Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Brno” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Brno

Default Banner.jpg

(Näe)
(Pubit ja ravintolat)
(47 välissä olevaa versiota 4 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
 
'''Brno''' on [[Tšekki|Tšekin]] toiseksi suurin kaupunki. Kaupungissa asuu noin 400 000 ihmistä.
 
'''Brno''' on [[Tšekki|Tšekin]] toiseksi suurin kaupunki. Kaupungissa asuu noin 400 000 ihmistä.
 
==Ymmärrä==
 
==Ymmärrä==
Ihmiset eivät juurikaan osaa vieraita kieliä. Jotkut nuoret puhuvat hieman englantia, vanhemmat taasen saksaa. Kaupungissa asuu saksankielinen vähemmistö.
+
Vierailla kielillä ei pärjää yhtä hyvin kuin Suomessa, etenkään vanhemman väen kanssa. Monet nuoret puhuvat kuitenkin ainakin englantia, vanhempien kanssa kannattaa puolestaan kokeilla saksaa. Kaupungissa asuu saksankielinen vähemmistö.
  
 
==Tule==
 
==Tule==
Rivi 10: Rivi 10:
 
===Bussilla===
 
===Bussilla===
  
Bussilla pääsee edullisesti Brnoon esim. [[Praha]]sta, Itävallan [[Wien]]istä ja Slovakian [[Bratislava]]sta, mukaan lukien kyseisten kaupunkien lentokentiltä. Kaikkien bussien aikataulut löytyvät täältä [http://www.idos.cz].
+
Bussilla pääsee edullisesti (junaa halvemmalla) Brnoon esim. [[Praha]]sta, Itävallan [[Wien]]istä ja Slovakian [[Bratislava]]sta, myös kyseisten kaupunkien lentokentiltä. Kaikkien bussien aikataulut löytyvät täältä [http://www.idos.cz].
  
 
* <listing name="Bohemian Lines" alt="" address="" directions="" phone="" url="https://www.bohemianlines.cz/" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax=""> Yrityksen kotipaikka on Brno. Bussit kulkevat parin päivän välein Skandinaviaan, myös muualle Eurooppaan. </listing>
 
* <listing name="Bohemian Lines" alt="" address="" directions="" phone="" url="https://www.bohemianlines.cz/" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax=""> Yrityksen kotipaikka on Brno. Bussit kulkevat parin päivän välein Skandinaviaan, myös muualle Eurooppaan. </listing>
* <listing name="Student Agency" alt="" address="" directions="" phone="" url="http://www.studentagency.com/" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax=""> Brnolainen bussiyhtiö. Erittäin korkeatasoinen bussimatka opiskelijahintaan esim. [[Wien]]istä (8 euroa), [[Budapest]]ista tai [[Praha]]sta. Stuertti tarjoilee ilmaista kahvia ja kuvaruuduilta voi katsella elokuvia, kuulokkeet jaetaan jokaiselle matkan alkaessa. Joillakin reiteillä ilmainen langaton netti. Ilmastoidut autot. Tsekkiläisiä päivälehtiä. Bussit lähtevät ja saapuvat Grand Hotelin edessä olevalla pienellä asemalla näköetäisyydellä päärautatieasemasta. </listing>
+
* <listing name="Student Agency" alt="" address="" directions="" phone="" url="http://www.studentagency.cz/" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax=""> Brnolainen bussiyhtiö. Erittäin korkeatasoinen bussimatka edulliseen hintaan esim. [[Praha]]sta, [[Wien]]istä tai [[Budapest]]ista. Opiskelijalipun saa ISIC-kortilla. Stuertti tarjoilee ilmaista kahvia ja kuvaruuduilta voi katsella elokuvia, kuulokkeet jaetaan jokaiselle matkan alkaessa. Joillakin reiteillä ilmainen langaton netti. Ilmastoidut autot. Tsekkiläisiä päivälehtiä. Brnossa bussiasema on Grand Hotelin edessä näköetäisyydellä päärautatieasemasta. </listing>
* <listing name="Tourbus, a.s." alt="" address="" directions="" phone="" url="http://www.tourbus.cz/" hours="" price="Wien 5€" lat="" long="" email="" fax=""> myös brnolainen bussiyhtiö, halvimmat hinnat moneen kaupunkiin. </listing>
+
* <listing name="Tourbus, a.s." alt="" address="" directions="" phone="" url="http://www.tourbus.cz/" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax="">Myös brnolainen bussiyhtiö, halvimmat hinnat moneen kaupunkiin. </listing>
 
* <listing name="Eurolines CZ/Touring Bohemia, s. r. o." alt="" address="" directions="" phone="" url="https://www.elines.cz/en//" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax=""> Ajoissa varatessa edullisimmat hinnat. Kotimaisia ja kansainvälisiä reittejä. Joillakin reiteillä ilmaisia päivälehtiä (tsekiksi), lehtiä, pullovettä ja jopa langaton netti. </listing>
 
* <listing name="Eurolines CZ/Touring Bohemia, s. r. o." alt="" address="" directions="" phone="" url="https://www.elines.cz/en//" hours="" price="" lat="" long="" email="" fax=""> Ajoissa varatessa edullisimmat hinnat. Kotimaisia ja kansainvälisiä reittejä. Joillakin reiteillä ilmaisia päivälehtiä (tsekiksi), lehtiä, pullovettä ja jopa langaton netti. </listing>
  
 
===Junalla===
 
===Junalla===
Brnon päärautatieasema on aivan keskustassa vanhankaupungin kupeessa.
+
Brnon päärautatieasema on aivan keskustassa vanhankaupungin kupeessa. Juna on kulkuvälineenä bussia kalliimpi, ja junalippu kannattaa ostaa hyvissä ajoin alennuksen saamiseksi. Myös junien aikataulut löytyvät täältä.[http://jizdnirady.idnes.cz/vlakyautobusymhdvse/spojeni/]
  
Brno on tärkein asema Prahan ja Wienin/Bratislavan radalla joten junia kulkee säännöllisen usein. Kuten Suomessa, Tsekin sisäisillä matkoilla lipun hinta riippuu junatyypistä. Halvimmillaan lippu Wienistä maksaa 19 euroa yhteen suuntaan ja on karkeasti puoli tuntia bussia nopeampi.
+
Brno on tärkein asema Prahan ja Wienin/Bratislavan radalla joten junia kulkee säännöllisen usein. Kuten Suomessa, Tsekin sisäisillä matkoilla lipun hinta riippuu junatyypistä. Halvimmillaan matka Wienistä maksaa 19 euroa yhteen suuntaan ja on karkeasti puoli tuntia bussia nopeampi.
 +
 
 +
===Lentokoneella===
 +
Brnon lentokenttä sijaitsee noin 20 minuutin bussimatkan päässä keskustasta. Brnoon lentää ainakin halpalentoyhtiö Ryanair mm. Lontoon Stanstedista.
  
 
==Liiku==
 
==Liiku==
 
===Kävellen===
 
===Kävellen===
Ydinkeskusta on suljettu autoilta ja kävelykaduilla jalankulkijoiden seassa kulkevat vain ratikat. Brnon keskustassa on helppo suunnistaa, eikä välimatkat ole pitkiä.
+
Ydinkeskusta on suljettu autoilta ja kävelykaduilla jalankulkijoiden seassa kulkevat vain ratikat. Brnon keskustassa on helppo suunnistaa, eivätkä välimatkat ole pitkiä. Karttoja kannattaa hakea mapy.cz-palvelusta. Turisti-info löytyy osoitteesta Radnická 2–10.
  
===Metrolla===
+
===Julkisilla===
Brnossa ei ole metroa, mutta ratikoita ja busseja kulkee tiheästi. 10 min matkalippu 14 korunaa, 15 min 18 korunaa, 60 min 22 korunaa (04/2010). Keltaisia lippuautomaatteja on melkein joka pysäkillä. Lippuja saa myös kuskeilta, mutta he puhuvat melkein poikkeuksetta vain tsekkiä. Silloin haluamansa lipun saa antamalla tasarahan.
+
Brnossa on erinomainen julkinen liikenne. Ratikoita ja busseja (sekä sähköbusseja että tavallisia) kulkee tiheästi. Metroa ei ole. 15 min matkalippu maksaa 20 kč, tunnin lippu 25 kč. Lippu kannattaa ostaa etukäteen automaatista tai Trafika-kioskista, joita on keskustassa kaikkialla. Lippuja saa myös kuskeilta, mutta silloin hinta on hiukan korkeampi ja kommunikaatiovaikeuksia saattaa ilmaantua. Lippu tulee leimata leimauskoneessa heti ratikkaan tai bussiin astuttua. Tarkastajat liikkuvat useimmiten siviiliasuissa. Tarkastusmaksu on 1000 kč, välittömästi suoritettuna 700 kč.
  
 
==Näe==
 
==Näe==
 
'''Brnon kello''', joka symboloi luotia. Kello löytyy Brnon keskusaukiolta, tsekiksi "Náměstí Svobody".
 
'''Brnon kello''', joka symboloi luotia. Kello löytyy Brnon keskusaukiolta, tsekiksi "Náměstí Svobody".
  
Špilberkin linna [[http://fi.wikipedia.org/wiki/%C5%A0pilberkin_linna]], 1200-luvun puolivälissä rakennettu linna, joka on rakennettu keskustassa sijaitsevan kukkulan laelle.
+
'''Špilberkin linna''' [[http://fi.wikipedia.org/wiki/%C5%A0pilberkin_linna]], 1200-luvun puolivälissä rakennettu linna, joka on rakennettu keskustassa sijaitsevan kukkulan laelle. Linnan puistossa kävelyyn kannattaa varata aikaa.
  
 
==Tee==
 
==Tee==
 +
 +
'''Brnon järvi''' (Brněnská přehrada)[http://www.brnenskaprehrada.cz/]
  
 
==Osta==
 
==Osta==
 +
Shoppailukaupunkina Brno ei ole mitenkään ihmeellinen: sieltä löytyvät samat ketjuliikkeet kuin Prahastakin - ja monista naapurimaista. Keskustan kävelyalue tosin on täynnä kaikenlaisia pieniä erikoisliikkeitä, joihin tutustumisessa on oma eksotiikkansa. Ostoskeskukset ovat auto- tai bussimatkan päässä, mutta kävellen pääsee rautatieaseman toisella puolen sijaitsevaan uudehkoon Galerie Vaňkovkaan, jossa on kahdessa kerroksessa mm. vaate- ja kenkäkauppoja. 
 +
 +
Keskustan ostoskierroksen voi aloittaa esimerkiksi Česká-kadun alkupäästä, jossa on myös brnolaisten yleisin tapaamispaikka "kellon alla". Českálla on mm. Baťan kenkätavaratalo ja jo kommunismin aikaa ennen palvellut tavaratalo Vágner, joka on nähtävyytenä moderneja ostoskeskuksia kiinnostavampi - ja edelleen paikallisten käyttämä. Pääaukiolta, Náměstí Svobodylta, ostosalue jatkuu suoraan Masarykova-katua pitkin aina rautatieasemalle saakka. Sivukaduillekin on helppo poiketa, sillä koko alue on varattu kävelijöille. 
 +
 +
Elintarvikkeita saa keskustassa ainakin pääaukiolla sijaitsevista ruokakaupoista. Lisäksi keskustassa on paljon yöhön saakka auki olevia pikkukauppoja, jotka palvelevat tarkoitustaan lähinnä muiden kauppojen ollessa kiinni. Galerie Vaňkovkan vieressä on Tesco, joka on keskusta-alueen suurin ruokakauppa.
 +
 +
==Syö ja juo==
 +
 +
===Pubit ja ravintolat===
 +
Tšekissä lähes jokaisesta pubista saa myös ruokaa. Lihansyöjillä ja rasvaisen ruoan ystävillä riittää valinnanvaraa, mutta kasvissyöjät joutuvat joskus etsiskelemään sopivaa ruokapaikkaa. Ruokalistat pubeissa ovat melko samankaltaisia, kasvissyöjille tarjolla on mm. friteerattu juusto, friteerattuja herkkusieniä, friteerattuja kasviksia jne. Jokaisesta keskustan pubista saa myös usempia erilaisia salaatteja.
 +
 +
Lounasaika on n. klo 11-14, ja tällöin kaikista pubeista ja ravintoloista saa normaaliannoksia edullisemman lounaan, johon kuuluu alkukeitto. Vaihtoehtoja on yleensä 3-5. Tarjolla on useimmiten vain liha- tai kanaruokia, mutta kalaa tai kasvistakin saattaa saada. Puolenpäivän aikaan kaikkia annoksia on yleensä vielä saatavilla, klo 13 jälkeen ei välttämättä enää.
 +
 +
Tupakointi pubeissa ei ole laissa kielletty, mutta tupakkatilat on erotettava tupakoimattomien puolesta. Lisäksi Brnossa yhä useammat pubit ja kahvilat ovat kokonaan savuttomia.
 +
 +
Pubeja löytyy hyvin vanhankaupungin alueelta ja keskusaukion ympäristöstä. Hyvä keskittymä on myös Veveří-kadun ympäristössä, yhtenä syynä varmaan yliopiston keskustakampuksen läheisyys.
 +
 +
'''Keskusta-alueen ruokapaikkoja'''
 +
 +
Zelená Kočka - erinomaista ruokaa ja oluita, myös kasvisruokaa, Solniční 8
 +
 +
Pizza Coloseum - astetta parempi ja kalliimpi pizzeria, Dominikánská 3
 +
 +
Rebio - kasvisruokaa, luomua, erinomainen jälkiruokavalikoima, lapsiystävällinen, Mečová 2 (isompi) tai Orlí 26
 +
 +
Pegas - olutta ja ruokaa, samassa hotelli, Jakubská 4
 +
 +
Černý medvěd - olutta ja ruokaa pääaukion vieressä, Jakubské náměstí 1
 +
 +
Áčko - olutta, viiniä ja ruokaa vanhassakaupungissa, heteroystävällinen, Starobrněnská 16
 +
 +
U Richarda - oman panimon erikoisoluita, Údolní 7
 +
 +
Pivnice U Čápa - olutta ja ruokaa, Obilní trh 10
 +
 +
Vegalite - lihaton tai vegaaninen pubilounas, illalla boheemi kuppila, Slovákova 10
 +
 +
Oáza - kasvisruokabistro, vain arkisin, Slovákova 2
 +
 +
Bistro Franz - aamiainen, lounas tai illallinen luomuraaka-aineista ja viiniä, Veveří 14
 +
 +
Kupé - kasvisruokaa arabialaiseen tyyliin, laaja valikoima kylmiä ja lämpimiä annoksia, suolaista ja makeaa, Veveří 34
 +
 +
Pivovarská restaurace Starobrno - panimoravintola, Mendlovo náměstí 20
  
==Syö==
+
Kiwi Raw Food - raakaruokaa, Gorkého 45
  
==Juo==
 
 
===Kahvilat===
 
===Kahvilat===
===Baarit & pubit===
+
 
===Yökerhot===
+
Cukrárna Aida - leivos- ja jäätelökahvila, Orlí 4
 +
 
 +
Kavárna Spolek, boheemimpi tunnelma, myös ruokaa, Orlí 22
 +
 
 +
Čokoládovna Minach - kuumaa suklaata kupeissa, Poštovská 6E
 +
 
 +
Kavárna pod hodinami - viihtyisä sisäpiha hiekkalaatikkoineen, Česká 31
 +
 
 +
Café Podnebi - Špilberkin puiston juurella, myös ruokaa ja aamupalaa, Údolní 5
 +
 
 +
Záhrada café therapy - ruokaa (myös lounas), juomaa, pelejä, Údolní 37
 +
 
 +
Čajovna Za zrcadlem - teehuone, lukemattomia teelaatuja ja lautapelejä, Jiráskova 55
 +
 
 +
===Baarit ja yökerhot===
  
 
==Nuku==
 
==Nuku==
Rivi 50: Rivi 112:
  
 
===Keskihintaiset===
 
===Keskihintaiset===
 +
* <sleep name="Penzion Brno" address="Preslova 90" phone="+420 777 611 495" email="[email protected]" fax="" hours="" price="" url="http://www.penzionbrno.eu">Pieni ja kodikas majatalo pari kilometriä keskustasta. Johdinautolinja 38 kulkee keskustasta ja majatalon lähin pysäkki on miltei ovella. 2 hh alk. 33 € sis. aamiainen.</sleep>
  
 
===Hintavat===
 
===Hintavat===
  
 
==Pysy turvassa==
 
==Pysy turvassa==
 +
Brnossa on turvallista liikkua. Asiallisesti käyttäytymällä pitäisi onnistua välttämään uhkaavat tilanteet. Taskuvarkaita kannattaa kuitenkin tosissaan varoa, sillä rahapussi saattaa lähteä laukusta jopa paikassa, jossa sitä vähiten odottaisi. Poliiseja liikkuu yleisesti ympäri keskustaa enemmän kuin Suomessa. Poliisiasema löytyy mm. pääaukiolta.
  
 
==Pysy terveenä==
 
==Pysy terveenä==
 +
Tšekissä ei tarvitse välttää mitään tiettyjä ruokia sen enempää kuin Suomessakaan. Erityisiä rokotuksia ei tarvita, perushygienia riittää. Jos liikkuu kaupunkialueen ulkopuolella, kannattaa kuitenkin olla tarkkana punkkien kanssa.
  
 
==Ota yhteyttä==
 
==Ota yhteyttä==
  
 
==Jatka matkaa==
 
==Jatka matkaa==
 +
Student Agencyn bussilla Prahaan, Bratislavaan, Wieniin, Budapestiin.
  
 
{{sijainti|Tšekki}}
 
{{sijainti|Tšekki}}

Versio 2. maaliskuuta 2013 kello 15.03

Brno on Tšekin toiseksi suurin kaupunki. Kaupungissa asuu noin 400 000 ihmistä.

Ymmärrä

Vierailla kielillä ei pärjää yhtä hyvin kuin Suomessa, etenkään vanhemman väen kanssa. Monet nuoret puhuvat kuitenkin ainakin englantia, vanhempien kanssa kannattaa puolestaan kokeilla saksaa. Kaupungissa asuu saksankielinen vähemmistö.

Tule

Autolla

Prahasta, Bratislavasta ja Ostravasta pääsee moottoriteitä pitkin Brnoon. Moottoritiellä täytyy auton lasissa olla tietullitarra, joita saa esim. huoltoasemilta.

Bussilla

Bussilla pääsee edullisesti (junaa halvemmalla) Brnoon esim. Prahasta, Itävallan Wienistä ja Slovakian Bratislavasta, myös kyseisten kaupunkien lentokentiltä. Kaikkien bussien aikataulut löytyvät täältä [6].

  • Bohemian Lines, [1]. Yrityksen kotipaikka on Brno. Bussit kulkevat parin päivän välein Skandinaviaan, myös muualle Eurooppaan.
  • Student Agency, [2]. Brnolainen bussiyhtiö. Erittäin korkeatasoinen bussimatka edulliseen hintaan esim. Prahasta, Wienistä tai Budapestista. Opiskelijalipun saa ISIC-kortilla. Stuertti tarjoilee ilmaista kahvia ja kuvaruuduilta voi katsella elokuvia, kuulokkeet jaetaan jokaiselle matkan alkaessa. Joillakin reiteillä ilmainen langaton netti. Ilmastoidut autot. Tsekkiläisiä päivälehtiä. Brnossa bussiasema on Grand Hotelin edessä näköetäisyydellä päärautatieasemasta.
  • Tourbus, a.s., [3]. Myös brnolainen bussiyhtiö, halvimmat hinnat moneen kaupunkiin.
  • Eurolines CZ/Touring Bohemia, s. r. o., [4]. Ajoissa varatessa edullisimmat hinnat. Kotimaisia ja kansainvälisiä reittejä. Joillakin reiteillä ilmaisia päivälehtiä (tsekiksi), lehtiä, pullovettä ja jopa langaton netti.

Junalla

Brnon päärautatieasema on aivan keskustassa vanhankaupungin kupeessa. Juna on kulkuvälineenä bussia kalliimpi, ja junalippu kannattaa ostaa hyvissä ajoin alennuksen saamiseksi. Myös junien aikataulut löytyvät täältä.[7]

Brno on tärkein asema Prahan ja Wienin/Bratislavan radalla joten junia kulkee säännöllisen usein. Kuten Suomessa, Tsekin sisäisillä matkoilla lipun hinta riippuu junatyypistä. Halvimmillaan matka Wienistä maksaa 19 euroa yhteen suuntaan ja on karkeasti puoli tuntia bussia nopeampi.

Lentokoneella

Brnon lentokenttä sijaitsee noin 20 minuutin bussimatkan päässä keskustasta. Brnoon lentää ainakin halpalentoyhtiö Ryanair mm. Lontoon Stanstedista.

Liiku

Kävellen

Ydinkeskusta on suljettu autoilta ja kävelykaduilla jalankulkijoiden seassa kulkevat vain ratikat. Brnon keskustassa on helppo suunnistaa, eivätkä välimatkat ole pitkiä. Karttoja kannattaa hakea mapy.cz-palvelusta. Turisti-info löytyy osoitteesta Radnická 2–10.

Julkisilla

Brnossa on erinomainen julkinen liikenne. Ratikoita ja busseja (sekä sähköbusseja että tavallisia) kulkee tiheästi. Metroa ei ole. 15 min matkalippu maksaa 20 kč, tunnin lippu 25 kč. Lippu kannattaa ostaa etukäteen automaatista tai Trafika-kioskista, joita on keskustassa kaikkialla. Lippuja saa myös kuskeilta, mutta silloin hinta on hiukan korkeampi ja kommunikaatiovaikeuksia saattaa ilmaantua. Lippu tulee leimata leimauskoneessa heti ratikkaan tai bussiin astuttua. Tarkastajat liikkuvat useimmiten siviiliasuissa. Tarkastusmaksu on 1000 kč, välittömästi suoritettuna 700 kč.

Näe

Brnon kello, joka symboloi luotia. Kello löytyy Brnon keskusaukiolta, tsekiksi "Náměstí Svobody".

Špilberkin linna [[8]], 1200-luvun puolivälissä rakennettu linna, joka on rakennettu keskustassa sijaitsevan kukkulan laelle. Linnan puistossa kävelyyn kannattaa varata aikaa.

Tee

Brnon järvi (Brněnská přehrada)[9]

Osta

Shoppailukaupunkina Brno ei ole mitenkään ihmeellinen: sieltä löytyvät samat ketjuliikkeet kuin Prahastakin - ja monista naapurimaista. Keskustan kävelyalue tosin on täynnä kaikenlaisia pieniä erikoisliikkeitä, joihin tutustumisessa on oma eksotiikkansa. Ostoskeskukset ovat auto- tai bussimatkan päässä, mutta kävellen pääsee rautatieaseman toisella puolen sijaitsevaan uudehkoon Galerie Vaňkovkaan, jossa on kahdessa kerroksessa mm. vaate- ja kenkäkauppoja.

Keskustan ostoskierroksen voi aloittaa esimerkiksi Česká-kadun alkupäästä, jossa on myös brnolaisten yleisin tapaamispaikka "kellon alla". Českálla on mm. Baťan kenkätavaratalo ja jo kommunismin aikaa ennen palvellut tavaratalo Vágner, joka on nähtävyytenä moderneja ostoskeskuksia kiinnostavampi - ja edelleen paikallisten käyttämä. Pääaukiolta, Náměstí Svobodylta, ostosalue jatkuu suoraan Masarykova-katua pitkin aina rautatieasemalle saakka. Sivukaduillekin on helppo poiketa, sillä koko alue on varattu kävelijöille.

Elintarvikkeita saa keskustassa ainakin pääaukiolla sijaitsevista ruokakaupoista. Lisäksi keskustassa on paljon yöhön saakka auki olevia pikkukauppoja, jotka palvelevat tarkoitustaan lähinnä muiden kauppojen ollessa kiinni. Galerie Vaňkovkan vieressä on Tesco, joka on keskusta-alueen suurin ruokakauppa.

Syö ja juo

Pubit ja ravintolat

Tšekissä lähes jokaisesta pubista saa myös ruokaa. Lihansyöjillä ja rasvaisen ruoan ystävillä riittää valinnanvaraa, mutta kasvissyöjät joutuvat joskus etsiskelemään sopivaa ruokapaikkaa. Ruokalistat pubeissa ovat melko samankaltaisia, kasvissyöjille tarjolla on mm. friteerattu juusto, friteerattuja herkkusieniä, friteerattuja kasviksia jne. Jokaisesta keskustan pubista saa myös usempia erilaisia salaatteja.

Lounasaika on n. klo 11-14, ja tällöin kaikista pubeista ja ravintoloista saa normaaliannoksia edullisemman lounaan, johon kuuluu alkukeitto. Vaihtoehtoja on yleensä 3-5. Tarjolla on useimmiten vain liha- tai kanaruokia, mutta kalaa tai kasvistakin saattaa saada. Puolenpäivän aikaan kaikkia annoksia on yleensä vielä saatavilla, klo 13 jälkeen ei välttämättä enää.

Tupakointi pubeissa ei ole laissa kielletty, mutta tupakkatilat on erotettava tupakoimattomien puolesta. Lisäksi Brnossa yhä useammat pubit ja kahvilat ovat kokonaan savuttomia.

Pubeja löytyy hyvin vanhankaupungin alueelta ja keskusaukion ympäristöstä. Hyvä keskittymä on myös Veveří-kadun ympäristössä, yhtenä syynä varmaan yliopiston keskustakampuksen läheisyys.

Keskusta-alueen ruokapaikkoja

Zelená Kočka - erinomaista ruokaa ja oluita, myös kasvisruokaa, Solniční 8

Pizza Coloseum - astetta parempi ja kalliimpi pizzeria, Dominikánská 3

Rebio - kasvisruokaa, luomua, erinomainen jälkiruokavalikoima, lapsiystävällinen, Mečová 2 (isompi) tai Orlí 26

Pegas - olutta ja ruokaa, samassa hotelli, Jakubská 4

Černý medvěd - olutta ja ruokaa pääaukion vieressä, Jakubské náměstí 1

Áčko - olutta, viiniä ja ruokaa vanhassakaupungissa, heteroystävällinen, Starobrněnská 16

U Richarda - oman panimon erikoisoluita, Údolní 7

Pivnice U Čápa - olutta ja ruokaa, Obilní trh 10

Vegalite - lihaton tai vegaaninen pubilounas, illalla boheemi kuppila, Slovákova 10

Oáza - kasvisruokabistro, vain arkisin, Slovákova 2

Bistro Franz - aamiainen, lounas tai illallinen luomuraaka-aineista ja viiniä, Veveří 14

Kupé - kasvisruokaa arabialaiseen tyyliin, laaja valikoima kylmiä ja lämpimiä annoksia, suolaista ja makeaa, Veveří 34

Pivovarská restaurace Starobrno - panimoravintola, Mendlovo náměstí 20

Kiwi Raw Food - raakaruokaa, Gorkého 45

Kahvilat

Cukrárna Aida - leivos- ja jäätelökahvila, Orlí 4

Kavárna Spolek, boheemimpi tunnelma, myös ruokaa, Orlí 22

Čokoládovna Minach - kuumaa suklaata kupeissa, Poštovská 6E

Kavárna pod hodinami - viihtyisä sisäpiha hiekkalaatikkoineen, Česká 31

Café Podnebi - Špilberkin puiston juurella, myös ruokaa ja aamupalaa, Údolní 5

Záhrada café therapy - ruokaa (myös lounas), juomaa, pelejä, Údolní 37

Čajovna Za zrcadlem - teehuone, lukemattomia teelaatuja ja lautapelejä, Jiráskova 55

Baarit ja yökerhot

Nuku

Edulliset

Keskihintaiset

  • Penzion Brno, Preslova 90, +420 777 611 495 (), [5]. Pieni ja kodikas majatalo pari kilometriä keskustasta. Johdinautolinja 38 kulkee keskustasta ja majatalon lähin pysäkki on miltei ovella. 2 hh alk. 33 € sis. aamiainen.

Hintavat

Pysy turvassa

Brnossa on turvallista liikkua. Asiallisesti käyttäytymällä pitäisi onnistua välttämään uhkaavat tilanteet. Taskuvarkaita kannattaa kuitenkin tosissaan varoa, sillä rahapussi saattaa lähteä laukusta jopa paikassa, jossa sitä vähiten odottaisi. Poliiseja liikkuu yleisesti ympäri keskustaa enemmän kuin Suomessa. Poliisiasema löytyy mm. pääaukiolta.

Pysy terveenä

Tšekissä ei tarvitse välttää mitään tiettyjä ruokia sen enempää kuin Suomessakaan. Erityisiä rokotuksia ei tarvita, perushygienia riittää. Jos liikkuu kaupunkialueen ulkopuolella, kannattaa kuitenkin olla tarkkana punkkien kanssa.

Ota yhteyttä

Jatka matkaa

Student Agencyn bussilla Prahaan, Bratislavaan, Wieniin, Budapestiin.Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!