle kuuluva saariryhmä Atlantin valtamerellä.
+
'''Färsaaret''' [http://www.faroeislands.com] (fääriksi ''Føroyar'', tanskaksi ''Færøerne'') on [[Tanska]]lle kuuluva saariryhmä Pohjois-Atlantilla. Emämaa Tanska myönsi sille autonomian vuonna 1948. Itsehallinto antaa Färsaarille oikeuden säätää lailla omista sisäisistä asioistaan ja päättää maakunnan tulo- ja menoarviosta. 33-jäsenisen parlamentin lisäksi Färsaarilla on kaksi edustajaa Tanskan valtiopäivillä.
 +
 
 +
Färsaarilla on noin 50 000 asukasta. Noin 98 prosenttia väestöstä on Tanskan, Färsaarten tai Grönlannin kansalaisia. Suurimmat ulkomaalaisryhmät saarilla ovat islantilaiset, norjalaiset ja puolalaiset.  
  
 
== Saaret ==
 
== Saaret ==
Färsaaret koostuvat 18 saaresta.
+
Färsaaret sijaitsevat pohjoisella Atlantilla Islannin (450 km), Norjan (670 km) ja Skotlannin (580 km) välissä. Färsaaret koostuvat 18 saaresta, joista 17 on asuttuja. Saarten yhteispinta-ala on 1 400 km2 ja niillä on rantaviivaa 1 120 kilo(?)metriä. Saaret ovat aikoinaan syntyneet tulivuorenpurkauksen seurauksena, mutta alueella ei ole enää aktiivisia tulivuoria. Tuliperäisyydestä muistuttavat enää jylhät basalttiset kalliot sekä kaksi vesiputousta, joiden veden lämpötila on noin 20 astetta.
 +
 
 
== Kaupungit ==
 
== Kaupungit ==
 
*[[Tórshavn]]
 
*[[Tórshavn]]
 
*[[Klaksvík]]
 
*[[Klaksvík]]
*[[Hoyvík]]
+
*[[Gjógv]]
*[[Tvøroyri]]
+
 
 
== Muut kohteet ==
 
== Muut kohteet ==
 +
 +
* [[Mykines]]
 +
* [[Vestmanna]]n lintukalliot
 +
 
== Ymmärrä ==
 
== Ymmärrä ==
Färsaarten varhaisesta historiasta kertoo Islannissa vuoden 1200 jälkeen kirjoitettu saaga Færeyinga Saga, jonka mukaan ensimmäinen Färsaarille vakituisesti asettunut mies oli Grímr Kamban.
 
  
Noin 80% färsaarelaisista saa elantonsa kalastuksella. Färsaarten ilmasto on nopeasti vaihteleva.
+
Färsaaret ei kuulu Euroopan unioniin eikä se ole allekirjoittanut Schengenin vapaan liikkuvuuden sopimusta. Siitä huolimatta Färsaarten ja Schengen-maiden välillä ei ole rajatarkastuksia. Pohjoismaiden kansalaiset eivät tarvitse passia matkustaessaan Färsaarille, mutta henkilöllisyys on pystyttävä todistamaan tarvittaessa.
 +
 
 +
Färsaarten merkittävin elinkeino on kalastus. Kalastus ja kalanjalostusteollisuus muodostaa yli 90 prosenttia saarten vientitulosta. Färsaarten tärkeimpiä kauppakumppaneita ovat Tanska, [[Iso-Britannia]] ja Norja. Maa ajatui 1990-luvun alussa syvään talousahdinkoon, mutta sittemmin Färsaarten talous on kasvanut vakaasti. Viime vuosina sen työttömyysaste on ollut yksi Euroopan pienimmistä.
 +
 
 +
Färsaarilla on noin 80 000 lammasta. Lammastilojen pinta-alaa ei mitata aareissa tai hehtaareissa vaan sillä kuinka monta lammasta tilalle mahtuu syömään ruohoa. Lampaanvillaa joudutaan jopa polttamaan, sillä tuotetun villan määrä ylittää moninkertaisesti muun muassa EU:n tuontirajoitusten salliman määrän.
 +
 
 
== Tule ==
 
== Tule ==
 
===Lentokoneella===
 
===Lentokoneella===
Färsaarille ei ole suoraa lentoyhteyttä Suomesta. Färsaarten lentoyhtiö Atlantic Airways [http://www.atlantic.fo/] lentää useisiin Pohjois-Eurooppalaisiin kaupunkeihin. Suorin reitti Suomesta on [[Tukholma]]n tai [[Kööpenhamina]]n kautta.
+
Färsaarten ainoa lentoasema '''Vága floghavn''' ({{IATA|FAE}}) sijaitsee Vágarin saarella noin 45 minuutin ajomatkan päässä pääkaupunki [[Tórshavn]]ista. Lentokenttä oli brittiarmeijan tukikohtana toisen maailmansodan aikaan. Taksimatka lentokentältä Tórshavniin vuonna 2010 maksaa 175 DKK (~25 euroa). Lentoasemalta on bussiyhteys pääkaupunkiin sekä pohjoisemmille saarille.
 +
 
 +
Färsaarten kansallinen lentoyhtiö Atlantic Airways [http://www.atlantic.fo/] lentää päivittäin Kööpenhaminaan, [[Billund]]iin sekä [[Reykjavik]]iin. Lisäksi se lentää Lontoon Stanstedille ja [[Stavanger]]iin Norjaan.Suomesta ei ole suoraa lentoyhteyttä Färsaarille vaan matkailijan tulee vaihtaa konetta esimerkiksi [[Kööpenhamina]]ssa tai [[Lontoo]]ssa. Lentoliput Helsingistä maksaa halvimmillaan noin 600 euroa.
  
 
===Laivalla===
 
===Laivalla===
Smyril Line [http://www.smyril-line.com/] liikennöi Torshavniin Norjan Bergenistä, Tanskan Hanstholmista, Skottlannin Scrabsterista sekä Islannin Seyðisfjørðurista.
+
Smyril Line [http://www.smyril-line.com/] liikennöi Tórshavniin Tanskan Hanstholmista sekä Islannin Seyðisfjørðurista. Yhtiöllä on aikaisemmin ollut yhteydet myös Skotlannista sekä [[Bergen]]istä, mutta nämä lakkautettiin toistaseksi taantuman vuoksi vuonna 2009.
  
 
==Liiku==
 
==Liiku==
 
==Puhu==
 
==Puhu==
Färsaarilla puhutaan fääriä ja tanskaa. Nuorempi sukupolvi puhuu myös englantia.
+
Färsaarilla puhutaan fääriä ja tanskaa. Fääri on ensimmäinen virallinen kieli ja tanskaa opetetaan kouluissa toisena virallisena kielenä. Fääri kuuluu germaaniseen kieliperheeseen ja on yksi vähiten puhutuista kieliperheen kielistä. Kieli on läheistä sukua islannin kielelle ja muinaisnorjalle. Färsaarten ulkopuolella fääriä äidinkielenään puhuu noin 12 000 ihmistä.
 +
 
 +
Färsaarilla matkaileva tulee hyvin toimeen englannin kielellä, jota puhutaan saarilla laajasti. Paikalliset ymmärtävät myös jonkin verran ruotsia sekä pohjoismaisten kielten sekoitusta, "skandinaaviskaa".
 +
 
 
==Osta==
 
==Osta==
Tórshavnissa on trendikkäitä vaateliikeittä. Lauantaisin suurin osa kaupoista suljetaan kello 14 ja sunnuntaisin kaupat ovat kiinni.
+
Tyypillisiä tuliaisia Färsaarilta ovat erilaiset lampaanvillaiset tuotteet, täytetyt linnut, keramiikka, korut sekä postimerkit, joita pidetään yksinä maailman laadukkaimmista.
 +
 
 
===Hintataso===
 
===Hintataso===
Färsaarten hintataso on melko korkea. Paikallinen valuutta on Färsaarten kruunu.
+
Hintataso Färsaarilla on hieman Suomea korkeampi, mutta ei kuitenkaan merkittävästi. Suurin osa elintarvikkeista ja muista hyödykkeistä tuodaan muualta, joten kuljetuskustannukset ovat omiaan nostamaan hintoja.
 +
 
 +
Färsaarilla käytettävä rahayksikkö on färsaarten kruunu (fääriksi ''føroysk króna'', tanskaksi ''færøsk krone'') ja se jakaantuu sataan äyriin (''oyra''). Färsaarten kruunu on sidoksissa Tanskan kruunuun eikä sillä ole omaa valuuttakoodia. Färsaarilla on omat setelinsä eivätkä tanskalaiset setelit ole laillisia maksuvälineitä Färsaarilla. Kolikot ovat kuitenkin samoja kuin Tanskassa. Matkailijan on hyvä huomata, että Färsaarten setelit eivät ole tunnettuja Tanskan ulkopuolella, joten ne kannattaa vaihtaa muuhun valuuttaan viimeistään lentokentällä.
 +
 
 +
Suurimmissa taajamissa on pankkiautomaatteja, joista voi nostaa rahaa Visa-, Mastercard-, Eurocard- sekä Dankort-korteilla. Hotel Hafnian vastaanotossa on mahdollista nostaa käteistä myös American Express-kortilla.
 +
 
 
==Syö==
 
==Syö==
Färsaarilla syödään paljon kalaa ja lammasta.
+
Färsaarelaista lampaan lihaa ei suolata, paahdeta tai muuten käsitellä. Lampaan lihan kuivataan perinteisesti raikkaassa meri-ilmassa.
 +
 
 +
Palvelu kuuluu hintaan eikä juomarahaa ole tapana antaa.
 +
 
 
==Juo==
 
==Juo==
 +
 +
Alkoholin myynti oli äärimmäisen rajoitettua vuoteen 1992 asti ja on edelleen tarkoin säänneltyä.
 +
Mietoja oluita myydään ruokakaupoissa sekä lisensoimattomista kahviloista ja ravintoloista. Vahvoja oluita, viiniä sekä viinoja myydään ainoastaan Färsaarten hallinnon alaisissa alkoholiliikkeissä, joita saarilla on yhteensä 6, sekä anniskeluoikedellisissa ravintoloissa, baareissa sekä yökerhoissa.
 +
 +
Alkoholin ostamiseen vaaditaan 18 vuoden ikä.
 +
 
===Kahvilat===
 
===Kahvilat===
 
===Baarit & pubit===
 
===Baarit & pubit===
Rivi 48: Rivi 79:
 
===Yökerhot===
 
===Yökerhot===
 
Yökerhot ovat nuorten suosimia illanviettopaikkoja. Yökerhojen ikäraja on 18.
 
Yökerhot ovat nuorten suosimia illanviettopaikkoja. Yökerhojen ikäraja on 18.
 +
 
==Nuku==
 
==Nuku==
 
==Opiskele==
 
==Opiskele==
Rivi 54: Rivi 86:
 
==Pysy terveenä==
 
==Pysy terveenä==
 
==Kunnioita==
 
==Kunnioita==
 +
 +
* Älä erehdy sanomaan, että olet Tanskassa matkustaessasi Färsaarilla. Färsaarelaiset eivät miellä itseään tanskalaisiksi ja ovat tarkkoja identiteetistään.
 +
* Vältä keskustelua valaanpyynnistä, etenkin jos olet sitä vastaan. Färsaarelaiset ovat ylpeitä kulttuuristaan ja valaanpyynti on merkittävä osa sitä. Tämän vuoksi valaanpyynnin jyrkkä tuomitseminen ja kritisoiminen ei ole suositeltavaa.
 +
* Färsaarelaiset ovat tunnettuja vieraanvaraisuudestaan, mutta matkailijalta odotetaan kuitenkin kohteliasta ja kunnioittavaa käytöstä.
 +
* Muista kunnioittaa Tinganesissa asuvien yksityisyyttä tutkiessassi Tórhavnin vanhaa kaupunkia. Älä siis tiiraile sisään ikkunoista tai muuten häiritse asukkaita epäasiattomalla käytökselläsi. Kyseessä on färsaarelaisille tavallinen asuinalue eikä matkailunähtävyys.
 +
 
==Ota yhteyttä==
 
==Ota yhteyttä==
 
*'''GSM'''-puhelimet toimivat Färsaarilla.
 
*'''GSM'''-puhelimet toimivat Färsaarilla.
  
{{runko}}
+
==Lue lisää=
 +
* [http://www.xn--maailmanympri-lfb.fi/yleinen/sateiset-farsaaret-tarjoavat-pohjoista-eksotiikkaa/ Sateiset Färsaaret tarjoavat pohjoista eksotiikkaa] (luettu 11.9.2012)
 +
 
 +
{{käyttökelpoinen}}
 
{{Sijainti|Tanska}}
 
{{Sijainti|Tanska}}
 +
 +
 +
 
[[de:Färöer]]
 
[[de:Färöer]]
 
[[en:Faroe Islands]]
 
[[en:Faroe Islands]]
 
[[eo:Ferooj]]
 
[[eo:Ferooj]]
 +
[[es:Feroe]]
 
[[fr:Îles Féroé]]
 
[[fr:Îles Féroé]]
 
[[it:Isole Faroe]]
 
[[it:Isole Faroe]]
 
[[ja:フェロー諸島]]
 
[[ja:フェロー諸島]]
 +
[[nl:Faeröer]]
 
[[pl:Wyspy Owcze]]
 
[[pl:Wyspy Owcze]]
 
[[sv:Färöarna]]
 
[[sv:Färöarna]]
 +
[[wts:Category:Faroe Islands]]
 +
 
[[WikiPedia:Färsaaret]]
 
[[WikiPedia:Färsaaret]]

Versio 15. elokuuta 2013 kello 16.54

noframe
Lippu
Fo-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Tórshavn
Valtiomuoto Autonominen osa Tanskan kuningaskuntaa vuodesta 1948
Valuutta Färsaarten kruunu
Pinta-ala 1,399 km2
Väkiluku 47,246
Kieli fääri ja tanska
Uskonto luterilaisuus
Aikavyöhyke (UTC) UTC, kesäaikana UTC +1

Färsaaret [1] (fääriksi Føroyar, tanskaksi Færøerne) on Tanskalle kuuluva saariryhmä Pohjois-Atlantilla. Emämaa Tanska myönsi sille autonomian vuonna 1948. Itsehallinto antaa Färsaarille oikeuden säätää lailla omista sisäisistä asioistaan ja päättää maakunnan tulo- ja menoarviosta. 33-jäsenisen parlamentin lisäksi Färsaarilla on kaksi edustajaa Tanskan valtiopäivillä.

Färsaarilla on noin 50 000 asukasta. Noin 98 prosenttia väestöstä on Tanskan, Färsaarten tai Grönlannin kansalaisia. Suurimmat ulkomaalaisryhmät saarilla ovat islantilaiset, norjalaiset ja puolalaiset.

Saaret

Färsaaret sijaitsevat pohjoisella Atlantilla Islannin (450 km), Norjan (670 km) ja Skotlannin (580 km) välissä. Färsaaret koostuvat 18 saaresta, joista 17 on asuttuja. Saarten yhteispinta-ala on 1 400 km2 ja niillä on rantaviivaa 1 120 kilo(?)metriä. Saaret ovat aikoinaan syntyneet tulivuorenpurkauksen seurauksena, mutta alueella ei ole enää aktiivisia tulivuoria. Tuliperäisyydestä muistuttavat enää jylhät basalttiset kalliot sekä kaksi vesiputousta, joiden veden lämpötila on noin 20 astetta.

Kaupungit

Muut kohteet

Ymmärrä

Färsaaret ei kuulu Euroopan unioniin eikä se ole allekirjoittanut Schengenin vapaan liikkuvuuden sopimusta. Siitä huolimatta Färsaarten ja Schengen-maiden välillä ei ole rajatarkastuksia. Pohjoismaiden kansalaiset eivät tarvitse passia matkustaessaan Färsaarille, mutta henkilöllisyys on pystyttävä todistamaan tarvittaessa.

Färsaarten merkittävin elinkeino on kalastus. Kalastus ja kalanjalostusteollisuus muodostaa yli 90 prosenttia saarten vientitulosta. Färsaarten tärkeimpiä kauppakumppaneita ovat Tanska, Iso-Britannia ja Norja. Maa ajatui 1990-luvun alussa syvään talousahdinkoon, mutta sittemmin Färsaarten talous on kasvanut vakaasti. Viime vuosina sen työttömyysaste on ollut yksi Euroopan pienimmistä.

Färsaarilla on noin 80 000 lammasta. Lammastilojen pinta-alaa ei mitata aareissa tai hehtaareissa vaan sillä kuinka monta lammasta tilalle mahtuu syömään ruohoa. Lampaanvillaa joudutaan jopa polttamaan, sillä tuotetun villan määrä ylittää moninkertaisesti muun muassa EU:n tuontirajoitusten salliman määrän.

Tule

Lentokoneella

Färsaarten ainoa lentoasema Vága floghavn (IATA: FAE) sijaitsee Vágarin saarella noin 45 minuutin ajomatkan päässä pääkaupunki Tórshavnista. Lentokenttä oli brittiarmeijan tukikohtana toisen maailmansodan aikaan. Taksimatka lentokentältä Tórshavniin vuonna 2010 maksaa 175 DKK (~25 euroa). Lentoasemalta on bussiyhteys pääkaupunkiin sekä pohjoisemmille saarille.

Färsaarten kansallinen lentoyhtiö Atlantic Airways [2] lentää päivittäin Kööpenhaminaan, Billundiin sekä Reykjavikiin. Lisäksi se lentää Lontoon Stanstedille ja Stavangeriin Norjaan.Suomesta ei ole suoraa lentoyhteyttä Färsaarille vaan matkailijan tulee vaihtaa konetta esimerkiksi Kööpenhaminassa tai Lontoossa. Lentoliput Helsingistä maksaa halvimmillaan noin 600 euroa.

Laivalla

Smyril Line [3] liikennöi Tórshavniin Tanskan Hanstholmista sekä Islannin Seyðisfjørðurista. Yhtiöllä on aikaisemmin ollut yhteydet myös Skotlannista sekä Bergenistä, mutta nämä lakkautettiin toistaseksi taantuman vuoksi vuonna 2009.

Liiku

Puhu

Färsaarilla puhutaan fääriä ja tanskaa. Fääri on ensimmäinen virallinen kieli ja tanskaa opetetaan kouluissa toisena virallisena kielenä. Fääri kuuluu germaaniseen kieliperheeseen ja on yksi vähiten puhutuista kieliperheen kielistä. Kieli on läheistä sukua islannin kielelle ja muinaisnorjalle. Färsaarten ulkopuolella fääriä äidinkielenään puhuu noin 12 000 ihmistä.

Färsaarilla matkaileva tulee hyvin toimeen englannin kielellä, jota puhutaan saarilla laajasti. Paikalliset ymmärtävät myös jonkin verran ruotsia sekä pohjoismaisten kielten sekoitusta, "skandinaaviskaa".

Osta

Tyypillisiä tuliaisia Färsaarilta ovat erilaiset lampaanvillaiset tuotteet, täytetyt linnut, keramiikka, korut sekä postimerkit, joita pidetään yksinä maailman laadukkaimmista.

Hintataso

Hintataso Färsaarilla on hieman Suomea korkeampi, mutta ei kuitenkaan merkittävästi. Suurin osa elintarvikkeista ja muista hyödykkeistä tuodaan muualta, joten kuljetuskustannukset ovat omiaan nostamaan hintoja.

Färsaarilla käytettävä rahayksikkö on färsaarten kruunu (fääriksi føroysk króna, tanskaksi færøsk krone) ja se jakaantuu sataan äyriin (oyra). Färsaarten kruunu on sidoksissa Tanskan kruunuun eikä sillä ole omaa valuuttakoodia. Färsaarilla on omat setelinsä eivätkä tanskalaiset setelit ole laillisia maksuvälineitä Färsaarilla. Kolikot ovat kuitenkin samoja kuin Tanskassa. Matkailijan on hyvä huomata, että Färsaarten setelit eivät ole tunnettuja Tanskan ulkopuolella, joten ne kannattaa vaihtaa muuhun valuuttaan viimeistään lentokentällä.

Suurimmissa taajamissa on pankkiautomaatteja, joista voi nostaa rahaa Visa-, Mastercard-, Eurocard- sekä Dankort-korteilla. Hotel Hafnian vastaanotossa on mahdollista nostaa käteistä myös American Express-kortilla.

Syö

Färsaarelaista lampaan lihaa ei suolata, paahdeta tai muuten käsitellä. Lampaan lihan kuivataan perinteisesti raikkaassa meri-ilmassa.

Palvelu kuuluu hintaan eikä juomarahaa ole tapana antaa.

Juo

Alkoholin myynti oli äärimmäisen rajoitettua vuoteen 1992 asti ja on edelleen tarkoin säänneltyä. Mietoja oluita myydään ruokakaupoissa sekä lisensoimattomista kahviloista ja ravintoloista. Vahvoja oluita, viiniä sekä viinoja myydään ainoastaan Färsaarten hallinnon alaisissa alkoholiliikkeissä, joita saarilla on yhteensä 6, sekä anniskeluoikedellisissa ravintoloissa, baareissa sekä yökerhoissa.

Alkoholin ostamiseen vaaditaan 18 vuoden ikä.

Kahvilat

Baarit & pubit

Tórshavn on ainoa paikka, jossa sijaitsee muutama baari.

Yökerhot

Yökerhot ovat nuorten suosimia illanviettopaikkoja. Yökerhojen ikäraja on 18.

Nuku

Opiskele

Työskentele

Pysy turvassa

Pysy terveenä

Kunnioita

  • Älä erehdy sanomaan, että olet Tanskassa matkustaessasi Färsaarilla. Färsaarelaiset eivät miellä itseään tanskalaisiksi ja ovat tarkkoja identiteetistään.
  • Vältä keskustelua valaanpyynnistä, etenkin jos olet sitä vastaan. Färsaarelaiset ovat ylpeitä kulttuuristaan ja valaanpyynti on merkittävä osa sitä. Tämän vuoksi valaanpyynnin jyrkkä tuomitseminen ja kritisoiminen ei ole suositeltavaa.
  • Färsaarelaiset ovat tunnettuja vieraanvaraisuudestaan, mutta matkailijalta odotetaan kuitenkin kohteliasta ja kunnioittavaa käytöstä.
  • Muista kunnioittaa Tinganesissa asuvien yksityisyyttä tutkiessassi Tórhavnin vanhaa kaupunkia. Älä siis tiiraile sisään ikkunoista tai muuten häiritse asukkaita epäasiattomalla käytökselläsi. Kyseessä on färsaarelaisille tavallinen asuinalue eikä matkailunähtävyys.

Ota yhteyttä

  • GSM-puhelimet toimivat Färsaarilla.

=Lue lisää

Tämä on käyttökelpoinen artikkeli. Sitä voisi käyttää, mutta se ei vedä vertoja matkaoppaalle. Sukella sisään ja auta tekemään siitä kattava!