Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Etelä-Amerikka

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 27. maaliskuuta 2014 kello 18.25 – tehnyt Cupavi (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Etelä-Amerikka

Default Banner.jpg

Etelä-Amerikan kartta

Etelä-Amerikka on yksi seitsemästä maanosasta.


MatkailuneuvontaValtiot

Muut kohteet

Ymmärrä

Tule

Etelä- ja Keski-Amerikan välillä ei ole tie- eikä junayhteyksiä. Panaman ja Kolumbian rajalla on 160 km pituinen viidakko-alue jota tunnetaan myös englanninkielisellä nimellä Darien Gap jonka läpi ei pääsee muuten kun jalan tai järeällä maasturilla. Panaman ja Kolumbian välillä tosin pääsee kulkemaan lautoilla.

Lentokoneella

Joitakin tilauslentoja lukuunottamatta Suomesta ei ole suoria lentoja Etelä-Amerikkaan, vaan konetta pitää vaihtaa esim. Madridissa tai Lontoossa. Tiheimmiten lennetään Euroopasta Sao Pauloon ja Buenos Airesiin. Yleisesti ottaen pääkaupunkeihin on päivittäinen lento.

Laivalla

Etelä-Amerikkaan voi saapua laivalla Kolumbian Cartagenaan Panamasta, Jamaikalta, tai muilta Karibian saarilta. Euroopastakin on laivayhteys Etelä-Amerikkaan: Grimaldi Linesin [1] rahtilaivat ottavat myös matkustajia ja autoja Hampurista Buenos Airesiin.

Matkustusasiakirjat

Suriname on ainoa Etelä-Amerikan maa jonne vaaditaan suomalaismatkailijoilta viisumi, muualle riittää passi.

Liiku

Paras tapa liikkua Etelä-Amerikassa on bussilla. Sillä pääsee käytännössä halvalla ja kätevästi, varaamatta etukäteen aina ja kaikkialle. Poikkeuksena Amazonin alue. Etäisyydet ovat kuitenkin valtavat. Sisäiset lennot ovat kuitenkin pääsääntöisesti kalliita, ja ne kannattaa varata etukäteen.

Puhu

Lähes kaikkialla Etelä-Amerikassa puhutaan espanjaa, poikkeuksena Brasilia jossa puhutaan Portugalia ja pohjoisen rannikon pieniä maita Guyana (englanti), Suriname (hollanti) ja Ranskan Guayana (ranska). Asiointi englanniksi "turistikohteiden" ulkopuolella on hankalaa - tutustu siis espanjan tai portugalin alkeisiin ennen matkaa. Huomioi, että Etelä-Amerikan espanjan ja portugalin murteet poikkeavat eurooppalaisesta "standardi"-espanjasta ja -portugalista.

Syö

Juo

Brasilian eteläosissa, Argentiinassa, Uruguayssa ja Paraguayassa juodaan Matéta (Yerba maté) . Paikalliset nauttivat juomaa yleensä omasta kupistaan pillin läpi, lisäten päivän aikana juomaan kuumaa vettä termospullosta. Kesäisin samaa yrttiä sekoitettuna kylmään veteen kutsutaan Tereréksi.

Pysy turvassa

Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!