Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Berliini” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Berliini

Default Banner.jpg

(Junalla)
(Lentokoneella)
Rivi 5: Rivi 5:
 
==Tule==
 
==Tule==
 
===Lentokoneella===
 
===Lentokoneella===
 
+
grgrh
Berliinillä on tällä hetkellä kolme lentoasemaa, '''Tegel''' ({{IATA|TXL}}, [http://www.berlin-airport.de/EN/]) keskustan länsipuolella, '''Schönefeld''' ({{IATA|SXF}}) kaupungin kaakkoispuolella sekä '''Tempelhof''' ({{IATA|THF}}), joka suljetaan lokakuussa 2008.
 
 
 
Suomesta ([[Helsinki|Helsingistä]]) suoraan Berliiniin lentävät Finnair, Blue1 ja Air Berlin käyttävät Tegelin kenttää. Sieltä on hyvät yhteydet julkisilla kulkuneuvoilla kaupungin keskustaan:
 
* bussi TXL (S+U Alexanderplatz, Hauptbahnhof)
 
* 109 ja X9 (S+U Zoologischer Garten)
 
 
 
Schönefeldin kentälle pääsee S-bahn-linjalla numero 9 (U Ostbahnhof, S+U Alexanderplatz, S Hauptbahnhof, S+U Zoologischer Garten). Tempelhofista puolestaan on U-Bahn yhteys (linja 6) Friedrichstrassen asemalle.
 
 
 
Schönefeldin lähistölle rakennetaan parhaillaan uutta Berlin-Brandenburgin kansainvälistä lentokenttää ({{IATA|BBI}}, [http://www.berlin-airport.de/bbi/rubEnglish/index.html]), jonka on tarkoitus avautua käyttöön vuonna 2011. Sen avauduttua kaikki alueen lentoliikenne keskitetään BBI:lle ja vanhemmat kentät suljetaan.
 
  
 
===Junalla===
 
===Junalla===

Versio 11. huhtikuuta 2008 kello 07.45

Berliini [11] on Saksan pääkaupunki ja samalla maan suurin kaupunki: kaupungissa asuu 3,4 miljoonaa ihmistä ja metropolialueella 4,3 miljoonaa. Berliini tunnetaan parhaiten mielenkiintoisesta historiastaan muurilla jaettuna kaupunkina idän ja lännen välissä, mutta myös vilkkaasta yöelämästään monine kahviloineen, baareineen ja yökerhoineen sekä lukuisista museoistaan, palatseistaan ja muista historiallisesti merkittävistä kohteistaan.

Kansainvälisesti tunnettuine kulttuurilaitoksineen, yliopistoineen ja tapahtumineen Berliini on yksi Euroopan merkittävimmistä tiede- ja kulttuurikeskuksista.

Berliinin tuomiokirkko

Tule

Lentokoneella

grgrh

Junalla

Berliinin rautatieasema

Berliiniin päärautatieasemalta (Hauptbahnhof) on päivittäiset junayhteydet Amsterdamiin, Pariisiin, Zürichiin sekä Wieniin. Itä-Eurooppaan (esim. Varsova, Moskova, Kaliningrad) kulkevat junat käyttävät Itä-Berliinissä sijaitsevaa Lichtenbergin juna-asemaa.

Berliiniin pääsee junalla kätevästi myös muualta Saksasta. Saksan sisäiset junat pysähtyvät rautatieaseman lisäksi myös Berliinin pienemmillä asemilla.

Deutsche Bahnin sivuilta löydät aikataulut ja hinnat [12].ikiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Autolla

Berliiniin on hyvät yhteydet muualta Saksasta sekä Euroopasta. Kaupunkia ympäröi kehätie A10 (Berliner Ring), jolta pääsee kaikille pää- ja moottoriteille.

Etäisyyksiä muihin kaupunkeihin:

Liiku

Metroverkosto

Matkaliput

Berliini on jaettu kolmeen vyöhykkeeseen. A- ja B-vyöhykkeet kattavat suuren osan kaupunkia, mutta esimerkiksi Potsdam kuuluu C-vyöhykkeeseen. Vastaavasti julkisten liikennevälineiden liput ovat joko AB-vyöhykkeelle tai ABC-vyöhykkeelle. Lippuja myydään automaateista jokaisella asemalla. Lippuvalikoimasta löytyy mm. kerta-, päivä-, viikko- ja kuukausilippuja. Lisäksi yli viiden hengen ryhmät voivat ostaa ryhmälipun. Myös Berliinin Welcome cardin yhteyteen on mahdollista ottaa matkalippu, joka oikeuttaa voimassaoloaikanaan rajattomaan matkustukseen kaupungissa.

Junat & metro

Metro (U-bahn) ja paikallisjunat (S-Bahn) ovat nopeimmat tavat liikkua keskustassa. Niiden verkosto on laaja ja junat ovat luotettava sekä turvallinen tapa matkustaa. Kulkuyhteydet voi tarkistaa Berliinin reittioppaasta [13]

Bussit

Bussit tarjoavat helpon tavan liikkua kaupungissa ja samalla tutustua itse kaupunkiin. Erityisen suosittuja ovat etenkin turisteja varten suunnitellut, kaksikerroksisilla busseilla ajettavat linjat 100 sekä 200, jotka kulkevat tärkeimpien nähtävyyksien ohitse. Kummatkin lähtevät lännessä Zoologischer Gartenin asemalta ja kulkevat itään, 100:n päätepysäkki on Alexanderplatzin asema, 200:n puolestaan Prenzlauer Berg.

Näe

Brandenburgin portti
Vanha eduskuntatalo
Siegessäule
 • Brandenburgin portti (Brandenburger Tor), Pariser Platz. Yksi Berliinin tunnetuimmista nähtävyyksistä on alunperin rauhan merkiksi 1700-luvun lopulla rakennutettu Brandenburgin portti. Nykyisin monet näkevät portin Berliinin, ja koko Saksan yhdistymisen symbolina.
 • Unter den Linden. Lehmus-puiden reunustama bulevardi alkaa Brandenburgin portilta ja kulkee läpi Berliinin historiallisten alueiden. Se rakennettiin preussin herttua Friedrich Wilhelmin toimesta kaunistamaan hänen tietään palatsistaan metsästämään.
 • Siegessäule. Pylväs pystytettiin alunperin vuonna 1864 Reichstagin eteen juhlistamaan preussilaisten voittoa tanskalaisista ja se siirrettiin vuonna 1939 nykyiseen paikkaansa. Siegessäulen huipulla on näköalatasanne, jonne pääsee kiipeämällä lähes 300 porrasta.
 • Tiergarten. Suuren puiston hallitsema kaupunginosa Mitten laitamilla.
 • Checkpoint Charlie, [1]. Kuuluisin Berliinin muurin rajanylityspaikoista. Paikalla sijaitsee nykyisin mm. rajavartijan kopista koostuva muistomerkki. Vieressä on Haus am Checkpoint Charlie-museo, jossa esitellään Berliinin muurin historiaa sekä elämää rautaesiripun takana myös muissa Itä-Euroopan maissa. Esillä on muun muassa kokoelma erilaisia välineitä, joiden avulla Itä-Berliinistä koitettiin päästä länteen.
 • Televisiotorni (Fernsehturm), Panoramastrasse, [2]. Berliinin keskipisteessä sijaitseva torni on Itä-Berliinin symboli. Sen huipulla on näköalatasanne, cocktail-baari sekä ravintola.
 • Reichstag (Saksan eduskuntatalo). Etenkin vuonna 1999 valmistunut kupoli on suosittu näköalapaikka. Se on kaikille avoinna, mutta etenkin kesäisin kannattaa varautua jonottamaan, sillä jonot ovat pitkiä jo aamusta.
 • Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, [3]. Osittain toisen maailmansodan pommituksissa tuhoutunut kirkko, jonka yhteyteen valmistui vuonna 1960 moderni uudempi kirkko. Vanhan kirkon sisällä on näyttely kirkon historiasta sekä mm. hienoja mosaiikkeja.
 • Olympiastadion. Vuoden 1936 kesäolympialaisten kisapaikka, joka toimii nykyisin Bundesliigassa pelaavan Hertha Berlinin kotistadionina.
 • Egyptiläinen museo (Ägyptisches Museum und Papyrussammlung). Vuonna 1828 perustettu valtava museo, jonka tunnetuin teos on kuningatar Nefertitin rintakuva. Tällä hetkellä museo sijaitsee museosaaren (Museuminsel) Altes Museumissa (vanha museo), mutta kokoelmat siirretään Neues Museumiin sen valmistuttua.
 • Pergamon-museo. Museosaarella sijaitsevassa museossa on esillä kohteita antiikin ajoilta ja Lähi-idästä sekä islamilaisesta maailmasta. Tunnetuimmat kohteet ovat Pergamonin alttari, Miletuksen portti sekä Ishtar-portti.
 • Eläintarha (Berlin Zoo), [4]. Berliinin eläintarha on maailman suurin. Sieltä löytyy paitsi keväällä 2007 kuuluisuuteen noussut Knut-jääkarhu, myös satoja muita eläimiä kuten kirahveja, pandoja sekä norsuja.

Tee

Osta

 • KaDeWe, [5]. Suuri ja jo sata vuotta toiminut tavaratalo ydinkeskustassa.

Syö

Hintataso vaihtelee Berliinissä melkoisesti alueesta riippuen (karkeasti ottaen entisellä itäpuolella on edullisempaa), mutta yleisesti ottaen kaupungissa pystyy elämään todella edullisesti valitsemalla ruokapaikan oikein. Edullisia vaihtoehtoja nopeaan nälkään ovat turkkilaisten siirtolaisten pyörittämät kebab-ravintolat joista monet ovat auki lähes vuorokauden ympäri ja joista döner kebab (leivän sisään rakennettu kebab-annos) irtoaa mukaan 1-2 eurolla. Samaisista paikoista saa myös kasvisruokailijoille sopivia annoksia, mm. kikherneistä valmistettu friteerattu falafel. Muita kukkarolle ystävällisiä vaihtoehtoja ovat lukuisat Kaukoidän ravintolat, joissa vatsansa saa yleensä täyteen alle viidellä eurolla.

Juo

Saksa on perinteisesti oluen ystävän maa, ja niinpä olutta saa Berliinissäkin joka paikasta. Monet kioskityyliset kaupat (Getränkemarkt) ovat avoinna läpi yön ja niiden olutvalikoima peittoaa laajuudellaan monen suomalaisen lähikaupan; halvemmalla juomia voi ostaa Lidlin tyyppisistä ruokakaupoista. Baarien hintataso on oluiden osalta Suomea edullisempaa, drinkkien hinnat vaihtelevat paikasta riippuen.

Kahvilat

Baarit & pubit

Yökerhot

Berliinin klubitarjonta on eräs Euroopan monipuolisimmista ja edistyksellisimmistä, ja koska yökerhojen aukioloaikoja ei säädellä ovat monet niistä auki aamuun asti — tai pidempäänkin. Tavalliset yökerhot alkavat täyttyä yleensä puolen yön aikoihin ja juhlat ovat parhaimmillaan kahden-kolmen aikaan aamuyöstä, elektronisen musiikin klubeilla yleensä muutamaa tuntia myöhemmin. Varsinkin viikonloppuisin järjestetään myös useita ns. afterhours -klubeja, jotka avautuvat tavallisia yökerhoja myöhempään ja joissa juhlat voivat jatkua vaikka läpi sunnuntain, maanantaiaamuun asti.

Sisäänpääsymaksut ovat Suomen hintatasoa, yleensä 5-10 euroa. Monet klubit ottavat karsaasti vastaan suuria turistilaumoja, etenkin jos seurueessa on vain miehiä. Jos haluaa varmistaa sisäänpääsynsä tietylle klubille kannattaa siis joko tulla paikalle ajoissa tai pienemmissä seurueissa joissa on mukana myös naisia.

 • Week-End, Am Alexanderplatz 5 (rakennus jonka päällä Sharpin valomainos), [6]. Nuoren yleisön suosima elektronisen musiikin klubi Week-End sijaitsee Alexanderplatzin reunalla toimistorakennuksen 12. kerroksessa ja tarjoaa upeat näkymät kaupungin yli varsinkin aamun sarastaessa. Muutamaa kerrosta ylempänä 15th Floor afterhours-klubi, jossa juhlia voi jatkaa pitkälle seuraavaan päivään. Molempien klubien musiikki liikkuu elektron, housen ja teknon tienoilla.
 • Watergate, Falckensteinstr. 49, [7]. Kahdessa kerroksessa toimiva Watergate tarjoaa hienot panoraamanäkymät Spree-joelle, jonka varrella se sijaitsee. Musiikki vaihtelee illasta riippuen teknosta drum'n'bassiin. Tiukka ovipolitiikka varsinkin englantia puhuvia turisteja kohtaan.
 • Berghain/Panorama Bar, [8]. Vanhassa voimalaitoksessa sijaitseva homoteknoklubi Berghain ei ole enää niin underground kuin jokunen vuosi sitten, mutta on tiukan ovipolitiikkansa ansiosta pystynyt pitämään ilmapiirinsä edelleen melko siloittelemattomana ja omaperäisenä. Ei tiukkapipoille; mikäli mikroshortseihin pukeutuneet paidattomat lihaskimppuhomot tai yläkerran Panorama Barin tiskiin nojailevat kaksimetriset transvestiitit eivät kuulosta jutultasi, kannattaa etsiä jokin toinen paikka. Muut nauttivat varmasti Berghainin rankasta teknosta ja Panorama Barin parhaimmillaan maanantaiaamuun jatkuvista bileistä, jotka kruunaavat ikkunoiden sälekaihtimet: silloin tällöin avautuessaan ne päästävät aamuauringon virtaamaan sisään ja villitsemään sokaistuneen yleisön.

Nuku

Edulliset

Keskihintaiset

Hintavat

 • Intercontinental Berlin, Budapester Strasse 2, +49 30 26020, [9]. Luksushotelli keskustassa.
 • Hotel Adlon Kempinski Berlin, Unter den Linden 77 (Potsdamer Platz), [10]. Viiden tähden hotelli.

Pysy turvassa

Pysy terveenä

Ota yhteyttä

Kaupungista löytyy paljon erityisesti maahanmuuttajien suosimia Internet-kahviloita ja puheluliikkeitä, joissa voi käydä esimerkiksi lukemassa sähköpostit muutamalla eurolla. Tämän lisäksi monet ravintolat, kahvilat ja hotellit tarjoavat asiakkailleen ilmaista langatonta nettiyhteyttä (WLAN), joita kannettavan tietokoneen kanssa matkaavat voivat käyttää hyväkseen.

Jatka matkaa


Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!