Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Bukarest” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bukarest

Default Banner.jpg

p (Syö)
(Osta)
Rivi 36: Rivi 36:
  
 
==Osta==
 
==Osta==
* <buy name="Unirea-ostoskeskus" alt="Centrul comercial Unirea" address="" phone="" email="" fax="" hours="" price="" url="">Romanian ensimmäinen nykyaikainen ostoskekus käsittää yli 200 liikettä. Metro: Piaţa Unirii</buy>
+
* <buy name="Unirea-ostoskeskus" alt="Centrul comercial Unirea" address="Piaţa Unirii 1" phone="" email="" fax="" hours="ma-la 9:00 – 22:00; su 9:00 – 18:00" price="" url="http://www.unireashop.ro/index_en.php">Romanian ensimmäinen nykyaikainen ostoskekus. Metro: Piaţa Unirii</buy>
 +
* <buy name="Bukarestin ostoskeskus" alt="Bucureşti Mall" address="Calea Vitan 55-59" phone="" email="" fax="" hours="ma-su 10:00 – 22:00" price="" url="http://www.bucurestimall.com.ro">Nykyaikainen ostoskeskus, josta löytyy monien kansainvälisten liikkeiden myymälä. Bussi: 123, 124, 133. Raitiovaunu: 15, 19, 23, 30</buy>
  
 
==Syö==
 
==Syö==

Versio 28. toukokuuta 2008 kello 19.24

Pikku Pariisinakin tunnettu Bukarest (Bucureşti) on Romanian pääkaupunki. Noin 2,6 miljoonan asukkaan väestöllään Bukarest on paitsi Romanian suurin kaupunki, myös yksi Itä-Euroopan suurimpia kaupunkeja.

Vastakohtien kaupunki on yhä huonossa kunnossa Nicolae Ceausescun ja kommunistien jäljeltä, mutta sitä ja sen mainetta on pyritty vuosien saatossa parantamaan. Toisaalta harmaiden luotien reiittämien kommunistiaikaisten rakennusten keskeltä löytyy myös tuholta säästyneitä alueita, kirkkoja ja puistoja, jotka tekevät kaupungista mielenkiintoisen sekoituksen erilaisia historian aikakausia.

Tule

Lentokoneella

Helsingistä pääsee reittilennoilla Bukarestin Otopenin (Henri Coandă, IATA: OTP, [4]) lentokentälle. Muun muassa halpalentoyhtiöt käyttävät lähempänä keskustaa olevaa Baneasan kenttää (Aurel Vlaicu, IATA: BBU, [5]).

Taksimatka Otopenin lentokentältä keskustaan kestää ajankohdasta ja ruuhkasta riippuen vajaan tunnin. Viralliset taksit lähtevät saapuvien lentojen terminaalin edestä. Fly Taxi on ainoa yritys, jonka taksit saavat odottaa lentokentällä. Siksi niiden hinta on myös jonkin verran tavallisia takseja kalliimpi. Terminaalin sisällä taksimatkoja kaupittelevien kyytiin lähtiessä ottaa riskin huijatuksi joutumisesta.

Keskustaan pääsee myös molempien kenttien kautta kulkevalla lentokenttäbussilla 783, jonka pysäkit sijaitsevat kotimaan lentojen sekä ulkomaan saapuvien lentojen terminaalien edessä. Bussilla matka keskustaan kestää noin tunnin ja edestakaiseen (tai kahteen yhdensuuntaiseen) matkaan oikeuttava lippu maksaa 7 leitä. Liput ostetaan etukäteen pysäkin lähellä sijaitsevasta kioskista, sillä kuljettaja ei myy lippuja tai kanna rahaa mukanaan. Lippu pitää myös muistaa leimata leimauslaitteella. Keskustassa päätepysäkki sijaitsee Piaţa Uniirin liikenneympyrän laidalla. Kyytiin pääsee myös muilta pysäkeiltä (esimerkiksi Piaţa Victoriei, Piaţa Romana ja Piaţa Universitatii) matkan varrella. Bussimatka Otopeniltä Piaţa Uniirille voi kestää pahimpaan ruuhka-aikaan lähemmäs kaksi tuntia.

Baneasan kentältä on lisäksi bussiyhteys keskustaan (Piaţa Romana) busseilla 131 ja 335. Myös näihin busseihin ostetaan liput etukäteen, mutta ne ovat jonkin verran 783 linjaa halvempia.

Liiku

Taksilla

Virallisia ja epävirallisia takseja riittää, mutta kannattaa olla huolellinen maksun kanssa. Viralliset taksit tunnistaa keltaisesta väristä sekä niiden kyljissä olevista taksiyritysten logoista ja maksutaulukoista. Monet epäviralliset taksit jäljittelevät kuitenkin näitä värejä ja siten minkä tahansa keltaisen taksina itseään mainostavan auton kyytiin ei kannata hypätä. Etenkin Bukarestin pohjoisen rautatieaseman (Gara de nord) edessä odottavia takseja sekä missä tahansa mtaksia tyrkyttäviä kuljettajia kannattaa välttää. Usein matkan hinta kannattaa myös varmistaa jo etukäteen, jotta huijausyritysten riski pienenee. Hintoja vertaillessa kannattaa huomioida, että usein halvempi aloitusmaksu (pornire) esitetään isommilla kirjaimilla kuin varsinainen kilometritaksa.

Julkisilla

Julkiset kulkuyhteydet ovat toimivia ja kohtuuhintaisia. Matkustamiseen kannattaa kuitenkin varata aikaa, sillä metroa lukuunottamatta aikatauluja ei ole tai ne eivät usein pidä paikkaansa. Matkustaminen on turvallista, mutta taskuvarkaita kannattaa varoa etenkin ruuhka-aikoina. Matkalippuja saa ostettua metron sisäänkäyntien ohesta sekä bussi- ja raitiovaunupysäkkien yhteydessä sijaitsevista lipunmyyntikopeista. Kertaliput on leimattava leimauslaitteessa kulkuneuvoon astumisen yhteydessä. Kuljettajat eivät myy matkalippuja.

Bukarestin nelilinjainen metroverkosto on halpa ja kattaa melko hyvin koko kaupungin. Keskustan alueella pysäkkejä on melko vähän, mutta yhteydet keskustan ja kaupungin reuna-alueiden välillä toimivat hyvin. Metro on myös hyvä keino välttää kaaosmainen liikenne ruuhkineen.

Keskustassa liikkuminen on kätevää bussilla tai raitiovaunulla (trolleybuz), jos tietää, mihin on menossa. Kulkuvälineiden sisällä olevat näytöt eivät läheskään aina toimi ja suuresta osasta busseja ja raitiovaunuja ne puuttuvat kokonaan. Kaupunkilaiset auttavat kuitenkin mielellään, joten apua voi aina kysyä.

Näe

  • Kylämuseo (Muzeul satului). Ulkoilmamuseo, jossa on esillä autenttisia asumuksia eri puolilta Romanian maaseutua. Sijaitsee Herastraun puistossa.
  • Luonnontieteellinen museo (Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa). Esillä suuri kokoelma täytettyjä eläimiä, hyönteisiä, perhosia ja muita eläinaiheisia kohteita. Erityishuomion ansaitsevat vitriinit, jotka esittelevät eri alueiden eläimistöä oikeassa elinympäristössään. Sijaitsee riemukaaren läheisyydessä.
  • Kansan palatsi (Casa Poporului). Nicolae Ceausescun rakennuttama kansan palatsi, joka toimii nykyisin parlamenttirakennuksena. Maailman toiseksi suurin rakennus heti Pentagonin jälkeen. Palatsiin ja sen historiaan pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla, joita järjestetään myös englanniksi. Noin tunnin kestävä kierros kattaa arviolta 2% koko rakennuksen pinta-alasta.
  • Cismigiu-puisto. Erityisesti nuorten pariskuntien suosiossa oleva puisto, jonka keskellä sijaitsevalle lammelle pääsee vuokraamalla polku- tai soutuveneen.

Tee

Osta

  • Unirea-ostoskeskus (Centrul comercial Unirea), Piaţa Unirii 1, [1]. ma-la 9:00 – 22:00; su 9:00 – 18:00. Romanian ensimmäinen nykyaikainen ostoskekus. Metro: Piaţa Unirii
  • Bukarestin ostoskeskus (Bucureşti Mall), Calea Vitan 55-59, [2]. ma-su 10:00 – 22:00. Nykyaikainen ostoskeskus, josta löytyy monien kansainvälisten liikkeiden myymälä. Bussi: 123, 124, 133. Raitiovaunu: 15, 19, 23, 30

Syö

  • La mama, [3]. Paikallisten suosima bukarestilainen ravintolaketju, jossa tarjolla on tavallista romanialaista ruokaa kohtuuhintaan. Annokset ovat suuria ja hinta-laatu-suhde erinomainen. Englanninkielistä ruokalistaa ei välttämättä ole saatavilla, mutta tarjoilijat pyrkivät tulkkaamaan ja avustamaan sopivan ruoan löytämisessä parhaansa mukaan. La mama -ravintoloita on mm. Piaţa Romanan sekä Bukarestin ostoskeskuksen (Bucureşti Mall) lähellä.

Juo

Kahvilat

Baarit & pubit

  • Lăptăria Enache, Blvd Nicolae Balcescu 2. Kansallisteatterin katolla sijaitseva baari, joka on etenkin lähellä sijaitsevan yliopiston opiskelijoiden suosiossa. Hinnat ovat romanialaisittain korkeahkoja, mutta suomalaisella mittapuulla erittäin kohtuullisia. Tarjolla on juomien lisäksi myös pikkupurtavaa.

Yökerhot

Nuku

Pysy turvassa

Bukarestissa on paljon kulkukoiria ja vuosittain ne purevat kymmeniä ihmisiä. Vaikka suuri osa koirista onkin ystävällisiä, niitä kannattaa välttää. Etenkin suuret koiralaumat kannattaa kiertää, samoin yöllä ei koirien lähelle kannata mennä.

Kaupungissa liikkuessa kannattaa käyttää maalaisjärkeä. Taskuvarkaudet ovat yleisiä, mutta ne voi välttää pitämällä tavaroistaan huolta.

Suurimman vaaran turistille Bukarestissa aiheuttaa liikenne. Autoilijoiden ei kannata olettaa noudattavan liikennesääntöjä tai liikennemerkkejä. Älä siis lähde ylittämään katua, vaikka valo olisikin vihreä, ennen kuin olet varma, että autot pysähtyvät.

Pysy terveenä

Kraanavesi on pääasiassa juotavaa, mutta ei läheskään aina hyvänmakuista tai hyvänhajuista. Parasta onkin juoda vain pullotettua vettä.

Kesäisin lämpötila Bukarestissa saattaa helposti nousta yli 40 celcius-asteen. Ongelmien välttämiseksi on parasta suojata itsensä auringolta ja muistaa juoda runsaasti vettä.

Ota yhteyttä

Jatka matkaa


Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!