Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Chicago” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Chicago

Default Banner.jpg

(iw)
 
(14 välissä olevaa versiota 5 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Chicago''' on kaupunki [[Yhdysvallat|Yhdysvalloissa]] [[Illinois|Illinois'n]] osavaltiossa. Se sijaitsee Keskilännessä, Michigan-järven etelärannalla.
+
[[Image:Lincoln Park skyline view.jpg|thumb|300px|Lincoln Park, taustalla osa Chicagon pilvenpiirtäjistä]]
 +
'''Chicago''' on [[Yhdysvallat|Yhdysvaltojen]] kolmanneksi suurin kaupunki.  Se sijaitsee Keskilännessä, [[Illinois|Illinois'n]] osavaltiossa Michigan-järven etelärannalla.  
 +
 
 +
 
 +
==Matkailuneuvonta== 
 +
* [http://www.topholidaydestination.info/usa-top-holiday-destinations/ '''Yhdysvallat - Matkaopas''']
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
  
 
==Tule==
 
==Tule==
Chicagon O'Hare on eräs maailman vilkkaimmista lentokentistä. Sinne lentävät muun muassa Finnair (Helsingistä, välilasku esim. Lontoossa tai Pariisissa) sekä SAS (Tukholmasta, suora lento).
+
* Chicagon '''O'Hare''' on eräs maailman vilkkaimmista lentokentistä.  
 +
* Finnair (American Airlines operoi) lentää suoraan Helsingistä Chigacoon useana päivänä viikossa
 +
* Pienempi, lähempänä keskustaa oleva '''Midway''' käsittää ainoastaan Pohjois-Amerikan sisäisiä lentoja.
  
 
==Liiku==
 
==Liiku==
Chicagon julkisilla kulkuvälineillä on turvallista ja nopeaa matkustaa. Kaupungin sisäinen junaverkosto tunnetaan nimellä El tai L (koska se kulkee maan pinnan yläpuolella, el-evated tracks). Jokaiselta asemalta pitäisi löytyä työntekijä, jonka tehtävänä on neuvoa reittivalinnoissa ym. matkustamiseen liittyvässä. He eivät kuitenkaan voi esimerkiksi vaihtaa rahaa tai myydä lippuja.
+
[[Image:Loop, L overhead.jpg|thumb|El]]
 
+
Chicagon julkisilla kulkuvälineillä [http://www.rtachicago.com/] on turvallista ja nopeaa matkustaa. Kaupungin sisäinen junaverkosto tunnetaan nimellä El tai L (koska se kulkee maan pinnan yläpuolella, el-evated tracks). Jokaiselta asemalta pitäisi löytyä työntekijä, jonka tehtävänä on neuvoa reittivalinnoissa ym. matkustamiseen liittyvässä. He eivät kuitenkaan voi esimerkiksi vaihtaa rahaa tai myydä lippuja.
  
 
==Näe==
 
==Näe==
* '''Sears Tower''', joka on Yhdysvaltain korkein ja maailman toiseksi korkein rakennus. Vuonna 1973 valmistunut, Chicagon skylineä dominoiva Sears Tower on Chicagon tunnetuin maamerkki. Hyvällä säällä Sears Towerista voi nähdä neljä eri osavaltiota ([[Illinois]], [[Indiana]], [[Michigan]] ja [[Wisconsin]]). Tornin skydeck-näköalatasanne on avoinna vuoden jokaisena päivänä.
+
* '''Willis Tower ''' (ent. Sears Tower), on Yhdysvaltain korkein ja maailman seitsemänneksi korkein rakennus. Vuonna 1973 valmistunut, Chicagon skylineä dominoiva Willis Tower on Chicagon tunnetuin maamerkki. Hyvällä säällä Willis Towerista voi nähdä neljä eri osavaltiota ([[Illinois]], [[Indiana]], [[Michigan]] ja [[Wisconsin]]). Tornin skydeck-näköalatasanne on avoinna vuoden jokaisena päivänä.
 
+
[[Image:Navy Pier.JPG|thumb|Navy Pier]]
 
* '''Navy Pier'''. Keskustassa, Michigan-järven rannalla sijaitseva laituri valmistui vuonna 1916 ja oli silloin maailman suurin. Laiturialueen muutettaminen nykyisenkaltaiseksi viihdekeskukseksi valmistui vuonna 1994. Laituri toimii myös monien risteilyiden lähtöpaikkana. Navy Pierin alueella on monia käyntikohteita:
 
* '''Navy Pier'''. Keskustassa, Michigan-järven rannalla sijaitseva laituri valmistui vuonna 1916 ja oli silloin maailman suurin. Laiturialueen muutettaminen nykyisenkaltaiseksi viihdekeskukseksi valmistui vuonna 1994. Laituri toimii myös monien risteilyiden lähtöpaikkana. Navy Pierin alueella on monia käyntikohteita:
** maailmanpyörä
+
** Maailmanpyörä
** eläinkaruselli, jossa on 36 käsin maalattua eläinhahmoa
+
** Eläinkaruselli, jossa on 36 käsin maalattua eläinhahmoa
 
** ''The skyline stage'', joka toimii talvisin luistelukenttänä ja kesäisin teatterinäyttämönä
 
** ''The skyline stage'', joka toimii talvisin luistelukenttänä ja kesäisin teatterinäyttämönä
** kaksi museota, lasten museo sekä lasimaalauksiin erikoistunut ''Smith-museo''
+
** Kaksi museota, lasten museo sekä lasimaalauksiin erikoistunut ''Smith-museo''
  
 
* '''Six Flags Great America''', Six Flags -huvipuistoketjuun kuuluva Great America -puisto sijaitsee aivan Chicagon ulkopuolella Gurneen esikaupunkialueella.
 
* '''Six Flags Great America''', Six Flags -huvipuistoketjuun kuuluva Great America -puisto sijaitsee aivan Chicagon ulkopuolella Gurneen esikaupunkialueella.
Rivi 27: Rivi 39:
  
 
==Syö==
 
==Syö==
* ''juustokakku'', amerikkalaistyylinen juustokakku saa suomalaiset versiot kalpenemaan.
+
Paikallisia erikoisuuksia:
* ''deep dish pizza'', nimensä mukaisesti pizza, jonka kulhonmuotoiseksi leivottu taikina täytetään ääriään myöten eri täytteillä.
+
* ''Juustokakku'', amerikkalaistyylinen juustokakku saa suomalaiset versiot kalpenemaan.
 +
* ''Deep dish pizza'', nimensä mukaisesti pizza, jonka kulhonmuotoiseksi leivottu taikina täytetään ääriään myöten eri täytteillä.
  
 
==Juo==
 
==Juo==
Rivi 50: Rivi 63:
 
==Jatka matkaa==
 
==Jatka matkaa==
  
{{sijainti|Alue}}
+
{{sijainti|Illinois}}
 
{{runko}}
 
{{runko}}
 +
 +
  
 
[[de:Chicago]]
 
[[de:Chicago]]
[[en:{{PAGENAME}}]]
+
[[en:Chicago]]
 +
[[es:Chicago]]
 
[[fr:Chicago]]
 
[[fr:Chicago]]
 
[[hi:शिकागो]]
 
[[hi:शिकागो]]
 
[[it:Chicago]]
 
[[it:Chicago]]
 
[[ja:シカゴ]]
 
[[ja:シカゴ]]
 +
[[nl:Chicago]]
 
[[pt:Chicago]]
 
[[pt:Chicago]]
 +
[[ru:Чикаго]]
 
[[sv:Chicago]]
 
[[sv:Chicago]]
 +
[[wts:Category:Chicago]]
 +
  
 
[[WikiPedia:{{PAGENAME}}]]
 
[[WikiPedia:{{PAGENAME}}]]

Nykyinen versio 16. maaliskuuta 2014 kello 17.06

Lincoln Park, taustalla osa Chicagon pilvenpiirtäjistä

Chicago on Yhdysvaltojen kolmanneksi suurin kaupunki. Se sijaitsee Keskilännessä, Illinois'n osavaltiossa Michigan-järven etelärannalla.


Matkailuneuvonta[muokkaa]
Tule[muokkaa]

 • Chicagon O'Hare on eräs maailman vilkkaimmista lentokentistä.
 • Finnair (American Airlines operoi) lentää suoraan Helsingistä Chigacoon useana päivänä viikossa
 • Pienempi, lähempänä keskustaa oleva Midway käsittää ainoastaan Pohjois-Amerikan sisäisiä lentoja.

Liiku[muokkaa]

El

Chicagon julkisilla kulkuvälineillä [1] on turvallista ja nopeaa matkustaa. Kaupungin sisäinen junaverkosto tunnetaan nimellä El tai L (koska se kulkee maan pinnan yläpuolella, el-evated tracks). Jokaiselta asemalta pitäisi löytyä työntekijä, jonka tehtävänä on neuvoa reittivalinnoissa ym. matkustamiseen liittyvässä. He eivät kuitenkaan voi esimerkiksi vaihtaa rahaa tai myydä lippuja.

Näe[muokkaa]

 • Willis Tower (ent. Sears Tower), on Yhdysvaltain korkein ja maailman seitsemänneksi korkein rakennus. Vuonna 1973 valmistunut, Chicagon skylineä dominoiva Willis Tower on Chicagon tunnetuin maamerkki. Hyvällä säällä Willis Towerista voi nähdä neljä eri osavaltiota (Illinois, Indiana, Michigan ja Wisconsin). Tornin skydeck-näköalatasanne on avoinna vuoden jokaisena päivänä.
Navy Pier
 • Navy Pier. Keskustassa, Michigan-järven rannalla sijaitseva laituri valmistui vuonna 1916 ja oli silloin maailman suurin. Laiturialueen muutettaminen nykyisenkaltaiseksi viihdekeskukseksi valmistui vuonna 1994. Laituri toimii myös monien risteilyiden lähtöpaikkana. Navy Pierin alueella on monia käyntikohteita:
  • Maailmanpyörä
  • Eläinkaruselli, jossa on 36 käsin maalattua eläinhahmoa
  • The skyline stage, joka toimii talvisin luistelukenttänä ja kesäisin teatterinäyttämönä
  • Kaksi museota, lasten museo sekä lasimaalauksiin erikoistunut Smith-museo
 • Six Flags Great America, Six Flags -huvipuistoketjuun kuuluva Great America -puisto sijaitsee aivan Chicagon ulkopuolella Gurneen esikaupunkialueella.
 • Field Museum, Chicagon luonnonhistoriallinen museo, joka on yksi maailman arvostetuimpia museoita. Museon kokoelmista löytyy muun muassa Sue, yksi maailman parhaiten säilyneistä Tyrannosaurus Rexin luurangoista.

Tee[muokkaa]

Osta[muokkaa]

Helpoiten shoppailu onnistuu Chicagon Magnificent Mile-lempinimen saaneella ostoskadulla Michigan Avenuella. Magnificent Milen varrelta löytyy niin huippumuotia tarjoavia liikkeitä kuin amerikkalaisia tavarataloja (mm. Bloomingdales ja Saks Fifth Avenue).

Syö[muokkaa]

Paikallisia erikoisuuksia:

 • Juustokakku, amerikkalaistyylinen juustokakku saa suomalaiset versiot kalpenemaan.
 • Deep dish pizza, nimensä mukaisesti pizza, jonka kulhonmuotoiseksi leivottu taikina täytetään ääriään myöten eri täytteillä.

Juo[muokkaa]

Kahvilat[muokkaa]

Baarit & pubit[muokkaa]

Yökerhot[muokkaa]

Nuku[muokkaa]

Pysy turvassa[muokkaa]

Chicago on suurkaupunki, jolla on suurkaupungin ongelmat. Päivisin kaupunki on suureksi osaksi turvallinen, mutta pimeällä kannattaa olla erityisen varovainen. Turvallisinta on pysytellä tutuilla alueilla, joissa on paljon muitakin ihmisiä ja ottaa kulkureitistä etukäteen selvää eksymisen tai eksyneeltä näyttämisen välttämiseksi.

Chicagossa kannattaa varoa myös taskuvarkaita, jotka saattavat iskeä etenkin ruuhka-aikaan julkisissa liikennevälineissä sekä kaduilla.

Pysy terveenä[muokkaa]

Ota yhteyttä[muokkaa]

Chicagoon soittaminen onnistuu valitsemalla ensin Yhdysvaltain maakoodi (+1), sen jälkeen Chicagon aluekoodi (Loopin alueella 312, muualla 773) ja sen jälkeen numero.


Jatka matkaa[muokkaa]


Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!