Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Chichen Itza” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Chichen Itza

Default Banner.jpg

(Historia)
(Liiku)
Rivi 17: Rivi 17:
  
 
==Liiku==
 
==Liiku==
===Autolla===
+
Ainoa tapa liikkua Chichen Itzassa on jalkaisin. Mukavat kävelykengät sekä vesipullo, hattu ja aurinkorasva kuuluvatkin vierailijan perusvarustukseen.
===Bussilla===
+
 
===Kävellen===
+
Huomaa, että myös suurimman pyramidin huipulle on mahdollista kiivetä. Portaat ovat kuitenkin jyrkät ja paikoitellen heikossa kunnossa, joten kiivetessä on oltava varovainen.
===Metrolla===
 
  
 
==Näe==
 
==Näe==

Versio 19. maaliskuuta 2008 kello 11.21

Chichén Itzá on kuuluisa Maya-intiaanien temppelialue, Cancunin ja Meridan puolessa välissä. Se on yksi Unescon maailmanperintökohteista ja se valittiin vuonna 2007 maailman seitsemän uuden ihmeen joukkoon.

Ymmärrä

Chichén Itzán sijainti tekee siitä suositun matkakohteen. Monet turistit poikkeavat alueella päivän reissuilla esimerkiksi Cancunista. Turistimassojen ja porottavan auringonpaahteen välttämiseksi paras vierailuajankohta on varhain aamulla. Alue on erittäin laaja, joten oppaan käyttämistä kannattaa ainakin harkita.

Historia

Chichén Itzá oli Maya-kulttuurin poliittinen ja taloudellinen keskus. Se toimi yli tuhannen vuoden ajan muun muassa uhripaikkana sekä pyhiinvaelluskohteena. Chichén Itzán Cenote Sagrado (60 metriä leveä ja 35 metriä syvä lähde) oli pyhitetty sateen jumala Chacille. Joidenkin lähteiden mukaan 900-luvun loppupuolella tolteekit kuninkaansa Quetzalcoatl:in (mayakielellä Kukulcán) johdolla valtasivat Chichén Itzán ja tekivät siitä alueen vaikutusvaltaisimman kaupungin. Samalla kaupungista muodostui Kukulcánin palvonnan keskus. Toiset lähteet taas väittävät, että minkäänlaista valtausta ei tapahtunut vaan muutokset syntyivät eri kansojen vaikutuksen myötä.

Vuoden 1221 tienoilla Mayat kapinoivat tolteekkijohtajia vastaan. Vaikka kaupunkia ei hylätty, kaikki poliittinen valta siirtyi vähitellen muualle ja kaupunki näivettyi. Se pysyi kuitenkin Mayojen pyhiinvaelluskohteena kunnes espanjalaiset valloittivat sen vuonna 1531.

Vaikka espanjalaiset ajettiin Maya-intiaanien toimesta pois alueelta, jäi Chichén Itzán alue vähitellen viidakon armoille. 1920-luvulla alueella alkoivat laajat kunnostustyöt, joiden ansiosta Chichén Itzán historiasta on saatu paljon uutta tietoa ja monet rakennukset on onnistuttu entisöimään. Sisäänkäynnin lähellä sijaitsevassa museossa on näytillä muun muassa valokuvia siitä, miltä alue näytti kunnostustöiden alkaessa.

Tule

Chichen Itza sijaitsee Meridan ja Cancunin välisen maksullisen valtatien varrella. Sen vierellä kulkee myös pienempi tie, joka poikkeaa monissa lähistön kylissä. Alueelle pääsee autolla sekä säännöllisesti kulkevilla busseilla. Myös monet lähistön yritykset järjestävät matkoja Chichen Itzaan.

Pääsymaksua alueelle perittiin vuonna 2007 142$.

Liiku

Ainoa tapa liikkua Chichen Itzassa on jalkaisin. Mukavat kävelykengät sekä vesipullo, hattu ja aurinkorasva kuuluvatkin vierailijan perusvarustukseen.

Huomaa, että myös suurimman pyramidin huipulle on mahdollista kiivetä. Portaat ovat kuitenkin jyrkät ja paikoitellen heikossa kunnossa, joten kiivetessä on oltava varovainen.

Näe

Tee

Osta

Syö

Juo

Kahvilat

Baarit & pubit

Yökerhot

Nuku

Edulliset

Keskihintaiset

Hintavat

Pysy turvassa

Pysy terveenä

Ota yhteyttä

Jatka matkaa


Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!