Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Färsaaret” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Färsaaret

Default Banner.jpg

(Kunnioita)
Rivi 60: Rivi 60:
 
==Pysy terveenä==
 
==Pysy terveenä==
 
==Kunnioita==
 
==Kunnioita==
 +
 +
* Älä erehdy sanomaan, että olet Tanskassa matkustaessasi Färsaarilla. Färsaarelaiset eivät miellä itseään tanskalaisiksi ja ovat tarkkoja identiteetistään.
 +
* Vältä keskustelua valaanpyynnistä, etenkin jos olet sitä vastaan. Valaanpyynnillä on suuri merkitys färsaarelaisessa kulttuurissa ja suurin osa väestöstä on ylpeä tästä. Tämän vuoksi sen tuomitseminen ja rankka kritisoiminen ei ole suositeltavaa.
 +
* Färsaarelaiset ovat tunnettuja vieraanvaraisuudestaan, mutta matkailijalta odotetaan kuitenkin kohteliasta ja kunnioittavaa käytöstä.
 +
* Muista kunnioittaa Tinganesissa asuvien yksityisyyttä tutkiessassi Tórhavnin vanhaa kaupunkia. Älä siis tiiraile sisään ikkunoista tai muuten häiritse asukkaita epäasiattomalla käytökselläsi.
 +
 
==Ota yhteyttä==
 
==Ota yhteyttä==
 
*'''GSM'''-puhelimet toimivat Färsaarilla.
 
*'''GSM'''-puhelimet toimivat Färsaarilla.

Versio 12. elokuuta 2010 kello 21.51

noframe
Lippu
Fo-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Tórshavn
Valtiomuoto Autonominen osa Tanskan kuningaskuntaa vuodesta 1948
Valuutta Färsaarten kruunu
Pinta-ala 1,399 km2
Väkiluku 47,246
Kieli fääri ja tanska
Uskonto luterilaisuus
Aikavyöhyke (UTC) UTC, kesäaikana UTC +1

Färsaaret [1] (fääriksi Føroyar, tanskaksi Færøerne) on Tanskalle kuuluva saariryhmä Pohjois-Atlantilla. Emämaa Tanska myönsi sille autonomian vuonna 1948. Itsehallinto antaa Färsaarille oikeuden säätää lailla omista sisäisistä asioistaan ja päättää maakunnan tulo- ja menoarviosta. 33-jäsenisen parlamentin lisäksi Färsaarilla on kaksi edustajaa Tanskan valtiopäivillä.

Saaret

Färsaaret sijaitsevat pohjoisella Atlantilla Islannin (450 km), Norjan (670 km) ja Skotlannin (580 km) välissä. Färsaaret koostuvat 18 saaresta, joista 17 on asuttuja. Saarten yhteispinta-ala on 1 400 km2 ja niillä on rantaviivaa 1 120 metriä. Saaret ovat aikoinaan syntyneet tulivuorenpurkauksen seurauksena, mutta alueella ei ole enää aktiivisia tulivuoria. Tuliperäisyydestä muistuttavat enää jylhät basalttiset kalliot sekä kaksi vesiputousta, joiden veden lämpötila on noin 20 astetta.

Kaupungit

Muut kohteet

Ymmärrä

Färsaaret ei kuulu Euroopan unioniin eikä se ole allekirjoittanut Schengenin vapaan liikkuvuuden sopimusta. Siitä huolimatta Färsaarten ja Schengen-maiden välillä ei ole rajatarkastuksia. Pohjoismaiden kansalaiset eivät tarvitse passia matkustaessaan Färsaarille, mutta henkilöllisyys on pystyttävä todistamaan tarvittaessa.

Färsaarten varhaisesta historiasta kertoo Islannissa vuoden 1200 jälkeen kirjoitettu saaga Færeyinga Saga, jonka mukaan ensimmäinen Färsaarille vakituisesti asettunut mies oli Grímr Kamban.

Noin 80% färsaarelaisista saa elantonsa kalastuksella. Färsaarten sää on nopeasti vaihteleva.

Tule

Lentokoneella

Färsaarille ei ole suoraa lentoyhteyttä Suomesta. Färsaarten lentoyhtiö Atlantic Airways [2] lentää useisiin Pohjois-Eurooppalaisiin kaupunkeihin. Suorin reitti Suomesta on Lontoon tai Kööpenhaminan kautta.

Laivalla

Smyril Line [3] liikennöi Torshavniin Norjan Bergenistä, Tanskan Hanstholmista, Skottlannin Scrabsterista sekä Islannin Seyðisfjørðurista.

Liiku

Puhu

Färsaarilla puhutaan fääriä ja tanskaa. Nuorempi sukupolvi puhuu myös englantia.

Osta

Tórshavnissa on trendikkäitä vaateliikeittä. Lauantaisin suurin osa kaupoista suljetaan kello 14 ja sunnuntaisin kaupat ovat kiinni.

Hintataso

Färsaarten hintataso on melko korkea. Paikallinen valuutta on Färsaarten kruunu.

Syö

Färsaarilla syödään paljon kalaa ja lammasta.

Juo

Kahvilat

Baarit & pubit

Tórshavn on ainoa paikka, jossa sijaitsee muutama baari.

Yökerhot

Yökerhot ovat nuorten suosimia illanviettopaikkoja. Yökerhojen ikäraja on 18.

Nuku

Opiskele

Työskentele

Pysy turvassa

Pysy terveenä

Kunnioita

  • Älä erehdy sanomaan, että olet Tanskassa matkustaessasi Färsaarilla. Färsaarelaiset eivät miellä itseään tanskalaisiksi ja ovat tarkkoja identiteetistään.
  • Vältä keskustelua valaanpyynnistä, etenkin jos olet sitä vastaan. Valaanpyynnillä on suuri merkitys färsaarelaisessa kulttuurissa ja suurin osa väestöstä on ylpeä tästä. Tämän vuoksi sen tuomitseminen ja rankka kritisoiminen ei ole suositeltavaa.
  • Färsaarelaiset ovat tunnettuja vieraanvaraisuudestaan, mutta matkailijalta odotetaan kuitenkin kohteliasta ja kunnioittavaa käytöstä.
  • Muista kunnioittaa Tinganesissa asuvien yksityisyyttä tutkiessassi Tórhavnin vanhaa kaupunkia. Älä siis tiiraile sisään ikkunoista tai muuten häiritse asukkaita epäasiattomalla käytökselläsi.

Ota yhteyttä

  • GSM-puhelimet toimivat Färsaarilla.
Tämä on käyttökelpoinen artikkeli. Sitä voisi käyttää, mutta se ei vedä vertoja matkaoppaalle. Sukella sisään ja auta tekemään siitä kattava!