Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Bangkok

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 20. heinäkuuta 2009 kello 05.40 – tehnyt Tatata (keskustelu | muokkaukset) (Jatka matkaa: + interwiki.)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bangkok

Default Banner.jpg

Wat Phon lepäävä Buddha

Bangkok (thaiksi Krung Thep) on Thaimaan pääkaupunki ja ylivoimaisesti suurin kaupunki.

Ymmärrä

Bangkokin alueet

Yli 11 miljoonan ihmisen Bangkok on Thaimaan ylivoimaisesti suurin kaupunki ja elämys niin hyvässä kuin pahassa. Bangkokista löytyy upeita temppeleitä ja oranssikaapuisia munkkeja, rajaton määrä shoppailumahdollisuuksia uutuuttaan kiiltävistä ostoskeskuksista katutoreille asti, herkullista ruokaa ja villiä yöelämää; sieltä löytyy myös läkähdyttävää trooppista kuumaa kosteutta, liikenneruuhkia, saastetta, merkillisiä hajuja ja huijareita.

Bangkokin keskustan merkittävimmät alueet ovat:

  1. Sukhumvit — Sukhumvitin katu, joka vaihtaa nimensä Ploenchitiksi ja sitten Rama I:ksi länteen päin, on Bangkokin kaupallinen keskus, jonka varrelta löytyvät useimmat hotellit, kauppakeskukset. Jos Bangkokilla olisi keskusta, niin se olisi varmaan Skytrainin "Siam"-asema.
  2. Silom — Bangkokin talouden ja yöelämän päämaja, jossa päivisin sykkivät pankkien pilvenpiirtäjät ja iltaisin Patpongin gogo-baarit
  3. Rattanakosin — Bangkokin historiallinen keskusta, jossa sijaitsevat mm. kuninkaan palatsi, Wat Phon temppeli, Yaowarat-kiinalaiskaupunginosa ja Khao San Roadin reppumatkaajaparatiisi/-helvetti.
  4. ThonburiTois puol jokke Rattanakosinista, ja huomattavasti hiljaisempi kuin itäranta.
  5. Phayonyothin — Bangkokin pohjoinen ulottuvuus, tunnetaan parhaiten Chatuchakin torista
  6. Ratchadaphisek — Thaimaalaisten suosima yöelämä- ja ostosalue, pääsee nykyään helposti metrolla

Tule

Kaikki tiet ja junat Thaimaassa johtavat Bangkokiin. Suomesta matka lentokoneella kaupunkiin kestää reilut 10 tuntia.

Lentokoneella

Bangkokilla on kaksi lentokenttää.

Suvarnabhumin kansainvälinen lentokenttä (IATA: BKK) on vuonna 2006 avattu kolossus, joka käsittelee kaikki kansainväliset lennot Bangkokiin ja osan kotimaisista (mm. kaikki Air Asian lennot). Kenttä on Kaakkois-Aasian vilkkaimpia ja Finnairilla on sinne suoria lentoja päivittäin.

Kenttä on 25 km Bangkokista itään ja 125 km Pattayasta länteen. Helpoin tapa kentältä kaupunkiin on julkinen taksi. Älä ota limusuunitaksia heti tullin jälkeen tai piittaa kyytejä tarjoavista sekalaisista vipeltäjistä, sillä tästä palvelusta veloitetaan ainakin kaksinkertainen hinta; sen sijaan suuntaa ulos ja ota sieltä taksi jonosta. Tiskillä tulkataan määränpääsi thaiksi ja saat kaksi lappua, joista pieni ojennetaan kuskille ja iso säästetään. Matka kestää liikenteestä riippuen 30 minuutista ylöspäin. Perillä maksa mittarin lukema (n. 250 baht), lentokenttämaksu (50 baht), mahdolliset moottoritietullit (40-65 baht) plus vapaaehtoinen tippi oman maun mukaan. Kokonaiskustannukseksi muodostuu lentokenttämaksuineen ja tietulleineen n. 350 bahtia.

Don Muangin lentokenttä (IATA: DMK) oli vuoteen 2006 asti Bangkokin pääkenttä, mutta nyt se käsittelee vain osan kotimaanlennoista. Sama taksisysteemi on täälläkin käytössä. Vaihtoon kenttien välillä kannattaa varata ainakin kolme tuntia, ja Thai Airwaysin asiakkaille on olemassa ilmainen sukkulabussi.

Junalla

Lähes kaikki pitkän matkan junat saapuvat ja lähtevät Hualamphongin asemalle/-lta. Asema sijaitsee Rattanakosin eteläpuolella, Yaowaratin vieressä ja sinne pääsee kätevästi metrolla.

Liiku

Bangkok on iso paikka ja tarjolla onkin monenmoisia kulkuvälineitä.

Skytrainillä ja metrolla

Bangkokin keskustassa on kohtuullisen kattava junaverkko, joka koostuu kahdesta BTS Skytrain-junalinjasta [1], thaiksi bii tii et, ja yhdestä maanalaisesta (Metro eli rot fai tai din). Kannattaa käyttää junaa aina kuin mahdollista, sillä se on nopea (ei ruuhkia), mukava (ilmastoitu) ja kohtuuhintainen (liput 15-40 baht). Päivälippu maksaa 120bahtia.

Taksilla

Bangkokin kadut vilisevät takseja. Pyydä aina kuskia käyttämään mittaria: mikäli hän ei siihen suostu, hyppää ulos ja ota seuraava. Hotellien ja Patpongin kaltaisten turistirysien edessä maleksivia kuskeja kannattaa välttää, ota mieluummin auto lennosta tai hotellin ovivartijan varaamana, tämä kirjoittaa taksin numeron ja kohteen ylös, jolloin myöhemmin saat taksin vastuuseen väärään paikkaan viemisestä tai virheellisestä veloittamisesta. Lähtöhinta on 35 baht ja vuoden 2008 pienoisesta hinnankorotuksesta huolimatta lukema tuskin ylittää 100 bahtia vaikka ajaisit kaupungin halki.

Tuk-tukilla

Kolmipyöräiset tuktuk-mopotaksit ovat hiljalleen kuolemassa sukupuuttoon, ja hyvä niin. Paikalliset voivat tinkiä kyydin hinnan taksia halvemmaksi, mutta kuskit sahaavat mieluusti turisteja linssiin ja veloittavat moninkertaisen hinnan siitä hyvästä, että saa hikoilla muovipenkillä ja hengittää pakokaasua. Moni ei edes suostu ajamaan sinne pyydetään, vaan kippaa samantien uhrinsa lähimmän rihkamamyymälän, jalokivihuijarin tai porttolan ovelle provikan toivossa. Huteratekoiset tuktukit ovat myös paljon vaarallisempia kuin taksit: kolarissa vaikkapa rekan kanssa ei juuri jää muuta jäljelle kuin märkä läiskä.

Näe

Tee

Osta

Vaatteet edullisia, ruokakin kadulla.

Syö

Nuudelikeittoa, Banana Pancakesia Khao San Roadin liepeiltä.

Juo

Esim. olut baareissa: eurosta aina kolmeen euroon.

Kahvilat

Baarit & pubit

Yökerhot

Hollywood, Zeed. Yökerhot RCA:lla (royal city avenue)

Nuku

Guesthouset edullisia, hotellit kalliimpia

Pysy turvassa

Bangkok on yllättävänkin turvallinen paikka ja väkivaltarikoksen uhriksi joutuminen vaatii jo huonoa tuuria. Taskuvarkaat ovat sen sijaan pienoinen riesa ja väkijoukoissa (esim. Chatuchak-tori) kannattaa pitää lompakosta, kamerasta ja muista arvoesineistä huoli.

Isompi ongelma ovat erinäiset varomattomiin turisteihin kohdistuvat huijaukset. Yleisin kaava menee näin: turistinähtävyyksien ympärillä parveilee jos jonkinmoista vipeltäjää, jotka tulevat esittelemään itsensä englanniksi, kertovat kohteen olevan kiinni (lähes aina palturia — tarkista itse!) ja kutsuvat mukaan jonnekin mukamas parempaan "Lucky Buddha" ym temppeliin. Tästä temppelistä löytyykin sitten "sattumalta" toinen mukamas-turisti, joka on juuri tehnyt suunnattomat voitot ostamalla Thaimaasta jalokiviä ja myymällä ne eteenpäin, ja kas kun hän tietää hyvän kaupan jossa on tänään alennusmyynnin viimeinen päivä... Jos erehtyy ostamaan, saa kovalla hinnalla sekundakamaa, mutta petosta ei ole thaimaalaisten poliisien mielestä tapahtunut, sillä kivet ovat silti aitoja.

Pysy terveenä

Ota yhteyttä

Jatka matkaa

  • Ayutthaya — Siamin pääkaupunki ennen Bangkokia
  • Pattaya — rantalomakohde kahden tunnin bussimatkan päässä
Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!