Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Baskimaa

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 11. kesäkuuta 2009 kello 16.57 – tehnyt 85.77.228.134 (keskustelu) (Laivalla)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Baskimaa

Default Banner.jpg

Baskimaan lippu, Ikurriña.

Baskimaa (euskara Euskadi, esp. País Vasco) on alue Pohjois-Espanjassa Biskajanlahden pohjukassa. Baskimaa on yksi Espanjan itsehallintoalueista ja on viralliselta nimeltään Euskal Autonomia Erkidegoa (espanjaksi Comunidad Autónoma del País Vasco). Historiallinen Baskimaa ulottuu nykyisen Ranskan Pyrénées-Atlantiques-departmentin alueelle; tässä artikkelissa Baskimaalla viitataan kuitenkin vain Espanjan puoleisiin alueisiin.

Maakunnat

Baskimaa jaetaan kolmeen maakuntaan:

  • Álava (Araba, pääkaupunki Vitoria, Gasteiz)
  • Guipúzcoa (Gipuzkoa, pääkaupunki San Sebastián, Donostia)
  • Vizcaya (Bizkaia, pääkaupunki Bilbao, Bilbo)

Kaupungit

Muut kohteet

Ymmärrä

Francon fasisti-diktatuurin aikana baskit joutuivat Espanjassa ahtaalle. Baskimaalla onkin takanaan varsin myrskyisä historia Espanjan valtion kanssa. Franco sekä Espanjan harjoittama aluepolitiikka synnyttää alueen asukkaissa kiivaitakin tunteita, joten matkailijan kannattaa välttää aiheesta puhumista tai sanomisiaan aiheesta kannattaa harkita tarkoin.

Euskadi ta Askatasuna eli ETA (suom. Baskimaa ja Vapaus) on baskijärjestö, joka ajaa Baskimaan itsenäisyyttä Espanjasta sotilaallisin keinoin sekä koko historiallisen Baskimaan itsenäisyyttä yhdistämällä Espanjan ja Ranskan alueella sijaitsevat seitsemän baskimaakuntaa. ETA perustettiin vuonna 1959 vastustamaan Francisco Francon diktatuuria. ETA aloitti aseellisen vastarinnan 1960-luvulla ja tähän päivään mennessä sen iskuissa on kuollut yli 900 henkeä. ETA:n tyypillisimpiin toimintatapohin kuuluvat autopommit ja salamurhat. ETA:n poliittisen siiven Batasunan toiminnan kieltäminen oikeuden päätöksellä vuonna 2003, tehostunut poliisin toiminta sekä kansainvälinen terrorismin vastainen työ ovat heikentäneet järjestöä huomattavasti.

Ilmasto

Tule

Lentokoneella

Suomesta ei ole suoria reittilentoja Baskimaan kaupunkeihin, mutta lentoyhteydet Lufthansalla Frankfurtin ja Münchenin sekä Finnairilla ja SAS:lla Madridin ja Barcelonan kautta ovat kattavat.

Junalla

Autolla

Bussilla

Laivalla

P&O Ferries'n matkustaja-autolautta Pride of Bilbao (ent. Viking Olympia) liikennöi joka kolmas päivä Etelä-Englannin Portsmouthista Bilbaoon. Matka kestää 36 tuntia. Yhdensuuntainen matka maksaa noin 350 euroa kahdelle hengelle ja autolle.

Liiku

Autolla

Espanjan tieliikennelaki velvoittaa, että autossa on oltava vakiovarusteena lamppusarja, kaksi varoituskolmiota ja heijastava turvaliivi. Kännykän käyttö ajon aikana on kielletty. Turvavöiden käyttö on pakollista sekä etu- että takapenkeillä.

Tien sivuun konepelti ylhäällä viittoileviin autoilijoihin tulee suhtautua varauksella. Todellisen avun tarpeen sijaan tarkoituksena on saada auto pysähtymään ja ryöstetyksi.

Bussilla

Puhu

Syö

  • Bacalao
  • Pil Pil
  • Pintxos

Juo

  • Sagardoa
  • Txakoli on hieman kupliva, hapokas ja erittäin kuiva valkoviini. Txakolin alkoholipitoisuus on matala. Juoma nautitaan usein aperitiivinä ja juodaan vuoden sisällä pullotuksesta. Txakoli on useimmiten väriltään vaalean vihreää, mutta siitä on myös punainen ja rosé versio.

Pysy turvassa

Baskimaan turvallisuudesta vastaa baskien oma poliisiviranomainen, Ertzaintza. Alueella toimivat myös Espanjan kansalliskaarti (Guardia Civil) ja Espanjan kansallinen poliisi, Policía Nacional. Baskimaan itsehallintoalueella tapahtuu rikoksia muun Euroopan rikostilastoihin nähden vähän. Väkivaltarikokset ovat erittäin harvinaisia ja maalaisjärkeä käyttämällä matkailija pystyy pitämään itsensä poissa vaikeuksista.


Baskimaassa liikkuessa ei ole suositeltavaa pukeutua Espanjan valtion symboleihin. Erityisesti Espanjan jalkapallomaajoukkueen paidat, Espanjan liput sekä Real Madridiin ja Atletico Madridiin viittaavat asut on hyvä jättää kotiin.


Baskimaan itsehallintoalueen asukkaat ovat jakautuneet itsenäisen Baskimaan kannattajiin sekä niihin, jotka kannattavat yhteistyöunionia Espanjan kanssa. Jos keskustelet tuntemattomien paikallisten kanssa, vältä poliittisia aiheita ettet aiheuta paikallisissa mielipahaa tai kuumenna tunteita.
Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!